2016-11-24 386 浏览
裝飾簡單舒服,而且有柔和既音樂,食得好relax 餐湯係忌廉蜆肉湯,入面有勁多蜆肉!忌廉湯濃郁滑溜!正田園沙律配上沙律醋,好清新好新鮮!價值$208 既208 美國頂級肉眼足足一部iPhone 6S咁大!份量超多!而且牛扒燒得好好!外層燒到香口,充份發揮牛肉既香味,入面剛好七成熟,牛肉鮮嫩多汁!配埋燒汁更好食!燒汁唔會太濃,能夠襯托出牛扒既美味!牛扒下有好多薯角!薯角大大粒,味道不錯!餐飲揀左熱檸茶甜品都好高質!蛋糕勁綿密,而且好滑嫩,入口即溶!香甜既士多啤梨味令人難忘!
裝飾簡單舒服,而且有柔和既音樂,食得好relax
沙律及餐湯
餐湯係忌廉蜆肉湯,入面有勁多蜆肉!忌廉湯濃郁滑溜!正
田園沙律配上沙律醋,好清新好新鮮!
美國頂級肉眼配燒汁
價值$208 既208 美國頂級肉眼
配埋燒汁更好食!燒汁唔會太濃,能夠襯托出牛扒既美味!
牛扒下有好多薯角!
薯角大大粒,味道不錯!
檸檬茶
餐飲揀左熱檸茶
跟餐甜品
沙律及餐湯
美國頂級肉眼配燒汁
檸檬茶
跟餐甜品
2016-11-24 4824 浏览
好彩有book 位!六點鐘到去到,愈來愈多人,好快已經坐滿,無book 位既要到八點先有位。距離太子站好近,係正路口,好易搵場內唔大,坐滿人都幾逼下。門口有木馬擺設同餐牌餐牌有set dinner, 散叫意粉,飯等。散叫既加四五十蚊都可以變set, 有湯、沙律、主菜、甜品同飲品。特飲+15。叫左個美國頂級肉眼扒餐。前菜係沙律,幾大碟,菜都好新鮮!淋有檻欖油同醋,酸酸地,幾開胃。平時少落檻欖油,對於我自己黎呢碟多左啲,如果可以將油同醋另上會更貼心,不過明白會難啲,因要做多好多工夫南瓜餐湯南瓜打得好融,結結地,不會好水,又有南瓜味!好creamy ,南瓜又健康,正!頂級肉眼扒本身唔食得太生,所以叫左七成熟。估唔到有甘大塊!大過手掌!個底係炸到卜卜既薯角就算,無飯都會食得飽。果然係正肉眼扒,有少少筋同肥肉,食落更林,但又有咬口。切開個牛仲有少少紅,未熟透,正岩我要既程度!所以食落無血水又有啲生同牛味!!咬開果下,個面有啲焦焦地既香味同脆,入面啲肉就好嫩滑,一咬就斷,正到呢!雖然佢配有燒汁,但就甘食已經好夠味,甘樣會更食到牛味,我直頭想encore 多一塊!是日甜品係熱情果慕絲蛋糕細細舊,凍
場內唔大,坐滿人都幾逼下。
門口有木馬擺設同餐牌

