2018-11-09
今晚去左隆堡柏寧頓酒店入面嘅西餐廳開餐。一出 Lift, 就會見到一排酒樽 & 酒箱嘅裝飾。餐廳店內光線較暗淡, 但非常開揚, 而且情調十足, 好啱情侶黎晚餐撐檯腳。餐牌以英文為主, 每道菜色名下面都會有材料嘅介紹。餐廳每日都會有 6 款指定生蠔做買一送一優惠, 所以一次過 Order 左 3 款試下。Namibia來自南非嘅 Namibia, 蠔肉顏色較奶白, 口感好 Creamy, 海水味偏淡, 鮮甜十足。Majestic法國 Majestic 肉質冇 Namibia 咁肥大, 但口感細膩, 入口有清新嘅海水味, 海水味與鮮甜味 Balance 得好好。Sentinelle法國 Sentinelle 海水味係 3 款中最濃, 口感較爽脆。Sauteed Mussel青口係新鮮運到, 唔係平時見到嘅雪貨, Size 雖然較細, 但肉質飽滿, 嫩滑清甜, 係我人生中食過最正嘅青口, 就連煮青口個白汁都非常好味, 用黎沾包食同樣一流。Oyster Soup蠔湯比較 “杰” 身, 蠔味超級濃厚, 感覺好似飲緊用蠔肉打成蓉嘅湯咁, 湯入面仲有一粒煎香過嘅蠔肉。French Free-Ra
一出 Lift, 就會見到一排酒樽 & 酒箱嘅裝飾。
餐牌以英文為主, 每道菜色名下面都會有材料嘅介紹。
Namibia
Majestic
Sentinelle
Sauteed Mussel
Oyster Soup
French Free-Range Yellow Chicken
法國走地黃油雞厚肉骨細, 外皮煎到非常香脆, 肉質仍然保持鮮嫩多汁, 配埋紅酒汁一齊食令味道更加昇華。
Pear Tarte Tatin
呢個啤梨撻係即叫即焗, 所以要等 20 分鐘先有得食。 Size 有成個碟咁大, 撻中間有 4 塊好厚身嘅啤梨, 撻邊烤到非常香脆, 啖啖都係焦糖味, 啤梨 & 焦糖配搭得非常好, 清潤得黎又唔會好滯。