2017-05-07 512 浏览
銅鑼灣既Casa,聽朋友介紹食海鮮好出名,今次趁朋友生日就黎試下。呢間餐廳既新鮮生蠔都非常出名,有10幾種唔同國家既生蠔比客人選擇,而且仲有買一送一優惠。叫左Black Pearl同Mermaid。新鮮爽口,有淡淡的海水味。美國Rib Eye 10oz我們點了7成熟既Rib Eye,肉質嫩滑而且多汁,中間仲係粉紅色,就咁點海鹽已經帶出牛扒既鮮味,而且份量十足。其實本身想叫龍蝦,可惜賣曬,下次要早D訂定先得。飯後甜品唔少得,叫左梨撻,即場焗製雖然要等一陣,但係值得既,因為酥皮鬆脆,個梨又夠清甜,既然個撻底做得, 6出色,不妨考慮下做埋其他生果,好似蘋果,一定好好味。

美國Rib Eye 10oz
梨撻

梨撻
2017-05-07 498 浏览
今晚慶祝結婚周年紀念老公特登帶我去咗食浪漫晚餐慶祝呢間餐廳喺鄭酒店的入面食物水準就一定有保證細望一下個Menu入面發覺以酒店餐廳內的定位這間餐廳的價錢有不算太貴叫咗頂級西班牙黑毛豬肉眼配燒汁因為係西班牙黑毛豬所以唔使完全全熟咁上所以就叫左七成熟因為七成熟就係會保持到肉汁而唔會令到肉味失去一切開入面保持嫰滑粉紅而且黑毛豬肉味非常之濃郁而肉質爽口彈牙而配菜的豆角亦都不可以忽視因為配合埋個燒汁令到個豆角好好食完全沒有草青味之後再叫多咗一份焗法國全隻燒春雞呢隻燒春雞焗完之後外脆內滑個皮脆卜卜而入面啲雞肉就好軟滑就算去到最難燒嘅雞胸肉都十分之軟滑香嫩而且個RoseMary sauce同雞肉十分夾點少少己經可以引起個雞肉味
今晚慶祝結婚周年紀念

而且個RoseMary sauce
同雞肉十分夾
點少少己經可以引起個雞肉味
2017-05-07 413 浏览
今次係慶祝拍拖紀念日,所以去左食西餐"仲叫左杯香檳慶祝下~又叫左d生蠔!法國蠔則蠔味軟濃,海水味重, YUMMY!主菜就係食虎蝦risotto ,份量唔算大碟!但味道總算搭夠,幾濃味既蕃茄醬汁滲哂入d飯度,質感好綿密隻蝦就夠哂新鮮同埋超級爽口!好味甜品方面, 我叫左個法國甜品, 就係我愛吃的啤梨撻, 啤梨撻單看外形,已經很吸引。更令人滿足的是,除了可以大啖鮮甜多汁的水果外,還能吃到香甜誘人的吉士醬和酥脆餅底, 吃來外層香脆,抵讚, 一口咬下去的口感更是美妙, 多一分甜膩的香氣

2017-05-07 514 浏览
這家位於 銅鑼灣 隆堡柏寧頓酒店 的 Casa Pennington , 一直都以上好食材和廚師的精湛廚藝見稱 ,我和太座都曾幫襯過數次 , 並對這家餐廳有很強的信心 ~每一台都有雙色橄欖 , 超愛吃橄欖的我們 , 當然滿心歡喜 ~Menu ~餐廳有生蠔吧 , 喜歡吃生蠔的我們 , 當然點一些生蠔來吃 , 而且購買餐廳特選的六種生蠔 , 更會有買一送一的優惠 ~我們點了兩隻生蠔 , buy one get one free , 即是一共四隻 ~Arousa $ 65/隻 : 來自 西班牙 的蠔 , 肉厚又飽滿 , 口感爽身 , 海水味重 , 吃後齒頰留香又有回甘 ~Irish Premium $ 62/隻 : 蠔的味道濃郁 , 結實而富彈性 , 海水味重 ~Deep Fried Crab Cake $ 148 : 賣相精巧 , 真材實料 , 有大量鮮甜蟹肉的蟹餅 , 炸得金黃香脆而且油分少 , 伴以新鮮的果粒 , 味道的配搭清新 , 吃下去絕不感覺油膩 ~Duck Foie Gras Linguini $ 198 : 鴨肝野菌扁意粉 , 聽其名已知是邪惡 , 非常 creamy 的野菌
我和太座都曾幫襯過數次 , 並對這家餐廳有很強的信心 ~
Menu ~
Duck Foie Gras Linguini $ 198 : 鴨肝野菌扁意粉 , 聽其名已知是邪惡 , 非常 creamy 的野菌忌廉醬味道複雜深奧 , 菇菌味道清幽濃郁之餘 , 再加上新鮮鴨肝的羶香 , 而這個濃厚的 sauce 是把煙韌的扁意粉完全地包裹著 , 實在是其味無窮 ~

