2013-11-19 10790 浏览
再一次由於工作關係有機會去到唔同o既酒店食buffet冇乜點影相,全程都好專心咁食野坐低就一人一杯果汁,我要左杯香蕉芒果;我就飲到蕉味,同事o個杯飲到芒果味一開始都係是但食d沙律,冷盤,種類算適中試左d壽司刺身,因為o岩食o既唔多,所以只係攞左三文魚刺身但係厚切到得人驚,同埋唔係一片片厚切,係角狀厚切,感覺浪費左三文魚(而且有骨!)扒類或者咖哩都冇食到,太飽而且覺得唔吸引是但拎左d中式點心,用蒸籠裝住任夾,不過refill得唔密,好多籠都吉哂另外就係飲左中湯,忘記係邊一款湯,只記得淡而無味見飽飽地索性食甜品,不過其實都只係一味食雪糕小蛋糕o個d睇落吸引唔到我,所以我食左一杯cookies'n cream,一杯軟雪糕同一個葡撻幸運o既係葡撻新鮮出爐,所以絕對好食整體就係覺得一般,唔wow而且冇一樣覺得特別好食,真係要講句,好在今日唔洗自己俾錢食.
再一次由於工作關係有機會去到唔同o既酒店食buffet
冇乜點影相,全程都好專心咁食野
一開始都係是但食d沙律,冷盤,種類算適中
試左d壽司刺身,因為o岩食o既唔多,所以只係攞左三文魚刺身

扒類或者咖哩都冇食到,太飽而且覺得唔吸引
另外就係飲左中湯,忘記係邊一款湯,只記得淡而無味
見飽飽地索性食甜品,不過其實都只係一味食雪糕
幸運o既係葡撻新鮮出爐,所以絕對好食

2013-11-14
2013-10-24 9023 浏览
多年前食過一次好難食,今次媽媽生日指定呢間加上有7折,所以即管試下⋯去片Seafood @➗左蝦同Jade螺好d,其餘一個字"dry"沙律+凍食@一般沙律叫做唔錯,如果有埋黑醋就最好,凍食只有ham包蜜瓜好食刺身+壽司@無咩好講西丶星馬丶日丶中熱食@有好有唔好西既鐵板和牛"um",羊扒無味,法式龍蝦墊底薯蓉好稀星馬加哩就細佬話好食日式即制湯面ok既中式叫做最好食,點心唔錯,尤其超大粒蝦餃+燉湯,小菜幾ok,不過條煎紅衫又干又腥甜品@不過不失蛋糕ok,pancake唔好食,心太軟算唔錯,HD+軟雪糕ok無7折以上就唔抵食,侍應態度好,廁所略嫌遠左d。

Seafood @

➗左蝦同Jade螺好d,其餘一個字"dry"
沙律+凍食@一般
沙律叫做唔錯,如果有埋黑醋就最好,凍食只有ham包蜜瓜好食
刺身壽司

無咩好講
西丶星馬丶日丶中熱食@有好有唔好
西既鐵板和牛"um",羊扒無味,法式龍蝦墊底薯蓉好稀
星馬加哩就細佬話好食
日式即制湯面ok既
甜品@不過不失

無7折以上就唔抵食,侍應態度好,廁所略嫌遠左d。
2013-10-23
其他
  • 蝦餃
  • 心太軟
  • 咖哩
  • 沙律
2013-10-14 7404 浏览
星期六晚即晚訂位,10:30準時入座。熱食也有驚喜,座位關係可以捕捉廚師在什麼時候即場烹煮好菜式(例如干燒e麵同魷魚等等),新鮮炒起所以味道都很讚燉湯也很讚,喝了好幾盅~刺身方面,厚切三文魚夠肥美甜品種類一般般,不過朱古力噴泉同佢地既馬卡龍都值得一讚~埋單信用卡有85折, 每位$185左右值回票價
星期六晚即晚訂位,10:30準時入座。

