2019-02-05 158 浏览
朋友至遠方來帶佢去香港地標之一嘅CAFE 100 食下午茶Café 100 餐廳設計靈感源自法國露天咖啡店休閒舒適氣氛下午茶會包兩杯茶或者咖啡Cappuccino或者 Latte 都會有 cafe 100呢個 特別嘅印花絕對係打卡必備呀Tea Set個架都係而環球貿易廣場作主題仲要係1:1000嘅高度, 非常有型Savories番茄乾忌廉芝士盧根包煙三文魚檸檬忌廉牛角酥鴨肉醬牛油麵包Sweets士多啤梨雲呢嗱蛋糕蘋果金寶芝士蛋糕芝士紅桑子玫瑰杯香橙蛋糕英式鬆餅配果醬及奶油忌廉下午茶甜點比較多, 同女仔嚟食就絕對啱心水啦成個SET OVERALL嚟講都好好食我自己就最鍾意士多啤梨蛋糕同埋紅桑子玫瑰杯SCONE配cotta cream都好正呀咸點嘅話我鍾意煙三文魚檸檬忌廉牛角酥咬落鬆脆同埋鹹嘅牛角酥我比較少食到食完Tea仲可以 feel free 周圍影下靚相如果有時間仲可以等到太陽落山影埋日落同夜景, 一定好浪漫啫~
朋友至遠方來

蘋果金寶芝士蛋糕
芝士紅桑子玫瑰杯
香橙蛋糕
英式鬆餅配果醬及奶油忌廉

下午茶甜點比較多, 同女仔嚟食就絕對啱心水啦

成個SET OVERALL嚟講都好好食
我自己就最鍾意士多啤梨蛋糕同埋紅桑子玫瑰杯
SCONE配cotta cream都好正呀

咸點嘅話我鍾意煙三文魚檸檬忌廉牛角酥咬落鬆脆
同埋鹹嘅牛角酥我比較少食到

食完Tea仲可以 feel free 周圍影下靚相
如果有時間仲可以等到太陽落山
影埋日落同夜景, 一定好浪漫啫~

為了迎接農曆新年的來臨, 又要去辦年貨及清潔家居等工作, 令我更感忙碌, 真的要找個時間給自己透透氣, 順便找朋友聚聚! 要與朋友共聚, 當然想找個環境好一點的, 朋友建議去 Café 100 by The Ritz-Carlton!老實說, 我也很多年沒去 SKY100 了, 順便來這裡重溫一下, 原來這裡已換上了帶有農曆新年氣氛的佈置, 讓我可以一邊品嘗特式的下午茶, 一邊飽覽香港景色, 我腦子裡即時放空一番, 享受這刻悠閒寫意的一刻! 這裡的 Tea Set 會不定期以不同的主題推出, 而這次我倆便試到它最新推出的 Café 100 Chinese New Year Tea Set ($609/2位, 免加一服務)! 這個價錢包括了天際100 成人標準門票 2 張及 2位用的下午茶一份及咖啡或茶! 而這裡的下午茶, 不會是全甜點, 是有鹹點及甜點的, 單是賣相已經相當吸引! 先由最底一層開始試, 這款英式鬆餅, 配有果醬及奶油忌廉, 入口已感到餅身香濃的牛油味, 餅身不會很乾, 配上果醬及奶油忌廉同吃, 甜而不膩! 至於第二層是鹹點, 有煙三文魚檸檬忌廉牛角酥﹑番茄

至於第二層是鹹點, 有煙三文魚檸檬忌廉牛角酥番茄乾忌廉芝士盧根包鴨肉醬牛油麵包!

三款鹹點的味道都不錯的, 尤其是番茄乾忌廉芝士盧根包, 雖然份量不大, 但味道突出, 番茄的酸甜配以忌廉芝士, 都是我最喜愛的食材, 真的會令人想一口駁一口的吃, 連朋友的那份也給我搶了~哈!

女士對於甜點, 總是難以抗拒! Tea Set 的第三層及第頂層的甜點, 我全都喜歡!

分別有士多啤梨雲呢嗱蛋糕蘋果金寶芝士蛋糕芝士紅桑子玫瑰杯香橙蛋糕!

我個人其實不太喜愛吃含有橙皮的甜點, 但這款香橙蛋糕賣相精緻吸引, 令我也忍不住要嚐一口試試, 蛋糕口感鬆軟, 底層部份帶有橙醬, 進食時會感受到橙香慢慢充斥於口腔裡, 不會很甜!

