2020-07-13 89 浏览
自己本身好鍾意食漢堡,今日同朋友係銅鑼灣買完野就去左呢間幾有名既漢堡店dinner。我地叫左個軟殼蟹沙律,個軟殻蟹真係好大最大份啊😍而且炸粉金黃但唔會粉漿黏糊,裡面嘅餡料足夠👍🏻 沙律菜中和返個油膩。朋友叫左鵝肝牛肉漢堡,佢個牛肉份量就絕對係強勁🤣勁大份,肉汁鮮甜,口感結實,有咬勁,加埋鵝肝就一流。我叫左個鵝肝軟殼蟹漢堡,本身好鐘意食軟殼蟹,軟殼蟹個種好食到餡料足夠,粉漿剛剛好就唔洗講啦。但鵝肝加左上去就未必好夾,會有啲油膩既感覺。我地share左個牛油果醬同芝士薯條,上面既份量已經好足料,幸好牛油果醬酸酸地可以解膩。我地叫左snapple, 建議唔好叫汽水,果汁雖然唔係鮮榨,但我覺得係解膩既。

2020-07-09 93 浏览
同朋友成日都好想試吓兩個人share一個好大嘅漢堡包,而呢一個餐廳就可以令到我哋夢想成真啦!呢一間餐廳佢漢堡嘅種類選擇都好多,而且都有其他唔同嘅小食!而且竟然俾我哋搵到我哋一直好鍾意飲嘅血橙飲品!我哋都嗌左蜜糖雞翼,啲雞翼偏細隻,但係都有成六七隻咁多!而且啲雞肉都好入味!嚟到我哋嘅重頭戲!呢個芥末烤蘑菇牛肉漢堡包,再加埋一塊大大嘅雞扒!呢個漢堡包真係超級巨型,我兩隻手先攞得起!佢牛肉扒一啲都唔馬虎,食落口啲牛肉汁完全係流晒出嚟!而且啲肉比較實食落去,個口感同出面食嘅嗰啲漢堡包差好遠!個雞扒都煎得啱啱好唔會過熟,但個人覺得個芥末醬味道重左啲,所以可能會搶咗成個漢堡包嘅味道。

呢一間餐廳佢漢堡嘅種類選擇都好多,而且都有其他唔同嘅小食!

而且竟然俾我哋搵到我哋一直好鍾意飲嘅血橙飲品!

2020-07-09 79 浏览
之前同朋友食過呢間野都幾次,今次決定寫黎記錄下!個人覺得銅鑼灣呢個質素,而且呢個價錢都算幾抵,所以都成日會過嚟食!前幾日六點幾過嚟嘅時候,餐廳都已經好多人!因為我同朋友唔想食漢堡包,所以就嗌左呢一個all day breakfast!但佢呢個all day breakfast真係我見過最豐富嘅一個!有吼蘑菇、漢堡包、薯餅、腸仔、煙肉、炒蛋、沙律!佢嘅炒蛋好滑身,而個薯餅亦都有三塊咁多!佢嘅腸仔入邊仲係有少少芝士留心嗰種!煙肉好大塊,仲有成兩塊!我哋都嗌左一個帶子沙律,啲帶子每粒都好大粒,而且燒得啱啱好,唔會過熟。啲沙律嘅份量都幾多上面配埋啲醋,食落去亦都唔會好酸。最後我自己都嗌左一杯玫瑰朱古力比自己,我覺得個朱古力偏甜,但係都好有玫瑰香味!

前幾日六點幾過嚟嘅時候,餐廳都已經好多人!

2020-07-09 66 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今次嚟到銅鑼灣呢間漢堡包店進行調查🍔鵝肝牛肉漢堡 $168📸表示個厚切鵝肝睇到流晒口水,真係隔住個mon都聞到個鵝肝香味🙋🏻‍♂️表示鵝肝煎到兩面焦香,入口即溶,塊牛肉目測有成吋厚,口感軟稔,略嫌芝士唔夠多,同埋個包可以加牛油煎會更香🍔蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡 $120📸表示層次同色彩都好豐富,忍唔住要快啲開動🙋🏻‍♂️表示個大烤菇有啲薄,如果厚啲就有多啲口感,蜜糖芥末略嫌唔夠芥末籽,煙肉唔夠脆口,可以再煎燶啲,同樣個包都係無牛油香味📈吃貨指數😋好味度 7/10🔙返啅度 7/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今次嚟到銅鑼灣呢間漢堡包店進行調查
🍔鵝肝牛肉漢堡 $168

