約D生D太食飯,佢地想吃蠔,香港區,問我有乜選擇。 首選係本身想揀嘅Casa Fina,可惜已經爆左,自己的口袋list當然還有其他選擇。 另外一間姊妹店casa Pennington ,我哋已經去過兩次,都知道質素不錯,當然返去再覆桌。 七點多,餐廳已經半滿,一年沒有來過,環境依舊,還是那個與朋友食飯傾計的好地方。 來到吃蠔是必然吧,叫了幾種蠔,Jet Fresh Oyster 同Canadian Whelk,由淺入深,由淡到濃,不過最喜歡當然是蠔味夠的Canadian Whelk,那鐵銹味在口中,久久不散。 熱嘅沙律好少見,Razor Clam & Clam Meat Salad,以蟶子和蟹肉來配沙律菜,就如冰火一樣又熱又凍咁high,最喜歡係蟶子煮過非常美味,令人想就這樣叫多個蟶子菜式。 另一前菜Sauteed Jet Fresh Clam,用上大大隻的蜆和調過的湯底,就做到這個咁美味的海鮮菜式,多麼想用意粉和麵來留住那個迷人的海鮮湯。 這裡的皇牌係Oyster Soup,完全係將蠔的最佳狀態和質感,味道,口感都放進了湯中,我每次都話飲一碗唔夠,要飲兩碗才滿足。
約D生D太食飯,佢地想吃蠔,香港區,問我有乜選擇。

叫了兩個意粉,Scallop Angel Hair相對較為普通,不過那個帶子煮得剛好的質感有叫人迷人的魅力,天使麵正好點上了那忌廉後,更滿佈生氣。

Sea Urchin & Crab Meat Linguini係我繼Westwood cravery後我最喜海的海膽意粉,我想起了進激的海膽這個名稱,爆烈到猛烈,海膽的滋味貫穿每一條意粉,加上蟹肉的點綴,是會令你珍惜每條意粉的幸福感。

主菜係Australian Barramundi Fillet,本身想叫牛肉或者牛扒,但記得這裏處理海鮮的能力較高,於是叫了這個盲曹,配菜和成舊魚都夾得離奇,盲曹魚柳每啖都係肉,就算食完都一點也不膩。

當然不能錯過甜品,最後的Pear Tarte係必定要點的(要講十次),那個酥皮脆得驚人,加上即叫即焗,那個梨熱辣辣,又香又甜,加上花奶,每一個人都吃得滿足。

整體水準沒有跌watt,不過覺得好像服務方面可以改進,我們叫了不是很多菜式,但上菜的時間都相對很慢,可能朋友間話題很多,很久不見會適合,但如果以正常速度吃飯,這裡太概有點慢了,畢竟不是每個人都喜歡前菜和主食間等待太久的。

撇除這點,大概食物都是完美的,次次都沒有失望的海鮮地帶,當之無愧。

Casa Pennington
銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店三樓
2018-09-19
2018-10-17 59 浏览
銅鑼灣食肆臨立,但係要搵一間食物要高質素,又要坐得舒服,又要有情調嘅餐廳,都唔係易架..但係經朋友強烈推薦,我地選左呢間位於邊寧頓街嘅Casa Pennington!對於愛食生蠔嘅我,簡直就係 無!揀!錯!一坐低,侍應已經有禮咁詢問我地要熱水定凍水,第一感覺已經好好。餐廳環境燈光微暗,寧靜而有情調,如果情侶嚟嘅話,真係相當唔錯架!不能不叫嘅生!蠔!第一款,嚟自西班牙嘅Arousa,蠔嘅size相當大,蠔肉亦相對厚身,味道非常的鮮味及鮮甜,口感首先係清爽 然後轉化為creamy,蠔味相當濃郁。緊接,第二款 嚟自法國係La Deese Blancha,蠔身相對無前一隻咁厚身,但食落去同樣非常鮮甜清爽,蠔味比前一隻更濃郁,帶海水鹹味及略帶金屬味,吞後呈現回甘,口腔內於吞後 蠔味仍然濃郁不散,真係大滿足!!作為海鮮狂熱份子,我地order左珍寶級牡丹蝦,話明珍寶級,隻蝦真係好大隻,蝦頭好多膏,極級鮮味,蝦肉好厚肉,極爽甜,又係大滿足!!Blue mussel with cream and whitewine sauce + Garlic Bread選用新鮮的藍青口,並不是冷藏貨,所以真係會食到

不能不叫嘅生!蠔!

