2018-09-27 154 浏览
How does it feel like to have fresh salad with this breathtaking view? The answer is fantastic. I would say this is a must go place especially for tourists. You are able to see 360c view of Hong Kong from here. Honestly, the seafood Soup is below my expectation, I guess probably because I don't really like milky texture, which this one is creamy and heavy.Having said that, there is no doubt to come here to grab a drink or a bite, the view is definitely worth for it!

Seafood Soup
Duck Breast Salad
Duck Breast Salad
2018-09-25 1775 浏览
「經典」一詞通常都喺形容一啲事物,指其具有典范性、權威性、代表性,更喺有歷久不衰嘅意思,所以,通常都喺有番咁上下嘅歷史。最近,有機會試到麗思卡爾頓酒店(Ritz-Carlton)嘅「經典月餅禮盒」,只可以講:經典,只喺個盒面!講真,個禮盒做成個皮革「首飾盒」造型,盒面烙印出酒店招牌獅子標誌,鍍金鎖頭,細緻嘅線位,顯出一派優越、高尚嘅氣質,用嚟送禮絕對大方得體、顯出地位,又美觀實用添。事後先知,原來個禮盒設計喺出自香港薩凡納藝術設計學院(SCAD香港)學生嘅設計。一盒禮盒分上下兩層,共有8個迷你蛋黃奶皇月,全部均獨立包裝,當然方便食用,亦夠晒衛生。而奶皇月烘得金黃,但由於餅面喺印上酒店標誌,線紋較複雜,所以,未夠清晰;再切開睇睇,外皮有少少厚,不過,奶皇餡就做得幾香,但有一點就幾奇怪,隻隻個餅底都喺拱起上嚟,實在好少見喺有咁情況。盒底招紙都有官方嘅食法建議,就喺用微波爐加熱約20秒,但略嫌粗疏,因為唔同火數嘅微波爐出嚟嘅效果亦會好唔同。暫時今年食咗3家嘅奶皇月,以只做網購而無實體店嘅「皇玥餅藝」做得最出色,賣相、味道都出眾;其次「奇華餅家」嘅奶皇月亦相當唔錯,口味具特色;而「麗思卡爾頓酒
Ritz-Carlton「經典月餅禮盒」
經典月餅禮盒
,實在好少見喺有咁情況。
經典月餅禮盒
暫時今年食咗3家嘅奶皇月,以只做網購而無實體店嘅「皇玥餅藝」做得最出色,賣相、味道都出眾;其次「奇華餅家」嘅奶皇月亦相當唔錯,口味具特色;而「麗思卡爾頓酒店」嘅出品,唔喺差,但算唔上稱為經典啫
题外话/补充资料: 註:背後嘅招紙只寫住經銷商喺香港麗思卡爾頓酒店,其實,只限於晌天際100香港觀景台內嘅Café 100 by The Ritz-Carlton作獨家發售。 因為喺朋友送贈,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
外卖自取
下午茶
帶毛孩剪毛沖身 住住等上2-3小時 係街遊蕩又熱又無聊 於是過去Elements搵嘢食 比我sesrch到天際100的Brunch由早上十時歎到下午二時 時間勁fit 原來上100樓電梯只需1分鐘 天際100香港觀景台一望無際 行幾步就會見到Café 100 by The Ritz-Carlton 我都是第一次來 邊看靚景邊歎Brunch 好似闊太咁 唔好以為Brunch只係得一份食物加1杯嘢飲 Café 100嘅Brunch係好豐富架 先食一個開胃頭盤 前菜拼盤 + 乳酪麥片前菜拼盤包括煙巴馬火腿、意式肉腸、三文魚、沙律、意式煎蛋配三文魚子 再有果醬低脂乳酪、藍莓纖穀脆麥片、新鮮水果粒 一大樽北海道鮮奶配藍莓纖穀脆麥片 已經係我平常早餐的分量 意式煎蛋配三文魚子幾特別 是豆茸樹加蛋煎成的 而果醬低脂乳酪我配合藍莓纖穀脆麥片 增加口感 所以北海道鮮奶多到可以就咁飲太飽的關係 我們喝著Weekend Brunch餐飲包含1杯酒精飲品慢慢吃慢慢談 Bloody Mary 或 Sunrise Dazzle (柚子桃味氣泡雞尾酒)二選一 我自少好怕Bloody Mary的蕃茄味  所以
帶毛孩剪毛沖身

