2019-07-21 58 浏览
今日約左朋友係銅鑼灣食飯,但見周圍餐廳都好多人於是就搵左間鄰近地鐵出口既樓上Cafe試下,遠離煩囂。Cafe環境不算大,但裝修有格調而且設有室外座位令人放鬆。呢度嘅野食都係以意粉同pizza為主。大家都肚餓於是就點咗3樣野食:雜錦拼盤、煙三文魚蒔蘿檸檬忌廉意大利扁麵同幾乎係當晚每台都有叫既芥末蟹肉雜菌意粉。雜錦拼盤:有招牌薯條、香草蜜燒雞翼、紐倫堡腸同蜜汁芥末雞柳串。每樣都熱辣辣!雞翼唔會太甜又有香草香好好味,而雞柳串就肉質嫩滑又juicy,腸仔同薯條都好味。芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵:每啖都食到蟹肉好正,而且仲有陣陣芥末香,好特別,意粉份量都幾足。煙三文魚蒔蘿檸檬忌廉意大利扁麵:當忌廉汁加上檸檬,比較清新,食落無咁膩。

2019-07-17 758 浏览
今晚去左銅鑼灣嘅樓上 Café 開餐Café 嘅座位非常寬敞, 而且仲有 Outdoor 位食物種類主要分 Pasta, Pizza, Salad, 小食, Soup & 甜品脆炸魷魚圈 伴是拉差蛋黃醬個炸漿非常香脆, 中間嘅魷魚圈口感軟滑, 絕對可以用外脆內軟黎形容, 另外個是拉差蛋黃醬微辣刺激, 同魷魚圈非常配搭芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵眼見放左咁多芥末籽, 以為味道會太霸道, 但啱啱相反, 加入忌廉之後, 味道變得好溫和, 口感非常 Creamy, 而且蟹肉 & 雜菌嘅份量亦唔少香蒜辣椒煙肉蜆肉意大利麵意大利麵煮到 Al Dente 嘅口感, 配料份量都俾到好足, 味道較辣, 非常開胃惹味法式百利甜酒見 Crème Brulee第一次食加入 Baileys 嘅 Crème Brulee, 味道唔會太甜, 反而突顯左佢嘅蛋香味, 同時又散發淡淡嘅 Baileys 味, 唔錯唔錯
今晚去左銅鑼灣嘅樓上 Café 開餐

Café 嘅座位非常寬敞, 而且仲有 Outdoor 位

脆炸魷魚圈 伴是拉差蛋黃醬

芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵

香蒜辣椒煙肉蜆肉意大利麵

法式百利甜酒見 Crème Brulee
2019-07-16
2019-07-16 122 浏览
🔅🔅🔅太耐無見閨蜜相約一齊食晚餐就揀左相對較安靜在樓上的Cafe Zense🔸整間店的空間不算很大但也有細小戶外空間小燈泡和木檯椅子營造了溫暖感覺🔹<Zense雜錦拼盤> 傾計最啱配小食呢個拼盤乜都有齊🤤香草燒雞翼皮脆肉嫩蜜糖芥辣雞柳串超入味招牌薯條香脆但有點油膩紐倫堡腸外皮爽脆肉汁豐富🔸<忌廉蟹肉雜菌意大利扁意麵>有我最愛的蟹肉所以係必點🥰扁意粉口感Q彈十分有咬口配上香濃忌廉汁和雜菌片份量剛好啱兩人share👍🏻🔹<德式班戟伴冧酒脆糖香蕉朱古力碎>齋睇賣相已經勁吸睛班戟外層香脆內鬆軟將雪糕朱古力香蕉撈埋冧酒和脆糖簡直超級絕配且不會太甜😋🔸<曲奇朱古力沙冰>Oreo曲奇入口香濃即使沙冰溶解也不淡好適合夏天消暑解渴飲😛🔹<總結>整體的食物質素好高若愛去Cafe逗留的你個人好推薦去呢間~🔅🔅🔅
🔅🔅🔅