🍔蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡 $120
📸表示層次同色彩都好豐富,忍唔住要快啲開動

📈吃貨指數
😋好味度 7/10
🔙返啅度 7/10
2020-07-08
2020-07-06 188 浏览
同朋友兩個人share, 可以一次過食到兩種唔同味道嘅Burgers 😝1 軟殼蟹沙律如果鍾意食軟殼蟹嘅,就千祈唔好錯過,因為佢嘅軟殼蟹Size係我見過最大份嘅😻 同出邊細細隻嘅唔同。而且炸粉金黃,裡面嘅餡料足夠👍🏻 但如果你已經叫咗軟殼蟹沙律,就唔鼓勵再叫一個軟殼蟹漢堡,因為沙律兩個人分,裏面隻蟹已經夠食沙律菜就咩都有啲,但生菜為主。2 鵝肝牛肉漢堡睇埋佢牛肉份量,我諗佢大概用外國人嘅食量出餐😹 好夠料,基本上都係肉汁足夠,同埋係似乎係新鮮牛肉,感覺都結實嘅3 鵝肝軟殼蟹漢堡鵝肝嘅味道係整個漢堡包裏面就唔係好突出,如果食過日本餐嘅焦糖鵝肝嘅話,可能會覺得呢度嘅鵝肝有啲被被下去。一試無妨、但我覺唔係好值得,我覺得唔使比多$20價錢叫嘅黎食🤔4 牛油果醬芝士薯條正因為佢個漢堡包已經係外國人嘅size,薯條其實就已經太多碳水化合物,基本上只係食到少少,點一點牛油果醬同芝士過吓口癮。但佢嘅牛油果應該只係,就唔係新鮮嘅牛油果嘅。5 奇異果汁與其叫snapple 我會建議+$8 叫果汁🍹飲,口感好好多~ 有啲果肉咁🤓 不過我問過收銀,佢有誠實講明都唔係鮮榨嘅

1 軟殼蟹沙律

沙律菜就咩都有啲,但生菜為主。
軟殼蟹沙律
軟殼蟹橫切面

2 鵝肝牛肉漢堡
鵝肝牛肉漢堡(橫切面)

3 鵝肝軟殼蟹漢堡
鵝肝軟殼蟹漢堡

4 牛油果醬芝士薯條
牛油果芝士薯條🍟

5 奇異果汁
Snapple  Jucie
奇異果汁
2020-07-02
$304.5 (晚餐)
軟殼蟹沙律
鵝肝牛肉漢堡(橫切面)
鵝肝軟殼蟹漢堡
牛油果芝士薯條🍟
Snapple  Jucie
奇異果汁
2020-07-02 253 浏览
🍽菜式:美國菜、漢堡🏡裝潢:露天廣場、西式💰價錢:$120-160/人😋味道:🌟🌟🌟🌟📸打卡:🌟🌟🌟🌟.🍔大烤菇芝士牛肉漢堡 $110 (9/10)個size都幾驚人!無論圓周定厚度比一般餐廳嘅漢堡更大😆啲餸好高質🌟烤菇同牛肉都好juicy 夾埋芝士同千島醬 食嘅時候不論口感定味道嘅層次都好豐富🤤烤菇非常推薦 因為烤得好香好入味🤩我會話生菜係點綴 令到食個包食落fresh好多唔會好漏🥬而且店員仲好細心 將個包切開咗一半方便食好多😌.🍟牛油果醬芝士薯條 $65 (6.5/10)超多醬超多芝士!🧀薯條尚算炸得香脆 但覺得啲醬同芝士偏咸😣蓋過左薯條嘅味同口感🥺食到要搵底嗰啲薯條唔想要咁多醬🤣而且冇乜牛油果味 反而比芝士搶晒鏡 啱晒芝士控嘅一個小食!
🍽菜式:美國菜、漢堡
🏡裝潢:露天廣場、西式
💰價錢:$120-160/人
😋味道:🌟🌟🌟🌟
📸打卡:🌟🌟🌟🌟
🍔大烤菇芝士牛肉漢堡 $110 (9/10)
大烤菇芝士牛肉漢堡

