2019-12-18 1759 浏览
一直都希望到這一直都希望到這打卡餐廳,終於約了朋友來少女心大爆發。一進門口,不得了,滿滿的粉紅色,山茶花佈滿了整道牆,極度夢幻。我們簡直未吃先興奮,瘋狂拍照。食物方面,餐廳主打比較輕盈啲西日料理,很切合一眾怕肥港女的需要呢!我們就點了4款食物一起分享。三式脆筒賣相精緻、吸引。有三款口味,分別是蝦、海膽和芝士。我最愛海膽,當然揀這口味,小小的雪糕筒滿載着creamy海膽,配上脆筒吃,口感不錯。明太子蝦薄餅賣相色彩繽紛,有粉紅的蝦肉、橙紅的明太子醬、鮮紅的車厘茄、金黃芝士、紫菜和一些小花瓣。餅底脆脆,芝士香濃和上明太子微辣的惹味,味道討好。意大利牛油果多士這是牛油果迷必吃,脆邊多士上舖滿超級厚的牛油果蓉,超級creamy的口感和果香,加上芝士奶香,健康又好吃。三色藜麥壽司卷這也是健康菜式,有三款口味,分別是蟹肉魚子、和牛和芒果。賣相精緻,又是打卡之選。壽司卷沒有多餘的調味,軟綿飯卷加入藜麥,口感有點脆脆的,芒果和魚子蟹肉餡料都是比較清淡的口味,而和牛就是較濃味的一種,和牛粒加上一些菇粒,香濃惹味。

三式脆筒

明太子蝦薄餅

意大利牛油果多士

三色藜麥壽司
2019-12-18 108 浏览
位於尖沙咀K11 Musea的Camellia,主打精緻西式餐點,除了有十分精緻的下午茶,各款甜品也相當可愛,賣相十分漂亮。餐廳的佈置以粉紅色為主,更有一幅震撼的花牆。客人主要是女生,用膳途中不時舉起手機拍照。熱帶果園 - Tropical Garden 來到了,賣相精緻美麗,美得捨不得吃掉。上面三個白色球是椰子菠蘿粒,外面彈彈的QQ的,裡面則有少許流心菠蘿醬。。椰子球旁邊,是方型的法式芒果糖和芒果粒。芒果熱情果慕絲的味道天然,芒果味道頗濃郁。仲夏野莓 - Summer Berries 來到了。草莓雪糕上放滿了覆盤子脆脆、開心果海綿蛋糕、草莓粒,以及少許金箔,賣相相當細緻。是日蛋糕的賣相也相當有心思,好像一個小手袋。這款蛋糕的也是芒果口味,口感頗幼滑。 朋友點了一客熱的蜜糖柑橘果茶 - Honey Citrus Fruit Tea。果茶用一個小茶壺盛載,十分典雅。這款果茶有柑橘的甘味,味道不會太甜。另一款飲品則點了南非博士果茶 - Rooibos Fruit Tea with Ice Jelly。有少量水果,還有彈彈的果凍,果茶味道甜甜的。。櫥窗前還有不少精緻的蛋糕。

櫥窗前還有不少精緻的蛋糕。

2019-12-02
2019-12-17 80 浏览
K11 musea開左一段時間今日終於有機會去行下街食下嘢,朋友book左呢間餐廳,一去到已經心心眼,係少女嘅粉紅色,姐妹們一定好中意,有個花花牆,影相做背景十分靚,我地叫左個lunch set再加個主菜。紅肉火龍果沙律擺盤好有心思,沙律有紅白火龍果,薏米,黎麥,羽衣甘藍,再用火龍果打成汁配埋奇亞籽,好健康。慢煮和牛牛小排牛小排肉質軟林,用叉輕輕整開就食到,入口好重牛香,用左蘑菇做汁,配上香甜蕃薯蓉及香草芝士脆片非常可口。大啡菇黎麥漢堡配薯條呢個係素黎,用左大啡菇代替包,黎麥做餡料再加上咸香車打芝士及羽衣甘藍,其實都好飽肚。熱帶果園甜品靚到不得之了,係熱情果味,酸酸甜甜好開胃,食哂成個都唔覺得好滯。