選用新鮮的藍青口,並不是冷藏貨,所以真係會食到本身青口嘅鮮味,青口肉軟且滑,熟度煮得剛好。青口裹上白酒忌廉汁,非常搭配,有濃濃白酒香、蒜香及香草香,廚師煮汁、調味嘅工夫一流👍再配以焗到非常香嘅蒜蓉包,簡直食指大動,選用法包,焗到外脆內軟,有濃濃嘅蒜蓉牛油香,就咁食都已經好好食,再試下用嚟點青口嘅白酒忌廉汁嚟食 都同樣係咁正!

French Duck Foie Gras Two Ways
精緻而有層次嘅菜式!餐廳經理很細心地叫我地一層層按次序地品嘗,首先係以紅酒浸製嘅無花果乾,香甜有紅酒香有果香,味道豐盈!第二道就係呈三角形嘅凍食鴨肝醬,質地軟滑幼細,濃郁而甘香。其後,係煎得好靚嘅多士,先清一清口腔內尚餘嘅鴨肝醬味,之後就準備食第四道嘅煎封鴨肝,外皮煎得香脆,質地同樣軟滑而油潤,濃濃鴨肝香,好香口及濃郁。最後來一個青檸雪葩清一清味蕾作結,雪葩偏酸,散發清新青檸香,帶有少少脆糖顆粒,配搭得宜,完美作結。

Black Truffle Risotto
意大利飯係一道好難煮得好嘅菜式,但呢間真係無令我失望!煮得叻及正宗!米粒有咬口,忌廉汁creamy及濃郁,有奶油香、白酒香、菇菌香、松露香、洋蔥粒香,多種香味相輔相成,構成一個香濃而有層次嘅味道!

烤法國黃油雞
黃油雞烤得剛好,雞皮略帶焦脆,雞肉嫩滑Juicy,無雪味,因為食材質素高,輕輕調味都已經好好味。再配上一些牛油烤雜菜,包括蘆筍 薯仔 蕃茄,雜菜烤焗得好好,又係一個質素好高嘅主菜!

Pear Tarte Tartin
咁精采嘅一餐,梗係要配一個無得輸嘅甜品作結啦!呢一個香梨撻真係推介推介推介!梨撻即叫即刻焗製!焗得香脆,有楓糖香、牛油香、再配以香梨肉同吃,牛油香同新鮮清香梨味交纏,真係非常滋味!!

一間好高質素嘅餐廳,廚師調味及烹調時間拿捏得非常好,食材用料質素好及新鮮!!回味嘅一餐!
2018-09-18
  • Truffle Risotto
  • 生蠔
1. 生蠔:Imperial($234);Mermaid($225);Arousa($216);Namibia($204)生蠔每款都超級鮮甜,而且斤量十足,由海水味較淡嘅南非Namibia食先,甜味重之餘又厚肉😍😍😍;而西班牙Arousa,海水味相對較重,鹹甜適宜,同樣都好肥美;而法國Mermaid,鹹味再重一點,蠔肉比最後嘅法國蠔飽滿;同為法國蠔嘅Imperial,雖然最細隻,但海水味最重,鮮味十足呀!😋😋😋彤樂評分:9.5/102. Deep Fried Crab Cake($178)🦀影完一輪相,炸蟹餅切開仲係熱辣辣架!👏🏻👏🏻👏🏻蟹餅外身炸至金黃色,而且非常香脆,切開入面仲有一絲絲嘅蟹肉,好足料,連同鮮果粒同果醬一齊去,可以去掉膩感呢😁彤樂評分:8.5/103. Beef Carpaccio($168)即係生牛肉沙律,記住將薄薄生牛肉片同上面嘅火箭菜同芝士一齊食同時去掉,好清新醒胃火箭菜嘅苦味,芝士嘅膩感又被鮮味嘅生牛肉片同火箭菜中和👍🏻👍🏻👍🏻彤樂評分:7.5/104. Spanish Iberico Pork($388)🍖依塊西班牙黑毛豬非常大份,超級厚肉,經慢煮至七成熟,
Imperial

Mermaid

彤樂評分:9.5/10

彤樂評分:8.5/10
Deep Fried Crab Cake

3. Beef Carpaccio($168)
彤樂評分:7.5/10
Beef Carpaccio

依塊西班牙黑毛豬非常大份,超級厚肉,經慢煮至七成熟,外表微微香脆,內裹鎖住肉汁,不過略嫌有少少硬身啦🙈
彤樂評分:7/10
Spanish Iberico Pork

