2016-12-05 201 浏览
朋友話想食生蠔, 我第一間諗到就係casa其實品質上都唔會有太大差異但論價錢, 每日都有幾款買一送一真係好抵仲要大部份都係法國蠔相比之下, 坊間特價既大多都係Irish Rock, Coffin Bay之類既平價貨Casa真係抵食得多六款買一送一Irish Premium, 比較淡身, 蠔肉亦比較薄Cuvee Prestige, 第一次食呢款, 有淡淡既海水味Mermaid, 海水味比上一隻重, 甜味亦相對強Majestic, 有少少礦物味, 甜而爽口Isabella, 礦物味較低, 比majestic更爽甜Divine, 礦物味最重, 甜味要慢慢先滲出嚟, 感覺好似好食過gillardeau龍蝦湯, 我最愛香濃帶微甘靚既龍蝦湯就應該好似佢咁鮮而不咸蟹餅感覺有少少失望蟹肉質素普通, 蟹肉帶海水味, 唔夠鮮甜aglio e olio, 我一見呢個名就想試其實係指橄欖油蒜蓉炒意粉呢度配埋花枝片簡真一流

龍蝦湯, 我最愛香濃帶微甘靚既龍蝦湯就應該好似佢咁

鮮而不咸
蟹餅感覺有少少失望蟹肉質素普通, 蟹肉帶海水味, 唔夠鮮甜
aglio e olio, 我一見呢個名就想試
其實係指橄欖油蒜蓉炒意粉呢度配埋花枝片簡真一流
2016-12-01 799 浏览
今日晚餐較為特別因為身邊人要介紹一位朋友我認識, 我們選擇上Casa pennington押上酒店名號感覺體面一點、而且氣氛也沒有太吵可以慢慢傾計。。。這裏設有生蠔區喜歡食蠔人士眼珠一定放閃,在朋友未到的時間看看餐牌原來都還有很多選擇、一分一秒的過新朋友終於來到是時候發板開餐去也~~ 我們選來了Razor clam salad HK$168.很少見以蟶子作沙律作角,烹煮過蟶子感覺微暧惹味烹調令蟶子更如添上襯衣般多了一份明媚、而以蟶子沒有煮得過火而變得老韌蠻不錯, 驟眼看還覺很少但原來伴在沙律菜上份量剛剛好和包上~~Truffle risotto HK$198.這款松露意大利飯上枱時已陣陣飄香,飯質做得有口感不會遷就港人口味而變軟,面層大啡菇以濃濃牛油煎香很好吃、整體也不錯~~ 至於最期待Sea urchin linguini HK$238.擺款也甚有睇頭大大件海膽成聚眼焦點,加上輕輕蟹肉作伴襯,Creamy度十足 ,分數繼續提升~~一致喜歡羊所以要來一份Australia rack of lamb HK$428.羊架看價錢雖然有點貴但來者感覺物有所值,粉嫩內涵由界開已看到、大廚功夫理應

Razor clam salad
Truffle risotto

加上輕輕蟹肉作伴襯,Creamy度十足 ,分數繼續提升~~
Sea urchin linguini

HK$428.羊架看價錢雖然有點貴但來者感覺物有所值,粉嫩內涵由界開已看到、大廚功夫理應一讚時間與火力控制恰到好處,入口細嫩伴上芥茉、薄荷醬等盡投個人喜好,自覺對身旁烤得剛剛好蒜頭甚有興趣、烹煮過後蒜子味道不辣、一顆一顆的放入口我還是少說話好了、呀!