這款士多啤梨雲呢嗱蛋糕同樣賣相吸引, 啖啖雲呢拿香味, 加上帶有顆粒狀的士多啤梨, 令口感更有層次!

至於這款蘋果金寶芝士蛋糕是眾多款甜點中, 我最為喜愛的, 入口已感到香濃的蘋果味中散發出啖啖的肉桂香, 配上芝士的味道, 出奇的夾, 而且甜而不膩!

如果現場有這款整個蛋糕發售, 我一定會把它帶回家, 與家人慢慢享用!

最後這款芝士紅桑子玫瑰杯, 紅桑子的清新酸甜, 配上淡淡的玫瑰香, 初時還以為不太夾的食材, 但進食時, 口腔裡會感到紅桑子的酸酸甜甜的味道, 而鼻子會聞到淡淡的玫瑰香, 兩種官感同時進行, 令人有點驚喜, 雖然也含芝士, 但酸酸甜甜的味道, 已蓋過飽滯感, 變相挺開胃的!

[總結]

我去 SKY 100 的當天天氣挺好的, 在欣賞景色方面都能清晰可見, 加上可能我去的是平日日子, 遊客也不算很多, 所以環境尚算寧靜!

這裡平日用餐時間是去到六點的, 我與朋友坐下後, 食物很快便送上來, 我倆一邊吃一邊談天, 不經不覺太陽也快下山了, 雖然我倆坐了很久, 食物也差不多吃完, 但餐廳職員都沒有趕客走的情況, 所以坐在這裡也挺舒服的!

這頓下午茶看似價格挺貴, 但價格中已包含2張天際100 成人標準門票, 而食物質素還算不錯, 但可一邊飽覽香港景色, 一邊可品嚐美食, 感覺也算值得的!
用餐优惠
試食活動
2019-01-15 179 浏览
適逢年底放大假 ,就同屋企人扮遊客去全港最高嘅建築物(ICC)走走。老實講從前去過台灣101,日本東京鐵塔,澳門觀光塔等著名景點,但在香港生活左咁多年反而未去過香港最高建築物,實在有少少慚愧。所以趁著今日天氣好好 ,就同屋企人一家四口到sky 100 食brunch。一上到觀景臺兩個小朋友就好高興咁周圍走啦 ,而且今日亦不是太多遊客,天氣又好好,望出去外面維港既景觀真係一流呀。坐喺窗邊舒舒服服咁望住維港食可以喺嘢, 真係可以將返工嘅壓力全部忘記。除咗景觀靚到爆炸之外,食物質素亦都非常唔錯 , 估唔到食物係由ritz-carlton出品, 所以有信心保證。首先是一個精緻嘅前菜拼盤:有鮮奶藍莓纖穀脆麥片 煙三文魚 & 火腿 意式煎蛋配三文魚子果醬低脂乳酪&新鮮水果每人1杯cocktail,我地就選左bloody mary & sunrise dazzle主菜我哋就選咗意式蒜香大蝦寬條麵配龍蝦忌廉汁 & 美式班尼迪克蛋配煙肉, 蛋黃完美地與煙肉 &鬆餅混合, 大大隻流心蛋真係好好味; 而寬條麵好彈牙, 龍蝦忌廉汁亦都好香濃, 每一啖都食到龍蝦嘅鮮味,份量十足,我地一家四口食都十分足夠。最後就

