2018-06-16 287 浏览
打算在Sky100欣賞日落因為夏天日落時間是下午7時由於我們提早了一點入場所以想欣賞美景總要花一點時間肚子餓了就在餐廳點了一客甜品賣相不俗窩夫味道不俗可能是一邊欣賞美景一邊品嘗味道都會加分不過相比起薄身的窩夫我還是較喜愛厚身脆的窩夫伴碟有雪糕,本人很喜歡吃一口窩夫再看一眼美景怎會不愉快呢~如果想要坐著慢慢欣賞美景就要早一點點到因為店子位置不算多而家個個想坐靚位臨近日落時再點了一支啤酒兩份飲一個悠閒的下午與欣賞日落就是這麼簡單之後再走一圈看夜景就可以去享用晚餐
打算在Sky100欣賞日落

可能是一邊欣賞美景一邊品嘗
味道都會加分
不過相比起薄身的窩夫
我還是較喜愛厚身脆的窩夫
伴碟有雪糕,本人很喜歡
吃一口窩夫再看一眼美景

一個悠閒的下午與欣賞日落就是這麼簡單
之後再走一圈看夜景就可以去享用晚餐
2018-06-03
2018-06-11 262 浏览
因為要帶住小朋友,去星級酒店high tea又好似唔係咁好,因為小朋友始終有時會走下行下!於是俾我搵到sky100上面,仲有得食high tea岩曬我帶埋阿囡去啦於是網上book左門票連tea set for 2, 上去又食又玩先Tea set 有blueberry cheese cake, Tiramisu, Coconut pie, Muffin , Raspberry chocolate,雞肉酥!每款都好好味呀!係muffin硬左少少!我地加錢將普通飲品upgrade特飲望住個咁靚既view,正!
於是俾我搵到sky100上面,仲有得食high tea
岩曬我帶埋阿囡去啦

係muffin硬左少少!
我地加錢將普通飲品upgrade特飲

望住個咁靚既view,正!

2018-05-27
2018-05-13 351 浏览
話說,最近是吃high tea的季節,很開心可以與3️⃣位美女,看著超美景,一起吃美美的高茶!這間cafe位於香港天際100觀景台裡面,大家都是第1️⃣次上來,感覺好新鮮。雖然當天90%都是陰天😭,但天還算光亮,在這裡拍照效果特別好😆觀景台裡其中一個section就是Cafe 100,由Ritz Carlton營運,飲品選擇好多,由咖啡、果汁,到啤酒🍻;食物則咸點甜點都有。座位來說,有一排靠著落地玻璃的,看著這麼捧的景觀,食得坐得特別舒服。和三位朋友二話不說,要了兩份high tea set,連觀景台入場券都只是$598/2位!平時一張票也接近$200。Tea set供應時間為2:30pm - 5:00pm。店員很快就送上tea set了知道我們都是相機食先的朋友,店員很helpful幫我們把tea set搬到窗邊拍照。咸點有:1️⃣煙三文魚辣根忌廉泡芙2️⃣藍蟹肉胡桃南瓜歐芹雜穀包3️⃣迷你松露忌廉雞肉酥甜點有:1️⃣椰子撻2️⃣藍莓芝士蛋糕3️⃣紅桑子朱古力蛋糕4️⃣意大利芝士蛋糕5️⃣英式鬆餅配奶油忌廉及士多啤梨果醬最好吃的是迷你松露忌廉雞肉酥‼️ 好鬆化☺️而且藍莓芝士蛋糕也是招牌啊~啊在這裡點咖啡有cafe 100的字

店員很快就送上tea set了

3️⃣紅桑子朱古力蛋糕
4️⃣意大利芝士蛋糕
5️⃣英式鬆餅配奶油忌廉及士多啤梨果醬

最好吃的是迷你松露忌廉雞肉酥‼️ 好鬆化☺️
而且藍莓芝士蛋糕也是招牌啊~

啊在這裡點咖啡有cafe 100的字樣😍

如果不是很餓,在這裡吃窩夫也是一個不錯的選擇🤤

窩夫即叫即製,熱辣辣,最開心的是還帶點煙韌

註: 這裡的雪糕🍦好creamy 奶味好重💕

所以啊,天氣好的話,在這裡吃吃喝喝,與朋友聊聊天好舒服😌
2018-05-12 292 浏览
下午茶(二位用) + Sky100 門票兩張 $598同另外三位美女 第一次踏足Sky 100 大家都覺得好新鮮 😘啲地板設計都係個打卡位周圍都是落地玻璃 欣賞香港全景 可惜當日天氣唔算太好 好大霧下 如果唔係可以影多啲靚相😗下午茶甜點份量偏大 甜點比咸點多~~~個人最愛迷你松露忌廉雞肉酥 🍪鬆脆惹味煙三文魚辣根泡芙都ok🐟甜點中最欣賞紅桑子朱古力蛋糕口感厚實 味道濃郁 🍫如果週末諗唔到去邊好 可以去sky 100 歎住下午茶 睇日落!!!
下午茶(二位用) + Sky100 門票兩張 $598