叫左個美國頂級肉眼扒餐。
南瓜餐湯
南瓜湯
頂級肉眼扒
果然係正肉眼扒,有少少筋同肥肉,食落更林,但又有咬口。
美國頂級肉眼扒
是日甜品係熱情果慕絲蛋糕
細細舊,凍凍地,整得好creamy ,唔係太甜,好味!
熱情果慕絲蛋糕
咖啡,香滑,不過不失。
咖啡
呢度人手好足,上菜同收拾都快,食物水準高,值得再黎之餐廳!
南瓜湯
美國頂級肉眼扒
熱情果慕絲蛋糕
  • 熱情果模絲蛋糕
2016-11-21 310 浏览
被餐廳門外的旋轉木馬吸引住,餐廳佈置簡單,同時帶有溫暖的感覺。室內牆身貼滿即影即有相片,滿載歡樂及回憶。即使在這個物質豐盛的社會裡擁有美輪美奐的一切,也永遠不及回憶可貴。櫈還未坐暖,已看到鄰桌的侍應正為客人送上寫有Happy Birthday字樣的甜品,客人看到當然surprise。點了主餐,有湯、沙律、飲品。餐湯味道一般,加了黑椒調味較香。沙律新鮮,醋味使人開胃。飲品點了rose chocolate, 玫瑰香味滲入朱古力,一次滿足兩種味覺。兩個主菜有黑松露意大利飯和肉眼扒。黑松露味道香,未吃已經聞到香味。一塊塊薄薄的芝士加入了意大利飯中,增添口感,使味道更濃。肉眼扒的份量比意大利飯多,比我的手掌還要大,最適合愛吃牛扒的我。肉眼5成熟,腍腍的,沒有血水浸出。薯角份量亦不少,少量椒鹽調味,炸至金黃色。醮些茄汁吃,味道剛剛好。甜品是迷你熱情果蛋糕。吃至9成飽的時候,本來打算走了,原來還有甜品未吃。熱情果味不是人人愛吃,但味道較清,不太甜,容易令人接受。

味使人開胃。
黑松露芝士意大利飯
250安士肉眼扒
熱情果蛋糕
2016-11-20 328 浏览
是日約了好友送上泰國手信, 想吃all day breakfast, 來到café paradise. 週六下午一時到達, 場內已full house, 要在店外等候十多分鐘才可入座, 很旺場! 店內地方很小, 用上白色的牆身, 給人簡潔的感覺, 整體裝修也挺美的. 看看menu, all day breakfast 有三款, 也好, 適合不同人士的需要. 筆者點選了Paradise energy (HK$88). All day breakfast 均配橙汁一杯, 哈哈, size 真的很袖珍, 試一口, 是果汁先生吧? All day breakfast賣相不錯, 擺放得滿滿, 好像很豐富似的, 試一口炒蛋, 口感是滑的, 可是蛋香還是欠一點. 煎過的煙肉沒有過肥, 腸仔充滿香草香, 兩者也可以的. 炒過的菇片也充滿香氣, 薯餅夠香脆, 火腿也有兩大片. 最讚是那個漢堡扒, 牛肉味濃, 內裏也很juicy, 很美味! 多士是有烘過的, 配上士多啤梨醬, 酸酸甜甜也很醒神. 但沙律菜只有丁點的sauce, 是美中不足. 又一愉快的brunch.