紅肉火龍果沙律

慢煮和牛牛小排

大啡菇黎麥漢堡配薯條

熱帶果園
2019-12-16 80 浏览
今天晚上來到K11 Musea商場晚飯,選了這家餐廳,餐廳以粉紅色為主調色,全新佈滿了粉紅色的玫瑰,一片花海,簡直少女心爆發。我們二人,要幾款菜式一起share。三色脆筒賣相精緻,打卡一流,有三款口味,分別是蝦肉,海膽及芝士口味(由左至右),蝦肉已沙律醬甜味,配合青瓜絲,很爽口,窩夫筒亦很香脆。中間的海膽味,海膽新鮮甘香。芝士口味的賣相像一朵花,芝士為花瓣,芝士味很濃烈,配合中間的青蘋果粒,有中和作用。不得不提雪糕筒底下的麵包糠亦非常香脆。明太子蝦薄餅 薄身的薄餅上塗了一層明太子醬,上面灑滿了鮮蝦及清甜蕃茄,配合芝士和紫菜絲,和風味十足。意大利芝士牛油果多士健康而好吃的多士,麵包烤得皮脆內軟,塗上厚厚的牛油果,加上焗得很香的芝士,牛油果口感綿密香濃。食用花作裝飾,令這個菜式的賣相生色不少。三色藜麥壽司卷分別有和牛,蟹肉及芒果三款口味。以超級食物藜麥混入日本米中,感覺健康輕盈,三款味道各有特色。我最喜歡的是和牛口味,和牛肉味香濃,配合日式醬汁和冬菇片,很惹味。總括而言,這家餐廳的環境優美,菜式精緻,非常適合閨蜜聚會。

三色脆筒

明太子蝦薄餅

意大利芝士牛油果多士

三色藜麥壽司
分別有和牛,蟹肉及芒果三款口味。

總括而言,這家餐廳的環境優美,菜式精緻,非常適合閨蜜聚會。
2019-12-16 68 浏览
K11 Muse 開咗幾個月,今日先至第一次入嚟行,順便嚟呢度食嘢打吓卡。商場設計都感受到藝術氣氛,所以店舖裝修都有唔同嘅特色。呢間餐廳用好多粉紅色花朵做裝飾,老婆即刻比佢吸引住,馬上入嚟食嘢打卡。午市套餐都係西式fusion 菜,由大路意粉、漢堡薯條、魚等,到海膽意大利飯及慢煮和牛,選擇都幾多。頭盤溫泉蛋配松露炸金針菇:咁嘅配搭都幾特別,金針菇炸起來特別香口,小小似魷魚絲。慢煮和牛牛小排雖然只有三件,大食嘅人可能唔夠飽,但係和牛用慢煮方法烹調更加淋,牛味亦好突出,香草芝士脆片加埋一齊食,增加味道嘅層次複雜性。海膽薏米意大利飯上菜擺設效果一流,海膽肥美鮮甜,原先以為係薏米加意大利飯,其實係薏米用意大利飯嘅煮法,口感特別,又唔會好似意大利飯咁有少少生米。Blue latte 嘅外型好吸引,奶泡又比傳統嘅泡沫咖啡堅挺,飲咗一邊奶泡令一邊都唔會跌落去,有一陣淡淡的花香。係一個咁靚嘅環境下食飯,男女朋友同夫妻嘅感情一定會特別好,老婆都問下次幾時再嚟。

