2019-09-05 384 浏览
同舊同學難得一聚,經佢介紹依間舒適既Cafe享受晚餐,難得完全無壓迫感我倆叫左意粉加一個煙三文魚沙津。沙津酸酸甜甜十分開胃,配合三文魚少少咸味個人覺得味道好好而我叫既係蕃茄忌廉蟹肉寛條麵,好夠蟹肉,每一啖都充滿蟹肉,加上又有蕃茄汁既酸甜,整餐都好開胃,唔會覺得過油,而分量都算多,對於我個人黎講仲食唔哂,要分比朋友食最後朋友都話依間cafe食過好味,所以介紹我黎試,而我都會再介紹比更多新界朋友黎難得新界屯門有隱世Cafe👍🏻
個人覺得味道好好

難得新界屯門有隱世Cafe👍🏻

2019-08-29 1117 浏览
洪橋其實是一個隱藏的餐飲小區,區內有兩家很有名的米線店和一家壽司店,所以讓洪橋這個地方變得有名起來。因為洪橋變得有名了,所以多了很多網民的介紹,我就跟著他們的介紹,去吃了那兩家米線店,吃後發現真的不錯。然後,我就開始搜尋洪橋還有什麼美食,我就發現了這家西餐小店,看到餐牌價格便宜又很多人在店內進餐,所以便決定進去嚐一嚐。這裡可以選擇的種類不多,但是從價格上看很便宜煙鴨胸沙律 $68凍食的鴨胸不錯,鴨胸上有一定的脂肪,所以吃起來也算厚實豐美沙律的醬汁是芝麻醬,在沙律上面還有點薯片,我覺得有增加沙律的口感北海道帆立貝明太子意粉 $98明太子味缺乏,整體上真的很干,所以入口時很像一團粉狀的物體。(我吃過DAZZLING CAFE的明太子意粉,那個很好吃。首先,那個意粉有很濃的明太子味,而且它把奶油和明太子加在一起,混合而成醬汁,所以口感上很水潤又有奶油和明太子的口味,整體上很出色)這家的明太子意粉,絕對有改善的空間太子很出色,SIZE又很大而且火候很好,把表面煎到金黃色又脆邊,內在則很鮮嫩蕃茄忌廉蟹肉闊條麵 $88這家餐廳的意粉,全部也偏干身,沒有什麼醬汁整體味道上有一點點蕃茄味但沒有忌廉味,
這裡可以選擇的種類不多,但是從價格上看很便宜

煙鴨胸沙律 $68
凍食的鴨胸不錯,鴨胸上有一定的脂肪,所以吃起來也算厚實豐美

北海道帆立貝明太子意粉 $98
這家的明太子意粉,絕對有改善的空間
太子很出色,SIZE又很大
而且火候很好,把表面煎到金黃色又脆邊,內在則很鮮嫩
蕃茄忌廉蟹肉闊條麵 $88
這家餐廳的意粉,全部也偏干身,沒有什麼醬汁
整體味道上有一點點蕃茄味但沒有忌廉味,味道太清淡

如果有下多一點忌廉的話,這個意粉就不會那麼干了
凍朱古力 $35
朱容力味不濃,口味上偏清淡
不建議點這個,性價比不高

總結來說,味道其實在中等偏下,價格合理又便宜,但是吃過一次那麼干的意粉後,我應該不會再來了
2019-08-28
The look of this cafe was nothing special, clean and simple. Three of us ordered a crab meat linguine, truffle spaghetti and a crispy roasted pig knuckle. The portion was huge but we still managed to finish everything. Surprisingly, the linguine has way more crab meat than a regular $120 pasta and the texture was creamy. The taste is my favorite tomato paste flavor. The truffle spaghetti is equally good but I personally prefer the linguine. The pig knuckle has a rich scent of german beer and the honey taste make it even more appetizing. I ordered a cup of special coffee as it is what the cafe is famous for. No matter how busy the owner was, he still insisted to ask me about my preference and brew one for me himself. Just as I've expected, the coffee was great and it was served in a nice, delicate cup. I'll definitely come back.
呢間小店坐落於屯門一個比較偏僻嘅社區,人流唔係太多,但更加凸顯出呢間食店嘅態度-有料自然香👍今次已經係我第二次嚟食呢道菜「蕃茄忌廉蟹肉寬條麵」寬條麵夠彈牙,蟹肉份量足,夠鮮味,仲加上鮮甜嘅蟹籽,蟹籽嘅鹹鮮味加上蟹肉加埋番茄嘅味道,所有味道都非常之夾,佢係我食過嘅蟹肉寬條麵入邊,前三甲🏆