首先是一個精緻嘅前菜拼盤:
有鮮奶藍莓纖穀脆麥片
煙三文魚 & 火腿
果醬低脂乳酪&新鮮水果

最後就order左兩杯有 cafe 100 logo嘅 cappuccino, 坐低望著一覽無際嘅維港,慢慢嘆完杯咖啡才離開,為忙碌生活叉叉電。

早前見到朋友一家三口去左SKY100玩,影出黎既相好靚!就同老公提議,不如我地聖誕前夕都去玩啦~去旅行成日都會去觀景台睇景色,反而香港的ICC觀景台我地又真係未上過 。襯住節日氣氛濃郁,就留港做一日小遊客!通常去觀景台,我都會建議日頭去,因為採光度好,可以遠望日景,影出來既相張張都靚! SKY100觀景台入便的 Café 100 就是由SKY100與Ritz-Carlton聯手開設的!質素當然非常有保證!Ritz-Carlton 的 High Tea Set 相信香港女生都一定去食過~靚景靚食物,打卡一流,但超難BOOK位,又超超超難BOOK到窗邊位~所以!!!我非常建議大家去 Café 100 ~~~再睇落去你就知值得一去~先坐上SKY100的𨋢,只需1分鐘就上到去100樓的觀景台,入到去,可以360度鳥瞰全港景色!ICC係世界十大最高的商廈之一喔~~~我地果日天氣非常好,又唔算好多人, 可以慢慢影慢慢睇~Café 100 Brunch都係超級豐富的~~餐廳走簡約風,沒有華麗的裝潢,但有無敵大靚景!!!呢個位睇風景靚到爆炸!!!!好了,brunch先來一盤非常精美的前菜拼盤:
早前見到朋友一家三口去左SKY100玩,影出黎既相好靚!
就同老公提議,不如我地聖誕前夕都去玩啦~
去旅行成日都會去觀景台睇景色,
反而香港的ICC觀景台我地又真係未上過 。
襯住節日氣氛濃郁,就留港做一日小遊客!

通常去觀景台,我都會建議日頭去,
因為採光度好,可以遠望日景,
影出來既相張張都靚!

質素當然非常有保證!
所以!!!我非常建議大家去 Café 100 ~~~

再睇落去你就知值得一去~

入到去,可以360度鳥瞰全港景色!

ICC係世界十大最高的商廈之一喔~~~

我地果日天氣非常好,
又唔算好多人, 可以慢慢影慢慢睇~

Café 100 Brunch都係超級豐富的~~
餐廳走簡約風,沒有華麗的裝潢,
但有無敵大靚景!!!

呢個位睇風景靚到爆炸!!!!

好了,brunch先來一盤非常精美的前菜拼盤:

前菜拼盤
有鮮奶藍莓纖穀脆麥片、煙三文魚、煙火腿、意式肉腸、蔬菜沙律、意式煎蛋配三文魚子和果醬低脂乳酪,
比我平時的早餐豐富10倍, 哈哈!

每個set除左有Coffee / Tea之外,
更有多一杯Designated drink添~~
可選Bloody Mary / Sunrise Dazzle
Bloody Mary / Sunrise Dazzle

之後主食可以三選一,
美式班尼迪克蛋配香脆煙肉,
經典大蝦意粉伴上新鮮熬製的香滑龍蝦汁,
鮮雜果窩夫配香濃北海道牛乳雪糕.
我地就選了以下兩款:

美式班尼迪克蛋配香脆煙肉
Eggs Benedict 好好食呀~~
流心蛋黃配咸香煙肉, 好夾~~~

龍蝦汁大蝦意粉
龍蝦汁絕對足料製作! 大蝦新鮮彈牙~
我好中意呀!

最尾餐飲, 我地都點了泡沫咖啡~
泡沫咖啡
有Cafe100字樣添~ 好旅客呀! 哈哈!!!

我覺得ICC觀景台都好岩親子半日遊, 可以舒舒服服咁影下相食下野,
餐廳又kids friendly,
有high chair 同 兒童餐具,
洗手間有齊換片位, 帶BB去都OK!

如果唔趕時間, 留到睇日落都得架, 唔會趕人走~~
非常之好~~~

有指示日落時間~

呢日,我地玩得好開心,又食到餐非常有質素的brunch,
好岩一家大細輕輕鬆鬆玩半日!
天際100 成人標準門票一張正價要$188, 而家連埋brunch只係$468.
平過去Ritz-Carlton Cafe 103食TEA SET!
兩邊都去過既我, 覺得觀景台Weekend Brunch 真心抵~~ !!!!!
Bloody Mary / Sunrise Dazzle
泡沫咖啡
2019-01-08 263 浏览
我想講今次我係1月1號元旦上去食晚餐、 我係買咗套票、套餐入面包頭盤沙律、一個主菜,一個甜品、都已經知道唔夠食、不過冇所謂啦!反正我主要目的係想去睇夜景、諗住睇佢個愛在天際幻燈show, 套票連埋入場券,一位盛為$398!就咁一個人都入場費$120啦!所以咪諗住食埋少少野囉!點知、啲嘢食真係何其難食!唔知係咪因為套餐關係!啲主菜冇一個好食!為咗唔好浪費、我先生夾硬食晒佢!我奶奶都話、黎嗰一次唔會再嚟!
2019-01-05 196 浏览
雖說餐廳叫Cafe 100 by Ritz-Carlton, 但餐廳不在Ritz-Carlton 酒店裡面,而在Sky 100觀景台一個open area內. 坦白說甫抵達時有點失望🤦🏻‍♀️,因為餐廳就在觀景台內,許多遊人來來往往,預早訂座的客人會被安排到窗前高枱進食下午茶餐,但沒訂位的相信會被安排於走廊普通4人方枱位置用餐。 用餐時不時會有遊人站在高枱前即窗前影相,挺滋擾的。說到tea set 咸點3款,scone兩件,再有4件甜點。Scone 來的時候已經涼了,有士多啤梨醬及Full cream 供應, 但scone不能refill3件咸點 ok 由左至右: 煙三文魚牛角包 🥐 鴨肉醬麵包及蕃茄乾忌廉芝士包中層:椰子芒果撻(左)朱古力草莓杯(右)頂層:蜜糖紅桑子蛋糕(左)柚子芝士蛋糕(右)總括而言,如果要到Cafe 100用餐,必須購買Sky100入場門票 $598 for 2 persons (Tea set $328 for 2 persons)如果用餐當天 天氣晴朗萬里無雲,還值得一試。但如果當天多雲大霧,就不建議去。。建議大家可到Sky100網站 查查當天有否私人活動或天氣

