2010-08-30 57 浏览
我妹妹個BB生曰,幾曰前電話打咗電話去柏寧酒店訂了位,3点去到,己有7,8,個人客等著入座,我們只要講自己的訂坐号碼,一行大小約10人,他們替我們拍了一張長枱,本來訂了12位,但有人有病,冇來經理也願意改單,雖然有200個坐位,但坐位之間都有空間,不會太吵,地方好,食物不錯,佈置靚,食得開心!
2010-08-29
  • 咖哩
  • 雪榚
  • 沙律
2010-08-30 17 浏览
今次已經係第三次到Cafe One食buffet, 之前兩次都係食宵夜, 今次同兩個dutch friends黎試dinner buffet, very good, is a good choice for them.為怕無位或等位, 我於兩日前已經訂咗枱, 所以當晚七點準時到逹, 唔駛再等, 就可以入座.我哋一入到去, 已經見到兩旁放滿林林總總既美食, 一入門口, 就係dessert bar, 跟住就係東南亞美食吧同冷盤吧, 再入就有西式同中式熱盤, 另一角再有日式sushi bar & salad bar.我兩個dutch friends首先向亞洲美食進發, 我就當然係健康為主, 先食salad後食冷盤同刺身啦! salad bar啲菜同種類都算新鮮同多選擇. 冷盤有龍蝦, 凍蝦, 長腳蟹, 青口等等...去到sushi bar我要咗各式刺身, 個大廚好好人, 好nice, 仲整咗朵三文魚刺身玫瑰花比我. 啲刺身又新鮮, 食到我兩個dutch friends都大讚yummy yummy!中西Dessert都有好多選擇, 黑森林旦糕, Mango mousse cake, gree

中西Dessert都有好多選擇, 黑森林旦糕, Mango mousse cake, green tea mousse cake, new york cheese cake, 最難得有我鐘意食既番石榴pudding, 清清地, 唔太甜, 我搵咗好多地方, 都無番石榴既dessert架! 咁當然都有soft ice任食啦!

不經不覺就食咗兩個幾鐘, 我哋三個都食到肚滿腸肥, tummy belly都出晒黎! 開開心心地過咗一個難忘既生日.
2010-06-06
2010-08-18 14 浏览
認識多年既長輩好友從未試過提及食buffet; 今次竟然中了。************好耐沒見長輩好友,他訂了這裡請食飯,更臨時來了位台灣美女朋友,哈哈! 練習國語。7:20pm到達。看來有很多選擇,可是熱食就是不太合意,燒味點心怕怕… 又不能吃太多甜點,只好吃冷海鮮。7:20pm已沒refill長腳蟹,只街一兩支瘦腳,因此冇食過。螺大大隻但有些沙,龍蝦仔好食d,龍蝦仔肉固然是很少,拆肉又很麻煩,於是拿了大堆慢慢拆有d細藝順便傾吓計。一大堆龍蝦仔殼,得丁點肉食,無所謂啦傾吓計。因為生日,酒店送了一件mango cake加candle來以表心意。聊勝於無,當拍攝用。整體是,當朋友聚餐也OK。不過桌子很密比較嘈雜。若waiters再勤些收碟會好些。