又一愉快的brunch.
2016-11-19
2016-11-17 293 浏览
呢一間cafe 位於地舖,而且位置好方便,太子地鐡站行幾分鐘就到,餐廳外面好西式,門面亦都佈置得好靚,一入餐廳,店員已經好有有禮貌咁招待我地,帶我地入去,雖然餐廳有點擠,但感覺好舒服,入座時已自八成滿,坐了一陣,已經全滿,餐廳相當受歡迎,下次黎最好提早預約,遲少少都冇位。晚餐有好多選擇,叫左個西冷set dinner,包括一個沙冿,湯,主菜同甜品,仲有飮品,一個餐都係一百蚊左右,非常扺食,扒餐就二百蚊度,都唔算貴雜菌忌廉湯個忌廉湯好滑,菇味好香好濃,而且唔會好膩,正西冷扒配燒汁呢個西冷扒煎到好香,個扒有少少脂肪,令到牛味好香濃,牛肉味好香,而且好多汁,不過呢個扒七成熟,就不算好滑,建議可以五成熟,應該會再好食d藍莓芝士蛋糕藍莓味不算好濃,芝士味都比較淡一點,一般值得一讚既除左食物好味外,店員非常落力同有禮貎,而且服務好細心,有賓至如歸既感覺,一定會再去!
雜菌忌廉湯
個忌廉湯好滑,菇味好香好濃,而且唔會好膩,正
西冷扒配燒汁
藍莓芝士蛋糕
藍莓味不算好濃,芝士味都比較淡一點,一般
2016-11-17 248 浏览
“就算一人晚餐 一人望海 我會習慣... ...每當一個人吃飯時腦海總會憶起這段歌詞...又是一天假日,又是一個人在街上漫無目的遊盪,然後又是一個人吃飯...遠看小店門外排著隊,正是想要的熱鬧,這樣感覺就不寂寞了!煎龍俐柳配薯菜,比想像中有驚喜,不竟價錢超值心都有所如期,怎料竟出乎意料之外,份量十足,魚柳外脆內軟。雜菜沙律,酸酸味味的,很開胃!忌廉湯,香滑幼滑!欣賞供應自助式的清水,不知什麼時候,很多餐廳連清水都吝嗇!
“就算一人晚餐 一人望海 我會習慣... ...
每當一個人吃飯時腦海總會憶起這段歌詞...
遠看小店門外排著隊,正是想要的熱鬧,這樣感覺就不寂寞了!
雜菜沙律,酸酸味味的,很開胃!
忌廉湯,香滑幼滑!
欣賞供應自助式的清水,不知什麼時候,很多餐廳連清水都吝嗇!
2016-11-16 284 浏览
話說今晚係拍拖紀念日,收工有人接!今次女友拍板,帶我去食好野。就係我公司附近,店鋪位置開揚,唔難搵。門口仲有個好靚既旋轉木馬裝飾,好易認。Set dinner有餐湯同沙律,我點左個炸豬手主菜,讚不絕口👍🏻👍🏻👍🏻豬手皮炸得香脆鬆化,但又唔會燶。豬手肉滑鬆軟唔肥膩,好正我地都加錢叫左兩杯白酒歎下,不過味道一般。最後既甜品係士多啤梨慕絲蛋糕,清清地士多啤梨味,唔會好甜,岩哂我口味😊我好滿意女友安排呢餐晚飯。九週年快樂!

豬手皮炸得香脆鬆化,但又唔會燶。豬手肉滑鬆軟唔肥膩,好正

我地都加錢叫左兩杯白酒歎下,不過味道一般。

我好滿意女友安排呢餐晚飯。九週年快樂!
2016-11-15 236 浏览
又去食好西,今次食太子呢間cafe paradise睇下食完會吾會上paradise先,哈哈!舖面一大舊雲雲,好覺眼,入到去好似白色小屋咁,幾好feel,但地方吾算大,所以有塊大鏡吧!嗌左dinner set,有得食豬手仲要百多元,好抵,即嗌,上碟好大碟!勁大舊豬手,炸得個皮好香脆,而肉就好嫩身,吾錯丫!配上薯條,同燒汁,店員好細心,會問要吾要蕃茄醬同芥末醬,好好丫,想講薯條都好好食,係粗身嘅,正!個set仲包左沙律同湯,飲品同dessert,真係超值丫!!!全部都吾錯!我見附近三四枱客人都係生日,店員會係個dessert cake上放上蠟燭,又會幫主動她們影相,服務好好又nice,真係要俾個like丫!!

平時好鍾意探索一d平民小店,因為小店有時質素唔會輸大集團。呢間野細細間,入邊幾靚,好有feel。因為早去,所以有位,食到咁上下,有客黎到,聽到侍應問佢哋有冇book,佢地話冇,適應話今日full左。原來我早到所以先有得食,如果唔係就full左。下次要食真係要book,如果唔係就gg。今日餐湯係忌廉湯,好多蜆肉,幾有口感!叫左個豬手黎食。豬手整到個皮好脆,一入口,出邊脆同香之餘,入邊熱同埋好有水份,真係整得唔錯!齋食個豬皮已經令我爽歪歪!好幸福。豬手肉質整得好有水份,唔會好似食雞胸咁乾,呢下先知點解要book檯先可以黎食,原來野食係高質既。最後上左個士多啤梨蛋糕。蛋糕口感滑,唔會好膩,整得啱啱好,順滑好食。間野真係唔簡單,平民細舖既cafe,但野食好有心思,係值得撐既有心思cafe,下次會再黎試下佢其他野食。
平時好鍾意探索一d平民小店,因為小店有時質素唔會輸大集團。
呢間野細細間,入邊幾靚,好有feel。

今日餐湯係忌廉湯,好多蜆肉,幾有口感!