本篇完 ~
2017-05-03 401 浏览
再次到Casa食午餐。好有期望!食生蠔絕,對我來說是必食之選,但不會吃太多,因爲通常吃生蠔都會飲酒,但中午不適宜😎,而且今天有開車😑前菜要沙拉,友人要湯。個人覺得今次沙拉比較好。湯也好,但不是喜歡類別。如果有creamy南瓜湯,或者蘑菇湯,下次會試試。唔知Casa會唔會睇到這個(抽水)要求😬叫了意粉,但今次略嫌過熟,可以硬少許,但都好食。今次最想分享是甜品,需然只是一小份,但厨師心思,令人心悅,也可能因為本身也甚為喜愛樹木花草🖖🏻比個Like你👍🏻
再次到Casa食午餐。好有期望!

食生蠔

叫了意粉,但今次略嫌過熟,可以硬少許,但都好食。

2017-04-23
  • Oyster
  • 生蠔
  • 甜點
朋友升職加薪,請我來到casa pennington吃好東西,餐廳在酒店內,環境舒適闊落。早已聽聞呢度嘅生蠔新鮮兼抵食,適逢餐廳正在進行部分生蠔買一送一,可以選擇的亦有十多款之多,自然抵上加抵。兩個人點了半打,請了服務員為我們作出推介。服務員十分專業,先了解我們既喜好,最後挑了mermaid,arousa以及isabella,由淡至濃味,除咗arousa係西班牙之外,另外兩款都係來自法國。生蠔都係偏向海水味重,蠔身滑溜飽滿,非常creamy,特別是Isabella,蠔味久久都蕩漾在口腔內不散。計返每隻都係大概$3X,實在是大滿足!!!!原先大家仲想encore,但係要留肚食其他主菜,唯有下次先。簡簡單單點咗一個鴨肝意粉,點知好有驚喜,鴨肝切粒,撈埋雜菌煮,食落充滿油脂香,但又唔會覺得好滯或好溜。意粉都煮得剛剛好,爽口彈牙,每條都有好香濃嘅鴨肝香,十分出色。另外點咗羊架,羊架唔會好羶,肉質好嫩,輕易就可以切開。我特別喜歡配菜嘅煙肉薯仔,配搭特別又好味!整體食物水準不錯,服務員笑容可掬,服務細心,難怪當晚有唔少客人都來慶祝生日!在此也要謝謝好友請客!

2017-04-27 1662 浏览
時間過得真快,眨眼已經拍拖了四年,雖然大家關係已慢慢昇華至親人,我們對情人節、週年紀念等不再像以前般非常重視,但傳統的男友還是希望可以起碼吃一餐好慶祝一番。男友也算是半個吃貨,所以他選的餐廳從來沒有令我失望過,今年他選了在隆堡柏寧頓酒店內的Casa Pennington,沒有水晶吊燈,裝潢不是走華麗路線,但昏暗柔和的燈光氣氛有情調此外亦給人舒適自在的感覺,就像我倆一直以來的相處。生蠔買一送一,當然不能錯過。店員先專業地詢問我們的喜好並作岀推介,十分細心。喜歡海水味較重的我倆自然首推法國蠔,店員選了Mermaid, Majestic 和Isabella ,由淡食到深。Mermaid 肉質飽滿,味道濃郁,雖是三隻最淡的一款,但海水味依然很重,吃來蠔鮮回甘。Majestic比較常見,質素也有保證。isabella肉質較爽,海水味十分濃郁。Deep fried crab cake ($148)蟹餅色澤金黃,賣相討好,切開可以見到餡料結實不鬆散,絲絲蟹肉混入薯蓉,入口外脆內軟帶蟹鮮,如果蟹肉比例可以再多些會更為岀色。Australian Rack of Lamb ($428)我倆一向愛吃羊架,所