************

2010-08-16
2010-08-17 18 浏览

2010-08-16
2010-05-18 3 浏览
因為屋企人係Member, 所以去食自助餐 !平日夜晚自助餐要成$318, 五六日更加要 $358, 一D都唔算平, 起初諗住野食應該都唔錯,點知去度就好失望 ! 咁既價錢竟然連生蠔都無, 人地lunch buffet $1xx o既都有啦 ! 之後去食魚生, 但種類得好小。 轉去食蟹腳, 但蟹腳好細隻, 而且好乾身, 又無鮮味, 一d都唔juicy, 一個字"差" ! 熱盤都係普通大路野, 係個羊架唔錯, 不過攞左一件之后想再encore已經無晒, 唔再refill.......甜品都係朱古力噴泉咁,無咩特別, 係有軟雪糕, 同杯裝Häagen-Dazs, 值得一讚!野食已經唔特別, 埋單個時仲掃興 ! ! ! Join個member時, sales話明唔需要咭主去都可以用(每張member可以買一送一), 仲幫我地訂埋枱! 我地4個人去, 2張member card (其中一張係問朋友借), 點知最後埋單時, 個侍應生話唔用得, 結果理論完都係唔得 ! 最終我地要被迫用左張無咁抵o既coupon埋單 !其實我覺得個侍應生係到玩野, 幫酒店倒米 ! 其實個咭主去唔去, 都係收咁多錢,
因為屋企人係Member, 所以去食自助餐 !
!
! 最終我地要被迫用左張無咁抵o既coupon埋單 !
其實我覺得個侍應生係到玩野, 幫酒店倒米 ! 其實個咭主去唔去, 都係收咁多錢, 又有咩關係呢 ?????? 大家如果收到呢D酒店sell member 都係要小心, 叫你join member個時就話可以, 到用個時就唔得, 之後投訴都無用 !

另外, 咁大間酒店o既餐廳, 竟然無自己獨立洗手間, 要攞鎖匙出去商埸用洗手間 ! 真係 unbelieveable !

總括, 如果要我俾咁o既價錢食d咁o既野就真係唔抵, 唔信o既大家可以睇其他食評 !

2010-05-11 7 浏览
上星期6約左個朋友去Cafe One食 Lunch Buffet~因為我屋企人有人係Member Card, so 2個人去一人免費。入到去見到拎野食果個位都幾多野食, d野都幾新鮮, 而且雪糕係Haagen Dazs。位位$131有Haagen Dazs食, 真係好抵架啦。而且Lunch都有d海鮮, 都幾ok wor!海鮮有: 賴尿蝦, 龍蝦仔, 蝦同青口壽司種類比較少。甜品同熱分選擇都幾多。我岩岩見到op呢到有coupon, 值得一試架!At last, 果到d人服務真係好ok, 收野收得好快同埋refill d野食都好快~

位位$131有Haagen Dazs食, 真係好抵架啦。

而且Lunch都有d海鮮, 都幾ok wor!

海鮮有: 賴尿蝦, 龍蝦仔, 蝦同青口

壽司種類比較少。甜品同熱分選擇都幾多。

我岩岩見到op呢到有coupon, 值得一試架!

2010-05-08
  • 士多啤梨奶凍
  • Haggen Dazs雪糕
2010-03-08 35 浏览
餐廳內食物味道真的很一般,湯 = 一般貨色壽司 = d飯凍到硬硬地蝦 = D肉霉青口仔 = 完全冇味食落仲有攤水, 入口即吐。燒味 = 一般蒸籠點心 = 唔算好食甜品 = 除了軟雪糕機有朱古力/ mix /雲尼拿 可以比你自己玩,仲有Ha記2種味自選,芒果布丁冇芒果粒 , 龍眼Jelly 個d Jelly冇味,朱古力cake你試一口就唔想再食。服務員態度白衫個d都ok,比較高級個d都做到冇乜笑容。除非你投訴如果唔係都唔係幾想理你。投訴後跟進進度不錯。
餐廳內食物味道真的很一般,
湯 = 一般貨色
壽司 = d飯凍到硬硬地
蝦 = D肉霉

