2023-04-17 61 浏览
想Chill一下決定黎到呢度, CARVER, 坐得舒服仲可以有semi buffet 價錢唔貴, 周末先每位300多,雖然種類唔係特別多, 但應有盡有, 食得精最緊要食左環境, 開揚座位夠闊落,岩曬慢慢同朋友嘆下前菜有煙三文魚、風乾火腿、唔同款式沙律、芝士拼盤、蔬菜等等,清爽的菜式和味道,令人感到十分開懷主菜必試呢度推介既熟成牛排煎起來香氣滿溢,切開入面仍然粉粉嫩嫩,易咬又有肉味;要medium都做到相應既要求,紋路好靚, 因為用炭燒既關係,咬落仲有炭焦香,配上店主大推既mustard 令味道更昇華。配菜係非常少見, 又有心思製作既自家製松露薯片,超脆而且配著牛扒吃,有驚喜!最後係甜品吧天堂,極多選擇,馬卡龍、馬德蓮蛋糕、焦糖慕斯蛋糕,又睇得又好味,值得大讚!!

最緊要食左環境, 開揚座位夠闊落,岩曬慢慢同朋友嘆下

主菜必試呢度推介既熟成牛排

今日同朋友行吓銅鑼灣,想坐得舒服啲,所以就嚟呢間酒店食過半自助餐,食物種類不算太多,但總算每樣都切,樣樣都有啲,復活節期間甜品更有多款有復活蛋及兔仔,非常可愛,大人小朋友一定好喜歡✨主菜有幾款牛扒及雞都係店員推介,牛扒做得非常出色,有炭燒味道,少少海鹽已經可以帶出牛扒肉味而雞就比較喜歡個醬汁,南瓜醬應該係新鮮打,鮮甜好味😋千祈不要放過佢嘅甜品,每樣都好好食,又唔會太甜,焦糖燉蛋麵包布甸都係非常出色👍🏻

主菜有幾款
而雞就比較喜歡個醬汁,南瓜醬應該係新鮮打,鮮甜好味😋

2023-04-14 68 浏览
銅鑼灣皇冠假日酒店不定時更換主題,復活節需已過,但讓大家持續復活節假期感覺,今個月食半自助餐有九折優惠,有前菜小吃、沙律、主菜甜品、水果、湯等等😋主菜有幾款選擇,美國西冷、檸檬百里香燒春雞、烤雞、香煎鱸魚、意大利飯,我係食肉獸,當然唔會放過牛同雞啦😋西冷扒肉質柔軟,肉味濃郁,且油花豐富、入口即溶,仲有炭燒香味💯檸檬百里香燒春雞非常欣賞佢個南瓜汁,新鮮打好Creamy味濃郁✨甜品不要錯過,因為呢度嘅廚師做甜品非常出色,雖然望落去好多朱古力嘅甜品,但係唔會好甜,唔會食到好膩,馬卡龍、焦糖布甸、麵包布甸、cheese cake都係不錯的🍮