Mermaid
Majestic
Isabella
Deep fried crab cake ($148)
我倆一向愛吃羊架,所以對這兒岀品甚有期待。成品剛好五成熟,粉紅色半肉十分誘人,食落肉質幼嫩而不羶,迎合怕羶者口味,但我們反倒希望羊羶味能突出一點呢!伴菜的蒜很香,煙肉薯仔片充滿煙肉油脂香,雙重口感亦提升層次。
Duck Foie gras linguini ($198)
一上桌就即刻令我想起曾經在中環Chateau@Central吃過那道岀色的鵝肝意粉,因為foie gras同樣不是原塊放在麵上,而是切件和雜菌一起煮,比平時少了油膩感,也比一般更香。Casa Pennington用上鴨肝,味道比鵝肝味道更濃更岀,入口盡是濃濃的鴨肝油脂香,令人回味。煮得al dente的意粉也大大加分,每個細節都配合完美,比羊架更有驚喜。
Pear Tarte Tartin ($138)
梨撻和想像中不同,竟然是2大個切到四半上,入口微暖,咬落香甜又多汁,配上牛油味香濃的撻底,令人回味。值得一提的是撻皮亦焦糖化了,所以除了牛油香外,也充滿焦糖香氣,兩者平分秋色,吃時有點痴牙卻依然不減美味。
除了食物岀色之外,也要一讚店員服務之周到。例如替女士拉開椅子、祝福我倆周年快樂並主動替我們拍合照,以及離開時替我們按升降機等,雖然只是微小的動作,但令人窩心,是少數走fine dining 定位而又真正做到要求的餐廳。

雖說愛對了人,每天都過得開心自在,又何需刻意慶祝。但當感情變得穩定,如果不用心製造一些心思,就很容易淪為平淡無味。感謝男友仍然努力在我們穩定的生活中製造更多美好回憶,哈哈,不過我相信吃過的美食在未來的日子仍然會佔了我們回憶的大部分吧XD

Happy 4th anniversary anyway!
庆祝纪念
纪念日
Mermaid
Majestic
Isabella
  • 生蠔
  • Duck Foie gras linguini
2017-04-26 262 浏览
返工真係一肚氣,所以放工份外珍惜同朋友相處既時間,特別係同女仔食飯,更加要搵一間個樣靚D既餐廳啦聽左朋友建議,去左銅鑼灣CASA PENNINGTON,貪依D氣氛浪漫,有貴氣黎到依度真係覺得裝修好華麗,好有貴氣野食價錢唔太貴,我地開左支白酒,飲住酒傾一陣計先之後食左生蠔,WHITE FORM好新鮮,雖然細隻左D,但好好味法國蠔后gillardeau始終都係最高級最新鮮,食落海水味好重,但唔會太咸,相反蠔既鮮味好夠,好吸引殼仲有個"G"字,証明係高級野黎嫁其他蠔既味道無咁突出,但整體都唔錯蟹肉RISSOTO,蟹肉絲好爽口,味道都唔錯,口感好豐富RISSOTO做法好正宗,所以入口煙韌,幾好咬口食完野坐多1粒鐘,之後先走,今晚好開心