🍟牛油果醬芝士薯條 $65 (6.5/10)
  • 大啡菇芝士牛肉漢堡
2020-06-30 2734 浏览
多年前係加老連山道舊舖食過最普通果款牛肉漢堡,覺得唔錯,但就一直未試佢較出名嘅鵝肝同軟殻蟹,今晚同朋友黎到搬舗後嘅本店試下。🍴芝士旋風薯條 HK$55薯圈炸得香脆,唔算多油,芝士醬亦都幾澎湃,我就愈食愈滯,但我朋友鍾意芝士所以唔覺得滯。🍴牛油果醬芝士薯條 HK$65薯條就冇薯圈咁脆,偏腍身,朋友好鍾意牛油果,食得好滋味,我就麻麻,覺得有少少草青味。🍴香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HK$60有啲似老麥雞翼,單骨易咬啲,醬汁甜多過辣,唔錯。🍴鵝肝牛肉漢堡 HK$168麵包鬆軟,但烘得唔夠香脆,鵝肝同牛肉表面煎得夠香,鵝肝油香同牛肉肉味唔會互相遮蓋。🍴大烤菇軟殼蟹漢堡 HK$138大烤菇幾香軟,軟殻蟹大大隻,脆皮似英式炸魚,唔算油膩,可惜唔夠醬汁有啲乾,要另外落埋雞翼果啲蜜糖芥末醬先食得落。🍴Mojito HK$68淡淡青澀味加上冰爽薄荷味,酒味唔濃,消暑一流。🍴蜜桃冰茶 HK$38蜜桃味幾自然唔會太甜,紅茶濃淡適中,清新解渴。📍Burgeroom銅鑼灣Fashion Walk食街百德新街50-56號地下D舗

🍴芝士旋風薯條 HK$55

🍴牛油果醬芝士薯條 HK$65

🍴香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HK$60

有啲似老麥雞翼,單骨易咬啲,醬汁甜多過辣,唔錯。

🍴鵝肝牛肉漢堡 HK$168

🍴大烤菇軟殼蟹漢堡 HK$138

🍴Mojito HK$68

淡淡青澀味加上冰爽薄荷味,酒味唔濃,消暑一流。

🍴蜜桃冰茶 HK$38

蜜桃味幾自然唔會太甜,紅茶濃淡適中,清新解渴。

📍Burgeroom

2020-06-29 2878 浏览
Burgerroom講起銅鑼灣邊度有最好食既burger,小編一定會答佢係Fashion Walk既burgerroom。Fashion Walk既food street其實有d似酒吧街咁,有indoor同outdoor,冬天冇咁熱坐出去飲下酒食下burger都幾chill嘅,但而家大熱天時都係坐返入面算。環境都唔錯,有d American Diner feel,似坐係外國既pubs咁食飯,有興趣可以黎朝聖一下。----Menu好豐富,超級多選擇,有牛魚雞,要出去點左餐俾左錢先,冇收加一。以高質burger黎講算性價比好高。----Mega Cheese Beef Burger with bacon 特量芝士牛肉漢堡加煙肉 $120好大個啊,芝士多到瀉曬出嚟,好邪惡!餐廳好貼心,切開左一半方便食。麵包烘左有少少脆,meat patty勁厚身,煎至好香,見到都流曬口水。而煙肉煎至微微焦脆,配埋厚身牛肉一齊食非常滋味。----Meltered cheese twister fries芝士旋風薯條 $55side dish黎,芝士同薯條一向都係絕配。平時食開粗切薯條,今次試下扭扭薯條先。扭扭
Burgerroom

----
side dish黎,芝士同薯條一向都係絕配。平時食開粗切薯條,今次試下扭扭薯條先。扭扭薯條本身有調味,好似cajun powder黎,已經好好味,加埋半溶芝士真係冇得頂!

----
Single-Bone Chicken Wings with Honey Mustard Sauce 香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬$60
炸得好香脆,味道有啲麥記既脆香雞翼,皮就更加卜卜脆,好惹味,配埋啤酒一齊食,正到冇得頂!

Homemade iced peach tea $38
食burger緊係要飲啲野,iced peach tea好清新,帶啲酸味,解左芝士同厚身漢堡扒既肥膩罪惡感!
Draft beer - Guinness $68
啤酒、雞翼、薯條簡直係鐵三角,係冷氣下歎真係世界級!

