2016-07-27 378 浏览
晚飯時間 , 我和太座在 銅鑼灣 覓食 ~太座提議到這一間位於 隆堡柏寧頓酒店 的 Casa Pennington 用膳 ~ 店內的燈光柔和 , 環境舒適寬敞 , 氣氛恬靜平和 , 裝潢佈置有一種大都會式的風格 ~ Menu ~ 每檯都有碟橄欖 , 那就像樣 ~餐廳有很多品種的生蠔供應 , 沒有不吃的理由吧 ~由於我們對於蠔的知識有限 , 所以拜託店員為我們挑選一些時令靚蠔 ~ 店員為我們挑選了4種生蠔 , 包括 : Kumamoto , Scotland Pearl , Tara , De La Reine 各種生蠔當然各具其味 , 其共同之處就是肥美而飽滿 , 肉質滑嫩 , 蠔味濃郁 ~ Crabe Tourteau $ 468蟹的肉質既結實又細緻嫰滑 , 味道是出乎意料的鮮甜 , 蟹膏更是甘香豐腴 , 其味無窮也 ~ Garlic Prawn $ 158海蝦是特別烹調過的 , 蝦肉爽彈亦富有蒜香 , 配上新鮮爽甜的蔬菜 , 把法包蘸以那滿是蒜香的橄欖油來吃 , 味道是不可言喻之精妙 ~ Whole French Spring Chicken $ 348雞烤焗得剛剛熟 , 雞皮更
晚飯時間 , 我和太座在 銅鑼灣 覓食 ~
Menu ~
每檯都有碟橄欖 , 那就像樣 ~
餐廳有很多品種的生蠔供應 , 沒有不吃的理由吧 ~
店員為我們挑選了4種生蠔 ,
Crabe Tourteau $ 468
Garlic Prawn $ 158
雞烤焗得剛剛熟 , 雞皮更是脆身又爽口 , 肉質鮮嫩 , 雞肉味道是吸收了調味之餘亦有肉香 , 味道出乎意料地可口 , 油份少 , 廚師為菜式配上一份蔬菜 , 使菜式更感健康 ~
Scallop Angel Hair $ 198
香煎的北海道帶子味道鮮甜 , 天使麵軟硬適中 , 自家製的 pesto sauce 吃起來味道清新香口 ~

本篇完 ~

2016-07-26 1371 浏览
以前我是很少回去吃生蠔為主的餐廳,總是覺得價錢很高,除生蠔以外的食物應該也不會好吃到哪裏去。但之前到了這間Casa Pennington,覺得這裏的菜色比我預期高很多,而且生蠔做買一送一優惠,價錢很吸引,食物水準亦好。Casa Pennington位於Hotel Pennington銅鑼灣隆堡柏寧頓酒店三樓。旺中帶靜的地段,可以與朋友或另一半靜靜享受生蠔和其他美食。簡單不花巧的沈木牆壁和木製桌椅,喜歡這邊的裝潢。來到以生蠔做主打的餐廳當然要吃生蠔,老闆娘親自為我們挑選三款生蠔,每款兩隻。他們每天都有六款精選生蠔做買一送一優惠,每隻最貴那款都不超過40元,非常划算呢!生蠔可配旁邊的紅酒醋或莎莎醬,但我覺得加一些檸檬汁就已經很好吃,因為這裏的生蠔品質都非常好。Pacific rock (US) $58先吃來自美國的生蠔,店員說這是三款生蠔味道最淡的一款。雖說先味道淡,但我覺得海水味也不算太淡,質感滑溜,味道較清甜。Namibia (South Africa) $65之前都沒有吃過南非的生蠔,但原來南非這個地方出產的生蠔品質都很有水準。南非地處非洲最南端,三面環海,而海水水質清澈優良,所以出
Pacific rock (US) $58
Namibia (South Africa) $65
之前都沒有吃過南非的生蠔,但原來南非這個地方出產的生蠔品質都很有水準。南非地處非洲最南端,三面環海,而海水水質清澈優良,所以出產的生蠔自然好。當晚吃到的這款海水味不太重,生蠔本身的鹹味原先甜味比較平衡,其後生蠔鮮甜的餘香蠻長的。
Gillardeau (France) $78
法國有名的銅蠔,老實說我本身就不太喜歡吃法國蠔,因為他們的海水味和銅味比較重,我自己就比較喜歡吃鮮美嫩甜的那種生蠔。但他們的這款銅蠔我也喜歡,不算太重的銅味,海水味亦沒有以前吃過的鹹,而且肉質比較豐富,蠔鮮很突出,非常不錯吃。
Scampi (South Africa) $160
Scampi又名海蜇蝦、紅大蝦、小龍蝦、乳龍蝦,牠是海蝦的一種。吃到的來貨亦是盛產海鮮的南非。約六吋長,肉質黏滑,有點像甜蝦或牡丹蝦的那種質感,而味道呢則像吃生吃龍蝦的那種鮮味,不是有很多地方會有生吃scampi,很值得一試。
Whole crabe tourteau $468
麵包鞋是來自法國的,非常多的蟹膏,甘香豐腴,不會說煮到過硬。但我喜歡吃的反而是蟹肉,因為蟹肉有一股特別的鮮味,比起一般的蟹更清甜。我喜歡用紅酒醋陪他們的蟹肉一起吃,如果吃不了一整隻,他們也有半隻可以選擇。
Razor clams and crab meat salad $158
十分特別的沙拉,材料除了沙拉菜,還有杏鮑菇、竹蚌和蟹肉。竹蚌、和蟹肉放在沙拉菜的小碟,別看這個小小一盤,其實竹蚌和蟹肉都很多,跟沙拉才搭配在一起,加上杏鮑菇有嚼勁的口感,獨特而好吃的沙拉。我也喜歡他們的沙拉醬不會下得太多,味道恰到好處。
Lobster bisque $88
做得認真的龍蝦湯,十分濃郁的龍蝦味道湯頭,加上白蘭地同煮,多了幾分酒香,真的是香濃又順口。品嚐後口腔還充斥著龍蝦湯頭的餘韻,旁邊的烤吐司香脆可口,配湯一起吃滋味十足。
Duck foie gras linguini $198
鴨肝扁意大利麵,深得我心的一款意大利麵,看餐單上有這個其實有點難想像是怎樣做,原來是把鴨肝切碎,再配以牛肝菌煮的醬汁,上桌的時候香味直衝鼻腔,喜歡肝香跟牛肝菌配搭起來的味道,吃完也不會覺得膩口,好吃。
Pear Tarte Tatin $138
不要錯過他們的甜點,尤其是這款香梨塔,好吃得不得了!梨子用上一整個,舖在滿滿牛油香的塔皮上,酥脆的塔底配以烤得軟甜的梨肉,再加上鮮奶油的奶香,吃得很飽也忍不住跟朋友吃掉一整個。