燉湯也很讚,喝了好幾盅~
刺身方面,厚切三文魚夠肥美

甜品種類一般般,不過朱古力噴泉同佢地既馬卡龍都值得一讚~

埋單信用卡有85折, 每位$185左右
值回票價

$185 (宵夜)
2013-10-03 6292 浏览
本人已經不知道第幾次食Cafe One, 所以沒怎麼拍照, 不過我可以給大家一個很公正且全面的食評! 1. 海鮮: 龍蝦&蟹腳, 其實蠻新鮮, 有很多膏, 可能有時候會選了一兩隻沒那麼好吃吧!2. 刺身&壽司: 刺身比較好, 通常也十分新鮮, 不過略嫌選擇不夠多。壽司就普普通通, 不是太好吃。3. 中式: 點心很不錯, 最出色的便是一盅一盅的燉湯! 燒味就還OK。其它中式菜就普普通通, 可能有時候就有一兩道比較好吃。4. 西式: 牛排, 不過不失;鵝肝, 蠻好吃, 挺肥美, 不過鵝肝不是每次晚餐也有, 通常在週末才有。5. 甜品: 我覺得Cafe One的蛋糕不夠好吃, 當中最好吃就是栗子蛋糕。中式糖水就反而比較好。最近新出的雞蛋仔卻很好吃, 很意外! 巧克力噴泉也不錯! 雪糕方面則有軟雪糕和Häagen-Dazs雪糕杯, 雪糕杯通常只有三種味道。建議:1. 早一點訂位2. 如果想吃得盡興一點, 就吃晚餐吧!3. 如果想多吃點美食, 例如鵝肝, 就多付一點週末才去吧!4. 如果覺得哪些食物好難吃, 就投訴吧! 因為他們真的會改善的!

龍蝦&青口&螺

建議:
1. 早一點訂位
2. 如果想吃得盡興一點, 就吃晚餐吧!

2013-09-08
其他
  • 雞蛋仔
  • 龍蝦
  • 三文魚
  • 燉湯
第一次食lunch buffet,因為既便宜,又可以享受多種食物選擇。星期六的下午也頗多人,整間餐廳都差不多滿座。沙律選擇不多,沒有我最愛的車厘茄,可惜。冷盤的凍蝦也很鮮味,青口比較細小。比較欣賞這裏的熱食,因為炸的海鮮數量不多,所以很快便會增添新炸的,能夠保持脆卜卜的口感。咖哩的肉食比較韌,但醬汁味道很香有辣味。甜品質素一般,但mousse不俗,還有三隻 Haagen Dazs 味道的雪糕。
星期六的下午也頗多人,整間餐廳都差不多滿座。
沙律選擇不多,沒有我最愛的車厘茄,可惜。
冷盤的凍蝦也很鮮味,青口比較細小。
咖哩的肉食比較韌,但醬汁味道很香有辣味。
2013-08-03
2013-06-27 4524 浏览
雖然肚餓,但我們依然甘願等待到十點半才食晚飯,因為 Cafe One 的宵夜自助餐實在太超值。某個周末,一行三人,來一趟香港藝術一日遊。到了晚上,突然想食自助餐,於是打電話問了幾間銅鑼灣區的酒店咖啡廳,其中 Cafe One 的宵夜時段連加一都只須每位約 $198,用恆生卡、渣打卡等更有優惠,折後價大約是$170左右,於是立即訂座。遊叮叮河、逛逛街,終於等到十點半。門外已聚集了不少人,準備入內大擦一餐。畢竟是酒店級數,咖啡廳暖色調的環境不俗,偏暗的燈光增添情調,冷氣夠勁。我們三人更被安排坐在窗邊的一張四人桌。  整體而言,食物水準屬中等水平,選擇亦不算多,不會有生蠔、龍蝦這類成本較高的食材。但考慮到超抵食的價格,其實,我覺得質素已在預期之上,而且坐得又舒服,我們十分享受這一次經歷。 看過一些食評,似乎不少朋友花四百多元在這裡吃自助餐,毀譽參半。論食物質素,正價的價位似乎偏高,但若果大家希望大擦一餐,只求肚皮滿足,我們一致推薦 Cafe One 的宵夜時段。分享一些圖片去簡介這兒的食物: 火腿及沙律吧 - 各國沙律,各色火腿。每樣試了兩、三種,味道中規中矩。  魚生壽司吧 - 魚生選擇少

分享一些圖片去簡介這兒的食物:

魚生壽司 - 魚生選擇少得可憐,三文魚、劍魚、八瓜魚,完。慶幸的是,魚生很新鮮,我喜歡的三文魚頗肥美。魚生是這裡做得最出色的食物之一,值得多走幾轉。至於被大家冷落在一旁的壽司,我也試了幾件。嗯,麻麻地,繼續冷落它們比較好。

熱食區 - 熱食通常都是自助餐的不受歡迎人物,不過我每次都會忍不住吃一點。主要是雞翼、魚塊、炸物等常見食物,整體水準尚可,部分熱食例如薄餅的味道不俗,不過這個很飽肚只能吃少許。比較特別的是蒸籠區,有點心和蒸出來的熱騰騰中湯,湯值得一試。