忘記了薯角和墊底鬼佬脆瓜, 加上之前兩份碳水化合物,最初還以為不夠飽、原來只是錯覺~~
Australia rack of lamb
「八時入席」原來也差不多八時全場亦差不多爆滿,

是時候讓座給下一位客人,好高興這晚認識了位新朋友、愉快一夜就此過了。

☆附上當日影片, 如要睇片可坐定定在大電腦前、手機暫不適用。☆
2016-11-30
2016-11-26 181 浏览
萬聖節很難的沒有約朋友開𥐙,跟同事出去食西餐當慶祝算了。餐廳人不是很多,不用訂位直接可以進出感覺超爽的!工作了大半天又累又餓,一並叫了好幾個菜才滿足。前葉我點了炸蟹餅。廚師很有心思把蟹餅裝成旁蟹的樣子,很可愛!咬了一口,外皮十分鬆脆,內面裝滿了味道鮮甜的蟹肉跟肉汁,蟹肉很層次分明,吃下去的時候不會有吃麵粉的感覺,好吃!主茶我的是野菌鴨肝PASTA,上菜的時候已經嗅到香香的野菌味,吃的時候濃濃的鴨肝味道把野菌香味給蓋過了,扁意粉尤其有鴨肝的是真的很油膩,我食了不到一半就吃膩了!最後我堅持再點一份焦糖香梨撻,餐廳用了一整個香梨作配料,下面的撻皮非常鬆脆,加上甜甜的焦糖香味,讓我把整盤吃光了!

2016-10-31
2016-11-22 207 浏览
這餐廳擁有來自世界各地的新鮮生蠔,而且有6種生蠔是可以買一送一的。所以大概三百多大元就可以享用到一整打的新鮮開的生蠔了,  而且現在是吃法國生蠔的最坐時候, 現在不吃還要等到什麼時候呢?我們叫了一個盤海鮮拼盤有5個品種的10隻蠔,2隻海螺,2杯白酒。餐廳為我們選了一枝sauvignon blanc,有清爽而且淡淡的花香味,可以容易地配合任何海鮮。我們自己選了5種不同的法國生蠔, 生蠔又淡到濃地排著, 每吃完一隻蠔都用一小口白酒把味覺再醒一下, 每一隻蠔都有自己的特色但法國蠔都遍濃,不同之外都有著妁分相似, 而我最喜歡吃的還是gillardeau, 十分滑分濃,吃到最後才品嗜海螺, 把那濃娑的海水味留在口內。Pear tarte tatin (for 2) $138因為食蠔真的很飽肚, 最後叫了一個甜品, 非常大的餡餅充滿了焦糖醬, 而且蓋上了整整兩個的大梨,蓬鬆蓬鬆的焦糖酥皮十分脆口咬勁, 你也可加上一點點淡淡的Cream去中和租度, 等待了20分鐘的甜點真的令人驚訝,再飽都一定要叫! 你也一定要試試他們的咖啡,不要latte, 不要cappucino, 單純的咖啡, 加上少少crea

Pear tarte tatin (for 2) $138

你也一定要試試他們的咖啡,不要latte, 不要cappucino, 單純的咖啡, 加上少少cream, 真係不錯, 跟別的餐廳不同! 你試一試就明白!
2016-11-19
I am so stupid I actually went to the wrong Pennington hotel but anyway, this hotel building actually has a few good restaurants and  this Casa Pennington fine dining place is actually in the same group as my favourite  restaurant, Casa Fina. The restaurant features freshly  shucked oysters from over the world, while  some pasta dishes are also pretty amazing too! Oyster platter $568We have ordered a platter that comes with 10 oysters from choices of 5 varieties , 2 sea whelks, 2 glasses of whit