下午茶甜點份量偏大 甜點比咸點多~~~
個人最愛迷你松露忌廉雞肉酥 🍪鬆脆惹味
煙三文魚辣根泡芙都ok🐟
甜點中最欣賞紅桑子朱古力蛋糕口感厚實 味道濃郁 🍫

yeah~ 咁大個女第一次去sky100咋*v* 就來當一天的遊客吧~~係ICC入面有充足既指示guide你搵到呢個入口呢^^係未比入場券的位置都有少量紀念品可以睇下先~真正要收入場券的位置~!!行去搭lift的位置要先經過呢條充滿現代感既走廊~!唔知點解好有明日世界既感覺..哈哈哈Lift以60秒高速帶我地直上100樓~!! 足足有海拔393米高的呢~^^一上到去已經感受到陽光既溫暖~! 仲有非常充足既光線連地板都有落心思呢,,, 係香港呢個積木城市既模型... 呢度擁有既係超級寬敞既空間同充足既光線~行左半個圈後 ..終於見到我地今日既目的地:: Café 100!!Cafe有別於一般少女系tea set既氛圍,, 呢度有比較開揚同relax既感覺設計靈感係源自法國露天coffee shop既休閒氣氛係呢度仲可以欣賞到廣闊既海景同迷人日落望到維港景色~ 雖然今日天色唔算清但望到咁壯闊既景色 心情已經好好^^Café 100 by the Ritz-Carlton, Hong Kong套票價: $598 Sky 100 成人標準門票x2 +二人下午茶tea set一份OR單售: 二人
係ICC入面有充足既指示guide你搵到呢個入口呢^^
係未比入場券的位置都有少量紀念品可以睇下先~
真正要收入場券的位置~!!
行去搭lift的位置要先經過呢條充滿現代感既走廊~!
唔知點解好有明日世界既感覺..哈哈哈
一上到去已經感受到陽光既溫暖~! 仲有非常充足既光線
連地板都有落心思呢,,, 係香港呢個積木城市既模型...
呢度擁有既係超級寬敞既空間同充足既光線~
設計靈感係源自法國露天coffee shop既休閒氣氛
係呢度仲可以欣賞到廣闊既海景同迷人日落
望到維港景色~ 雖然今日天色唔算清
但望到咁壯闊既景色 心情已經好好^^
OR
單售: 二人下午茶tea set $188 for 1/ $338 for 2
係遊客區加上環境上既優勢 呢個價錢好公道呢~
個set包2杯咖啡或茶~
期待已久的tea set上場喇~~ 我地4個女仔所以叫左2個set^^
飲品揀左::
望住個咁有古典風既tea set加上大大個維港靚景
忍唔住影左好多相XD
煙三文魚辣根忌廉泡芙&藍蟹肉胡桃南瓜歐芹雜穀包
每次食tea set都習慣先食咸點^^
雜穀包食落又fresh又健康 ~~ 而且有合桃粒在內 增強口感~
我地4個都大愛呢一個迷你松露忌廉雞肉酥
因為松露味真係好香同濃郁呀~!! 而且個酥真係焗得好鬆化呢!食完想食多幾件呀 =P
英式鬆餅配奶油忌廉及士多啤梨醬
同兩隻sauce都好夾~
椰子撻 第一次見咁特別既椰撻; P 用朱古力做的撻底包住椰子味既內餡
口感幾得意呢
甜品之中我地最鐘意既紅桑子朱古力蛋糕
朱古力味非常濃烈而唔會過甜... 不過食晒成件既話都幾飽呢
難得地食cheesecake竟然無滯同漏的感覺 : >
意大利芝士蛋糕 朋友覺得太濕潤.. 但我反而幾鐘意呢種口感呢
而且咖啡味都幾濃 夾埋手指餅一齊食真係好夾呢
呢度用既係TWG既茶,,, 有質素保證
食完仲可以行下souvenir shop~~ 又或者睇下風景, 等埋日落都仲得<3
真係好有旅行feel!! : ) : )
係度度過左開心又滿足既一個下午<3
2018-04-28
2018-04-30 239 浏览
去完旅行返黎就相約美女們聚一聚Sky100聽就聽得多啦不過就真係一次都未上過去於是我地就揀左去Sky100嘆番個High Tea😊一上到去個view真係唔錯可惜的是天公不作美,非常大霧☁️如果唔係個view應該會靚好多仲可以睇埋日落添🌄。。。。。。。。。。。。。。。。講番個tea set先有咸有甜,甜點相對上比較多岩晒啲中意食甜點嘅朋友。。。。。。。。。。。。。。。。咸點包括 (迷你松露忌廉雞肉酥,藍蟹肉胡桃南瓜歐芹雜穀包,煙三文魚辣根忌廉泡芙) 最中意食就係個迷你松露忌廉雞肉酥,個酥好鬆化,味道亦都不錯😊。。。。。。。。。。。。。。。。甜點包括 (椰子撻,藍莓芝士蛋糕,紅桑子朱古力蛋糕,意大利芝士蛋糕,英式鬆餅配奶油忌廉及士多啤梨果醬) 最中意就係紅桑子朱古力蛋糕,朱古力好香濃,面頭仲有紅桑子醬,所以唔會好甜,酸酸地好醒胃🤤。。。。。。。。。。。。。。。。整體來說環境好好,望住個海食tea真係好舒服好Relax😊
去完旅行返黎就相約美女們聚一聚
Sky100聽就聽得多啦
不過就真係一次都未上過去
於是我地就揀左去Sky100嘆番個High Tea😊
一上到去個view真係唔錯
可惜的是天公不作美,非常大霧☁️
如果唔係個view應該會靚好多
仲可以睇埋日落添🌄
講番個tea set先
有咸有甜,甜點相對上比較多
岩晒啲中意食甜點嘅朋友
。。。。。。。。。。。。。。。。
整體來說環境好好,望住個海食tea真係好舒服好Relax😊
2018-03-22 383 浏览
同事送了兩張Sky 100既入場劵俾我,當然同我最愛既老婆去啦Sky 100就位於ICC,在九龍站附近,係香港既最高既大廈。上到去可以虎瞰成個香港既景色,可惜今日有點煙霞,望唔到太遠。全場唯一一間餐廳,Cafe 100, 係Ritz Calton既出品,可以話係獨市生意。餐廳係小小既cafe, 門面唔算大,但勝在霸住個無敵大靚景對住呢個景食野,真係心曠神怡,而且無人迫你交檯,坐幾耐都可以。本身諗住落返九龍站附近醫肚,但見到呢度推出左復活節tea set, 既然慳左張門票,就氹下老婆開心啦Cafe 100下午茶套餐見到個造型,成個木櫃三層高,就知要等老婆瘋狂地自拍相機先食先有我份啦。不過講真造型又真係幾吸引,因為我麻甩佬少去high tea,所以都忍唔住影左幾張。但我地對食物比較理智,好食先最緊要左:煙三文魚辣根忌廉泡芙煙三文魚唔乾身,加上忌廉非常好食。加埋三文魚子食晒人地一家大細有點唔好意思,但味道真係唔錯,平時少食到忌廉既配搭,底下既pancake好在唔甜,如果唔係就會好怪。右:藍蟹肉胡桃南瓜歐芹雜穀包聽到名甘長就知道唔野小。面包表面有好多南瓜籽同其他雜穀,但一啲都唔硬,面包好鬆硬,

