2009-08-28 18 浏览
係Openrice.com 度下載左張coupon, 一行3人黎食, 都有8折, 埋單每人$287之前睇左好多朋友既評語, 都話café one 既水準好似下跌左少少,我已經有成2無黎, 尋晚再黎, 可能有心理準備, 都覺得水準都無想像中咁差之前開邊龍蝦係任食, 不過要搶, 同埋唔擔保一定有得食. 今次黎尹左做每位半隻, 我反而覺得幾好. 冷盤方面, 尋晚有龍蝦仔, 凍中蝦, 凍蟹, 青口, 同埋都等等下refill 既蟹腳.我主打龍蝦仔,10隻裏面有一隻係唔太新鮮, 過得去啦.熱盤方面, 值得一讚既有避風塘炒龍蝦鉗, 初時以為好少出, 係咁攞, 去到後期先知refill 得好快好密, 都幾好食.仲有蒸帶子, 一次出唔係好多, 不過去親攞都見到有, 唔錯.我欣賞既菜式仲有潮洲蠔餅, 係新鮮煎既, 熱辣辣點心方面, 蝦餃都覺得做得好, 我都食左幾隻服務方面, 可能人真係好多, 所以, 都要叫幾次先斟水,同埋, 濕紙巾要問至比一張, 以酒店餐廳黎講, 好似孤寒左少少.不過, 總體黎講, 有COUPON, 都試得過

我主打龍蝦仔,10隻裏面有一隻係唔太新鮮, 過得去啦.

我欣賞既菜式仲有潮洲蠔餅, 係新鮮煎既, 熱辣辣
點心方面, 蝦餃都覺得做得好, 我都食左幾隻

不過, 總體黎講, 有COUPON, 都試得過
2009-08-25
2009-08-17 20 浏览
27/7(一) 7pm食緣隨著舊同事S小姐相贈的$300優惠卷,到了柏寧酒店的Cafe One.特意預留了近窗口的位置,景觀尚算開揚.無奈我們的位置跟收集碗碟處僅一尺之差,餐具發出的交響樂不絕於耳!繞場一周,察看buffet桌上陳設的食物,其新鮮度及長相不甚看得上眼,壽司櫃在的壽司尤教人倒胃!而且搶食情況頻生,龜速的refill速度,食物的新鮮度及長相不甚看得上眼,而且搶食情況頻生,龜速的refill速度令人法子.唯有以衝鋒陷陣式搶灘才有生機!但這場面竟出現於一家四星酒店內,這點值得商確!每位敬送的半隻龍蝦,不吃也罷!全晚以甜品Crunch cake及雪糕蛋糕最為像樣.$338一位的自助晚餐,比三星的酒店還得比下去.服務也未見起色,碰灰的晚餐!
27/7(一) 7pm

每位敬送的半隻龍蝦,不吃也罷!

2009-07-27
2009-08-06 16 浏览
事隔兩年多再次到柏寧食 buffet上次的經驗, 令老爸非常難忘, 經常大讚如何多東西吃今次老爸適逄有親戚自遠方來乘此機再開懷大吃今次再重臨 cafe one雖有 coupon, 但折後同兩年多前卻仍是同一價格先說自助餐最重要(回本)的海鮮冷盤上次任食的開邊龍蝦, 今次卻只變成每人獲派半隻生蠔欠奉(幸好此次赴餐之各人都對生蠔沒有甚麼興趣)翡翠螺亦消失了長腳蟹只屬一般, 而且 refill 頻率不密, 常見只餘冰磈一大盤另有冷蝦, 花蟹, 細細隻的龍蝦仔及青口花蟹不俗, 但由於海鮮不多的關係, 連花蟹都被快快搶劫一空青口沒甚麼味道龍蝦仔的確不負「仔」一字, 細隻得沒有興趣一試熱盤亦不多較好味的有避風塘炒龍蝦拑其餘有炒飯, 咖喱, 燒味, 點心等等都沒有一嚐甜品倒是不錯有兩款 Haagen Dazs 杯裝(上次可是有四種味道選擇)亦有軟雪糕機另有窩夫, 雪糕筒等使雪糕有更多花款擇選甜品時見師父正切一個蛋糕, 原來是雪糕蛋糕來的要了一片, 有新鮮感其餘各款蛋糕, 甜品都屬酒店級數可說是此次最難忘亦最沒有走樣的一環整體服務不錯, 收碟倒水亦算快有年紀大些的食客望住那軟雪糕機不知如何下手時亦見
事隔兩年多
再次到柏寧食 buffet
上次的經驗, 令老爸非常難忘, 經常大讚如何多東西吃