滿足得很,也覺得這裡的美食做得用心,食材來貨亦有精心挑選過,會再來的。
1K
2016-07-26 831 浏览
海鮮, 從來是我的至愛, 知道casa主打新鮮海鮮, 更加有各國的生蠔提供, 即開即食, 我們被豐富的海鮮菜式吸引, 訂位來這裡, 吃個生蠔海鮮盛宴。選了美國、南非和法國三款不同的生蠔, 以及翡翠螺, 來作我們的冷盤頭盤, 生蠔上碟隻隻飽滿肉厚迷人, 呈現新鮮的光澤, 中間放置翡翠螺, 十分吸睛。店員提示由檸檬片開始順時針, 由淡至濃的吃, 次序是美國、南非和法國。隨生蠔附送帶有茄汁味的生蠔海鮮醬, 及檸檬片, 隨個人口味和生蠔同吃。 Pacific Rock U.S.生蠔 $58美國生蠔Pacific Rock海水味較淡, 蠔味較輕柔, 帶子位大隻, 切下來和蠔肉一併進食, 咬出陣陣甜味。 Namibia (South Africa)生蠔 $65來自南非的Namibia, 比起美國的Pacific Rock更加厚更creamy, 食落有陣礦物味, 後勁鮮甜, 蠔味較濃。 Gillardeau (France)生蠔 $78是我目前最愛的生蠔, 來自法國的它, 口感爽脆, 海水味稍重, 更能帶出鮮香的蠔味, after taste甜味礦物味持久, 一隻蠔包含了多變的味道, 令人回味無
 Pacific Rock U.S.生蠔 $58

Namibia (South Africa)生蠔 $65

Gillardeau (France)生蠔 $78
是我目前最愛的生蠔, 來自法國的它, 口感爽脆, 海水味稍重, 更能帶出鮮香的蠔味, after taste甜味礦物味持久, 一隻蠔包含了多變的味道, 令人回味無窮。
Gillardeau
翡翠螺 Sea Whelk  $18@

翡翠螺一叉即脫殼, 是很新鮮的表現, 女士吃它也完全沒難度, 仍可優雅的吃, 咬落很有彈性及鮮甜, 沒有一點腥及怪味。
牡丹蝦刺身 Botan Ebi $70@

牡丹蝦刺身非常大隻, 蝦頭蝦膏特別迷人, 蝦肉豐厚滑溜, 有蝦膠質感, 滿口都是鮮甜美味, 特別推介要蘸上醬油和wasabi同吃, 鮮味得以提升, wasabi味道與別不同, 不知是否生磨出來的呢。
Botan Ebi
 黑松露忌廉帶子 Sauteed Hokkaido Scallop $178

