2023-10-21 22 浏览
🍽️Maryland Crab Cake呢道前菜係餐廳既signature~用左美國馬里蘭藍蟹既蟹肉整成既蟹餅🦀 外脆內軟 裏面有滿滿嘅蟹肉絲 食到蟹肉既鮮甜 仲配埋加左柚子既他他醬 酸甜爽口 同蟹餅好夾😍🍽️20-days Dry-aged Coffee Grounds Rib Eye, USDA Prime 340grib eye外皮烤至焦脆 配以烤帶枝番茄 烤蒜 熟成處理過既牛扒 肉質更嫩滑 😋煎完仲keep到大量肉汁 而係熟成既過程仲加入左咖啡渣 令牛扒味道更豐富 充滿咖啡燻香☕🍽️Fried Onion Ringsmain 既 side dish我就揀左炸洋蔥圈 平時我都好少嗌因為通常個炸皮好腍會唔好食 但係呢到既洋蔥圈顛覆左我既想像🫨 口感好脆 入面仲食到洋蔥淡淡既甜味 擺耐左都無腍到!🍽️Pear - goat cheese cake, caramelised pear, vanilla ice-cream羊奶cheese cake 奶味香濃 食完唔會覺得膩 焦糖浸透成個梨 每啖都食到焦糖同梨既甜味 同埋vanilla雪糕一齊食好滿足😋
🍽️Maryland Crab Cake

🍽️Fried Onion Rings

❀ ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 生日慶祝好地方✨酒店扒房餐廳 如果想食酒店扒房又想經濟一點 呢間絕對可以認真考慮一下!人均$500-$600左右 性價比甚高 位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店的Carver主打dry-aged牛扒 餐廳樓底高 燈光昏暗十分典雅寧靜 非常適合慶祝或情侶約會🤍 ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜Mediterranean Octopus $178 (8/10) 頭盤點了地中海八爪魚作開端 加入蕃茄還有青瓜洋蔥配上阿根廷青醬 味道酸酸甜甜適合用來醒胃🫶🏻八爪魚也很Q彈 𐂐 ⠜USDA Prime Striploin 280g $498 (9/10) 想健康一點選擇左脂肪比例最少既西冷✨店員推薦3 成熟 未開吃已經散發着牛香氣😻表面烤過的坑紋超級靚 Striploin切開顏色粉嫩一入口已經滿嘴肉香 肉質軟嫩又juicy仲要無筋位 真心高質🤤 醮上少量黃芥末醬令到牛扒更添層次 那種辛辣又刺激的味道衝擊着味蕾 我地一致認同好好食!!!口感絕對是高級享受 另外拌碟的烤蒜頭都好惹味 𐂐 ⠜Roasted Mushroom $60 (8.5/10) 𐂐 ⠜Crea

生日慶祝好地方✨酒店扒房餐廳

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

𐂐 ⠜Creamed Spinach $60 (8/10)
2款配菜同樣好食
烤蘑菇大大粒 入口爆汁之餘伴隨牛油香氣🤤卻唔會過份油膩 有驚喜啊

而忌廉菠菜比較特別 保留了菠菜的口感 奶香又唔會太濃 幾適合我口味~

𐂐 ⠜Truffle (8.5/10)
賣相趣致將雪糕整成黑松露形狀 外層脆身內裡係松露雲呢拿口味的雪糕 入口有淡淡松露香氣第一次食又幾夾😳加入竹炭脆片及焦糖核桃作點綴口感豐富