唔好以為Brunch只係得一份食物加1杯嘢飲
Café 100嘅Brunch係好豐富架

先食一個開胃頭盤
前菜拼盤 + 乳酪麥片
再有果醬低脂乳酪、藍莓纖穀脆麥片、新鮮水果粒
一大樽北海道鮮奶配藍莓纖穀脆麥片

我選了美式班尼迪克蛋
但我後悔沒有選北海道牛乳雪榚
以為可以吃完班尼迪
再單點北海道牛乳雪榚做甜品
 (最後也無緣試這個期間限定的北海道夕張蜜瓜雪榚)
但原來好飽架

唔好影太耐呀

吃了三小時有多
電話嚮起
是時候接回我的毛孩了
$458 (早餐)
2018-09-08 1176 浏览
計劃帶兩兄妹去天際100很久了,上週六上跆拳道後,就一起去怒影、怒玩並怒食,過得十分開心~ 原來天際100新增了很多玩意,雖然天氣只是一般,但兩兄妹都玩得十分開心。直到大家開始有餓意,就到 Café 100 開餐:$458 Weekend Brunch 除了成人門票,又包括多國風味的前菜拼盤、三選一主菜及特色飲品;其中飲品可選 Bloody Mary 或 Sunrise Dazzle (柚子桃味氣泡雞尾酒),個人很喜歡清爽富果香的後者,為週末即添幾分寫意~ 前菜拼盤有由士多啤梨、火龍果及更多雜果組成的水果杯、新鮮乳酪杯、支裝牛奶、藍莓連穀物、煙三文魚、火腿及凍肉,加上薯派及沙律,份量很足。兩兄妹都是煙三文魚愛好者,爸媽就幫忙吃光了水果、乳酪及穀物,感覺非常健康! 主菜有三款選擇,首先是 美式班尼迪克蛋,香濃流心又配上美味火腿片,十分可口;另一選擇是份量十足的 經典大蝦意粉,寬條麵伴上新鮮熬製的香滑龍蝦汁很合兩兄妹胃口,兩人幫忙吃了很多,但由於份量太巨,最終也沒能完成啊~~~ 最後一款主菜選擇是鮮雜果窩夫配香濃北海道牛乳雪糕,這裡的北海道牛乳雪糕真心好濃又滑,新鮮焗起的鮮雜果窩

最後一款主菜選擇是鮮雜果窩夫配香濃北海道牛乳雪糕,這裡的北海道牛乳雪糕真心好濃又滑,新鮮焗起的鮮雜果窩夫也非常香脆美妙,明明已經叫飽的爸媽也忍不住吃了好多!

最後還有每位咖啡或茶,吃完十分滿足,然後又繼續去玩囉!
2018-09-01
2018-09-03 278 浏览
星期一至五, 來到假日緊係想輕鬆一下穿過時光隧道....會去到咩地方呢?!不消一分鐘, 便上到100層高的九龍站ICC天際100香港觀景台內的:Café 100 by The Ritz-Carlton今日來這裡, 是打算邊看著靚照, 邊歎個Weekend Brunch這裡的Brunch由早上十時歎到下午二時, 唔好以為好長時間....因為呢份Brunch係好豐富唔好以為只係得以下呢一份食物就叫豐富其實呢度只係前菜拼盤黎架咋多國前菜拼盤包括: 煙三文魚、煙火腿、意式肉腸、蔬菜沙律、意式煎蛋配三文魚子、果醬低脂乳酪、新鮮水果粒、北海道鮮奶及藍莓纖穀脆麥片說得有前菜, 那當然還有主菜啦, 稍後再同大家分享每個Weekend Brunch餐飲仲包含2杯飲品, 1杯含酒精, 1杯啡或茶酒精的是2選1: Bloody Mary 或 Sunrise Dazzle (柚子桃味氣泡雞尾酒)我選了有點酸辣的Bloody Mary, 連個杯都靚過人, 特別用上Sky100的地標logo橙紅色配襯著藍天白雲, 非常舒服!其實平日我嘅早餐, 就只吃類似的纖穀脆麥片配牛奶, 所以4小時的用餐時間, 其實是剛好的大
星期一至五, 來到假日緊係想輕鬆一下
穿過時光隧道....會去到咩地方呢?!
唔好以為只係得以下呢一份食物就叫豐富
其實呢度只係前菜拼盤黎架咋
說得有前菜, 那當然還有主菜啦, 稍後再同大家分享
多國前菜拼盤
橙紅色配襯著藍天白雲, 非常舒服!
Bloody Mary
大大枝的北海道鮮奶, 再配上藍莓纖穀脆麥片, 好健康呢~
藍莓新鮮, 脆麥片也香脆有口感
邊食邊談心, 加埋好天氣, 影下靚相, 消化下, 慢慢地又可以食多啲
前菜當中, 我覺得個意式煎蛋配三文魚子幾特別, 入面有點像豆茸的混合埋蛋汁一起煎
旁邊的醃小青瓜好有開胃消滯作用, 又可以邁向主菜啦

