✨a super nice set lunch with semi buffet experience✨If you are looking for a decent environment, good price, yummy food with quality and quantity, a newly openly Carver will be definitely you choose. Apart from the main course, there is a wide range of food provided in the salad bar. We picked the pork (very soft cooked) and fish (well matched with the tomato source) as our main courses. Both are well cooked and presented nicely. The most attractive part is their dessert and fruit bar. The dess

The most attractive part is their dessert and fruit bar. The dessert options get me crazy and I tried all of them🤩

⭐️$318/p.p. (+$28 coffee)
想放假同朋友chill chill地食返個靚lunch🍴依家都係唔錯嘅選擇🫧簡完main course連埋salad dessert Semi buffet 咁就可以慢慢食慢慢傾😍==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🐷Canadian Pork Chop 豬扒非常之淋身好味 係好juicy的🤤🐟Halibut Fillet 煎香左既魚非常好食 賣相絕對對得住酒店格局👏🏻份量唔算大 可以比你食到出面buffet bar👍🏻款式選擇多 無論salad🥗同dessert 🍰同樣出色💯
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
最近又有間新餐廳開幕囉✨! 在銅鑼灣皇冠假日酒店的 🥩CARVER ,是間新開業的炭烤扒房。晚上時份主打乾式熟成牛扒,而中午則主打半自助餐👅。 剛剛從日本回來,晚上還要回家執拾行李😫。中午便吃豐富一點,找朋友去吃半自助餐囉! 只要自選一款主食,就可以品嚐到沙律吧、冷盤 及 甜品,好豐富呀😆! 沙律吧有自選沙律、地中海沙律、薯仔沙律🥔、南瓜雞肉沙律🎃、萢菜雞肉沙律、華多夫沙律等等。 冷盤則有 煙三文魚🐟、多款芝士🧀,亦有周打蜆湯配餐包🥖。全部質素都不錯耶~ 「 Canadian Pork Chop🐽$318/位 」 加拿大豬鞍比想像中更好吃😝,肉質軟腍又鬆軟,兩面煎成格仔紋,賣相吸引。如果配薯條就更滿足了~ 甜品有 蘋果金寶🍎、麵包布丁🍮、薰衣草萢芙、朱古力果仁撻、蝴蝶酥、馬卡龍等等。個人最愛蘋果金寶,甘甜又香甜,熱辣辣食更美味。
最近又有間新餐廳開幕囉✨!
晚上時份主打乾式熟成牛扒,而中午則主打半自助餐👅。

「 Canadian Pork Chop🐽$318/位 」

2023-04-25
2023-04-28 37 浏览
有朋友問我呢排有冇抵食又高質semi buffet介紹 我諗都唔洗諗 即刻介紹左銅鑼灣Crown Plaza新開嘅steakhouse - Carver☺️ 佢推出呢個Set Lunch + Semi Buffet價位$318 時間12:00 - 14:30 新開張仲有九折😳頭盤、湯、甜品可以任食 絕對抵食👍 餐廳新裝飾 大量採用落地玻璃自然光入到去成個感覺都好舒服 又光猛☀️店員服務態度好好 好抵讚☺️坐低先揀好主菜 就即刻出去睇下有咩食🤤頭盤沙律有好多款 個雞肉薯仔沙律好正🤤另外煙三文魚都係必食 香草味好濃Cheese platter基本款都有 仲有blue cheese😍中間長枱就係甜品區 我個少男心都爆發左甜品都做得好細緻 擺盤都好靚推介雜錦果仁撻 咬落去好香果仁味 仲有榛子醬 好crunchy 仲有朱古力mousse cake、蝴蝶酥、cream brûlée仲有一張枱放左湯、麵包同埋甜品遺珠😍蕃茄湯超級濃 好足料 簡直一流👍 配上三款麵包 好軟熟 個枱面用上熱石發熱保持熱度又唔會搞到勁多水蒸汽🍞推介麵包布甸 焗得好香 表層有種焦香感淋上雲尼拿醬 絕配😍▫️Grilled U.S B
有朋友問我呢排有冇抵食又高質
semi buffet介紹 我諗都唔洗諗
佢推出呢個Set Lunch + Semi Buffet
價位$318 時間12:00 - 14:30
新開張仲有九折😳
頭盤、湯、甜品可以任食 絕對抵食👍

