2023-10-30 547 浏览
朋友生日帶佢去左銅鑼灣Crowne Plaza 的西餐廳Carver 慶祝🤍環境好有格調,而且環境闊敞舒服,絕對好岩慶生!Sourdough with butter超脆口,咬落仲要有口感!本身唔想食曬成個包嘅我都忍唔住食曬成件😂⭐Mediterranean Octopus ($178)八爪魚經過慢煮後食落好軟冧,再加甘有意大利蕃茄仔同青瓜,都幾開胃⭐Maryland Crab Cake ($178)加左Yuzu 嘅Tartu Saurce 特別清香!蟹控表示好滿意,每一啖都極滋味好香!⭐USDA Prime, Striploin 280g ($498)叫左Medium Rare,油花分佈均勻Striploin 超香!烤過之後仲有DD坑紋,睇落都好靚😬⭐Aus Wagyu Flank Streak M9 300G ($558)Surprise 我的竟然係呢件澳洲和牛有陣Coffee香味!肉色juicy,油脂均勻,肉質比較緊實,嚼勁十足,超好食!⭐Side Dishes ($60 EACH)⭐Roasted Mushroom⭐Fried Onion Rings份量超多,完全食唔曬🥹⭐Tru
環境好有格調,而且環境闊敞舒服,絕對好岩慶生!

Sourdough with butter

⭐Mediterranean Octopus ($178)

⭐Maryland Crab Cake ($178)

叫左Medium Rare,油花分佈均勻

肉色juicy,油脂均勻,肉質比較緊實,嚼勁十足,超好食!

⭐Side Dishes ($60 EACH)
⭐Roasted Mushroom
⭐Fried Onion Rings
份量超多,完全食唔曬🥹

⭐Truffle
好特別的配搭!外層脆身的黑松露,原來入面係松露雲呢拿口味的雪糕! 第一次食又幾夾😳仲有焦糖核桃同竹炭脆片配搭,口感豐富!
2023-10-30 43 浏览
酒店午餐之[Carver]今日同朋友享受性價比高Lunch, staff好細心,介紹menu,餐廳的環境好有格調,非常舒適,高尚精美裝飾顯貴氣,整體環境都不錯,Set Lunch Menu有四款主菜選擇,包括牛扒,炸魚薯條,長通粉,扒春雞等等,而前菜,冷盤,甜品等都可以到外面自已拎,甜品賣相精緻,未食主菜已經想食甜品,Salad Bar:冷盤前菜有多款,有芝士拼盤,煙三文魚,風乾火腿等,不同類型都有,最好食係芝士拼盤,4款芝士,全部都好香,其中一款好重奶味,芝士愛好者唔好錯過,U.S.D.A. Rib Eye (200g)Turffie Mashed Potato, Graden, Vegetables and gravy肉眼扒叫左5成熟,肉質鮮嫩多汁,牛肉味香濃,入口即溶,再配上醬汁,肉眼扒味道更鳳豐富,Dessert: 都係無限量供應, 好多選擇,非常精緻,莓果芝士蛋糕, 歌劇院蛋糕都好好食,總結,呢個午餐絕對抵食,非常滿足。
酒店午餐之[Carver]

U.S.D.A. Rib Eye (200g)

總結,呢個午餐絕對抵食,非常滿足。
2023-10-29
午餐
2023-10-29 21 浏览
銅鑼灣皇冠假日酒店的Craver扒房,餐廳的用餐環境舒適雅致,有多款前菜、主菜、配菜和甜品提供,店員服務態度親切周到。首先有酸種麵包,係餐廳精心手工製作,麵包香脆煙靭!Deep-Fried Soft Shell Shrimp軟殼蝦經過油炸後,蝦肉新鮮爽口,蝦殼香脆都可以食埋! 配上羽衣甘藍沙律,可以中和油膩感。USDA Prime, Rib Eye 340g份量十足,美國頂級肉眼扒經炭燒後,顏色呈櫻桃紅,肉質鮮嫩,油花多而且分佈均勻, 肉組織較有彈性,肉味亦較濃郁,每一口都感受到牛肉在口中溶化,香濃油脂香氣味!淋上特製嘅牛肉汁,將呢一份主菜味道提升左一個層次。Hand Cut Chips手製薯片特別薄身,薯味香濃,入口脆卜卜,真係食唔停口!MoMo賣相好靚! 白桃切片香甜可口,雲呢拿芝士撻入口鬆脆。配埋藍莓雪糕和白桃啫喱粒,層次感豐富!