Full cream 供應, 但scone不能refill

中層:椰子芒果撻(左)朱古力草莓杯(右)

頂層:蜜糖紅桑子蛋糕(左)柚子芝士蛋糕(右)

如果用餐當天 天氣晴朗萬里無雲,還值得一試。但如果當天多雲大霧,就不建議去。。建議大家可到Sky100網站 查查當天有否私人活動或天氣如何才決定去
2018-12-28 188 浏览
老實講對住個海係393米高空食個brunch 都未話唔爽仲要唔係食住腸仔蛋個種一般既all day breakfast而係更加西式個種早餐火腿、煙三文魚、薯餅再配個穀類早餐、有幾粒藍莓瓶奶鍾意就咁飲又得加埋落穀類早餐到食又得另外,仲有少少refresh 既生果同乳酪靜靜咁享受下個西式brunch都幾舒服如果驚份brunch太輕盈(對男士黎講)可以再加多個benedict配上英式鬆餅底咁樣食住望海景真係好易過左成個鐘都唔覺
老實講
對住個海係393米高空
食個brunch 都未話唔爽

仲要唔係食住腸仔蛋個種
一般既all day breakfast
而係更加西式個種早餐
火腿、煙三文魚、薯餅
再配個穀類早餐、有幾粒藍莓
瓶奶鍾意就咁飲又得
加埋落穀類早餐到食又得

另外,仲有少少refresh 既
生果同乳酪

咁樣食住望海景
真係好易過左成個鐘都唔覺
2018-12-22
其他
星期六,跟另一半跑到全港最高大廈100層的Café 100 by The Ritz-Carlton, Hong Kong,望著一望無際的海景,品嚐周末悠閒早午餐,實在是爽心樂事。上星期,我就跟他來到這個如此美的地方,過一個輕鬆的星期六。說真的,望著海景,真的整個人都放鬆了,把一整個星期的煩惱驅走。 這份二人份量的Weekend Brunch,份量也蠻多的。酒精飲品:Bloody MarySunrise Dazzle前菜:鮮奶藍莓纖穀脆麥片煙三文魚、煙火腿、意式肉腸、蔬菜沙律意式煎蛋配三文魚子果醬低脂乳酪新鮮水果杯主菜:美式班尼迪克蛋 – 煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬芒果、雜莓、楓糖漿及北海道牛乳雪糕我們挑選了窗邊的位置。這樣子吃Brunch的感覺很幸福喔。 食物方面,個人蠻喜歡意式煎蛋配三文魚子,十分香,而且食落感覺也蠻豐富的。另外,把果醬低脂乳酪跟新鮮水果杯混合在一起食,感覺香甜健康。還有鮮奶藍莓纖穀脆麥片,很久沒有這樣子吃穀類早餐了,喚起我小時候的回憶呢。 接著來的是我們Brunch的主食,我們各自點了一份,分別是美式班尼迪克蛋 – 煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬及芒果、

這份二人份量的Weekend Brunch,份量也蠻多的。

酒精飲品:
Bloody Mary
Sunrise Dazzle

前菜:
鮮奶藍莓纖穀脆麥片
煙三文魚、煙火腿、意式肉腸、蔬菜沙律
果醬低脂乳酪
新鮮水果杯

主菜:
美式班尼迪克蛋 – 煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬
芒果、雜莓、楓糖漿及北海道牛乳雪糕