餐廳新裝飾 大量採用落地玻璃自然光

中間長枱就係甜品區 我個少男心都爆發左
甜品都做得好細緻 擺盤都好靚
推介雜錦果仁撻 咬落去好香果仁味
仲有榛子醬 好crunchy

仲有一張枱放左湯、麵包同埋甜品遺珠😍
蕃茄湯超級濃 好足料 簡直一流👍
配上三款麵包 好軟熟 個枱面用上熱石發熱
保持熱度又唔會搞到勁多水蒸汽
🍞推介麵包布甸 焗得好香 表層有種焦香感
淋上雲尼拿醬 絕配😍

▫️Grilled U.S Beef Striploin (+$70)
到主菜出場 牛扒需要另加$70
絕對係good choice👍 用上炭燒方法處理
肉質淋香 配上燒雜菜同埋黑松露薯蓉

▫️ Pan-fried Barramundi Fillet
呢道煎鱸魚都好高質 表皮煎到好香脆
肉質係非常嫩滑 配上蕃茄醬🍅
2023-04-27 30 浏览
星期六諗住搵間酒店chill下,食個好少少既lunch。之前有friend介紹過呢間皇冠假日酒店,位置好易搵,係禮頓中心斜對面。環境舒服,座位闊落,職員都好有禮貌,真係五星級酒店嘅服務。Lunch set menu 有四款,朋友揀咗canadian pork chop,我就揀左halibut fillet。出面仲有沙拉吧,有好多唔同款式嘅沙律同冷盤,仲可以自選蔬菜同醬料。芝士都有幾款。主菜既魚煎得好香,魚皮好脆,肉質嫩滑,上面仲有炒香左既spinach。朋友個豬扒都好好食,塊豬扒肉質好淋,加埋羅勒醬好好食,好清新。最後最期待就係甜品吧,甜品種類繁多,我見職員不斷refill。有好多cake,仲有切好一件件嘅tiramisu,全部都好吸引。水果有菠蘿、西瓜、火龍果。菠蘿勁甜,仲切得好靚,好可惜唔記得試麵包布丁,決定會同朋友下次再嚟試過。

2023-04-25 550 浏览
最近工作好忙,做到心情好差🥲。姐姐便約我去吃自助餐,想幫我改善心情,開心一下。今晚她帶我去銅鑼灣皇冠假日酒店的CARVER吃半自助餐,原來餐廳開業不久,人客未算好多,不過吃完質素好好,相信下次再來已經會人頭湧湧。我點了一份魚,就可以去自助區夾食物啦。先去沙律區看看,有好多款已調好味的沙律。例如有南瓜雞肉沙律、泡菜雞肉沙律、華多夫沙律,每款都幾好食。我更夾了幾片肥美的煙三文魚,及火腿,質素都唔錯㗎!湯方面有周打蜆湯,不會太稠,稠密度剛好,鹹味都合適。主食我選了大比目魚,魚肉好鮮甜,脂肪好足,所以點些蕃茄醬汁就可以減輕膩感啦!甜品的選擇一樣多,有馬卡龍、貝殼蛋糕、芝士蛋糕、朱古力撻、朱古力慕絲等等,好多款式。個人覺得依個半自助餐好抵食,一定要試吓!

2023-04-25
2023-04-25 423 浏览
最近去咗皇冠假日酒店旗下新開嘅扒房CARVER,餐廳環境時尚舒適,玻璃窗透射陽光入餐廳,感覺開揚又寫意☀️Set lunch ($318)包括餐湯、冷盤、沙律、主菜同甜品,主菜即嗌即整,而冷盤同沙律都可以自己去沙拉吧拎!.沙拉吧陳列大量精選蔬菜和冷盤,包括各種芝士、ham、煙三文魚等等🧀 食物全部都好新鮮有驚喜,尤其鍾意ham、南瓜、紅菜頭沙律,真心好好味!在場仲有廚師即場為客人拌製Caesar Salad添🥗🥩U.S.D.A. Rib Eye +$88黎得就梗係要試佢地嘅扒!餐廳以炭火燒烤方法製作牛扒,牛扒肉質軟腍,每啖都食到炭香風味🔥🐟Halibut Fillet雪白嘅比目魚味道溫和鮮甜,配搭上蕃茄醬汁更突出佢嘅鮮味😆最後就梗係甜品環節!呢度嘅甜品區款式極多,有黑朱古力mousse、柚子撻、貝殼蛋糕、馬卡龍、蝴蝶酥、曲奇、芝士蛋糕等等,可以話係應有盡有🍰🤩 超推介大家試佢地嘅麵包布甸,重蛋香得黎又酥脆🍮

