2021-10-31
帶點北歐田園風o既小型cafe,鋪頭唔大間,o係灰色水泥牆o既基礎上,配以乾草、枯枝做裝飾,再掛上描繪針葉樹林景色o既油畫。鋪頭播住鋼琴音樂,當中不乏耳熟能詳宮崎駿o既旋律,感覺舒服。下午茶時份有tea menu,我俾鋪頭甜品櫃裡精緻o既蛋糕深深吸引住~有以月球造型設計,一個個坑洞栩栩如生;似一舊雲o個款更加有幾隻色,打咭一流。等我都唔執輸,叫番一個甜品茶餐($58 ) 先!個個cake 都好靚,心大心細。最後揀o左綠色好似好多片玫瑰花瓣堆砌o既一個蛋糕。店員姐姐話呢個係個新品,都未決定正式叫咩名好~不過材料就係用上蕃荔枝同埋熱情果。佢話蕃荔枝又叫釋迦果,o係台灣盛產o既水果o黎。個蛋糕最外層係cream,加上一層綠色o既coating,少少企身,模擬番釋迦果本身個外型。對入一層係黃色甜甜o既mousse,最裡面則係白色o既果蓉,再以小蛋糕同消化餅墊底。味道唔錯呀,少少酸甜,淡淡普通荔枝o個類o既水果氣息。上面一粒朱古力豆,可可濃度好高~伴碟o既仲有無花果同藍莓,d 無花果甜甜的,也很好吃。跟餐可以半價配餐茶,天氣開始凍,唔想飲凍o野,試o左一壺橙香花茶(加$24)。佢滿滿檸檬、香茅、
蛋糕
蛋糕
食物
食物
跟餐可以半價配餐茶,天氣開始凍,唔想飲凍o野,試o左一壺橙香花茶(加$24)。佢滿滿檸檬、香茅、薄荷o個類香氣,溫暖消滯。