2019-11-20 81 浏览
銅鑼灣商廈搵食,之前朋友介紹黎呢間咖啡店食嘢,今晚終於坐言起行了。訂咗八點,但已經滿坐,出面有露天座位,侍應則安排我地坐室內。我地叫一個拼盤、一個意粉、兩杯嘢飲同一個甜品先黎咗飲品先,分別係青檸香茅梳打同金莎朱古力之後食物都到了Zense雜錦拼盤:香草蜜燒雞翼、蜜糖芥辣雞柳串、炸薯條、紐倫堡腸,全碟都熟滿蜜糖,好好味煙三文魚時蘿忌廉意大利扁麵:忌廉汁唔太漏,味道適中心太軟:先order後叫起,黎到一切開,仍是流心的,朱古力味濃
先黎咗飲品先,分別係青檸香茅梳打同金莎朱古力
之後食物都到了

煙三文魚時蘿忌廉意大利扁麵:忌廉汁唔太漏,味道適中

2019-11-16 67 浏览
今日同朋友經開銅鑼灣想揾一間cafe落腳吹水,見到呢間喺銅鑼灣廣場一期後面嘅樓上cafe好似幾好格調,決定試下!一上到去見到餐廳非常精緻,感覺似置身喺鬧市中嘅寧靜空間。我哋一人點咗一個lunch set,有餐湯/沙律、主菜同餐飲,無論份量定賣相都非常有質素!煙鴨胸雜菜沙律鴨胸份量好多,配上沙律菜同酸汁非常開胃羅勒香草醬煙三文魚扁麵( $128/set)一上碟已經聞到香濃嘅青醬,配上咸咸嘅煙三文魚及彈牙嘅意粉,味道十分濃郁😋卡邦尼煙肉意大利麵 ($128/set)個carbonara 嚟到嗰時好似好細碟。但係個汁都幾thick and creamy 所以係絕對夠飽嘅!一般嘅carbonara 比較水汪汪, 但係依過嘅濃度同埋個texture 啱啱好。👍🏼👍🏼金莎朱古力咖啡 (+$22)套餐以半價升級嘅特飲,超濃嘅金莎味同食到一粒粒嘅果仁碎,同淡淡嘅咖啡味非常夾!☕️蜂蜜肉桂拿鐵(+$22)我自己本身都幾鍾意honey同cinnamon 嘅配搭香港唔係好多地方有. 佢唔算太甜但係好香蜂蜜味. 仲好有聖誕節嘅氣氛 😀

煙鴨胸雜菜沙律
鴨胸份量好多,配上沙律菜同酸汁非常開胃

羅勒香草醬煙三文魚扁麵( $128/set)

卡邦尼煙肉意大利麵 ($128/set)

金莎朱古力咖啡 (+$22)

蜂蜜肉桂拿鐵(+$22)

2019-11-14 67 浏览
聽朋友介紹, 黎左Cafe Sense試下佢個Lunch set.一入去環境都幾舒服,裝潢文青工業feel,仲有戶外座位,啱曬一班fd嚟chill一chill☺️同朋友分別嗌左兩個lunch set ($148 & $128),前菜可以選擇沙律或者湯,再半價加一杯特別嘢飲 (+$22)個菠菜忌廉湯唔錯, 幾香幾特別沙律入面既鴨胸個汁高質,juicy得嚟好有烟熏味等左一陣主菜終於黎. 同平時d豬排唔同, 個豬鞍好嫩好有口感, 推介👍🏼👍🏼而朋友個就係煙三文魚意粉,分量好足,個汁係羅勒香草汁,fresh得嚟同三文魚好夾Drink lists都幾長, 簡左Rose honey ginger tea. 唔太甜又真材實料, 好有養生既味道。另一杯我地叫左Oreo咖啡,有好多Orea碎,咖啡味非常濃厚,又唔會好甜,正。

