咖啡店,是许多客人的心灵休息站,也是许多喜欢咖啡的人追梦及圆梦的地方。而咖啡,可以是好个人的,所以,我很喜欢拜访咖啡小店,因为许多都有自己的咖啡故事、许多都有充满个性的主题。这一次,我继续在井财街、新墟村一带寻找咖啡店,这一次就在井财街看中了一间比较大间的《BYOB》,我印象中,《BYOB》是 Bring Your Own Bag 的意思。见有趣,也见咖啡师有一份专业同热诚,决定试一试咖啡,也试一试午餐。地方很大,灰灰暗暗的空间也就是工业风设计带来的观感。虽然,工业风的这一个 style,暂时来说仍百看不厌,但近来到过的新派咖啡店同食店,都用上这一个风格,似乎,许多人都只是跟风而已。不过,感觉上,这灰灰的空间感,其实又几舒服既。说《BYOB》了。这店的《BYOB》,我查找过,是 "Be Your Own Barista" 的意思。在这儿,自己,就是自己的咖啡师。这儿虽然是一间咖啡店,但也有很好的食物,而他们的招牌菜是德国咸猪手。不过,这一定要好早来或者是预订,因为是每天限量供应的。而且,够人多才好叫。以我目测,份猪手好大件。所以,我同太太一人一份意粉更好。大虾宽条面,浓浓的虾肉虾子味完

大虾宽条面,浓浓的虾肉虾子味完全与宽条面融为一体,令食到的每一口都充满虾之味。三只大虾味道香口,肉质爽爽脆脆的,宽条面的软硬适中,吃起来亦不会太油,卖相同味道都有水准。
黑松露杂菌意粉,香味绝对是够晒浓郁。黑松虽浓,而且是很浓,但杂菌的味道仍可以散发到出来。两条幼幼的露荀,令这一份意粉增添了少许清新味道,不错。
其实,我是来了两次的,第一次探路,只要了一杯丰满的 Latte。这一杯 Latte,是令我开心满足的。浓浓香香的咖啡,香香滑滑的牛奶,冲出了一杯口感滑溜,甘香长留的咖啡。
吃的那一天,天气比较热,我同太太到来了一杯冻饮。太太的 Matcha Latte 是当日的 special。抹茶味道浓郁,带有浓涩味的茶香配上牛奶,也是十分之香口的。
第二次来,我发现了 House Blend on Rock。一杯冻的手冲咖啡,口感滑,味道甘香。如果苦尽甘来是上联,甘尽甜到就是下联了。
食物好,咖啡好,环境好,悠闲的一个牛餐,窝心的一杯咖啡,可以为不好的一天添加正能量,更可以令美满的一天,增添多一份的写意。
喺屯门揾到间💛既平价西餐~~住屯门既我同朋友都食过依间好多次下🤤基本每次去同朋友都会叫佢个黑松露同虾意粉 朋友比较中意佢个黑松露意粉而我就中意佢个宽条面多啲💛大虾宽条面~~宽条面就咁用橄榄油煮香啲蒜黎煮 食落去好香蒜味 中意香蒜乾炒意粉既人一定会中意💛虾应该油过 咬落去有小小脆口🤤而个人好口意宽条面既质感 所以每次去都会叫~~黑松露意粉~~朋友好中意佢地既黑松露意粉 所以基本上每次黎我地都系叫依两样野😂😂个意粉既黑松露好多下 吾会好似有啲餐厅俾得好小黑松露 而且佢个汁吾会太多搞到食到最後会好腻 同朋友叫左冻抺茶latte同冻朱古力 抺茶latte同出面饮既大致上一样~~而朱古力冇饮就吾太清楚😂

黑松露杂菌意粉/鲜虾扁意粉

大虾宽条面~~

黑松露意粉~~

黑松露杂菌意粉/鲜虾扁意粉
  • 大虾宽条面
  • 黑松露杂菌意粉
2020-06-23 234 浏览
个日去到已经有人龙排紧队 等咗大概15分钟左右就入得啦 入到去系自己出去嗌野食 本身谂住戒咖啡 点知见到枱枱都嗌咗 忍唔住要饮返杯🤪👉🏻卡邦尼意粉 $68👉🏻北海道帆立贝明太子意粉 $98其实两碟分量都好多 两款我都食咗 个人比较喜欢明太子意粉 海量嘅明太子 再配埋大大粒帆立贝 味道比卡邦尼更丰富👉🏻Mocha Baileys $45Baileys味好重 我个人中意斋啡 但对住酒 忍唔住 胜cold brew一筹👉🏻Cold Brew $50见到个樽仔 好有睇西片 d鬼佬饮酒嘅feel😆好特别 唔知有无得拎走 但我就无拎😂😂