首先有酸種麵包,係餐廳精心手工製作,麵包香脆煙靭!

Deep-Fried Soft Shell Shrimp

USDA Prime, Rib Eye 340g

份量十足,美國頂級肉眼扒經炭燒後,
淋上特製嘅牛肉汁,將呢一份主菜味道提升左一個層次。

Hand Cut Chips

手製薯片特別薄身,薯味香濃,入口脆卜卜,真係食唔停口!

MoMo

✒懶人先睇總結.❀食物:有炭烤USDA Prime / 澳洲和牛 同熟成靚扒🥩 超推介Coffee Grounds 熟成肉眼!❀服務:正常❀環境:一入門口就見到大大個肉櫃同酒吧位置~ 裝修好優雅,平日人流唔算多,好適合同朋友仔Enjoy一下👭❀價錢:4人埋單 $3,386.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.Dry-Aged牛扒食得多,Coffee Grounds既你又食過未😍?呢間餐廳主打靚牛扒,每款都有做到淡淡炭香!我地今次一行四人,所以就可以試多幾款同大家分享😋.🎈Bread - Sourdough完整一舊sourdough再切片!酸度好夠同夠熱,牛油就係普通的牛油。.🎈Appetisers👉 Deep-Fried Soft Shell Shrimp ($188): 第一次食軟殼蝦🤣,我覺得沙律調味有點泰式風味👉 Heirloom Tomato and Bocconcini Cheese Salad ($128): 有點似細粒版burrata既cheese!配vinegar酸酸的非常開胃👉 Mediterranean Octopus ($178

✒懶人先睇總結
❀服務:正常

❀價錢:4人埋單 $3,386
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈Bread - Sourdough

🎈Appetisers

👉 Mediterranean Octopus ($178): 配搭的番茄同番茄沙律差不多,但呢款會多左八爪魚同埋係用香草汁!食落會更清新一點
👉 Maryland Crab Cake ($178)
🎈Steak
美國扒全部都係用USDA Prime😋😋 只能說每款都各有特色,但都做到炭烤味道而唔會過焦。配菜同醬汁方面都係一致用上蒜頭、番茄及beef jus
👉 20-Days Dry-Aged Coffee Grounds Rib Eye USDA Prime 340g ($568)

VIP超推薦🌟🌟🌟!本來已經經過dry-aged手法令肉質更juicy,加上微微的咖啡香氣同炭烤風味令口感更complex👍
👉 AUS Wagyu Flank Steak M9 300g ($558): 油脂香會相對重少少,中意食油香要揀呢款!

👉 USDA Prime Rib Eye 340g ($498): 性價比之選🌟軟滑有肉香!

👉 USDA Prime Striploin 280g ($498)

🎈Side Dish

👉 Creamed Spinach ($60): 超推薦🌟🌟 香濃又creamy
👉 Roasted Mushrooms ($60): 呢款很好地解膩!
👉 Fried Onion Rings ($60)
👉 Hand Cut Chips ($60)
🎈Desserts
👉 Truffle ($88)

好特別的甜品🥹 本來以為truffle呢個名只係造型來的,點知真係有淡淡truffle味!黑色外殼不是朱古力,口感比較似有truffle香氣的薄片餅乾🧐
👉 MoMo ($88): 打卡必點,有桃同藍莓雪糕~