火窩麵食區 - 可能是比熱食更不受歡迎的區域。我沒試過,所以不能告訴大家味道如何。

甜品 - 咖啡廳令人印象最深刻的區域,非它莫屬,質素亦不差。各色糕點甜品,選擇頗多,連馬卡龍都有,而且水準是合格的。此外,亦有引人注目的朱古力噴泉,可以拿麵包球沾醬來吃,味道頗佳。至於軟雪糕機,更加有得玩有得食,不過雪糕本身只是一般。

另外,會有三款飲料供應。當日便有橙汁、蘋果汁、豆漿。

Cafe One 的宵夜自助餐,在預料之內沒有食到令人驚喜的美食,但卻是性價比高的一餐。我們原本就是懷著「大擦」的期望進去,然後捧著滿滿的肚皮以及「抵食」兩個字離開,完全滿足了預期的要求。開心,就是這樣簡單。
$170 (宵夜)
2013-01-08 1795 浏览
Join左佢地會藉, 想12月中去同一家人食buffet. 知人多, 又臨近假期, 故11月中已打去會藉部安排定位, 勞氣事接踵而至....1.11月定位時, 客服話未有12月價目表. 得知我們有十幾人便說要deposit. 我考慮到要deposit, 便同客服講等我confirm人數再book. 但我一定要12月20日. 不如如果酒店出了12月價目表或我有最終人數, 便聯絡對方. 客服表示可以.一星期後, 我再致電park lane會藉部, 同一客服接聽. 表示我們想要的20号已經full 左, 我當然火啦, 佢仲怪我唔早d call佢! 我反問佢我未知12月價錢, 點可以落 deposit ?! 現在怪我. 最激氣係原來第一之打俾佢時, 佢咁本唔知道20号係full 左未! 之後唯有book19号… 家人當然有微言. 2.12月18confirm booking 時, 又再出問題. 當時先知原來其中一張信用卡只有85折. 當時park lane話我知那張信用卡有75折, 但原來只是11月份的事. 我當時馬上反駁, 為何酒店會告訴客戶一些不準確的資料. 如果我今日book 3月份的房

2.12月18confirm booking 時, 又再出問題. 當時先知原來其中一張信用卡只有85折. 當時park lane話我知那張信用卡有75折, 但原來只是11月份的事. 我當時馬上反駁, 為何酒店會告訴客戶一些不準確的資料. 如果我今日book 3月份的房, 理應告知我3月房的資訊, 不是今日的消息?! 我又要再同家人(total 有成7個family) 講話今個buffet 價錢又要貴d…
我真係唔明一間酒店, 仲可以有以上兩個咁基本的服務失誤, 真係丟臉! 同經理反映, 經理表示將來亦會是同一個客服處理定位服務. 只叫我忍耐. 另一位高級再同我講, 佢叫我大人有大量, 要原諒客服. 我即話對酒店服務的認知是作為前線人員的首要條件,… 可見商酒店的水平如何之劣!! 另食物質素亦不必多提了….
2012-12-20
2012-12-28 940 浏览
成日食西式自助餐其實不外乎那些種食物魚生 ...但係無我鍾意吞拿魚海鮮翡翠螺夠大隻而且唔會痴住個殼食唔到我相信背後係廚房同事努力所至 噢 ! 不過無生蠔甜品一般 ...不過今次覺得有少許新驚喜呢個青豆湯超級棒味道香濃用料足有beacon 香味又有周打蜆湯鮮味推推推 !蝦餃都超正皮超薄肉裡蝦球超大隻又新鮮熱辣辣絕對係酒店級貨色只可惜無試燒賣因為供應有限 ...
成日食西式自助餐
翡翠螺夠大隻
而且唔會痴住個殼食唔到
我相信背後係廚房同事努力所至

噢 ! 不過無生蠔
甜品一般 ...

不過今次覺得有少許新驚喜

肉裡蝦球超大隻
又新鮮熱辣辣
絕對係酒店級貨色

只可惜無試燒賣
因為供應有限 ...
2012-12-14
  • 蝦餃, 青豆湯
2012-12-27 4602 浏览
Came by for a special holiday dinner buffet the other night and the experience was mediocre at best. Made a reservation with deposit well ahead of time to ensure that we would have a table.Good:- Roast Pork was excellent- Coconut Milk Prawns were good- Portugese Tart was excellentBad:- Goose Liver wasn't fully cooked- Sushi didn't look fresh- Baked lobster didn't seem fresh- Steamed chicken wasn't fresh- Some of the goose wasn't fully cooked- Skin to the XLB was too thick- Coconut dessert was po

Good:
- Roast Pork was excellent
Portugese Egg Tart
Bad:
- Sushi didn't look fresh

- Coconut dessert was poor
Dessert
Haagen Dazz Ice Cream
Service was quite good by the staff. One of the staff members even came by to ask for feedback.

