2019-09-22 48 浏览
喺銅鑼灣行街,買嘢買得差唔多要翻屋企前,來食個下午茶。點咗一份招牌芝士薯條仲有一杯曲奇豆腐。薯條一份畀咗好多,炸得好靚好酥脆,好香好香。加埋加咗芝士嘅醬料更加好食,芝士同薯條簡直就系幸福美食。曲奇豆腐呢個好有新意,豆腐加曲奇,有豆香又有曲奇香味,口感都好好,甜度適中,喺一款好正嘅飲品。推介呢度!
2019-09-22 1575 浏览
輕鬆吹水一流趁去完銅鑼灣買完野,經過一蘭個條街之制,發現有間Café係樓上鋪,於是同男朋友就去坐低食個野。雖然呢間係樓上餐廳,喺商業大廈入面,但位置喺一蘭前少少所以好容易搵。餐廳唔算好大,但有露台位,見有幾張檯飲緊酒,好有Happy Hour 放鬆既感覺!因為室內有冷氣,所以我地就坐室內梳化位,燈光氣氛好舒服,每一檯放有高雅既蘭花,好脫俗~鹽燒厚切牛俐真係好厚,面煎同燒得小小脆,入面肉就軟熟,好味,口感同調味都一流。煙三文魚時蘿檸檬忌廉意大利扁麵,麵條韌度剛好,有咬口,加上香草,中和了忌廉既奶油味。煙三文魚鹹鹹地,撈埋一齊,唔錯。黑松露惹菌忌廉意大利麵未食時已經聞到陣陣黑松露香味,每條意粉都能沾上醬汁,醬汁係黑松露同忌廉撈埋一齊,好creamy又濃稠,濃度高,所以咁香。加上意粉裡面有好多菌類,唔會好口寡。一壺苿莉花茶水夠熱!清茶拌合新鮮茉莉而成。花香烘托茶味,好飲
輕鬆吹水一流

鹽燒厚切牛俐

黑松露惹菌忌廉意大利麵

一壺苿莉花茶
水夠熱!清茶拌合新鮮茉莉而成。花香烘托茶味,好飲
2019-09-17 77 浏览
好幾年前曾經到Cafe Zense喝咖啡,這次重來,店內的風格好像仍能保持。由從前只售咖啡,到現在也會供應主菜和酒,路線更廣,讓一眾在銅鑼灣的上班族多了一個休歇的地方。要到這餐廳,記得要預約,因為常full,walk-in 就要看運氣了。餐廳分別有室內和室外的座位,雖然街外不算能看到甚麼景色,但室外的座位感覺更寬敞。餐廳內特意在桌上放上花,情調不錯。我們分別選了蟹肉味噌意大利飯伴脆炸軟殼蟹和明太子忌廉魷魚扁麵。餐湯是濃濃的忌廉磨菇湯,口感香滑,稍為能吃到打碎了的磨菇茸,配上隨碟烘得香脆的麵包,感覺不錯,好好的迎接主菜。第一款主菜的蟹肉味噌意大利飯的份量不小,濃濃的蟹肉味在口腔徘徊,味道搭配很好,蟹肉量多,不會過鹹,若飯的口感能再偏硬有口感的話會更完美。軟殼蟹亦炸得十分新鮮酥脆,不是預先炸起的,所以一點油膩感都沒有。相對蟹肉意大利飯,明太子忌廉魷魚扁麵的口感更好,能做到al dente.同樣是濃滑的忌廉配上微辣的明太子茸剛好中和了忌廉的油膩感,不會覺得太漏,反而很開胃。魷魚的數量很多,吃下一整碟,份量剛好。飲品方面,我們選了意大利泡沫咖啡和抹茶拿鐵。兩款飲味同樣是很香濃,奶味較重。吃過美

忌廉磨菇湯

蟹肉味噌意大利飯伴脆炸軟殼蟹

明太子忌廉魷魚扁麵

吃過美味的午餐,離開餐廳,很方便就可以前往鄰近的Sogo逛一逛。
蟹肉味噌意大利飯伴脆炸軟殼蟹
明太子忌廉魷魚扁麵
2019-09-14 68 浏览
Here we found a rarely high quality but inexpensive cafe in Causeway Bay! We four had a very nice dinner here tonight.Sesame tofu smoothies (black) Matcha tofu smoothies (green)Both are highly recommended! The ice is throughly blended so that the smoothies are so smooth!Osmanthus flowers & lychee soda The tiny flowers bring along a pleasant fragrance.Linguine with crab & mushroom in pommery cream sauceThe taste is just well mixed! Every bite of linguine is full of crab and sauce!Spaghetti with S

Sesame tofu smoothies (black)
Matcha tofu smoothies (green)

Spaghetti with Sea urchin & onsen tamago
The sauce is full of sea urchin, while the egg yolk flows down and moistens all the spaghetti.