個菠菜忌廉湯唔錯, 幾香幾特別

沙律入面既鴨胸個汁高質,juicy得嚟好有烟熏味

午餐
2019-11-07 108 浏览
香港樓上舖多不勝數,銅鑼灣亦然。這間設有indoor及outdoor, 環境舒適!Lunch set 價錢合理,可以半價選擇特飲。Lunch set 可選沙律或餐湯。是日餐湯:南瓜湯🎃,我的至愛!😍羅勒香草醬煙三文魚扁麵🍝煙三文魚拼砌成玫瑰花型🌹,舖在扁麵上,賣相唔錯!扁麵與調味醬混得平均,軟硬度適中。香煎加拿大黑毛豬鞍扒🥩豬扒厚身唔嚡口,煎得好香!配搭薯蓉及其他配菜都非常得宜。🍵抹茶豆腐與沙冰有點相似,由豆腐及抹茶去打磨成的幼細沙冰,非常嫩滑,有抹茶的甘香,亦有豆腐的味道,苦甜度適中,不會令人有飽滯感,非常解渴,仲要幾大柸呢!😋🍪曲奇豆腐曲奇與豆腐混出來的味道似阿華田,同樣好飲!👍🏻

Lunch set 價錢合理,可以半價選擇特飲。

羅勒香草醬煙三文魚扁麵🍝

香煎加拿大黑毛豬鞍扒🥩

豬扒厚身唔嚡口,煎得好香!配搭薯蓉及其他配菜都非常得宜。

🍵抹茶豆腐

🍪曲奇豆腐

曲奇與豆腐混出來的味道似阿華田,同樣好飲!👍🏻
  • 曲奇豆腐
  • 抹茶豆腐
2019-11-07 83 浏览
CAFE ZENSE銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾商業大廈4樓 4/F, Yeung Iu Chi Commercial Building, 460-462 Jaffe Road, Causeway Bay 因工作需要, 經常出入唔同工商地區, 今日去銅鑼灣,完成手上事務又找找地方醫肚, 原本想支持黃色店, 但人太多排長龍, 找間舒服的樓上CAFELUNCH SET見到有SOUP OR SALAD, MAIN 同飲品, 只是百來元, 對自己好一些, 點了份蕃茄忌廉湯,有蕃茄微酸又有奶香,打至滑身$138 有煎娜威三文魚呀, 雖香港人都係鐘意食生,但係本尊對熟魚更愛。輕煎加牛油檸檬汁己勁好食熱latte 臨走結帳時員工告訴我MENU 會轉的, 下次再來可以試新菜

CAFE ZENSE
銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾商業大廈4樓

蕃茄忌廉湯,有蕃茄微酸又有奶香,打至滑身

熱latte

臨走結帳時員工告訴我MENU 會轉的, 下次再來可以試新菜
2019-11-01 76 浏览
不嬲都幾鍾意坐outdoor好似有陽光照著特別chill啲🤣見到銅鑼灣依間cafe有outdoor area就去咗啦😛-🐙香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯 $148Risotto煮得唔錯👍🏻食起上黎有嚼勁但又唔會太硬醬汁比較稠身帶子都好新鮮煎得好香 正😝-🍝羅勒香草醬煙三文魚扁麵 $128依款係lunch set 配埋冰茶🍹羅勒香草醬係我最鍾意配意粉醬之一🥰非常之香 又唔會太重薄荷味淡淡嘅橄欖油香感覺健康🥰-係食物質素都幾高嘅一間cafe😗可以一戰💛
不嬲都幾鍾意坐outdoor

