2019-04-26 301 浏览
谂住入嚟补返篇食评先发现原来佢已经装修紧。其实本身就唔系谂住入嚟呢间餐厅度食嘅,佢发现我哋想食嗰间餐厅太多人排队啦,所以呢就入咗嚟依家门面睇落好靓、颜值好高嘅餐厅。我嘅系一个鳗鱼饭。大家睇到啦佢快鳗鱼呢系好大块嘅,我食起上嚟就有啲骨,同埋虽然好深色,好似好咸/好入味咁,但系依然有些少嘅腥味,不过整体来讲都系鳗鱼常见嘅事黎嘅。整体来讲呢,虽然鳗鱼好大块但系好薄,所以我食完饭鳗鱼都未食晒啲饭,稍稍觉得有啲到喉唔到肺,差少少咁。佢侧边啲沙律亦都好苦。一般般啦。
谂住入嚟补返篇食评先发现原来佢已经装修紧。
一般般啦。
2019-02-21 260 浏览
搬左出市区最大嘅得着就系收工出街食埋晚饭返到屋企都仲系好早😜。搅到最近我成日都外出用膳,好似放监咁😂。今晚就拉左家姐去太子呢间餐厅食, 我之前同朋友去杏花邨outlet时食过佢嘅分店, 嗰度装修梦幻, 色彩缤纷,又有旋转木马,系拍照打卡嘅好地方。不过太子呢间就走平实feel,装修简单。我地点左两份晚餐,烤西班牙猪肋排同鹅肝香蒜天使面,一肉一主食, 可以share share together。跟餐有齐汤同沙律, 是日餐汤系南瓜汤。猪助骨烤得非常香口, 西班牙猪油份唔多,所以食极都唔腻。天使面质地弹牙,虽然未至於al dente, 但都非常爽口, 鹅肝是整片的,一啲都唔辜寒。甜品是雪糕, 我地将其中一份升级要左心太软。心太软朱古力味劲浓,但配浓黑即磨咖啡就刚好。套餐其实好多野, 所以我地食完就决定散步回家, 帮助消化。

跟餐有齐汤同沙律, 是日餐汤系南瓜汤。

猪助骨烤得非常香口, 西班牙猪油份唔多,所以食极都唔腻。

套餐其实好多野, 所以我地食完就决定散步回家, 帮助消化。

2019-02-17
好特别,有好多相痴系墙上面👍🏻芝麻酱田园沙律🐚🥗淋上榄槛油同埋醋, 酸酸地几开胃沙律菜都好新鲜,都几大份芥末火腿香菇长通粉🐷就咁睇个名以为味道有D辣,所以好奇点黎试下。送上台见好多汁creamy,个汁比较杰,酸酸地几开胃, 加上好浓既忌廉味,原来一D都唔辣。长通粉偏硬,好饱肚。士多啤梨沙冰🍓幼沙冰,有D甜芝麻鸡翼🐔炸鸡翼,外表香脆, 唔会太油太乾,内里juicy, 唔错黑松露薯条😍即炸薯条,热辣辣淋上黑松露酱,正整体黎讲,价钱亦唔贵,待应态度不错,食物味道好,份量都够饱环境既气氛适合情侣拍拖黎👍🏻唯独餐厅比较小,与邻座相近,我一个大男人坐得有些少辛苦🤪
环境不错