黎到依度真係覺得裝修好華麗,好有貴氣

野食價錢唔太貴,我地開左支白酒,飲住酒傾一陣計先
之後食左生蠔,

WHITE FORM好新鮮,雖然細隻左D,但好好味

殼仲有個"G"字,証明係高級野黎嫁

其他蠔既味道無咁突出,但整體都唔錯
蟹肉RISSOTO,蟹肉絲好爽口,味道都唔錯,口感好豐富

RISSOTO做法好正宗,所以入口煙韌,幾好咬口

食完野坐多1粒鐘,之後先走,今晚好開心
2017-04-24 361 浏览
Random Check in 本身諗住食佢樓下果間俄羅斯菜,但由於師奶性格,compare完餐牌發現呢間有送是日甜品,就決定黎食我地係星日朝早12點既第一批客,所以見到包場咁款有d緊張,不過有relaxing music+窗邊位望住車來人往,可以發發牛豆。Lunch 餐牌平均$100-$200,都多選擇,包前菜、主菜、是日甜品、同咖啡茶,銅鑼灣地段既西餐黎講算係幾抵(再加上好味!所以係超抵!)@前菜:我叫左個Waldorf salad , 本身唔知咩黎,問完先知係合桃+黑甜醋汁沙律,仲有d提子乾添。味道唔錯,菜都鮮甜,無我唔鐘意既火箭菜@主菜1:我叫左三文魚pasta, 打左d青豆蓉同d cream cheese一齊煮扁意粉,掛汁好多,又香濃又唔會太過heavy,好岩我口味~@主菜2: 男友叫左肉,係NZ肉眼扒,大約9Oz(目測),五成熟,配d薯蓉同自選既mustard, 佢揀左偏辣的,味道非常夾;肉煎得好靚,上碟後唔會熟到入心,keep住5成既juicy 同軟淋texture,而且唔會好似某連鎖扒店咁大大塊脂肪係邊邊位,overall都非常滿意!@甜品:係迷你(一啖KO)既Vani
Random Check in

@甜品:係迷你(一啖KO)既Vanilla cheese cake, 雖然細細件但擺碟幾靚,好似天鵝咁~所以都係慢慢食慢慢欣賞;可惜可能雪過夜,餅底太濕,有d痴牙,換成蛋糕底可能會乾身d。配青蘋果/火龍果/藍莓迷你果粒,可以消滯~

@咖啡:好飲喎,係好舒服好順口既味道,唔會太酸(個人口味唔鐘意酸味咖啡),想飲多杯

正體都非常滿意!會再番黎試其他野!
(btw openrice 見佢晚餐都幾貴,突然覺得二人lunch$360埋單完全係執到寶!是日好似有生蠔買一送一優惠,見之後既客人都一黎叫番打,下次都會試下
"Waldorf  salad"
三文魚蘑菇青豆扁意粉
Vanilla  cheese  cake
2017-04-23
"Waldorf  salad"
三文魚蘑菇青豆扁意粉
Vanilla  cheese  cake
2017-04-24 241 浏览
復活節當然要食大餐啦!French Cut 羊架, 去掉背骨和軟骨,每條幼骨都清潔乾淨,一條條幼骨清晰可見的羊架, 每條骨的一邊都是啖啖肉,不用兩邊咬。而且肉又容易甩骨, 幼骨上的肥肉羊膏全去掉,每條骨都唔會黏著肥肉羊膏,吃起來一啲都唔膩滯, 有汁又稔, .羊架香味十足, 再連油封蒜頭, 薯仔伴羊肉來吃,更美味這個心太軟朱古力很適合作為復活節甜品。是苦也是甜., 睇相都覺得吸引,雖然用料和味道,跟其他朱古力蛋糕其實差不多。但其迷人奧妙之處,盡在一刀切下去時,裏面的朱古力漿流出,有如火山熔岩般,慢慢流動, 大滿足
復活節當然要食大餐啦!
2017-04-24 181 浏览
今日見完客成功簽到單梗係要放工後去食好西啦行過見到呢間餐廳見到佢哋個Menu嘅食物都好似幾正所以就拉埋同事去慶祝一番原來呢間餐廳其中最出名就係食生蠔不過同行嘅同事唔食得生冷野所以我哋最終都係取消左呢個念頭最後我哋叫咗一個蟶子辣肉腸香蒜意粉估唔到呢個意粉嘅聖子份量都幾多下而且炒得非常之香淨係嗰一浸香蒜味道已經先聲奪人而且炒香了的辣肉腸除咗外表抄得脆卜卜入面依然保持香濃的臘肉腸味道而且仲食得出浸浸橄欖油的味道再加上聖子沒有炒得過火成個意粉都非常之好食另外在叫得多左一份燒春雞估唔到呢度嘅春雞係用上一整隻而且超級入味廚房是一弄好便立即上枱切開後促依然有煙出而且仲唔會整得太過鹹因為有時燒春雞好容易會弄得過火不過呢度就弄得剛剛好
今日見完客