2016-11-13 3791 浏览
同朋友咁耐無見,梗係要搵間好嘅餐廳食飯聚下❤️見到幾多人介紹呢間Cafe,一試無妨~一開始以為環境幾大,但原來好細😂氣氛幾溫馨,幾適合同朋友開下心事台。由於太肚餓,我好快就揀咗個意粉😂跟餐會有餐湯、沙律、主菜、飲品同甜品,完美!餐湯係忌廉粟米湯,好滑溜,有粟米味。沙律有好多種菜,加埋少少橄欖油同醋,酸酸甜甜,好開胃~主角蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵嚟啦😋賣相比人好清新,唔「漏」嘅感覺!蟹柳棒好多,而蟹籽就多到撈勻之後,每一條意粉都沾滿晒😘闊條麵有少少硬,唔夠爽口,如果用意大利蛋麵應該會更夾更香。個汁好重忌廉味,稠稠地,啱啱好~好多蟹柳棒啊!另外我地仲叫咗個黑松露薯仔,原來是薯條~新鮮熱辣炸起嘅粗薯條真係最加分,再配上好足料嘅黑松露沙律醬😍喜歡黑松露的朋友一定要試!我叫咗薄荷巧克力咖啡,拉花好靚~薄荷味好提醒,呢杯Mocha唔太甜,啱我。檸檬慕絲蛋糕,味道清新,食飽可以消濟。整體感覺很好,員工服務有禮,食物質素高而價錢很合理又平民化💗
同朋友咁耐無見,梗係要搵間好嘅餐廳食飯聚下❤️

見到幾多人介紹呢間Cafe,一試無妨~

一開始以為環境幾大,但原來好細😂

氣氛幾溫馨,幾適合同朋友開下心事台。

由於太肚餓,我好快就揀咗個意粉😂

跟餐會有餐湯、沙律、主菜、飲品同甜品,完美!

餐湯係忌廉粟米湯,好滑溜,有粟米味。
沙律有好多種菜,加埋少少橄欖油同醋,酸酸甜甜,好開胃~
主角蟹籽蟹棒忌廉意大利寬條麵嚟啦😋

賣相比人好清新,唔「漏」嘅感覺!

蟹柳棒好多,而蟹籽就多到撈勻之後,每一條意粉都沾滿晒😘

闊條麵有少少硬,唔夠爽口,如果用意大利蛋麵應該會更夾更香。

個汁好重忌廉味,稠稠地,啱啱好~
好多蟹柳棒啊!
另外我地仲叫咗個黑松露薯仔,原來是薯條~

喜歡黑松露的朋友一定要試!
我叫咗薄荷巧克力咖啡,拉花好靚~

薄荷味好提醒,呢杯Mocha唔太甜,啱我。
檸檬慕絲蛋糕,味道清新,食飽可以消濟。
BeautySearch 深信,不同性格的人,也有其獨有氣質,是無法假裝的。BeautySearch 曾在一家基督徒開設的公司工作,不少同事及上司,都聲稱自己是基督徒,但是,這班所謂的基督徒卻散發著虛偽、陰險、狡詐⋯⋯ 行為更是可恥不堪,與我認識的虔誠基督徒有著天淵之別。所以,偽裝出來的,總無法取締真心。 其實,BeautySearch 也慶幸自己能夠認識真心的好友,因為,我能百份百信任她,並與她傾訴心底話。踏入七月,是 BeautySearch 的生日月,這位真誠的朋友,總不會把我忘記,襯大家有半天休假,便帶我來到太子這家《Cafe paradise》。一看便知很適合她,只是沒想到,這裡這麼受歡迎,雖然已訂了枱,但仍雖等候近20分鐘。如不是與她一起, 以BeautySearch 這沒耐性的性格,早在等候 2分鐘時便跑掉了。 店舖前放置了精美的擺設,很美、很吸引!而且充滿童話的純真味道。 《Cafe paradise》餐廳地方較小,枱子之間幾乎沒有分隔,而且枱子亦較細,罷放主菜及飲品後,幾乎已沒空間了,不過,店子用上希臘的藍白色為主調,牆身上半以白色配以雕花木為主,下半則是天藍色的,