好特别,有好多相痴系墙上面👍🏻

芝麻酱田园沙律🐚🥗
淋上榄槛油同埋醋, 酸酸地几开胃
沙律菜都好新鲜,都几大份

芥末火腿香菇长通粉

芥末火腿香菇长通粉🐷
就咁睇个名以为味道有D辣,所以好奇点黎试下。

送上台见好多汁creamy,个汁比较杰,
酸酸地几开胃,
加上好浓既忌廉味,原来一D都唔辣。
长通粉偏硬,好饱肚。

士多啤梨沙冰

士多啤梨沙冰🍓
幼沙冰,有D甜

芝麻鸡翼🐔
炸鸡翼,外表香脆, 唔会太油太乾,
内里juicy, 唔错

黑松露薯条

黑松露薯条😍
即炸薯条,热辣辣淋上黑松露酱,正

整体黎讲,价钱亦唔贵,
待应态度不错,食物味道好,份量都够饱
环境既气氛适合情侣拍拖黎👍🏻

唯独餐厅比较小,与邻座相近,
我一个大男人坐得有些少辛苦🤪
芥末火腿香菇长通粉
士多啤梨沙冰
  • 芝麻鸡翼
2019-02-18 1478 浏览
这间之前同同事来食下午茶,有3间分店的天堂咖啡馆,好多人爱来品嚐饮下野,今日就带同男朋友来坐满了客人,食物都几抵食又坐得舒服,乾净的、宁静的、可爱装饰摆设的环境,吸引好多少女来挂灯好抢眼!Menu分主菜menu及饮品menu; 上面这个是饮品的;哦⋯⋯好靓的立体木马,好特别又有心思我男朋友见有乳酪饮品就立即点定要青苹果味,果然无失望!清清青苹果口味,唔会太甜!这里环保不用饮管,有一个可爱小匙!点了一个宽条面,包了餐汤(南瓜忌廉蓉汤)健康又香滑,2个share饮,有红萝卜及南瓜打起蓉,好香!小食辣辣芝麻鸡翼,有4只连翼尖,热辣辣上枱!一点都唔辣,好香脆好多芝麻、炸得刚刚好,脆身唔油腻、鸡肉香滑又有口感男朋友食得好滋味,推荐必食之选!(素野菌黑松露宽条面)好耐无食宽条面,这里竟然有,卖相几靓又香喷喷野菌好爽口好入味、黑松露香味刚刚好、宽条面好有口感好美味

挂灯好抢眼!

Menu分主菜menu及饮品menu; 上面这个是饮品的;

哦⋯⋯好靓的立体木马,好特别又有心思

点了一个宽条面,包了餐汤(南瓜忌廉蓉汤)

健康又香滑,2个share饮,有红萝卜及南瓜打起蓉,好香!

小食辣辣芝麻鸡翼,有4只连翼尖,热辣辣上枱!

男朋友食得好滋味,推荐必食之选!

(素野菌黑松露宽条面)

好耐无食宽条面,这里竟然有,卖相几靓又香喷喷

野菌好爽口好入味、黑松露香味刚刚好、宽条面好有口感好美味
2019-02-17
  • 芝麻鸡翼
  • 素野菌黑松露宽条面
2019-02-13 224 浏览
好闺蜜几天後生日,正日当然留给她男友,我们就先预早几天替她庆祝好了。忙人如我,想闺蜜吃得开心又没有太多时间准备,决定带她吃顿好的就够了,就选了这,主要是因为装潢有心思,适合拍美美的生日照。我预先在openrice 订位,因为以前去过一次吃午餐,发现人很多,要排队等好一会儿,想必晚上人更多,先留枱比较明智,结果8pm到餐厅时果真人多得很,即使订枱了也得等10分钟。这家cafe基本上都是西餐为主,我们三人点了三个晚餐套餐,各包含一份沙律、一碗餐汤、一道主菜、一客甜品和一杯饮品。第一道主菜是酥香软壳蟹牛肝菌意大利饭($138),份量比午餐少了点,但质素不减,还是很入味。第二道主菜是香蒜芝士焗龙虾拼顶级牛肩胛扒半份($258),牛扒不错,我们点了五成熟,肉质够嫩;龙虾的芝士稍微不够,虾肉份量也不太多,要记得拆开蟹钳取出虾肉。第三道主菜是香脆猪手配烧汁($178),我个人最喜欢这道菜,皮很脆,颇盐,而猪手的肉很滑嫩,感觉到丰富的骨胶原,超好吃。甜品本来是雪糕,但既然是生日,就加了$25改要蛋糕。蛋糕款式很多,我们点了tiramisu、朱古力栗子和new york cheesecake,可以免费转