北海道帶子超巨型的, 輕輕煎香過並沒有煮到全熟, 所以不會老和靭, 保持柔嫩多汁和鮮味, 配上黑松露忌廉汁, 沒有搶去其鮮味, 反而多一份香滑感, 黑松露並沒太濃味, 在它的角色發揮得恰到好處。
Sauteed Hokkaido Scallop
配上少許蔬菜, 減少忌廉的油膩感, 黑松露汁亦可淋上蒜蓉多士吃, 多士脆而具蒜香, 加上黑松露忌廉汁, 味道更豐富。
 炸蟹餅 Deep Fried Crab Cake $128

以蟹肉和蟹拑製作而成的蟹餅, 表面沾了麵包糖再炸香, 放在碟的中間成為蟹身, 旁邊劃了一些腳給它, 而碟上的蟹拑就由一堆生果碎做成, 整個造型很生動有趣。
切開蟹餅, 裡面充滿絲絲蟹肉和蟹拑肉, 並夾雜微細的洋蔥和甘筍粒粒, 使蟹餅增添口感又不會覺得膩, 而且有了小粒蔬菜, 蟹餅顯得較多汁, 這個蟹餅啖啖肉, 又不用剝拆蟹殼, 實在是懶人恩物!
這一堆漂亮的生果碎, 包括了新鮮火龍果、士多啤梨、提子、橙等, 切得很細粒, 實在有心思, 生果的酸甜尤如一道清泉, 和蟹餅間著吃, 令口腔感到清新清爽。
 酥皮焗梨撻 Pear Tarte Tatin $138

今晚最大驚喜, 原來在甜品, 因為這個酥皮梨撻確實是獨特, 在別的餐廳沒吃過。飽滿多汁的四件啤梨, 放在暖烘烘又脆口的酥皮撻上, 先咬酥皮撻, 濃濃的焦糖香味, 酥皮有牛油香, 每一口已是享受, 吃到啤梨部分, 柔軟多汁天然果糖味, 將享受推至高峯, 吃完後心也變得暖暖的。
Pear Tarte Tatin
充滿鮮味的一餐, 以甜而不膩的啤梨酥皮撻作結, 可說是十分完美, 多完美的食物, 一人獨享, 也是孤寂, 見到餐廳的客人都邊享受美食, 邊和朋友暢談不同話題, 這才是人生一樂也, 我也慶幸能找到和我志趣相投的朋友們, 到處品嚐美食, 享受人生。

2016-07-18
Gillardeau
Botan Ebi
Sauteed Hokkaido Scallop
Pear Tarte Tatin
2016-07-25 567 浏览
有很多食海鮮的西餐廳,銅鑼灣是其中一區。於是相約了友人,一同去食番餐海鮮。選址為Casa Pennington 位於隆堡柏寧酒店,地方不大,不過也有情調的。從餐薄中,可選擇生蠔及其他海鮮,還有其他意大利菜,如意粉 risotto等。生蠔共有四款,從切開的檸檬順時針起為 Kumamoto、Scotland Pear 及De La Reine,生蠔均來自不同國家,而其中Kumamoto 最為細隻,其餘則大小均勻。當開始食第二隻時,海水味亦隨之增加。縱然味道先淡後濃,但是每隻都是鮮甜肥美的,且有幼滑爽脆之感。來自法國的 Crabs Tourteau,體形較大,蟹殼盛載著誘人的蟹膏,蟹膏豐膄,味道極其濃郁濃厚,再食其蟹肉,顯然鮮味。另一海鮮為海螺,肉質柔糯煙靱。Razor Clam Salad。先將 Clam與沙律混和再吃,味道就會濃郁,雖然味濃,但也不失蛤的鮮甜美味的味覺。吃過沙律,就來一個Garlic Prawn,蝦本身已經是爽脆彈牙的,再加上蒜子,增加了其香味,再配上麵包一起吃,實是滋味無窮。另外,把麵包加上蒜子和汁,變成蒜子包,亦是香濃而軟腍。經過一輪冷盤海鮮,是時候到熱食了。今晚的意