《Cafe paradise》餐廳地方較小,枱子之間幾乎沒有分隔,而且枱子亦較細,罷放主菜及飲品後,幾乎已沒空間了,不過,店子用上希臘的藍白色為主調,牆身上半以白色配以雕花木為主,下半則是天藍色的,感覺舒服。近門口處的層架,接連水吧,上面還放置了不少擺設兼食品介紹,還有一些教會產品,很有特色。

餐湯並沒有得選擇,幸好是日餐湯是「磨菇忌廉湯」,正合BeautySearch 心意,湯身不屬稠,香濃的忌廉滿載磨菇碎粒,正好令口感加添豐富。

BeautySearch 點選了「煙三文魚蜆肉天使麵」(HK$68),賣相蠻不錯,煙三文魚與蜆肉的份量也不少,煙三文魚沒有過咸的感覺,而蜆是連殼而上,清洗得非常乾淨,BeautySearch 最怕食落有沙的感覺,幸好這裡沒有。忌廉味濃,不過醬汁稀了一點點,未能沾滿天使麵上,所以,吃時需不時拌勻進食,方可品嚐醬汁的味道。

餐飲方面,我點選了「藍莓梳打」,原價 HK$38,跟餐點選只需加 HK$15。外表有點像利賓立,喝時有淡淡的藍莓氣息,簡單甜美。

友人則點選了「香辣鮮蝦意大利飯」(HK$68),上桌時,感覺份量好像少了一點點,不過對友人來說卻是剛剛好,除了意大利飯舖上的大大隻炸蝦,意大利飯中還混入火腿、鮮蝦及蕃茄,相當豐富。

我與友人都喜歡吃雞翼,所以,我們追加了一碟「瑞士雞翼」(HK$45/6隻),BeautySearch 很久沒品嚐真正的瑞士汁了,味香濃,咸中帶點,非常鮮味;雞翼肉質鮮嫩,經瑞士汁醃製後,色澤份外濃,配以香草點綴,即時增強了視覺與味道的享受。

最後,我們點了一杯 Affogato 一同 share,因為有兩球大大的雲尼拿雪糕,分量相當重,伴隨而上我還有濃濃的咖啡,最特別的是,還有女士最愛的咖啡甜酒 (Bailey),想不到,把這甜酒加進雪糕裡,會帶另類的甜美,雙重滿足的滋味,這個夏天絕對需要品嚐!

在店內,還發現了『本店駐有視障咖啡師』,這牌子並沒刻意展示,只是等侯期間無意被我發現,卻因此而多了一份窩心的感覺!
2016-11-10 387 浏览
聽朋友講Cafe paradise的西餐唔錯,所以book左今晚係道食dinner!坐低之後侍應好熱情咁介紹下dinner menu,我揀左卡邦尼意粉,個set有沙律,南瓜湯,甜品同飲品,非常豐富!首先黎左前菜個湯律先,再黎湯,個南瓜湯甜甜地幾好飲。之後就上卡邦尼意粉,個卡邦尼意粉好香,個sauce 好rich,加埋啲煙肉同菇,好好味!值得推介!其後侍應有禮地過黎清理一下桌子,再遞上甜品-士多啤梨慕士,但其實中間好似係有橙同檸檬,最底係海綿蛋糕,三樣野加埋味道好match好fresh!整體成餐飯都好滿意,價錢好合理抵食,服務亦都好好,會再黎!
整體成餐飯都好滿意,價錢好合理抵食,服務亦都好好,會再黎!
2016-11-10 272 浏览
在旺角逛街到處找好東西之際,在上網找到相距不遠的這間 cafe paradise。剛好有位置,不需要等,有點幸運👍首先,先來一個餐湯,是栗米濃湯。不過不失,普通一個餐湯,但熱熱的,暖暖胃也不錯。主菜的部分,我點了一個五成熟的內肉眼扒。平常習六成熟,但五成熟也不會太生。因為五成熟的關係,所以肉質十分鮮嫩。而且肉汁仍能保留但得一讚的是本來以鹽調味已很足夠,即使不沾醬汁也很足夠,更能吃得出肉的鮮味。另外,還有一些薯角,熱騰騰又不會過油,讚到了黑松露薯條的部分。原本以為黑松露是會放左薯條上,但原來是黑松露沙律醬。先講薯條,粗薯條本來就會加分。加上它與薯角一樣,又熱又不會太油,香脆美味。到了醬汁的部分,是整個菜的精!因為黑松露平想會在熱食上會更香,但沒想到凍凍的黑松露沙律可以有著這麼濃的黑松露味,可見十分足料。喜歡黑松露的朋友必試。很漂亮的榛子咖啡,濃濃的咖啡味與榛子味互相暉影整體來說,質素偏高,他們另有一些主菜價格很便宜,性價比高,可以再吃另外,店員很細心,當我切走一些肥肉不吃。他以後太生,問我需不需要再煮,十分貼心。
首先,先來一個餐湯,是栗米濃湯。
是日餐湯
不過不失,普通一個餐湯,但熱熱的,暖暖胃也不錯。
10安士頂級肉眼扒set