甜品本来是雪糕,但既然是生日,就加了$25改要蛋糕。蛋糕款式很多,我们点了tiramisu、朱古力栗子和new york cheesecake,可以免费转为生日摆盘。蛋糕挺不错,特别是cheesecake。店员很主动爽快地帮我们拍照片,真的很感谢🙇‍♀️

结帐大概$600-700,有加一,中位价格,相比起来午餐比较伐算,因为份量比较多,但整体来说还是挺不错的。
2019-02-13
庆祝纪念
2019-02-05 196 浏览
在花园街shopping 完,在太子搵食,一於试下呢间西餐。叫了两个set, 280g 美国顶级肉眼牛扒配烧汁,香辣蚬肉炒意粉转套餐先来汤和前菜沙律,是日餐汤是蘑菇汤,充满香浓的蘑菇味。肉眼牛扒配烧汁,牛扒肉质有咬口,配上烧汁更惹味,碟边的车厘子酱都几清甜。另外要一赞薯蓉非常香浓,烧菠萝和瓜瓜都几好食。蚬肉炒意粉的确好辣呀,唔食得辣的不建议叫呢,喜欢辣的会觉得辣得起劲!是日甜品是曲奇雪糕🍦食埋就满足哂!
叫了两个set, 280g 美国顶级肉眼牛扒配烧汁,
香辣蚬肉炒意粉转套餐

先来汤和前菜沙律,是日餐汤是蘑菇汤,充满香浓的蘑菇味。

是日甜品是曲奇雪糕🍦食埋就满足哂!

2019-01-27
2019-01-26 240 浏览
钟意食西餐嘅我地今次黎到太子撑枱脚哩间餐厅啲设计好warm好家庭式。Menu 嘅菜式都好多,价钱亦适中2个人我地嗌左一个套餐,多一个主菜,一个小食。前菜沙律加上酸酸地嘅沙律酱,够晒fresh, 跟餐罗宋汤够晒料,加埋啲配菜,成碗汤好浓厚黑松露意大利云吞嘅汁真系好浓,好够味食落去真系好香!云吞嘅软硬度煮得啱啱好煎三文鱼嘅皮煎得好脆,仲有好滑嘅薯蓉,菠萝,翠肉瓜做配菜,三文鱼嘅汁酸酸甜甜,食落好特别墨鱼汁意粉好香蒜味,炒得好香,加埋带子,真系 perfect match 心太软可以跟餐,加$25,味道调得啱啱好,朱古力唔太甜又唔系太苦配埋云呢拿雪糕
钟意食西餐嘅我地今次黎到太子撑枱脚

跟餐沙律,汤
餐汤

黑松露意大利云吞

黑松露意大利云吞嘅汁真系好浓,好够味
食落去真系好香!云吞嘅软硬度煮得啱啱好

帆立贝墨鱼汁意粉
帆立贝墨鱼汁意粉

配埋云呢拿雪糕
跟餐沙律,汤
餐汤
2019-01-25 206 浏览
自从几星期前食过cafe paradise之後一直念念不忘佢既好食!!!!於是我又再拉埋朋友2人去食~~今次食佢太子的另一间分店, 餐厅装修都系唔错....点左set餐......套餐已经有餐汤+田园沙律+一个主菜,另外有嘢饮同埋甜品!!!!好够份量好抵食~~~又叫番卡邦尼意粉.....意粉火喉恰到好处, 酱汁都有浓郁既芝士味!!!芝士汁的蛋味都够突出, 而且好够creamy!!!朋友点的系香辣蚬肉炒意粉意粉好吸味好入味....香辣的程度还令朋友颇满意...蚬肉大大粒....无咩沙...都ok!!!意粉都系火喉恰到好处...唔会太乾之後每人一杯餐饮....我地都系稳阵派....点了柠檬茶....茶底都几新鲜唔会苦涩~~最後是日甜品系益力多雪糕好正,好软滑......啖啖益力多味~~~
今次食佢太子的另一间分店, 餐厅装修都系唔错....
朋友点的系香辣蚬肉炒意粉
意粉好吸味好入味....香辣的程度还令朋友颇满意...