2019-12-13
  • 慢煮和牛牛小排
  • Blue  Latte
2019-12-15 35 浏览
超級網紅店camellia在k11 Musea落戶了,成日見到網上IG有佢d相,超級吸引,今日我都來見識下佢既花墻同首創紅寶石朱古力。Camellia山茶花,整間餐廳以山茶花作為主題,有一大幅花墻,用粉紅色同桃紅色花砌成。聽講用左9999朵唔同嘅粉色系山茶花砌成,加上整個環境的粉色系梳化,雲石枱,金邊既燈。視覺效果超掂!Ruby Chocolate,天然粉紅色澤的朱古力。充滿莓果香,朱古力不算突出,口感絲滑。呢個tea set以金邊玻璃首飾盒上枱,整個set共有六款甜點、三款鹹點同兩杯飲品。藍蝶花香芋拿鐵 - 較低咖啡因又易入口的拿鐵,淺粉藍色,非常有型,奶味很香,淡淡的芋頭味極綿密。招牌拿鐵 - 粉紅色的山茶花味,優雅的花香味,味道清淡怡人。以首飾盒裝住的Ruby Chocolate Afternoon Tea Set ,鹹點有:煙三文魚及酸忌廉撻,黑松露芝士及魚籽撻,迷你蝦脆筒。而甜點就有:紅寶石朱古力三文治鹹蛋泡芙紅寶石朱古力雪糕黑莓紅寶石朱古力傳統法式貝殼蛋糕自家製英式鬆餅配果醬及紅寶石朱古力醬首先要食左紅寶石朱古力雪糕,因為比較快熔,外型為玫瑰花,粉紅色好浪漫,味道酸酸甜甜的

而甜點就有:
紅寶石朱古力三文治
鹹蛋泡芙
紅寶石朱古力雪糕
黑莓紅寶石朱古力
傳統法式貝殼蛋糕
自家製英式鬆餅
配果醬及紅寶石朱古力醬

首先要食左紅寶石朱古力雪糕,因為比較快熔,外型為玫瑰花,粉紅色好浪漫,味道酸酸甜甜的朱古力清新style.

煙三文魚及酸忌廉撻,黑松露芝士及魚籽撻在另一個首飾盒,煙三文魚冇渣,酸忌廉清清可口,最鐘意黑松露芝士及魚籽撻,撻底結實,黑松露味香濃。

傳統法式貝殼蛋糕,不會太甜,牛油味香濃,口感鬆化。
黑莓紅寶石朱古力,好有驚喜!入口清新有酸酸甜甜。
鹹蛋泡芙,濃郁的鹹蛋味,跟泡芙配搭很夾。

迷你蝦脆筒 - 沙律蝦肉爽口,配以酸酸甜甜的醬汁,食埋脆筒,正!
下午茶
2019-12-13 1195 浏览
難得放平日,一於同好姊妹悠悠閒閒咁食個港女lunch先~~我地黎到呢間以山茶花為主題既少女餐廳,以粉色為主色調,更有花牆做背景,打卡一流!!中午時段有提供3-course set lunch,main corse有5個選擇:當中既海膽意大利飯同慢煮和牛牛小排分別要另加$20同$30,其餘既都係劃一收費$208~~好姊妹嗜牛如命,點左牛小排,當日既我就想食飯,所以揀左個risoto ;)前菜或餐湯三選一,姊妹飲湯,我就要左份松露溫泉蛋=)溫泉蛋流心,加上香氣獨特既松露片同脆脆金菇絲,口感同味道都一讚!我既海膽意大利飯亦無令我失望:)海膽鮮味,意大利飯當中混合薏米,令其口感更為豐富有嚼口!好姊妹既牛小排都唔錯,肉質香軟~~我地跟餐加左份半熟抹茶撻share!一切開就見到個流心程度有如泉水咁湧出黎~~個抹茶味仲好濃,加上唔會好甜,所以一d都唔怕膩!最後飲啖暖笠笠既果茶清一清,完美♥
難得放平日,一於同好姊妹悠悠閒閒咁食個港女lunch先~~

前菜或餐湯三選一,姊妹飲湯,我就要左份松露溫泉蛋=)

我既海膽意大利飯亦無令我失望:)

海膽鮮味,意大利飯當中混合薏米,令其口感更為豐富有嚼口!

好姊妹既牛小排都唔錯,肉質香軟~~

我地跟餐加左份半熟抹茶撻share!

一切開就見到個流心程度有如泉水咁湧出黎~~

個抹茶味仲好濃,加上唔會好甜,所以一d都唔怕膩!