每份Weekend Brunch都包一份主菜:
- 意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁 (就是我選的)
- 美式班尼迪克蛋
- 芒果雜莓, 楓糖漿及北海道牛乳雪榚

看....主菜是正常份量的, 我有點後悔, 哈哈 (因為怕自己會做大嘥鬼)
以為忌廉汁會很漏的一個醬汁, 神奇的又想錯了, 酒店級水準是意想不到的
而蝦有5-6隻, 也不是小蝦, 爽彈口感
闊條麵的軟硬度也適中, 雖然已很飽, 不過因為味道很好, 也不捨得不吃
意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁
而朋友點的美式班尼迪克蛋, 賣相也很好, 伴碟也有很多新鮮蔬菜
班尼迪克蛋有帕爾馬火腿及多士墊底, 加了咸香的火腿, 也中和了蛋液的淡味
美式班尼迪克蛋
吃得太飽, 來到當然想行下影下相, 之前在IG看過有傳統點心呢個打卡位, 仲有其他舊香港的傳統影相位
玩了一輪, 又有點口乾, 我們又返轉頭點了杯特飲
連Menu都可愛過人, 佢有分有酒精同無酒精
Above the Clouds 係咪靚到爆呀?!
藍藍綠綠的顏色, 與背後的藍天碧海真的融為一體
雖有薑汁梳打, 但薑辣味不濃, 棉花雲遇水便溶化了, 味道是酸酸甜甜的
另外, 呢度仲有期間限定的北海道夕張蜜瓜雪榚, 可惜Weekend Brunch過豐盛,
胃子真的再撐不下去
除咗Weekend Brunch, 還有其他A la carte menu的

2018-08-25
多國前菜拼盤
意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁
2018-09-02 1397 浏览
近日與外地人閒談時有個小發現, 遊客出遊總會到訪標誌性的景點, 可這些未必是本地人必訪的景點, 結果往往是遊客比本地人更「熟悉」當地的景點。說來慚愧,作為地道香港人,有好些香港景點,像是昂坪360、天壇大佛、Sky100,確是從未踏足過。這天登上Sky 100,也是受到外地友人的邀請,而且不是看看風景那麼簡單。天際100的觀景餐廳Cafe 100,近日推出了不少美食套票, 下午茶、晚餐、Weekend brunch都有, 而且可以進行網上預訂, 對於海外遊客來說尤其方便,加上餐廳由Ritz Carlton主理,食物質素有一定保証。友人從網上預訂Weekend Brunch,聽說Cafe 100很受外地遊客歡迎。以$458免加一的價錢,已包含了門票、Brunch、特色飲品。網上預訂時可從三款主菜中選一款,分別是「美式班尼迪克蛋配香脆煙肉」、「經典大蝦意粉伴上新鮮熬製的香滑龍蝦汁」及「鮮雜果窩夫配香濃北海道牛乳雪糕」。這天天氣變幻無常,不過最後還是撥開雲霧見青天,居高臨下的香港景色實在是美,吃過豐盛的Brunch後,喝着雲端上的調酒,這天又是個悠閒愜意的周日下午。喜歡這杯Sunrise D