🥩U.S.D.A. Rib Eye +$88

🐟Halibut Fillet
雪白嘅比目魚味道溫和鮮甜,配搭上蕃茄醬汁更突出佢嘅鮮味😆

午餐
2023-04-23 68 浏览
餐廳處於銅鑼灣鬧市,喺正time square隔離,行完街就過左嚟食嘢。餐廳走高檔路線,座位寬敞舒適,仲有大落地玻璃,光猛得嚟仲可以睇街街😂今日嗌嘅呢個lunch set包左餐湯、前菜沙律、main course同埋甜品,落樓就預番三百幾蚊左右。我幾鐘意個roasted chicken,唔濃味,烤到個皮有少少脆,肉質都係fit嘅。配埋啲南瓜蓉一齊食,成件事都好match。食物份量十足,食到托住個肚dum仔離開,性價比唔錯🙆‍♂️值得推薦🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️
2023-04-23 66 浏览
朋友之前介紹呢間喺酒店入邊新開嘅餐廳今日放假就黎試下啦😘喺銅鑼灣皇冠假日酒店一樓 都好方便餐廳環境好乾淨 坐位都好闊落職員好有禮貌 介紹咗餐牌同野飲有四個主菜我哋可以揀有ribeye pork chop fillet同linguine我哋揀咗豬扒同埋魚 好期待叫咗主菜之後我哋就去咗拎沙律🥗好多種沙律 有泡菜沙律薯仔沙律手撕雞沙律都可以自製自己鍾意嘅沙律😎仲有唔同嘅冷盤 例如煙三文魚 火腿等等另外嗰邊就會有湯 今日係意大利菜湯😋仲有兩份麵包可以選擇將啲包浸入去個菜湯真係好好食 菜湯都好足料 飲完好開胃👍🏼主菜😬豬扒份量好多 都好淋身擺盤都好講究 仲有啲basil醬係隔離可以點配菜有薯蓉 好creamy同smooth 軟綿綿好好食仲有南瓜👍🏼另外朋友order左魚 煎得好香 魚皮好脆條魚都係煎啱啱好 好香口 一樣係有basil配菜係asparagus同mushroom 好夾食完主菜點少得甜品 甜品種類好多有芝士餅 鬆餅 蝴蝶酥 提拉米蘇 麵包布甸我哋試咗幾樣 好好食 仲係無限量供應嘅真係大滿足😘🥰
朋友之前介紹呢間喺酒店入邊新開嘅餐廳

有芝士餅 鬆餅 蝴蝶酥 提拉米蘇 麵包布甸
我哋試咗幾樣 好好食 仲係無限量供應嘅
真係大滿足😘🥰
2023-04-21 82 浏览
銅鑼灣 想食西餐看到間新而且仲有九折就來試一試。是日湯是蘑菇湯,嗅落去幾香仲有點菇碎感,麵包選擇都不少。出面仲有不同新鮮蔬菜配上自己喜歡醬汁,仲有多款特別沙律和冷盤。主菜是現場點做所以等咗大約15分鐘都來到。豬扒配薯蓉,豬扒幾厚身肉嫩,薯蓉幾滑身。甜品應都有十款,款式不少,仲見到佢繼續放出來,生果有幾款。忌廉蛋糕忌簾夠滑,馬卡龍有驚喜味道濃郁。最後我哋12點來差唔多食足2.5小時先離座,整體食物質素可以而且坐得舒服的確不錯的午餐。
銅鑼灣 想食西餐看到間新而且仲有九折就來試一試。