檸檬百里香燒春雞
非常欣賞佢個南瓜汁,新鮮打好Creamy味濃郁✨

甜品不要錯過,因為呢度嘅廚師甜品非常出色,雖然望落去好多朱古力嘅甜品,但係唔會好甜,唔會食到好膩,馬卡龍、焦糖布甸、麵包布甸、cheese cake都係不錯的🍮
復活假期約左朋友食好西👩🏻‍🤝‍👩🏼朋友係CWB附近返工發掘到一間新裝修既酒店餐廳✨Semi Lunch Buffet午市半自助餐每人HKD318🤏🏻跟一份主菜 揀左牛扒🥩+HKD70同鱸魚🐟Share食兩款都唔會Hea 水準幾高 牛扒十分出色💞出邊餐廳單點都已經差唔多價錢另外包餐湯沙律🥗前菜甜品🍰全部都係自助形式5月尾之前有9折優惠 性價比幾高👌🏻📍是日餐湯忌廉青口湯🥣食到粒粒青口好驚喜餐包有幾款都係任拎🥖麵包賣相幾靚食落好鬆軟📍沙律前菜🥗沙律揀左想食咩配料會有Staff幫你調味拌好所有Staff都好nice 好勤力幫我地換碟同餐具🍽️見到我地食完Starter先會上主菜 好貼心前菜仲有好多選擇 煙三文魚 煙吞拿魚🐟涼拌鮮蝦🦐薯仔沙律🥔紅菜頭等等食前菜都飽左一半了🤭🤭🤭📍主菜燒美國西冷牛扒🥩五成熟剛剛好 牛扒質素好好👍🏻👍🏻切開裡面粉嫩粉嫩 唔會有血水亦都無筋💓燒到表面有淡淡炭香 食落好香牛味而且好juicy伴碟有自家製薯片同雞樅菌 薯片厚切得黎幾脆口第一次食雞樅菌 口感好爽口特別 係爆汁既菇菌類香煎澳洲鱸魚🐟鱸魚好厚肉 魚皮煎到脆卜卜🤏🏻魚肉都幾滑 配上番茄醬汁🍅調味幾開胃Share
復活假期約左朋友食好西👩🏻‍🤝‍👩🏼

第一次食雞樅菌 口感好爽口特別 係爆汁既菇菌類

香煎澳洲鱸魚🐟
鱸魚好厚肉 魚皮煎到脆卜卜🤏🏻
魚肉都幾滑 配上番茄醬汁🍅調味幾開胃
Share食係幾好既配搭~

📍甜品
甜品望落都幾精緻 全部細細件可以試多幾款🥧
有馬卡龍 瑪德蓮 燕麥奶凍🥛芝士蛋糕🍰等等
螞蟻胃一定唔可以錯過啊!!
2023-04-04
2023-04-11 95 浏览
復活節想去食番餐靚扒😌就發現到呢間新開張嘅扒房~ 皇冠假日酒店入面, 環境乾淨企理有保證而且$318仲有埋semi-lunch buffet好抵食~👍🏻自助區有各式冷盤同沙律吧有自己mix 既, 亦有佢地精心炮製既, 加加埋埋都有差不多十款, 食2,3轉先再食main course 😼perfect餐湯係清淡健康的意式蔬菜湯,飲完餐湯食沙律, 特別推介大蝦柚子沙律同吞拿魚他他沙律,入味得黎又開胃🤤主食方面有四款, 牛﹑雞﹑魚﹑vegan risotto,因為share 食所以自己揀左個雞🐥呢個係檸檬百里香燒春雞,雞皮燒得香脆,雞肉保持嫩滑感,黃油溢出,juicy呢~甜品方面更係多款式🍰細細份賣相精緻之餘 又可以試多幾款仲有好好味既麵包布甸同apple crumble🍎而餐廳都極有心思, 為湊合復活節, 甜品都有特別加上復活蛋同兔仔裝飾好精美🐇.而家訂位有九折去到五月尾🤑可以襯早一試喇
復活節想去食番餐靚扒😌
就發現到呢間新開張嘅扒房~
皇冠假日酒店入面, 環境乾淨企理有保證
自助區有各式冷盤同沙律吧