經過一輪冷盤海鮮,是時候到熱食了。

今晚的意大利飯是 Oyster Risotto,當然蠔有其香濃而濃厚的味覺,而米飯亦夠黏稠,正好是硬度足夠,並非一般坊間 risotto 的軟腍。
吃過risotto, 便來個Scallop Angel Hair,天使麵沒有剛才 risotto 的那麼黏稠,但食味都是有黏黐的口感,而帶子具有柔糯而黏稠的口感,亦具鮮甜。
法國春雞是今晚唯一不是海鮮類吧。雞肉嫰滑而富勁嚼,食味亦不錯。Linguini 以野菌為主,麵條都是沾滿野菌,味道亦其為濃郁。
甜品以 Pear Tarte Tatin 作今餐的終結。甜品用上梨子放在酥皮上,可細分為四至五份。酥皮故然是鬆化,梨子節香甜,亦有種焦糖的甜味在內。
除了生蠔及海鮮出色之外,其他菜式也相當不俗,水準之高,加上店員的貼心服務,令顧客有種賓至如歸的感覺。
2016-07-23 262 浏览
平時行過邊寧頓街,都唔發覺有間酒店,今次朋友帶我黎,喺酒店入面原來係Casa 的一家分店。餐廳燈光柔和環境不錯,我地放工黎到都好relax。紥馬尾嘅待應小姐好親切,好詳細為我哋介紹海鮮和廚師推介👍🏼讚首先上嘅係主打生蠔,有Pacific Rock, Namibia, Huitres Ideale 同好出名嘅Gillardeau ,雖然美國嘅Pacfic Rock 係四款入面最平,但我覺得佢好新鮮,又最肥美Creamy, 淡淡肉好令人回味!如果鍾意海水味濃d 就應該揀 Gillardeau, 蠔殼後面仲有標記,包貨真價實😁沙津望落平平無奇咁,但係配埋個蟶子炒菇真係好惹味,作為前菜越食越開胃。蟹餅本來無咩特別,但係呢個廚師悉心砌到好似蟹咁嘅形狀,好有心思,切開見到絲絲蟹肉,外脆內鮮,都係正!龍蝦汁海鮮意粉d 蝦又大又爽,而個汁絕對係精髓,非常濃郁鮮味,不過就比較膩,大家一人分少少都差唔多。
2016-07-23 310 浏览
今晚突然好想食生蠔,就立即行動!地點是Casa Pennington, 出發!今次揀了4款生蠔和朋友共享,分別是來自美國的Pacific Rock, 南非的Namibia, 法國的Huitres Ideale, Gillardeau.Pacific Rock 比較大隻,厚身,蠔味和海水味淡的,入口爽身,味道和口感真不錯!Namibia 很creamy, 裙邊位爽脆,海水味不太重。Huitres Ideale 肥美鮮嫩,蠔味也不錯。Gillardeau,肉質鲜嫩,肥美而帶點爽脆,蠔味和海水也較濃,令人回味無窮。蟶子蟹肉沙徫,味道清新,口感豐富!黑松露醬煎帶子,肥美的北海道帶子,煎到外脆内軟,配埋黑松露醬,好味,仲有香脆的蒜蓉包,冇得輸!小龍蝦刺身併海螺,Scampi 來自紐西蘭的小龍蝦,肉質豐厚,爽脆彈牙,鮮甜無比,不能錯過。香炸蟹餅,外形可愛。啖啖的蟹肉碎和蟶子碎,伴以洋葱碎和甘筍碎,口感豐富,滋味十足。西班牙黑毛豬鞍, 肉質彈牙肉嫩,香味四溢。甜品是焦糖酥皮梨批,是店員推介,梨的清香,焦糖的香甜,真係特別的配搭!時日晚餐,的確是太滿足了!

今次揀了4款生蠔和朋友共享,分別是

Huitres Ideale 肥美鮮嫩,蠔味也不錯。

蟶子蟹肉沙徫,味道清新,口感豐富!

西班牙黑毛豬鞍, 肉質彈牙肉嫩,香味四溢。

時日晚餐,的確是太滿足了!
肥美又新鮮的生蠔
  • Pear Tarte Tatin
  • Scampi
  • Oyster
2016-07-22 345 浏览
尋找美食,往往都是理由滿滿的,今次也是。為了慶祝相識4年11個月,今天我們又去尋找都會美食。這次是位於酒店內的餐廳,相當有格調。於地鐵站F1 出口,一直緣著永遠21 行,行到邊寧頓街,就會見到一幢純黑色的建築物。往外面睇,真的有幾分像去了日本的酒店,簡潔,大方。乘電梯到三樓,一開門就是餐廳,燈光有點暗,就是都會浪漫風!店員非常親切,幫我們領位子。首先來這裡當然不會錯過生蠔!當晚的生蠔還買一送一呢!在海鮮拼盤送上的時候,店員很用心的幫我們介紹從哪一邊食起,由淡到濃。由最淡味的Pacific rock 開始!這是我最喜歡的蠔,蠔味不重,很輕淡,但是口感超好的!肉質吃得到非常新鮮,爽甜!另外兩種是法國的,我是第一次吃Isabella ,口感比較爽脆,有點似吃海蜇的口感,而蠔的味道有點濃。再來是Gillardeau ,肉質也是很爽很新鮮,蠔味比前兩隻更重一點!那蠔味食後仍然留在口腔內久久不散!值得推薦!Cherry stone 是第一次吃,朋友特別推薦我吃,但是覺得口感一般。Scampi 我覺得是最好吃,因為好鮮甜,跟一般的刺身不一樣。口感爽口得黎又有點漿口,但是味道一級棒!最愛!Deep F