今次老爸適逄有親戚自遠方來
乘此機再開懷大吃

今次再重臨 cafe one
雖有 coupon, 但折後同兩年多前卻仍是同一價格

先說自助餐最重要(回本)的海鮮冷盤
上次任食的開邊龍蝦, 今次卻只變成每人獲派半隻
生蠔欠奉(幸好此次赴餐之各人都對生蠔沒有甚麼興趣)
翡翠螺亦消失了
另有冷蝦, 花蟹, 細細隻的龍蝦仔及青口
花蟹不俗, 但由於海鮮不多的關係, 連花蟹都被快快搶劫一空
青口沒甚麼味道
龍蝦仔的確不負「仔」一字, 細隻得沒有興趣一試

熱盤亦不多
較好味的有避風塘炒龍蝦拑
其餘有炒飯, 咖喱, 燒味, 點心等等都沒有一嚐

甜品倒是不錯
亦有軟雪糕機
另有窩夫, 雪糕筒等使雪糕有更多花款

擇選甜品時見師父正切一個蛋糕, 原來是雪糕蛋糕來的
要了一片, 有新鮮感

其餘各款蛋糕, 甜品都屬酒店級數
可說是此次最難忘
亦最沒有走樣的一環

整體服務不錯, 收碟倒水亦算快
有年紀大些的食客望住那軟雪糕機不知如何下手時
亦見有待應很快及有耐心的去教如何使用

大致上總覺得味道還是比不上前年
連老爸都說還是上次好
難道回憶真是美好的?
2009-08-01
係銅鑼灣行到大約10:00左右,過去了柏寧酒店的餐廳試食宵夜buffet~原來10:30才開始,我地入到去未坐低,見到有個二人位的梳化位,就問那位waiter那個位有無人book到,但那位waiter態度真係好麻麻,可能係三星級酒店的關係嗎??但最後都比了那個梳化位我們坐~出去拎野食,冷盤有三文魚+赤貝壽司,沙律,熱盤就有海鮮扇貝,自選粥或麵,海鮮pizza,點心,魷魚鬚,炸雞翼,甜品有軟雪糕,忌廉蛋糕,布甸,黑糯米三文魚+赤貝壽司: 經常被人以快速時間搶晒....但我覺得那裡的壽司麻麻地,唔係好新鮮.....(65分)海鮮扇貝: 食落口好似大部份都係蟹柳+一些好細粒的扇貝仔沙律,然後放入焗爐而成,味道都ok啦....(70分)自選粥或麵: 好似車仔麵咁,自選"食送"然後比師傅烚熟,我只選了就咁烚熟,就無落粉麵,普普通通啦,無咩特別(70分)海鮮pizza: 好乾,好似放左好耐.......(50分)點心: 我建議大家都係食番公仔點心比較好.....(20分)魷魚鬚,炸雞翼: 魷魚鬚都ok,但炸雞翼麻麻地,可能兩樣都普通啦.....(60分)軟雪糕: 幾好,跟麥當勞的雪糕差不多,我揀了

軟雪糕: 幾好,跟麥當勞的雪糕差不多,我揀了朱古力味(70分)

忌廉蛋糕,布甸: 忌廉蛋糕我麻麻地鍾意食......食了半件都無再食了...味道好甜好甜....布甸都好甜,但兩樣都都唔會推介...(40分)

黑糯米: 入面有椰果,味道都ok,唔錯(70分)