Black truffle pizza! Oh we all love the strong and distinctive odor!

Buffalo wings are not bad.

Apple crumble is also highly recommended!! We all wanna order one more, tho we are quite full already.

After all, we agree to come again with our bigger groups of friends next time so that they all can enjoy a lovely mea here with us too!
  • 海膽溫泉蛋意大利麵
  • 芝麻豆腐Smoothies
  • 抹茶豆腐Smoothies
2019-09-13 83 浏览
起初見呢間餐廳個裝修幾靚,所以幫襯。一入到去,唔覺得餐廳10分大,但原來餐廳出面有一個戶外區! 10分驚喜。至於裝修方面以簡樸為主, 10分典雅。餐牌方面,食物同一般的樓上咖啡廳差不多,價錢屬於中等,但最大的賣點是它有一個豆腐主題的沙冰,我都忍唔住叫了一杯來試一試。我個杯係黑糖豆腐沙冰,我覺得好似食緊豆腐花一樣。豆味10分濃郁,但又不失沙冰那種爽的感覺。調和得10分好至於朋友就要左一杯芝麻沙冰,味道不過不失,不給豆腐黑糖沙冰那麼鶴立雞群。至於第一份食物我們要了一份帶子意大利燴飯。廚師10分有心思,把煮帶子的水淋在面上,所以每一粒飯也有濃濃的帶子味。10分聰明。至於令一份蟹肉雜菌意大利麵就沒有太大驚喜。雖然行的份量也算多,但整體來說整個意粉也沒有太濃郁的味道,加上當中的菌類也不是非常香,令整個意粉平平無奇。
起初見呢間餐廳個裝修幾靚,所以幫襯。
2019-09-04
  • 黑糖豆腐沙冰
2019-09-12 64 浏览
除咗學生時期,而家已經好少去樓上cafe喇!以前對樓上cafe感覺係嘢食質素好飄忽,所以雖然想hea吓,但都少幫襯,見呢間cafe食評唔錯,d食物睇落吸引,就上嚟試下!飲品有好多選擇,我就揀咗金莎朱古力。一飲落去真係有金莎味,係打埋金莎入去,朱古力味好濃,唔會太甜。飲品製作好用心,見其他人既飲品都好靚,下次再試其他!而意粉都有好多選擇,我嗌既蟹肉意粉都煮得al dente,口感唔錯。炸魷魚新鮮炸起,加咗七味粉調味,不錯!呢間樓上cafe喺內街,但都好多人幫襯,證明都有翻咁上吓質素:)

炸魷魚新鮮炸起,加咗七味粉調味,不錯!

你知道唔知道.. 銅鑼灣想搵間坐得舒服好睇又好食有幾難?仲要平既 就更加少之又少今次俾小編發現呢間樓上cafe😘一上到去已經俾清新雅致既環境吸引白雲石枱 配黑白sofa 夠哂modern🛋食物仲要抵食得黎 一D都唔差.🔹抹茶豆腐smoothies飲得出用真·抹茶🍵 因為唔係坊間綠色糖漿溝出黎個種真係有抹茶回甘的 之後再嚐到豆腐香.🔹芝麻豆腐smoothies簡直就好似冷凍版芝麻糊咁濃郁🖤純粹Texture就輕盈d 唔會咁杰tiktik.🔹海膽溫泉蛋意大利麵絕對唔係得一兩粒海膽係個頂頂個D而係個汁醬佈滿橙黃色海膽撈埋溫泉蛋🍳 成個意粉好奶滑好鮮味.🔹芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵勁多蟹肉🦀 每啖扁意粉都有蟹肉芥末籽令忌廉感覺唔會太膩.🔹 黑松露醬雜菌pizza係薄批呀 脆既pizza🍕先係王道丫嗎餅皮每日自己新鮮搓 誠意十足仲有好多種類小食可以揀🔹招牌芝士薯條🔹水牛城雞翼丫仲有甜品🔹Apple Crumble 勁好食🤤呢到絕對適合情侶/閨蜜/大夥兒一齊黎!————————————————————#cwb #cwbfood #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣cafe #hkcafe #cafe