係食物質素都幾高嘅一間cafe😗
可以一戰💛
2019-10-27
2019-10-30 2290 浏览
Back to the hidden gem for dinner this time, once again...I cannot explain how much I love this place! We decided to sit outside as it was really full even at 9pm on a weekday. We picked two main dishes and a platter for sharing. the decoration outside was cozy and nice especially in this weather. we ordered two teas which can be refilled! Perfect for the breeze. lots of option for the drinking list. the snack platter first arrived including chicken skewers, salad, fries and honey wings. It was
the snack platter first arrived including chicken skewers, salad, fries and honey wings. It was delicious, every element in this platter was flavorful. Perfect for sharing.
our first main was truffle mushroom linguini in cream sauce. The portion was more than enough for one and the sauce was tasty 😋
lot of mushroom and the pasta was cooked nicely.
our second main dish then arrived - we ordered squid ink risotto with cheese and scallops on top. This dish killed it, it was super juicy delicious and surprisingly good. The scallop’s size was huge and cooked perfectly. The sauce was cooked in the right amount of flavor and it wasn’t too heavy.
it’s definitely the highlight of the nice and I will come back just for this dish. I have to conclude that this cafe has to be more well known by people! Cooked with heart and soul, the staffs were also super nice and friendly.
  • Zense雜錦拼盤
  • 芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵
2019-10-30 1522 浏览
Cafe Zense 今日行完銅鑼灣 想帶女朋友食餐好啲嘅 於是帶佢去啲樓上cafe 醫下佢個肥肚 入到去幾靚幾好坐,裝修亦都好有格調,外邊仲有一個平台非常有驚喜😍 ✨宇治金時沙冰($52)見倒台台都有一杯坐陣,賣相幾吸引 所以我都帶咗一杯試試睇吓係唔係真係咁好飲 試咗啖 宇治金時抹茶味道好濃🍵 但質地係同雪一樣咁冰凍 勁消暑 夏天飲簡直係啱晒✨曲奇朱古力沙冰($52)杯嘢真係好大杯😳兩個人一杯都夠飲 朱古力味超濃郁 甜過抹茶沙冰少少 有一種金莎朱古力嘅味道一路咬啲沙冰 就好似食緊啲甜品咁 😛✨Zense 雜錦拼盤 ($138)呢一款拼盤入面包含咗四款嘢食,分量大之餘又超豐富👅 香草蜜糖雞翼個皮又煎得脆 又甜甜哋 用咗蜜糖調味好惹味,蜜糖芥辣雞串 啲肉又大嚿又嫩滑 ,到個香烤薯條 係用蕃薯嚟焗 新鮮焗起 又香口又大條 勁正,仲有紐倫堡腸 同平時啲腸唔同 幾彈牙同埋肉味好濃郁👍🏻✨香蒜辣椒煙肉蜆肉意粉($118)好少見呢個配搭喎 估唔好又幾惹味 好新鮮 好開胃 不過呢 連我食開譚仔小辣嘅都覺得辣 所以佢都算辣咗啲 歡迎啲愛辣人士挑戰下!🤪 都係要讚吓 啲料真係好足 最後我哋好飽好滿足咁走
Cafe Zense

✨宇治金時沙冰($52)

✨曲奇朱古力沙冰($52)

✨Zense 雜錦拼盤 ($138)