今次已經係我第二次嚟食呢道菜
2019-08-12
  • 蕃茄忌廉蟹肉寬條麵
2019-07-27 332 浏览
呢一間係企業餐廳合辦嘅所以都比較自助形式 要自己拎餐具同埋水但環境就比較寬躺所以都ok 呢個闊條麵嘅口感做得好好個汁好濃郁另外配上蟹子成個口感很不錯👍🏼👍🏼至於朋友叫嘅卡邦尼 一啲都唔會漏口個意粉啲汁一樣好夠 佢個芝士味唔會過多帶點蒜香味
呢一間係企業餐廳合辦嘅
所以都比較自助形式 要自己拎餐具同埋水
但環境就比較寬躺
所以都ok

本來已經揸車到左龍門居,但係原來下午係冇乜野岩我食,行左個圈我就心血來潮同老闆講,不如我地去虹橋搵食?咁我地就又跳上車出發,跟住又諗起我地上次行過但係冇入到去ga 一間野,門面望落去都好大間下,推門入去咁岩要等一張檯,就坐左響左手邊等位區,等時冇野做四圍望,發現牆上面掛左好多咖啡師證書 ,檯與檯之間都有好多空間好闊落好有空間感。有位坐底之後餐牌好簡單,豬手,沙律,意粉,咖啡,茶,今次我地試下意粉北海道帆立貝明太子意粉 呢個係我食ga, 賣相覺得好靚有驚喜, 食落味道都有驚喜, 好creamy, 明太子好充足,每一啖都係可以食到濃濃明太子味道。 帆立貝煎到外脆內軟有牛油香味。 真心好食。大蝦寬條麵 呢個係我老闆食, 面頭三隻蝦煎得好靚, 食落香牛油味,唔會煎過龍, 作為蝦精ga佢都覺得好正好好食。 麵都係充滿醬汁, 連佢都食得好開心。 咖啡我叫左long back。 識得欣賞ga自己會覺得好飲XD。
本來已經揸車到左龍門居,

但係原來下午係冇乜野岩我食,

行左個圈我就心血來潮同老闆講,

不如我地去虹橋搵食?

咁我地就又跳上車出發,

跟住又諗起我地上次行過但係冇入到去ga 一間野,

門面望落去都好大間下,

推門入去咁岩要等一張檯,

就坐左響左手邊等位區,

等時冇野做四圍望,

發現牆上面掛左好多咖啡師證書 ,

檯與檯之間都有好多空間好闊落好有空間感。

有位坐底之後餐牌好簡單,

豬手,沙律,意粉,咖啡,茶,
今次我地試下意粉
呢個係我食ga,
賣相覺得好靚有驚喜,
食落味道都有驚喜,
好creamy,
明太子好充足,每一啖都係可以食到濃濃明太子味道。
帆立貝煎到外脆內軟有牛油香味。
真心好食。
呢個係我老闆食,
面頭三隻蝦煎得好靚,
食落香牛油味,唔會煎過龍,
作為蝦精ga佢都覺得好正好好食。
麵都係充滿醬汁,
連佢都食得好開心。
咖啡我叫左long back。
識得欣賞ga自己會覺得好飲XD。
题外话/补充资料: 後記: 開頭諗住一試心態, 估唔到係有驚喜, 食物真心覺得煮得好食,足料。
2019-04-05
  • 北海道帆立貝明太子意粉
  • 大蝦寬條麵
2019-07-13 237 浏览
繼續介紹屯門小店cafe!好多人會黎呢間小店食意粉同嘆啡,但我覺得最吸引係呢個牛油果!牛油果華道夫沙律($68),牛油果砌得好靚好igable❤️當然都好好味啦,熟得啱啱好,好滑👍🏻個沙律汁都好開胃~-大蝦寬條麵($68)好好味!足足有四隻蝦蝦蝦蝦加咗牛油同香草香煎,再加上用忌廉煮嘅寛條麵,食到停唔到口!-蕃茄忌廉蟹肉寬條麵($88)呢個麵好creamy亦都好guilty!加咗車厘子、紅椒同磨菇落去煮,口感好豐富,仲要面頭再加咗蟹籽,撈埋啲麵黎食,每啖都平均佈上咗醬汁同蟹籽,都幾好味,但食到一半就開始覺得”漏”了,可能落少一樣食材(例如紅椒)會好D~Menu提咗食客,可能會有小小蟹殻,果然真係食到蟹殻,不過都證明小店係用心準備食材,真係自己拆殻的~-Hazelnut Latte就味道正正常常,唔會太甜~-環境都算寛敞唔太迫,相對附近其他兩三間cafe算大而且仲有大玻璃透光,係度hea 兩粒幾鐘傾計都唔錯。
繼續介紹屯門小店cafe!
好多人會黎呢間小店食意粉同嘆啡,
但我覺得最吸引係呢個牛油果!
牛油果華道夫沙律($68),
牛油果砌得好靚好igable❤️
當然都好好味啦,熟得啱啱好,好滑👍🏻
個沙律汁都好開胃~
大蝦寬條麵($68)
好好味!足足有四隻蝦蝦蝦蝦
加咗牛油同香草香煎,
再加上用忌廉煮嘅寛條麵,食到停唔到口!
蕃茄忌廉蟹肉寬條麵($88)
呢個麵好creamy亦都好guilty!
加咗車厘子、紅椒同磨菇落去煮,
口感好豐富,
仲要面頭再加咗蟹籽,撈埋啲麵黎食,
每啖都平均佈上咗醬汁同蟹籽,
都幾好味,但食到一半就開始覺得”漏”了,
可能落少一樣食材(例如紅椒)會好D~
Menu提咗食客,可能會有小小蟹殻,
果然真係食到蟹殻,
不過都證明小店係用心準備食材,
真係自己拆殻的~
Hazelnut Latte就味道正正常常,唔會太甜~
環境都算寛敞唔太迫,
相對附近其他兩三間cafe算大而且仲有大玻璃透光,
係度hea 兩粒幾鐘傾計都唔錯。