甜品方面更係多款式🍰
細細份賣相精緻之餘 又可以試多幾款
仲有好好味既麵包布甸同apple crumble🍎

而家訂位有九折去到五月尾🤑可以襯早一試喇
為大家介紹一家必定要收藏的semi-buffet🍽️ ✨♡⸜( •⌄• )⸝♡復活節期間發掘到的新開酒店餐廳 回頭率超高 新開期間還在做九折優惠 超級推薦.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ餐廳環境的細節非常突顯奢華質感🏙️🪞平日中午時段過來 舒適地坐在寶石深綠色的梳化卡座享受豐富的半自助午餐 感受眼前美食帶來的快樂內心瞬間好像被治癒了一樣。💫🌼💛✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ Desserts 自助甜品吧這裡的甜品吧選擇多不勝數擺放的甜品琳瑯滿目大部分甜品的味道都甜而不膩例如燕麥奶凍、70%黑巧克力慕斯🍫等絕對適合喜歡吃甜品的仙女們~🧚🏻🧚🏻🧚🏻🍧🍨🧁🍰🎂🍮🍭🍬🍫🍩甜品的賣相非常精緻尤其是士多啤梨巧克力撻好像玫瑰花瓣一樣超級精美雜莓夏洛特蛋糕、歌劇院蛋糕🎂和薰衣草野莓泡芙互相襯托 旁邊更放了色彩鮮艷的馬卡龍、馬德蓮蛋糕、蝴蝶酥🦋點綴像是一幅畫般的非常漂亮🥰完美俘虜了甜品控的心.ᐟ.ᐟ新鮮水果已經預先切好有火龍果、菠蘿🍍、西瓜🍉等清新又健康.ᐟ.ᐟ♡ Salad Bar & Cold Appetizers 自助沙律吧和冷盤自助沙律吧非常豐富有超過8-9款拌好的

復活節期間發掘到的新開酒店餐廳 回頭率超高
新開期間還在做九折優惠 超級推薦.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
餐廳環境的細節非常突顯奢華質感🏙️🪞
平日中午時段過來 舒適地坐在寶石深綠色的梳化卡座
享受豐富的半自助午餐 感受眼前美食帶來的快樂
內心瞬間好像被治癒了一樣。💫🌼💛

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

🍧🍨🧁🍰🎂🍮🍭🍬🍫🍩

甜品的賣相非常精緻
尤其是士多啤梨巧克力撻
好像玫瑰花瓣一樣超級精美
雜莓夏洛特蛋糕、歌劇院蛋糕🎂和薰衣草野莓泡芙互相襯托
旁邊更放了色彩鮮艷的馬卡龍、馬德蓮蛋糕、蝴蝶酥🦋點綴
像是一幅畫般的非常漂亮🥰
完美俘虜了甜品控的心.ᐟ.ᐟ
新鮮水果已經預先切好
有火龍果、菠蘿🍍、西瓜🍉等
清新又健康.ᐟ.ᐟ

自助沙律吧非常豐富
有超過8-9款拌好的沙律選擇🥗
例如蘆筍沙律、手撕雞沙律、紅菜頭芬達芝士沙律、
泰式柚子鮮蝦沙律、薯仔忌廉沙律、吞拿魚藜麥沙律等.ᐟ.ᐟ

切肉冷盤和煙熏三文魚拼盤超級吸引
而且餐廳職員更會人手即場幫我們拌沙律.ᐟ.ᐟ

♡ Soup of the Day & Pastry 餐湯和餐包

♡ Main Course 主菜
🪄 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐔.𝐒. 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧 𝟔𝐨𝐳 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐑𝐞𝐝 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐑𝐞𝐝𝐮𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐚𝐧𝐝 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞 (Supplementary HK$70)
🪄  𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐁𝐚𝐫𝐫𝐚𝐦𝐮𝐧𝐝𝐢 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 “𝐍𝐢𝐜𝐨𝐢𝐬𝐞”: 𝐒𝐚𝐟𝐟𝐫𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨, 𝐅𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐞𝐚𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐡𝐚𝐯𝐞𝐝 𝐅𝐞𝐧𝐧𝐞𝐥 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
🪄𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐓𝐡𝐲𝐦𝐞: 𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐏𝐮𝐫𝐞𝐞, 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞-𝐟𝐞𝐧𝐧𝐞𝐥 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐢𝐝𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐉𝐮𝐬 𝐎𝐫 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨
🪄𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚𝐯𝐞𝐫𝐚: 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬, 𝐁𝐫𝐨𝐜𝐜𝐨𝐥𝐢, 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡, 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐙𝐮𝐜𝐜𝐡𝐢𝐧𝐢
我們選了六安士的炭燒美國西冷牛扒🥩🍴
炭燒味道超級香 坑紋十分美~
職員會過來讓我們選要哪種芥末 親自幫我們伴碟
我當然全都點來試試~