Deep Fried Lamb Spare Rib
這是炸羊排!超級超級出乎我意料!因為羊排炸得酥脆無比,而且肉質不會太乾,味道也異常的好。
一點點羊羶味都沒有。另外,蘸點上那個芥未蜜糖醬,更是好吃。因為蜜糖醬加上羊排,令羊肉竟然變得帶有點點甜味浸出來。
Sautéed Hokkaido scallop
一碟有三粒帶子!帶子size 很大,表面微煎,而入面仍然是生的。這是刺身級別的帶子,所以食落口當然爽甜。
因為微煎的關係,帶子擁有了兩種層次的質感,熟中帶生。另外這個黑松露醬真的很對我味!因為我就是最喜歡黑松露的人。雖然松露味不是很香,但在微香下配上帶子,整個就不一樣!因為,松露不會搶了帶子的風頭,跟帶子才能融洽地在一起。碟上還有兩片烘得好脆的牛油多士,再用這多士蘸上這松露醬,真的是一片好多士呀!
這個燒春雞醃得很入面,肉質亦沒有想像中"鞋"!外層的雞皮被烤至薄脆的一層,一點肥膩感都沒有!
雞的底層是意大利燴飯,飯的質感很有趣,形容不出來,但是是好味的,不過就略油了一點!
甜品自家製提拉米蘇
份量不少,兩個人食都夠晒!
這個甜品看似紮實,但其實很軟綿!入口有種食輕量cheese cake 的感覺!好味!

今晚真係好滿足!為忙碌的生活點綴一下!
纪念日
2016-07-22 242 浏览
今天老闆請客,帶了我們3大美女去慶功,我們都選吃海鮮,秘書小姐訂了Casa Pennington 去慶功!我們4人都叫了四款生蠔,待應小姐送來時,我們嘩的一聲!因為看上去又光澤又新鮮!分別是來自南非的Nambia, 第二和三種是法國出產的Huitres Ideale 及Black Pearl, 最後是Scampi, 是從新西蘭運來的!最夠蠔香的口感非南非的Nambia 莫屬,真的吃出口感和creamy,之前我們4人慢慢品嘗法国的Black Pearl and Guitres Ideale, 感覺真的很新鮮,最後的Scampi 也很鮮甜!吃完 oyster, 就有蟹肉聖子沙律,真的很特別,聖子和蟹肉融入我的味蕾中,感覺不俗!黑松露帶子把我的味蕾帶入另一個層次,帶子又大又厚而黑松露也很清香,兩者的味道互相配合!最特別的就是砌成一隻蟹形的蟹餅,當然相架先食,真的很有蟹的鮮味!主菜是豬鞍,豬的味很香而且煮得剛剛好,我們胃口大開!最後梨撻又香又甜,我們都吃出感覺和味道,真的令人回味無窮!
主菜是豬鞍,豬的味很香而且煮得剛剛好,我們胃口大開!
最後梨撻又香又甜,我們都吃出感覺和味道,真的令人回味無窮!
2016-07-06
2016-07-20 266 浏览
今天又與好友共聚的好時機!約了在一間比較高級的餐廳共聚!是在酒店內,感覺好高級。餐廳內的格調也是走比較cool 的路線,燈光也比較暗。一來就是生蠔了!因為當天的生蠔做緊買一送一!朋友跟我點了3款,一人一隻!由於是即叫即開,需時都耐少少。不過,等耐少少係值得架!因為真係好新鮮!我食了3款,由淡到濃,三款都好新鮮!肉質好嫩滑爽脆!另外呢款就一般。再來是酥炸的羊仔骨。本人一向不太好羊肉,但呢個羊仔骨真的好味!點了那個秘製醬汁後,一點點的羊羶味都沒有!而且炸得骨肉分離,很易咬開!松露醬煎帶子帶子好大粒,而且肉質是半生熟狀態,口感比刺身的彈牙!松露醬幾香,反且是碟上的多士沾上此醬更好味而不是帶子! 多士因為烘得好香脆,又有牛油,再加上這個松露醬,好好味!!!這叫喧賓奪主嗎?哈哈!之後是主菜了,我們叫了個燒春雞。個人麻麻地食西餐是食雞,因為不太識用刀叉去骨。不過說回這個春雞,肉積其實不乾的,也很入味。雞下面是有少少risotto, 但這個risotto 好有雞味,我不太好。最後是甜品,自家製的tiramisu 。我一向都覺得要食一個飯後甜品才是真正的完結一餐飯。這個甜品不會太甜太膩,剛剛好。而且酒

今天又與好友共聚的好時機!
約了在一間比較高級的餐廳共聚!是在酒店內,感覺好高級。

餐廳內的格調也是走比較cool 的路線,燈光也比較暗。

我食了3款,由淡到濃,三款都好新鮮!
肉質好嫩滑爽脆!

另外呢款就一般。

再來是酥炸的羊仔骨。

松露醬煎帶子
這叫喧賓奪主嗎?哈哈!