餐廳係小小既cafe, 門面唔算大,但勝在霸住個無敵大靚景

Cafe 100下午茶套餐

但我地對食物比較理智,好食先最緊要

左:煙三文魚辣根忌廉泡芙

右:藍蟹肉胡桃南瓜歐芹雜穀包
聽到名甘長就知道唔野小。
面包表面有好多南瓜籽同其他雜穀,但一啲都唔硬,面包好鬆硬,而雜穀就脆脆地,幾有口感。中間夾住既就係蟹肉同西芹。份量都幾多,塗滿晒整個面包既中心,蟹肉加有小小蛋黃醬同碎蛋,估唔到三樣野夾埋一齊又幾好食,而且幾健康。

迷你松露忌廉雞肉酥

好香既松露味!未食已經聞到。上面既雞肉應該加左忌廉雖然好肥,但真係好香幾好食。而下面既酥好似千層酥甘,唔會實到好似成舊石頭甘,反面好鬆脆,香口。

紅桑子朱古力蛋糕

雖然造型可愛,但就係老婆最唔鐘意既一個。因為太酸!無辦法,女人係鐘意甜。但對於我黎講又ok,甜品有時都可以係酸酸地,幾開胃!而且甘多甜品,加個紅桑子酸酸地唔使甘滯嘛!

藍莓芝士蛋糕

藍莓非常甜,中間既芝士蛋糕軟林林,易入口,而飯底好脆,更
加上有復活蛋既造型,梗係我老婆既最愛,我食晒佢都仲影緊。

意大利芝士蛋糕

好香既朱古力及忌廉味,但美中不足係酒味唔夠重,可能我平時都鐘意飲返兩杯,所以就覺得可以要重酒味啲,但老婆覺得岩岩好,又顯示出男女大不同。

朱古力蛋型椰子芒果布甸

老婆同我既至愛!除左造型特別成隻雞蛋甘之外,味道仲好好添蛋黃其實係芒果布甸,好香濃既芒果味,而蛋白就係椰子布甸,非常香滑!