曲奇朱古力沙冰

<總結>
整體的食物質素好高
若愛去Cafe逗留的你
個人好推薦去呢間~
🔅🔅🔅
Zense雜錦拼盤
芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁意麵
德式班戟伴冧酒脆糖香蕉朱古力碎
曲奇朱古力沙冰
2019-07-11 69 浏览
琴晚約咗閨蜜出嚟食晚飯👯‍♀️, 我本身好少上樓食晚飯, 因為覺得好難搵又唔方便, 但呢間cafe又好易搵. 上到去環境一流🌌, 佢有分室外同室內, 地方好企理, 室外好有情調💖, 我哋叫咗個冬陰功意大利粉 炸魷魚圈燒雞串, 樣樣都好好食, stella仲要做緊買一送一, 好抵!我哋七點左右去到, 傾計傾到十點半左右,完全冇催你走 😍😍坐得好舒服😚下次如果想同朋友, 靜靜地, 食下嘢🍽️飲杯嘢🍺盡訴心中情🧘‍♀️🧘‍♂️, 呢度真係一個好選擇👍🗣️👂
琴晚約咗閨蜜出嚟食晚飯👯‍♀️,

2019-07-10 69 浏览
前幾日約了朋友到銅鑼灣 行街, 行咗一陣避開了午飯繁忙時間, 搵到一間上樓cafe食午飯。 上網見到食評都不錯就決定試一試。一入餐廳就有休閒的感覺, 餐廳不算太大但座位寬敞, 而且外面還有露天 茶座可供選擇, 但近日天氣太熱當然留在室內。 由於避開了中午飯冇時段, 人客不算多。我點了菠菜雞肉忌廉粗管通心粉, 賣相有高級餐廳感覺, 忌廉味濃郁, 雞肉夠淋, 因我本身比較大食,如果大份一點會較理想。另外頭盤我點了南瓜湯, 味道剛剛好,不會太鹹。 南瓜湯配料一小塊多士, 多士香脆新鮮。最後餐飲我點了冰茶, 茶味帶點甘甘的, 非常解渴。 我與朋友一邊食一邊傾計,不知不覺便過了兩個多小時, 店員很好沒有催促我們埋單, 所以整體感覺很好。

最後餐飲我點了冰茶, 茶味帶點甘甘的, 非常解渴。

2019-07-09 50 浏览
今次經過銅鑼灣,在OpenRice看到這間樓上Cafe非常有情調,而且好平甚廣,所以今次決定嘗試這間鄰近MTR附近的樓上Cafe。一走進這間食店,芬芳撲鼻的香味迎面而來,彷彿去了酒店的高級餐廳,裝修10分豪華和有情調,非常適合情侶首選的拍拖勝地。芥末蟹肉雜菌意粉,一上枱便聞到滿滿的芥末的香味,忍不住馬上嘗試,這碟意粉的份量比看到的多,而且還有很多不同的芝士,菇和洋蔥等等的配料,配上非常juice的汁令人讚不絕口, 90分。墨魚汁帶子意大利飯,這點也是一上枱便聞到香氣撲鼻的帶子味,吃想去非常有口感,絕對不是普通大使買到的帶子貨,一個意大利飯是在香港也是數一數二的好味, 90分。朱古力雪糕,這杯朱古力不是只有甜味,而是那種有點點苦味的朱古力,非常好飲,比一般的朱古力更好, 85分。曲奇豆腐,這杯飲品非常獨特,帶着濃厚的豆腐味加上少甜的沙冰的配合非常好, 90分。假日午餐menu

假日午餐menu
想不到在銅鑼灣這個鬧市,居然有這一間隱世高質的cafe,環境舒適不在話下,而且食物質素一流。午餐有五個選擇,包括餐湯🍵/沙律🥗、主菜和飲品,價錢只是大約$110-$130不等,而且還免收加一💰,性價比甚高!和風鰻魚意大利飯🍚:鰻魚大大條夠厚身,肥美得有入口即溶,鰻魚汁帶微甜,意大利飯軟糯有咬口,非常醒胃。脆焗蘋果金寶:蘋果酸酸甜甜,而金寶又香又脆,雪糕幼滑。蘋果金寶色澤金黃,並有豐富的口感及味道,超級美味😋!特濃朱古力心太軟:外表鬆化,裡面有熱騰騰的朱古力🍫溶漿,由切開心太軟時慢慢流出香濃的朱古力漿,是我認為最好吃的甜品!😍