最後是日甜品系益力多雪糕
好正,好软滑......啖啖益力多味~~~
2019-01-20 2841 浏览
今晚同女友人去邻近太子港铁站的Cafe Paradise 食晚餐。餐厅装潢精致,门外有一个迷你旋转木马,打卡一流。叫左两个晚餐,有5course ,附餐汤,沙律,主菜,餐饮及甜品,其中餐饮及甜品可以加钱另叫其他餐牌上的食物,今次只是甜品另外加钱升级做朱古力心太软。我与女友人各自叫一个餐,不过餐厅侍应好贴心的另外加个碟,方便分享美食。今晚餐汤是紫薯汤,很特别,味道很香甜。前菜是田园沙律,沙律菜很新鲜。没有菜靑的苦涩味一个餐是香脆猪手餐$168+10%上枱猪手的分量十分大,猪手的皮十分香脆,肉质鲜嫩,带少少咸香,配菜的紫薯蓉香甜,因为平日其他餐厅多数只是薯蓉,原来紫薯蓉又几好味。另外的是茄子及翠肉瓜,带酸,很开胃。另一个餐是羊扒餐配薯菜$178羊扒有三大件,带着少许羊羔,很有羊味。跟餐的热咖啡,奶是另上的,可以玩拉花,不过我杯似乎是拉树吧。味道香浓。跟餐甜品是绿茶雪糕女友人加$25升级为朱古力心太软,心太软経轻轻一切便有流心的效果,慢慢与女友人互相倾诉,同时又可以享受美食,一乐也。结账加一,共$408.

今晚餐汤是紫薯汤,很特别,味道很香甜。

前菜是田园沙律,沙律菜很新鲜。没有菜靑的苦涩味

一个餐是香脆猪手餐$168+10%
另一个餐是羊扒餐配薯菜$178
羊扒配薯菜
羊扒有三大件,带着少许羊羔,很有羊味。

跟餐甜品是绿茶雪糕
朱古力心太软

慢慢与女友人互相倾诉,同时又可以享受美食,一乐也。

结账加一,共$408.
2019-01-16
羊扒配薯菜
2019-01-18 173 浏览
寻晚同朋友到太子食晚饭,见到呢间西餐厅装饰特色布置几靓,依然保留圣诞节气氛。餐厅内企理干净,坐位舒适,我地点左二个餐,一个是黑松露野菇意大利饭和一个三文鱼蒜蓉扁意粉,一个甜品云石芝士蛋糕🍰,意大利饭煮到恰到好处,厨师火头控制得好好,浓香的芝士伴着黑松露独香味、野菇的惹味,真系好正呀!三文鱼蒜蓉扁意粉,劲多的蒜蓉十分惹味,三文鱼肉嫩鲜甜,扁意粉每一条都均匀地混合着香草和醤料十分好味!滋味的云石芝士蛋糕,口感丰富,浓浓的芝士,甜度适中令人回味无穷和满足。

餐厅内企理干净,坐位舒适,
浓香的芝士伴着黑松露独香味、野菇的惹味,真系好正呀!
2019-01-15 202 浏览
同好耐冇见嘅朋友食饭一定好多偈倾所以想搵个静静地嘅地方一边食嘢一边倾计☺️出到地铁站其实见到有一间不过好似冇乜位职员同我地讲话附近仲有另一间嗰边会多位啲於是就过咗另一间啊😗我地得两个女仔所以都食唔到好多嘢我哋嗌左一个鸡翼做前菜因为鸡翼都系我一个朋友食晒佢食完都饱饱地所以我哋就再叫多咗个烟三文鱼蚬肉天使面嘢饮我就嗌咗一杯Cafe latte ☕️好得意架佢个嘢饮Menu打开会有一个城堡弹起身🏭鸡翼一共有四只有好香嘅芝麻味 未食闻到都已经好吸引🤤到呢个肉天使面其实佢啲海鲜料算多蚬肉同其他海鲜都几多嘅只不过个汁有啲淡加上同啲天使面唔知点解硬系捞唔埋所以食落去有面同汁分开嘅感觉麻麻地🤐出奇地个latte做得几好奶同埋咖啡个比例做得啱啱好饮落去唔会太重奶味 咖啡味有够浓🤩食完我哋仲叫咗一个芒果cake做甜品呀呢个芒果cake啲芒果够甜中间啲忌廉的配搭起上嚟都唔太漏嘅所以做甜品都唔错系食完正餐仲想食多少少野嘅时候啱啱好可以填饱个胃🥳如果想搵个静嘅地方倾计 呢度几好😛