👉 Pear ($88)
👉 Chocolat ($88): 超香濃朱古力mousse cake + Raspberry Sorbet~

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking
👉優惠:🈚️
🍽️ 銅鑼灣靚靚西餐廳 #CARVER早前同朋友去咗銅鑼灣呢間西餐廳食dinner,啲嘢食好好味、環境又靚、店員服務都好好,好值得分享一下🥰🥰!🥩 USDA Rib Eye我揀咗來自美國頂級肉A級嘅肋眼扒,佢好大塊呀😍😍 燒到有啲一格格嘅深啡色,外觀都好靚❤️ 肉質軟而有彈性,夠晒飽滿,仲超香添🤗🥗 Cold Appetizers, Salad Bar呢度仲有有沙律吧,我可以自選想食嘅沙律、前菜,選擇都好多㗎😎我最鍾意煙三文魚同風乾火腿,非常開胃!🍩 Desserts呢外甜品都係任攞唔嬲㗎,啱晒我呢個甜品控🤭🤭 我最愛呢個朱古力摙,超香濃又唔苦🍫! 仲有啫喱都好推薦!☕️ Latte我杯Latte超香~ 仲有靚靚嘅心心拉花添💓
🍽️ 銅鑼灣靚靚西餐廳 #CARVER

🥩 USDA Rib Eye

🥗 Cold Appetizers, Salad Bar

🍩 Desserts

☕️ Latte
我杯Latte超香~ 仲有靚靚嘅心心拉花添💓
2023-10-27 20 浏览
難得到朋友生日當然要聚一聚先今次揀咗間酒店午餐,價錢都幾相宜而且餐廳地理位置非常方便喺銅鑼灣地鐵站一出就係除左主菜,自選咗之後其餘嗰啲沙律、湯、凍盤、同埋甜品都係無限量供應想食幾多隨時都係自己攞凍盤有好多cold cut既選擇例如煙三文魚拼盤,禮物沙律,泰式雞沙律,吼地中海蔬菜午餐主菜揀咗美國頂級肉眼扒牛扒肉質嫩滑,肉味都好濃郁,令人食指大動甜品有好多款式,當中更加有好多甜品都有質量保證,例如雜錦果仁撻,莓果芝士蛋糕,白桃乳酪奶凍食飽咗仲可以配啲生果解解膩
難得到朋友生日
當然要聚一聚先
今次揀咗間酒店午餐,價錢都幾相宜
而且餐廳地理位置非常方便
喺銅鑼灣地鐵站一出就係

除左主菜,自選咗之後
其餘嗰啲沙律、湯、凍盤、同埋甜品都係無限量供應
想食幾多隨時都係自己攞

凍盤有好多cold cut既選擇
例如煙三文魚拼盤,禮物沙律,泰式雞沙律,吼地中海蔬菜

午餐主菜揀咗美國頂級肉眼扒
牛扒肉質嫩滑,肉味都好濃郁,令人食指大動

2023-10-27 21 浏览
上星期小編同父母一起去香港銅鑼灣皇冠假日酒店staycation慶祝中秋節。小編叫了午餐,冷盤沙律甜品無限量供應,主菜就叫扒春雞。冷盤及沙律煙三文魚是小編至愛,已經encore幾次,鹹味及油脂適中,肉質緊實,開胃首選。蔬菜沙律都非常新鮮無異味,加點黑醋就已經好好食。扒春雞雞肉經過雞油烤過之後,變得非常香脆,可以加點燒汁更添滋味,雞肉嫩滑。配菜是烤甜蕃薯同田園蔬菜,配搭雞肉,兩者巧妙平衡。是日餐湯及咖啡當日餐湯是蘑菇忌廉湯,蘑菇基本打成蓉,味道濃郁。咖啡咖啡泡沫很綿密,亦非常香濃。甜品任食甜品真的很爽,甜品種類很多,有泡芙、果撻、芝士蛋糕及啫喱等等。都是一口size,非常精緻,小編推薦莓果芝士蛋糕。CARVER銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣酒店 #皇冠假日酒店 #周末美食 #悠閒午餐 #半自助 #煙三文魚 #沙律自助 #甜品自助 #烤燒春雞 #foodie #foodiehk #hkfoodie