英式鬆餅

之前係英國食過英式鬆餅,一試難忘,仲唔再一舊實的的既餅,加上忌廉及士多啤梨醬會甘好食!今次再食依舊甘鐘意,梗係要塗滿成舊都係忌廉同士多啤梨醬!

麻甩佬表示雖然唔明點解女士甘鐘意high tea,但老婆非常滿意,亦估唔到我會肯同佢食呢餐,大家復活節想比驚喜另一半,識做啦
試食活動
話説天際100開了那麼久,身為香港人的我還從未來過呢,今次就一於相約朋友來看看美景吃個午餐享受一下~Cafe 100 by the Ritz-Carlton就係位於環球貿易廣場一百樓的觀景台,個觀景台離海拔393米高,係全港最高呢,可以360度飽覽全港景色呢!上去sky 100前先經過一件好似時光隧道feel的走廊,燈光慢慢變色,好夢幻呢,先來打個卡吧!😝搭lift上到100樓都不只過是60秒,好快速呢,去先經過一個玻璃地台,地台下面就是香港全景的模型,好精緻呢,照相一流!去到cafe 100感覺休閒和開揚,有全落地玻璃,座位寬鬆,唔會坐得好密,設有方枱和靠邊的高枱,可以一邊食嘢一邊飽覽維港美景呢!Cafe 100除左有小食同咖啡,亦有set lunch同tea set呢,今次就和朋友試了這裏的set lunch!首先頭盤可以是日餐湯或吞拿魚尼哥斯沙律~而我就選了吞拿魚尼哥斯沙律,一上枱時真的被它的分量有點嚇親,份量真係好足料好大份,平時係出面餐廳食的set lunch,沙律都是小小的一碗,而呢份我諗兩個人食都夠呀😂👍🏻沙律嘅材料亦非常豐富,有生菜,雞胸肉,芝士片,吞拿魚,和麵包粒,

首先頭盤可以是日餐湯或吞拿魚尼哥斯沙律~

而我就選了吞拿魚尼哥斯沙律,
一上枱時真的被它的分量有點嚇親,份量真係好足料好大份,平時係出面餐廳食的set lunch,沙律都是小小的一碗,而呢份我諗兩個人食都夠呀😂👍🏻沙律嘅材料亦非常豐富,有生菜,雞胸肉,芝士片,吞拿魚,和麵包粒, 沙律新鮮爽脆可口加埋其他配料和沙律醬味道很好呢!

而主菜就可選 意式傳統牛肉千層麵或法式脆炸魚柳配薯條,我就選了意式傳統牛肉千層麵,這裏的千層麵和坊間吃到的賣相也有點不同,不是明顯看到一層層的,而是芝士肉醬和千層麵融合在一起~

面頭佈滿烤溶嘅芝士,好邪惡又好吸引呢,千層面裏混合大量芝士,牛肉碎和香濃嘅番茄,口感非常豐富呢!

食完主菜最後當然唔少得食埋個甜品啦!
甜品可以選新鮮生果杯或雪糕,朋友之前嚟過,大讚這裏的朱古力味雪糕十分正,那我當然要一試啦,這裏的雪糕可選擇筒裝或杯裝,原來是日本nissei的雪糕呢,雪糕果然很香滑,而朱古力味仲十分濃郁,鍾意食朱古力嘅朋友一定唔可以錯過啊!

午餐
2018-03-19 268 浏览
前排有朋友訪港, 講開喺天際 100 睇夜景, 講到我心癢癢, 身為香港人, 喺香港生活左咁耐都冇上過去天際 100, 實在有 D 慚愧。 趁今日天氣唔錯, 同屋企人一行三人 👨‍👩‍👧 上去行一轉。 喺圓方站出, 只要跟住商場指示牌行, 好容易就搵到天際 100 嘅入口。 入到去, 喺左手面個  Counter 買飛, 然後就可以憑飛入閘。沿途先經過時光隧道, 跟住就可以搭電梯直上 100 樓, 只係需要 60 秒就到達天際 100。喺天際 100 行左一個圈, 全層都係落地大玻璃, 完全可以 360 度欣賞全香港 & 維港景色。 途中仲有介紹 ICC 係世界十大最高商廈中排行第 10 位。行到天際 100 嘅西面就黎到 “Café 100 by The Ritz-Carlton”, 餐廳係由 The Ritz-Carlton 廚師班底主理, 主要提供輕食。 餐廳內嘅座位分兩款, 兩款都喺 Open Area 度, 第一款係普通餐檯, 大概有 9 - 10 張, 適合一家大細坐, 另一款係面向窗口嘅 Bar 檯, 適合情侶 & 知友, 可以一邊望住維港景一邊食, 絕對係超級享受。既然

既然今次一場黎到, 又行到累累哋, 緊係要試下望住維港景食野啦
經職員介紹, 我們最後 Order 左一份二人 Easter Afternoon Tea Set 同一份 Easter Egg Surprise