另外,還有一些薯角,熱騰騰又不會過油,讚
黑松露薯條
榛子鮮奶咖啡set
很漂亮的榛子咖啡,濃濃的咖啡味與榛子味互相暉影

2016-10-30
  • 黑松露薯條
2016-11-10 232 浏览
“太子,一個購物與美食應有盡有的地方,今次想分享這間cafe paradise,屬西餐,店內面積不大但食物水準不錯,價錢十分親民。迴旋木馬總令我有一種浪漫感覺,總可令我停步細看!柯打了一客set dinner, 頭盤有湯跟沙律。忌廉粟米湯,夠熱夠香滑,還有很多粟米粒和火腿粒。🏻沙律,醋略過多,偏酸。主菜:西冷牛扒,五成熟,肉質不韌,做得到煎封肉汁,還有份量十足的配菜,西蘭花,蘿蔔,薯塊等等。整個餐有湯,沙律,主菜,餐茶,甜品,價性比高!埋單時店員還跟我閒談,問牛扒可以嗎,我說不錯蠻欣賞!店員說是來自安格斯的西冷牛扒,並說肉眼扒更美味呢,因為採用美國Prime美牛做肉眼,所以肉質味道跟口感都比西冷更美味,聽店員說了這段話,最後我除了欣賞食物味道外,我還欣賞他們對食物的要求跟有關食物的知識!“一份要求一份執著,對食物如此對做人也吧!
迴旋木馬總令我有一種浪漫感覺,總可令我停步細看!
柯打了一客set dinner, 頭盤有湯跟沙律。
忌廉粟米湯,夠熱夠香滑,還有很多粟米粒和火腿粒。🏻
沙律,醋略過多,偏酸。

整個餐有湯,沙律,主菜,餐茶,甜品,價性比高!

“一份要求一份執著,對食物如此對做人也吧!
2016-11-07 264 浏览
兩個人點了一個all day breakfast full $98除了薯餅之外其他食物温度都偏凍 感覺放了一段時間 炒蛋味道淡要配香腸或火腿入口中和其他配菜不過不失 薯餅可以一試(熱食時有super sandwich feel) 另外亦叫了黑松露雜菇意大利飯$68 黑松靈味重 但味道一般 口感真的不好第一次上菜時飯粒口感硬到不得了 雖然知道意大利飯比一般飯偏硬 但這碟硬到過份 於是叫侍應換新 結果被白眼說"意大利飯本身就硬嫁喎" 態度極差 明白做飲食業比較辛苦 但亦無須白眼吧整體而言環境雖然不錯 裝潢設計都很吸引 但食物一般 主要問題是侍應的服務態度差 經常傾偈無視客人 令人反感 價格亦不低 一點都不值 不會再黎

價格亦不低 一點都不值 不會再黎