喜歡這杯Sunrise Dazzle,柚子桃味氣泡雞尾酒淡粉色的,甜甜的的很易入口, 很快便喝光了一整杯。
Sunrise Dazzle

意猶未盡之下,再點一杯Above the Cloud,賣相貼題的Cocktail,加入檸薑汁後幻化成漸變的色彩,十分夢幻。酒精含量不淺, 但味道比Sunrise Dazzle更加討好。
Above the Cloud

前菜拼盤分別是風乾凍肉伴雜菜沙律、意式煎蛋配三文魚子、鮮奶藍莓纖糓脆麥片、果醬低脂乳酪以及新鮮水果杯,平日忙碌工作之下早餐只能草草了事,這豐盛的頭盤予人真正的假日優閒感覺。
前菜拼盤

最喜歡鮮奶藍莓鮮焗脆麥片,當中有不少新鮮藍莓,麥片內有、蜜糖、果仁、北海道鮮奶非常香濃,是個美好早餐的開端。三款風乾凍肉分別煙三文魚、煙火腿、意式肉腸,水準甚佳,始終是Ritz-carlton,食材就是有一定的水準 。至於意式煎蛋配三文魚魚子,吃起來像香煎雞蛋伴薯塔,也不錯吃。

接著是甜美的果醬低脂乳酪, 面層是新鮮的芒果醬汁, 乳酪酸酸的十分開胃, 再配一杯新鮮水果杯, 雖說是前菜拼盤, 但卻是意想不到的豐盛。

前菜已是十分豐盛,接下來的主菜同樣是分量十足,要一氣呵成真是有點難度,幸而供應時間由上午10時至下午2時,可以慢慢享用而不會催迫。共有三款主菜可以選擇, 在網上訂位的時候分別選了意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁以及楓糖漿窩夫配雪糕。

蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁是飽肚之選,面層滿滿是新鮮彈牙的虎蝦, 手造寬條麵蛋香、彈性十足, 龍蝦忌廉汁鮮甜又不太膩, 只是前菜拼盤實在太豐盛了, 以一人之力實在吃不完。
蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁

友人的楓糖漿窩夫配雪糕賣相極美,熱烘烘的窩夫外脆內軟,蛋香滿滿的。伴新鮮芒果醬還有夕張蜜瓜雪糕,若然是食量不大的女生便最適合不過了。
楓糖漿窩夫配雪糕

除了豐盛的Brunch外,還包含餐後咖啡或茶,加上附贈天際100門票,難怪Cafe 100的美食套票很受外國遊客的歡迎。作為旅遊精的我最明白遊客 的想法, 如果能夠一邊欣賞香港美景,一邊享受酒店級數的美食, 那就是最完美不過的行程了。

能居高臨下享用Weekend Brunch, 絕對是一個全新的假日完美體驗, 感覺又多個Brunch場地可以選擇了。
2018-08-29
Sunrise Dazzle
前菜拼盤
蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁
楓糖漿窩夫配雪糕
2018-08-26 892 浏览
久未回港的親戚問可有什麼新地標值得一去,論到方便又有睇頭的;可360度鳥瞰香江景緻、位處九龍站上蓋的 ICC 天際100,可算是其中的表表者了。成人入場費$169,吃個Brunch $458,已包一張成人門票;親戚們知道後,當然舉腳贊成。由2018年7月21日起至2018年12月30日期間,最少2天前及最多30天內,選定星期六或星期日(某些特別日子除外);票價港幣 458 (免加一服務費),套餐包括:天際100 成人門票一張、Café 100 brunch 一份 及 指定飲品一杯。只需憑網上預購之確認電郵,便可到天際100 一樓票務大堂換領套票。乘電梯前路經的「光影隧道」。電梯門再次打開,便見訪客服務中心。觀景臺除了睇景外,還有很多有趣資訊及特色擺設;如:壹佰堂、武館、舢舨、活字印刷和天際壹佰酒家。喜歡懷舊零食的,可到「美樂士多」,不少兒時的小吃也可在此中尋。貼心的服務自問技術了得的,不妨試試自己的身手,參加這個攝影比賽,和一眾高手亙相切磋。遊走一圈後,正式進入主題;Brunch 的用餐時段為10:00 - 14:00。套餐內容包括:一份多國風味的前菜拼盤、主