• 脆焗蘋果金寶
  • 特濃朱古力心太軟
2019-07-08 38 浏览
今日同媽媽經過銅鑼湾,行都好疲倦,咪走了去食嘢!我地去了cafe zene, 叫了一个墨汁带子饭,一个海膽意粉!二杯熱飲!媽媽大讚带子煎得好,好鮮甜; 我就鐘意海膽意粉,好Juicy! 那兒環境非常之好,好enjoy!好嘢食,好環境,簡直一流!熱飲好好飲,正呀!
好嘢食,好環境,簡直一流!
熱飲好好飲,正呀!
2019-07-04 50 浏览
Cafe Zense 網址: 地址: 銅鑼灣謝斐道460﹣462號楊耀熾商業大廈4樓 電話: 28922249 Enjoyable lunch. I like western food. Picked a restaurant nearby office after weekly meetingI ordered a lunch set. The price around $100 something then u can get a salad /soup main course and drink. Mon to Friday lunch time no service chargeSalad look great $68 and added $40 Parma ham$68 buffalo chicken wings .love its texture. Serviced with hot chilli sauce taste greatWhite color as decoration theme. Clear and bright lighting. Feel comfor
Cafe Zense

網址:
地址: 銅鑼灣謝斐道460﹣462號楊耀熾商業大廈4樓
電話: 28922249

White color as decoration theme. Clear and bright lighting. Feel comfortable and there have an open area
2019-06-27 49 浏览
喺銅鑼灣發現一間有露天環境嘅餐廳,即刻過黎試下,同朋友最中意喺露台好暢快咁傾偈,而呢間亦冇令我地失望!室內室外各擺左6張枱左右,唔會逼,而且環境好好,幾舒服,我地好快就決定嗌個凱薩沙拉,一個三文魚蒔蘿檸檬忌廉扁麵,同埋Zense雜錦拼盤。沙律好好食!而且好大兜,好爽脆,醬汁好足夠,加埋少少芝士嘅咸香,真係好耐冇食過咁有水準嘅沙律。而個扁麵軟硬煮得啱啱好,煙三文魚好足料,唔係求奇比兩三片你做吓樣嗰隻,蒔蘿檸檬忌廉汁不錯,少少嘅酸度中和左忌廉嘅膩。最後拼盤亦屬水準之中,烤肉同雞翼出色,蜜糖味好香。整體而言適合情侶/朋友嚟食,可惜今日天氣麻麻,下次好天一定會坐露台!

最後拼盤亦屬水準之中,烤肉同雞翼出色,蜜糖味好香。

2019-06-27 805 浏览
This place is definitely amazing 😉 a gem 💎 indeed. It has been saved on my to go list along some of the coffee shops. We had the chance to spend some time here today for late lunch & work! During the weekend, they offer a holiday set which include a soup/salad, main and can on top add money for specialized drink (should try it out!) we ordered two sets: salmon w/ mustard sauce and salmon roe pasta 🍝! as mentioned, both sets offer a soup/salad for selection. We picked one each, the soup was yummy
as mentioned, both sets offer a soup/salad for selection. We picked one each, the soup was yummy and salad was potatoes 🥔 which is filling!
we added money for specialized drinks: sweet cream latte (so delicious 😋) & ice Chico!
We also ordered two starters to begin with as I’ve heard a lot of hype about it.
beef tongue & cheese fries! Omg 😮 these two sides were so delicious, 10/10 ! You have to order it for sure.
then our main arrived: salmon was huge! The plating was so nice like an art piece - veggies on the side was yummy and pan fried nicely!
pasta portion was huge too! With a lot of smoked salmon on top! Sauce was creamy and pasta was cooked perfectly! Overall, great food, above standard as a cafe and we will come back for sure!
  • 芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵
  • 招牌芝士薯條
  • 鹽燒厚切牛脷
2019-06-24 567 浏览
琴日係周年紀念日👫男朋友帶咗我嚟呢間浪漫又有情調嘅「CAFE ZENCE」點解咁講?因為呢度分室內同室外兩PART室外,可以由4樓瞭望街景,享受自然風嘅吹佛室內,優雅嘅裝修配上舒服嘅沙發椅,好RELAX☺️.餐牌主要以Risotto同Pasta 為主當然,亦有pizza,side dish,salad,甜品同飲品啦🙆‍♀️.🔸意式香草茄蓉大蝦魷魚扁麵 $128由於魷魚賣哂,所以店員比多幾隻大蝦我地(🤫我偷偷暗住半邊咀笑,因為我中意蝦多D🤣)扁麵入口煙韌,條條都沾滿左茄蓉蕃茄嘅微酸令我地胃口大開😋仲有足料爽口彈牙嘅大蝦豐富口感之餘,仲好JUICY😋P.S. 中意食辣嘅朋友不妨落少少TABASCO味道提升不少呢😎.🔸ALL DAY BREAKFAST $128少見嘅用料豐富ALL DAY👍足足有9種配料組成有煙三文魚,煙肉,紐倫堡腸,炒蛋,沙律茄汁焗豆,蒜蓉多士,香草炒雜菌同千層焗薯三文魚好肥美💕而炒蛋又好香滑~千層焗薯好特別,由迷你一片片嘅薯仔所砌成口感比普通焗薯硬身小小,更有咬口🥰.🔸香草蜜燒雞翼 $68雞翼燒至皮脆肉嫩再淋上蜜糖甜甜蜜蜜好香口💕.🔸宇治金時沙冰 $52入口順滑嘅抹茶沙冰抹