The staff tried to keep clean by wearing latex gloves.

Some of the customers cut in line at the buffet...which was rude to say the least
2012-12-27
圣诞节
Portugese Egg Tart
Dessert
Haagen Dazz Ice Cream
2012-12-26 460 浏览
尤於同屋企人做冬順便行工展會,所以諗住試下呢間自助餐。之前見到的評語好似一般咁,但試過後,質素比其他同區嘅自助餐好呀一行十人,坐低後自己首先衝去攞海鮮,有龍蝦,蟹腳,螺,花蟹,全部都係我最愛。龍蝦有味,肉質唔錯,反而長腳蟹較乾身。其他海鮮,魚生食落有質感,感覺新鮮(因以前食過D自助餐嘅魚生,未解涷好就比人食,食落感覺水汪汪)食咗幾轉龍蝦,8隻已補番數。D廚師補海鮮速度非常快,每次出去都一定有得攞,值得一讚。食飽海鮮就食沙律,選擇一般,冇特別,但有自己最愛的生果沙律。之後去咗睇熱盆,又係一般自助餐嘅食物,好多都冇興趣試,但就見到有迷你煲仔飯,屋企人話好食,因有飯焦,似樣喎。休息一陳,最出去攞咗個燉湯同排隊攞件即煎鵝肝,兩樣都出乎意料,好好味。𣎴過如果塊鵝肝下面塊麵包係脆嘅就更加好味。最後當然係甜品啦,攞咗粟子蛋糕同芒果蛋糕,味道唔太甜,好好,仲有名牌HD雪糕任食。有即整嘅燉蛋白,有D水水地唔夠實,味道尚可。有白金咭八五折,屋企人都食得開心同滿意。大家食咗好多海鮮都覺得已回本,同埋質數真的不錯,特別係D侍應有禮貌,收碟又有效率,已同屋企人約定過年做節再嚟Encore

。D廚師補海鮮速度非常快,每次出去都一定有得攞,值得一讚。

2012-12-21
  • 龍蝦,魚生,燉湯,煲仔飯
2012-08-10 409 浏览
諗住同一班朋友去慶祝啊媽生日,第一間就諗起cafe one。之前食過真係唔錯,特別係海鮮,既新鮮又整潔,所以充滿喜悅又再起食。可惜,我真係好失望!正常人食自助餐就一定係食海鮮先嫁啦,龍蝦賣相好靚嫁。回座後,將龍蝦食咗一口,點知..........真係未試過食落口既龍蝦肉係咁囉,D肉又散,又淡!拎咗咁多件我以為我口味獨特啦,所以無同人講。點知我地個個你眼望我眼,原來大家都有同感,就知道d龍蝦"好新鮮"過咗15分鐘,原本水洩不通的海鮮位置變得寧靜。從未見過係咁小人甚至無人拎海鮮囉!讀者們,可能咁講你地唔信,但真係事實。有d安慰既就係杯雪糕幾好食!想浪費$500食杯雪糕,咁就要嚟cafe one啦!
题外话/补充资料: 龍蝦不知所謂,$500食杯雪糕無得頂
2012-07-25
  • 雪糕
2012-06-08 318 浏览
昨天是我和老公結婚一週年紀念,我倆懷著期待和興奮的心情來到這裡吃大餐,點知……先吃冷盤,龍蝦一開二沒有鮮味,長腳蟹就如之前的網友所寫肉是乾的,亦是無味,似食緊蛋糕,無錯,真係有蛋糕味架喎,好奇怪;有翡翠螺,都係無咩味道,只有小蝦還可以,似番D正常的海鮮味。跟住就係食沙律,款式唔多,無吸引到我食完再取;刺身類就係配給的,喜歡吃的話就走多幾次去攞了。熱盤有點心,好似飲緊茶咁,味道正常。最好的可能是個雪梨燉湯,好清甜又夠熱。之後行個圈都唔知食咩好了,就趁未有人吃甜品時,蛋糕最整齊就取了每樣一件試試,沒有驚喜,亦沒有太多的選擇,有水果,有朱古力噴泉,Hagen-dazs雪糕等,而中式的糖水係….綠豆沙。今次真正體驗到名大於實,之前有同事告知話這裡都好多人”排住隊訂枱食”,結果係我們從未試過食到無野好食,無衝動再出去行下再攞,就係咁八點九左右就埋單走人了,而因為有中銀信用卡付款就有七五折,算係少少優惠試食一次,不過我們唔會推介比朋友仔食了,真係唔值得。