𐂐 ⠜Stella Bella, Chardonnay, Margaret River, Australia $168@1 (8/10)
店員推薦的白酒 以木桶釀製入口果香味平衡 配牛扒都唔錯~
Ig @cheri_foodiary
  • USDA  prime  striploin
  • Roasted  Mushrooms
1K
2023-10-20 16 浏览
之前見朋友介紹過呢間位於扒房估唔到又真係幾出色餐廳裝潢時尚,優雅舒服職員服務亦好好,介紹得好詳盡Deep Fried Soft Shell Shrimp軟殼蝦沙律,配上新鮮嘅蕃茄,好清新軟殼蝦炸得香口,可以原隻食Heirloom Tomato Bocconcia水牛芝士奶味香濃,配上黑醋汁,非常開胃SDA Prime Rib Eye 340g美國頂級肉眼扒,好香炭燒味油花豐富,食落口感鮮嫩又多汁,仲有三款芥末揀,好夾!Aug Wagyu Flank Steak M9 300g牛腰脊部下方,肉質比較緊實,嚼勁十足兩款肉都好出色!Side fish我哋揀左忌廉菠菜同hand cut chips忌廉菠菜,奶油芝士濃郁,十分邪惡hand cut chips,又薄又脆最後點都要有甜品70% Chocolate Marquise, Chocolate Honeycomb, Raspberry Sorbet朱古力香濃幼滑,食落好濃稠Poached White Peach, Vanilla Mascarpone Tart, Blueberry ice-cream撻底十分鬆脆,配埋白桃嘅清香,食落幾清新

之前見朋友介紹過呢間位於扒房
估唔到又真係幾出色

餐廳裝潢時尚,優雅舒服
職員服務亦好好,介紹得好詳盡

Deep Fried Soft Shell Shrimp
軟殼蝦沙律,配上新鮮嘅蕃茄,好清新
軟殼蝦炸得香口,可以原隻食

Heirloom Tomato Bocconcia
水牛芝士奶味香濃,配上黑醋汁,非常開胃

SDA Prime Rib Eye 340g
美國頂級肉眼扒,好香炭燒味
油花豐富,食落口感鮮嫩又多汁,仲有三款芥末揀,好夾!

Aug Wagyu Flank Steak M9 300g
牛腰脊部下方,肉質比較緊實,嚼勁十足
兩款肉都好出色!

忌廉菠菜,奶油芝士濃郁,十分邪惡
hand cut chips,又薄又脆

最後點都要有甜品
朱古力香濃幼滑,食落好濃稠

撻底十分鬆脆,配埋白桃嘅清香,食落幾清新
2023-10-19 18 浏览
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍CARVER (銅鑼灣)🔍 銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓環境時尚又舒適嘅氛圍營造佐一個浪漫嘅用餐場所。✨🍷好啱同男/女朋友一齊撐枱腳~半自助午餐💰318/位🔸Appetizer and salad 開始主菜之前,一定要試佢地嘅開胃菜和沙律。使用新鮮食材製作,口感豐富,可以喚醒你味蕾又開胃。🥗🍽️🔸USDA Rib Eye品嚐美味多汁嘅牛肉眼排,烹調得恰到好處,充滿風味🥩入口即溶嘅柔嫩口感好味道👅🔸Dessert bread and butter pudding麵包布甸皮脆內軟,口感好豐富好好味🤤可以滿足你對甜品嘅渴望🍮🥖🔸Dessert bar and dessert 另外甜品吧提供各種美味精緻嘅點心選擇,讓你眼花繚亂。由精緻糕點到美味蛋糕,特別鍾意食草莓🍓大黃軟芝士慕斯,草莓份量又多,蛋糕仲好軟滑🍰🍨
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍CARVER (銅鑼灣)
🔍 銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓

半自助午餐💰318/位
🔸Appetizer and salad

🔸USDA Rib Eye

🔸Dessert bar and dessert
  • U.S.D.A. Rib Eye
2023-10-18 12 浏览
CARVERAppetizer: Deep-Fried Soft Shell ShrimpMain Course: USDA Prime, Rib Eye 340gSide Dish: Creamed Spinach, Hand Cut ChipsDessert: MoMo, Truffle.Deep-Fried Soft Shell Shrimp食剩指數:0/100炸軟殼蝦有4隻蝦肉彈牙可連殼食底有羽衣甘藍沙律幾refreshing.USDA Prime, Rib Eye 340g食剩指數:0/100呢度牛扒係用炭火燒烤呢件Rib Eye肉味濃郁Medium Rare口感柔軟、多汁加埋炭烤既香味幾唔錯伴碟既蒜、櫻桃番茄都好食令整體感覺無咁heavy.Creamed Spinach/ Hand Cut Chips食剩指數:0/100Side Dish既菠菜好有驚喜好creamy好smooth菠菜好軟滑Hand Cut Chips都唔錯Keep到脆度唔會好油.MoMo/ Truffle食剩指數:0/100MoMo頂係煮過既白桃底係Mascarpone Tart食落幾脆Mascarpon
[銅鑼灣] CARVER
Dessert: MoMo, Truffle
Deep-Fried Soft Shell Shrimp
幾refreshing
USDA Prime, Rib Eye 340g
呢度牛扒係用炭火燒烤
呢件Rib Eye肉味濃郁
Medium Rare口感柔軟、多汁
加埋炭烤既香味幾唔錯
伴碟既蒜、櫻桃番茄都好食
令整體感覺無咁heavy
底係Mascarpone Tart
食落幾脆
Mascarpone Cheese好滑又唔會太甜
仲配埋藍莓雪糕
Truffle個外型超神秘!
黑色一舊咁
其實外面係竹炭脆餅竹炭脆片
入面好香甜既松露honey parfait
2023-10-17 38 浏览
今日去咗香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓呢間CARVER食午餐,真係有驚喜!而且佢地會無限量供應冷盤及沙律、是日餐湯及甜品。首先係冷盤同沙律嘅部份,佢真係滿足到我嘅味蕾。佢哋有好多款式嘅冷盤同沙律,有煙燻三文魚、沙律、火腿等等,每一款都新鮮美味。我特別鍾意佢哋嘅三文魚,煙燻得好好,配上檸檬汁,真係好開胃。接下嚟就係今日嘅餐湯,佢嘅餐湯係南瓜湯。湯嘅口感好滑順,令人回味無窮。食完前菜同湯,我叫咗佢哋嘅 Grilled Spring Chicken 扒春雞。春雞燒得香脆多汁,肉質嫩滑,真係一流!佢哋嘅燒烤技術真係一絕,令雞肉保持了原汁原味,每一口都令人愉悅。最後,就係甜品時間啦!選擇非常豐富,佢哋嘅手工果仁鳥結糖特別出色。以新鮮堅果製成,每一口都彷彿在享受甜蜜的美味,令人非常滿足!

2023-10-17 14 浏览
位於銅鑼灣皇冠假日酒店1樓既西式扒房,主打唔同地區既明火炭烤牛扒🥩🥩🥩有美國、澳洲、日本等等...今次我就為左👉🏻美國20 日乾式熟成咖啡渣肉眼扒👈🏻慕名而來的,聽餐廳介紹呢款菜式係用Lavazza咖啡渣混合其他秘製材料再塗抹係牛扒上,聽落已經心郁郁好想試,所以就即刻帶埋朋友黎試試佢🤤🤤餐廳環境幽美,闊絡又舒適,坐下傾下計嘆下酒都坐到不知時日過,好chill🤣就連枱面盞橙都好有特色😚😚單點既餐牌上有前菜、主食同配菜,選擇唔係話真係好多,不過因為我早已有目標,其他都是浮雲🤩美國 20 日乾式熟成咖啡渣肉眼扒 340 克🥩!!期待已久既牛扒🥩一上菜已經令人垂涎三尺,不論係表面定內裡都烤得好靚,生熟度適中,唔會太熟好煙韌亦唔會太生,證明大廚炭烤得好專業😋😋一食落去肉味濃郁肉汁飽滿🤤再係咖啡香味既襯托之下,雖然有少少少少苦澀但呢種味道係可以令到牛扒別有一番風味,如果覺得咖啡味唔夠濃碟邊仲會有啲咖啡渣碎可以蘸上👍🏻我就覺得本身味道都好濃所以就冇額外蘸~再配埋旁邊既油封蒜頭,食落去軟糯又香甜,幫牛扒調味之餘就咁食都好好食😋果然冇令我失望🎉仲叫左個Maryland Carb Cake,佢有珍寶蟹肉、
就連枱面盞橙都好有特色😚😚
美國 20 日乾式熟成咖啡渣肉眼扒 340 克
馬里蘭蟹餅
仲叫左個Maryland Carb Cake,佢有珍寶蟹肉、芝麻菜同柚子他他醬,成個Cake都係用蟹肉製成!!所以每咬一口都有濃濃既蟹肉味,而且質感淋淋的好易入口,配埋柚子他他醬酸酸甜甜咁十分之開胃😋
羊奶芝士蛋糕,食之前見到係羊奶都驚驚地,不過食落味道一啲都唔騷,好易入口👍🏻伴碟仲有焦糖燴啤梨同雲呢拿雪糕,焦糖燴啤梨味道就酸甜清新,無焦糖既苦澀味👍🏻👍🏻配埋凍凍地既雲呢拿雪糕是絕配💯