最後飲啖暖笠笠既果茶清一清,完美♥
午餐
2019-12-12 247 浏览
K11 Musea是我近來最喜歡的商場,今天便約了朋友在這裏逛逛買聖誕禮物及一起吃晚餐。上次來到已經被這間餐廳吸引了,因為這間餐廳全是以粉色為主,俘虜了少女的心。我們點了兩個主菜,手烤鹿兒島赤雞配糙米及手撕南國元氣雞素麵一起分享!我個人比較喜歡手撕南國元氣雞素麵!整個餐配有有金針菇、炸番薯、麻醬雞及冷素麵,簡單而美味健康配搭!這餐廳的份量很適合女孩子,是個聊天用膳的好地方!主餐不吃太飽就是為了點甜品兩個女孩子一起吃晚餐,必定要叫的就是甜品!我們被這裏的法式西多士深深吸引了。這個法式西多士真的非常非常美味,雖然每吃進一口也是充滿內疚感,但是這個法式西多士真的吃到停不了。甜度剛剛好,非常鬆軟!下次要再來吃這甜品!

烤鹿兒島赤雞配糙米

手撕南國元氣雞素麵

主餐不吃太飽就是為了點甜品
2019-12-09
烤鹿兒島赤雞配糙米
手撕南國元氣雞素麵
法式西多士
呢間餐廳位於k11 musea 仲幅粉紅色花花牆,好岩打卡嫁同班好姊妹嚟嘆個tea就岩哂有下午茶☕️set 不過我地晏晝食得好飽所以我地叫左兩件甜品試下熱帶果園白色個粒係椰子味既黃色既部分係芒果熱情果慕絲,幼滑口感仲有法式芒果糖同菠蘿粒色彩豐富,味道帶微酸甜,挺開胃而且賣相好靚呢流心抹茶撻個撻上面係朱古力脆片流心嫁,抹茶味甘香而不死甜,配埋脆脆地既撻皮仲有黑糯米雪糕,味道好特別,清清地既米香味又同抹荼幾夾最重要都係唔會好甜
呢間餐廳位於k11 musea
仲幅粉紅色花花牆,好岩打卡嫁
同班好姊妹嚟嘆個tea就岩哂

有下午茶☕️set 不過我地晏晝食得好飽
所以我地叫左兩件甜品試下
熱帶果園

白色個粒係椰子味既
黃色既部分係芒果熱情果慕絲,幼滑口感
仲有法式芒果糖同菠蘿粒
色彩豐富,味道帶微酸甜,挺開胃
而且賣相好靚呢

流心抹茶撻
個撻上面係朱古力脆片

流心嫁,抹茶味甘香而不死甜,配埋脆脆地既撻皮
仲有黑糯米雪糕,味道好特別,清清地既米香味
又同抹荼幾夾
最重要都係唔會好甜

2019-12-12 229 浏览
今日來到11 MUSEA,發現又開了新店- Camellia,設計以巴黎的「世界花都」為題,配以粉紅色山茶花作主題,相當吸睛,忍不住進內嚐嚐。餐廳以山茶花為主題,店內更有9999朵山茶花砌成的花牆,相信不打卡留念,都不算來過Camellia。餐廳設計配上拱門及以多層磨砂、中空設計清鏡拱窗、華麗而簡單的燈飾佈置,浪漫得來又優雅。香烤比目魚比目魚外層烤得香脆可口,咬起來更有脆口的感覺。比目魚雖然厚身,但內裡仍然能保持嫩滑鮮甜,口感甜美。配菜更有菇菇作伴,爽口彈牙,實不容易。煎香茅脆皮豬扒賣相相當吸引,添加了甘蔗、甘蔗蓉等...。脆皮豬扒煎得剛剛好,外層剛熟,而內裡肉質嫩身,富肉汁,口感十足。