而且仲唔會整得太過鹹
因為有時燒春雞好容易會弄得過火
不過呢度就弄得剛剛好

2017-04-21 500 浏览
上星期五放學後便想約朋友來開開心心迎接周末的來臨,選址選在這間位於銅鑼灣的Casa Pennington。餐廳環境十分舒適,有著柔和的燈光,還有寬闊的座位,很適合和情人或是朋友慢慢聊天。店員態度有禮,也向我們介紹了當天新鮮的生蠔,還有買一送一的優惠,非常划算。於是我們便決定每人來3隻生蠔,試試看質素如何。生蠔排列整齊,而且是根據生蠔的淡鹹度來排列的,示意我們先由淡味的入手。第一隻是Irish Premium. 雖然不算特別大隻,但口感絕佳,非常creamy,而且很滑,蠔味也很突出。第二隻則是Arousa, 比起Irish Premium這款要大隻得多,同樣又滑又多肉,比起第一款多了海水的鹹味,增添了鮮味。第三款是Mermaid, 三款之中就以這款海水味道最重,蠔味也濃得多。整體來説,這裏的生蠔質素不俗,也很新鮮。吃完生蠔之後,我們點了這一份海膽沙律。只見沙律上擺了海膽,賣相已經很吸引了。海膽口感creamy,不過未算十分新鮮,幸好也沒有腥臭味。下面有著新鮮爽脆的蔬菜,還有蘆筍等等,增添了口感。沙律加了黑醋,簡單又開胃。旁邊還有一些果凍作點綴,而這些果凍竟是鹹的,十分特別。之後,便上了我

吃完生蠔之後,我們點了這一份海膽沙律

之後,便上了我們點的主菜-燒春雞
這份燒春雞果然很出色。首先份量很多,幸好我們兩個人一起分享,要不然自己一個吃的話可能會吃不完呢。 春雞燒得皮脆肉嫩,肉汁十分豐富, juicy得不得了。
燒汁也很惹味,旁邊的配菜有煙肉薯仔、黑蒜頭等等,也是一個不錯的搭配。

最後便上了甜品- Pear Tarte Tatin
沒想到這個甜品竟是整餐飯的亮點所在。 這個焦糖酥皮梨撻確實有驚喜!實在太美味了! 牛油味很突出而且酥皮十分鬆化,上面放著4顆梨。通常一般的都是放梨片,但這裏卻是大大一顆梨,實在 又甜又多汁。 焦糖的味道同樣突出。 加淡奶一起吃的話更能中和少少甜膩的感感覺!整體真的很出色,能夠以這個甜品作結很滿足。

整體而言,這間餐廳的食物質素真的很高質,而且服務又周到,環境又好,推薦大家前來一試。
  • 燒春雞
  • 焦糖酥皮梨撻
2017-04-18 158 浏览
之前黎過呢度食覺得幾好味,所以今日再黎多次想回味番上次既感覺,今晚餐廳唔太多人。叫左生蠔~要留意番生蠔店員話係買一送一!最後簡左gillardeau, 但最後埋單先知原來gillardeau呢款蠔無得買一送一!呢方面既做生意手法有點兒那個。。。。生蠔係新鮮既,只要落d檸檬汁就食出鮮味~蠔都算厚肉~質感嫩滑~裙邊爽脆。msin course要左份鴨肝菇意粉,味道非常濃郁~意粉煙煙un un索哂d汁鴨肝份量都多!
鴨肝份量都多!
2017-04-17 197 浏览
上一次來Casa Pennington,只顧進攻海鮮結果眼闊肚窄吃不下其他,這天終於有機會來試試正餐主菜 (感動!)  龍蝦湯首先登場,濃稠的湯汁每一口都是甘香鮮美的龍蝦精華,配蒜蓉包特別咸香滋味,絕對是我的最愛。  終於得償所願吃到一直很想吃的海膽蟹肉扁意粉,軟滑濃郁的新鮮海膽入口即溶,真的捨不得一口吃完,要細細品嚐。略厚又有嚼勁的扁意粉根根沾滿醬汁又帶著絲絲蟹肉,口感味道同樣層次豐富,令人欲罷不能!  肉食愛好者不能錯過的西班牙黑毛豬,漂亮又彈牙的肉質,加上豐富肉汁,入口留香。別忘了旁邊的配菜,伴著黑毛豬流出的肉汁與薯蓉一起吃更美味!  吃得飽飽,就以一客軟滑的Tiramisu作結吧! 意大利芝士綿密creamy,蛋糕層又充滿酒汁甜香,甜品總能令人心情愉快又滿足。  每次來都很喜歡這裡略暗的燈光與安靜的用餐氣氛,是約會或慶祝的好地方!