Oyster platter $568
We have ordered a platter that comes with 10 oysters from choices of 5 varieties , 2 sea whelks, 2 glasses of white wine.
The restaurant decided the wine for us and it is a class of dry sauvignon blanc. A crisp glass with a light floral taste, just a great match with any seafood.
Since French oyster is in season now so we have picked 5 different French oysters to share. From mild to strong, we have picked the below five. I like to enjoy oysters with just a dash of lemon juice to bring  more extra freshness from the shellfish. I really think  that the red sauce is going to overkill the flavour from the oyster and I am just never a big fan of it.
The oyster is super super fresh. You  can see the oyster moving rigorously once you squeeze some lemon juice on it. And the smell is really pleasant once  the platter is brought to  you.  This is highly  recommended and  must order.
Besides,  there are 6 types of oysters that you can enjoy 'buy one get one free' offer and they are only costing around $60-$80 each. Meaning for around $350, you may enjoy a whole dozen of oysters!
Mermaid - sweetest in taste
Majestic - saltier with a strong seawater taste
Isabella - to me, a very well balanced oyster
Black Pearl - smaller in size but pungent with the savouriness , a strong bitter aftertaste too!
Gillardeau - really creamy in texture, one of my favourite oysters to enjoy
The sea whelk is not bad also with a lighter taste  but much  crunchier texture. It is crunchy but still soft. A great way to finish off our super tasty super fresh oyster platter!
Clam Spaghetti $198
The pasta is cooked perfectly until al dente, 5 giant pieces of fresh clams is tossed with basil and garlic in white wine sauce. The clams are also super fresh with a super savoury sea water taste. I liked to de-shell it and mix the clams into the pasta for stronger taste since the pasta itself is plain with just garlic and olive oil  flavour.
It's very delicious and the portion size is just perfect for sharing among 2 people. By then, we are full already so we are now ready for some indulging dessert!
Pear tarte tatin (for 2) $138

The very big tart is filled with exactly 2 halved pear covered in caramel sauce, sitting on a perfectly puffed fluffy caramelised puff pastry. Light cream is also served on the side for you to counterbalance with the sweetness from the very satisfying pastry. It's surprisingly  scrumptious. With the wait of 20mins, it's well worth it, the warmth and the sweetness from this dessert has engraved a beautiful mark in my heart, can't wait to come back again for it!
p.s. do try their regular coffee because it is by far the best restaurant graded regular coffee I have ever had.
2016-11-21
今次是朋友帶我同老公去食晚餐。她早前去過感覺不錯,所以再次幫襯^_^英文餐牌,清晰分類。店鋪主打新鮮生蠔,擺設多種不同國家生蠔供客人選擇。現時仲做緊買一送一優惠。店員推介了兩款生蠔一款南非Namibia ,肉質厚身較creamy ,味道鮮甜,海水味淡,個人推介,讚。另一款法國Isabella,海水味較重,口質較爽身,帶子位置較甜身。店員建議先食海水味淡的Namibia,再食Isabella。兩款不同口質,都有獨特性,加上店員親切介紹,感覺好舒服,好正!牛肝菌燴扁麵,醬汁超濃郁,味道特別,好味道。香蒜帶子天使面帶子大隻鮮甜,面層煎得剛剛好,混合天使面食,感覺一流。仲叫左份肉眼扒,五成熟。煎得剛剛好,肉質顯粉紅色,肉汁頗多,份量大。個人推介完全的晚餐必需要有甜品作句號。焦糖布甸 我本人最愛甜品,竟道整得都好好味,個另一個必食甜品,就是梨批甜度適中,酥皮位酥脆香口,加上啤梨經過烤焗逼出的果香,層次感太豐富啦!整體意間食物服務水準都好高,期待下次再來^_^
今次是朋友帶我同老公去食晚餐。
她早前去過感覺不錯,所以再次幫襯^_^
英文餐牌,清晰分類。
店鋪主打新鮮生蠔,
擺設多種不同國家生蠔供客人選擇。
現時仲做緊買一送一優惠。
店員推介了兩款生蠔
一款南非Namibia ,肉質厚身較creamy ,
味道鮮甜,海水味淡,個人推介,讚。
牛肝菌燴扁麵,醬汁超濃郁,味道特別,好味道。
香蒜帶子天使面
帶子大隻鮮甜,面層煎得剛剛好,
混合天使面食,感覺一流。
仲叫左份肉眼扒,五成熟。
煎得剛剛好,肉質顯粉紅色,肉汁頗多,份量大。
個人推介
完全的晚餐必需要有甜品作句號。
焦糖布甸 我本人最愛甜品,竟道整得都好好味,
個另一個必食甜品,就是梨批
甜度適中,酥皮位酥脆香口,
加上啤梨經過烤焗逼出的果香,層次感太豐富啦!

