K11 musea最近成為左我既揾食新地標🙈 呢度真係有好多唔同類型既餐廳🍴有待發掘。今日我同好閨蜜👭黎左呢間cafe食lunch,相信好多女仔見到幅山茶花牆都會心心眼😍我係早幾日前book定枱,所以去到唔駛等。食物小食,主菜、沙律🥗每樣都有4-5款簡,唔算多但係睇落都幾吸引,價錢唔貴。飲品d名都好少女心😍前菜叫左個<蕃茄三重奏🍅>蕃茄好清爽,甜而且唔酸,個水牛芝士🧀就硬左少少。佢d蕃茄泡泡係冇乜味既,但就令到呢個賣相好artistic!主菜叫左<海膽薏米意大利飯>呢個好好食! 首先佢係用洋薏米去整呢個飯,同平時食既risotto 唔同。洋薏米食落好煙韌,粒粒分明,好特別。海膽亦都好甜👍🏻👍🏻我好推介大家試下😁我地仲叫左個<脆皮蝦三文治🥪>個蝦餅好脆,蝦肉🦐亦都幾彈牙👍🏻個多士就唔夠脆。薯條🍟都夠熱味道正常。飲品我已經俾d signature drinks 既名吸引左lol 我叫左杯<pink pink pink少女時代💗> 佢係生果味類似yogurt既飲品黎既,桃味同yogurt味重d,唔會太甜👍🏻賣相仲好靚添😍閨蜜就叫
K11 musea最近成為左我既揾食新地標🙈
呢度真係有好多唔同類型既餐廳🍴有待發掘。

我係早幾日前book定枱,所以去到唔駛等。

前菜叫左個<蕃茄三重奏🍅>
蕃茄好清爽,甜而且唔酸,個水牛芝士🧀就硬左少少。
蕃茄三重奏

主菜叫左<海膽薏米意大利飯>
洋薏米食落好煙韌,粒粒分明,好特別。海膽亦都好甜👍🏻👍🏻
我好推介大家試下😁
海膽薏米意大利飯

我地仲叫左個<脆皮蝦三文治🥪>
脆皮蝦三文治

賣相仲好靚添😍
Pink  pink  pink  少女時代

閨蜜就叫左<蜜糖柑橘🍊果茶>
佢係一壺既果茶,飲落係淡淡地既柑橘味,蜜糖就唔係幾飲得出,我都係鐘意杯少女時代多d🙈

總括黎講,我覺得呢間cafe無論係食物既賣相定味道都唔錯,而且裝修都好靚,好岩女仔黎打卡傾計☺️
2019-12-26
蕃茄三重奏
海膽薏米意大利飯
脆皮蝦三文治
Pink  pink  pink  少女時代
2019-12-27 137 浏览
花花世界,少女心大發Camellia 應該是最lady 最優雅 最適合閨蜜好友們 的餐廳之一.一入去就見到超多頂玫瑰花掛在牆上令到環境十分優雅舒服,沉醉於一片粉紅花海之中,令人很relax.而且很注重細節連水杯餐具都很精緻.午餐而現在這麼舒服高檔的環境我覺得不算貴$208包前茶主菜及飲品.⭐️溫泉蛋配松露賣相很有fine dine的感覺溫泉蛋放在炸金菇的巢穴上灑上片片黑松露每一口都心頭着黑松露的香炸金菇的香脆配合留心溫泉蛋,一流!.⭐️香烤比目魚香脆又creamy ,魚肉又厚身.⭐️慢煮和牛牛小排我覺得都是一到非常有心思的菜Mix and match 得好好首先牛肉煮得稔身,但又保留了肉質的口感和牛煮得很甘香入味加上芝士脆片及蕃薯蓉,很新鮮的配搭!.飲品是兩個decaf latte,沒有太多的咖啡味,但是粉藍粉紅色的,十分夢幻!山茶花latte藍蝶花香芋latte
花花世界,少女心大發

一入去就見到超多頂玫瑰花掛在牆上

賣相很有fine dine的感覺
溫泉蛋放在炸金菇的巢穴上
灑上片片黑松露
每一口都心頭着黑松露的香
炸金菇的香脆配合留心溫泉蛋,一流!