總體來說,用埋coupon$115食這個宵夜buffet都普普通通,冷盤無乜揀,熱盤就比較多些少,而甜品我只會揀雪糕同黑糯米,以$115一位的價錢可以一試
刺身+沙律
自選粥
三文魚刺身
生果+甜品
2009-07-17
$115 (宵夜)
刺身+沙律
自選粥
三文魚刺身
生果+甜品
十一點至有得食!!!!!!!!!!朋友話好大好多野食.........係真既....真係宵夜 buffet 黎講...算超盛大矝貴既就真係無乜...好彩平凡食物中有好多都好好味....好味既包括 tandoori 雞,pizza,炸魚柳 tartar sauce,羊扒,shepherd's pie,唔 refill 既煙三文魚,仲有任飲既青瓜汁,橙汁,木瓜奶(?)once again...坐倒街 view 窗口位加哂分會再去

十一點至有得食!!!!!!!!!!

矝貴既就真係無乜...好彩平凡食物中有好多都好好味....

once again...坐倒街 view 窗口位加哂分

會再去
三文魚不 refill
i love rocket
任飲
shepherd's pie
皇室堡+維園
2009-07-18
$140 (宵夜)
2009-06-23 5 浏览
星期六晚諗唔到食乜,結果走咗去Café One食自助餐。先來一碟冷盤,有各式火腿、肉腸、煙三文魚、沙律菜等等。款式選擇OK,食材都尚算新鮮。再來一碟日式刺身壽司拼盤,選擇較少。刺身只有吞拿魚、三文魚、魚及八爪魚四款,色澤唔算很光鮮,味道一般。壽司亦只有六七款,多是卷物,唔係咁吸引。試了聊聊兩三款如甜蝦、帶子壽司等,都只是普通質素。至於熱盤,選擇較多,由東南亞美食如咖喱、薄餅;西式美食如海鮮酥、燒牛肉;到港式美食如車仔麵檔、燒味、點心都有。都係嗰句,食物質素末見特出。我至愛的燒牛肉雖燒得juicy,但肉味不夠香濃。再試試餐湯,中西兩款都唔得。唔係過杰(中式)就是過稀(西式)。等了好一陣子,才見此店的冷盤孖寶「開邊龍蝦」及「長腳蟹」出場。這兩款孖寶,很久才refill一次,每次數量很少,不消一會便沽清,好不容易才吃到開邊龍蝦。以四五星酒店自助餐來說,係唔應該有這情况嘅!最後試甜品,款式賣相OK啦!最吸引是有Haagen-Dazs雪糕,按奈不住也吃了兩杯!自助餐原價$368+10%一位,因有membership card關係,有半價優惠。如以原價來說,此自助餐價錢並不便宜,亦唔算value

星期六晚諗唔到食乜,結果走咗去Café One食自助餐

再來一碟日式刺身壽司拼盤,選擇較少

再試試餐湯,中西兩款都唔得
。唔係過杰(中式)就是過稀(西式)。

自助餐原價$368+10%一位,因有membership card關係,有半價優惠。如以原價來說,此自助餐價錢並不便宜,亦唔算value-of-money。以半價來說,尚算合理。

[20/6/2009; Sat]

冷盤 (Round 1)
日式刺身壽司拼盤 (Round 2)
熱盤 (Round 3)
冷/熱盤 (Round 4)
熱盤 (Round 5)
生果 (Round 6)
甜品 (Round 7)
甜品 (Round 8)
2009-06-20
2009-05-25 74 浏览
這個星期放大假,個天又落雨,唔知去邊好,唸唸吓不如食個Lunch先,一唸就選Cacf One,因很久沒試它了,不知水準如何,又近旺區.其次見某食評長話多說,資料又唔清晣,等小弟發表今日最新食評啦Seefood: 龍蝦仔(味道咸d,可能係海鮮味,但我覺得好味,頭尾都食咗廿幾隻) 細青口(味道太淡,冇乜點吃)next 大蝦(大大隻蝦,啖啖肉,不過鮮味不足,可能雪得大耐)Hotfood_今日有大發現: 1)炸生蠔,好鬆脆...好味,2)羊架...正,平時晚上才供應,今日有口褔了,2樣而且不停供應.必定要食.其它不外乎點心:蝦蛟,燒賣,牛肉,叉燒包,糯米雞,千層糕,....等等. 燒味:义燒,白切雞,燒鴨 熱盤: 時菜,煎樣三宝,炒飯,牛油粟米,炸雞翼,溥餅,仲有蒸鮮帶子夠大隻. 印度食品:咖哩海鮮,火辣肉粹,印度炒飯,炸雞. 有煮麪又