Jami今次嚟到開業未夠一個月,位於銅鑼灣皇冠假日酒店一樓嘅餐廳食晚飯,超期待呢一間扒房嘅菜式,見到呢一間餐廳全新開業,令到鍾意食肉嘅朋友又多左一個聚腳點。✨Appetizer 前菜✨U.S. Jumbo Scallop, Pan-seared香煎美國珍寶帶子前菜十分開胃,大大隻煎香左嘅帶子,肉質彈牙,配上新鮮嘅沙律菜,再加上風乾火腿脆片同醃製鮭魚子,加強左前菜嘅層次感,而再加上山葵牛油果醬,令到帶子更加鮮甜好味。✨Soup 餐湯 ✨Lobster Bisque法式龍蝦濃湯龍蝦味濃,加埋cognac cream同tarragon oil令到呢款湯更加香, creamy 好飲。✨Main Course 主菜✨Tomahawk M4, Australia 1.3kg澳洲M4斧頭扒 1.3公斤嚟到Jmie最期待嘅主菜啦,一上枱真係嘩一聲,斧頭扒份量勁大,而且一上枱就聞到香香嘅味道,另外亦有三款醬汁可以揀,jami 揀咗mustard配上斧頭扒,原個蒜片焗得焦香,車厘茄新鮮多汁,在淋上特製嘅牛肉汁,將呢一份主菜味道提升左一個層次。十分推薦,值得一試。Hand Cut Fries and Gri

✨Appetizer 前菜✨
香煎美國珍寶帶子

✨Soup 餐湯 ✨
法式龍蝦濃湯

✨Main Course 主菜✨
澳洲M4斧頭扒 1.3公斤

Tomahawk M4, Australia 1.3kg

Hand Cut Fries and Grilled Asparagus
手切薯條及烤青露筍
Hand Cut Fries

手切薯條係誠意之選,薯條切得嘅薄,而且炸得香脆,薯味香濃,十分推薦。
Grilled Asparagus

烤青露筍,烤得香香的,既清甜又軟嫩,讚👍🏻

✨Dessert 甜品
特濃朱古力蛋糕
Chocolat

最後嚟到甜品,,70%特濃朱古力蛋糕超級滑,jami勁like😍配上朱古力焦糖脆脆,添加左呢道甜品嘅層次感,而紅桑子雷葩酸酸甜甜,配上朱古力真係好夾呀。
Chocolat

總括嚟講,Jami都十分之滿意呢一個晚餐餐單,加上餐廳環境裝修豪華感十足,一入門口見到餐廳以白色為主調,加上燈光和諧,令到餐廳顯得有格調,慶祝特別節日過嚟呢邊食飯都幾有情調嘅呢。
2023-04-04
  • Pan-seared
  • 手切薯條
  • 特濃朱古力蛋糕
2023-04-18 113 浏览
得知銅鑼灣皇冠假日酒店新開咗一間西餐廳,決定一試。酒店地點可以話旺中帶靜,鄰近跑馬地。餐廳環境雅緻,光線及空間感充足,若想私隱度比較高可以選擇半開放式小房間。LUNCH推出Semi-buffet, 時段由中午12點至2點半,  自助區有: 自助沙律bar、甜品、冷盤分別放在三張長枱。甜品款式尚算多、有芝士蛋糕、馬卡龍、蝴蝶酥、泡芙、啫喱…. 等等。其中最吸引我嘅就係馬卡龍,平時自己唔係太鍾意食馬卡龍,因為通常都太甜,不過依一個甜度真係做到啱啱好,推介👍🏻沙津bar 可自選食材,醬料,選定後有廚師👨🏻🍳即埸為你制作。主菜有四款可以選擇,分別係US ribe eyes 、Porkchop、Fillet 、Pesto Linguine 。最後我就揀咗 Ribe eyes (額外要加$88)主菜Ribe eyes 一上枱可以話色香味俱全,炭燒味重。主廚師建議五成熟,果然啱啱好,切開呈現淡粉紅色,肉質鮮嫩多汁,好味😋👍🏻。店員提及炭燒非常考功夫,因為炭高達400度,所以好易over cook。有三款芥末可以選擇, 我就揀咗芥末子,醬汁微酸,可以提升肉味更香濃。飲品只有水供應, 要另加錢更才有co

自助區有: 自助沙律bar、甜品、冷盤分別放在三張長枱。

Ribe eyes

飲品只有水供應, 要另加錢更才有coffee/tea。
2023-04-17
2023-04-18 101 浏览
去開 銅鑼灣 同事話收下半去食好嘢,講這間新開評分都唔錯就去吃午餐去到選了主菜就出去食湯,沙律,冷盤菇湯飲落去幾香口感不太杰身,仲有幾款麵包選擇出面可自選不同食物,有不少沙律菜幾新鮮,仲有已混好的沙律幾開胃,冷盤仲有煙三文魚和火腿等等主菜因為即時做到咗一陣前菜就問我哋上唔上主菜,肉眼扒配薯條,肉眼要了7成,都幾大塊,口感保持到軟熟,牛味都夠,薯條夠脆又熱甜品有熱有冷,款式不少而且食完好快又拿出來,熱的麵包布丁驚喜好味蛋又夠滑仲有雲呢拿籽。另外仲有金寶,忌簾蛋糕,泡芙,甜品和生果….