整體意間食物服務水準都好高,期待下次再來^_^
2016-11-06 232 浏览
Bf brought me here for dinner on my bday, quite quiet on Sunday night, not full house. Very nice service all the way. Nice oyster soup , steamed fish and oyster risotto also the pear tart , very full and satisfied. They know it's my bday and sent me a macaron as a gift so sweet! Thanks
庆祝纪念
生日
2016-11-04 232 浏览
最近食生蠔食上引,晚餐出街食一定要叫幾隻生蠔先叫完美今晚都唔例外, 同朋友黎到Casa 食飯, 之前都有去邊幾次Casa旗下幾間餐廳, 食物質素都不錯, 保持水準最緊要係度食蠔可以買一送一!Seafood Platter,入面有三款生蠔及蝦,由淡到濃,,南非的 Namibia,法國的 Tara,法國的 Gillardeau 。Namibia會比較爽身。Tara會creamy d。Gillardeau係最濃味,蠔身比較結實,重海水味,而正貨的Gillardeau都會係蠔殼上印有G字。Scampi No.1,黎自紐西蘭。精瑩剔透既蝦肉,一睇就知道新鮮,食落好清甜味Oyster Soup 簡簪單單一個湯, 飲落去好濃郁, 湯中間有一大隻蠔, 好肥美!RAZOR CLAM AGLIO OLIO一黎到已經香到不得了, 入面加入左德國辣肉腸,大蝦,羅勒等等香料炒成, 而且不油膩, 正!

2016-11-02 2123 浏览
萬聖節嘅晚上,無去到花天酒地,扮鬼扮馬。反而去左銅鑼灣柏寧頓酒店,食返餐高質晚飯。位處酒店嘅餐廳,景觀當然唔錯啦,係銅鑼灣較靜嘅地區用膳,感覺係非常之舒適!有好嘅環境,食物都有番相當嘅質素。炸蟹餅係賣相都幾特別,扮相好似成隻蟹咁嘅樣,都幾有心思; 而味道方面,內裡嘅蟹肉拆得非常之細,但又不成蟹應有嘅鮮味,個功力都幾勁! 接著嘅龍蝦湯味道雖然濃左少少,但係食得出有龍蝦肉,都證明係貨真價實,用心烹調。接著嘅兩道主菜都令我地非常難忘。野菌扁意粉,雖然成碟都係無肉齋菜咁,但係廚師嘅調味,加上野菌嘅鮮味,令到整碟意粉生色不少。另一份主菜,美國肉眼扒,價錢的確係唔平,但我係覺得值得,因為牛香味的確非常之濃郁,而且廚師掌握火喉啱啱好,5成熟嘅牛扒,食得到嫩滑入口嘅口感,非常滿足。焦糖香梨撻,撻皮鬆脆,香味十足,加上香梨香味而質感軟諗,整個甜品質素絕對係酒店級級數。若果食嘅時候加啲淡忌廉,唔會怕味道變到過甜,反而增加香滑嘅口感,係有畫龍點精嘅功效。
2016-10-31
2016-10-30 311 浏览
朋友生日, 約好左今日同佢慶祝食好野,餐廳位於隆堡柏寧頓酒店, 地鐵站行過去都只係五分鐘到, 餐廳燈光偏暗,環境都幾浪漫。雖然生蠔買一送一就真係幾抵食,但係朋友剛剛腸胃炎好返,都唔敢叫生蠔,所以都係叫熱野食算啦。既然無得食生蠔,就飲返個生蠔湯啦,個湯應該係用生蠔打碎左煲既, 味道鮮甜,生蠔湯都係第一次飲,感覺好新奇。Scallop angel hair 有成3隻帶子,天使麵因為幼既關係所以吸晒意粉香濃既汁味, 雖然食得出落左唔少油, 但相信只係檻欖油。期待已久既french spring chicken 等左30 分鐘終於等到,雞入面釀左d 栗子,燒得好夠火喉,旁邊仲有唔少配菜,唔怕蒜頭既話仲有成舊烤過既等住你試。兩個人埋單都要成700 蚊,貴就貴d, 不過野食都幾好味,紀念日呀生日黎都慶祝都唔錯。