我們挑選了窗邊的位置。這樣子吃Brunch的感覺很幸福喔。

食物方面,個人蠻喜歡意式煎蛋配三文魚子,十分香,而且食落感覺也蠻豐富的。另外,把果醬低脂乳酪跟新鮮水果杯混合在一起食,感覺香甜健康。還有鮮奶藍莓纖穀脆麥片,很久沒有這樣子吃穀類早餐了,喚起我小時候的回憶呢。 接著來的是我們Brunch的主食,我們各自點了一份,分別是美式班尼迪克蛋 – 煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬及芒果、雜莓、楓糖漿及北海道牛乳雪糕。

美式班尼迪克蛋 – 煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬的水火·煮蛋及荷蘭醬用火輕輕一燒,令荷蘭醬略帶脆。因為醬料比較厚的緣故,這舉動並沒有影響到水煮蛋流心的質感。水煮蛋很嫩滑,蛋香不錯。

這份芒果、雜莓、楓糖漿及北海道牛乳雪糕,我們把它當作甜品準沒差。新鮮出爐的窩夫香脆可口,加入楓糖漿,香甜美味。
美食聚舊兼欣賞香港美景的好地方 Sky100好友從澳洲回港放聖誕假, 難得聚舊, 我提議一起到 Sky100 食下午茶,順便可以欣賞一下香港的美景!雖然這天不是藍天白雲, 幸好沒有落雨, 所以景色都算不錯!就快到聖誕, 所以下午茶都轉了聖誕主題.而下午茶的咸甜比例也很好, 不用怕全甜食完要減肥!餐廳環境寬敞, 每個位置都好可以從大玻璃看到景色!可能是假日的關係, 餐廳都坐滿八九成人, 但都不會覺得焗促!咸點中我和好友都覺得這個粉紅色包最好味!看看menu原來是黑松露紅菜頭雞蛋沙律包! 怪不得入口好fresh又帶點淡淡的松露香!粟子撻賣相好靚!上層的粟子蓉夠香滑, 而下層就有脆朱古力果仁包住蛋糕, 口感一流, 好味!而我亦好鍾意這件乾果蛋糕, 帶甜的香橙乾和紅莓配綿密的蛋糕, 好喜歡!大愛朱古力的必要試這個三層朱古力慕絲杯!朱古力不單香濃而且好軟滑, 食完大滿足!不過美中不足是我這杯凍Cappuccino竟然會用外賣杯?放於這個高級的下午茶中好像有點不配吧!準備踏入黃昏, 天花上的小吊燈開著後環境更覺平靜和舒服. 我和好友食完都不捨得走呀!
美食聚舊兼欣賞香港美景的好地方 Sky100
順便可以欣賞一下香港的美景!
雖然這天不是藍天白雲, 幸好沒有落雨, 所以景色都算不錯!

就快到聖誕, 所以下午茶都轉了聖誕主題.
而下午茶的咸甜比例也很好, 不用怕全甜食完要減肥!

餐廳環境寬敞, 每個位置都好可以從大玻璃看到景色!

咸點中我和好友都覺得這個粉紅色包最好味!

粟子撻賣相好靚!

大愛朱古力的必要試這個三層朱古力慕絲杯!
朱古力不單香濃而且好軟滑, 食完大滿足!

不過美中不足是我這杯凍Cappuccino竟然會用外賣杯?
放於這個高級的下午茶中好像有點不配吧!

题外话/补充资料: 天花上的小吊燈開著後環境更覺平靜和舒服. 我和好友食完都不捨得走呀!
2018-12-09
庆祝纪念
圣诞节
  • 三層朱古力慕絲杯
  • 黑松露紅菜頭雞蛋沙律包
2018-12-12 277 浏览
唔計sky 100 入場費,$338 兩位的 tea set ,食物包括咸點三樣同甜點五樣。外觀係咁的,以 ICC 塔造型的甜品架,講真有少少「騎呢」。其中比較好味的有呢件鴨肉醬牛油多士,另外牛角酥同鬆餅都 ok 。朱古力慕司亦是可以的。其餘的芝士蛋糕同椰子撻兩款白色 cake 就唔掂了。咖啡太濃苦苦地。酒店式 high tea 其實唔算貴,一大敗筆在氣氛。周末其實人很多,仲有半場間開左做私人派對,所以可行的空間其實不多。而且特別多快閃旅行團,佢地每團只會逗留十幾二十分鐘,代表佢地會把握每個機會勁影相。而且食 tea 區域並且餐廳專用區,即係邊食 tea , 你身邊就不停有一團又一團的遊客車輪式咁影影影.......令人好煩燥,不停响到諗為何要貼錢買難受呢?如果認真想 relax tea , 我寧願正正經經去酒店食,為左個夕陽,值得嗎?By the way, 除了送餐果一刻,幾乎係零服務的,hightea @ foodcourt 的感覺。