之後是主菜了,我們叫了個燒春雞。

最後是甜品,自家製的tiramisu 。
我一向都覺得要食一個飯後甜品才是真正的完結一餐飯。
這個甜品不會太甜太膩,剛剛好。而且酒味不太重,好適合我們這些不好酒的人。

為這一餐畫上一個完美的句號。
2016-07-19 221 浏览
提起銅鑼灣吃生蠔的地方,相信大部分人第一時間會想起Casa。Casa在銅鑼灣迄立多年,由最初籍籍無名,到今時今日廣為大眾所認識,必有其道理公司剛出了花紅,今晚一於約埋best friend一起食好西!Casa 有兩間分店,最初我們去了享利中心的總店,8時多去到全場爆滿,女經理提議我們過去柏寧頓分店那邊,菜式是一樣的,而且環境比享利的闊落,路程只需5分鐘左右,還叫同事親自帶我們過去,十分貼心入到店內,店舖面積較大,枱與枱之間保持一定距離。另外每晚也有六款生蠔做買一送一優惠,可向店員查詢走廊位置設有蠔吧給客人揀蠔點了三款生蠔,分別是pacific rock, namibia和gillardeau。品嘗的先後次序如下acific rock - 入口滑溜,肉質爽口,海水味較淡Namibia - 口感creamy, 海水味比pacific rock重一點,後回廿。Gillardeau - 法國蠔王不用多解釋,味道鮮甜,蠔肉爽滑,蠔味濃郁得來富層次變化。翡翠螺有嚼頭,螺味重。Casa的翡翠螺是挪威入口的,在當地以海水先烚熟才再運來香港。Namibia生蠔,蠔肉脹卜卜滴少許檸檬汁在蠔上,蠔身立即收縮

入到店內,店舖面積較大,枱與枱之間保持一定距離。
另外每晚也有六款生蠔做買一送一優惠,可向店員查詢
走廊位置設有蠔吧給客人揀蠔
品嘗的先後次序如下:
Pacific rock - 入口滑溜,肉質爽口,海水味較淡

翡翠螺有嚼頭,螺味重。
Namibia生蠔,蠔肉脹卜卜

滴少許檸檬汁在蠔上,蠔身立即收縮,非常新鮮!
巨型牡丹蝦,鮮甜無比,肉質彈牙,回味無窮
Crispy  duck  foie  gras
Crispy duck foie gras $168
鴨肝外包了春卷皮來煎能夠保持油份,簡單的加了黑椒和鹽去煎已夠曬好味,呷下脆身又香口,伴以青檸雪芭,減低膩感
Garlic  prawn
Garlic prawn $158
以爆香了的蒜油來調制虎蝦,蒜味香濃,蝦肉爽口彈牙,非常惹味。
店員還介紹可把麵包沾上蒜汁來吃,可做出蒜蓉包的感覺,效果不錯!
味道和賣相也是滿分之作
Oyester risotto $198
以原隻生蠔打碎再加入雞湯淆制成的獨有Risotto汁,配上精心煎煮生蠔,非常精緻。
蠔肉保持嫩滑多汁,Risotto甫上枱已香氣撲鼻,每一啖飯也充滿蠔香,非常令人滿意,蠔迷必try
Oyester  risotto
蠔汁沾滿每一顆米,再三回味
Hazelnut  chocolate  cake
Daily special - Hazelnut chocolate cake $78

來到最後,當然要以精緻甜品為飯餐劃上完美句號。
朱古力蛋糕香濃滑溜,呷入口充滿hazelnut的脆脆,再配上馳名的Movenpick雲呢那雪糕,口感味道雙層享受,非常滿足♥️
埋單每個人平均6百多元,有如此高質素的食物水準,個人認為價錢合理,久不久豪一次也不失為過吧。