準備離開既時候經理向我地推薦下次可以過黎試下LUNCH,係SEMI BUFFET形式,先選一款主食然後無限量供應冷盤、沙律、是日餐湯同甜品🤩🤩聽落都覺得好吸引,所以我同朋友都已經決定好下次會再黎食LUNCH了🤣
MOJITO
美國 20 日乾式熟成咖啡渣肉眼扒 340 克
馬里蘭蟹餅
MOJITO
今日放假終於約到朋友嚟試哩間餐廳✨香港銅鑼灣皇冠假日酒店嘅CARVER🥂環境非常舒適💕酸種麵包餐廳精心手工製作,麵包香脆煙靭,食落有濃郁酸香味,連吃幾片也不厭👍🏻CARVER 凱撒沙律伴煙熏風乾火腿羅馬生菜有口感爽脆,非常新鮮,並灑上濃郁的芝士粉及香脆的麵包粒,再配上煙熏風乾火腿,每片火腿都帶有獨特的煙燻味道,令整體更加味道可口,非常開胃🥗 香煎鴨鵝肝鴨肝表面焦香,咬落去嘅口感外脆内嫩😍配埋香脆多士口感一流🤩再配上蘋果黑醋汁,完全不會覺得膩炭烤美國牛柳8oz餐廳主打乾式熟成牛肉配合炭火燒烤方法,廚師團隊更為大家挑選來自各國的頂級牛扒,所以絕對有質素保證!今次主菜點左客炭烤美國牛柳, 牛扒表層煎至焦香🥩😆 入口肉質鮮嫩多汁,配埋佢嘅牛肉汁,口感豐富,值得一試👍🏻 旁邊嘅擺盤都相當有心思✨好喜歡佢烤焗過嘅蒜片頭🧄 亦都可以搭配旁邊嘅車厘茄🍅可以清一清味蕾,解解膩! 呢一餐真係好滿足😌

酸種麵包

CARVER 凱撒沙律伴煙熏風乾火腿

香煎鴨鵝肝

炭烤美國牛柳8oz

呢一餐真係好滿足😌
2023-10-16 12 浏览
今晚嚟銅鑼灣皇冠假日酒店嘅Carver撐枱腳,餐廳喺酒店一樓,環境好舒服,光猛企理,天花板波浪紋燈槽亦別具特色。晚餐只有單點餐牌,我地叫咗兩個頭盤、兩個主菜同兩個甜品share。落單後侍應先送上自家製sourdough,一睇賣相就知佢個皮係超脆,入面偏濕潤,仲可以refill,大食之人一定要encore🤣頭盤揀咗octopus同crabcake,八爪魚切片上,唔韌又好香,配埋各式蕃茄車厘茄味道清新。蟹餅好軟綿綿,醬汁係好濃郁嘅忌廉汁,好正~主菜揀咗兩款牛扒,一款係侍應推介20日dry-age coffee grounded嘅ribeye,用咖啡粉醃製別有風味;另一款係USDA Prime嘅西冷,呢款冇咁腍但又煎得脆啲香口啲,兩款都唔錯~甜品揀咗pear同truffle,雖然叫pear但我覺得主角係羊奶芝士蛋糕,好香滑嘅芝士,剩係件蛋糕都夠獨立做一份甜品。truffle比想像中有更濃嘅松露味,雪糕奶味好香,外層脆皮扮粒松露又扮得幾似。值得一讚呢度嘅侍應會好熱情同顧客分享餐點嘅烹調方法,亦會介紹自己嘅心水之選,成個用餐氣氛好好👍🏻👍🏻