朱古力慕司亦是可以的。
其餘的芝士蛋糕同椰子撻兩款白色 cake 就唔掂了。

咖啡太濃苦苦地。

酒店式 high tea 其實唔算貴,一大敗筆在氣氛。

令人好煩燥,不停响到諗為何要貼錢買難受呢?

2018-12-12 224 浏览
早前一家去Sky100 Café 100食brunch,可以欣賞到香港美景,食物質素在預期之內,對得起價錢。 brunch menu 包括以下welcome drink :迷人血瑪莉Sunrise Dazzle柚子桃味氣泡雞尾酒  我選了柚子桃味氣泡雞尾酒 前菜好豐富,就是早餐的意思吧:鮮奶藍莓纖穀脆麥片意式煎蛋配三文魚子果醬低脂乳酪新鮮水果杯 對著美景食早餐,味道都好啲。事實以上食物質素也不錯。都是優質食物的感覺。像高級酒店的水準。 午餐可選:美式班尼迪克蛋煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬Or芒果、雜莓、楓糖漿及北海道牛乳雪糕Or意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁 我選了美式班尼迪克蛋煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬 切開蛋黃完美地與煙肉、英式鬆餅混合,每一口也有Eggs Benedict的獨特口感。 最後以咖啡作結繼續休閒地欣賞美景。 有興趣的大家留意現在有套票:套票內容:天際100 成人標準門票一張 Café 100  brunch 一份 及指定飲品一杯 售價:港幣 458元 (免加一服務費) 用餐時段:10:00-14:00 換領日期:於2018年7月21日起至2018年12月30日期
早前一家去Sky100 Café 100食brunch,
可以欣賞到香港美景,
食物質素在預期之內,
對得起價錢。

迷人血瑪莉
Sunrise Dazzle
柚子桃味氣泡雞尾酒

我選了柚子桃味氣泡雞尾酒

前菜好豐富,就是早餐的意思吧:
鮮奶藍莓纖穀脆麥片
果醬低脂乳酪
新鮮水果杯

對著美景食早餐,味道都好啲。
事實以上食物質素也不錯。
都是優質食物的感覺。
像高級酒店的水準。

午餐可選:
Or
意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁

我選了美式班尼迪克蛋
煙肉、英式鬆餅、水煮蛋、荷蘭醬

切開蛋黃完美地與煙肉、英式鬆餅混合,
每一口也有Eggs Benedict的獨特口感。

最後以咖啡作結
繼續休閒地欣賞美景。

有興趣的大家留意現在有套票:
套票內容:
天際100 成人標準門票一張
Café 100  brunch 一份 及
指定飲品一杯

售價:
港幣 458元 (免加一服務費)

用餐時段:
10:00-14:00

換領日期:
於2018年7月21日起至2018年12月30日期間選定的星期六或星期日,可選擇到訪日期為購票日起計最少2天後及最多30天內
不適用於: 涉及該時段的半場或全場私人活動的日子,不適用之日子將於訂購過程中被隱藏

2018-11-24
2018-12-10 183 浏览
踏入12月不止有令人期待的聖誕節, 更是我和老公結婚10周年的紀念日! 為了給他一個驚喜, 我早前已上網預訂二人下午茶連Sky100的套票! 這天是星期六, 下午3點已坐滿人! 亦見到有不少人食tea set, 好吸引! 剛由12月份開始下午茶set轉了聖誕主題, 所以茶點賣相都帶點聖誕元素!四層的下午茶包括有三款咸點和五款甜點! 我先食黑松露紅菜頭雞蛋沙律包, 配搭新鮮又特別, 估唔到味道很夾, 好好味! 而捲成花樣子的煙三文魚檸檬盧根包, 一口吃出燻酸魚味, 好特別! 三文魚子蟹肉沙律瑞士卷, 顏色搶眼! 不過只嫌瑞士卷不夠軟綿綿~三層朱古力mousse杯賣相好靚~ 雖然有點甜, 但朱古力做得好滑好香濃, 食完好滿足! 而有甜橙乾和紅莓的乾果蛋糕, 口感厚實, 帶點酒香~ 配搭一起吃感覺很不錯!至於蘋果金寶芝士蛋糕和有金箔的香草粟子撻, 兩款算是水準之作! 甜度剛好又不會膩, 而且賣相很有心思, 很喜歡!而配奶油cream和果醬的英式鬆餅, 味道不過不失!還有我至愛的Cappuccino~ 對著維港景嘆足兩個鐘, 老公對我的安排表示非常滿意和開心喔!

