2020-07-03 3483 浏览
我食過最難食既自助晚餐。感覺比放題仲要差,食物種類又少又唔新鮮。龍蝦冇味,牛羊都係唔好食、啲牛肉好似蒸出黎咁!600蚊一位但完全冇蟹腳、生蠔之類既野食,入面既野食種類真係太少!
2020-07-02
2020-07-01 3887 浏览
公司阿媽陪伴咗我15年,今日係佢既大日子,返埋今日佢就榮休啦,㊗️ 退休生活開開心心♥️💖,自由自在🤩🤩,食遍8方😋😋,日日整新野👍👍,最重要身體健康💪💪💪。Kowloon Shangri-La, Hong Kong九龍香格里拉 Cafe Kool我哋就提早同佢食個榮休飯,因為限聚令既關係,我哋就唔可以似往年咁,幾圍人同佢慶祝,只可以人少少咁去咗九龍香格里拉食返個自助餐。😋😋😋起初我都好擔心,因為聽好多人講香港香格里拉好過九龍香格里拉好多,我心諗,今次唔通要開伏?點都好啦!鬼叫又限聚令,又父親節前後,問咗廿幾間,都話full house,咁就冇計,心諗,唔試過又唔知嘅,咁點都要試下。🙈🙈🙈去到餐廳,感覺良好,食物種類好多,除咗冇蠔,冷盤有開邊龍蝦,龍蝦鉗,麵包蟹,凍蝦,青口,魚生,壽司,手卷等等。熱盤真係好多,各國食物都有,咖哩,片皮鴨,燉湯,燒味,點心,串燒,天婦羅,喇沙,即制意粉等等,甜品種類又多,仲有梳乎厘,movenpick雪糕,真係應有盡有,每樣食一啖都冇可能食得晒。🤣🤣🤣因為我哋有一位成員一星期前先食完香港香格里拉,大家既總結,九龍香格里拉係好過香港香格里拉,食物質素好同種類超

Kowloon Shangri-La, Hong Kong
九龍香格里拉 Cafe Kool

因為我哋有一位成員一星期前先食完香港香格里拉,大家既總結,九龍香格里拉係好過香港香格里拉,食物質素好同種類超多。所以真係唔自己去試過就真係唔知,唔好人話就唔去試。🥰🥰🥰
  • 串燒
2020-06-24 16022 浏览
疫情後首次自助餐,訂咗幾次位先訂到,除咗因為減價外,好多自助餐迷都同我一樣終於等到疫情緩和咗,可以比較放心食。之前一直都想嚟呢間酒店試吓,今次午巿自助餐都做緊匯豐信用卡7折優惠,除返開每位$300有找,今日係父親節後一日,順便補祝埋。自助餐區有兩區,分別設有出入口,職員會喺入口遞上乾淨嘅碟比客人入去拎嘢食,而且一定要帶上口罩。食物方面部份好部份差,海鮮質素真係幾好,而熟食真係麻麻,雖然款式多,除咗有幾款可以,其他真係唔好食。服務方面好滿意,食完有笑容,有禮貌,清潔快,而且環境唔錯,令人食得安心。餐具同杯會蓋好。海鮮吧種類唔少,除咗翡翠螺有沙外,其餘都食得出新鮮,由其青口類,覺得少有咁好味。呢區全場最多人排隊就係刺身,真係唔錯,由其左口魚同三文魚。熟食區我覺得較好嘅係,燒牛肉,拼盤腸,串燒豬頸肉,串燒雞,牛肉外其餘真係唔好食。麵檔嘅清湯河湯無味,河粉唔滑。墨汁意粉,我揀咗雲吞同忌廉蘑菇,意粉好似食橡筋嘅口感,可能我唔識欣賞,忌廉汁有少少燶味。湯無咩味精都幾足料,青口蘿蔔湯,蘋果雪耳燉湯,另外有南瓜忌廉湯。另一區係甜品區,每款都有心思,味道有啲漏。即製梳乎厘班戟好鬆軟,好味。水果分好晒一份