西冷油脂比例很平衡 肉質很juicy
牛扒旁邊還有些薯片和蔬菜
份量很足夠 味道超級滋味.ᐟ.ᐟ

/ 環境 Environment /

餐廳室內環境非常充滿空間感
樓底很高 檯同檯之間距離很遠
採用了落地玻璃 引入自然光線
環境很舒服 感覺非常開揚~

整體的餐廳設計採用寶石綠色調

會不時為客人添水和換碟
也不會趕著收碟 催促食客離開𓁙

/ 價錢 Price /

這個超級豐富的午市Semi Buffet
包自助沙律吧、餐湯、主菜、甜品
價錢是$318+10%
以酒店餐廳來說價錢算正常啦.ᐟ‪‪.ᐟ

這裡的食材質素非常好
賣相精緻而且味道好吃⍨
環境一絕 要打卡絕對推薦.ᐟ‪‪.ᐟ

/ 其他 Others /

餐廳餐牌設計很有高貴的格調
餐具🍽和扒刀的做工非常精緻
配合環境簡直就是非常classy~

餐廳洗手間位於餐廳裡面
走到餐廳盡頭便是 路程只需要1分鐘
有三格 清潔程度非常乾淨衛生

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

CARVER
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓

約咗friend喺銅鑼灣行街睇戲,臨睇戲前無咩野做,所以周圍逛下,行到嚟銅鑼灣皇冠假⽇酒店樓下,見到有個牌寫住新開張,佢話由16/3-31/5期間都有9折,覺得幾抵,又適合我地兩個想chill下,所以直接上去鋸個靚扒。😗❤️上到去先發現扒房裝修得超靚,樓下根本完全睇唔出個環境咁靚,好有驚喜!🤣🤣🤣 我地食semi-lunch buffet,人均$318,價錢唔算好平,但係睇完有咩食就會覺得絕對超值!!!🤩🤩🤩👍🏻沙律吧🥗、餐湯、餐包、冷盤、甜品吧超級豐富,尤其是沙律同甜品,啲野食仲會keep住不斷refill,多到食唔停口。😍 就連朋友平時食開buffet,都話呢度嘅野食質素高而且多選擇,性價比好高!😍😍😍我地嗌咗Grilled U.S. Beef Striploin🥩,脂肪比例好靚,肉質勁鬆化,薯片同蔬菜好新鮮,配埋紅酒汁味道好好食。如果唔想食牛肉,可以揀Pan-fried Barramundi Fillet/ Marinated Spring Chicken/ Risotto Primavera (素食)!🌿🍗🍖🦴明明我平時唔太鐘意食甜品,但我覺得呢度嘅甜品勁啱我口味,唔會好甜好「漏