小編叫了午餐,冷盤沙律甜品無限量供應,主菜就叫扒春雞。

冷盤及沙律

扒春雞

是日餐湯及咖啡
當日餐湯是蘑菇忌廉湯,蘑菇基本打成蓉,味道濃郁。

咖啡
咖啡泡沫很綿密,亦非常香濃。

甜品

CARVER
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓
2023-10-27 41 浏览
今日放假就去咗香港銅鑼灣皇冠假日酒店嘅CARVER 嘆午餐😎~有無限量供應的冷盤及沙律、是日餐湯及甜品,加一款主菜 👍🏻首先就食咗冷盤同沙律,煙三文魚好新鮮🍣,大蝦沙律啲蝦大隻又彈牙🦐🥗,仲有好多唔同款式嘅芝士任君選擇🧀,岩晒芝士控🤤炸魚薯條🐟Main course我就揀咗炸魚薯條🍟,外皮炸得香脆,裡面啖啖魚肉熱辣辣👍🏻薯條亦非常香脆惹味依個午餐最緊要食埋甜品,Desserts bar有好多唔同款式嘅甜品同水果🍰🧁,全部都好吸引,其中Creme Brulee🍳賣相勁靚,焦糖脆皮脆卜卜,而且甜度適中😋

有無限量供應的冷盤及沙律、是日餐湯及甜品,加一款主菜 👍🏻

炸魚薯條🐟
炸魚薯條

Creme Brulee
炸魚薯條
Creme Brulee
這架酒店餐廳位於銅鑼灣禮頓道8號的香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓,環境優雅簡約不乏時尚感,跟男/女朋友約會、公司飯、朋友聚會都十分合適!今次午市光顧, CP值超高, $318即可享有一份午市套餐,仲有無限供應的冷盤、甜品及沙律,實在係超值!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽🔹◉沙律吧款式好多!例如木瓜沙律、小麥、紅菜頭、香菇、毛豆、番茄等等,酸甜好開胃,想食清淡或濃味的沙律?呢個沙律吧可以滿足你要求,喚醒你的味蕾!🔹◉冷盤Cold cut 方面選擇同樣不少!有煙燻三文魚夠新鮮,仲有parma ham 各款芝士同蜜瓜!🔹◉主食好多人主食會選擇牛肉,等我試試鱸魚柳,搭配了茴香番茄湯。魚柳鮮嫩有豐富的魚道,用上清爽茴香番茄湯來調味,酸酸甜甜,美味又健康!🔹◉甜品來到最令女士興奮的甜品環節!賣相好得,色彩繽紛,實在可以用「高顏值」來形容!有蝴蝶酥、馬卡龍、泡芙、水信玄餅、麵包布丁、焦糖燉蛋同各款tart!我自己就比較鍾意麵包布丁、焦糖燉蛋,雞蛋幼滑甜度恰到好處!咁多款總有一款啱你食!

🔹◉沙律吧

🔹◉冷盤

🔹◉主食

🔹◉甜品

2023-10-25 15 浏览
♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍銅鑼灣區:Carver✿👧🏻今日同朋友約咗去食下飯傾下計~見到尼間open rice 幾多正評嘅餐廳😙✿✨!!菜式推介!!✨🥩Bone in rib eye 煎得好香口🥰5成熟啱啱好!!而且食得出係靚嘅肉質✨🥘US Jumbo Scallop 擺盤真係好靚🥹🥹🤍🤍好適合打卡!!大大隻帶子令到人真係好滿足🥰🥰🐟Patagonian Toothfish 魚柳真係啖啖肉😋😋😋冇骨真係好方便🤣🤣🤣🤣🤣✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✨小編評價✨👧🏻:It is really a good place for chat 🥰✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍餐廳評分:味道:💗💗💗💗價錢:💗💗💗💗地點方便:💗💗💗💗餐廳服務:💗💗💗💗餐廳整潔:💗💗💗💗CP值:💰💰💰回頭率:80%✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡地址📍 銅鑼灣皇冠假日酒店1F✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡👧🏻👦🏻我哋係一對成日周圍食嘢嘅couple,希望可以分享更加多好食嘅嘢

♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!
📍銅鑼灣區:Carver

👧🏻今日同朋友約咗去食下飯傾下計~
見到尼間open rice 幾多正評嘅餐廳😙

✨!!菜式推介!!✨
🥩Bone in rib eye
煎得好香口🥰
5成熟啱啱好!!
而且食得出係靚嘅肉質✨

CP值:💰💰💰
回頭率:80%
地址
📍 銅鑼灣皇冠假日酒店1F

👧🏻👦🏻我哋係一對成日周圍食嘢嘅couple,
希望可以分享更加多好食嘅嘢俾大家!😋💗✨

#852foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoods #food #foodiehk #foodstagram #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食 #香港好去處 #情侶好去處 #觀塘美食 #旺角美食 #荃灣美食 #尖沙咀美食 #太子美食 #couplefood
2023-10-25 37 浏览
🎂生日呢個大日子緊係要食餐好既🥳朋友就帶左我黎一間銅鑼灣酒店入面既扒房食Dinner😱人生都未試過食啲咁高貴既餐廳,真係好多謝朋友帶我黎,等我可以食到咁鬼死正既牛扒😭😭真係令人畢生難忘...❤️我地星期五19:00左右到達餐廳,裡面只有1台客人,比想像中少🤔🤔餐廳環境十分寬敞,坐得好舒服,而且環境清幽、幽雅,令人不禁放輕聲量地說話🤣首先先上法包🥖,食落去香脆煙韌,再配上牛油100分💯之後就上前菜,地中海八爪魚 Mediterranean Octopus,配菜有原種蕃茄、西班牙皮奎洛紅辣椒、阿根廷青醬,蕃茄有紅色黃色同橙色,令賣相十分之色彩繽紛,睇落已經好開胃🤣八爪魚口感適中,唔會太過煙韌,而蕃茄粒粒都鮮甜可口,令人食極都唔停😋然後就到重頭戲主菜啦😭😭美國西冷扒 Striploin 280g,一見到個賣相已經覺得煎得好靚,顏色超均匀又勁厚😭再試下會唔會好難切先,超~容易切,完全唔洗用力切😭再睇下入面啲肉,淡淡既粉紅色超~靚😭再食一啖,肉味超~濃郁,每咬一啖都有濃濃既牛肉香味!!而且食落去有嚼勁又有彈性,肉質又嫩滑,唔會勁煙韌好似食香口膠咁😭可以話係我人生中食過最好食既西冷😭大推💯仲叫左一份
首先先上法包🥖,食落去香脆煙韌,再配上牛油100分💯
Mediterranean Octopus
Striploin 280g
烤啡蘑菇
仲叫左一份Side Dish,烤啡蘑菇 Roasted Mushroom,每一粒蘑菇都大大隻,而且菇味濃郁每一粒都有好多汁🤤🤤蘑菇愛好者一定要叫!
Mix Berry
因為本人係一飲酒就會臉紅,但係呢個環境下唔飲酒又好似有啲掃興,所以我就叫左杯Mocktail黎過下口癮🤣🤣由Seasonal Berries + Cranberry Juice + Orange Juice + Strawberry Puree混合出黎的Mix Berry,一飲落去甜甜地果香超香濃,又好易入口超適合少女口味!💕