另外Casa有個值得讚揚的地方,餐廳會待客人吃完一款食物才再上另一款。
每道餸菜相隔一定時間,不怕d餸凍曬都未食完

Crispy  duck  foie  gras
Garlic  prawn
Hazelnut  chocolate  cake
2016-07-19 415 浏览
餐廳位於邊寧頓街隆堡柏檸酒店3樓~燈光昏暗有情調!播住一首一首經典英文金曲!非常適合情侶來「撐枱腳」~~非常浪漫架呢餐廳有好多生蠔選擇~真係10隻手指都數唔哂~最後由於選擇困難症既關係都係叫店員推介時令生蠔就好了最左邊的是美國蠔pacific rock~蠔味就比較輕身!好淺好淺既海水味~食落淡淡的!適合剛剛吃蠔既朋友!而size就比較大隻~蠔肉亦好厚身!中間的是南非既namibia~味道剛好!係屬於甜甜地既蠔!口感比較creamy而帶子位好香!裙邊既位置都好爽脆!右邊的是法國蠔皇gillardeau~蠔味係3隻之中最豐富既一隻!海水味蠔味亦非常香濃~after tsste既餘韻非常強真係太新鮮了gillardeau既標記就是蠔殼會印上「G」既標記作記號!所以見到殼上「G」字,真材實料有保證呢叫左份香煎北海道帶子配黑松露汁~帶子煎到表層香脆,內層剛熟!一d都唔乾身~入口口感細緻綿綿!配上香脆既蒜蓉包夾雜住黑松露白汁!真係非常開胃main叫左份海膽扁意粉~海膽既鮮味無比汁醬覆蓋!仲能 鶴立雞群霸氣地特出!鮮味十足~個汁醬係蝦既味道!亦好鮮樕~至於意粉亦好有咬口~煙韌帶彈性!唔會齋係粉糰咁
都係叫店員推介時令生蠔就好了
真係太新鮮了
main叫左份海膽扁意粉~海膽既鮮味無比汁醬覆蓋!仲能 鶴立雞群霸氣地特出!鮮味十足~個汁醬係蝦既味道!亦好鮮樕~至於意粉亦好有咬口~煙韌帶彈性!唔會齋係粉糰咁厚身!索哂海膽同蝦汁醬既味道~非常惹味!停唔到口
最後個甜品真係不得之了既梨批!焦糖味好香濃但又甜而不膩!梨既清香同個焦糖個脆批好夾
有別於一般既蘋果批~真係好好味~係我食過最好味最香濃既梨批
100分呀

2016-07-15 484 浏览
Casa 對我黎講有點意思我好幾次生日 都有人會帶我黎慶祝記得第一同二次去既就係位於係恩平道既上樓店那間分店帶有家既感覺 但於2015 年close 左而第三次去就係位於恩平道既分店,呢間分店裝潢比較浪漫 情侶食飯首選而我既生日將到 好朋友知我喜歡食oyster原本想book 恩平道分店 但店告知滿坐 問我地介唔介意去casa 另一間係Pennington既分店我地當然無問題啦 都係同一間 有咩所謂Pennington分店距離恩平道只係3分鐘行過去非常之近而Pennington分店位於係邊寧頓街既Hotel Pennington 既3樓係CWB地鐵站F1出口行5分鐘就到而餐廳既裝潢都係行浪漫路線, 但相比恩平道分店呢邊空間感較大無咁逼如果同朋友gathering呢邊會舒服D開放式既蠔吧^^我地坐低無睇左陣餐牌, 有選擇困難症既我地都唔知簡咩好呢個時侯, 有位待應姐姐過黎同我地介紹一番最終我地同佢講左我地要求, 叫佢幫忙發板安排待應姐姐好樂意咁答應及安排過左一陣, 我地既頭盤到喇有3款蠔, 螺及牡丹蝦Pacific Rock $58呢款海水及蠔味比較淡味道簡單直接帶鮮味。Namibia
Casa 對我黎講有點意思
我好幾次生日 都有人會帶我黎慶祝

記得第一同二次去既就係位於係恩平道既上樓店
那間分店帶有家既感覺 但於2015 年close 左

而第三次去就係位於恩平道既分店,呢間分店裝潢
比較浪漫 情侶食飯首選

而我既生日將到 好朋友知我喜歡食oyster
我地當然無問題啦 都係同一間 有咩所謂

Pennington分店距離恩平道只係3分鐘行過去非常之近
係CWB地鐵站F1出口行5分鐘就到
如果同朋友gathering呢邊會舒服D
開放式既蠔吧^^
我地坐低無睇左陣餐牌, 有選擇困難症既我地都唔知簡咩好
呢個時侯, 有位待應姐姐過黎同我地介紹一番
最終我地同佢講左我地要求, 叫佢幫忙發板安排
待應姐姐好樂意咁答應及安排

過左一陣, 我地既頭盤到喇
有3款蠔, 螺及牡丹蝦
Pacific Rock $58
呢款海水及蠔味比較淡
味道簡單直接帶鮮味。
Namibia $65
試左3款蠔, 當中來自南非既Naminia 係我最愛既一款
口感Creamy
海水味亦唔太重
食落口感受到成口都係蠔的鮮甜
Gillardeau $78
呢款法國黎既蠔
一食落口會食到好重海水味,
之後慢慢會食榛果子味
唔知大家睇唔睇到個"G"字呢
Botan Ebi $70
黎自挪威既牡丹蝦
上水後經過烚既處理
肉質唔係好爽口,但非常鮮甜
食後感覺非常清新
Crispy Duck Foie Gras $168
呢個鴨肝外層用春卷皮包好再煎
呢個處理方去烹調可以鎖住鴨肝既油份

春卷皮煎得十分香口, 咬落去個下好似食緊薯片咁
呢個做法我都係第一次試
出乎意料既驚喜

另外, 再配左小許青檸雪芭
食完咁油既鴨肝再食個青檸雪芭即覺得沖和返哂
呢個配搭真係非常之好
Garlic Prawn $158
用蒜頭爆香做既醬汁, 蒜頭味重
刺身級既虎蝦煮得非常爽口入味
岩岩完完生既牡丹蝦
再食個咁爽口既虎蝦
滿足哂所有欲望^^