5. Conchiglioni($188)🍝
即係南瓜蜆殼粉,雖然蜆殼粉唔多,但超大粒蜆殻粉,軟硬度啱啱好,每粒入面都載滿濃郁嘅南瓜汁同乾蕃茄,邪惡又吸引😋😋😋
彤樂評分:8/10
Conchiglioni

6. Tiramisu($98)
平時怕食忌廉嘅我都好鍾意依個甜品,超濃郁芝士同特濃咖啡嘅味道,忌廉入口香滑,唔會太甜,又有少少酒味😚
彤樂評分:8.5/10
2018-10-02
Imperial
Mermaid
Beef Carpaccio
Spanish Iberico Pork
Conchiglioni
Tiramisu
  • Imperial Mermaid Arousa Namibia
2018-10-06 66 浏览
知道幾時開始鍾意食咗生蠔,特別係法國生蠔,因為唔同地方嘅生蠔,有唔同地方嘅海水味道!今次比我搵到銅鑼灣一間樓上餐廳,特選生蠔仲要買一送一,當然搵埋成日食蠔怪朋友黎啦!1. 生蠔拼盤同其他餐廳一樣,可以選擇唔同嘅生蠔配搭,今次除咗叫左兩種唔同海水味嘅法國生蠔,咁難得叫咗南非生蠔,口感清爽有緻滑,都係第一次食到,正呀!2. 南瓜貝殼粉除咗食生蠔,當然唔少得一啲澱粉質嘅食物!第一次見到大大粒嘅貝殼粉,雖然睇落份量好似好少,但識落先知,QQ的口感,原來都很飽肚呀!3. 蟹餅此外,仲食咗蟹餅,於是將蟹肉絞碎,再混合一麵粉煎炸,外脆內軟,好鬼正呀!

1. 生蠔拼盤

2. 南瓜貝殼粉

3. 蟹餅
1K
2018-10-05 353 浏览
近排,M佬日日都OT,放咗工都唔多講嘢,嗰眼袋就快大過我嗰Chanel包包。作為廿四孝女友就揀咗呢間位於銅鑼灣靜靜哋嘅Casa Pennington,獎勵M佬,食餐好。Oyster 生蠔成日捱夜,為咗M佬著想,就梗係要叫生蠔,補充「體力」。生蠔每款都各有特色,由海水味最淡嘅南非Namibia食先,甜味最重;西班牙Arousa,海水味較重,不過依然清甜,質地較爽口;法國Mermaid,咸甜啱啱好,蠔肉比之前兩隻飽滿;最後食海水味最重嘅法國Imperial,鮮味十足,好滿足!Beef Carpaccio 生牛肉沙律生牛肉切到薄薄一片,鋪滿圓碟,再加埋上面嘅火箭菜同芝士,好清新醒胃。Deep Fried Crab Cake 炸蟹餅蟹餅大大粒,厚身兼新鮮炸起,外皮金黃色,入口香脆熱辣辣。切開裏面全部都係一絲絲嘅蟹肉,非常足料,鮮味十足,再配埋鮮果粒同果醬,味道層次豐富。Conchiglioni 南瓜蜆殼粉大大粒蜆殻粉排到靚靚仔,煮到硬度啱啱好,口感豐富。每粒都沾滿濃郁嘅南瓜汁,同乾蕃茄異常咁夾!Spanish Iberico Pork 西班牙黑毛豬西班牙黑毛豬厚切連骨,份量十足,你睇下佢斷厚身

Spanish Iberico Pork 西班牙黑毛豬
西班牙黑毛豬厚切連骨,份量十足,你睇下佢斷厚身!黑毛豬慢煮到七成熟,入口嫩滑,加上外表微微煎過,鎖住肉汁,更加香口,正!再埋烤過嘅時令蔬菜,真係好滿足!

Tiramisu 意大利芝士餅
忌廉味濃,入口香滑,甜味啱啱好,食埋甜品,劃上完美嘅句號。
2018-10-02
2018-10-03 175 浏览
三個9月之星~~齊齊慶祝生日🎊朋友book 左Casa Pennington 位於隆堡柏寧頓酒店三樓!呢道環境昏暗,播住音樂,好relax 之餘仲好浪漫添😃情侶黎岩哂啦!當然三五知己一齊黎傾下計食個飯都好岩啦👍🏻一坐低 staff 好好,即刻俾左杯暖水我等埋朋友到齊就嗌野食啦!生蠔係唔少得既!因為buy 1 get 1 free😍我地叫左兩款生蠔,一款係Arousa(Spain),另一款係La Deese Blancha (F.R.)Arousa 呢一款生蠔同隻手掌差唔多大,蠔肉十分飽滿肥厚,口感爽口仲好creamy 😋而La Deese Blancha擁有修長既薄殼,蠔味鮮甜,口感爽滑😋Botan EBI(Japan )$108日本既牡丹蝦係頂級剌身既蝦種,我地揀左 XL size 真係勁大隻!牡丹蝦肉質細滑,d蝦膏仲好甘香😍😍Blue Mussel新鮮既青口加入白酒,香草等配料一齊煮! 再配埋忌廉汁一齊食,好鮮甜呀!側邊既蒜蓉包芳香四溢,咬落去仲外脆內軟!超鐘意食呀!😋Truffle Risotto $208黑松露意大利飯,充滿黑松露味,入邊亦有烤菇、野菇等。D飯有外軟內韌既感覺,
三個9月之星~~齊齊慶祝生日🎊