整體用餐體驗非常之好,每上一道菜經理都會講解菜式既特色/材料製作等等,而上菜速度都控制得好好,每一道菜唔會等好耐或者係未食完就上菜👍🏻價錢黎講雖然我係覺得有少少貴🤏🏻不過呢到服務咁好食物又高質,比多少少錢慶祝特別日子都幾好啊🤪
2023-10-06
Mediterranean Octopus
Striploin 280g
烤啡蘑菇
Mix Berry
假唔假期係由我黎定,唔係由個天黎定,我要放假邊個阻到我?就算如來彿祖落到黎迫我返工,佢都吹我唔脹,更何況老闆?我呢刻淨係得一個要求咖姐,我唔要做黎生!三個字講哂,食玩訓就係咁簡單!👇🏻📌A P P E T I Z E R - ▪️ Mediterranean · Octopus - $178▫️ 兩個前菜各有千秋,第一道「地中海·慢煮八爪魚」用68度慢煮過,八爪魚食落腍滑得黎帶點煙韌,配搭意大利蕃茄、西班牙甜辣椒、阿根廷青醬,相當開胃。▪️ Mayland Crab Cake - $178▫️ 而「馬里蘭州·蟹餅」滿滿既蟹肉堆砌,chef再用芝麻菜、柚子他他醬做點綴,既有賣相又帶到蟹既鮮甜味,好食!📌CARVED AND CHARCOAL-GRILLED - ▪️ Striploin - $498/280g▫️ 首先試dry aged之前我地試左最入門既「炭燒·西冷扒」,佢地用炭火接近800度既高溫快速烤成,所以steak賣相做到好靚仔既grilled mark,完全唔乾身,裡面切開呈粉嫩色,肉質做到緊緻又有彈性,牛味同炭香比例恰到好處,伴碟有三種醬汁分別pepper mustard、pommer
假唔假期係由我黎定,唔係由個天黎定,我要放假邊個阻到我?
就算如來彿祖落到黎迫我返工,佢都吹我唔脹,更何況老闆?
我呢刻淨係得一個要求咖姐,我唔要做黎生!
三個字講哂,食玩訓就係咁簡單!👇🏻
📌A P P E T I Z E R -
Mayland Crab Cake
八爪魚食落腍滑得黎帶點煙韌,配搭意大利蕃茄西班牙甜辣椒
阿根廷青醬,相當開胃。
▪️ Mayland Crab Cake - $178
柚子他他醬做點綴,既有賣相又帶到既鮮甜味,好食!
▪️ Striploin - $498/280g
完全唔乾身,裡面切開呈粉嫩色,肉質做到緊緻又有彈性,牛味炭香比例恰到好處,
伴碟有三種醬汁分別pepper mustardpommery mustard同埋英式mustard
side dish炸洋蔥圈或者烤蘑菇,非常滿足。
📌DRY · AGED -
▪️ 20-Days Coffee Grounds · Rib Eye · USDA Prime - $568/340g
▫️ 輪到今晚重頭戲「20日乾式熟成·肉眼扒」出場,chef咖啡粉鋪滿
牛扒表面再做dry aged 20日,利用濕度同埋溫度產生化學成份,
Striploin
變成催化劑令面頭肉質硬化起來,而裡面保持juicy,同埋帶出一種芝士香
而呢part USDAPrime既肉眼脂肋位特別多,食到本物dry aged果種香味之餘,
Striploin
配搭紅酒做返個balance,真係好有驚喜,超級期待下次試試佢地
45days dry aged,我相信一定返唔到轉頭!
📌D E S S E R T -
▪️ Pear - $88
Pear
▫️ 甜品同樣不能忽視,第一道「焦糖·香梨焦糖化
所以食落香甜得黎又帶點焦脆,伴碟用上雲呢拿雪糕
羊奶芝士配搭餅乾碎、同埋杏仁碎,多重口感,好食。
▪️ Truffle - $88
▫️ 而「松露雪芭」更加係每人黎到必嗌既甜品,外層既波波係竹炭整成,
裡面其實係雲呢拿芭菲,而且食落係松露香,配搭開心果仁
焦糖核桃,賣相精緻又好味,一秒愛上。
2023-10-16
2023-10-23 41 浏览
男朋友特別鐘意食牛扒 所以得閒都會搵唔同嘅扒房試下今次黎到位於銅鑼灣ᴄʀᴏᴡɴ ᴘʟᴀᴢᴀ ʜᴏᴛᴇʟ 嘅ᴄᴀʀᴠᴇʀ主打乾式熟成同炭火烤牛扒整體而言食物好高質 用餐環境都好有格調 性價比絕對係一等一𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒❀ ᴅᴇᴇᴘ-ꜰʀɪᴇᴅ ꜱᴏꜰᴛ ꜱʜᴇʟʟ ꜱʜʀɪᴍᴘ ‣ $𝟙𝟠𝟠軟殻蟹就食得多但軟殼蝦就真係第一次!每隻蝦都大大隻之餘仲炸得非常酥脆咬落去除咗小彈牙嘅蝦肉 仲有濃濃蝦膏如果覺得淨食炸物太油膩連埋下面檸檬汁羽衣甘藍紅珊瑚沙律一齊食會有一種清新ᴅ嘅風味❀ ᴜꜱᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ, ʀɪʙ ᴇʏᴇ 340ɢ ‣ $𝟜𝟡𝟠 ❀ ᴄʀᴇᴀᴍᴇᴅ ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ ‣ $𝟞𝟘 一放低已經非常香肉味 外層ꜱᴇᴀʀ做得非常好肉嘅油花分佈均勻所以食落非常香口扒嘅調味本身啱啱好 所以點少少汁已經好夠味侍應仲會比3款芥辣你揀 我地揀咗傳統嘅法式芥辣同比較少見嘅青胡椒芥辣 2款配牛扒都更能帶出肉香味另外超級建議大家將烤蒜搗碎配搭牛肉一齊食 加咗蒜嘅食法絕對冇得輸另外ꜱɪᴅᴇ ᴅɪꜱʜ嘅忌廉菠菜味道都絕對唔差 仲可以好好平衡唔同菜式嘅口味❀ ᴍᴏᴍᴏ ‣ $𝟠𝟠甜品ᴍᴏᴍᴏ由白桃ᴍᴀꜱᴄᴀ
男朋友特別鐘意食牛扒
所以得閒都會搵唔同嘅扒房試下
主打乾式熟成同炭火烤牛扒
整體而言食物好高質 用餐環境都好有格調
性價比絕對係一等一