✨香蒜辣椒煙肉蜆肉意粉($118)
好少見呢個配搭喎 估唔好又幾惹味 好新鮮 好開胃 不過呢 連我食開譚仔小辣嘅都覺得辣 所以佢都算辣咗啲 歡迎啲愛辣人士挑戰下!🤪 都係要讚吓 啲料真係好足 最後我哋好飽好滿足咁走有機會我一定要試埋其他款式嘅意大利粉同埋再encore多一次雜錦拼盤
2019-10-28
  • Zense雜錦拼盤
  • 曲奇朱古力沙冰
  • 宇治金時沙冰
銅鑼灣嘅樓上餐廳一向都唔錯,呢晚嚟到位於謝斐道嘅呢間《Cafe Zense》,嘢食好食,坐得又舒服,值得推薦👍餐廳室內店面唔算特別大,但有好chill嘅室外位置,可惜我哋去到嘅時候室外已經full晒,唯有坐入面。我哋兩個人都食咗少少嘢先嚟,所以只係叫咗個小食拼盤、意粉同甜品。見其他人嘅飲品賣相都好靚,有機會再嚟嘅話一定會試吓。餐廳嘅侍應唔算多,但客人就坐到full晒,所以食物都等得比較耐,又或者要揮好耐手先應到你,入咗餐廳都要等一陣先有人招呼你,如果加聘人手就更加好喇😛另外店員除咗一個女仔服務比較好之外,其他都好似比較木獨,仲有個男店員serve人嘅時候唔會出聲,連menu都係pat落枱,服務方面有待改善。話雖如此,但係食物嘅質素同環境又的確係唔錯,每款菜式都係即叫即整,上枱時熱辣辣,係抵等嘅🤤ZENSE雜錦拼盤($138)ZENSE snack combo- 香草蜜燒雞翼、蜜糖芥辣雞柳串、招牌薯條、紐倫堡腸雞翼外層搽咗蜜糖再燒,脆脆地,好似bbq燒嘅咁。燒雞翼,我鍾意食👅雞柳串比較少見喺小食拼盤入面,但好夠汁夠味,而且唔鞋。薯條有啲KFC薯格嘅感覺,好食。腸仔就冇咩特別,都好食☺️

ZENSE雜錦拼盤
ZENSE雜錦拼盤($138)
ZENSE snack combo
- 香草蜜燒雞翼、蜜糖芥辣雞柳串、招牌薯條、紐倫堡腸
雞柳串比較少見喺小食拼盤入面,但好夠汁夠味,而且唔鞋。
薯條有啲KFC薯格嘅感覺,好食。
腸仔就冇咩特別,都好食☺️
煙三文魚蒔蘿檸檬忌廉意大利扁麵
煙三文魚蒔蘿檸檬忌廉意大利扁麵($118)
Linguine with smoked salmon in lemon and dill cream sauce

意粉texture al dente,有咬口得嚟又唔會太硬👍
煙三文魚鹹嘅,檸檬就酸嘅,中和咗忌廉嘅膩感,味道層次都幾豐富。
德式班戟伴冧酒脆糖香蕉、朱古力碎
德式班戟伴冧酒脆糖香蕉、朱古力碎($88)
Dutch baby pancake with caramelised banana
呢個真心推薦!!😍
香港好少餐廳有得食Dutch pancake,估唔到呢到有不特止仲好好食😛
成個pan上枱,份量好大。
Pancake側邊脆身,入面啲就軟身啲,蛋味都幾重。
面頭有香蕉一開二、雲呢拿雪糕、cream同朱古力醬,香蕉面頭仲有層焦糖添!

值得encore嘅餐廳!!✨✨

Menu:
2019-10-27 94 浏览
每次於銅鑼灣想找個地方跟朋友坐久一點閑聊第一時間會想起這地方這上樓咖啡室座位舒適,有戶外區域予需要吸收新鮮空氣人仕週日午餐有五款選擇,包括餐湯或沙律、主菜及餐飲是日精選餐湯為椰菜花忌廉湯,清甜美味,跟香脆的蒜蓉包十分配主菜芥末籽燒汁香煎加拿大黑毛豬鞍扒配時令薯菜,份量巨型,大塊又厚身,肉質鬆化,一點都不鞋口餐飲要了涷齋啡,帶出咖啡豆原有的濃郁醇香味道另外散叫了一份海膽温泉蛋意大利麵, 溫泉蛋煮得剛好,把蛋黃汁拌入意粉和海膽一起食,特別滑再加一壺烏龍茶,既有綠茶的鮮香濃郁,又有紅茶的甜醇,吹水之健康良伴
這上樓咖啡室座位舒適,有戶外區域予需要吸收新鮮空氣人仕
週日午餐有五款選擇,包括餐湯或沙律、主菜及餐飲
是日精選餐湯為椰菜花忌廉湯,清甜美味,跟香脆的蒜蓉包十分配
精選套湯
香煎加拿大黑毛豬鞍扒
餐飲要了涷齋啡,帶出咖啡豆原有的濃郁醇香味道
咖啡