乘電梯前路經的「光影隧道」。

電梯門再次打開,便見訪客服務中心。

貼心的服務

套餐內容包括:一份多國風味的前菜拼盤、主菜三選一及一杯Bloody Mary雞尾酒或柚子桃味氣泡雞尾酒。

居高臨下,在這裡吃Brunch,寧舍心曠神怡;只是當日灰濛濛的天色未能將全部景緻盡收眼底。

率先上場的是兩杯飲料,Bloody Mary雞尾酒及柚子桃味氣泡雞尾酒;充滿番茄香的Bloody Mary酒精度較高,酸酸甜甜幾開胃,杯身更印上天際大樓的Logo;打咭一流。
Bloody Mary雞尾酒

柚子桃味氣泡雞尾酒,清新易入喉,也是開胃醒神的飲料,食物未到先上飲品是有原因的。
柚子桃味氣泡雞尾酒

前菜:
以香濃的北海道鮮奶配藍莓纖穀脆麥片,清盈鬆脆,既滿足了囗感,又有益健康。
北海道鮮奶配藍莓纖穀脆麥片

煙三文魚、煙火腿、意式肉腸蔬菜沙律、意式煎蛋配三文魚子,油光四射,肉香細滑,得力於開胃酒之助;胃口大開,不用15分鐘已吃個碟底朝天。
煙三文魚、煙火腿、意式肉腸蔬菜沙律、意式煎蛋配三文魚子

香滑的果醬低脂乳酪及鮮爽的切粒生果,當然更不能錯過。
香滑的果醬低脂乳酪及鮮爽的切粒生果

主菜三選一,已在網上訂票時一併作出了選擇,吃罷前菜,邊聊天、賞景,不一會主菜便隨後奉上。我選擇了一,親戚們就選了二及三。

1.      美式班尼迪克蛋(煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬),伴菜是車厘茄及沙律菜~

輕輕破開半熟的水煮蛋,迸出的蛋黃與荷蘭醬混為一體;微酸中透出芝香奶香,而帶淡淡鹹香的煙肉則令層次感更形豐富。
美式班尼迪克蛋

2.      意式蒜香大蝦闊條麵配伴龍蝦忌廉汁~

據親友說,麵條的軟硬度剛好,大蝦彈牙爽口,配蒜香龍蝦忌廉汁相當不錯。
意式蒜香大蝦闊條麵配伴龍蝦忌廉汁

3.      芒果、雜莓、楓糖漿窩夫及蜜瓜雪糕~

鮮酸的士多啤梨、香甜的芒果配微脆的窩夫,澆上清甜的楓糖漿,不用多說,光看親戚吃過不停便知是好嘢;偷吃了一口,果然如此!
芒果、雜莓、楓糖漿窩夫及蜜瓜雪糕

餐後飲品原本是普通不過的咖啡或茶,經店員推介後,變了這杯「Above the Clouds」。
Above the Clouds

浮於最上的雲層是淺黃色的棉花糖,將一旁的蘇打水混入深藍色的糖漿內;調成美麗的淺藍色,棉花糖未溶化之時,正是一幅「天與海」的景象!