Easter Afternoon Tea Set
提供 8 款小食, 有咸有甜, 全部擺放喺一個好大嘅木層架上, 另外 Tea Set 仲跟兩個餐飲。

英式鬆餅配奶油忌廉 & 士多啤梨醬
鬆餅外層好脆, 入面非常鬆化, 無論係沾上奶油忌廉定係士多啤梨醬, 都食令到食指大動

藍蟹肉胡桃南瓜歐芹雜穀包
麵包嘅面頭同入面鋪左大量嘅雜穀, 口感軟軟的, 中間夾住用南瓜+蟹肉整成嘅醬, 每一啖都可以食到南瓜香味同蟹肉。

煙三文魚新根忌廉泡芙
薄薄嘅泡芙底, 上面捲住一塊好煙韌嘅煙三文魚, 煙三文魚上又鋪上大大粒卜卜聲嘅魚子。 只要一啖全放入口, 就能夠感受到多重口感

迷你松露忌廉雞肉酥
酥皮入面釀滿左忌廉雞肉, 而且食落去有好香嘅松露味。

朱古力蛋形椰子芒果布甸
賣相整到好似一隻雞蛋咁, 非常靚。 外層部分係用朱古力整成嘅蛋殼, 白色部分係椰子布甸, 椰子味好重, 而且滑滑嘅布甸仲散發住陣陣椰香。 中間蛋黃部分係芒果爆珠, 仲要係一粒好大嘅爆珠, 一咬落去芒果汁即刻爆開。

藍莓芝士蛋糕
芝士味超級濃郁, 面層有好多藍莓, 口感豐富又唔會太甜。

紅桑子朱古力蛋糕
面頭以白朱古力兔仔作裝飾, 兔仔下面有一粒紅桑子 &  紅桑子醬, 微酸嘅紅桑子醬配搭特濃嘅朱古力蛋糕一齊食, 完全冇好膩嘅感覺。

意大利芝士蛋糕
用個小杯裝住, 表面鋪左好多朱古力碎, 口感好滑, 食到底部仲有微微酒香。

Easter Egg Surprise
呢個甜品賣相超級吸引, 而且的確係充滿 Surprise
底部係一塊 Waffle, 上面放左藍莓粒、士多啤梨粒、紅桑子 & 朱古力, 中間擺左一個好大嘅朱古力蛋, 餐廳店員會將一杯暖暖嘅朱古力醬淋落去個大朱古力蛋上, 朱古力蛋頂部之後會慢慢溶化, 原來朱古力蛋入面裝滿左好濃郁嘅牛奶味軟雪糕。

原本以為唔會喺天際100 逗留好耐, 點知今次就喺度留左大半日, 有得食, 有得玩, 仲有靚景睇。 建議大家三四點左右上黎天際100, 慢慢食完個 Tea 之後, 可以等到黃昏, 睇埋日落 🌅 同維港夜景 🏙 先走。
2018-03-19 374 浏览
返工, 返工, 再返工既關係, 好耐無一家人星期日出去FAMILY DAY 喇~ 為左慶祝FAMILY DAY復活, 我地一早買左飛去ICC SKY 100 玩!位處香港最高高樓大廈100樓, 最深刻就係果部LIFT竟然可以甘快上到黎, 上到黎仲要睇到香港既全景, 唔好話小朋友, 大朋友都非常興奮!!令我更加興奮既係, 呢度竟然有間Ritz-Carlton開既Cafe, 而且價錢相比起上黎非常相宜! 本來無位心諗無緣, 點知兜左個圈又有張檯比我見到!!! 所以...Café 100 by The Ritz-Carlton人手畫得好靚既menu~唔想食野都可以買下野飲~MENU~設計簡單, 檯櫈就係依著SKY 100既窗而排, 廚房就係另一邊, 中間留有通道, 行過路過一定唔會錯過仲有BAR 檯比你對到正一正香港甘靚既景, 呢度食野, 未食已經知道會係色香味俱全!唔好意思講比我自HIGH 一下, 因為我見到我張Dream chair! 自從有左bb 之後, 好多地方無bb櫈既都唔去得, 而聲稱有bb 櫈既地方, 果張bb櫈你係真係會好懷疑佢既安全性! 呢度既bb 櫈......竟然係ST

Café 100 by The Ritz-Carlton

人手畫得好靚既menu~

唔想食野都可以買下野飲~

MENU~

竟然係STOKKE 呢個牌子!!! BB 既名牌呀!相信媽媽級既都知道呢個牌子貴到HIGH HIGH, 估唔到呢度係提供STOKKE 既BB 櫈!!!! 我現在宣佈, 各位港爸港媽可以放心食野, 你個小朋友應該出埋十二路譚腿都好安全, 爸爸可以放心食野, 媽媽可以暫時變返港女無限Selfie.