琴日係周年紀念日👫
男朋友帶咗我嚟呢間浪漫又有情調嘅「CAFE ZENCE」
點解咁講?
因為呢度分室內同室外兩PART
室外,可以由4樓瞭望街景,享受自然風嘅吹佛
室內,優雅嘅裝修配上舒服嘅沙發椅,好RELAX☺️

餐牌主要以Risotto同Pasta 為主

🔸意式香草茄蓉大蝦魷魚扁麵 $128
由於魷魚賣哂,所以店員比多幾隻大蝦我地
(🤫我偷偷暗住半邊咀笑,因為我中意蝦多D🤣)
扁麵入口煙韌,條條都沾滿左茄蓉
蕃茄嘅微酸令我地胃口大開😋
仲有足料爽口彈牙嘅大蝦
豐富口感之餘,仲好JUICY😋
P.S. 中意食辣嘅朋友不妨落少少TABASCO
味道提升不少呢😎

🔸ALL DAY BREAKFAST $128
少見嘅用料豐富ALL DAY👍
足足有9種配料組成
有煙三文魚,煙肉,紐倫堡腸,炒蛋,沙律
茄汁焗豆,蒜蓉多士,香草炒雜菌同千層焗薯
三文魚好肥美💕而炒蛋又好香滑~
千層焗薯好特別,由迷你一片片嘅薯仔所砌成
口感比普通焗薯硬身小小,更有咬口🥰

🔸香草蜜燒雞翼 $68

抹茶味都冇因溶而易變得淡茂茂
最重要係甜到恰到好處🙆‍♀️

2019-06-23
2019-06-24 58 浏览
放工同姊妹找個cafe 聚一聚,步伐放慢下來,好好消化一下平日生活所思所想,這店隱藏在銅鑼灣一欄拉麵格離街,相當不容易找。一進入環境比我感覺格調高雅,很喜愛大理石椅,走出外面便是露天,有一列長椅可供客休息飲啡,吹著風(扇),特別Chill!難得在銅鑼灣存在這隱世安靜之境,這裡擁有一半玻璃窗,日間讓陽光滲入應該幾寫意。叫左full set 咁濟,首先係凱撒沙律($88),滿足要keep fit嘅慾望清清地唔錯;忌廉雞肉意大利飯伴火箭菜。黑醋醬($118)雞肉有口感,個人好鍾意食火箭菜上面小小黑醋味道特別薄荷咖啡☕️在咖啡店必備嘅飲品抹茶牛奶,夜晚費事飲咖啡會瞓唔着所以點左會暖肚嘅牛奶呢個甜品不得了!本人10分喜歡,脆焗蘋果金寶($58)呢個價錢一般甜品價,但係仲有精心製作然後焗,價錢相當貼地!而且蘋果多料,玉桂粉,咬口感覺脆脆。
這店隱藏在銅鑼灣一欄拉麵格離街,相當不容易找。