2016-10-29 248 浏览
朋友介紹左呢間餐廳,話呢度生蠔做緊買一送一,好抵食,於是就一齊去食啦!入面有生蠔bar生蠔買一送一呀!環境都好闊落,岩哂黎約會Seafood Platter餐廳主打海鮮同生蠔,樣樣海鮮都係超新鮮,超鮮甜鮮到唔洗點任何醬汁食!由檸檬個邊隻生蠔開始順時針食起,由最淡味食到最濃味最淡味既就係來自南非既Namibia,肉色偏奶白,口感十分Creamy之後食西班牙既Arousa 就濃味一啲最後就食法國既Gillardeau,肉質結實有彈性,爽脆鮮甜,呢隻生蠔食完不妨反轉睇睇因為蠔殼上面會刻左個"G"字,咁就代表佢係正貨!!跟住就食蜆,蜆既海水味重,味道會蓋過蠔既所有味道,但就爽口新鮮,鮮甜到極最後就食小龍蝦,啲肉好晶瑩剔透,肉質好爽口彈牙,而且仲有好多膏,啲膏又係勁鮮味蟶子意粉呢個係佢地新出既意粉,咁緊係要試下啦完全冇諗過蟶子會係西餐度出現蟶子爽口,而意粉微辣,加上口感煙韌,食落好開胃Tiramisu原來呢度既tiramisu係自家制架賣相都唔錯,size又夠大,可以2人share味道都唔錯,因為小朋友都會食呢個甜品,所以專登唔加好重既酒味反而咖啡味同朱古力味好突出,而蛋糕軟滑不太甜!作為結尾可
入面有生蠔bar
生蠔買一送一呀!
環境都好闊落,岩哂黎約會
Seafood Platter
餐廳主打海鮮同生蠔,樣樣海鮮都係超新鮮,超鮮甜

鮮到唔洗點任何醬汁食!

由檸檬個邊隻生蠔開始順時針食起,由最淡味食到最濃味

之後食西班牙既Arousa 就濃味一啲

因為蠔殼上面會刻左個"G"字,咁就代表佢係正貨!!

蟶子意粉
呢個係佢地新出既意粉,咁緊係要試下啦

完全冇諗過蟶子會係西餐度出現
蟶子爽口,而意粉微辣,加上口感煙韌,食落好開胃
Tiramisu
原來呢度既tiramisu係自家制架

賣相都唔錯,size又夠大,可以2人share

反而咖啡味同朱古力味好突出,而蛋糕軟滑不太甜!