親戚們對這個行程大感滿意,還嚷著不如再下一城;到上層吃爐端燒呢。

Café 100 by The Ritz-Carlton
地址: 尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)100樓天際100香港觀景台
電話: 22632356
2018-08-12
$505 (其他)
Bloody Mary雞尾酒
意式蒜香大蝦闊條麵配伴龍蝦忌廉汁
芒果、雜莓、楓糖漿窩夫及蜜瓜雪糕
  • 美式班尼迪克蛋
2018-08-21 216 浏览
A female staff name Janet was really impolite while my friend using her birthday discount to order food. Also the gadgets they provided were very dirty, it seem they never wash it.Moreover, it was unbelievable that Janet was using foul language to blame her staff in front of us. It was very bad and rough experience having tea there.
2018-08-21
2018-08-19 840 浏览
在環境舒適的地方用餐,特別開胃。在居高臨下,100樓的高空上的天際100香港觀景台裡面飽覽360度的世界級漂亮環迴景致之後,再悠閒地用餐,就更寫意和開胃了。 而這一天,我就和數位好友一起來到這位於尖沙咀環球貿易廣場(ICC)100樓天際100香港觀景台內的 Cafe 100 by The Ritz-Carlton,在無敵靚景下吃了一頓精緻的「周末早午餐」($458,包天際100成人標準門票一張,Cafe 100 Brunch 一份和指定飲品一杯,用餐時間為上午10:00 ~ 下午2:00)。 這天早上,才不過10時左右,我便乘坐高速電梯來到環球貿易廣場的100樓,與同行朋友在香港觀景台遊走了一圈,細賞觀景台上的各個不同的旅遊點和觀景台外全方位的香港景色後,就開始我們的美味早午餐。 先來餐飲,有兩款可揀,一款是酒精度較高的經典雞尾酒「迷人血瑪莉」 Bloody Mary,另一款則是名字詩意的「晨曦初露」Sunrise Dazzle。這杯色澤迷人的柚子桃味氣泡雞尾酒精度不高,帶點兒芬芳的果味,容易入喉,比 Bloody Mary更適合我。「前菜拼盤」以精緻吸引的賣相奉上
先來餐飲,有兩款可揀,一款是酒精度較高的經典雞尾酒「迷人血瑪莉Bloody Mary,另一款則是名字詩意的「晨曦初露Sunrise Dazzle。這杯色澤迷人的柚子桃味氣泡雞尾酒精度不高,帶點兒芬芳的果味,容易入喉,比 Bloody Mary更適合我。
前菜拼盤」以精緻吸引的賣相奉上,「煙三文魚、煙火腿、意式肉腸、雜菜沙律」、「意式煎蛋配三文魚子」、「鮮奶藍莓纖糓脆麥片」、「果醬低脂乳酪」和「新鮮水果杯」整齊地分別被擺放在小木盤和小石板上,悅目的顏色,營養均衡的配搭,不錯的味道,吃得舒服又健康。
主菜有三款選擇,分別是「美式班尼迪蛋」、「芒果、雜莓、楓糖漿及北海道夕張蜜瓜雪糕」和「意式蒜蓉大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁」。三款主菜都有捧場客,而我就選擇了「意式蒜蓉大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁」做我的主菜。索了不少龍蝦忌廉汁的闊條麵味道頗佳,大蝦也挺多的,整體令人滿意。
這兒有一款名字特別,名為 Above the Cloud的特式飲品,與這兒的環境甚為配合,也有點來一試。這特飲的成份有薄荷梳打、棉花糖和薑,味道清新涼快,在吃飽之後來上一杯,也頗為受用,特別是在這高空飲用,更讓人有身在雲端的感覺。
雖然這天天氣不大好,是個陰雨天,但可在心曠神怡的環境下與朋友們享用一頓堅離地的周末早午餐,仍是一件賞心樂事。
题外话/补充资料: 如果想吃這周末早午餐的話,只要在今年7月19日至12月28日期間登入天際100香港觀景台的網站,在網上購票,在收到確認電郵後於到訪當天到天際100一樓的票務大堂,換領這兒的周末早午餐套票便可以了。
午餐
  • 周末早午餐
2018-08-15 956 浏览
想放鬆的時候,我會選擇去歎個Brunch,這是我個人最隹的減壓方法,或者我自己早已將brunch與假期掛左釣。 家陣做Brunch的餐廳多不勝數,甚至有些日本料理也想來分一杯羹,不過質數參差不齊,要小心選擇,以免浪費了大好的星期天。 這一次,我希望找個有靚景的地方, ICC那些居高臨下的餐廳大概是個很好的Option。 101 Sky Dining的幾間餐廳吃過不少遍,反而樓下觀景台的Cafe 100,我卻從來沒試過,不妨去一次,我不介意做半天偽遊客。 當然沒有樓上幾間餐廳咁Proper,隨意很多,喜歡坐散座或是靠窗的吧枱,悉隨尊便。 呢度既Weekend Brunch份量非常充足,率先帶來的頭盤,有鮮奶藍莓芝纖穀脆麵片,又有醒胃的果醬乳酪,同埋新鮮水果杯,忘了多久沒如此健康過。 還不止,仲有我喜歡的Cold Cut,如煙火腿、意式肉腸,以及煙三文魚,伴邊的是薯仔茸與蔬菜沙律。份量唔少,但我竟可全數吞下。再呷口富桃香的Sparkling Wine,是的,我總覺得要看著汽泡在酒杯內緩緩上升,感覺才像吃假日早午餐。 主食三選一,有Brunch必備項目Eggs Benedict、大蝦濶條麵,