Family day 復活日之 Cafe 100 Easter 下午茶套餐

Cafe 100 Easter 下午茶套餐 ( 二人份)

就甘睇已經知道要黎一輪手機先食驟眼, 睇係有三樣咸點, 同埋五樣甜點
Latte 印有Cafe 100 字樣, 港女表示如果有埋The Ritz-Carlton字樣就更好

Closer Look~

我地決定跟住menu 次序食~
藍蟹肉胡桃南瓜歐雜穀包

開頭以為篤住果支係朱古力, 原來係牙簽
個包雖然係凍, 但仲係好軟身, 易咬一D都唔硬, 而上面既南瓜子就好脆, 所以食起上黎好有咬口. 中間夾住既係大量蟹肉同埋小小芹菜, 味道好夾, 芹菜好清新

煙三文魚辣根忌廉泡芙

其實係三文魚, 包住忌廉, 上面再曬上三文魚子, 而下面既似係平時食到既熱香餅MINI 版. 老實說唔係太食到辣根既味道, 所以怕辣/怕呢種草味道既都唔需要太擔心. 最韉喜係果幾粒三文魚子好 好 食!!! 佢比我平時食到既三文魚咸少少, 配埋D忌廉真係世界級!!!!

迷你松露忌廉雞肉酥

咸點中唯一既熱食~
上面既雞肉碎加上忌廉本身已經好有香味, 加埋松露可以話離遠都聞到. 酥皮焗到好脆, 小朋友為之瘋狂!兩舊比佢食晒!

咸點非常出色好味道, 用上蟹肉, 三文魚子及松露都知道成本唔少.

到甜點啦~
朱古力蛋形椰子芒果布丁

真係做到好似一隻切開左既烚蛋咁呀! 上面好似係蛋黃既原來係芒果流心布丁, 要一啖放入口, 因為一咬就穿~ 好香既芒果味呀! 而下面蛋白地方就係類似椰子奶凍, 相比起布丁既芒果味, 椰子味無甘突出, 我覺得奶味重D~

藍莓芝士蛋糕

Easter Tea Set 緊係要加入復活節元素~ 上面既復活蛋外面色彩繽紛,入面係流心既白朱古力, 佢既下場就係比小朋友一啖食左.
而藍莓芝士蛋糕既藍莓好甜, 最怕食到D酸既甜品生果,芝士蛋糕係淋身, (食過出面既雪到硬晒, ) 而且一D都唔漏, 細細件絕對可以食得晒~

紅桑子朱古力蛋糕

呢個紅桑子朱古力蛋糕相信最吸引我地方係佢既造型啦~
Cute 爆既大板牙兔,好似會樣住鏡頭笑甘呢~

意大利芝士蛋糕

Tiramisu 真係我鐘意既甜品之一, 我覺得乾濕度最難控制, 好怕食到D濕到爆既Tiramisu! 呢度整出黎既好creamy, 而且酒味唔重, 最岩我帶住小朋友佢都可以share 一齊食嘛~

英式鬆餅配奶油忌廉士多啤梨醬

下午茶其實係英國傅統, 所以最後又點可以少得Scone?
最傅統既食法就係加奶油忌廉同埋士多啤梨醬. 奶油忌廉最緊要夠凍, 食落要有食雪糕既感覺,超正!

最賴野係無啦啦比我見到有雪糕賣囉~

北海道牛乳雪糕

可能岩岩食完甜品, 覺得唔係太甜. 但整體來說都係有好香既牛乳味

靚景, 靚下午茶, 環境舒服, 小朋友又玩得開心, 真係大人, 小朋友都好滿意!
我今日真係好開心呀!
最後附上品味咖啡照兩張

• 下午茶套餐
2018-03-19 480 浏览
作為香港人,我從來無嚟過呢個地方。真的有一點點慚愧。今日機緣巧合有機會上嚟參觀下,果真有 ”大地在我腳下” 的感覺。而且,人地話香港係 ”石屎森林” 真係一啲都無錯。言歸正傳,本身無諗住喺度食野,因為感覺係純粹食環境,但因為要等人關係,就幫襯咗呢間喺觀景層唯一既餐廳。世事往往如此,你無其望,他就給你驚喜。食物:Easter 下午茶套餐 (2位用),有咸有甜,全部都好精緻。朱古力蛋形椰子芒果布甸面頭好似蛋黃嗰粒其實係芒果味醬料。一咬就會爆出芒果汁,感覺好似台式飲品嗰D“爆珠”咁。Classic Tiramisu 並非西餅店有落魚膠嗰D Tiramisu Cake, 呢個係傳統類似 Custard 質感嗰款。食到底有D咖啡啫喱,好味!藍莓芝士蛋糕非常香滑。面頭新鮮藍莓好甜。Easter Egg Surprise 服務員喺我地面前倒D熱朱古力漿落隻復活蛋上面,跟住隻蛋殼(其實係白朱古力)就會打開,裏面係超濃味既牛奶雪糕。配埋窩夫底+水果,甜品控最愛。(如果窩夫厚身一點就更 Perfect)環境:相信唔使多講,喺全世界十大高樓大廈,邊食邊欣賞維港景色。無得輸!服務:非常專業!會主動介紹食物。放

食物:
Easter 下午茶套餐 (2位用)

藍莓芝士蛋糕
非常香滑。面頭新鮮藍莓好甜。

環境:

服務:
非常專業!會主動介紹食物。放低食物後又會講解食物款式。又會建議由邊款開始食起。好抵讚!