蟹餅好軟綿綿,醬汁係好濃郁嘅忌廉汁,好正~

2023-10-03
2023-10-15 15 浏览
最近同朋友去咗銅鑼灣皇冠假日酒店,食咗個幾正嘅半自助午餐。酒店位置就係利舞臺附近,唔難搵到。呢個半自助午餐除咗有主菜,仲有餐湯、自助任食沙律吧、自助任食甜品吧,而且都幾多款式選擇,真係要留定肚先好過嚟食呀😅。先睇下個自助任食沙律吧,大量不同款式沙律菜、、煙三文魚、芝士等配料比客人自由組合,仲有特色沙律選擇如長通粉沙律、泰式雞肉沙律等等,醬汁當然都有唔同款式啦。主菜有牛、魚、雞、意大利飯四選一,我點咗燒春雞,不單止外皮鬆脆,而且肉嫩多汁,秘製嘅蘋果酒雞汁提升了雞肉的味道😋最後點少得甜品,都係自助任食,選擇亦都好多,仲有唔同口味,荔枝紅烏龍茶凍、森林雜莓芝士蛋糕、開心果白朱古力泡芙等等,,梗有一款啱你口味👍

真係要留定肚先好過嚟食呀😅。

2023-10-15 24 浏览
難得今日放假與好姊妹行街食個午餐,去了香港銅鑼灣禮頓道8號皇冠假日酒店,CARVER扒房,裝潢時尚風格,室內設計用綠色植栽點綴,增添優雅、舒適,給予顧客遠離城市煩囂的感覺。Set Lunch主菜:澳洲M3西冷(200克)配薯條、田園蔬菜3成熟牛扒煎得好靚,上碟陣陣香味賣相吸引,切開看到肉質真係好鮮嫩,食落口juicy帶住濃濃牛香。冷盤、沙律、是日例湯、甜品及水果是任食任拎自助形式,款式真的豐富又多選擇,咁樣價錢可以食兩個半鍾真係抵死,禮貌服務又周到。

Set Lunch
主菜:澳洲M3西冷(200克)配薯條、田園蔬菜

2023-10-15 17 浏览
放大假最好就係可以去不同地搵好野食,早兩日去左位於銅鑼灣皇冠假日酒店嘅Carver 食晚餐。先來一些餐前小吃。DEEP-FRIED SOFT SHELL SHRIMP/ KALE RED CORAL SALAD, LEMON & LIME頭盤有軟殼蝦沙律和番茄沙律,軟蟹蝦入口香脆,肉質爽彈,香脆程度係蝦殼都唔需要剝,直接入口勁滋味,蕃茄沙律裡面有水牛芝士及大量蕃茄,與欖欖油相當夾。忌廉菠菜,入口勁creamy而且更突顯菠菜嘅香味。手製薯片,份量都幾多,件件薄身,入口酥脆。主食點左RIB EYE ,一上枱色澤已經好吸睛,一切開肉質勁鮮嫰,入口肉質嫰滑,肉味夠濃,帶一點炭燒香味,停不了口。WAGYU FLANK STEAK M9 M9和牛烤得剛剛好,每一啖都有滿滿嘅肉汁,佢地伴碟重有幾粒串串茄,助你減減油膩感。最後點左MOMO和CHOCOLAT,Momo 用上日本白桃,入口香甜,配上薰衣草藍莓雪糕,甜入心。至於Chocolat 用上70%朱古力,入口順滑,味道勁濃,配上酸酸甜甜嘅覆盆子雪糕,好正。