⭐️香烤比目魚
香脆又creamy ,魚肉又厚身

⭐️慢煮和牛牛小排
我覺得都是一到非常有心思的菜
Mix and match 得好好
首先牛肉煮得稔身,但又保留了肉質的口感
和牛煮得很甘香入味
加上芝士脆片及蕃薯蓉,很新鮮的配搭!

山茶花latte
藍蝶花香芋latte
2019-12-27 126 浏览
之前行開K11 Musea見到呢間餐廳已經想去食,因為佈置得好靚好唔打卡!呢日唔洗返工,於是約咗好友去食lunch😋我地點咗一個Lunch set($208),入面有溫泉蛋配松露(炸金針菇)、香烤比目魚同埋茉莉花茶,仲有海膽薏米意大利飯($188)。最鍾意係溫泉蛋配松露同炸金針菇,一上碟就覺得好華麗,而且松露味好香,金針菇食落脆卜卜!比目魚兩邊都金黃色,睇落吸引而且味道都唔錯。海膽薏米意大利飯包括海膽、薏米同埋忌廉,creamy得嚟又好食,而海膽味道都唔錯!茉莉花茶夠哂兩個人飲,茉莉味道好清香。

呢日唔洗返工,於是約咗好友去食lunch😋

比目魚兩邊都金黃色,睇落吸引而且味道都唔錯。

茉莉花茶夠哂兩個人飲,茉莉味道好清香。
午餐
2019-12-27 111 浏览
今日嚟到尖沙咀呢個到新嘅商場行街街,經過呢間以粉紅色山茶花做主題嘅餐廳,望見個顏色, 都感覺非常浪漫可愛,咁梗係同啲姊妹去試吓啦,我哋係午餐時間, 有lunch set可以選擇架😍😍紅肉火龍果沙律🥗🥗呢個係午餐嘅前菜,聽見個名都覺得非常健康,除咗火龍果之外,仲有薏米, 藜麥, 奇亞籽,所以真係非常適合女士食, 健康又有益海膽薏米意大利飯😋😋海膽係我嘅至愛,見到呢個主菜,當然係首選啦,海膽非常鮮味,入口線滑,意大利飯配左忌廉汁同薏米,個忌廉汁加埋海膽,特別鮮甜慢煮黃牛牛小排🥩🥩肉質嫩滑,入口即溶,真係非常優質嘅食材,配以蘑菇,甜甜的番薯茸,加香草芝士脆片,滋味無窮熱帶果園🥰🥰呢款已熱情果為主嘅蛋糕,賣相已經非常吸引,蛋糕裝飾嘅棉花糖加咗少少金箔,更顯華貴,味道酸酸甜甜好好味

紅肉火龍果沙律🥗🥗

海膽薏米意大利飯😋😋

慢煮黃牛牛小排🥩🥩

熱帶果園🥰🥰
  • 慢煮和牛牛小排
2019-12-27 138 浏览
女朋友係粉紅控, 今日就帶佢去間滿滿少女心既粉紅餐廳, 就係K11 Musea既Camellia😍餐廳裝修完全係為女仔design, 滿滿花牆, 雲石枱, 粉紅色座椅, 連餐具都精心揀過, 真係俘虜唔少女仔既心😍😍我地錯過左下午茶既時間, 所以唯有叫其他食野,。我地叫左個香烤比目魚, 個魚肉好滑, 但最出色既當然係個魚皮, 煎到好香脆, 一D都唔腥, 脆卜卜好好味, 伴碟既仲有雜菌, 個醬汁少少甜, 配埋D菇幾好食👍🏻👍🏻餐廳仲有甜品同其他飲品供應, 下次黎既時候真係要試下個下午茶