主食三選一,有Brunch必備項目Eggs Benedict、大蝦濶條麵,還有為嚐甜者而設的楓糖漿窩夫配雪糕。朋友試的窩夫,更伴以北海道的夕張蜜味雪糕,我梗係唔客氣偷幾匙來吃,又幾滑幾重蜜瓜味喎!

平日我或許會選班尼特蛋,但近排可能吃得太多雞蛋,想轉轉口味,便挑來香蒜大蝦濶條麵。麵條本身口感尚好,配上龍蝦忌廉汁好濃郁,但都幾飽肚。大蝦的份量,也比我預期中多。

試下唔飲一日咖啡會唔會死!結尾要杯叫Above the cloud的飲品,感覺在高聳入雲的ICC喝這個會更入型入格。

棉花糖、薑、薄荷及梳打組合而成,薑味來我幾出眾,蠻合心意。

來一杯清風,並醉躺於天空......心裡不其然的哼起來~~
女友生日前諗到頭都爆, 最後佢主動比hints 話想去sky 100望下景,順便食個tea. 我當然完全冇問題啦.原來果度做緊套票價,只需 $598 就有 Sky 100 成人標準門票 2 張, 再加個下午茶tea set一份(二人) .如果就咁單售,個下午茶tea set 就$188 for 1/ $338 for 2... 所以其實$598真係幾抵.上到去100樓,足足係海拔393米高,個景真係堅靚。個TEA SET, 三層架造型,平時真係好少食,今次呢SET 又幾靚 wor!入面有3款鹹點,5款甜點~蕃茄乾芝士忌廉盧根包 d 芝士味道香濃; 而鴨肉醬牛油麵包賣相普通, 不過個麵包有d 甜~而煙三文魚檸檬芝士牛角酥都就very nice, 煙三文魚帶有少少鹹香,加埋我最中意牛角酥,呢個配搭係唔錯既~而甜點 scone 夠香夠鬆脆,加上佢地自家製既醬,唔錯!椰子芒果撻d椰子味道香甜,配上新鮮既芒果,夠fresh =]而個柚子芝士蛋糕,清香既柚子味,口感又軟滑,creamy, 正!!女友食完都好滿意今次既安排!

上到去100樓,足足係海拔393米高,個景真係堅靚。
入面有3款鹹點,5款甜點~

而甜點 scone 夠香夠鬆脆,加上佢地自家製既醬,唔錯!

女友食完都好滿意今次既安排!

2018-08-14 178 浏览
岩岩個WEEKEND 同好友黎到ELEMENT 睇戲, 行街~之後佢話一場黎到ELEMENT, 不如順便去埋 Café 100 by The Ritz-Carlton食個TEA SET ~套票價: $598 Sky 100 成人標準門票x2 +二人下午茶tea set一份 或單售: 二人下午茶tea set $188 for 1/ $338 for 2價錢真係唔貴!果度足足有海拔393米高!! 雖然當日係落雨天,不過我地第一次去到,都覺得好高好AMAZING! 見到有間  , 反正行到攰, 就食埋個 AFTERNOON TEA =]勁靚呀個TEA SET! 三層架的造型是仿照sky100,相當有心思呢=]入面有3款鹹點,4款甜點及鬆餅~當中最中意既鹹點係蕃茄乾芝士忌廉盧根包,芝士味道濃郁,蕃茄好FRESH.而煙三文魚檸檬芝士牛角酥都好唔錯,鹹香既煙三文魚,配檸檬芝士,愈食愈開胃!甜點最深得我心係朱古力草莓杯,朱古力味濃郁,唔算好CREAMY,而入面既莓酸酸甜甜,幾好食。另外個SCONE 都好正,又鬆又脆,加埋奶油忌廉,冇得頂!同朋友一齊0係呢個環境下享受美食,真係好滿足=]

價錢真係唔貴!