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒
Deep-fried  Soft  Shell Shrimp

軟殻蟹就食得多但軟殼蝦就真係第一次!
每隻蝦都大大隻之餘仲炸得非常酥脆

甜品ᴍᴏᴍᴏ由白桃ᴍᴀꜱᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ芝士撻同藍莓雪糕組成
芝士撻雖然係由比較濃味嘅ᴍᴀꜱᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ製成做
但唔會蓋咗桃嘅香甜氣味 整體ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ做得好好
另外藍莓雪糕嘅果味都好濃郁同好ᴄʀᴇᴀᴍʏ
兩者撈埋一齊食真係一個好好嘅ᴇɴᴅɪɴɢ ᴅɪꜱʜ!
U.S.D.A  Rib  Eye
Momo
  • U.S.D.A. Rib Eye
2023-10-21 21 浏览
放假去咗香港銅鑼灣皇冠假日酒店食lunch,有無限量供應冷盤及沙律、是日餐湯及甜品,同一款主菜,$318 都幾正,食物有水準,仲要係酒店入面,感覺非常有格調冷盤及沙律 平時都鐘意smoked salmon,配少少沙律菜,開胃又好食出面salad bar仲有其他cold cut, cheese等等,可隨意組合starter,款款都非常新鮮吸引美國頂級肉眼扒 煎得好靚嘅肉眼😍外面有格仔紋,入面熟度剛剛好,十分香口嫩滑,就咁食都好juicy,當然點埋肉汁更出色更有層次,配菜係薯蓉,口感滑溜,香濃綿密,超美味甜品選擇非常豐富,每一個都好精美,有泡芙、歌劇院蛋糕、果仁撻等,味道都好唔錯CARVER (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓

冷盤及沙律

美國頂級肉眼扒

甜品

CARVER (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓
2023-10-21 36 浏览
朋友推薦左呢間幾有情調嘅西餐 難得過海就過嚟試下⚜️Sourdough with butter⚜️Mediterranean Octopus經過慢煮既八爪魚變得軟冧 配上意大利蕃茄同油醋 酸酸甜甜都幾開胃😬⚜️USDA Prime, Striploin 280g我地嗌左medium 肉質緊實多汁冇overcook 油花分佈均勻唔知太油 加埋all time favourite confit garlic🥹🥹🥹⚜️Roasted Mushroom配菜我就揀咗蘑菇 多汁得黎又唔heavy⚜️Truffle個甜品都幾特別 就咁睇Menu以為係truffle chocolate加honey parfait 點知原來係有松露香氣嘅朱古力包住左舊雪糕🤣
朋友推薦左呢間幾有情調嘅西餐 難得過海就過嚟試下

⚜️Sourdough with butter