總結:唔好以為有環境就等於食物無質素。今次證實此乃錯誤觀念。
题外话/补充资料: 如果天氣好,食完下午茶唔使等好耐就有日落。
試食活動
Easter 下午茶套餐 (2位用)
2018-03-14 256 浏览
去旅行既時候,好鍾意係d tower度食下lunch,high下tea ,甚至乎dinner慢慢嘆下,relax下~首爾塔、 Sky Tree、 Twins Tower …而今次我就同朋友去左香港既Sky100食lunch睇風景~係100層樓上面,一覽香港景色~係咁靜既環境底下,同朋友用餐傾計,其實都係一件幾relax既事~ 環境:***** 食物種類:*** 食物質素:**** 服務:**** 性價比:***** 我地一人叫左一個set lunch 本想說 set lunch是中價價錢$318位,食物也沒有太多選擇,但原來性價比很高呢!!前菜:是日餐湯 或 吞拿魚尼哥斯沙律主菜:意式傳統牛肉千層麵 或 法式脆炸魚柳配薯條 前菜方面:我選擇了吞拿魚尼哥斯沙律:  吞拿魚尼哥斯沙律 **** 這吞拿魚尼哥斯沙律也太大盤了吧,足夠二人享用呀!沙律菜十分新鮮,鮮甜,而且雞肉很嫩滑一點也不乾😉 主菜方面 :我選擇了意式傳統牛肉千層麵:意式傳統牛肉千層麵***  滿滿的芝士舖滿整碟千層麵,同我一樣喜歡吃芝士的朋友一定很滿足😍啖啖芝士與肉醬千層麵融為一體

環境:*****

前菜方面:我選擇了吞拿魚尼哥斯沙律:
 吞拿魚尼哥斯沙律 ****

主菜方面 :我選擇了意式傳統牛肉千層麵:
意式傳統牛肉千層麵***

滿滿的芝士舖滿整碟千層麵,同我一樣喜歡吃芝士的朋友一定很滿足😍啖啖芝士與肉醬千層麵融為一體😋真的很好吃!!實在太邪惡了!!
然後我還追加了一杯朱古力雪糕
朱古力雪糕*****
雪糕絕對值得一吃!大大杯,香濃而不膩的雪糕,質感幼滑,絕對值得嘗試!!
大概暫時未吃過比它更棒的雪糕吧😋🍦不試絕對走寶喔!

同三五知己,望住咁靚既景色,食住性價比咁高既set lunch,談天說地,漫活一下,相信比起任何物質,更能填補心靈上的滿足。
2018-03-10
第三次上黎睇靚景影靚相食好野喇呢度真係最適合約好友閒聊半日之前兩次就介紹佢地嘅tea set今次就約左兩位好友聚會隨便試下呢度cafe100嘅Set Lunch總共有4款食品 4選2第1款:是日餐湯 或 吞拿魚尼哥斯沙律第2款:意式傳統牛肉千層麵 或 法式脆炸魚柳配薯條我就揀選左吞拿魚尼哥斯沙律意式傳統牛肉千層麵仲加左支雪糕吞拿魚尼哥斯沙律份量多足料好味餡料有麵包幹、生菜、雞胸肉及芝士片吞拿魚味道剛好 配上生菜口感超fresh開胃唔會覺得鹹!必食!意式傳統牛肉千層麵千層麵表面夾上滿滿嘅焗芝士內層亦夾上豐滿嘅肉醬食到滿滿嘅免治牛肉加上蕃茄味道豐富可口 有層次感口感超creamy比一般的千層麵更香濃朱古力雪糕(+37)重點推介呢度嘅朱古力雪糕加$37絕對物超所值(可選擇支裝或杯裝)雪糕質地軟滑朱古力味濃郁甜度剛剛好大大支份量多 特別飽肚好味!必試!Download Sky100嘅手機apps仲可以影好多靚相添超好玩!未去過嘅朋友又諗唔到邊度聚會閉聊可以選擇呢度可以邊睇景邊食野邊傾計係放鬆心情嘅好去處!
第三次上黎

意式傳統牛肉千層麵
仲加左支雪糕

吞拿魚尼哥斯沙律

份量多足料好味
餡料有麵包幹、生菜、雞胸肉及芝士片
吞拿魚味道剛好
配上生菜口感超fresh開胃
唔會覺得鹹!必食!