你知道唔知道.. 銅鑼灣想搵間坐得舒服好睇又好食有幾難?
仲要平既 就更加少之又少

🔹招牌芝士薯條

🔹水牛城雞翼

丫仲有甜品
🔹Apple Crumble 勁好食🤤

呢到絕對適合情侶/閨蜜/大夥兒一齊黎!
————————————————————
#cwb #cwbfood #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣cafe #hkcafe #cafehk #hkfood #foodhk #hkfoodieblogger #拍拖好去處 #食左先講 #852food #matcha #sesame #blacksesame #抹茶 #抹茶控 #tofu #豆腐 #smoothies #gathering好去處 #閨蜜 #girlstalk #presslogicgirls #新假期 #香港美食 #香港旅行
2019-09-10 55 浏览
同朋友食,叫左3個dishes + 2 杯野飲!份量幾足,夠晒飽!環境:幾唔錯,有室內/室外,室內每張枱都有設計過,2/4/6人枱都有唔同設計!👍🏻 食物:1)田園雜菜沙律 $68 ->幾清新,最滿意嘅菜,特色加左幾塊脆蓮藕片幾特別香口!2) 白酒蒔蘿忌廉藍青口 $138 -> 量幾多,青口味都ok , 白酒味少左啲,整體咸左啲...3)香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 $148 -> 帶子味ok新鮮,墨魚ok,risotto 好似爭少少口感,整體都係咸左啲...(本人口味偏淡)4)抹茶豆腐Smoothie $52望落個名好健康 所以order左,不太甜,不過沙冰多左啲,加少少白色點綴係杯野面頭會賣相更加分5)白桃Soda $42朋友飲的

食物:

(本人口味偏淡)

4)抹茶豆腐Smoothie $52

5)白桃Soda $42
朋友飲的
2019-09-10
  • 田園雜菜沙律
2019-09-10 49 浏览
田園雜菜沙律係最爽 汁酸酸地幾好食好match青口係白酒蒔忌廉藍青口 但個人覺得味道偏咸香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 幾好食帶子煎得幾好抹茶豆腐望落個名好健康 所以order左,不太甜,沙冰多左啲,加少少白色點綴係杯野面頭會賣相更加分沙律,最好食呢碟,菜新鮮,特色加左幾塊脆蓮藕片幾特別香口!整體 份量算多 價值適中環境設計幾靚有室內同室外座位👍🏻
田園雜菜沙律係最爽 汁酸酸地幾好食好match

青口係白酒蒔忌廉藍青口 但個人覺得味道偏咸

香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 幾好食帶子煎得幾好

抹茶豆腐

沙律,最好食呢碟,菜新鮮,特色加左幾塊脆蓮藕片幾特別香口!

整體 份量算多 價值適中

環境設計幾靚
有室內同室外座位👍🏻

2019-09-09 39 浏览
首先環境唔錯有戶外的場外可以提供♥️室內的設計裝潢簡潔舒適,個人喜歡梳化位置價錢中等跟普通cafe價錢差唔多食物質素不錯👍🏻抹茶豆腐Smoothie $52白桃Soda $42田園雜菜沙律 $68香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 $148白酒蒔蘿忌廉藍青口 $138今次點了飲品兩杯 一碗田園沙律🥗 一碗墨魚汁飯一碗青口😻個人最喜歡田園沙律🥗蔬菜新鮮爽口加上酸酸的汁十分容易入口👍🏻👍🏻👍🏻非常適合健康減肥的朋友食👍🏻當中蓮藕十分脆脆可口♥️之於青口味道方面偏咸,但青口都算新鮮👌🏻墨魚汁飯個人覺得味道不錯,最欣賞的是帶子,煎得可口又有汁👌🏻飲品方面味道基本上沒問題,不過在賣相方面放多一點心思相信會加分👌🏻
首先環境唔錯有戶外的場外可以提供♥️
室內的設計裝潢簡潔舒適,個人喜歡梳化位置

價錢中等

一碗青口😻
個人最喜歡田園沙律🥗
蔬菜新鮮爽口加上酸酸的汁十分容易入口👍🏻👍🏻👍🏻
非常適合健康減肥的朋友食👍🏻當中蓮藕十分脆脆可口♥️
之於青口味道方面偏咸,但青口都算新鮮👌🏻
飲品方面味道基本上沒問題,
不過在賣相方面放多一點心思相信會加分👌🏻
2019-09-08 355 浏览
在銅鑼灣食飯,想搵間寧靜舒適的餐廳的確有點困難,但呢間適合慢慢坐低,又可以嘆美食的西餐廳👍🏼——————————🔸ZENSE雜錦拼盤 $138這個雜錦拼盤份量很多,有薯條,香草蜜燒雞翼,蜜糖芥末雞柳串、紐倫堡腸和沙律。雞翼同雞柳燒得剛好,香脆可口,肉質也很嫩滑;有皮薯條炸得外脆內軟,好食❤️🔹芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵 $118這個扁麵超Creamy多汁,有很多碎蟹肉,所以鮮味滿滿☺️ 混合濃郁忌廉汁和雜菌,超滿足😋 必食👍🏼🔸芝麻豆腐smoothie $52一開始冇打算叫Smoothie,驚會飲唔晒~ 但見到台台都有叫,就想試下係咪咁好飲,果然很大杯,有濃郁芝麻香,豆腐味則不太出,有點不夠甜🤨 但飲完都不覺膩,反而很解渴☺️🔹脆焗蘋果金寶 $58這個甜品很吸引,即叫即製,裏面有很多脆脆的麵包碎和半軟熟的蘋果肉,超有口感☺️配上雲呢拿雪糕🍦一凍一熱,好食❤️唯一缺點的是餐廳只能用現金付款,不少客人帶不夠錢,有點麻煩😖
——————————

芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵
脆焗蘋果金寶
ZENSE雜錦拼盤
2019-09-05 41 浏览
今天朋友相約在銅鑼灣的樓上cafe,餐廳環境寧靜,可能時間尚早,餐廳未見有好多客人,所以座位都坐得較寛闊。先點了一杯芝麻豆腐smoothie,不會太甜,而且芝麻味濃郁,又不會掩蓋豆味,夏日炎炎最好的消暑良品!三文魚忌廉意粉味道不過不失,正常水準。黑松露野菌pizza有驚喜,黑松露味香濃,配上野菌,口感清新,加上餅底較薄又香脆,我和朋友都忍不住一口接一口吃光整個pizza 😬整體在餐廳用餐體驗都不錯,由於座位都較闊,私隱度都夠高,推薦給想慢慢食慢慢傾的朋友😌

三文魚忌廉意粉味道不過不失,正常水準。

2019-09-03 48 浏览
今日好開心可以一個人享受寧靜午餐, 所謂眾樂樂不如獨樂樂, 逕自去了銅鑼灣的「Cafe Zense」找尋偽毒文青的氣息。可惜天公不造美, 下大雨冇得坐空中花園扮毒妞, 又如何…在室內找了個靠窗的梳化座位, 環境一樣舒適雅緻。是日餐湯大蒜湯, 刺激的蒜味欠奉, 加入奶味順滑的忌廉反而不經意流露出蒜香的細膩清新, 食材天然富含豐富營養價值; 香煎魚柳伴蜜糖焗甜薯, 魚柳嫩滑入口即溶, 外皮煎得金黃香脆, 甜薯不經油炸連皮吃。最後一杯香濃榛子咖啡, 足以令我消磨半天!

2019-09-03 41 浏览
Cafe Zense地址:銅鑼灣謝斐道460﹣462號楊耀熾商業大廈4樓向上望銅鑼灣區食飯,中午晚餐都一定多人,排隊又迫到爆,趕頭趕命都味咀嚼完就吞下,好影響消化又食唔到食物架美味慢活時我會幫襯樓上cafe,人無咁多又唔嘈,靜靜地享受午餐,尊重食物而為嚼立咁捕捉set lunch.  Soup or salad 配主菜同飲品lime soda 夠氣,似鹹檸7all day breakfast 每款食物細份精緻,以百來元來說甚是吸引。 炒蛋炒菇 bacon ,smoked salmon ,sausage ,toast and totato 光線足有落地玻璃,曬下太陽人都精神多啦,仲吸收下vitamin d

Cafe Zense

地址:銅鑼灣謝斐道460﹣462號楊耀熾商業大廈4樓

向上望

lime soda 夠氣,似鹹檸7

一直想係銅鑼灣搵間有室內室外選擇既餐廳,係openrice見到呢間Cafe有室內外,就放工上去試下~原本坐室外,不過天氣唔太好,有少許雨粉,又轉位番室內😆兩邊都環境舒服~Zense雜錦拼盤:拼盤種類多,有雞翼、雞柳串、薯條同紐倫堡腸!雞翼同雞柳串都燒得好靚,蜜糖味十足~粗薯條金黃熱辣辣~正!芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵:蟹肉夠多,放滿係扁麵上,忌廉汁亦夠多,入口啖啖蟹肉,好滿足~巴馬火腿火箭菜Pizza:焗得夠金黃,雖然無拉絲效果,不過都芝味濃郁,配埋巴馬火腿,鹹香芝味出曬黎😆
一直想係銅鑼灣搵間有室內室外選擇既餐廳,
係openrice見到呢間Cafe有室內外,就放工上去試下

Zense雜錦拼盤:
拼盤種類多,有雞翼、雞柳串、薯條同紐倫堡腸!
雞翼同雞柳串都燒得好靚,
蜜糖味十足~粗薯條金黃熱辣辣~正!

芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵:
蟹肉夠多,
放滿係扁麵上,忌廉汁亦夠多,入口啖啖蟹肉,好滿足

巴馬火腿火箭菜Pizza:
焗得夠金黃,雖然無拉絲效果,
不過都芝味濃郁,
配埋巴馬火腿,鹹香芝味出曬黎😆

• Zense雜錦拼盤
  • 芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