去到選了主菜就出去食湯,沙律,冷盤

菇湯飲落去幾香口感不太杰身,仲有幾款麵包選擇

2023-04-18 96 浏览
《銅鑼灣高質酒店🏨西餐》Lunchtime約左朋友happy friday食好西,今次食豪啲去酒店新開嘅餐廳食🤭🤭環境極優美,食到好滿足頭盤有得去沙律吧自選煙三文魚🌿+沙律係冇得輸,食落好新鮮另外個番茄🍅湯亦極足料,除左蔬菜🥬仲有好多豆豆Pan-fried Barramundi Fillet "Nicoise"Saffron Potato, Fine Bean and Shaved Fennel Salad⭐️⭐️主菜高質💛呢個澳洲盲曹用左香煎手法烹煮 肉質鮮嫩,上面有甜茴香 沙律🥗,食落非常清新👍🏻👍🏻Marinated Spring Chicken with Lemon and ThymePumpkin Puree, Apple-fennel Salad and Cider Chicken Jus春雞燒到超香脆🫶🏻🫶🏻一啲都唔油🤪雞肉肉質好腍,絕對係外脆內軟👍🏻 加埋檸檬汁吊味好開胃,中意佢個汁清清地唔重口味最後甜品🍮揀左apple crumble同macaron甜而不膩,正啊🥰.📌 CARVER (#銅鑼灣)#銅鑼灣美食 禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓-#hkig #hkigf
《銅鑼灣高質酒店🏨西餐》

頭盤有得去沙律吧自選
煙三文魚🌿+沙律係冇得輸,食落好新鮮
另外個番茄🍅湯亦極足料,除左蔬菜🥬仲有好多豆豆

最後甜品🍮揀左apple crumble同macaron
甜而不膩,正啊🥰

📌 CARVER (#銅鑼灣)
#銅鑼灣美食 禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港居酒屋
早排得知公司附近皇冠假日酒店新開咗間西餐廳, lunch推出semi-buffet, 就決定book呢間餐廳同同事補祝食生日飯。餐廳環境開揚, 自然光透入餐廳, 感覺舒服。Semi-lunch buffet HK$318/位Main course自選, 自助吧任食。自助區平均設於餐廳中央位置, 分別為冷盤沙律區、麵包湯品區同埋生果甜品區。冷盤區嘅食材以健康為主, 有自選配料製作沙律, 亦有預先醃製好、調配好嘅薯仔沙律等, 至於餐湯只有一款---雜菜湯,口感順滑, 味道濃郁, 但嫌味道過酸。先係自助區拎野食食到飽先揀主食上檯, Main course四選一:揀咗最人氣嘅一款, +$88 升級U.S.D.A Rib Eye (220g)建議五成熟, Size有手掌般大, 網式燒烤過, 肉質好林, 切開入面嘅肉仲係粉嫩, 炭燒味濃, 不過肉味未有預期般重, 沾上燒汁食, 味道更提升。仲配有口感超香脆嘅啤酒炸薯條。自助甜品吧款式多又精緻, 超滿足!不過價錢不包括飲品, coffee/tea就要額外加錢追加。
餐廳環境開揚, 自然光透入餐廳, 感覺舒服。

Semi-lunch buffet HK$318/位

Main course自選, 自助吧任食。

至於餐湯只有一款---雜菜湯,
口感順滑, 味道濃郁, 但嫌味道過酸。

先係自助區拎野食食到飽先揀主食上檯,
Main course四選一:
仲配有口感超香脆嘅啤酒炸薯條。
U.S.D.A Rib Eye (220g)

自助甜品吧款式多又精緻, 超滿足!

2023-04-17
U.S.D.A Rib Eye (220g)