一進入環境比我感覺格調高雅,很喜愛大理石椅,

薄荷咖啡☕️在咖啡店必備嘅飲品

抹茶牛奶,夜晚費事飲咖啡會瞓唔着所以點左會暖肚嘅牛奶

• 脆焗蘋果金寶
2019-06-24 56 浏览
星期天下午的銅鑼灣,很多餐廳都坐滿了食客,想不用等位確實有點困難。Openrice 搜尋後,發現了這間評價不錯的樓上Café, 而且又有供應Holiday Lunch, 價錢亦十分相宜,便決定一試。餐廳的環境不錯,亦分有室外和室內的座位,炎炎夏日當然選擇室內,沒那麼熱才試試室外吧。 午餐包括了餐湯或沙律,餐湯是椰菜花忌廉湯,每口都是天然的椰菜花味,感覺很健康。沙律是意式風乾牛肉火箭菜沙律,牛肉的味道濃郁,我覺得稍鹹,但配合火箭菜和黑醋進食十分開胃。 主菜 慢煮加拿大黑毛豬鞍扒($148)豬鞍頗厚,煎得剛好,不會乾,配上蘋果蓉進食減少了油膩感,整體而言不錯。配菜方面亦不會馬虎,露筍和紅蘿蔔都很嫩。 美國安格斯牛肉松露蛋黃醬漢堡($138)漢堡包煎得十分香脆,值得一讚。漢堡扒亦很有牛味,不會太乾,加上有很多蛋黃醬和松露醬,整個包吃下去的感覺都算Juicy。伴碟的薯條炸得十分香脆,也不是空心薯條,不知不覺就吃光了。蜂蜜肉桂鮮奶咖啡蜂蜜和玉桂的味道完美地融合到了咖啡當中, 感覺和諧,不錯喝。曲奇豆腐沙冰整杯沙冰打得十分smooth,口感很好。曲奇味較淡,豆腐的味道較重,因此不會很甜,感覺上很健

主菜

慢煮加拿大黑毛豬鞍扒($148)

美國安格斯牛肉松露蛋黃醬漢堡($138)

漢堡包煎得十分香脆,值得一讚。

蜂蜜肉桂鮮奶咖啡

曲奇豆腐沙冰

整杯沙冰打得十分smooth,口感很好。曲奇味較淡,豆腐的味道較重,因此不會很甜,感覺上很健康,喜歡豆腐的朋友就不要錯過了。
2019-06-22 54 浏览
銅鑼灣就行得多 覓食真係小之有小!不過見到依間cafe真係勁靚 又有室外位!好吸引啊!!!🥰🥰🥰🥰裝潢真係好靚好有心思!枱面係雲石花紋 而且室外室內嘅氣氛好唔同室外有小燈泡做裝飾 又有小燭臺 好浪漫💕咁我地叫左最出名嘅豆腐系列飲品!有抹茶味同埋oreo味!前者較清白有茶味 而後者就較甜絲絲 個人鐘意OREA味多點😋😋😋而主菜方面就點左煙三文魚pizza🥰🥰醬汁同埋三文魚勁match!又足料餅底好脆唔似食緊餅!超正!另外我地都叫左個Risotto 個汁酸酸地 食得出有落cream cheese好特別嘅味道🤣🤣🤣真係幾正!不過覺得煮得唔夠熟 個人鐘意食淋身點!🥰一句講哂味道環境都有10分!推薦大家黎試下!😋😋😋💕
銅鑼灣就行得多 覓食真係小之有小!
不過見到依間cafe真係勁靚 又有室外位!
好吸引啊!!!🥰🥰🥰🥰

裝潢真係好靚好有心思!
枱面係雲石花紋 而且室外室內嘅氣氛好唔同
室外有小燈泡做裝飾 又有小燭臺 好浪漫💕

咁我地叫左最出名嘅豆腐系列飲品!
有抹茶味同埋oreo味!
前者較清白有茶味 而後者就較甜絲絲
個人鐘意OREA味多點😋😋😋

而主菜方面就點左煙三文魚pizza🥰🥰
醬汁同埋三文魚勁match!又足料
餅底好脆唔似食緊餅!超正!

另外我地都叫左個Risotto
個汁酸酸地 食得出有落cream cheese
好特別嘅味道🤣🤣🤣真係幾正!
不過覺得煮得唔夠熟 個人鐘意食淋身點!🥰

一句講哂味道環境都有10分!推薦大家黎試下!😋😋😋💕