吃得飽飽,就以一客軟滑的Tiramisu作結吧!

2017-04-05
  • 龍蝦湯
  • 海膽蟹肉扁意粉
  • 西班牙黑毛豬
2017-04-15 1382 浏览
早前朋友同我預祝生日,便約我到Casa Pennington食晚飯,由於我們上次食過這裡出名的生蠔,故今次食其他美食。選這餐廳,皆因座位跟格調都給人一種舒適、輕鬆的感覺,坐得舒服,自然胃口都大開一點。我們先來一客【Lobster Bisque】,這法式龍蝦濃湯,濃湯微微杰身,濃郁而不膩口,配上麵包一起品嚐,味道更佳。胃口開了,我們叫了兩個主角(主菜),先有【Sea Urchin & Crab Meat Linguini】,這海膽蟹肉意大利細麵條,賣相很吸引,麵條上舖著厚厚的新鮮海膽,很想食吧!海膽鮮味濃,入口有點口勁,不會太腍太軟,很不錯,配上被醬汁包著的麵條,十分滿足。第二主角便是【Spanish Iberico Pork】,在網上看到有朋友讚這裡的黑毛豬,所以今次便叫西班牙黑毛豬試一試!果然不負所望,當用刀切黑毛豬時,已感到它的肉質多彈,咬下去時,更感到它的爽口彈嫩,但不要忘記多汁翠嫩的配菜呀,因我覺得食完肉後配點薯菜確不錯!最後,我們叫了一客【Tiramisu】開心分享。這甜品用上意大利芝士、特濃咖啡調製,味道沒有想像的那份甘濃咖啡味,易入口,還驚喜地感受到一份Creamy,鬆軟
早前朋友同我預祝生日,

便約我到Casa Pennington食晚飯,

由於我們上次食過這裡出名的生蠔,

故今次食其他美食。
選這餐廳,皆因座位跟格調都給人一種舒適、

輕鬆的感覺,坐得舒服,自然胃口都大開一點。
我們先來一客【Lobster Bisque】,

這法式龍蝦濃湯,濃湯微微杰身,

濃郁而不膩口,配上麵包一起品嚐,

味道更佳。
胃口開了,我們叫了兩個主角(主菜),

這海膽蟹肉意大利細麵條,賣相很吸引,

麵條上舖著厚厚的新鮮海膽,很想食吧!
海膽鮮味濃,入口有點口勁,不會太腍太軟,

很不錯,配上被醬汁包著的麵條,十分滿足。
第二主角便是【Spanish Iberico Pork】,

在網上看到有朋友讚這裡的黑毛豬,

所以今次便叫西班牙黑毛豬試一試!
果然不負所望,當用刀切黑毛豬時,已感到

它的肉質多彈,咬下去時,更感到它的爽口

彈嫩,但不要忘記多汁翠嫩的配菜呀,因我

覺得食完肉後配點薯菜確不錯!
最後,我們叫了一客【Tiramisu】開心分享。
甜品用上意大利芝士、特濃咖啡調製,

味道沒有想像的那份甘濃咖啡味,易入口,

還驚喜地感受到一份Creamy,鬆軟又細滑,

作為飯後甜品,對我這種不好甜的人確不錯!

這餐生日飯令我好滿足,下次定必再來!
2017-04-05
庆祝纪念