細青口(味道太淡,冇乜點吃)next
大蝦(大大隻蝦,啖啖肉,不過鮮味不足,可能雪得大耐)
燒味:义燒,白切雞,燒鴨
印度食品:咖哩海鮮,火辣肉粹,印度炒飯,炸雞.
有煮麪又有粥,法式麫
仲有沙律吧食物多款選擇,甜品部須然款式不變,但食過的朋友都知都唔錯,爭d溜咗魚生及壽司bar.
最後仲包餐飲,凍飲須然只係奶荼及咖啡,不過夠大杯.
星期一至五 12:00 - 2:30 pm _ Lunch $178 / person + 10% services
Use openrice 優惠70%
計算表: $178 x 70% =$124.6+$17.8services=多謝曬$142.4-
備註:如1:00pm前結算可以$108+10%services=$118.8放底走人
總結:這價錢去邊度食到呢?

Date: 25-5-09
羊架
沙律吧
麵及粥檔
2009-05-25
$142.4 (午餐)
熱盤
龍蝦仔
炸生蠔
羊架
沙律吧
麵及粥檔
11/4當天我們已經一星期前book 了枱, 所以我妹妹, 我男友&我都好期待今天的tea buffut, 話晒<柏寧酒店>都是五星的酒店!!今次最開心的是多謝openrice 的7折coupon, 可以食到抵食的tea buffut...有橙汁, 豆漿, 雜菜苦瓜汁我們一開始都主攻我的danish pastry和沙律, sushi冷盤方面......千島汁----好稀, 好淡的千島汁茨仔沙律---是冇味的沙律, 好淡味希臘沙律---好鬼酸, 都不好食羅馬生菜都好fresh, 不過第一round已好多客人取晒, 我都是取第2round, 可以try 下blue cheese dressing, 都好香濃的cheese , 用生菜點少少chesse dressing都不錯sushi冇咩款,只得eel, squid,salmon, prawn,都是花卷為主! 三文魚都是出過一次, so 我都冇食過最多人取的sushi都是鰻魚&三文魚...熱盤方面, 他們都算是好多選擇, 有炸雞翅膀, 茶葉蛋, 牛油粟米, 蝦多士, noodle in soup, 點心--(蝦餃, 燒賣,

有橙汁, 豆漿, 雜菜苦瓜汁
冷盤方面......
千島汁----好稀, 好淡的千島汁
茨仔沙律---是冇味的沙律, 好淡味
希臘沙律---好鬼酸, 都不好食
羅馬生菜
最多人取的sushi都是鰻魚&三文魚...
熱盤方面, 他們都算是好多選擇, 有炸雞翅膀, 茶葉蛋, 牛油粟米, 蝦多士, noodle in soup, 點心--(蝦餃, 燒賣, 叉燒包...), tandoori chicken, 炸蝦片, 金菇牛肉卷,炸手指雞,日式餃子, 腸仔,叉燒燒鴨pizza,炸春卷, 魷魚鬚, 有火雞&蜜汁火腿, 煎堆仔,炒麵......
先講最好食的熱盤先
炸蝦多士都不錯, 剛炸起裡面是啲蝦膠, 都好香口, tandoori chicken都不俗, 不過spicy了一點,pizza都好脆, 都好好食, 餃子&炸手指雞都是炸, 點了sauce都好食, 點心都好多人好快取晒, 要快d取了
不是太好食的food有
金菇牛肉卷, 牛肉好"實",都取了一次後, 我再出去取已經冇出現! 火雞都是好"實",好乾又"鞋", 有好多人去取湯粉麵, 所以我都冇食過, 可以有龍蝦丸, 牛柏葉,魚蛋...可以烚下烚下

我們今天都是主攻甜品為主, 但是有點失望, 蛋糕方面冇cheese cake or tiramisu?
多數都是mousse cake , 而且又不知道是什麼?因為都冇名牌!
桂花糕是冇桂花味! 紅豆糕是晤甜?難道忘記放sugar?
芒果布甸是酸酸地, 但不是好食!
panna cotta都不錯, 都好滑!
格仔餅好硬又乾, 都是不得!