青口仔 = 完全冇味食落仲有攤水
, 入口即吐。
燒味 = 一般

蒸籠點心 = 唔算好食

,仲有Ha記2種味自選,芒果布丁冇芒果粒
, 龍眼Jelly 個d Jelly冇味
,朱古力cake你試一口就唔想再食

2010-03-07
纪念日
2010-02-28 5 浏览
好多食物的水準都只屬合理水平,完全無味的藍貝青口簡直浪費了它〈若可用白酒煮就好了〉,龍蝦鉗都幾ok的說,焗生蠔就幸運地取了2次〈如果可以出得密d就更更更好〉。服務態度就絕對一流的說〈起碼我覺得〉,因侍應生問餐飲是喝甚麼的時侯,我說不用了並向友人提議由我請她到附近的咖啡店喝咖啡,但同行的友人卻不知就裹的說是免費的為何不要〈喝了一口後她明白了〉﹔在結帳時,經理竟然主動地詢問還有那些地方有可以改進或不足之處,更主動提出為我們更換飲品。
〈若可用白酒煮就好了〉,龍蝦鉗都幾ok的說
,焗生蠔就幸運地取了2次
〈如果可以出得密d就更更更
〉﹔在結帳時,經理竟然
  • 龍蝦鉗
1K
2010-01-01 12 浏览
呢間餐廳其實已留記左好耐, 但因d 評分都係好一般, 所以一直都未上過黎食.今日阿妹叫黎呢度食buffet lunch, 才有機會一試~上到reception, 個姐姐都幾友善, 去到窗邊位, 幾好, 坐o係度都精神d噃~出去行個圈, 海鮮及魚生有個細section, 不太多選擇, 魚生得4 款;有八爪魚, 三文, 吞那及好似魚立魚, 食了八爪及吞那, 幾新鮮, 味正常!海鮮仲有龍蝦鉗, 青口及中蝦, 都幾新鮮, 蝦唔霉, 龍蝦鉗都幾大隻, 也鮮味. 沙律區都有不少野食, 煙三文, 普通的火腿, 當然仲有好多菜及蕃薯等.煙三文不錯呢.肉方面, roast 冇牛, 主打係火雞, 火雞比, 及火腿, 食過, 不錯呢. 唔乾,仲好juicy 架.中菜有點心, 燒味, 及一d 炒菜, 辣酒螺, 煎龍利; 係d 點心可能唔太多人攞, 蒸到幾淋; 當然, 蝦餃除外!其他全都ok , 龍利幾好食添, 我食左好大塊!有個細細咖哩區, 有海鮮咖哩及羊咖哩兩款;海鮮咖哩係好淺 色的,似椰汁重, 又不太想食羊; 所以冇試.包個飲品的, 我叫了凍檸茶, 正常.服務ok, 好快手又友善.係去洗手間要行幾遠, 仲

煙三文不錯呢.

中菜有點心, 燒味, 及一d 炒菜, 辣酒螺, 煎龍利;
係d 點心可能唔太多人攞, 蒸到幾淋;
當然, 蝦餃除外!

其他全都ok , 龍利幾好食添, 我食左好大塊!

有個細細咖哩區, 有海鮮咖哩及羊咖哩兩款;

包個飲品的, 我叫了凍檸茶, 正常.

服務ok, 好快手又友善.

係去洗手間要行幾遠, 仲入過hmv.
食完龍蝦成手立痴痴, 仲要行咁遠...

一人250, 呢個價其實又好 ok 噃.
甜品ok, 都幾大個section.
肉ok, 但選擇唔多.
龍蝦鉗不錯了.
肉ok, 但選擇唔多.
2009-11-02 14 浏览
同朋友相聚想坐得舒服一點,傾吓計飲吓嘢所以就選了Cafe One;環境真的很舒適,因為訂座的關係,所以坐在窗口位置,日光透入,很和暖而且感覺悠閒~食物方面:壽司種類不多,但都不錯幾新鮮!點心就大概是豬肉燒賣,干蒸牛肉燒賣,蝦餃,千層糕,及一兩款別的糕點,熱辣辣的好吃~飽點也做得出色,特別是鬆餅之類的,但酥皮類的就一般而已,不夠鬆化有點韌~熱盤不多:有魚類菜餚,印式菜餚,串燒,雞翼,春巻等常見自助餐食物...沒有燒牛肉,但有燒火腿和燒雞肉,想吃要麻煩廚師幫你切一片;冷盤,沙律都有好幾款選擇,算是不錯了~照例有櫃檯幫客人灼菜淥粉麵之類的,但我們這次吃的菜很"老";而且湯很淡,像是無味~甜品很精緻,朱古力慕絲,麵包布甸,出爐蛋撻好吃,另有些小品也好,但有些外表很美的就名不符實,難吃...飲品有鮮橙汁及豆漿任意添飲,兩者都好喝,但豆漿很飽肚~最後更有餐茶附送,都是咖啡,奶茶,檸茶之類的,完餐後可以向待應生order~因為有openrice的優惠巻,所以埋單找數每人都不用$120,抵食,就這樣消磨了一個下午
;