我地錯過左下午茶既時間, 所以唯有叫其他食野,。

2019-12-21
-#小肥尖東遊小肥Monday在尖東😆🐷難得隻豬藍色星期一都有假放😆當然要帶佢去充滿花花少女心既小Cafe啦🤪👧🏻🌸(俾佢滿足下僅存既少女心😈🤫🙉)同埋連閒日兩點後都幾爆場🙉記得預少少時間等位啦🙇🏻‍♂️我倆依然逃唔過牛魔既宿命黎多次牛牛午餐😈🤤🐮先有充滿口感夠哂開胃既紅肉火龍果沙律打頭陣🥗😋和牛定食以五穀飯及溫泉蛋既配合🍚🍳健康之口感中撈飯既溫泉飯濃郁蛋香係絕配之餘🤤醬汁和牛甚有獲氣啖啖濃郁牛香😋🐮🍛而經慢煮入口半溶肉質甚為滑嫩既和牛牛小排🤤🐮配合煮香既蕃薯蓉以及芝士脆片增添多重口感🤩🍠🧀最後以一杯加倍情濃作結☕️☺️Girls talk 嘆茶落腳點之推薦👧🏻😆
#小肥尖東遊
小肥Monday在尖東😆🐷
難得隻豬藍色星期一都有假放😆
當然要帶佢去充滿花花少女心既小Cafe啦🤪👧🏻🌸
(俾佢滿足下僅存既少女心😈🤫🙉)
同埋連閒日兩點後都幾爆場🙉
最後以一杯加倍情濃作結☕️☺️
Girls talk 嘆茶落腳點之推薦👧🏻😆
2019-12-23
2019-12-21 123 浏览
女人愛食甜品又愛花又愛手飾,一早知道要預早訂位,也要試吓夢幻式的餐廳!坐MTR去到TST後也行了差不多10分鐘才去到exit J,當進入K11 musea時,👂好強的🎶🎵以為自己去了Disneyland 😆在門口已經見到好多🌹好靚的設計,好心急想知道安排了在什麼位置就坐,侍應帶我們行到最入,環境好舒服又靚,見到大部分是Ladies,個個充滿笑容,不停影相😆甜品放進靚靚的手飾箱內,未食已經興奮🥰,先視覺享受再到味覺享受😂Camellia & Blue Latte 也很夢幻!我至愛是紅寶石朱古力雪糕

Camellia & Blue Latte 也很夢幻!

我至愛是紅寶石朱古力雪糕

2019-12-21 140 浏览
一入到嚟就已經比滿滿花花+粉紅色包圍😍每一處都係打卡位❤️Lunch set 包括前菜同main, 可再top up +埋desert~ 建議加埋因為性價比非常高😋溫泉蛋配松露炸金針菇❤️松露大大片,香味完美滲透係溫泉蛋,配上金針菇香脆,非常fusion ! 海膽薏米意大利飯❤️有大量海膽,入口鮮味海水味突出,薏米配上意大利飯口應豐富,美味得黎又健康,女仕大愛😍法式多士❤️必點!制叫制做,多士香脆熱辣辣😋一大塊焦糖甜蜜蜜,加埋雪糕一齊食,冰火相融👍👍Latte❤️咖啡與奶既比例剛好,奶質地細滑,咖啡豆味香濃😋
一入到嚟就已經比滿滿花花+粉紅色包圍😍每一處都係打卡位❤️

溫泉蛋配松露炸金針菇❤️

海膽薏米意大利飯❤️

法式多士❤️

Latte❤️
咖啡與奶既比例剛好,奶質地細滑,咖啡豆味香濃😋
2019-12-15
午餐
2019-12-20 149 浏览
K11 musea開左咁耐都未去潮聖過,趁住臨收爐比較輕鬆準備放聖誕假既日子,腦細食比多d時間我地食lunch就去同同事去musea覓食.行過呢間門口真係少女心返晒黎,成間粉細紅色連牆都鋪滿粉紅色玫瑰花,有邊個女仔唔心動!set lunch有前菜+主菜+飲品 $208前菜點左餐湯,是日餐湯係忌廉蘑菇湯,蘑菇湯打得幾幼滑,內裏仲有少少蘑菇蓉入口唔會太單調.主菜我點左香烤比目魚,比目魚好嫩滑基本上入口唔需要點咀嚼已經滑入喉嚨.比目魚油脂好甘香而唔會過膩.加上配菜以菇為主唔會太heavy,杏鮑菇同野菌都好新鮮.同事點左慢煮和牛牛小排,和牛牛小排帶好濃郁既牛脂香,經過慢煮入口十分軟淋又不失嚼勁,內裏仍然鎖住肉汁入口唔會過乾.加上以蕃薯蓉取代傳統既薯蓉令口感更清新中和和牛濃和.洋甘菊菜以一整壺上枱,店內好細心咁用熱盤不停為洋甘菊茶加熱再配上蜜糖,啱啱好天氣轉涼可以滋潤一下.