栗子餅最好食, 個栗子味道都好濃
也可以try下朱古力酥, 都好好食的chocolate mousse

最開心都是可以自制軟雪糕, 有雲呢拿&朱古力, 不過要找多個friend幫手, 因為都要好用力按個掣才放到雪糕
啲雪糕都好滑, 好好食

水果有3款---pineapple, 西瓜&honeydew

基本上都好抵食的,一個人的下午茶buffut是$138+10%, 現用了openrice的7折coupon都是每人都是$110.4, 不過食物選擇都好多, 但甜品方面就不是太好食...環境方面都好舒適, 好大的地方, 光線好充足, 服務方面都好nice, 好快幫了我們收碟

沙律款式不算多
蝦多士都不錯!
桂花糕是冇桂花的香味, 紅豆糕是冇落糖??
最好食的cake 都是chestnut
可以自制軟雪糕, 有雲呢拿&朱古力
都是花卷為主!!
好乾的格仔餅
好正的dessert
2009-04-11
$110.4 (下午茶)
蝦多士都不錯!
最好食的cake 都是chestnut
可以自制軟雪糕, 有雲呢拿&朱古力
好正的dessert
標題有兩個意思1. buffet的食物2. 另外的buffet餐廳!6:30開始buffet,先主攻冷盤!蟹蓋: 有很多膏,香甜的.不俗!龍蝦(half): 加上sauce令蝦肉更鮮甜.但食不慣龍蝦膏的我覺得很腥三文魚刺身: 一般得感覺有點差,有根.壽司: 飯頗硬...旦salad,薯仔salad: 四平八穩.煙三文魚: 肯定比日式三文魚來得好吃!法包: 好吃好吃!媽媽還encore了 熱葷數量尚可接受蝦餃,燒賣: 可能點心是cafe one的其中一個小賣點!說真的,弄得不錯.蝦肉爽甜!誠意之作!燒鵝: 與街外吃的無異!收貨!椒鹽尤魚鬚:我的天...鬚的尾巴全給我們棄掉!因為實在太硬了-v-白汁(?)螺絲粉: 淡得可憐.眼見廚師為non-buffet customer製作的意粉美味極了.但.自助餐的卻如斯難以放進口中.....豉汁蒸鱔:略為咸了一點,但可算是熱葷內的其中一味好菜咖哩角: 硬!而且吃不出甚麼味道來*湯!西芹雞柳cream soup!天啊!整壺湯只有cream and butter的味道!只喝了一口便捨它而去!中湯是西湖牛肉"根"(執筆忘字-v-): 因為豆腐之故,沒有嘗
標題有兩個意思
1. buffet的食物
2. 另外的buffet餐廳!

6:30開始buffet,先主攻冷盤!

蟹蓋: 有很多膏,香甜的.不俗!
三文魚刺身: 一般得感覺有點差,有根.

壽司: 飯頗硬...

旦salad,薯仔salad: 四平八穩.
煙三文魚: 肯定比日式三文魚來得好吃!
法包: 好吃好吃!媽媽還encore了

熱葷數量尚可接受
燒鵝: 與街外吃的無異!收貨!
豉汁蒸鱔:略為咸了一點,但可算是熱葷內的其中一味好菜
咖哩角: 硬!而且吃不出甚麼味道來

中湯是西湖牛肉"根"(執筆忘字-v-): 因為豆腐之故,沒有嘗試.但老爸讚好!

甜品時間!
最令我surprise的是...這裡有crunch cake.即美心的天使旦糕!好味好味好味!美中不足的是自助餐的食物要暴露於空氣中.令cream的質感有變!
waffle: 因為不是即時焗起之故,凍且硬.但味道可以.加上chocolate+strawberry sauce,杏片+朱古力碎令整舍 waffle生色不少!!
haagen daaz chocolate icecream:小杯裝的! 不過還有bailey's可供選擇!而且是零售的小杯裝.我想放在cafe one是其中一個promotion吧!