餐具同杯會蓋好。

呢區全場最多人排隊就係刺身,真係唔錯,由其左口魚同三文魚

麵檔嘅清湯河湯無味,河粉唔滑。

另一區係甜品區,每款都有心思,味道有啲漏。

即製梳乎厘班戟好鬆軟,好味

水果分好晒一份份,夠方便但係唔甜。

Haagen dazs雪糕有8款味

每人一杯餐飲。

2020-06-22
父亲节
2020-06-21 3520 浏览
無蠔無鵝肝無蟹腳,究竟想俾啲咩人客食,仲衰過300蚊lunch buffet!成六百蚊嘅dinner buffet竟然要淪落到夾腸食,因為真係無嘢好食!唔好諗住有牛扒食叫好,因為連舊牛都係切唔開嘅!唯一見得下人嘅熟食係片皮鴨,不過我諗六百蚊你出去叫兩隻鴨黎食都仲得囉!其餘熟食有串燒、咖哩、炒飯,大概都係啲平時dinner buffet都未必會食嘅嘢啦!仲有兆萬放題質素刺身連生果都係得一粒粒嘅生果杯,想夾返片西瓜食都無嫁!

仲有兆萬放題質素刺身

連生果都係得一粒粒嘅生果杯,想夾返片西瓜食都無嫁!

2020-06-19 2169 浏览
5星酒店,3星自助餐。剛試過自助晚餐,差。龍蝦肉淡又實,又冇蟹腳,青口和凍蝦幾好幾鮮甜,麵包蟹 refill好慢。刺身普通。牛肉和羊咬唔開。熱盆普通,得粉麵飯菜大路貨色。甜品極少,得一個芝士 cake(有些酒店 tea buffet 都有幾款 cakes 如黑森林,鮮忌廉,栗子等,佢就只得一個)。生果係切定一杯杯,每杯分左有西瓜和蜜瓜共有 5粒左右,如不想食蜜瓜就唔使攞。咁慳皮都係第一次見到。
5星酒店,3星自助餐
咁慳皮都係第一次見到。
2020-06-18 1664 浏览
冇生蠔冇長腳蟹冇鵝肝既5星級酒店dinner buffet.啲龍蝦又un 麵包蟹又唔好食,啲螺有沙得青口叫好食少少。。刺身選擇少。要熟食菠蘿炒飯,咖哩,同沙嗲串燒幾好食。羊扒第一次攞好食,第二次就好un ,差好遠甜品味道唔錯但選擇好少,仲有啲係重覆咁擺,雪糕得好少味揀個人覺得花生糊同心太軟好食。生果個度好孤寒,得一杯杯切哂粒,一杯幾粒,兩粒西瓜三粒蜜瓜咁冇得自己揀,未自己自助餐啲生果係咁樣比人需要改善!
啲龍蝦又un 麵包蟹又唔好食,啲螺有沙
得青口叫好食少少。。
刺身選擇少。

甜品味道唔錯但選擇好少,仲有啲係重覆咁擺,雪糕得好少味揀
個人覺得花生糊同心太軟好食。
需要改善!

2020-05-23 7878 浏览
今次自助午餐都有九成滿座,依家出去攞嘢食要去特定嘅入口,有員工會遞隻碟俾你。先排隊攞海鮮,凍蝦同蟹腳都幾鮮,麵包蟹同螺就麻麻地。油甘魚真係好食,但係第二次攞已經冇晒,海蜇都唔錯。麵部叫左一碗喇沙瀨粉,麵都新鮮,湯都算夠味,但可以再濃一啲,佢可以加龍蝦鉗等配料,麵都有幾款揀。意粉就差啲,汁煮得太稀,又冇咩餸揀。炸物烤物部有驚喜,佢哋都係即場造,多春魚天婦羅值得一讚,串燒配上沙爹汁更係一定要試!我幾鍾意佢有川菜,平時自助餐都唔多見,有口水雞同川味海鮮,兩款幾惹味開胃。最後到甜品部,我覺得有兩款一定要食,其他都不過不失。朱古力慕絲蛋糕朱古力味超濃,法式杏仁批個酥皮好夠牛油味,自己都食左兩件。總括:買coupon有六折都算抵食,食物普遍不過不失但不時都會有佳餚點綴。

2020-05-21 5269 浏览
疫情期間黎到香格里拉食自助餐,一入大門就見到有幾位Security嚴守陣地,幫手探熱,餐廳亦都有加派人手,提示顧客戴口罩取餐,感覺都幾安全我地係網上買咗6折coupon,所以以我嘅觀感黎講都幾扺。餐廳食物種類好多。冷盤有麵包蟹、長腳蟹、凍螺、蜆、青口,但海水味略重,食一兩舊已經放低咗。刺身都有啲basic款,三文魚、吞拿魚、劍魚腩、甜蝦等,都算不過不失。甜品有好多款,朱古力核桃、布朗克、水果等,但我個人最鍾意Häagen-Dazs雪糕,溫度啱啱好,唔會雪得太硬,而且有好多味揀,滿足晒我呢啲三心兩意嘅人。