一坐低 staff 好好,即刻俾左杯暖水我
等埋朋友到齊就嗌野食啦!
生蠔係唔少得既!因為buy 1 get 1 free😍
Arousa
La Deese Blancha (F.R.)
Botan EBI(Japan )$108
牡丹蝦肉質細滑,d蝦膏仲好甘香😍😍
Blue Mussel
側邊既蒜蓉包芳香四溢,咬落去仲外脆內軟!超鐘意食呀!😋
Truffle Risotto $208
黑松露意大利飯,充滿黑松露味,入邊亦有烤菇、野菇等。D飯有外軟內韌既感覺,食落仲好Creamy!😋
Pear Tarte Tatin $168
呢個甜品係我最期待架!蘋果撻就食得多,但梨撻就好少食啦!
Pear Tarte Tatin用原隻香梨焗製,帶有小小焦糖味既酥皮,外脆甜蜜!d香梨仲飽滿多汁🤤真係好正👍🏻👍🏻
ALTO  LOS  ROMEROS
庆祝纪念
生日
ALTO  LOS  ROMEROS
  • Oyster
2018-10-02 79 浏览
當想起生蠔、梨撻,第一時間會想起你,因為美味程度值得放進腦海。除了他的食物,餐廳的舒適度也很不錯。第一時間先點生蠔,賣相已值滿分,入口即溶的口感,鮮甜中帶多一份鹹鮮,不需任何醬汁,已足夠俘虜口腔的味蕾。紐西蘭白酒煮大蜆隻隻肉質厚身,吃起來爽口鮮甜,帶一點點酒香味。Sea Urchin Linguini整碟味道偏濃的,海膽配上蟹肉絲味道更一絕,意粉不會太軟身,煮得剛剛好。Australian Barramundi Fillet魚皮香脆,肉質嫰滑,魚油香為薯蓉增加多一份鮮味。Tarte Tatin雖然我不太愛吃甜品,但這個真的忘不了,即焗的梨撻,外脆內軟,口感酥脆,加一點花奶令口感更滑嫰。

除了他的食物,餐廳的舒適度也很不錯。

紐西蘭白酒煮大蜆
隻隻肉質厚身,吃起來爽口鮮甜,帶一點點酒香味。

Sea Urchin Linguini

Australian Barramundi Fillet
魚皮香脆,肉質嫰滑,魚油香為薯蓉增加多一份鮮味。

Tarte Tatin
來到九月份又是我的生日,今日相約三位朋友到銅鑼灣一間以「生蠔」為主共度晚餐。此店份內有情調,小小蠟燭以及悠和的燈光設計,令人滿帶氣氛。餐牌上的餐牌主要以英文為主,有小食、湯、沙律、主菜、甜品等,以及最出名生蠔都有十幾款的選擇真的種類繁多,不得了。店員殷勤招待客人,講解生蠔的品種猶如一個小專家似的。首先到來是三款生蠔,其中以Arousa 是由西班牙出產;大大隻的生蠔呈現眼前,蠔味濃郁而且帶有厚身相當肥美及鮮甜美味。另一款La Deese Blancha來自法國生蠔,蠔味有少許海水味道是清新的那種。海水味道不斷在口腔盤旋,更突顯其鮮味。Botan EBI(Japan )來自日本的巨型牡丹蝦,一上桌立即吸晴。珍寶的形狀帶來肥美而極具鮮味。喜歡牡丹蝦的你,蝦頭滿有蝦膏及帶爽甜鮮甜,蝦肉相當厚身非常美味。Blue Mussel新鮮的青口的確有種與別不同的感覺,青口軟身配合少許白酒、香草及蒜香,已經分外美味。青口熟得恰到好處,不過過火而且有少許忌廉味道更加提鮮。旁邊的蒜蓉飽簡直令全個菜式加以提升,濃濃牛油香滿佈法包而且外脆內軟,連同青口汁同吃更滋味。French Duck Foie Gras Tw