作為結尾可以話係好滿足!
2016-10-21 262 浏览
今日與朋友到這間餐廳共進晚餐餐廳環境不錯,人客也蠻多的。先來一盤生蠔,每隻都很肥美裡面有美國的Pacific Rock,法國的Diam's和Gillardeau生蠔由淡味開始吃起,每隻都有獨特的蠔味,很新鮮。個人喜歡Gillardeau,味道比較濃烈。法國麵包蟹及翡翠螺肉質和蟹膏相當飽滿,入口非常鮮甜,有一點海水味,加點醋味道更特出。翡翠螺也不比麵包蟹專美,很爽口的口感,很鮮甜。Tarte Tatin朋友介紹的梨撻,說非點不可,想吃的要早一點叫,等蠻久的................................等待是值得的,蕉糖的脆皮很鬆脆,配上甜甜的梨肉,吃得更滋味,不太喜歡甜品的我,也很想再來一客。
今日與朋友到這間餐廳共進晚餐
餐廳環境不錯,人客也蠻多的。
先來一盤生蠔,每隻都很肥美
生蠔由淡味開始吃起,每隻都有獨特的蠔味,很新鮮。
個人喜歡Gillardeau,味道比較濃烈。
法國麵包蟹及翡翠螺
翡翠螺也不比麵包蟹專美,很爽口的口感,很鮮甜。
Tarte Tatin
朋友介紹的梨撻,說非點不可,想吃的要早一點叫,等蠻久的..
不太喜歡甜品的我,也很想再來一客。
2016-10-18 2083 浏览
銅鑼灣隆堡柏寧頓酒店內的這間 Casa Pennington蠔吧餐廳,情調甚佳,而且環境清靜,是個與情人撐檯腳的好地方。這一晚,曾與友人在這兒吃過晚飯的我,與老婆仔一起前來,共享了一頓美味愜意的晚餐。 與老婆仔 Fine Dining,吃好點也是應該的吧!先來一個「海鮮拼盤」最好不過。 三款生蠔,有來自西班牙,最大,最肥美的 Arousa、 同樣來自法國的 Black Pearl 和 Gillardeau。三款生蠔雖然大小不一,但同樣新鮮肥美,特別是那兩隻 Arousa,我覺得與價錢較貴的 Black Pearl 和 Gillardeau相比,亦並不遜色。 比生蠔還要矜貴,來自新西蘭的深海螯蝦 Scampi早已被開成兩邊,我與老婆仔兩個一人半隻鮮甜大蝦,吃得不亦樂乎,大感滿意。兩隻海螺相對生蠔和深海螯蝦來說,雖然沒有那麼搶眼,但作為配角,可也恰如其份。 Beef Carpaccio「意式生牛肉片」牛肉紅粉緋緋,伴以綠色的火箭菜與黃色的巴馬臣芝士片,紅黃綠三色相映,既美麗,也好吃。Sauteed Clam「白酒煮蜆」酒味與香草味十分香濃,蜆亦甚為肥美,味道帶點兒辣,也是好
三款生蠔,有來自西班牙,最大,最肥美的 Arousa、 同樣來自法國的 Black PearlGillardeau。三款生蠔雖然大小不一,但同樣新鮮肥美,特別是那兩隻 Arousa,我覺得與價錢較貴的 Black PearlGillardeau相比,亦並不遜色。

Beef Carpaccio意式生牛肉片」牛肉紅粉緋緋,伴以綠色的火箭菜與黃色的巴馬臣芝士片,紅黃綠三色相映,既美麗,也好吃。
Sauteed Clam白酒煮蜆」酒味與香草味十分香濃,蜆亦甚為肥美,味道帶點兒辣,也是好吃的前菜。我對這菜式的好感比「意式生牛肉片」猶有過之。
這兒的 Oyster Soup蠔湯」非常濃稠,絕對真材實料。蠔雖已打得細碎,融入湯中,仍有少許蠔肉載浮載沉於蠔湯之中,令蠔味更加突出。
主菜 Australian Lamb Rack 澳洲烤羊架」份量不少,偌大的羊架厚身多肉,約有七成熟,外層雖然焦香,把羊架當中破開,一分為二,裡面幼嫩的粉紅色嫩肉立刻清晰可見。把羊架切成小件放進嘴巴裡,肉汁豐富,味道適中,大廚烤得確是到家。
雖然海鮮拼盤、頭盤和主菜都有上佳的水準,但這兒的甜品 Pear Tarte Tatin焦糖香梨撻」才最令自己傾心。
其實這超美味的甜品自己早在以前已在這兒吃過,對它一試難忘。這天既然舊地重臨,當然不能錯過。