香烤比目魚

比目魚外層烤得香脆可口,咬起來更有脆口的感覺。
香烤比目魚

比目魚雖然厚身,但內裡仍然能保持嫩滑鮮甜,口感甜美。
香烤比目魚

配菜更有菇菇作伴,爽口彈牙,實不容易。

煎香茅脆皮豬扒

賣相相當吸引,添加了甘蔗、甘蔗蓉等...。

2019-12-12 462 浏览
今日去K11MUSEA行下li個新mall, 發現近海傍嗰邊有間好靚嘅Camellia, 門口menu有lunch set, 下午茶亦有多款小食可以揀, 人均消費大約二百鬆啲, 來個慢活lunch先.>Lunch menu(HKD208)午餐包括三揀一前菜, 主菜則有五款分別係pasta, 据扒, 煎魚同burger, 嘆埋靚靚甜品都只係加HKD40咋, 餐茶方面, 大部分drink menu內嘅飲品都唔使加錢.>溫泉蛋配松露震騰騰嘅半熟漫泉蛋拮開勁流心呢, 面頭好幾片好香嘅黑松露實在太豪華了吧! 底下滿滿炸金針菇脆卜卜不過就好似油左少少, li個配搭好有創意.>海膽薏米意大利飯 (+HKD20)登登! 好大排海膽呀! 感覺好大碟, 實則真係好大份, 因為replace意大利飯嘅薏米粒粒都大粒, 忌廉汁打成泡沫狀態所以完全唔heavy. 除左海膽本身, 連忌廉汁都帶有海膽鮮味的.>香烤比目魚 (HKD168)切開白雪雪嘅魚肉每一口都好滑, 係精選左成條魚最滑一部份. 外層煎得香而微脆, 旁邊兩片杏鮑菇差點以為係魚呢, 醬汁味道唔錯.>洋甘菊茶原價

Lunch menu(HKD208)

溫泉蛋配松露

海膽薏米意大利飯 (+HKD20)
海膽薏米意大利飯

香烤比目魚 (HKD168)

洋甘菊茶

原價HKD38嘅洋甘菊茶喺lunch set係唔使加錢的, 一整壺上另有蜜糖其實都斟到三四杯, 茶味清幽, 加蜜糖更好飲.
2019-12-12
2019-12-12 84 浏览
生活忙碌,偶然都要食一餐精緻嘅下午茶同朋友傾計舒緩下心情🥳今次呢到尖沙咀新開嘅商場呢間cafe環境幾好,周圍都係粉紅色,仲有一個花花牆添😻#紅寶石朱古力下午茶 ($398 2人)😋好味指數:(8/10)▫️三文治及小食煙三文魚及酸忌廉撻黑松露芝士及魚子撻迷你蝦脆筒2款嘅撻賣相精緻,而且食落去味道唔錯👍🏻▫️甜點紅寶石朱古力三文治紅寶石朱古力雪糕黑莓紅寶石朱古力鹹蛋泡芙傳統法式貝殼蛋糕自家製英式鬆餅 配果醬及紅寶石朱古力醬雪糕都幾好味,不過影完相就快啲食啦,如果唔係就好快溶🤣法式貝殼蛋糕食落去好鬆軟😍最鍾意英式鬆餅😆配埋兩隻醬一齊食,味道更加好😚鹹蛋黃泡芙都幾特別,未試過呢個組合👍🏻可惜泡芙淋咗🤧個人覺得呢度嘅鹹食比較出色😆飲品唔單止賣相,好飲落去仲幾好味,有好多生果喺入面😍供應時間為星期一至日14:30-18:00
生活忙碌,偶然都要食一餐精緻嘅下午茶同朋友傾計舒緩下心情🥳
今次呢到尖沙咀新開嘅商場

呢間cafe環境幾好,周圍都係粉紅色,仲有一個花花牆添😻

#紅寶石朱古力下午茶 ($398 2人)
😋好味指數:(8/10)

▫️三文治及小食

黑莓紅寶石朱古力
鹹蛋泡芙
傳統法式貝殼蛋糕
自家製英式鬆餅 配果醬及紅寶石朱古力醬

雪糕都幾好味,不過影完相就快啲食啦,如果唔係就好快溶🤣
法式貝殼蛋糕食落去好鬆軟😍
最鍾意英式鬆餅😆配埋兩隻醬一齊食,味道更加好😚
鹹蛋黃泡芙都幾特別,未試過呢個組合👍🏻可惜泡芙淋咗🤧