咖啡
海膽温泉蛋意大利麵
烏龍茶
2019-10-27 79 浏览
銅鑼灣Cafe多不聲數不僅聚腳點擁有室內與外空間供雅座不同種類和口味一蓋品嚐絕不乏味加上西式主流主食質量令胃口無限大開「香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯」讓我垂涎三尺微煎的帶子大大粒咬口而不過熟濃濃的墨魚汁把整頓飯黏著確保嚼勁豐富「巴馬火腿火箭菜薄餅」同傳統厚底批有分別脆口薄邊加上薄薄芝士餅底獨特草香的火箭菜配上鹹味的巴馬火腿兩者融入味道剛好合宜一口接一口很快清空「薄荷朱古力咖啡」易入口香濃咖啡與薄荷融合,恰好平衡了朱古力的甜膩而「雜莓乳酪沙冰」果香配上微酸的乳酪沙冰提昇層次,與本身酸甜增添無限帶出更多滋味

銅鑼灣Cafe多不聲數
加上西式主流主食質量令胃口無限大開

「香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯」
讓我垂涎三尺微煎的帶子大大粒咬口而不過熟
濃濃的墨魚汁把整頓飯黏著確保嚼勁豐富

「巴馬火腿火箭菜薄餅」
同傳統厚底批有分別脆口薄邊加上薄薄芝士餅底
獨特草香的火箭菜配上鹹味的巴馬火腿
兩者融入味道剛好合宜一口接一口很快清空

「薄荷朱古力咖啡」
易入口香濃咖啡與薄荷融合,
恰好平衡了朱古力的甜膩

「雜莓乳酪沙冰」

2019-10-24
  • 香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯
裝潢雅致,室外用餐位置也很寬敞,這價位在銅鑼灣有這設計真的相當少見。你們說,光是這環境是不是已經值得我要再來懲罰他們!室內環境簡約又乾淨,讓人很放鬆。另外他們真的不手軟,真材實料超級多。由於地點在後巷,又是樓上舖,所以比較難被注意到,請大家多多支持這家高質黃店🎗噢你看他顏色超好看的!每根麵條都裹上海膽加蛋黃醬汁,也太滿足了吧。味道剛好不會膩,這是必點!看看那個海膽醬多誘人~盯着超過3秘唾液會分泌🍝真心沒吃過這麼濃郁的燉飯。這家的燉飯與西班牙比較乾的風味或者義大利比較硬的口感不一樣,軟硬適中很符合香港人口味。第一次吃煎牛舌,有驚喜😍咸香的調味好突出,肉質爽脆不韌🍽金莎口味的榛子咖啡味道很有趣,值得一嚐☕️入口有花生粒,配合咖啡稍稍中和了金莎的甜度,剛剛好🍫🍫🍫