這可供兩人分嚐的餐廳招牌甜品,撻皮煙韌鬆軟,焦糖味道香甜,四塊香梨各據一方,味道和口感都能令人滿意,不下隨梨撻一同奉客的淡忌廉固然好吃,下了淡忌廉後,梨撻更見香滑,感覺同樣極佳。
雖然這一餐並不便宜,但各款菜式確實出色,特別是那讓自己念念不忘的「焦糖香梨撻」,更是至今仍令我十分回味。
  • 焦糖香梨撻
  • 白酒煮蜆
  • 澳洲烤羊架
  • 海鮮拼盤
2016-10-08 1848 浏览
閨蜜生日 緊係要搵間舒適好味既餐廳之前食過Casa另一間 就試下呢間睇下地方不大 黑色主調 都算舒適Deep fried crab cake內有蟹肉 洋蔥 紅椒 味道香口 略嫌蟹味唔出黑松露雜菌湯叫左一份 細心幫我地分左二碗重菇味 夠濃味 可惜黑松露太少白酒蜆意粉好味蜆好新鮮鮮味 有酒香意粉有少少辣味 好正 胃口大開美國Rib Eye 10oz叫左Medium rare 幾好味 又有牛味心太軟Book位時order 左寫字 好靚味道不錯 唔會太甜 呢個時候緊係港女影相鋪頭好細心 知道閨蜜生日 送左一盒朱古力好窩心另外一提 見食評大多食蠔其實呢到唔食蠔 其他食物都幾好嫁
閨蜜生日 緊係要搵間舒適好味既餐廳

Crab  cake
Clams  spaghetti
US  rib  eye
2016-10-08 1378 浏览
到外地旅遊,少不免要試試地方美食,上月逗留在波士頓的一晚,太座約了移居當地二十多年的同學見面,知道我們喜歡吃生蠔,帶我們去了一間有百多年歷史的餐廳吃生蠔,誰知大失所望,未能在舌尖上遺下美好回憶。回港後,太座想起此事,每每為未能盡興而感到失落,其實香港貴為美食天堂,東西薈萃,環球交通網絡便利,甚至可以早捕晚嚐,為「平息」其情緒,帶她往銅鑼灣吃生蠔。座落在酒店內的餐廳,燈光幽暗,情調不錯,赫然發現很多檯都是女生,白酒配生蠔,現今的女生都識飲識食,享受人生。點了自家揀選的海鮮拼盤,有三種生蠔,蜆和牡丹蝦。生蠔都很肥美,漲卜卜的蠔身,令人垂涎,來自愛爾蘭的 Irish Premium,爽脆帶青瓜味,西班牙的 Arousa,海水味不算濃,而法國的 Gillardeau,細啖下有榛子的香味,太座很滿意。美國的 Cherrystone Clams,大隻肉厚,很新鮮,有彈性,愈嚼愈出味,蜆汁很鮮甜,而牡丹蝦也很大隻,黏黏的肉質,啖出鮮味,太座很滿意這拼盤。蟶子蟹肉沙律,蟶子肉,鮮蟹肉,洋蔥,本菇等略炒過,伴沙律菜,自行混合,蟶子和蟹肉很鮮甜,本菇爽口與爽脆沙律極好味,兩口子分吃,少食多滋味。喜歡吃蠔,
海鮮拼盤
Cherrystone Clam
蟶子蟹肉沙律
喜歡吃蠔,也點了鮮蠔湯,湯很稠,喝到蠔的蓉,蠔味勁濃,像喝蠔汁,相信是用了不少蠔來熬製,當中還有一隻肥美的蠔,對蠔迷來說,很滿意,還有跟很香口的蒜蓉包。
太座覺得很飽,主菜只點了一份,留肚吃甜品,點了香煎智利鱸魚,魚皮煎至金黃,很香脆,魚皮下的脂肪魚肉很足份量,大大件,質素非常非常好,魚肉雪白,可清晰看到一瓣瓣的魚肉,魚脂豐富,很幼滑,上面有些黑魚籽,跟了香檳忌廉汁,十分夾,很好味,雖然收費要三百幾,有這麼大件感覺都值得。
來這裡,焦糖梨撻是必吃的,即焗製,新鮮熱辣,牛油和焦糖味勁香,有四件半邊梨子在撻皮上,覆蓋的焦糖香脆誘人,梨子香甜半爽,若是配一球雪糕定必更滿足甜胃。
吃生蠔是樂事,不是求飽肚,是享受,所以每次吃生蠔都應該是開心的,當然要吃有質素的。
Cherrystone Clam
海鮮拼盤