2012-06-07
纪念日
2012-06-06 284 浏览
母親節沒提早預約,但有位。我最鍾意食海鮮,但今晚的長腳蟹,是我有史以來食過最難食的! 外形是一流,可是完全無水份,又乾又"鞋",樓下有另一食客的食評形容它為Eraser,而我覺得係似煲完湯"乾爭爭" 的肉渣。最初我以為是個別情況,但餐廳refill 完兩次,都係咁! 差唔多500蚊一位,但海鮮水準很低。另外凍盤的龍蝦都係又鞋又乾,芝士焗的會較好。甜品一般,最好食係Hagen-Dazs 雪糕,但只有朱古力、焦糖、雲尼那三種貨式。地點好方便,座位舒服,但係竟然洗手間要走到老遠的商場厠所,女厠只有兩格,要慢慢等,下次不會再來了!唯一好處........今晚唔係我找數。
母親節沒提早預約,但有位。

另外凍盤的龍蝦都係又鞋又乾,芝士焗的會較好。

唯一好處........今晚唔係我找數。
母亲节
2012-04-11 254 浏览
Café One 擁有開放式廚房,全天候提供自助餐及環宇美食。餐廳環境輕鬆寫意,能飽覽維多利亞公園景色。餐廳食品品質卓越、服務殷勤細心,是銅鑼灣區不可多得的咖啡廳。嘩!自助餐食物太多,只能以品種來介紹:包括有甜品區、日式壽司/魚生/冷麵區、海鮮區、中式燒味/點心/小炒區等等 海鮮區的小龍蝦、青口、翡翠螺、花蟹、長腳蟹、白灼蝦 叉燒同燒鴨夠水準,香脆嫩滑,唔係隔夜貨小龍蝦、青口、翡翠螺、花蟹、長腳蟹、白灼蝦 ~~~ 但全部都係急凍海鮮,無咗鮮甜味魚生款式不多,但勝在新鮮兼無限量任食 這裡的生魚片解凍時間亦掌握得很好,我給予滿分甜品 - Haagen-Dazs雪糕任食、朱古力噴泉、自助式軟雪糕、多款蛋糕、麵包布甸等等......
海鮮區的小龍蝦、青口、翡翠螺、花蟹、長腳蟹、白灼蝦
叉燒同燒鴨夠水準,香脆嫩滑,唔係隔夜貨
小龍蝦、青口、翡翠螺、花蟹、長腳蟹、白灼蝦
~~~ 但全部都係急凍海鮮,無咗鮮甜味
魚生款式不多,但勝在新鮮兼無限量任食

這裡的生魚片解凍時間亦掌握得很好,我給予滿分
题外话/补充资料: [b]自助晚餐供應時間:18:30-21:30 星期一至四: $398;星期五至日、公眾假期及前夕: $428 (另收加一服務費)[/b]
2011-11-18
纪念日
2012-04-04 186 浏览
老婆生日要揾地方食飯之前聽人說過呢間有龍蝦食一星期前訂位, 當晚6:25分到, 到6:30就有人通知可以開始首先去凍盤度攞野食, 長腳蟹腳, 龍蝦, 凍蝦, 青口 ... 滿滿一盆 食完, 再 echo 又係龍蝦, 蟹腳 好滿足 之後見有焗龍蝦, 以為係原隻焗, 原來係切碎加香料, 香但食唔出有太多龍蝦無耐見有北京填鴨, 但都唔係片皮, 直頭好似係皮帶肉切件甘 "蟲草花燉雞" ... 好 "鵝肝", 可能多人排隊, 我攞果件唔係太熟 ... "蝦餃" ... 中上, 我食左2隻最後用"心太軟"來結束 ... 加添 ... 不錯, 8:30都重見有長腳蟹腳同龍蝦服務 ... 非常好, 由入門口到走, 每一個我見的都是笑臉迎人, 非常有禮貌
老婆生日要揾地方食飯
之前聽人說過呢間有龍蝦食

食完, 再 echo 又係龍蝦, 蟹腳 好滿足

無耐見有北京填鴨, 但都唔係片皮, 直頭好似係皮帶肉切件甘

"蟲草花燉雞" ... 好

"鵝肝", 可能多人排隊, 我攞果件唔係太熟 ...

"蝦餃" ... 中上, 我食左2隻

最後用"心太軟"來結束 ...

加添 ... 不錯, 8:30都重見有長腳蟹腳同龍蝦
2012-04-03