入面有3款鹹點,4款甜點及鬆餅~

另外個SCONE 都好正,又鬆又脆,加埋奶油忌廉,冇得頂!

同朋友一齊0係呢個環境下享受美食,真係好滿足=]

2018-08-12
一句說話總結【Cafe 100 by The Ritz-Carlton】生日上Sky100慶祝當然要去埋由TheRitz-Carlton主理的Cafe100食個精美的AftermathTea兩位都只係$338真係超值仲要對住個無敵日落地玻璃景享用真係環境分都已經100分精緻的蛋糕麵包每人有八款款都製作精美但食得多始終有膩的感覺另加一杯餐飲叫咗杯泡沫咖啡邊坐邊歎真係人生一大樂也許不是香港上最好食的AfternoonTea但絕對係景觀最優美的餐廳推薦生日壽星仔女上嚟一試!

庆祝纪念
生日
2018-08-07 1147 浏览
天際100,雖然生日可以免費入場,但從未去過,得知天際100裡的Café 100有afternoon Tea,即想到此一hea(估唔到因為咁而來@0@),上網有得訂套票:afternoon Tea set +門票(2人)$598,個價都尚算合理。 走進時光隧道。 到了sky100。 即衝去睇景,何其壯觀,但不能欣賞住,因時間既關係,我們要去餐廳先。 一路向西,名副其實的西餐廳,在西面的餐廳,但職員們絕非西面,仲要好友善,我們2人想坐窗邊位,佢大方咁答應左,實在太好人了。 因為訂了套票,即去換Tea set。 呢到除了Tea,仲有其他野食。 向西似乎唔係無解,因西邊可欣賞日落的景致,而且有註明了日落的時間(這天19:05),不過afternoon tea 時間:14:30-17:00,要欣賞日落,我諗要食其他野先得了。 坐窗邊的位置。 同陽光玩遊戲。 Café 100 sky100 high afternoon tea set 常說不要攪錯afternoon tea 同high tea 之說,但今次真係high tea了(屈?),居高臨下,欣賞美景兼嘆Tea,

走進時光隧道。

到了sky100。

因為訂了套票,即去換Tea set。

呢到除了Tea,仲有其他野食。

坐窗邊的位置。

同陽光玩遊戲。

常說不要攪錯afternoon tea 同high tea 之說,但今次真係high tea了(屈?),居高臨下,欣賞美景兼嘆Tea,好寫意呀。

Café 100 sky100 high afternoon tea set(for 2)
三層架的造型是仿照sky100,十分有心思,呢個時候,相機食先,齊來做影后。

有3款鹹點,5款甜點,鬆餅。

咖啡。

鴨肉醬牛油麵包。

少許鴨肉醬,牛油麵包味道甜,味道普通。

蕃茄乾芝士忌廉盧根包,蕃茄芝士味道濃郁,味道不俗。

煙三文魚檸檬芝士牛角酥,比較吝嗇,得半份,鹹香的煙三文魚,配檸檬芝士,味道清新。

蜜糖紅桑子蛋糕,小cupcakes,味道普通。

椰子芒果撻,椰子味道香甜,配上芒果,幾好味呀。

朱古力草莓杯,一片長方形,像壓扁了的草莓,味道好酸,中和了朱古力的甜。

柚子芝士蛋糕,有清香的柚子味,口感軟滑,味道不俗。

英式鬆餅配牛油忌廉及士多啤梨醬,鬆餅口感鬆化,微甜,有牛油味,味道幾好呀。

食物味道不俗,好明顯主點係食景,Tea後周圍參觀下,影下相,不俗的節目呀。

2018-07-24 261 浏览
第一次黎見到個景係好exciting,但係5星級酒店入面未食過甘難食既下午茶。價錢以甘既環境黎講係好平,但係我寧願俾多二百,加茶時不要只加水,換埋茶葉,甜點得個甜字,總之成個下午茶無一樣野係覺得好食,甚至係食剩....