set lunch有前菜+主菜+飲品 $208

• 慢煮和牛牛小排
  • 香烤比目魚
2019-12-20 296 浏览
K11 Musem開張有一段時日,呢日同姐妹相約食brunch,正好有機會過黎閒逛。商場雖然帶著熟悉既味道,但格局、檔次都同K11大相逕庭。從地下樓層Muse Edition一入,轉左就見到呢間少女心滿分、一片粉紅既Cameilla。菜餚屬西日fusion,餐牌配有圖片參考,每道主菜都秀色可餐難以挑選,幸好有set menu五選一,大大縮減選擇時間。落單後幾分鐘前菜就送上,第一次品嘗油炸過既金針菇。菇體幼細,令口感無一般西餐炸蘑菇油膩,酥脆香口。戳穿蛋黃使蛋液佈滿金針菇,增加濕潤感,亦中和左鹹味同熱氣。港女brunch當然要配果茶,雖然加左蜜糖調味,但味道仍保有柑橘果香同微酸,唔會過分甜膩,正合我口味。牛肋排位置經長時間慢煮,非常入味,一入口充滿醬汁既洋蔥香。連中心軟骨部分都煮至黏滑稔軟,肉質鬆軟,一切即開。朋友單點既煎香茅脆皮豬扒,清而不油,外脆內軟熟,又不失豬肉獨有既結實口感,帶一點脂肪更添嫩滑,係我食過最美味既香茅豬扒。

溫泉蛋配松露炸金針菇

落單後幾分鐘前菜就送上,第一次品嘗油炸過既金針菇。
菇體幼細,令口感無一般西餐炸蘑菇油膩,酥脆香口。
溫泉蛋配松露炸金針菇

戳穿蛋黃使蛋液佈滿金針菇,增加濕潤感,亦中和左鹹味同熱氣。
蜜糖柑橘果茶

慢煮和牛牛小排

牛肋排位置經長時間慢煮,非常入味,一入口充滿醬汁既洋蔥香。
慢煮和牛牛小排

連中心軟骨部分都煮至黏滑稔軟,肉質鬆軟,一切即開。
煎香茅脆皮豬扒
2019-12-20
2019-12-20 145 浏览
今日獨自食晚餐,就決定去新商場K11 Musea逛一逛,商場又大又漂亮,而且有鼓很香的雲尼拿香,走著走著,便餓起來啦!在商埸逛街的途中,我發現這間超少女的花花餐廳,忍不住入去光顧啦。餐廳用9999朵山茶花組成,裝潢非常漂亮,完美呈現少女風,所以基乎沒男生光顧呀!日本明太子素面 $148我點選一客日本明太子素麵,粉紅色的素麵,真不愧少女系的餐廳呀!素麵質感滑溜溜,非常順口,把明太子醬都掛上,很好吃。而蟹肉薯餅則外脆內軟,一定要試呀!
,而且有鼓很香的雲尼拿香,走著走著,便餓起來啦!