個人覺得呢度嘅鹹食比較出色😆

飲品唔單止賣相,好飲落去仲幾好味,有好多生果喺入面😍

供應時間為星期一至日14:30-18:00
2019-12-11 422 浏览
呢度新開左之後都無黎過今日襯臨近聖誕即刻約朋友仔黎海傍睇燈其7食飯先😘記得呢間餐廳個位以前細細個成日黎望海🤭🤭🤭好有親切感唔好話我偏心我覺得呢間餐廳真係為女仔而開🍓🥰🥰🥰🍓🍓試問邊個女女唔鐘意粉紅色同玫瑰花花?!再睇睇個餐牌都好啱心水😍大部分都係健康嘅輕食而且仲有某部分係素食添呀!睇相已經好靚估唔到實物都ok wo🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️呢個沙律唔止得番茄同芝士咁單調仲有番茄泡泡同sorbet架我都係第一次試咋🤭唔好以為同一種味,只係texture 唔同咁你就錯啦🤦‍♀️泡泡偏咸似番茄湯sorbet 偏甜似雪糕而且個底啲番茄都唔少芝士又清香我好鐘意呢個配搭平時飲咖啡都會唔舒服如果你同我有同樣問題就要試下呢杯無咖啡因既咖啡啦!雖然賣相超靚,飲落亦唔甜但唔係太飲到香芋味有啲失望牛油果多士餡料都好豐富有芝士又有番茄蓉個包唔會焗得太硬牛油果新鮮,唔澀,份量剛好唔會滯胃壽司卷又係好推介事關有3隻味唔會單調個飯底做得尤其好壽司醋份量恰到好處紫菜唔需要太脆亦好食加埋粒粒藜麥更有咬口感覺又健康咗惟芒果唔夠多其他都好好之後到個素麵睇落唔大碟但信我食落絕對令你滿意!素麵未點任何醬已經好香彷彿有少少麻油香而且食得出
呢度新開左之後都無黎過

今日襯臨近聖誕
即刻約朋友仔黎海傍睇燈其7食飯先😘

記得呢間餐廳個位以前細細個成日黎望海🤭🤭🤭
好有親切感

唔好話我偏心
我覺得呢間餐廳真係為女仔而開🍓🥰🥰🥰🍓🍓
試問邊個女女唔鐘意粉紅色同玫瑰花花?!

再睇睇個餐牌
都好啱心水😍

大部分都係健康嘅輕食
而且仲有某部分係素食添呀!

番茄三重奏

睇相已經好靚
估唔到實物都ok wo🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️

呢個沙律唔止得番茄同芝士咁單調
仲有番茄泡泡同sorbet架
我都係第一次試咋🤭

唔好以為同一種味,只係texture 唔同
咁你就錯啦🤦‍♀️

我好鐘意呢個配搭

藍蝶花香芋拿鐵

平時飲咖啡都會唔舒服
如果你同我有同樣問題
就要試下呢杯無咖啡因既咖啡啦!

雖然賣相超靚,飲落亦唔甜
但唔係太飲到香芋味
有啲失望

牛油果多士

牛油果多士餡料都好豐富
有芝士
又有番茄蓉
個包唔會焗得太硬
牛油果新鮮,唔澀,份量剛好唔會滯胃

壽司卷又係好推介

其他都好好

之後到個素麵
睇落唔大碟

但信我
食落絕對令你滿意!