生果有蜜瓜,哈蜜瓜,西瓜,菠蘿! 我認為..自助餐應有更多水果挑選吧!

總括而言,不過不失!但308加一就稍貴!希望cafe one可改善一下!!

$308加一,DBS九折.即免加一
(非会员)
2009-03-01 1 浏览
今晚食咗一餐有生以黎最難食既晚餐buffet, 全晚最好食既就係個Häagen-Dazs雪糕,其它野食請參閱以下詮釋:凍蝦:第一輪美味鮮甜,可惜第二輪已經變成梅蝦,全無虾味長腳蟹:尚可接受,不過要同人搶魚生:只有四款,但好耐未食過有根既魚生喇!失敗!壽司:仲差過超級市場買有膠紙包住嗰d沙律:生果沙律已算是最好的,其它都咸到爆麵包:可以丟死人水牛雞翼:好鹹,淨係食到鹹味金菇牛肉卷:無香味,又係得個鹹字酸辣湯:淨係得胡椒辣味,隨便一間上海鋪都好味過佢意大利雜菜湯:全晚算係一個唔錯既菜式馬拉Laksa: 鹹!湯係無椰汁,只係加咗少少咖哩,個湯竟然係透明燒牛肉:男朋友食嗰塊就好好食,到我去攞嗰時變咗醲咗既牛肉乾satay 串燒:還可接受,不過個satay 醬又係好鹹甜品:個麵飽布甸無面包,燉蛋太多水太稀,百福都好食過佢,d蛋糕都仲可以,最好味都係d生果同埋haagendaze 雪糕餐茶:凍奶茶同凍檸茶完全無茶味,又一失敗之作其實我之前食過呢間野都幾好食,不過今次真係差得好緊要,唔知係咪個廚師無咗味覺,定係想d食客全部腎衰竭,一定唔會再去!
凍蝦:第一輪美味鮮甜,可惜第二輪已經變成梅蝦,全無虾味
長腳蟹:尚可接受,不過要同人搶
魚生:只有四款,但好耐未食過有根既魚生喇!失敗!
壽司:仲差過超級市場買有膠紙包住嗰d
沙律:生果沙律已算是最好的,其它都咸到爆
麵包:可以丟死人
水牛雞翼:好鹹,淨係食到鹹味
金菇牛肉卷:無香味,又係得個鹹字
酸辣湯:淨係得胡椒辣味,隨便一間上海鋪都好味過佢
意大利雜菜湯:全晚算係一個唔錯既菜式
燒牛肉:男朋友食嗰塊就好好食,到我去攞嗰時變咗醲咗既牛肉乾
satay 串燒:還可接受,不過個satay 醬又係好鹹
餐茶:凍奶茶同凍檸茶完全無茶味,又一失敗之作
  • Häagen-Dazs雪糕
(非会员)
2009-02-11 1 浏览
以三百多元的自助餐來計, 算是沒有什麼可吃的..重點海鮮有長腳蟹腳(但好少出場, 不夠吃),沒有蠔, 青口(很少出場不夠吃),龍蝦仔(少出場), 唯一持續有的是熟蝦及花蟹。海鮮不鮮甜,有點失望。另外魚生得四隻, 三文,吞拿,八爪魚同油甘魚, 要叫師傅即叫即切, 要等好耐, 而且點了菜, 師傅也是"是旦"切比你, 而且很少,服務強差人意。沙律吧的沙律得三至四種, 沒有車厘茄,得romaine。沒有什麼芝士。幸好有煙三文魚主菜....很一般的醬爆牛仔骨, 芝士魚柳,最好的是蒸鱔。西菜有白酒煮青口,香草羊扒,燒牛仔肉, 羊脾等。湯: 沒有料到的周加蜆湯及牛肉豆腐湯甜品: 款式多, 是最好的一部份。這個自助餐, 食物只值百多元, 其他費用都在於地段
以三百多元的自助餐來計, 算是沒有什麼可吃的..
湯: 沒有料到的周加蜆湯及牛肉豆腐湯
甜品: 款式多, 是最好的一部份。
這個自助餐, 食物只值百多元, 其他費用都在於地段
  • 沒有
2009-01-23 6 浏览
這間餐廳的晚市自助餐收$3xx一位未加一,所以總帶著期望、好奇。食物的選擇就一般多,樣樣都有D,不過就沒有什麼特別吸引。海鮮類:凍蝦、龍蝦仔長(無肉及難食)、蟹腳(無味)、開邊凍龍蝦(算係貴價及有些味)、細青口(無味),但就沒有蠔或其他即叫即煮的種類。日本野:幾樣最common的刺身一樣也不吸引,但三文魚就算係較好的選擇,另有各式平價壽司,以及抺茶冷麵。熟食類:這是我唯一會在酒店自助餐中發現的,就是有燒味檔。熟食類當中我較欣賞茄醬干炒蝦碌、白汁焗鱈魚卷、羊排。沙律及湯類:沙律配料就沒有特別自己喜歡什麼就自己砌,反而兩款湯都幾好,包括青口忌廉及玉米豆腐。甜品:梳乎利、燉旦、哈根特雪糕就較惹人感興趣。整體而言,食物味道都不俗但就欠缺較貴價的食品,而且$3XX一位並不值,所以都係個句,有人請就再來。$300幾的自助餐選擇多的是,自己俾錢的話就不來了。