生蠔
La Deese Blancha

Blue Mussel

呢碟以鴨肝為主題的菜式,層次感分明而且相當特別。紅酒浸出無花果乾的果香,清香撲鼻為濃郁的鴨肝揭開序幕。凍食鴨肝醬呈三角形,與友分享其軟滑濃郁並帶少許蝦膏味道。牛油多士輕輕煎香帶點脆身,旁邊利用黑椒鹽煎香並用春卷皮包著鴨肝,一切油香滿載並帶軟滑大滿足。最後還有青檸雪葩可以清下味蕾,酸味帶有清香檸檬味,底層有果味脆糖添加口感。

Truffle Risotto
意大利飯也是我比較喜歡的一道菜式,黑松露味道與飯粒帶creamy而且有口感。
材料相當豐富有香菇、洋蔥粒、野菇及烤菇等。菇汁味道相當濃香與黑松露忌廉汁,美味無味。
Truffle Risotto

French Free-Range Yellow Chicken
最後一道主菜法式黃油雞,雞身相當嫩滑而且份量頗多適合4-5人食用。每人一小撮,少吃多滋味。

Pear Tarte Tartin
臨到尾聲這款甜點是令人迷醉,全因味道與貌相也是一絕。利用香梨製作已極具少見,平分四邊利用砂糖及牛油等,外層更有楓糖香帶有脆身, 香甜梨味令人一試傾心。小妹也想追加多一口,今年生日確實令我沒齒難忘。
Pear Tarte  Tartin

庆祝纪念
生日
生蠔
La Deese Blancha
Pear Tarte  Tartin
2018-09-30 77 浏览
朋友相約聚會,有時最難的就是選擇一個合適的地方,環境舒適、地點方便、服務跟食物質素又到家的,Casa Pennington可說是我最愛之一。由於是閒日的關係,客人相對沒週末多。餐廳的裝潢感覺舒適自然,柔和的暖色燈光配合爵士樂 別具氣氛。店員推介的 Invivo Sauvignon Blanc Marlborough 2017 用來配搭生蠔。未食蠔之前,先淺嚐一口,酒體淡黃色,除了有 Sauvignon Blanc淡淡的青椒香氣,更有熱情果及橘子等香氣,酸度剛好。又一支收入到我Wine list的酒。生蠔今次就選擇了這晚推廣的Namibia(南非)、Mermaid(法國) 和 Ostra Regal(法國)。三款生蠔推廣期間,買一送一。三款生蠔,各有特色,Namibia 蠔身象牙色潔白飽滿 口感爽脆,帶子位鮮甜,配一口 Sauvignon Blanc帶出奶滑的口感,更凸顯鮮甜。Mermaid 肉質飽滿、味道較Namibia濃,中度海水味,甜味回甘。Ostra Regal 帶有複雜礦物的味道,入口先有點海水鹹味,然後是滿口鮮甜,餘味悠長。三款生蠔,各有喜好,我就較為喜歡味道簡單鮮甜的Nam

三款生蠔,各有喜好,我就較為喜歡味道簡單鮮甜的Namibia。

除了生蠔,要介紹一下這種在香港餐廳並不常見的紐西蘭 Scampi 小龍蝦,一般的牡丹蝦刺身也無法跟它相比。第一次嚐試便留下非常深刻的印象。Scampi 入口非常鮮甜,口感creamy,肉質有彈性,嫩滑細緻,蝦膏綿滑甘甜。

另外加拿大的Sea Whelk亦比一般的大隻,厚肉之餘亦甜美。

Hokkaido Scallop Delight - 選用北海道帶子,將刺身級的帶子以他他方式呈上,口感鮮嫩滑溜,味道鮮甜,加上刁草獨有的香味,感覺清新。另一邊的香煎帶子配搭青檸基底的忌廉醬汁,香煎帶子除了保留帶子原有的鮮味,外層口感結實帶有一份焦香,內裡軟稔鮮甜。

Sautéed Jet Fresh Clam - 白酒大蜆香味非常吸引,除了有白酒的酒香,還有蒜頭 辣椒 羅勒等香氣。醬汁微辣亦伴帶著蕃茄的微酸。蜆肉大而鮮甜,但過熟了一點,未能做到鮮甜嫩滑。

Australian Fillet of Barramundi - 盲鰽是其中一種我愛吃的魚,今次吃到的盲鰽頗有驚喜。以香煎的方法,配以簡單的海鹽調味,帶出盲鰽的魚味,味道簡單,沒有什麼花巧,這反而吃到了那種基本的鮮甜味。

28oz US Prime Ribeye Bone In - 斧頭扒的份量不小,非常適合一班朋友一齊享用。斧頭扒處理得很好,五成熟為最佳,肉色粉嫩,肉質柔軟充滿肉香,梅納反應後的表面風味十足。雖配有醬汁,但其實直接吃 不點醬汁已經非常美味。