出到地铁站其实见到有一间不过好似冇乜位

系食完正餐仲想食多少少野嘅时候啱啱好
可以填饱个胃🥳

如果想搵个静嘅地方倾计 呢度几好😛
2019-01-15 209 浏览
这次已经不知道是第几遍来太子吃西餐,当然不是说来过这间餐厅很多遍,只是回想原来太子有很多西餐厅,这一点是我以前从来不知道的。Cafe Paradise有数间分店,有两间在太子,一间在界限街,一间在砵兰街,还有一间在杏花村的杏花新城。餐厅门口放置了一些特别的装饰,相比一般的餐厅,多了一份心思。旋转木马有彩色、粉红色和浅蓝色,少女一定会很喜欢,旋转木马亦都令我想起了迪士尼,还真令我想起了一句歌词:旋转中细味天边星宿也没法比差点还忘记了说说这一项,Cafe Paradise 原来曾经在2017年获得OpenRice的「最优秀开饭意大利菜餐厅」,我记得之前也是知道这项的,只是一时忘记了,看来质素也不会差到哪儿去吧。多数人去西餐厅都宁愿要dinner set多於a la carte,毕竟dinner set的价钱便宜很多,又不用花太多的心思去选择菜式。先来了一个餐汤,是日餐汤为黑松露野菌汤,黑松露味很浓郁,但汤的质感可以再稠身一点,有点儿稀。我向来都很喜欢黑松露的食物,这个汤对我来说更是美味。 烟三文鱼蚬肉天使面 $123表面有一些生菜做装饰,烟三文鱼的数量很多,一片片很小片的,吃的时候和天使面

烟三文鱼蚬肉天使面 $123
表面有一些生菜做装饰,烟三文鱼的数量很多,一片片很小片的,吃的时候和天使面一起吃会比较方便,而且烟三文鱼本身是偏咸的食物,和天使面一起吃同时有调和味道的效果。天使面中的忌廉汁很多,有creamy的感觉,但跟黑松露野菌汤一样,质感较稀。

280克美国顶级肉眼牛扒配烧汁 $228
许多西餐厅都有提供肉眼扒,但有些会问人要多成熟,这间的职员就没有问,只能说每一间的风格都不一样。头段肉眼油脂最丰富,入口鲜嫩非常,越後位置油花越不明显,入口仍软嫩。

瑞士鸡翼(6只) $48
很少会看到西餐厅有瑞士鸡翼,多数也是在茶餐厅或冰室才会有的菜式。瑞士鸡翼有丰富的瑞士汁,是正宗的味道,并带点清甜。鸡翼嫩滑易咬。鸡肉容易离骨也是瑞士鸡翼的标准,它做到了这一项。

套餐加$15可配各式特饮,分别点了青柠苹果梳打和荔枝梳打,青柠苹果梳打的青柠和苹果成份平均,不会让其中一方掩盖了另一方的味道。荔枝梳打颇为清甜,是我喜欢的味道。

2019-01-12
< 再访Cafe paradise >这间Cafe paradise 有3间分店,之前试过旺角那间,食物不错,今天和朋友去太子购物,一於试埋太子这间。< Set dinner >Set dinner 有七款,有沙律、餐汤、主菜、甜品和饮品。<Soup><香煎澳洲羊架配烧汁> <沙律菜><烟三文鱼蚬肉天使面>朋友叫了烟三文鱼蚬肉天使面,蚬肉和烟三文鱼份量都足够。< 甜品 >带点微酸,有些乳酪的味道。+10%'service fee
< 再访Cafe paradise >