• 大蝦寬條麵
  • 牛油果華道夫沙律
  • 蕃茄忌廉蟹肉寬條麵
2019-07-07 252 浏览
成間鋪嘅職員都好年青,唔知係咪自己創業嘅呢?一入去嘅感覺都幾舒適,設計同營運方法都幾新潮,值得一試。上次食過佢地d意粉幾好食,即叫即煮,六十幾蚊起。今次嗌佢地嘅招牌菜咸豬手,份量十足,百三蚊左右,夠晒火喉,味道惹味。
2019-07-05 348 浏览
這間cafe好大的,我們來試試,入面好大的,環境好靚好舒適。有清楚的落單流程有個好大的咖啡機,好多証書menu煙三文魚沙律,好靚呀,三文魚是一朶花的,味道正常!北海道帆立貝明太子意粉,這個賣相十分靚,橙橙的顏色,好香帶子味道,還有木魚在跳動,帶子煎到金黃,入面就半熟的,好好味。意粉有明太子的味道,不會好漏呀,意粉也夠彈牙。卡邦尼意粉,生蛋舖係面,有好多煙肉,香草,將雞蛋撈均勻,就好香蛋味,忌廉味。環境好靚。咖啡賣相好靚呀一杯好味的咖啡,係飲到底也可以見到完整拉花圖案

有清楚的落單流程

有個好大的咖啡機,好多証書

menu

煙三文魚沙律,好靚呀,三文魚是一朶花的,味道正常!

環境好靚。

咖啡賣相好靚呀

一杯好味的咖啡,係飲到底也可以見到完整拉花圖案

2019-06-16
午餐
2019-07-03 1204 浏览
由港島乘搭960回屯門,途中哥哥跟嫂子相約一起晚餐,提到紅橋有一家氣氛不錯的餐廳,於是就在紅橋下車走過去。遠看店面頗大,進店便會看到右手邊放有一大部炒豆機(?),還有一些文青氣息擺設,桌與桌之間很有距離,空間感十足,真不錯。點餐要到櫃台買單,然後店員會送餐過來,而櫃台旁有飲用開水提供,客人可按需要自助取用。沒仔細看餐牌,點了冰咖啡,以為是冰滴咖啡,原來是house blend on rock,咖啡味香濃,口感也不錯哦。剛剛才吃了下午茶不久,同時準備餐後去吃甜品,因此只點了一個沙律和一客意粉。牛油果華道夫沙律,嘩!賣相好漂亮哦......店今天最後一份給我們!拿下了據說華道夫沙律一定有蘋果,而眼前的沙律真有薄薄的蘋果片舖在碟底,承托住上面豐富的食材。看看究竟都有些什麼材料:牛油果、蘋果、車厘茄、沙律菜,還有琥珀合桃哩。新鮮爽脆,夾雜牛油果的香滑,真的很不錯,有驚喜!黑松露雜菌意粉意粉拿來時,黑松露香氣四溢,放有兩條迷你蘆筍裝飾,頓時令意粉升了格。雜菌有本菇、雞脾菇和鮮冬菇,意粉口感煙韌不會硬,好味道。閒來坐坐喝杯咖啡,吃點東西,是一個不錯的地方。
西柚汁
冰咖啡
牛油果華道夫沙律
新鮮爽脆,夾雜牛油果的香滑,真的很不錯,有驚喜!
黑松露雜菌意粉
雜菌有本菇、雞脾菇和鮮冬菇,意粉口感煙韌不會硬,好味道。
閒來坐坐喝杯咖啡,吃點東西,是一個不錯的地方。
2019-06-22
冰咖啡
牛油果華道夫沙律
2019-06-23 260 浏览
屋企附近都算多野食,呢間cafe 前身係琴行,鋪位寬敞,做cafe坐得很舒服,重點不用等位又不會趕人走,無壓力下用餐。裝潢設計工業風,配合單車愛好者,很多位置可放置單車。食物種類不多,以前餐單都有小食,但從缺,昨天去餐牌也改掉沒有小食,只有沙律類、意粉類及飲料。豬手需要等35分鐘。所以只點了一個沙律、一個意粉、一杯飲品。因為都吃過好幾次,很喜歡這裡的意粉!先來煙三文魚沙律,很喜歡這裡的沙律醋,今次的車厘茄很甜,一點也不酸呢。煙三文大概有三片,以這分量比較下價錢偏貴。黑松露雜菇意大利麵,意粉炒得很香,很好入口,黑松露味濃,質素對得起價錢!總結報告,因為很近,會間唔中去吃的,但種類實在偏小,吃來吃去也是同一款的感覺,如果有番小吃會比較好!特別是雞翼呢!因為是半自助形式,服務也正常的。