2020-05-21 4910 浏览
很久沒吃過咁好食lunch Buffet, 香格里拉cafe kool果然冇令我失望,雖然佢唔係頂級Buffet,但好食巳足夠了。首先用餐還境尚算理想,坐位舒適,員工有禮,服務不錯。必吃食物,海鮮很新鮮,如長腳蟹肉味鮮甜,肉質嫰滑。面包蟹多膏咸香,凍蝦爽口,還有其他海鮮也不錯。另外中式食物必食白切鷄,好滑,好滑,其他熱盤都ok。日式天婦羅脆,多春魚,炸蝦,like like。甜品出色有驚喜,芝士餅正,朱古力Cake香甜夠滑,樣樣都直得一試。價錢非常親民有優惠,真係食過返尋味,重包每位客人包一杯餐茶,以後都會再來。

2020-05-20
纪念日
  • 甜品
  • 甜品區
  • Lunch Buffet
  • Tiramisu
2020-05-20 4115 浏览
家人生日到尖沙咀麼地道64號九龍香格里拉大酒店閣樓的Café Kool慶祝, 大約六點半到達酒店, 可以食到九點半。 食物種類有海鮮凍盤、 刺身、沙律、 熱葷和甜品等等。 海鮮有龍蝦、長腳蟹、麵包蟹、翡翠螺、青口和蝦, 最喜歡龍蝦有很多膏,肉質爽口,但可惜沒有生蠔。 煎鵝肝香口肥厚, 串燒有豬牛雞, 配上沙嗲醬味道唔錯。 喇沙湯麵比較辣, 如果食唔到辣就可以選擇豬骨湯或清湯比較好。 甜品我最喜歡朱古力慕絲, 味道香濃, 推介給朱古力粉絲。整體來說環境舒適, 服務質素唔錯, 食物就沒有想像中那麼多選擇, 但也值得一試的。

2020-05-19
生日
2020-05-12 4449 浏览
感恩係OR app搵到心目中想訂嘅Cafe Kool Dinner Buffet,咁啱有做緊7折優惠,立即拍板reserve table for 7。九龍香格里拉職員服務好好訂檯前電話內友善耐心解答,預訂提早一日打嚟再reconfirm reservation。食6:30pm嗰場,節日關係好多人一早排定隊等入場,職員們逐家逐戶引領入座。凍櫃食物有日式刺身包括左口魚裙邊、三文魚、吞拿魚、甜蝦、八爪魚無食到嘅冷蕎麥麵、手卷同小碟冷盤海鮮有長腳蟹、麵包蟹(多紅膏但肉就一般)、熟蝦、龍蝦🦞負責沙律吧嘅廚師比咗好大碟自選Caesar salad嚟🥗配埋多款唔同口味芝士,好味到癲我唔食牛,但家人食咗覺得唔錯,見到都生生地廚師都會再加煎熟食有串燒、炸天婦羅、中式小菜、點心幾款、乳豬、炒飯、荀菜、蒸海魚等等片皮鴨砌得太厚,過吓癮咁飲咗淮山燉烏雞瘦肉湯,尚算可以但好似有味精,飲後大家不停灌水羊架好穌好好味新鮮出爐鵝肝,食一舊好邪惡即煮意粉無食到,可惜,見有source可挑選正宗印度咖喱有印度芝士、扁豆咖喱、薄脆連青色咖喱醬,正去到甜品環節,多款cake供選擇,要share食先試得哂。有甜有唔甜嘅程度適合

九龍香格里拉職員服務好好

無食到嘅冷蕎麥麵、手卷同小碟冷盤

海鮮有長腳蟹、麵包蟹(多紅膏但肉就一般)、熟蝦、龍蝦🦞

我唔食牛,但家人食咗覺得唔錯,見到都生生地廚師都會再加煎

片皮鴨砌得太厚,過吓癮咁

羊架好穌好好味

新鮮出爐鵝肝,食一舊好邪惡

即煮意粉無食到,可惜,見有source可挑選

正宗印度咖喱有印度芝士、扁豆咖喱、薄脆連青色咖喱醬,正

去到甜品環節,多款cake供選擇,要share食先試得哂。有甜有唔甜嘅程度適合唔同人口味。個人推薦朱古力慕絲蛋糕同Tiramisu with coffee inside.
雪糕有多款味,最後只食得落兩球酸味味雪芭消化吓