----
地址:銅鑼灣Fashion Walk食街百德新街50-56號地下D舖
2020-06-27 338 浏览
FASHION WALK呢條街好多餐廳,行過見到想食下BURGER,決定入黎幫襯下先。不愧為BURGER專門店,睇MENU係有好多BURGER可以選擇,由經典嘅牛肉漢堡,以至比較創新嘅鵝肝、軟殼蟹漢堡,甚至啱素食人士嘅素漢堡都一應俱全同朋友今次點左 鵝肝牛肉漢堡($168)、軟殼蟹漢堡($108)加配大烤菇(+$30) 、芝士旋風薯條($55)、牛油果醬芝士薯條($65)、香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬($60)、蜜桃冰茶($38)、MOJITO($68)等左陣,野食陸陸續續到齊鵝肝牛肉漢堡:呢個BURGER認真一流!鵝肝煎得好香,味道極濃郁 ,做到入口即溶嘅效果塊牛肉漢堡扒好厚身,咬落去充滿肉汁夠晒JUICY,唔會煎到乾身硬晒,再加上番茄、生菜、芝士,成個包食落好FRESH軟殼蟹漢堡加配大烤菇:見到軟殼蟹漢堡幾特別好想試,但又好想食大烤菇,咁就一於加TOPPINGS,可以一次過滿足晒本身EXPECT都係得一塊仔軟殼蟹,點知有驚喜!上菜時見到大大隻軟殼蟹,大到就連蟹鉗都突晒出黎,好吸引軟殼蟹炸得脆但唔油膩,食落去食到蟹肉嘅鮮甜味,再加上濃濃嘅大烤菇味,真係覺得自己配搭得幾正芝士旋風薯條:芝士

等左陣,野食陸陸續續到齊

鵝肝牛肉漢堡

芝士旋風薯條
芝士旋風薯條:芝士醬味比較濃,食嘅時候覺得好惹味,但後期覺得會鹹左少少,始終芝士食得多會開始有D濟

牛油果醬芝士薯條
牛油果醬芝士薯條:身為牛油果愛好者,見到有牛油果醬當然要叫黎食。牛油果醬絕不吝惜,個醬亦都夠清新,混合埋濃味嘅芝士醬中和返D,反而效果唔錯

香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬
香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬:好中意食單骨雞翼,因為夠方便啱晒懶人
炸得香脆唔油膩,本身已經調味少少辣辣地,再點埋蜜糖芥末醬黎食就更加惹味

蜜桃冰茶
蜜桃冰茶:味道幾好,桃味夠香亦都配合到佢個茶底,甜度適中,飲落夠凍好解渴

MOJITO
MOJITO:朋友話青檸同薄荷味幾FRESH好清新,飲返杯COCKTAIL消暑一流

呢到免加一,幾抵,所以比較自助,睇啱MENU就自己去CASHIER落單,拎水同調味醬。比起其他漢堡店呢到有樣好,就係有好多款TOPPINGS可以自由選擇,咁就可以根據自己嘅口味喜好DIY想食嘅BURGER

補MENU
蜜桃冰茶
MOJITO
  • 軟殼蟹漢堡
2020-06-25 85 浏览
今日朋友帶我嚟銅鑼灣呢度附近食嘢 行到嚟呢度 有一條有特色嘅食街之前真係從來都唔知揀咗一間漢堡包店 因為朋友知道我最鍾意食漢堡包我哋首先要咗個鱈魚條配他他醬 熱辣辣炸好 入面鱈魚條同平時嗰啲平價炸魚柳唔同 肉質唔會霉 而且夠脆 個他他醬亦都非常好味 正我就揀咗煙肉芝士牛肉漢堡朋友就揀咗個大烤菇芝士牛肉漢堡另外我哋再要埋2杯飲品 我要咗個果汁朋友就揀咗汽水食完個魚手指已經好有期待對個漢堡包 店員拎過黎真係嚇親你 個份量係非常之大 重點係個patty都好大嚿唔好以為佢係用量取勝 佢嘅質素亦都係非常之高一咬落去個patty流曬汁出嚟 唔知以為自己食緊小籠包而且佢夾入面嘅菜非常之新鮮從呢啲小處就睇到餐廳對質素嘅堅持朋友分咗一半烤菇牛肉漢堡交換食估唔到夾咗大烤菇係咁夾 以為個烤菇會乾爭爭 點知超多汁而且帶有甜味估佢唔到咁好味最後飲埋啖果汁同埋汽水 打個嗝吐一啖氣出嚟真係滿足
之前真係從來都唔知

從呢啲小處就睇到餐廳對質素嘅堅持

朋友分咗一半烤菇牛肉漢堡交換食

最後飲埋啖果汁同埋汽水 打個嗝吐一啖氣出嚟真係滿足
2020-06-25 70 浏览
I went to lunch with 2 colleagues, ordering the cheese burgers. The beef patty in all our burgers was gunk like in texture and of a purple, dark colour, I think this is because the 'meat' is frozen and thawed to flash grill. It was disgusting. Despite being soft in the middle, there was no blood. I question how much meat is actually in it! Very disappointing, even when I asked about it I was told it's medium cooked and is supposed to be gel-like in texture.Other comments about my visit: Bad se