食物方面:
壽司種類不多,但都不錯幾新鮮!

沒有燒牛肉,但有燒火腿和燒雞肉,想吃要麻煩廚師幫你切一片;
冷盤,沙律都有好幾款選擇,算是不錯了~
飲品有鮮橙汁及豆漿任意添飲,兩者都好喝,但豆漿很飽肚
~

2009-10-26 1673 浏览
The sashimi and sushi were not not that great. You could feel that they were not fresh. The dim sum and 'siu mei' - barbecue porks had poor texture. The restaurant probably used frozen chicken and porks. The overall feeling of all cooked, salad foods, desserts and pastry were really average.
pizza was okay
far too spicy and over cooked
chicken rings were too dry
$130 (宵夜)
2009-10-23
今晚和朋友們在這裏聚會,由於早book位,所以可安排坐在近窗位置,算是不錯,但近窗位置的座位頗為昏暗。當晚的食物實在完全沒有驚喜。一人半雙白烚龍蝦,一般。蟹腳 refill 得慢,又被人搶得快。魚生看上去麻麻。沙律普通。人人都說蝦餃出名,但皮一夾就爛,一般。乳豬皮及燒鴨皮好硬。蟶子有沙。椒鹽鱔炸得太硬。牛肉金菇卷又煎得太老太硬。酸辣湯味道不像酸辣湯,好淡。甜品尚算OK。有Haagen Dazs 雪糕,算是驚喜,但數量有限,手快有,手慢無。軟雪糕也不錯。埋單四個人,用恒生咭75折,$1081.2。朋友們一致同意,用這個價錢,寧願加多百多元,去Conrad了吃自助餐了。相信不會再幫襯,唯一可取是服務員的服務不錯。

當晚的食物實在完全沒有驚喜。

一人半雙白烚龍蝦,一般。

蟹腳 refill 得慢,又被人搶得快。

魚生看上去麻麻。

沙律普通。

人人都說蝦餃出名,但皮一夾就爛,一般。

乳豬皮及燒鴨皮好硬。

蟶子有沙。

椒鹽鱔炸得太硬。

牛肉金菇卷又煎得太老太硬。

酸辣湯味道不像酸辣湯,好淡。

甜品尚算OK。

軟雪糕也不錯。

相信不會再幫襯,唯一可取是服務員的服務不錯。
2009-10-22
  • 軟雪糕
2009-10-20 3 浏览
今日跟已離職的上司食飯,Café One係佢提議的,都好呀,有一段時間無食過。初初開的時候都幾鐘意黎食,佢的自助餐幾多野食架,個時有中式點心檯,我覺得好犀利 (家陣好多酒店的自助餐廳都有供應了)。到後來試過兩、三次同朋友夜晚黎食甜品,價錢比起出面普通非酒店餐廳差不多,而且水準穩定,不過當然比起中式糖水,西式甜品比較甜喇。今日去到,檯檯都食自助餐﹗對減緊肥的我黎講真係好掙扎,記得上一次來食lunch (好似已經兩年前),單點左一個burger set,都幾好味。不過最後我都係選擇食自助餐,因為我怕叫a la carte,如果只食少少會好浪費食物。海鮮冷盤有蝦、龍蝦仔和青口,我只吃了兩件青口,無雪味不過唔大隻同唔juicy,普普通通。另吃了一塊煙三文魚,兩口沙津,尚算新鮮。見到印度naan bread 剛推出,即刻攞一件試下,再伴咖喱牛肉同咖喱海鮮,naan bread唔夠軟熟,有d韌,失望啊~ 兩款咖喱反而唔錯,有兩種不同的香辣味。個印度烤雞好味,香草味香濃,好多時tandoori chicken都會鞋口,難得佢呢個雞肉唔鞋,如果熱食就更好。Roasted beef就好韌喇,好難切,食左