意式傳統牛肉千層麵

千層麵表面夾上滿滿嘅焗芝士
內層亦夾上豐滿嘅肉醬

食到滿滿嘅免治牛肉加上蕃茄

味道豐富可口 有層次感
口感超creamy
比一般的千層麵更香濃

朱古力雪糕(+37)

重點推介呢度嘅朱古力雪糕
加$37絕對物超所值(可選擇支裝或杯裝)
雪糕質地軟滑
朱古力味濃郁
甜度剛剛好
大大支份量多
特別飽肚好味!必試!

Download Sky100嘅手機apps
仲可以影好多靚相添

超好玩!

未去過嘅朋友
又諗唔到邊度聚會閉聊
可以選擇呢度
可以邊睇景邊食野邊傾計
係放鬆心情嘅好去處!
2018-03-04
午餐
2018-02-28 283 浏览
早前購買套票,生日偕友人到sky100觀賞景色,並在cafe100享用晚餐。6時入座後,侍應便準僅set dinner。Appetizer是吞拿魚沙律,只是從預先雪住在雪櫃的package取出轉碟上。後再上磨菇湯,沒有驚喜。而main course有薯蓉雞批及拿破倫芝士千層麵,前者基本上只是一大碟薯蓉,食曬就飽,非常普通。而重點在後者,上菜時覺得面層醬汁很稀,怎料盛起來時像是食焗肉醬芝士醬汁,完全不見千層麵的任何麵粉層,成碟菜色只有芝士和肉碎。初時以為係這裡的特色做法,及後實在忍不住問侍應為何這樣,可能侍應都覺得不對勁,所以解釋後都有主動提出可以更換菜色。由於份量不多,都已經食左一半,免得再換了,唯有當sauce去沾薯蓉來食。作為Ritz Carlton旗下的cafe,菜色質素實在令人懷疑,而且位於icc sky100內的餐廳,與其用這個價錢用美景取替食物質素,我情願選擇食酒店自助餐。
以前不會懂得享受 high tea,但原來年輕漸長,真的會愛上呢!今次就跟幾位好閨蜜到 Sky100 來個新春下午茶! 第一次上天際100!要拿門票再乘搭升降機上100樓 100樓的景觀好開揚,好有大地在我腳下的感覺,看半天也不會厭!相信天氣好的話,看日落一定更浪漫啦! 今天的重點!「Café 100 by The Ritz-Carlton - Hong Kong新春2人下午茶」 由8款精緻鹹甜美點組成的新春下午茶 !鹹點:迷你粟米雞肉沙拉軟包迷你松露忌廉雞肉酥經典羊奶起司黑麥包甜點:椰子撻紅桑子朱古力蛋糕TiramisuScone Strawberry Jam & CreamNew York Cheesecake 鹹點雖然較少,但味道不錯~ 我推薦迷你松露忌廉雞肉酥,酥皮鬆脆可口,松露跟雞肉味道很夾! 出自 The Ritz-Carlton,果然味道是有保證的! 另外特別一讚椰子撻上的金元寶!很有新年氣氛嘛!小巧的椰子撻一口咬下去帶有甜甜椰絲,完全是小時候的味道!^^ 另外賣相同樣有驚喜的是紅桑子朱古力蛋糕,以金錢作點綴,小巧可愛!味道方面也很不錯!微酸的紅桑子配上甜甜的黑朱古力蛋糕

今次就跟幾位好閨蜜到 Sky100 來個新春下午茶!

第一次上天際100!
要拿門票再乘搭升降機上100樓

相信天氣好的話,看日落一定更浪漫啦!

由8款精緻鹹甜美點組成的新春下午茶 !
鹹點:
迷你粟米雞肉沙拉軟包
經典羊奶起司黑麥包

甜點:
椰子撻
Tiramisu
Scone Strawberry Jam & Cream
New York Cheesecake

鹹點雖然較少,但味道不錯~

另外特別一讚椰子撻上的金元寶!很有新年氣氛嘛!

味道方面也很不錯!微酸的紅桑子配上甜甜的黑朱古力蛋糕,剛好中和了黑朱古力的甜膩感~

口乾了就喝一口茶吧!

Tea Set 配上每人一壺茶~ 是貴婦們喜愛的 TWG 茶包呢~
我們選了大吉嶺和伯爵茶,可以交換喝!

cafe 設於 open area,大家可以一邊享用美點,同時飽覽香港美好風景!
很愜意吧!

到了傍晚就會開了上面的小燈泡,很漂亮~

聽說 Café 100 的雪糕好好吃,但今天吃得太飽了,下次再點吧!

「Café 100 by The Ritz-Carlton, Hong Kong新春2人下午茶 」

地點:Café 100 by The Ritz-Carlton
供應日期:2018年2月1日 - 28日 下午2時半至5時供應
價錢:優惠價 HK$598 (不設加一服務費) 於天際100官方網站發售
(已包括天際100標準門票2張及2位用下午茶)
2018-02-03
  • 迷你松露忌廉雞肉酥