而配奶油cream和果醬的英式鬆餅, 味道不過不失!

2018-12-08
庆祝纪念
纪念日
  • 黑松露紅菜頭雞蛋沙律包
  • 蘋果金寶芝士蛋糕
  • 香草粟子撻
對上去 Sky 100 仲陀住呢隻妹,今次呢隻妹已經好開心咁跟我哋嚟玩啦!今次我哋一齊食weekend brunch。星期日瞓到自然醒,然後一家去全港最高大廈100層的Sky100,面對著一望無際的海景。只要食Café 100的brunch就可以以套票形式免去入場費。套票內容:天際100 成人標準門票一張Café 100 brunch 一份 及指定飲品一杯售價:港幣 458元 (免加一服務費)用餐時段:10:00-14:00一開始會先有飲品及以下食物:-鮮奶藍莓纖穀脆麥片-煙三文魚、煙火腿、意式肉腸、蔬菜沙律-意式煎蛋配三文魚子-果醬低脂乳酪-新鮮水果杯看見色彩繽紛的食物已經好開心和開胃,水果新鮮清甜,我把水果混合果醬低脂乳酪一同食,變成水果乳酪。鮮奶藍莓纖穀脆麥片,藍莓大大粒,麥片好脆口。咸食的食物種類豐富,飲品我叫了橙汁,是鮮渣的粒粒橙, 老公要了柚子桃味氣泡雞尾酒 : 食完一set 好滿足。接下來才是主菜,我要了意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁大蝦新鮮爽口,龍蝦忌廉汁香濃鮮味,很好的組合,就算食完之前的食物已經8成飽,也要食完整個闊條麵老公的:美式班尼迪克蛋之後再慢慢嘆一壺茶~我叫
對上去 Sky 100 仲陀住呢隻妹,
今次呢隻妹已經好開心咁跟我哋嚟玩啦!
今次我哋一齊食weekend brunch。

套票內容:
天際100 成人標準門票一張
Café 100 brunch 一份 及
指定飲品一杯
售價:
港幣 458元 (免加一服務費)

用餐時段:
10:00-14:00

一開始會先有飲品及以下食物:

-鮮奶藍莓纖穀脆麥片
-煙三文魚、煙火腿、意式肉腸、蔬菜沙律
-意式煎蛋配三文魚子

-果醬低脂乳酪
-新鮮水果杯
看見色彩繽紛的食物已經好開心和開胃,
水果新鮮清甜,
我把水果混合果醬低脂乳酪一同食,變成水果乳酪。

鮮奶藍莓纖穀脆麥片,
藍莓大大粒,麥片好脆口。

咸食的食物種類豐富,
飲品我叫了橙汁,是鮮渣的粒粒橙,
老公要了柚子桃味氣泡雞尾酒 :