明明我平時唔太鐘意食甜品,但我覺得呢度嘅甜品勁啱我口味,唔會好甜好「漏」,我忍唔住食咗好幾款!🍽️🍧🧁🤤🤤🤤

📍銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓
2023-04-10 130 浏览
𝔸 𝕣𝕖𝕞𝕒𝕣𝕜𝕒𝕓𝕝𝕖 𝕕𝕚𝕟𝕚𝕟𝕘 𝕖𝕩𝕡𝕖𝕣𝕚𝕖𝕟𝕔𝕖 𝕘𝕠𝕖𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕘𝕣𝕖𝕒𝕥 𝕗𝕠𝕠𝕕, 𝕡𝕝𝕖𝕒𝕤𝕒𝕟𝕥 𝕒𝕥𝕞𝕠𝕤𝕡𝕙𝕖𝕣𝕖, 𝕒 𝕡𝕣𝕠𝕗𝕖𝕤𝕤𝕚𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕔𝕣𝕖𝕨, 𝕒𝕟𝕕 𝕠𝕗 𝕔𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖 𝕒 𝕝𝕠𝕧𝕖𝕝𝕪 𝕔𝕠𝕞𝕡𝕒𝕟𝕚𝕠𝕟🌹數數手指,對上一次去銅鑼灣皇冠假日酒店🏨都已經兩三年前,公司聚會食 lunch buffet,原來已經轉左手👋🏽。黎到今年三月,好友一發現 CARVER 正式進駐📢,即刻約我黎享用午餐👯‍♀️。兩個女仔可以食到幾多野?👀 半自助餐形式既好處係既然 order 左主菜,就可以自己衡量食到幾多前菜同甜品🍮。冷盤同前菜選擇多,仲有專人為你手拌沙律🥗,個人覺得最好食係煙燻三文魚、半熟吞拿魚🐟,同埋薯仔沙律🥔。當日餐湯係忌廉青口湯,足料味道夠,如果可以稠少少口感會更正🐚。麵包🍞造型好可愛,重麥味,咬一口包再喝一口湯就最 match🥣。覺得夠就唔好行第二轉住👻,要有足夠空間俾主菜🍴。四款主菜有牛、魚、雞,同埋 risotto,我地揀左頭兩樣 happy share🍒。Beef Striploin 大概係牛前腰脊肉,煎起來香氣滿滿🤾🏽‍♂️,切開裡面粉

Beef Striploin 大概係牛前腰脊肉,煎起來香氣滿滿🤾🏽‍♂️,切開裡面粉紅嫩嫩的,易咬又有肉味;不過面頭加左少少岩鹽,成件事就略為鹹左d🪨。另外伴碟有自家製松露薯片、雞樅菌、同小番茄🍅。雞樅菌係中菜比較常見,有提高免疫力、健脾益氣既功效,爽口美味🤤,有機會食到真係要食多幾件🍄!

🐃Grilled US Beef Striploin 6oz with Truffle Chips, Termite Mushroom & Tomato | supplementary $70

第二個主菜係澳洲盲曹,魚滑皮脆🔅,唔似係其他西餐廳揀魚會食到既效果。伴碟有「尼斯沙律」,番紅花薯仔🥔、扁豆🫛同甜茴香🌱,番茄底酸酸甜甜令整體開胃💃🏽。

🐠Pan-fried Barramundi Fillet “Nicoise” with Saffron Potato, Fine Bean & Shaved Fennel Salad

去到呢個位已經8成飽🤝🏽,但當你掉頭望一望甜品區,雙腳又會不自覺走過去🤣。我同朋友都無眼闊肚窄,其中幾款各攞一件分享過過口癮👄。Opera、果仁撻、芝士蛋糕、泡芙、馬卡龍🍡等全部都係預期的偏甜;相對有驚喜既係燕麥奶凍🍼,面頭有焦糖脆脆醬,奶凍質感同甜度適中,一齊食剛剛好🐩。

呢個價錢可以食到咁豐富既冷盤、甜品等,仲有咁高質既西式主菜👨🏽‍🍳 (一定要揀牛排),性價比真係滿分💯!要讚一讚店員服務態度,見我地手捧兩碟沙律主動幫我地攞過去先,又會詳細介紹主菜,同埋問我地覺得食物質素點💡,feel 到新餐廳想帶更好體驗俾客人既一份誠意💌。而且環境舒適,daytime 吸收自然光線好舒服🌞,而檯與檯之間亦有適量空間感🛟。