👉🏻卡邦尼意粉 $68

纪念日
卡邦尼意粉
北海道帆立贝明太子意粉
2020-06-06 534 浏览
作为屯门人,BYOB已经去过好几次,之前一直都好满意,无论系咖啡、食物定环境,实在系区内数一数二既cafe。都知道一向好受欢迎,星期六下昼4点钟去都要等位,唔紧要,点知去买咖啡个刻,佢先话只限坐30分钟⋯⋯ 讲真,去得叹咖啡,有几何会咁快走?明白你受欢迎,人流多,但希望只少坐1个钟头会好啲,30分钟真系咖啡嚟到饮完就即刻要走,真系好失望。希望可以改善一下,否则又要重新搵过区内嘅好cafe😟见到有好多负面评论都系讲服务态度,其实态度唔算好差,只少都好有礼貌,按规矩做咁罗⋯⋯
2020-06-06
2020-06-03 507 浏览
人生第一次写食评,比咗BYOB😅时间:1915(1930入座)人数:2人食物:2意粉,2饮品,1小食首先今次系第二次到BYOB食野,上次因为时间尚早,所以不用等位。但等位时间大约15分钟左右,尚算可以。装修风格:餐厅装潢为简约工业风、简单、整洁。食物:款式唔多,主食只有7款意粉,5款沙律餐具、水、落餐都系自助式客人需要到柜面叫餐,然後取餐具完成後,职员会将餐送到枱上。————————分隔线—————————今次点了两个意粉,一个小食主食一个「蕃茄忌廉蟹肉宽条面」$88,意粉软硬程度适中,唔会太软,有咬口,忌廉味道唔算太浓。蟹籽份量都算多..。优:意粉份量多,蟹籽份量多。劣:忌廉味唔算太浓郁,可能被蕃茄味遮盖。一个「海鲜墨鱼汁意粉」$88,同样地软硬程度适中,有咬口。配料上,青口入味质地唔错,未煮到烂而入味。鱼柳及鱿鱼有种煎出黎既香味,鱼柳唔会一夹就散。肉质结实。相比之下,单单墨鱼汁意粉可能会容易食到「好漏」但海洋配搭下。又唔太觉。优:意粉份量多,海鲜味道香口;但份量还好。劣:N/A小食一份「芝士黑松露薯角」$45,薯角香口优:薯角香口,份量多,唔会整到好硬,好乾。劣:味道上略嫌唔够。因
人生第一次写食评,比咗BYOB😅

时间:1915(1930入座)
人数:2人
食物:2意粉,2饮品,1小食

装修风格:
餐厅装潢为简约工业风、简单、整洁。

食物:
款式唔多,主食只有7款意粉,5款沙律

餐具、水、落餐都系自助式
客人需要到柜面叫餐,然後取餐具
完成後,职员会将餐送到枱上。

————————分隔线—————————

今次点了两个意粉,一个小食

主食
蕃茄忌廉蟹肉宽条面

优:意粉份量多,蟹籽份量多。
劣:忌廉味唔算太浓郁,可能被蕃茄味遮盖。

海鲜墨鱼汁意粉

优:意粉份量多,海鲜味道香口;但份量还好。
劣:N/A

小食
芝士黑松露薯角

一份「芝士黑松露薯角」$45,薯角香口

优:薯角香口,份量多,唔会整到好硬,好乾。
劣:味道上略嫌唔够。因为只有面一层有芝士及黑松露酱。内里只沾到少少。

整体来讲
-上菜速度快,点餐到上最後一道菜。大约25分钟
-份量多,一人一意粉会饱肚
-但主菜款式唔算多,小食饮品也是。

2020-06-02
蕃茄忌廉蟹肉宽条面
海鲜墨鱼汁意粉
芝士黑松露薯角
  • 墨鱼汁海鲜意粉
2020-05-31 300 浏览
之前黎到都净系饮野,今次系第一次帮衬晚餐,要企系门口等位,要齐人先可以入,但都有8-10个人系外面等,所以大家最好预返d时间。餐牌选择唔多,几款沙律小食,十个主食左右,仲有craft beer。我叫左烟鸭胸沙律,味道唔错酸酸甜甜,烟鸭胸煎得够香,配上蕃茄一起不会有肥腻感觉。黑松露芝士薯角,正常,份量十足大虾忌廉宽条面,我几中意d虾系剥左壳既,够大只同新鲜,味道方面都几好,忌廉浓郁所以食物方面整体不错,系屯门算是比较好又有主食提供的咖啡店。