Tiramisu - 選擇了Tiramisu 作為這晚結尾的甜品,味道正常 不會有什麼驚喜的地方。沒辦法我真的飽了,不像女士們可以說有第二個胃用來吃品嚐甜品
题外话/补充资料: 如果想吃斧頭扒需要預訂
2018-09-13
  • 生蠔
  • 28oz US Prime Ribeye Bone In
  • Scampi
  • Australian Fillet of Barramundi
1K
2018-09-30 67 浏览
還記得之前來過,印象相當不錯餐廳空間感好,座得亦舒適來到這裡怎能錯過海鮮 除了新鮮,還是新鮮爽口而充滿咸鮮,帶子位非常鮮甜 餘韻輕輕的在口腔中徘徊有著說不出的幸福感Sauteed clam 紐西蘭白酒煮大蜆大蜆每隻肥大肉厚,吃起來沒沙 帶著淡淡白酒香氣,底下湯汁鮮味十足Sea Urchin Linguini扁意粉軟熟度剛好,一絲絲蟹肉亦能掛在意粉上番紅花忌廉汁配上creamy的海膽,如果愛重口味的話,一定十分喜歡Australian Barramundi Fillet賣相討好 魚肉來得嫩滑有彈性墊底的薯蓉同吃,平衡了魚油的豐膩感覺更清爽Tarte Tatin這個每次來都會點來吃的甜品即場焗製的梨撻,香梨軟腍焦糖的脆邊,鬆脆可口更可以沾上少許花奶同吃
還記得之前來過,印象相當不錯
餐廳空間感好,座得亦舒適

來到這裡怎能錯過海鮮 除了新鮮,還是新鮮
爽口而充滿咸鮮,帶子位非常鮮甜
餘韻輕輕的在口腔中徘徊
有著說不出的幸福感
Sauteed clam 紐西蘭白酒煮大蜆
大蜆每隻肥大肉厚,吃起來沒沙
帶著淡淡白酒香氣,底下湯汁鮮味十足
Sea Urchin Linguini
扁意粉軟熟度剛好,一絲絲蟹肉亦能掛在意粉上
賣相討好
魚肉來得嫩滑有彈性
墊底的薯蓉同吃,平衡了魚油的豐膩
感覺更清爽
Tarte Tatin

這個每次來都會點來吃的甜品
即場焗製的梨撻,香梨軟腍

焦糖的脆邊,鬆脆可口
更可以沾上少許花奶同吃
  • Tarte Tatin
2018-09-27 63 浏览
之前來吃過不下幾次,愛死這裡的甜品,今晚因有朋友未來過的關係,又再來到。前菜兩款生蠔和翡翠螺,是沒法挑剔的,也是這裏最強勁的新鮮海鮮項目。另外這裡的蟶子沙律和外面吃到的有點分別,熱熱暖暖的叫人吃得很過癮。蠔湯和姊妹店Casa Fina 同樣叫人醉倒,大大隻蠔,叫人吃得快慰。帶子天使麵係滿分的質素,大大粒味道剛好。另外又一時令選擇係海膽意粉,外表和實際情況一樣,海膽愛好者不要錯過。最好當然是甜品Pear tart,沾上點點的奶,熱辣辣,勁好吃。吃過幾次的朋友都說這裏的水準十分穩定,特別海鮮方面。如果在銅鑼灣想要一個超值價錢吃海鮮,這裡絕對是一個非常好的選擇。

帶子天使麵係滿分的質素,大大粒味道剛好。

吃過幾次的朋友都說這裏的水準十分穩定,特別海鮮方面。

2018-09-26 625 浏览
早前與一排無見的朋友食飯, 當然要揾個地方, 一邊食一邊慢慢傾, 最後我地選了位於銅鑼灣的Casa Pennington食飯. 愛食生蠔的友人, 見到每日有指定的生蠔買一送一, 當然忍唔住要點來食. 佢地點了三款生蠔, 包括American Pacific, Mermaid 和Ostra Regal. 雖然我唔食生蠔, 但見到生蠔夠飽滿和肥美, 加上友人的表情已話我滿意今次這幾款生蠔. 我唔食生蠔, 仲有好多菜式選擇. 我地點了New Zealand Clam, Oyster Risotto 和 Australian Barramundi Fillet. New Zealand Clam. 愛食海鮮的我, 見到有蜆的款式, 當然想一試. 隻蜆好大隻, 肉質尚算嫩滑, 口感不俗. Oyster Risotto. 上枱時香味撲鼻. 意大利飯的質感軟硬適中, 啱我口味. 飯吸收晒蠔的精華, 入口有淡淡蠔的味道, 食完也沒有油膩感覺. Australian Barramundi Fillet. 賣相精緻. 魚煮的時間控制不錯, 所以保持魚肉的嫩滑, 也唔會覺得

佢地點了三款生蠔, 包括American Pacific, Mermaid Ostra Regal.