Set Lunch with Semi Buffet | $318 per head
🏁Semi Buffet includes Soup of the Day · Cold Appetizers · Salad Bar · Desserts
午餐
📸Carver為食妹同男朋友拍拖最中意捐窿捐罅搵好西今次就發掘到開業未夠一個月既酒店西餐廳午市設半自助餐 $318🫶🏻 12:00-2:30新開業仲有9折環境開揚 位置唔多但距離夠首先店員會向客人仔細介紹每款主菜既特色揀好之後就可以出發拎任食既餐點食夠先叫店員上主菜😛自助區分3張長枱👉🏻一張擺滿甜品🍮 馬卡龍 泡芙 奶凍 蝴蝶酥 芝士蛋糕都有個人推介一定要拎朱古力布朗尼黑朱古力配上果仁 甜度剛剛好👉🏻一張係西湯同各式麵包 仲放咗麵包布甸同apple crumble當日係南瓜湯 夠滑身又夠味👍🏻👉🏻另一張就係頭盤 水果 沙律都有凍肉及芝士拼盤 巴馬火腿 煙三文魚都齊仲有得自選配料 由店員加入醬汁拌勻主菜方面:酒店主打熟成牛排🥩 店員大推要點架👉🏻Grilled US beef Striploin牛排係用炭燒 表面咬落有炭焦香配黑松露薯蓉及燒蒜黑松露味香濃 薯蓉又夠滑身好食到想refill🤭👉🏻Pan-fried Barramundi Fillet先用牛油煎香鱸魚外皮再用焗爐慢火烤焗魚肉嫩滑而保持到有肉汁套餐仲有包一杯餐飲架另外仲有燒春雞同Risotto揀架下次要再去試吓💕👍🏻店員既服務態
📸Carver

銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓
2023-04-02
Grilled  US  beef  Striploin
鱸魚
  • Pan-fried  Barramundi  Fillet
2023-04-08 125 浏览
本人曾於5/4/2023致電Carver訂8/4三位食午餐,跟住再電Carver 要求窗口位,接聽的男人仲認得我係乜小姐, 佢話會留remarks 我要窗口位,我問佢係咪做緊九折, 佢話依家到五月尾新張期內有九折, 我今日去到Carver , counter同我講今日被公司包場, 我質疑佢地被包埸,但冇人通知過我, 離晒大譜, 佢仲話成個月都搵唔到我的booking, 我唔知當日接聽我電話的男人只係聽, 冇入我訂位纪錄!好過份, 呢間嘢永遠blacklist !!
2023-04-06 126 浏览
約咗女朋友喺銅鑼灣食飯 想鋸個靚扒 咁啱發現咗呢間 三月中先至新開張嘅扒房😳位置喺皇冠假日酒店一樓 環境新淨企理價錢仲幾抵 $318就有semi-lunch buffet😯.出面除咗有餐湯餐包可以拎之外仲有各式冷盤供應同埋沙律吧🥗平時出面叫cold cut platter舊幾水走唔甩 呢到可以食返夠本🤭就連沙律都有五六款 真係幾多選擇.主食方面有四款🥩Grilled U.S. Beef Striploin🥩🐟Pan-fried Barramundi Fillet 🐟🐣Marinated Spring Chicken🐣🥦Risotto Primavera (vegan)🥦.今次試咗頭兩款 質素都係水準以上特別係塊牛扒 個人極度推薦👍🏻本身脂肪比例均衡 肉味同牛脂香味兼具以炭燒形式烹調 令其多添一重獨有香味🔥呢個價錢食到咁高質素嘅扒 真心有驚喜.甜品種類又係多到數唔哂細細份賣相精緻之餘 又可以試多幾款仲食到好耐冇食過嘅麵包布甸🤤.而家預先訂座仲有九折添 咁抵就梗係試吓啦不過留意返 呢個優惠去到五月尾就冇架啦🤑
約咗女朋友喺銅鑼灣食飯 想鋸個靚扒
午餐
  • Grilled U.S. Beef Striploin
  • Pan-fried Barramundi Fillet
1K
「牛迷推介!」這開場的是不是很鱔稿?傳媒的要有3秒內吸引讀者眼球用字當然是要快、狠、準至於本人字字鏗鏘說推介就是真誠推介香港扒房超多而每間酒店亦必然會間靚扒房駐場而能立足於酒店的餐廳,坦白講一定有質素CARVER未開業就bookmark了對charcoal grilled 零抵抗力吃牛扒與邊爐一樣「最緊係個爐」所指不是牌子,是烹調方法而炭火、直火絕對最「冇得輸」下刪千字,直落重點牛刀小試U.S. Striploin20days dry-aged 肉質好粉嫩温柔鮮開,每運力都感愛到牛肉鮮軟是乾式牛炭烤後 的up-to-stand體驗而20日算是較stand的時間牛香濃郁度適中(再久一點鐵定風味更濃)令我滿意的還是口感分與炭烤的焦香不得不提另一大加分位是mustardsI call it「The magic mustard」其中一款有吃到木香細問下店員一讚「你好勁!呢款真係放入木筒製成,所以會吸收咗木香,出邊比較少食到㗎!」嗯,被讚的小孩有點飄平時吃扒只加鹽的我當日竟然還ask for refill 那款magic mustard這款高度推介!另外on side 是hand-cut超薄切「