黑松露芝士薯角,正常,份量十足

2020-05-28 272 浏览
平时经过一直好想试,但每次经过都好多人,难得今日lunch放晏咗,就决定去试吓🤣入到去环境好宽敞,枱与枱之间隔得好远,坐得好舒服。叫咗个黑松露杂菌意粉,松露汁香得嚟,意粉嘅硬度啱啱好,菇嘅份量都好多🤩好可惜嘅系我坐嘅位置冷气好唔够,坐唔得耐就顶唔顺走咗🥺

入到去环境好宽敞,枱与枱之间隔得好远,坐得好舒服
。叫咗个黑松露杂菌意粉,松露汁香得嚟,意粉嘅硬度啱啱好
,菇嘅份量都好多🤩

好可惜嘅系我坐嘅位置冷气好唔够,坐唔得耐就顶唔顺走咗🥺
2020-05-26 258 浏览
食物选择不多,味道是可以,不过跟老人家/小朋友来的话就不太合适,因为面质比较硬;午餐价钱不便宜,而且没有set;由於是自助形式,需要自己到柜面order 和取餐具,这些都没有问题;但因为有长者及小朋友同行,他们只提供叉,问柜面取一把刀来切食物,他们竟然不给予,说我只order 意粉,不需要刀;打算快快食完快快离开之际,下起大雨来,到用膳差不多完时,还下着雨,由於外面没有人在等位,本来想坐多一会儿,之前不给予我餐刀的那位,疑似是是老板的人走过来下「逐客令」;服务态度非常差,不会再来

服务态度非常差,不会再来
2020-05-23 336 浏览
又到Weekend,今日想食猪手,因上星期六想食但食唔到😅;记得之前去过屯门一间小店「BYOB Coffee Roaster」,见过有人食猪手,好似唔错,就一於入屯门食Lunch估计这间餐厅食lunch时间会多人,所以今日早一点出发,未够12:30 PM 已经去到餐厅这间餐厅需先到柜面购票;我哋叫左1️⃣ 德国黑麦啤慢煮咸猪手 $1382️⃣ 牛油果华道夫沙律 $68慢煮咸猪手制作需时40分钟,我哋先食牛油果华道夫沙律,牛油果砌得好靓,食材都新鲜;第一次食慢煮咸猪手,味道都算OK,但没有太大惊喜价格💰:$206 (免收加一服务费)味道😋:OK

这间餐厅需先到柜面购票;我哋叫左
1️⃣ 德国黑麦啤慢煮咸猪手 $138
2️⃣ 牛油果华道夫沙律 $68

价格💰:$206 (免收加一服务费)

味道😋:OK
德国黑麦啤慢煮咸猪手
德国黑麦啤慢煮咸猪手
牛油果华道夫沙律
牛油果华道夫沙律
2020-05-23
2020-05-21 213 浏览
是日喺返屯门区搵食一行四人寻找黄店去到等左一阵 齐人探热後就可以入座啦轻轻食 倾下计店内装修简单舒服 环境几宽敞呀先付款下单 慢慢坐开放式厨房 一入到去就闻到香味喇Dirty - 热咖啡好香 加上冰冻鲜奶 又香又滑推介!松露意粉🍝 好香 好creamy 份量足够!招牌沙律 - 甜甜嘅酱汁 加上配料爽爽嘅口感 好fresh既感觉!个人好喜欢呢个沙律!三文鱼沙律 - 比较下较普通 但味道OK!屯门区嘅可以一战!经济之选,齐人先可以入座呀,医护有折扣
是日喺返屯门区搵食

开放式厨房 一入到去就闻到香味喇

Dirty - 热咖啡好香 加上冰冻鲜奶 又香又滑
推介!
Dirty

松露意粉🍝 好香 好creamy 份量足够!