我唔食生蠔, 仲有好多菜式選擇.

我地點了New Zealand Clam, Oyster Risotto Australian Barramundi Fillet.

New Zealand Clam.

愛食海鮮的我, 見到有蜆的款式, 當然想一試.

隻蜆好大隻, 肉質尚算嫩滑, 口感不俗.

Oyster Risotto.

Oyster Risotto

上枱時香味撲鼻.

意大利飯的質感軟硬適中, 啱我口味.

Australian Barramundi Fillet.

賣相精緻.

魚煮的時間控制不錯, 所以保持魚肉的嫩滑, 也唔會覺得太乾身或者硬.

甜品當然不少得, 選了Tiramisu.

Tiramisu

我自己就好鍾意食忌廉, 夠幼滑. 甜度也適中.

這一餐在愉快的氣氛下結束.
Oyster Risotto
2018-09-20 77 浏览
今天來到位於銅鑼灣的西餐廳 Casa Pennington 晚餐,店內高貴優雅,十分具情調.先試了一個明太子意粉,明太子的鮮搭配細滑的意粉,香濃美味.之後試了西班牙黑毛豬,一試就知道是貴價貨,外表煎得剛好,鎖住肉汁,口感軟滑,十分出色,極之推薦一試.最後試了此店招牌甜品,酥皮梨撻,焗出時香氣四溢,酥皮香脆極香,梨肉香甜,配上焦糖更能帶出惹味,不可不試.整體無論是食物和店內環境都十分出色的優質餐廳,推薦大家一試.

先試了一個明太子意粉,明太子的鮮搭配細滑的意粉,香濃美味.

十分出色,極之推薦一試.

配上焦糖更能帶出惹味,不可不試.
  • Black Chocolate Fondant
2018-09-15 715 浏览
友人相約,到這間位於酒店之內,情調甚佳,食物水準出色的餐廳吃飯,早已與這間餐廳有過數面之緣,而且印象甚佳的我,當然樂於赴會。再次踏足這間都有一段日子不曾到訪的餐廳,面貌依舊,沒有多大改變,許是這晚只是平日,餐廳內人不太多,更顯得環境寧靜舒服。數棵去核青、黑橄欖,是我喜歡的味道,為這夜美好的晚餐揭開序幕。友人與我都愛吃生蠔,而這間餐廳的蠔吧生蠔種類眾多,足有接近二十款供應,每晚還會輪流推出其中三款,可有買一送一優惠,更是相當抵食,當然不容錯過。這晚推廣的三款生蠔,分別是來自南非的 Namibia和來自法國的 Mermaid與 Ostra Regal。這三款生蠔原價都是七十多元一隻,買一送一之後,不用四十元便可享用,對愛吃新鮮生蠔的蠔客來說,著實是個喜訊。三款生蠔,海水味、鮮甜味、爽脆度、滑溜度,各有不同,在座友人與我各有所愛,而我就較為喜歡海水味較重的 Mermaid。 吃生蠔,當然最好有美酒作伴。這夜喝的白酒,是來自新西蘭的 Invivo Sauvignon Blanc Marlborough 2017。我雖不是劉伶,這帶有果香與果味的白酒,配以新鮮即開生蠔,也覺得挺匹配。「北海道