日本明太子素面 $148

2019-12-12
2019-12-19 140 浏览
粉紅色系打卡一流。走了一圈K11 musea 餐廳,仍然覺得嚟間最吸引我。一場來到當然食番個少女心的午餐啦⋯⋯頭盤是火龍果沙律,造型,賣相,色調都跟餐廳裝潢好襯。藜麥,薏米,奇亞籽全部都有嚼口,火龍果醬汁酸酸咪咪好開胃,清新的感覺。香噴噴傳來香氣的海膽薏米意大利飯令人唾涎。薏米的質感做出意大利飯的觀感,創新又好味。海膽味道香濃誘惑,配合泡抹更顯華麗。甜品超美啊!與一般的蘋果金寳完完全全不一様,有心思。醃製過的蘋果片清甜,不甜膩。最後梗係一杯香濃美式咖啡作為完美的句號。

一場來到當然食番個少女心的午餐啦⋯⋯

最後梗係一杯香濃美式咖啡作為完美的句號。

2019-12-19
2019-12-19 86 浏览
今日同我位好妹妹吃晚餐,慶祝他的生日。妹妹年紀輕輕,很愛粉紅色的事物。在我朋友的介紹下,我們去到開業不久的K11 Musea商場,光顧有9999朵山茶花造成的粉紅系餐廳。一入店舖,已被店內的裝修和環境吸引,全部都是粉紅色,全部都是山茶花,超級漂亮呀。店內九成為女性,全部都在自拍呢。妹妹也很開心,不斷拍照留念。脆皮蝦三文治 $138妹妹很喜愛吃三文治,今次便試下餐廳的蝦餅三文治!賣相好吸引同好特別呀!蝦餅好大件好厚肉,佔比例既4/5,好足料,而且蝦餅好彈牙,好好食架!不過薯條就偏油,可能油溫唔夠高,但調味都唔錯。
今日同我位好妹妹吃晚餐,慶祝他的生日。

脆皮蝦三文治 $138

2019-12-18
2019-12-19 115 浏览
K11 Musea裡面有好多餐廳都未試過,今次就試左Camellia,因為佢既裝修太吸引,由門口望入去已經見到好靚既花牆,而且係以粉紅色為主,試問作為一個粉紅控又點會唔心動連餐桌同埋餐具既款式都充滿左宮廷既感覺,雲石枱面加上金色餐具,但我最欣賞既就係係隻水杯😍靚到我都想買返隻返屋企再黎就係望下餐牌有咩食我就叫左個海膽薏米意大利飯,意大利飯食得多,加入埋薏米真係第一次,感覺都幾特別,都係一個幾新既嘗試

再黎就係望下餐牌有咩食

2019-12-19 188 浏览
Camellia以夢幻見稱,未吃東西先被粉紅璀璨的花花世界所吸引,還有歐陸式梳化卡位,充滿少女風情,讓女生瘋狂拍照打卡,難怪不少男士為討女士歡心,在此約會。香烤比目魚擺盤精巧,我們當然要好好品嚐。比目魚外皮烤得香酥,魚肉肉質細嫩多汁,照燒汁鹹鹹甜甜,吃來很夠味。比目魚旁的雜菌肥厚飽滿,口感爽彈,帶有雜菌獨特的香氣,吃完教人滿足。卡邦尼扁意粉芝士香氣四溢,混合濃厚的蛋泡沫,還有薄脆鹹香的煙肉脆脆,把它們拌一拌扁意粉,醬汁緊緊巴著每一條麵條,好不入味彈牙,即使全部吃完也不會感到膩口。Pink Pink Pink少女時代正中女生的味兒,它主要以蜜桃,玫瑰,荔枝,鮮乳酪特調,加入橙肉,喝來清新酸甜順口,當然朋友不會錯過與它的Pink Pink Pink少女時代合照。Green & White Lassi宛如白雪光是視覺上已有極佳的享受,Green & White Lassi宛如白雪結合天然的青蘋果,柚子及鮮乳酪製成,亦咬得到爽甜的蘋果粒,微酸的鮮乳酪觸動味蕾,口齒留香。

卡邦尼扁意粉,Pink Pink Pink少女時代,Green & White Lassi宛如白雪

卡邦尼扁意粉

Pink Pink Pink少女時代

Green & White Lassi宛如白雪,Pink Pink Pink少女時代

Green & White Lassi宛如白雪

卡邦尼扁意粉