食完一set 好滿足。
接下來才是主菜,我要了
意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁

大蝦新鮮爽口,
龍蝦忌廉汁香濃鮮味,
很好的組合,
就算食完之前的食物已經8成飽,
也要食完整個闊條麵
老公的:美式班尼迪克蛋

之後再慢慢嘆一壺茶~
我叫了茉莉茶~
人生一大樂事。
重點是這裡空間大,又可以看到美景,
食物質素佳,海豚BB在這也很開心,

一家影相過一天剛剛好。
留意用套票形式買才抵玩呀!
2018-11-24
每月多繁忙,總會找一天拍下拖,吐一下苦水~ 這次來到位於海拔393米高的 Café 100 by The Ritz-Carlton享二人下午茶,選這裡的原因是⋯就算男生不嗜甜點,也有美景欣賞吧⋯⋯XD 身在世上最高的十大商廈之一,景觀真的很不錯,可坐擁廣闊海景~ 適逢聖誕節將至,下午茶點以聖誕造型作點綴,增添了洋溢的氣氛,也令人期待聖誕節的來臨~ 二人下午茶共有八款茶點,當中三款是鹹點,五款是甜點~ 以四層架盛上,賣相很美啊!看起來款款吸引! 就先由最底層入手⋯英式鬆餅配果醬及奶油忌廉~ 鬆餅配有奶油忌廉及果醬,隨自己喜歡而塗上~鬆餅外脆,咬入中心位置時帶點軟,口感鬆脆,配上酸酸甜甜的果醬滿開胃! 第三層色彩繽紛,襯出黃黃紅紅的燦爛~ 黑松露红菜頭雞蛋沙律麵包,想不到红菜頭跟雞蛋沙津原來很搭!柔滑的雞蛋沙律配上红菜頭增加了口感,黑松露又増多了一分餘香,口感與香味並存,令我想食多一個⋯⋯XD 我第二層是 聖誕乾果蛋糕 及 蘋果金寶芝士蛋糕~ 聖誕乾果蛋糕,乾果帶點酒香又不失果味,配上綿密又實在的蛋糕~ 頂層的兩款甜點是我最喜歡的,香草栗子撻 及 三層朱
每月多繁忙,總會找一天拍下拖,吐一下苦水~

二人下午茶共有八款茶點,當中三款是鹹點,五款是甜點~
以四層架盛上,賣相很美啊!看起來款款吸引!

就先由最底層入手⋯英式鬆餅配果醬及奶油忌廉~
鬆餅配有奶油忌廉及果醬,隨自己喜歡而塗上~

第三層色彩繽紛,襯出黃黃紅紅的燦爛~

我第二層是 聖誕乾果蛋糕 及 蘋果金寶芝士蛋糕~

頂層的兩款甜點是我最喜歡的,香草栗子撻 及 三層朱古力慕絲杯~

香草栗子撻加上星星的聖誕造型,令人聯想起聖誕樹頂的星星~
面層的栗子滑滑的,底層看起來像朱古力撻⋯怎料有驚喜,當中加入了酸酸的果醬中和了甜味,再加上酥鬆的撻皮,口感一整個好!

三層朱古力慕絲杯戴上了聖誕帽,三層朱古力層層分明~
滑溜口感配上濃厚朱古力味,完美作結!

再嘆返杯茶或泡沫咖啡,一邊談心,一邊品味~

泡沫咖啡更有Café 100 的面花,令人不捨得喝掉呢~
咖啡入口滑順,濃而不苦澀~

建議大家先在網上 訂購聖誕二人下午茶套票!
套票售價 港幣598元 ,包天際100 成人標準門票二張 及 二人聖誕下午茶一份 ,比即場買抵大約60元,所以建議經網上訂購!

题外话/补充资料: 建議大家先在sky100 官網網上 訂購聖誕二人下午茶套票 ,比即場買抵大約60元!
2018-12-01
  • 黑松露红菜頭雞蛋沙律麵包
  • 二人下午茶
  • 三層朱古力慕絲杯
2018-12-04 403 浏览
有朋自遠方來,一向喜愛品嚐美食的我決定帶朋友去一些特別的地方,悠閒地享受下午茶! 剛好看到天際100的聖誕推廣優惠,$598包兩張天際100的成入場券及二人下午茶套餐,所以便安排去這裏。😋天際100位於圓方商場內,是香港最高的室內觀景台,而這次的下午茶套餐由旁邊的Cafe 100出品,由麗斯卡爾頓酒店主理的食物,絕對有一定的水準!先看看這一次的聖誕下午茶餐的食物吧!煙三文魚檸檬盧根包粉紅魚醬蟹肉沙律瑞士卷黑松露红菜頭雞蛋沙律麵包三層朱古力慕絲杯香草栗子撻聖誕乾果蛋糕蘋果金寶芝士蛋糕英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 一向偏愛黑松露的我最喜歡咸點裡的"黑松露红菜頭雞蛋沙律麵包"~沒想到雞蛋沙律加了紅菜頭汁會變成粉紅色這樣可愛呢!甜點當中"蘋果金寶芝士蛋糕"很特別,味道有點像蘋果批,口感濃厚柔滑的芝士蛋糕之中帶有粒粒煮過的蘋果肉!悠閒地望着美景,再和朋友談天說地,慢活地過了一整個下午。

煙三文魚檸檬盧根包
粉紅魚醬蟹肉沙律瑞士卷
黑松露红菜頭雞蛋沙律麵包
三層朱古力慕絲杯
香草栗子撻
聖誕乾果蛋糕
蘋果金寶芝士蛋糕
英式鬆餅配果醬及奶油忌廉

悠閒地望着美景,再和朋友談天說地,慢活地過了一整個下午。