素麵未點任何醬已經好香

更加唔少得個自家製黑芝麻醬
無平時既芝麻醬咁strong
但更香更天然

鐘意輕食同靚環境既朋友們
真心推薦您過黎試試!
番茄三重奏
壽司卷
五色素麵
2019-12-11 307 浏览
今天相約了閨蜜來到位於K11 Musea內的這間好少女的cafe,這間cafe以粉紅色為主題,內裡還有一幅花牆,十分漂亮。這次我們安排坐於卡位,粉紅色的梳化十分少女。因為我們不是很肚餓的原故,所以點了些小吃和兩杯飲品試試。三式藜麥壽司卷,這個壽司卷十分美味,分別有三款味道,和牛、蟹肉和芒果。因為壽司飯中加入了藜麥,令壽司卷更加有咬口!和牛粒有香濃的牛肉味,肉質鬆軟。蟹肉壽司卷飯卷中有蟹肉,而壽司面有少許魚子,令壽司卷更高貴!芒果那款有青瓜和芒果作餡料,上面還有少少芥末醬,令壽司味道酸酸辣辣,很特別!而且三者的擺位很漂亮,令人忍不住要相機食先!法式西多士,西多士口感非常軟綿綿而且很鬆軟,上面有牛油雪糕和焦糖醬,食落唔會好漏,味道亦不會太甜,很惹味呢!蜜糖柑橘果茶,這款果茶用上透明的茶壺及很英式的茶杯,茶壺下用上蠟燭熱住,令茶保持著熱度。果茶有淡淡的蜜糖甜味,亦有很香的柑橘味,兩者不會搶了大家的味道,而且飲落有種很舒服的感覺!紙醉金迷,這杯飲品味道有點像菠蘿味的乳酪,芒果味唔會好重,菠蘿味會較重一點,飲落酸酸甜甜,有種開胃消滯的感覺!能夠在這漂亮的cafe享用茶飲和美食,實在一大樂事,下次
因為我們不是很肚餓的原故,所以點了些小吃和兩杯飲品試試。
三式藜麥壽司卷

蜜糖柑橘果茶

紙醉金迷

能夠在這漂亮的cafe享用茶飲和美食,實在一大樂事,下次一於來試試這裡的下午茶,看上去也好像不錯!
2019-12-09
三式藜麥壽司卷
蜜糖柑橘果茶
紙醉金迷
2019-12-11 85 浏览
K11 Musea開左一段時間,都未有機會黎行下,臨近聖誕,工作無咁忙碌,今日放工後約左朋友黎食飯行街,由於唔係好熟呢個商場,之前都做過research睇下呢度有咩好野食。「Camellia」為香港知名餐飲集團The Food Story全新概念餐廳,以氣質聞名嘅「山茶花」作主題,旨為客人奉上精緻嘅日系西式美饌。餐廳以粉紅色同花朵作主調,令賓客彷如置身於巴黎花園中用餐,另設有半私人用餐區,等客人同閨密好友們盡情享受私人聚餐。餐牌上選擇都算幾多,有飯有麵有意粉有三文治,大部分都算輕盈,非常適合注重身型嘅女仕們。烤鹿兒島赤雞配糙米:雖然賣相平凡,但係烤鹿兒島赤雞入口香嫰,淋上燒汁,加入法邊豆同意大利青瓜,再以糙米伴碟,有營健康,味道亦都唔錯。手撕南國元氣雞素麵:手撕雞雞味濃郁,加入冷麵汁同金針菇後,整體感覺相當清新,唔會過鹹,配菜亦都有新鮮熱辣嘅炸蕃薯,非常好味。山茶花拿鐵:呈粉紅色嘅「山茶花拿鐵」係呢度嘅招牌飲品,賣相非常吸睛,好有少女味,配上心心圖案的拉花,真係好浪漫呀,令我地忍唔住「相機食先」。法式西多士:甜品永遠都係女仕們嘅主菜,由於怕肥,所以只係叫左一份share。法式西多士外層

烤鹿兒島赤雞配糙米:

手撕南國元氣雞素麵:

山茶花拿鐵:

法式西多士:
法式西多士外層係薄脆脆焦糖,咬落去軟綿綿,仲有味道香濃嘅蛋漿,配上焦化牛油雪糕食,入口有少少似crème brulee,令我地一啖一啖咁食過不停。

呢度環境清靜,食物又唔錯,係朋友們聚會嘅好地方。