另外, 好值得一讚
麵包焗得鬆軟脆口, 再點埋蒜頭爆香做既醬汁
同食蒜蓉包一樣咁, 一流
Oyster Risotto $198
Risotto係用蠔湯煮
而蠔湯用芝士,蠔汁再加雞湯煮成
食落口會食到芝士同蠔既味道,非常惹味
再配埋粒煎過既蠔一齊食
會食到d蠔有唔同層次既口感
當相特別
Hazelnut Chocaolate Cake $78
最後, 我地叫埋個是日甜品為我地呢餐畫上完美句號
濃郁既棒子蛋糕上面有d果乾
再配埋movenpick既雲尼拿雪糕
超完美配搭
而Casa 每日都會有精選生蠔買一送一優惠,
鍾意食蠔既朋友真係唔好錯過

總括, 雖然試過casa 唔係好多次
但每次我食過後我都會覺得好開心及滿足
水準好, 以及每位待服既服務態度真令我有賓至如歸的感覺
謝謝今天朋友既邀請
生日
2016-07-13 332 浏览
今晚同幾位中意食生蠔既朋友黎左呢間餐廳晚餐, 黎之前做過research呢度既生蠔好正, 所以都幾期待 呢度生蠔既款式都幾多, 我地點左4款, 分別係美國既Pacific Rock, 南非 Namibia, 法國既Huitres Ideale 同埋Gillardeau, 除左生蠔, 我地都點左幾款海鮮類既熟食~ 先黎我地最期待既生蠔拼盤, 隻隻都好大隻, 成大盤勁吸引!! 侍應詳細咁介紹番每隻蠔同埋食既次序, 先食美國既Pacific Rock, 呢隻比較飽滿, 海水味淡但蠔味突出, 好鮮甜同埋creamy, 好好味~ 之後就到南非 Namibia, 生蠔無咁肥美, 但都食得出好清甜~ 而法國既Huitres Ideale同埋Gillardeau都係海水味偏濃既, 入口咸咸地, 但都無蓋過生蠔既鮮味, 4款生蠔都好新鮮好正, 個人最喜歡Pacific Rock同埋Gillardeau  食完幾款生蠔都唔係好夠侯, 就試下侍應推介既小龍蝦刺身同埋海螺, 小龍蝦黎自紐西蘭, 第一次食呢款龍蝦刺身, 蝦肉好爽口帶點膠質, 口感一流, 同埋味道好鮮甜, 係好食既但價錢都幾貴下  另外既海

另外既海螺就相對抵食好多, 螺肉大隻而且彈牙~
食完幾款生野就點左d熟食試下, 呢個帶子配黑松露汁亦唔錯, 主要係帶子用左刺身帶子, 大大隻而且唔會un, 帶子好味, 不過黑松露味道就唔夠突出~
另外亦點左呢款好得意既蟹餅, 賣相真係成隻蟹咁, 好有心思既造型, 蟹餅裡面全部都係蟹肉, 炸得好香口而且唔油, 旁邊有小小生果碎, 夾埋食幾fresh~
main course點左呢個虎蝦肩意粉, 龍蝦汁底 , 個sauce好rich好香, 帶有微辣, 虎蝦唔算好大隻但都爽口既, linguini 煮得al dente, 係出色既linguini~
最後甜品要左pear tart, 係平時唔多常食到既dessert, pear tart都幾大個同埋滯, 所以要多d人share先得, pear焗得好甜好林, 而個tart 皮就有好香焦糖味, 整體係比較甜既dessert~
整體今餐都好滿意, 特別係d生蠔, 睇番d相都想再食XD
2016-07-12
今晚慶祝週年紀念。餐廳唔大,環境舒服,員工服務好👍首先叫左set 10隻生蠔配白酒,員工好細心去推介唔同既生蠔,好新鮮肥美👍👍海膽沙律,貌相很吸引, 不過海膽有少少腥龍蝦湯 有少少偏咸Truffle risotto , 好香好味👍好味牛排全餐飯既重點係餐廳員工好細心,服務好好。食完飯後,餐廳重送左甜品同朱古力 一定會再黎食生蠔
今晚慶祝週年紀念。

餐廳唔大,環境舒服,員工服務好👍

海膽沙律,貌相很吸引, 不過海膽有少少腥
龍蝦湯 有少少偏咸
Truffle risotto , 好香好味👍
好味牛排
全餐飯既重點係餐廳員工好細心,服務好好。
食完飯後,餐廳重送左甜品同朱古力
一定會再黎食生蠔
2016-06-28
纪念日
  • Oyster
2016-06-11 905 浏览
The best oyster I have had in HK! 3/4 of us are fans of Oyster. The shop serves oysters from 7-8 countries. You must try French and Scotland!
2016-06-10
父亲节