晚餐羊扒配薯菜

<沙律菜>

沙律菜新鲜

<烟三文鱼蚬肉天使面>
朋友叫了烟三文鱼蚬肉天使面,蚬肉和烟三文鱼份量都足够。

晚餐烟三文蚬肉天使面

< 甜品 >
带点微酸,有些乳酪的味道。

士多啤梨雪糕

士多啤梨雪糕
  • 羊扒配薯菜
  • 烟三文鱼蚬肉天使面
2019-01-13 138 浏览
Café Paradise系一间西式餐厅,装饰精致又吸引入到餐厅,感觉就好似去到另一个温暖悠闲嘅空间点咗1份set dinner先上餐汤&沙律沙律比较一般,反而餐汤南瓜汤几有惊喜用南瓜打至流质蓉状,仲加入其他蔬菜粒,饮落有啲质感,啖啖都有南瓜香主菜香酥软壳蟹牛肝菌意大利饭首先摆盘精美,加分炸软壳蟹香脆,意大利饭被酱汁粒粒包满,味道十分浓郁最锺意佢有别於以前食过嘅淋身意大利饭,爽身有咬口,连埋带有独特香味嘅牛肝菌一齐食,实在每一口都系难得嘅滋味!最後由一份小小豆腐雪芭作结上枱时非常坚硬,连容器都系冻冰冰,甜品保持低温,减慢溶解速度雪芭质地绵密,喺口中慢慢化开时,浓香轻甜嘅豆浆味亦随之散发,不失为一个清新嘅结尾大家有兴趣可以去试试
Café Paradise系一间西式餐厅,
装饰精致又吸引
入到餐厅,感觉就好似去到另一个温暖悠闲嘅空间

点咗1份set dinner

先上餐汤&沙律
沙律比较一般,反而餐汤南瓜汤几有惊喜
用南瓜打至流质蓉状,仲加入其他蔬菜粒,
饮落有啲质感,啖啖都有南瓜香

主菜香酥软壳蟹牛肝菌意大利饭
首先摆盘精美,加分
炸软壳蟹香脆,意大利饭被酱汁粒粒包满,
味道十分浓郁
最锺意佢有别於以前食过嘅淋身意大利饭,
爽身有咬口,连埋带有独特香味嘅牛肝菌一齐食,
实在每一口都系难得嘅滋味!

最後由一份小小豆腐雪芭作结
上枱时非常坚硬,连容器都系冻冰冰,
甜品保持低温,减慢溶解速度
雪芭质地绵密,喺口中慢慢化开时,
浓香轻甜嘅豆浆味亦随之散发,
不失为一个清新嘅结尾

大家有兴趣可以去试试
2019-01-12 139 浏览
今日约咗朋友出嚟食饭,行过咁啱见到门口有个回转木马,谂起好似见过,原来之前食过其他分店,都唔错,决定入去试下呢间餐牌都几多选择,有汤,有沙律,甜品,以呢个价钱嚟讲都几抵食”蘑菇汤”浓浓嘅菇味,每一啖都食到菇粒,加埋香滑嘅忌廉“田园沙律”新鲜嘅沙律菜,份量都合理,加上甜甜酸酸嘅香醋汁,开胃”烟三文鱼蚬肉天使面”蚬味香浓,够咸香嘅烟三文鱼,煮得啱啱好嘅天使面,口感一流,配合埋香滑嘅白汁”美国顶级肉眼牛扒”配菜有甜甜嘅紫薯同茄汁烩什菜,牛扒份量十足,食落肉质松软,肉味香浓,煎得好香口,再配上香浓嘅烧汁餐甜雪糕
餐牌都几多选择,有汤,有沙律,甜品,以呢个价钱嚟讲都几抵食

”蘑菇汤”
浓浓嘅菇味,每一啖都食到菇粒,加埋香滑嘅忌廉

“田园沙律”
新鲜嘅沙律菜,份量都合理,加上甜甜酸酸嘅香醋汁,开胃
”烟三文鱼蚬肉天使面”
”美国顶级肉眼牛扒”
餐甜雪糕