个人好喜欢呢个沙律!

三文鱼沙律 - 比较下较普通 但味道OK!

屯门区嘅可以一战!
经济之选,齐人先可以入座呀,医护有折扣

Dirty
2020-05-17 216 浏览
周六晚餐厅外有约十人分3台排队,不设派筹,等了20分钟左右。今次点了明太子意粉,三文鱼沙律,和银月绿茶。意粉份量细,男人食会唔够,不过明太子推满了意粉面,意粉都好入味。我本来就打算之後去别店食甜品,所以就无所谓了。银月绿茶是一种花茶,淡淡清香,配精致茶具,好高雅。但不知是否餐厅设计问题,人不多却嘈到像茶楼一样,想宁静享茶就好难,不过和朋友谈话就肯定别台听不见。

• 北海道帆立贝明太子意粉
我本来打算帮手惩罚黄店... 但系我食完呢间野之後觉得...唔系黄店就要帮手惩罚既...都要睇质素既...我食lunch既, D野食唔差系大碟既, 但系价钱偏贵仲要冇set...D店员态度唔太好, 喂人去收银个边量体温...点解唔贴张告示系门口, 叫人入店就去左收银个边量体温先搵位...开放式厨房个抽酒烟机好嘈又冇咩用... cafe 黎讲真系好嘈...食完成身油烟味走...
我本来打算帮手惩罚黄店...
但系我食完呢间野之後觉得...
唔系黄店就要帮手惩罚既...
都要睇质素既...

D店员态度唔太好, 喂人去收银个边量体温...
食完成身油烟味走...
2020-05-15
其实已经好耐冇食呢间舖头~屯门来讲真系好少Cafe,以前突然Cafe瘾发作都会去食下。但自从连续俾个厨窒左两次之後,我冇再去啦。首先讲嘢食,其实唔系唔好味,我哋全家人都觉得ok,先会食咗几次。不过所有都系港式材料煮法,带子/杂菌加个汁咁(个汁都算creamy)。想食平时常见嘅pasta/risotto 配搭嘅菜式,而唔系蕃茄沟忌廉咁煮(利伸:可能我少见识)或者好注重蘑菇香唔香,洋葱有冇caramelised,carbonara texture系点就唔好去食~不过我明嘅,始终好卖先系重点,口味可能比较切合香港锺意嘅味道,其实只系类别问题。All day breakfast/ brunch类别完全系冇嘅,可以去对面嗰间(虽然舖头系冇咁大😌)由於我至少食咗三次,个post都太长啦,再写落去真系有排都睇唔晒,所以我觉得我要开多个post讲吓究竟服务态度发生咗咩事。

2020-05-11 237 浏览
难得有朋友相约,带佢地去呢间平民西餐厅试一试,性价比高,质素不比连锁店差。四人叫一个带子蟹子意粉,一个卡邦尼意粉,一只慢煮啤酒猪手,一碟水牛城鸡翼同埋黑松露薯角,四杯野饮。唔记得影粒带子卖相一流,食落去有淡淡既芝士味,不俗。啖啖肉,软硬适中,食肉兽之选。芝士黑松露薯角,新鲜做起,旧旧薯角都热辣辣,黑松露味又唔会大抢,值得推荐。污糟咖啡 dirty cappuccino左系冰咖啡 右系焦糖咖啡

唔记得影粒带子
卖相一流,食落去有淡淡既芝士味,不俗。

啖啖肉,软硬适中,食肉兽之选。

污糟咖啡 dirty

cappuccino
左系冰咖啡 右系焦糖咖啡
2020-05-07 308 浏览
今日冇返office,就打算附近搵间cafe 做嘢。order 咗杯咖啡,坐咗40分钟,就因为有人排紧队被赶走。其实去得cafe,一般都系做下嘢,隔一阵再order d 嘢食or 再叫多杯嘢饮。做做下嘢,40分钟就话要交枱,真系好匪夷所思。我都知生意难做,亦都冇打算$40 霸你成日枱。请留意去cafe 帮衬嘅客户心态。如果系要限时,请入座就讲好,大家可以选择去第二间。一饮完就赶走,我会以爲自己去做澳牛。虽然好小事,但以後应该唔会再帮衬。
今日冇返office,就打算附近搵间cafe 做嘢。

虽然好小事,但以後应该唔会再帮衬。
2020-05-07