另吃了一塊煙三文魚,兩口沙津,尚算新鮮。

Roasted beef就好韌喇,好難切,食左一口就唔再食lu。

甜品喇,有好多選擇。我揀左﹕
1.藍莓薄班戟 (個皮好薄,幾好味)
2.格仔 waffle (微熱,頗脆口,不過佢竟然無最傳統的糖漿供應
3.Chocolate mousse (唔好食,太水,味道有少少怪)
4.栗子蛋糕仔 (好味呀)
5.朱古力噴泉 (只有菠蘿同綿花糖,其他可能未refill?)
6.朱古力 fruit tart仔 (細細件,生果新鮮)

咖啡,帶酸。價錢,唔知道啊,多謝長輩。

唉,又要跑步喇!
2009-10-20
  • 甜品
每次同女友到維園拍拖,經過柏寧酒店的CAFE One,見到鬼咁多人,心諗呢間buffet一定好正!好想去食,但又怕人多點知女友最近參加左個叫什麼vwinwin.com的網站遊戲,贏左個免費buffet,佢就唔洗錢,我就要食自己不過總好過要比兩份可能係中獎去ge關係,招呼相當好,但當我地想影食物檯的食物時,職員居然阻止都唔知佢怕mug?講番d食物,勁普通ge buffet基本野,雖然好味,但只值兩舊水左右不過我只係比左$350兩個人食,有so不過人實在太多啦…d檯又迫…最慘係女友中過獎後,食過番尋味,迫我參加0個個網站遊戲,d問題鬼咁難答,今次真賠了夫人啦…
心諗呢間buffet一定好正!好想去食,但又怕人多

贏左個免費buffet,佢就唔洗錢,我就要食自己

不過總好過要比兩份
可能係中獎去ge關係,招呼相當好,
但當我地想影食物檯的食物時,職員居然阻止
都唔知佢怕mug?

不過我只係比左$350兩個人食,有so

迫我參加0個個網站遊戲,d問題鬼咁難答,今次真賠了夫人啦…
職員居然唔比影相,聞所未聞!所以只影得e張!
海鮮新鮮好味,但未算驚喜
青口係我至愛!
牛排太乾身,似下價buffet!
豬腩肉反而有驚喜!
送每人半送龍蝦仔,算係咁啦…
有軟雪糕食,其他少見!
2009-10-01
海鮮新鮮好味,但未算驚喜
青口係我至愛!
豬腩肉反而有驚喜!
送每人半送龍蝦仔,算係咁啦…
有軟雪糕食,其他少見!
2009-09-04 1167 浏览
It's the 2nd time I have buffet there. We arrive there to have 宵夜buffet at around 10:15pm. Around 10:30pm, waiter told us we can start getting food. It's good to arrive earlier as can pick better table.Those food I recommend:自選粥 (can choose many many ingredients, so the taste is good).Bread pudding (very good quality)Chocolate mouse (rich chocolate taste, little bit sour)orange juice (fresh)soya bean milk (rich in soya taste)Those food I dun recommend:海鮮pizza(it's dry), 炸雞翼(it's dry), 赤貝壽司,忌廉蛋糕(

Those food I recommend:
orange juice (fresh)

Those food I dun recommend:
海鮮pizza(it's dry), 炸雞翼(it's dry), 赤貝壽司,忌廉蛋糕(taste very very normal),布甸(taste very very normal), 海鮮扇貝(too salty and not have fresh seafood taste), 軟雪糕(like McDonald quality)

• Bread pudding