食物的選擇就一般多,樣樣都有D,不過就沒有什麼特別吸引。

甜品:梳乎利、燉旦、哈根特雪糕就較惹人感興趣。

2008-12-22 17 浏览
20-12-08星期六3pairs朋友去CAFE ONE試下 TEA BUFFET, price為$158/位都有d貴, 好彩有hang seng白金卡有8折熱盤款式都多,帶子仔, ribs, chick,牛柳串, 炸海鮮, 冷盆有壽司, 但味道一般 ,有飲茶食既 蝦蛟 , 千層cake果d, buffet都有, 比較特別, 而我今次主力係甜品 , 因為近christmas既關係有樹頭蛋糕, 朱古力味好濃, 呢個要試, 但不要貪心, 因為太多好"樓", apple pie, cheese cake水準都好好. 但係唔知係唔係果道唔多夠位放蛋糕定驚佢融, 好多蛋糕都放左係凍櫃, 要問佢先有得拎, 咁就唔係太方便啦.price重包一杯餐飲外, 仲有橙汁/豆漿/苦瓜汁(好苦)任飲
20-12-08

2008-12-05 24 浏览
今日龍哥請食飯啊~~~!! (隨便坐~ 飲d咩酒呢?...oh, 可惜冇叫竹葉青!!!)本來大家想去吃金滿庭的,不過龍哥 (即我們這班小鬼對老闆的"尊稱") 既然想食buffet, 就殺上 cafe one開lunch了。環境都算ok,唔多嘈,我們座的位置附近唔多人,恐怕係俾我地呢班嘩鬼嚇走咁d。 好!太公食得好有次序的,第一盤係魚生+sushi。sushi整定的,見有好多卷物,sushi只有三文魚吞拿魚等大路選擇,我只吃了吞拿魚;吞拿魚都算好味 (但注意唔係勁好味果種),但始終整定的,飯唔暖,唔夠高興。魚生都係得四樣:三文魚、"魚立"魚(冇記錯?)、吞拿魚同八爪魚,叫師傅切俾你 (不過我估佢都幾得閒,好多時都切定左);我只吃了三文魚和"魚立"魚,都好鮮甜,中上之選。第二盤食salad!正!有好多生菜呀~~不過可惜冇rocket。但其他salad選擇都幾多,pasta, potato, 連蛋沙律都有!凍肉都有唔少,鐘意煙三文魚的我當然主攻煙三文魚~~ 三文魚鮮味略淡,但都算幾好味。之後開始熱食啦!我係一次攞少少,出去好多次的人。佢d點心一般,個蝦餃個皮做得好差,一夾即爛,用既蝦唔算特
今日龍哥請食飯啊~~~!!