先來一些餐前小吃。

忌廉菠菜,入口勁creamy而且更突顯菠菜嘅香味。

手製薯片,份量都幾多,件件薄身,入口酥脆。

WAGYU FLANK STEAK M9

最後點左MOMO和CHOCOLAT,

2023-10-12 23 浏览
CARVER🍽約咗個港島朋友食lunch,佢就推介話上次食香港銅鑼灣皇冠假日酒店體驗唔錯,所以就一於去試一試!無限量供應冷盤🧀、沙律🥗、是日餐湯🥣、甜品🍮見到佢哋嘅沙律都幾有誠意🥙,全部都係搭配好唔同口味,我就鍾意加煙三文魚同火腿,味道更加有層次!嚟到今日嘅主角扒燒春雞🐔,雞肉鮮嫩多汁,比起坊間嘅出色唔少!配埋醬汁,絕對可以用好出色黎形容~👍🏻👍🏻甜品吧都有好多唔同選擇🍮,全部都係一細碟一細碟咁,感覺上更加乾淨衛生,每一個都好精美,當然味道都唔錯!可以任食真係太好啦!🙈🙈餐廳嘅侍應充足,而且服務態度唔錯,收碟速度超快,整體嚟講係一個唔錯嘅午餐體驗!💖💖
CARVER🍽

2023-10-11 27 浏览
晚上到Carver聚餐☺ 環境舒服既~Lemon Sour Mocktail味道酸甜開胃CARVER 凱撒沙律伴煙燻風乾火腿沙律菜新鮮爽口份量十足!精選新鮮生蠔生蠔非常新鮮,味道層次豐富, 鮮味爽甜。香烤珍寶海蝦海蝦肉質爽口,香烤後更有風味 ,並以車厘茄作配菜,鮮甜爆汁!餐廳門口的乾式熟成櫃,陳列了各款自家熟成的牛肉,並供應頂級牛扒,所以牛扒為必食之選! 美國肉眼扒 5成之選,牛味香濃😆 乾式熟成就係正!肉汁和油花更集中,牛肉更甜而多汁。燒過既蒜片香脆可口,與牛扒味道好夾!
晚上到Carver聚餐☺ 環境舒服既~
Lemon Sour Mocktail味道酸甜開胃

CARVER 凱撒沙律伴煙燻風乾火腿
沙律菜新鮮爽口份量十足!

精選新鮮生蠔
生蠔非常新鮮,味道層次豐富, 鮮味爽甜。

香烤珍寶海蝦

美國肉眼扒
2023-10-10 29 浏览
呢日同朋友去酒店食午餐Lunch Menu主菜有4個選擇仲有無限量供應嘅冷盤同沙律是日餐湯仲有甜品一個午餐超級豐富🤩🤩🤩💜USDA Rib Eye🥩好大塊嘅美國頂級肉眼扒肉質幼嫩且肉汁豐富,我叫五成熟啱啱好伴碟嘅薯蓉都好creamy好好味讚讚讚👍🏻👍🏻👍🏻💜Soup of the day🍅今日係番茄湯,充滿濃郁番茄鮮味,略帶微酸,非常開胃💜Appetizer and salad bar其實我好鍾意食呢啲前菜沙律😛😛😛佢有好多選擇,好似蘋果沙律,薯仔沙律都有我仲食左幾塊煙三文魚同火腿😋😋😋
呢日同朋友去酒店食午餐
Lunch Menu主菜有4個選擇
仲有無限量供應嘅冷盤同沙律
是日餐湯仲有甜品
一個午餐超級豐富🤩🤩🤩

💜USDA Rib Eye🥩
好大塊嘅美國頂級肉眼扒
肉質幼嫩且肉汁豐富,我叫五成熟啱啱好
伴碟嘅薯蓉都好creamy好好味
讚讚讚👍🏻👍🏻👍🏻

💜Soup of the day🍅
今日係番茄湯,充滿濃郁番茄鮮味,略帶微酸,非常開胃

💜Appetizer and salad bar
其實我好鍾意食呢啲前菜沙律😛😛😛
佢有好多選擇,好似蘋果沙律,薯仔沙律都有
我仲食左幾塊煙三文魚同火腿😋😋😋