海膽溫泉蛋意大利麵

Set  Salad

鹽燒厚切牛脷

第一次吃煎牛舌,有驚喜😍咸香的調味好突出,肉質爽脆不韌🍽

Ferrero  Rocher  Coffee

2019-10-16
海膽溫泉蛋意大利麵
Set  Salad
Ferrero  Rocher  Coffee
  • 金莎Latte
2019-10-23 80 浏览
今晚同朋友一齊去銅鑼灣食飯, 咁朋友想去食西餐, 咁我就帶咗去呢一間cafe度食飯, 一入到去個裝修都幾靚同幾簡潔,最緊要坐得舒適,咁我哋就叫咗以下食品:凱撒沙律: 個沙律其實作為餐前小食個蔬菜都幾新鮮, 同埋都幾清新。 另外個 沙律汁, 溝得都幾適中唔會太多亦唔會太少。 個人覺得唔錯。香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯: 講起呢一個墨魚飯, 個餸或者個飯都係主角, 因為個飯同個帶子都鋒芒盡露: 各有特色;講個帶子先,個帶子煎起上嚟唔會過咗火喉。 同埋都食到帶子嘅鮮味且幾大粒, 肉質都幾爽, 另外個飯亦都唔會太軟或者太硬。 所有嘢都啱啱好。 值得讚。意式香草蕃茄蓉大蝦魷魚扁麵: 講起啲海鮮先, 啲海鮮其實我食落都幾爽口同埋都算係幾新鮮, 最緊要係煮到啱啱好唔會過火、令到啲蝦或者魷魚太"UN", 個意大利麵其實都幾好食, 因為佢落咗好多蕃茄仔所以食起上嚟個醬汁同埋啲料夾得都幾好。 而且我好鍾意食蕃茄仔、既清新又有益。其實overall呢間餐廳我覺得作為二人短聚同朋友傾下閒偈去食下飯,其實都係個唔錯嘅選擇,我個人認為其實呢度啲嘢食都幾好食同新鮮, 如果喺銅鑼灣食飯呢度都算一個唔錯嘅選擇。 大家不

其實overall呢間餐廳我覺得作為二人短聚同朋友傾下閒偈去食下飯,其實都係個唔錯嘅選擇,我個人認為其實呢度啲嘢食都幾好食同新鮮, 如果喺銅鑼灣食飯呢度都算一個唔錯嘅選擇。 大家不妨可以一試唷!

• 香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯
✨Cafe Zense✨Cafe 係樓上鋪有個露台都幾靚而我地大約1:00 到所以嗌左Lunch set跟湯🥣/Set Salad 仲有多款飲品比你揀🥤———————————————————由於是日餐湯 (跟餐)係蕃茄湯所以我決定食沙律好過🥗佢咁啱冇Potato Salad所以轉左做Smoked Salmon Salad———————————————————主菜:美國🇺🇸安格斯牛肉🥩牛油果🥑🍔 丨招牌薯條🍟丨牛油粟米🌽 $128Burger好大個擺盤好靚👏🏻牛肉肉味香濃🐂個包有烘過👍🏻炸薯條最正加上Ketchup 係唔錯嘅😋薯條連薯皮炸🍟薯仔味重———————————————————主菜:蟹肉松露野菌意大利飯🦀🍄 $138由於冇牛柳所以轉左做蟹肉 😝好濃野菌味👍🏻👍🏻而且飯煙韌得黎唔太硬整體而言好高質😌———————————————————香草密燒雞翼 $68Honey包住隻雞翼 🍯 加上本身雞翼醃咸左夾埋好好食啊😋——————————————————西柚茶🍋🥃Homemade Iced Tea味道比檸檬更甜💓所以唔會太酸飲完好有清涼嘅感覺❄️———————————

✨Cafe Zense✨

蟹肉松露野菌意大利飯
香草密燒雞翼
西柚茶
2019-10-21 57 浏览
銅鑼灣有很多特色的樓上餐廳和咖啡室,而cafe Zense的特別之處就是有一種在密集高樓大廈中一個綠洲的感覺,給人一個放鬆的空間,加上餐廳採用以木為主的裝修,有一種禪味。午市時份格外舒服,悠閑的音樂,加上美味的食物,洗滌心靈。我與友人分別叫了兩個lunch set。每個lunch set 都配有湯或沙律,和飲品,轉特式食品半價。那就當然要試特式飲品啦。左邊的是芝麻豆腐smoothie,好飲,首先嚐到的是芝麻的粗糙感,接著的豆腐花的香滑,正。右邊的是oreo咖啡,從來沒有想過兩者能結合,很重曲奇味,咖啡味慢慢滲出。主菜有牛柳黑松露意大利飯。好香黑松露味,沒有欺場,牛柳好嫩,一口飯一口牛,一大享受。煎三文魚的熟度剛好,外脆內軟。亦很欣賞配菜和醬汁,微酸,十分清新,很開胃。

午市時份格外舒服,悠閑的音樂,加上美味的食物,洗滌心靈。