之後開始熱食啦!我係一次攞少少,出去好多次的人。佢d點心一般,個蝦餃個皮做得好差,一夾即爛,用既蝦唔算特別鮮甜,又冇竹荀;燒賣都好一般;但佢d中式餸就好似唔錯,可以"吼"佢新鮮整完出黎夾 (佢係open kitchen, 望到佢做乜架) 我見一有新鮮薑葱炒蟹即刻叫愛蟹的同事出來攞,食得佢好開心。大家都覺得佢有個焗三文魚都做得唔錯。

仲有個印度野食bar。curry chicken幾好食,應該係masala,辣辣地;不過個咖喱魚就唔得,一來用的咖喱偏甜,同埋魚又炸過,好漏;佢個青豆飯都唔錯的,用左印度米,不過如果佢落香料煮,instead of 放d唔知咩豆,會正宗d。仲有個印度薄餅,放埋芝士去焗,送唔倒咖喱 - 雖然成個印度野食的session睇落好豐富,但係冇乜淡味主食,印度野又偏濃,令人好難滿足的。

寫返出黎先發覺我食左好少野 - 係呀,我係食左以上咁多野 (除左煙三文魚同魚生之外每樣都只係一件) 咋,就轉攻甜品 (可能因為呢排腸明一直唔多好,胃口不大);老實講呢度甜品一般 :一般如d布甸,粟子蛋糕其實都唔錯;不過個bread pudding 就令人失望,唔香,個custer cream又唔了濃,食完一d都唔滿足;反而d生果幾好,最好都係有"哈近打屎"雪糕食,不過雪櫃唔夠凍,食果時已經溶左兩成啦。

同事話chocolate mousse 好味,唔知呢, not in the mood for chocolate today, 冇食。下次有機會先食。

其實仲有d即煮粉面,睇落幾吸引,我見龍哥dull麻辣粉好似好辣好辣咁啊~~~ 但實在太飽,唔係我要再食。

整體黎講- 呢度冇一樣令你好印象深刻,超好味,令到你好想返dull的食物。不過整體水準不過不失咁lor。用恆生白金咭buffet人頭費有八折 (注意service charge同額外叫的野飲冇折的),人頭費圍返每人$150唔使,其實都算唔錯的了。如果你喜歡吃buffet, 或者想約人食飯,唔想麻煩諗食乜,呢度都ok的。 (不過我地有人叫左juice,唔係平,所以連埋加一每人就要差唔多185 蚊啦)
2008-12-03 1 浏览
2008-11-27女友選了這裡為我慶祝生日不過怎知她book 錯了怡東??? 唔知係咪時有相若,個reception 打去唔知邊度(怡東??) 問就話個booking o係o個邊Anyway,我o地當walk-in兩個人都傷風梗……所以都唔食得太多今次無映食物相,但著實相當唔錯凍蟹腳 - 絕對好過一般酒店,可惜佢o地剪得唔夠深,我去殼時整損了開邊龍蝦 - 一o的都唔"梅",好鮮甜今日無生蠔……刺生我覺得麻麻,而且只得三文吞拿八爪魚同唔知乜魚壽司都一般熱食食o左唔係好多,乳豬無砂糖甜品食o左少少,o的朱古力系好好食,好食到我o地升天 !?!?哈記係女友食o左,杯裝而且得朱古力雲呢拿杯熱檸茶好好飲HSBC 白金有85折,所以今餐最後變o左我俾開心咪得囉至緊要有人陪我食,又有禮物收環境嘈唔嘈就視乎運氣。而去toilet 要問門口拎卡
2008-11-27
女友選了這裡為我慶祝生日
Anyway,我o地當walk-in
兩個人都傷風梗……所以都唔食得太多
今次無映食物相,但著實相當唔錯
開邊龍蝦 - 一o的都唔"梅",好鮮甜
今日無生蠔……
刺生我覺得麻麻,而且只得三文吞拿八爪魚同唔知乜魚
壽司都一般

熱食食o左唔係好多,乳豬無砂糖

哈記係女友食o左,杯裝而且得朱古力雲呢拿
杯熱檸茶好好飲
HSBC 白金有85折,所以今餐最後變o左我俾
開心咪得囉
至緊要有人陪我食,又有禮物收

環境嘈唔嘈就視乎運氣。而去toilet 要問門口拎卡