數棵去核青黑橄欖,是我喜歡的味道,為這夜美好的晚餐揭開序幕。
這晚推廣的三款生蠔,分別是來自南非的 Namibia和來自法國的 MermaidOstra Regal。這三款生蠔原價都是七十多元一隻,買一送一之後,不用四十元便可享用,對愛吃新鮮生蠔的蠔客來說,著實是個喜訊。三款生蠔,海水味、鮮甜味、爽脆度、滑溜度,各有不同,在座友人與我各有所愛,而我就較為喜歡海水味較重的 Mermaid
北海道帶子二重奏」(Hokkaido Scallop Delight)以北海道帶子為主角,讓客人可以一次過享受到兩種不同的滋味。以簡單的鹽、胡椒、香草等調味的帶子刺身,黏糯軟滑;經香煎後的原粒帶子,外圍微脆,肉質鮮甜,無論是否蘸以青檸汁,同樣好吃。
主菜來了,又是蠔,不過今次是「廣島蠔意大利飯」( Oyster Risotto),用的是來自日本的廣島蠔。厚身多肉,外層香脆,內裡仍然不失軟滑的炸廣島蠔,甚有口感。口感同樣不錯的意大利飯,在滿有蠔味的濃稠蠔湯浸潤包圍下,味道甚佳,令我甚為滿意。
這夜的重頭戲是需要在一星期前預訂的「28安士美國頂級連骨肉眼扒」(28oz US Prime Rib Bone in) ,五成熟的頂級肉眼,微焦帶褐的外層散發出誘人的肉香,裡面透著緋紅的嫩肉更是吸引非常。這肉質軟熟的肉眼扒夾雜著少許肥脂,肉味濃郁澎湃,把人吃得心花怒放。
自從多年前初次到訪這餐廳後,我對這兒的招牌甜品,即時製作,需要等候20分鐘才可享用的 「焦糖酥皮梨撻」( Pear Tarte Tartin)便念念不忘,常想回味。這夜再次品嚐,仍然感到滿意,味道極佳,香甜可喜,爽口多汁的梨肉讓這味道偏甜的甜品得到絕妙的平衡,焦糖酥皮撻邊雖然稍硬,仍是不可多得,令人回味的美食。
令人回味的美食,令人滿意的晚餐,讓我渡過了輕鬆愉快的一夜。
  • 28安士美國頂級連骨肉眼扒
  • 焦糖酥皮梨撻
  • 廣島蠔意大利飯
2018-09-15 615 浏览
「Casa Pennington」是其中一間小編喜愛的西餐廳,尤其特然想吃蠔的時間,「Casa Group」那幾間蠔吧西餐廳便會在腦海閃現。原因很簡單,除了款多質素高外,通常也有 (六款) 精選生蠔買一送一優惠,十分吸引。 是晚的精選生蠔也沒有讓小編失望,外觀光鮮飽滿。 先到南半球的試試南非的「Namibia」,口感軟滑 creamy,清甜出眾,易討食客歡心。移步到北半球的法國,「Mermaid」的海水味明顯較重,滑中帶爽,末段輕泛甜味回甘。「Ostra Royal」同樣爽口,味道層次較複雜,洋溢礦物滋味。 吃生蠔配美酒,這枝「Invivo Sauvignon Blanc」微透果香酸感重,容易勾起海鮮的鮮味。除了生蠔,其實海鮮也不容錯過,特別是產自紐西蘭的「Scampi」淡水龍蝦,蝦身小巧陜長,在外比較少見。以刺身形式品嚐,最能享受這款龍蝦的鮮甜味道。近蝦頭位置有少量蝦羔,與蝦肉一起品嚐就是最佳的「調味料」!至於加拿大「Sea Whelk」,大隻厚肉又彈牙,亦屬佳品。前菜「Hokkaido Scallop Delights」一菜兩食,帶子他他輕以㰖油黑椒提味,吃前再輕灑兩滴青檸汁提鮮,
是晚的精選生蠔也沒有讓小編失望,外觀光鮮飽滿。
Namibia, Mermaid & Ostra Royal
Invivo Sauvignon Blanc
Sea Whelk
Sea Whelk
前菜「Hokkaido Scallop Delights」一菜兩食,帶子他他輕以㰖油黑椒提味,吃前再輕灑兩滴青檸汁提鮮,成功把帶子的鮮甜味道牽引出來。至於熟食帶子,經適度煎煮雖降低了鮮甜度,但換來多一份香口。
Hokkaido Scallop Delights
Deep Fried Crab Cake」以鮮蟹拆肉炸煮而成,是簡潔品嚐蟹肉的好方式!
Deep Fried Crab Cake
主菜「28oz US prime Ribeye Bone In」是需要提早預訂的菜餚,份量十足。牛扒早已切成條狀並排列成井字型態,切面呈誘人的酒紅色,肉汁豐盈。入口細味,肉眼牛味濃郁,肉質理想,是一道值得推介的菜餚。
28oz US prime Ribeye Bone In
主食「Duck Foie Gras Linguini」以香口的鵝肝粒及滋味滿分的牛肝菌炮製,屬穩陣美味之選。
Duck Foie Gras Linguini
Pear Tarte Tatin」是餐廳的招牌甜品,以原隻香梨焗製。焦糖酥皮理應外脆甜蜜,但出來效果略嫌有點「實」,些微失分。
Pear Tarte Tatin
久別再訪,「Casa Pennington」的生蠔海鮮仍舊新鮮美味,其餘菜餚亦保水準,難怪能寫進小編可再訪西餐廳之列。

[13/9/2018; Thu]
2018-09-13