「牛迷推介!」
這開場的是不是很鱔稿?
傳媒的要有3秒內吸引讀者眼球
用字當然是要快、狠、準
至於本人
字字鏗鏘說推介
就是真誠推介

香港扒房超多
而每間酒店亦必然會間靚扒房駐場
而能立足於酒店的餐廳,坦白講一定有質素

CARVER未開業就bookmark了
對charcoal grilled 零抵抗力
吃牛扒與邊爐一樣「最緊係個爐」
所指不是牌子,是烹調方法
而炭火、直火絕對最「冇得輸」

下刪千字,直落重點
牛刀小試U.S. Striploin
20days dry-aged 肉質好粉嫩
温柔鮮開,每運力都感愛到牛肉鮮軟
是乾式牛炭烤後 的up-to-stand體驗
而20日算是較stand的時間
牛香濃郁度適中(再久一點鐵定風味更濃)
令我滿意的還是口感分與炭烤的焦香

不得不提
另一大加分位是mustards
I call it「The magic mustard」
其中一款有吃到木香
細問下店員一讚

嗯,被讚的小孩有點飄
平時吃扒只加鹽的我
這款高度推介!

另外on side 是hand-cut超薄切「薯片」
欣賞大厨的心思,先蒸後以「刨」的方式細切成片
是一道心細菜,比普通的條有誠意得多
即於onion ring吃到最後還是脆脆的
炸功做得不錯👍🏻

至於dinner set 還有crab cake、lobster bisque
味道都很好
特別是龍蝦湯尾韻略帶酒香
用自家製sourdough蘸點比配牛油出色

提外話,吃牛不能沒靚酒
Wine list 一看便是舊世界 的Malbec了
銅鑼灣區想找一個環境幽靜,可以慢慢享用一個商務午餐實在不易,慣性在Openrice覓食,看到酒店內的新餐廳所以一試,酒店地點方便,就在利舞臺後面的禮頓道,餐廳內十分光猛,大玻璃窗雖向馬路,但也令人舒暢嘅感覺,沒有侷促感值得一讚是他們安排座位,每一枱都相隔較遠,不會像其他餐廳般枱貼枱所有侍應都是有禮及有笑容的😄令人舒服及心情大好。這裏是半自助午餐,只需點選主菜便可以享用salad bar和 dessert bar沙律種類夠多及新鮮我和友人分別點選了牛扒,不得不讚那燒烤味實在一流,7成熟是剛好最後的甜點種類繁多,曲奇餅、奶凍、蛋糕都好味唯獨蝴蝶酥和薰衣草疏乎厘較稔到埋單才發覺原來是有2張甜品枱的🙈我竟然錯過了最愛的麵包布甸餐飲我們選了Latte,十分夠熱整體來說:由食物質數到服務都非常滿意