最後每人一杯drink, 大滿足
媽媽都滿意

• 甜品
  • 刺身
  • Tiramisu
2020-05-06 4026 浏览
係 openrice 訂了枱,雖然有六五折但不能將貨就價吧牛肉很un,羊架也是雞酒的雞很鞋口龍蝦雪了很久,肉是實的鵝肝/鴨肝是收埋的,問先會有湯只有浠浠的蘑菇湯不能盡錄
2020-05-03 4064 浏览
2020/5/3: 疫情下 去cafe Kool 預祝老公生日。 歺廳衞生措施做足, 不過 食物款式 比以往 少左, 沒有了 冬蔭公湯 parma ham, 甜品沒有了豆付花, 個喇沙湯底超級辣 ... 其他食物一般般,對今次 很失望! 但價錢冇減, 雖然巳做了個7折 但今次吃得不愉快。 ☹️
2020-05-03
生日
2020-01-19 7138 浏览
年尾飯局特別多,見網上有自助餐優惠禮券買,平均自助晚餐$500/位,以五星酒店自助晚餐來講,價錢算抵。食物,環境完全無令人失望,選擇多,種類豐富,質素亦好好冷盤-海鮮新鮮🦞🦀🦐🐠生蠔,麵包蟹,龍蝦,長腳蟹,青口,賴尿蝦刺身,壽司🍣有太多熟食,未能一一試過,片皮鴨,羊架,牛扒,燒烤,質素都幾好甜品🍮食物Refill 得幾快缺點:1,有好幾款食物都需要排隊等候生蠔即開,全晚差不多都見排隊人龍天婦羅炸蝦🍤即炸,需排隊及等候甜品pancake 即做,需排隊及等候2,侍應太少,收碟太慢,要張已食完既碟疊起放,一段時間後先有侍應收。
食物,環境完全無令人失望,選擇多,種類豐富,質素亦好好

冷盤-海鮮新鮮🦞🦀🦐🐠
生蠔,麵包蟹,龍蝦,長腳蟹,青口,賴尿蝦

刺身壽司🍣

甜品🍮
食物Refill 得幾快
缺點:
1,有好幾款食物都需要排隊等候
生蠔即開,全晚差不多都見排隊人龍
天婦羅炸蝦🍤即炸,需排隊及等候
甜品pancake 即做,需排隊及等候
2020-01-14
团年饭
2019-12-30 5382 浏览
前兩日食過Hyatt tea buffet, 今晚就黎左Shangri-La 食buffet dinner ,今次一家大細四大兩小,不過小朋友三歲以下唔駛收費。一開始生蠔好多人排,咁我去食d魚生先。有七款(三文魚、吞拿魚、比目魚、八爪魚、甜蝦、油甘魚同墨魚),試左三文魚甜蝦,正常冇特別,不過擺得核突d。見到有即切北京片皮鴨又拎左 d ,好多人拎,師傅不停切,呢個幾好味,不過部分切得多肉得滯海鮮櫃檯有面包蟹、龍蝦、蟹腳等,面包蟹幾好,多膏,好邪惡。人少d去排即開生蠔,每次拎三隻,好瘦好細,呢個真係減分,我估十幾蚊一隻嘅蠔都好過佢、作為五星酒店俾三星酒店嘅下欄嘢好似孤寒左 d,好失望。其他美食有人喇沙配龍蝦鉗、BBQ、燉湯等等。啱啱小朋友食嘅有長通粉、多款芝士、熟壽司,順帶一提小朋友會有填色紙同顏色筆,呢樣加返少少分。甜晶有即製日式梳乎厘班戟、日式車輪餅及12款Häagen-Dazs雪糕等,雖然蛋糕種類不及Hyatt 豐富不過都係夠食飽十二月節慶價,埋單冇拆扣的話$758+10% per head 都幾貴,今年食過兩次lunch 都係差唔多食物,但價錢平一半有多,lunch 都有龍蝦的,晚

十二月節慶價,埋單冇拆扣的話$758+10% per head 都幾貴,今年食過兩次lunch 都係差唔多食物,但價錢平一半有多,lunch 都有龍蝦的,晚餐只係多左超瘦生蠔,個人認為lunch 係非常抵食,晚餐就性價比較低。
2019-12-29