裝潢設計工業風,配合單車愛好者,很多位置可放置單車。

因為是半自助形式,服務也正常的。
2019-06-14 284 浏览
之前同朋友約左係屯門睇戲,睇之前就諗住去附近既一間cafe食少少野先。我地最後決定去呢間byob roaster cafe。環境方面就唔算大,裝修簡約,有幾張木枱,靜靜地傾下計都唔錯。呢度係半自助,要自己去counter買野食自取,而且食完碗碟都要親自拎返去。至於食物,我地點左最招牌既牛油果沙律同黑松露意粉。講真食物既選擇唔多,牛油果沙律擺盤好靚,味道就其實普通牛油果差唔多,但影張相打卡都可以既。叫左杯西柚汁,都偏酸,所以唔會特別推薦,但想去傾下計都得既。

2019-05-19 434 浏览
知道喺屯門虹橋開咗一間Cafe,所以今日特登同朋友嚟呢度試吓!環境:呢度嘅環境尚算唔錯,有設計,而且位置唔算迫,都算係坐得幾舒服!我一個下晝叫一杯咖啡係到坐一日其實都幾寫意!食物:今次叫咗個墨汁意粉,整體感覺我覺得成個意粉偏乾,而且墨汁味唔重,略為失色! !配料尚可接受,但海鮮缺乏鮮味。如果以屯門小區尼講, $88嘅價錢唔包嘢飲,無前菜,無餐湯,其實都略貴。所以都留意到幫襯既年輕人較多。係食物未係好吸引扺下,相信再食既機會唔大!
環境:
食物:
2019-04-28 591 浏览
平日番工咁忙碌 去到週日就會想休閒d 慢慢咁食個lunch 睇下中意的節目 打下機 寫下食評 依間cafe既野食味道係屬於中上價錢都係一樣 但勝在環境真係好舒服 空間感相當充足 係想輕鬆休息下食下飯既好地方1️⃣煙鴨胸沙律鴨胸份量好足 有五大片 質素都相當唔錯 沙律汁係以醋為主 所係偏酸既 蕃茄好新鮮 仲有一d碎既薯片 個配搭都唔錯2️⃣北海道帆立貝明太子意粉係好味既 有2粒超級大既帆立貝 仲加左d蘑菇 d明太子係超多既痴住係d意粉 幾正既 味道仲有少少真係少少既辣味 好味👍🏻3️⃣德國ERDINGER黑麥啤一支有500ML 味道我係好中意 麥味好突出 易入口 推薦👍🏻

1️⃣煙鴨胸沙律

2️⃣北海道帆立貝明太子意粉

3️⃣德國ERDINGER黑麥啤

2019-04-26 404 浏览
小妹與閨蜜想找個靜靜的地方坐下食個晚飯傾下偈。上網睇過評價後,我地揀左呢間Cafe食。我地無揀錯,Cafe 的環境好舒服,空間感十足,座位大大張,同隔離枱又唔會好迫。加上平日晚上客量唔多,所以我地慢慢食,坐左好耐。我地兩個叫左兩個主菜share,一客係煙三魚沙律($78),另一客係大蝦寬條麵($78)。煙三文魚沙津的賣相好靚,整到成朵玫瑰花咁,食落d菜都新鮮,如果d黑醋汁多d就更好了!而大蝦寬條麵真係出乎預期好食!d大蝦真係顧名思義大大隻,而家炸到連個殼都食得!好好味!食完真係好回味,好想食多幾隻!今晚食得好開心,傾得好開心,下次可以再黎呀!

大蝦寬條麵

今晚食得好開心,傾得好開心,下次可以再黎呀!
2019-04-18