所有侍應都是有禮及有笑容的😄令人舒服及心情大好。

沙律種類夠多及新鮮
最後的甜點種類繁多,曲奇餅、奶凍、蛋糕都好味
唯獨蝴蝶酥和薰衣草疏乎厘較稔

餐飲我們選了Latte,十分夠熱
整體來說:由食物質數到服務都非常滿意

2023-03-31
2023-04-04 76 浏览
💡高質西餐廳Happy Friday 就緊係要搵番間好啲餐廳relax下,呢間係酒店入面的西餐廳,環境好舒服,感覺開揚座位夠闊落,坐得舒服,環境亦好chill,岩曬慢慢同朋友chill。🍽蘑菇沙律入面混合3種不同的菇,分別有本菇、靈芝菇同秀珍菇。另外仲有有菊苣、紅菊苣,配合埋柚子沙律汁,好fresh,好開胃。🍽野菌濃湯配松露油及粉末蘑菇湯都有mix埋本菇、靈芝菇同秀珍菇,幼滑香濃蘑菇味,好creamy,在係湯上面加入左松露油,令到湯有淡淡松露味。🅼🅰🅸🅽🍽美國20日咖啡渣乾式熟成西冷牛扒配蒜片、車厘茄受牛肉汁牛肉要左7成熟,煎得啱啱好🥩同埋蚊路煎得好靚,肉質鮮嫩多汁,呈粉紅色,容易切割,軟嫰冇筋。最特別係有一陣咖啡焦香味。配上醬汁,令到味道更昇華。🍽手切薯條及炒四季豆手切薯條好特別,係起薯條同薯片之間,食落去帶點煙韌😋四季豆翠綠得黎好爽嫩🍽松露蜂蜜芭菲呢個係餐廳signature 甜品,好香松露味,入面包住係蜂蜜芭菲,軟綿綿,好好食。再伴以焦糖核桃及竹炭脆片,好完美的一餐👍ps/每一道菜,店員都好詳細介紹,另外餐廳lunch time $300幾就有一個set,包括前菜,湯,main,
💡高質西餐廳

🍽蘑菇沙律

🍽野菌濃湯配松露油及粉末

🅼🅰🅸🅽
🍽美國20日咖啡渣乾式熟成西冷牛扒配蒜片、車厘茄受牛肉汁

🍽手切薯條及炒四季豆
手切薯條好特別,係起薯條同薯片之間,食落去帶點煙韌😋
四季豆翠綠得黎好爽嫩

🍽松露蜂蜜芭菲

ps/每一道菜,店員都好詳細介紹,另外餐廳lunch time $300幾就有一個set,包括前菜,湯,main,甜品,最正係有物沙律bar,好抵食

2023-04-04 75 浏览
完成左一份大project ,終於有時間chill下😎記得幾年前曾經去過皇冠假日酒店,如今新裝修再重臨舊地,十分期待💕💗$318食個semi lunch buffet 其實真係抵,有餐湯,前菜,甜品都係自助,選擇都算多👍先講下主菜,我最喜歡食牛🐃🐂美國西冷配紅酒汁西冷牛脂肪不多,肉質嫩滑,面層網格紋可見火候唔錯。❤️ 薯菜及菇菌很香,薯角煎至金黃,正。😋餐湯係清淡健康的洋蔥湯,配埋麵包🥐🥖,蘸上橄欖油,黑醋很滋味。沙律吧亦有廚師幫手拌勻,我自己喜歡動手做,有吞拿魚,🌽粟米粒,新鮮沙律菜等等,醬汁都有得揀,還是喜歡酸酸地的凱撒醬。😍仲有煙三文魚,芝士盤,特色沙律盤,所以前菜不錯。🍧🍨甜品亦很驚喜,酥軟香甜的馬卡龍,精緻甜品很吸引,仲有蘋果金寶都好酸甜。飲品叫左杯mix berries,🥤莓果沙冰很開胃又充滿果香,喜歡莓果的你,真係要點一杯打下卡。🥰
完成左一份大project ,終於有時間chill下😎

餐湯,前菜,甜品都係自助,選擇都算多👍

先講下主菜,我最喜歡食牛🐃🐂

美國西冷配紅酒汁

😍仲有煙三文魚,芝士盤,特色沙律盤,所以前菜不錯。