Other comments about my visit: Bad service, brought out the wrong burger which I had to identify and take back to the counter. Unfortunately at Burgeroom, the customer is wrong.
guacamole cheese burger
2020-06-23 116 浏览
間中會突然很想吃漢堡,而BURGEROOM通常都在我首選的名單之上。疫情下餐廳都有做足防疫設施,有量體溫及酒精搓手液提供。之前食過牛肉漢堡,但未試過鵝肝,所以這次特地點來試一試。雙鵝肝牛肉漢堡價錢並不便宜,那是因為鵝肝本身就價錢不菲,而且這個漢堡超級巨型,要回本不難。鵝肝厚身多油脂,令人非常滿足,牛肉亦很多汁,搭起來就是又好味又豐富。午餐時間可以加$30配薯條及汽水,非常划算。我覺得套餐絕對可以一試,薯條令人眼前一亮,薯仔味濃,放久了再吃仍然脆口。汽水再加錢可以換啤酒,我點了孫悟空手工啤酒。手工啤酒跟一般啤酒不同的地方,就是麥味更濃。此款啤酒更有相應的酒杯配襯,喝起來更有味道。小食方面點了鱈魚手指配他他醬,記得要趁熱辣辣時吃,炸得脆魚肉又香,點他他醬就更開胃。值得一提是店員非常貼心,在我們沒有開口的情況下,她留意到我們感到坐的位置冷氣較凍,自身物品又比較多。所以待旁邊的四人座位空了後,主動問我們要不要調位子,這個舉動加了很多分。除了食物外,餐廳的服務也是令客人會否回頭的原因之一。

疫情下餐廳都有做足防疫設施,有量體溫及酒精搓手液提供。

2020-06-15
午餐
2020-06-23 93 浏览
生完小孩後一直沒有好好吃過一餐好的,今天趁著不用上班,跟老公好好吃一頓。BURGEROOM以前已試過,知道食物質素有保證,加上不用收取加一服務費,於是再來光顧。門口有足夠防疫設施,有職員替客人量體溫,也有酒精搓手液提供。這裡有分戶外跟室內,由於天氣熱我們選擇客內進食,但可能戶外進食比較有氣氛。我們點了雙鵝肝牛肉漢堡、龍蝦沙律和香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬。因為看過很多食評也提及這個鵝肝漢堡,不止一個人建議雙鵝肝比單鵝肝好吃,所以我也來個雙鵝肝豪氣一下。果然沒有令我失望,雙鵝肝油脂甘香,口質屬上品,令人回味無窮。牛肉當然也繼續保持水準,超大一個包吃完已飽了一半有多。龍蝦沙律在餐牌上是沒有價錢只有圖片的,我們是特地問收銀員的。因為想豪一下,所以特地吃這個半隱藏式的食物,哈哈。龍蝦砌得美美的送上,沙律一大盤,配上酸甜的柚子醬很開胃,消掉一些漢堡的飽肚又可以繼續吃了。香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬這個看到是推介的食物,基本上雞翼是很穩陣的,蜜糖芥末醬也是不敗的配搭。雞翼炸得香脆,單骨則更方便進食。有空來這裡吃一下真的很滿足呢~~

有空來這裡吃一下真的很滿足呢~~
2020-06-15
2020-06-22 158 浏览
Happy Friday,同朋友去銅鑼灣行街,當然要喺嗰邊食埋野,平時好少去港島,朋友話食過呢間burger唔錯,性價比高,所以就去咗食。其實佢呢度有水可以仼斟,不過天口慶,見佢有西瓜汁飲,忍唔住叫咗杯,西瓜汁應該係鮮榨,不過都溝咗啲水,但係唔緊要,最緊要清甜解渴。食burger之前,炸薯圈同炸魚柳條率先送到,薯圈炸得好香脆,直頭有以前哈迪斯的感覺,而魚柳條好嫩滑,就算炸完,都唔會乾爭爭。朋友點嘅係煙肉芝士牛肉漢堡,餐廳好貼心,驚個burger太大,切開一半方便你食。見到塊漢堡勁厚,見到都流口水。而煙肉配漢堡,非常香口。我個人就唔中意過份heavy, 始終burger本身已比較熱氣,所以我叫左大烤菇芝士牛肉漢堡,烤到好香,又夠Juicy嘅大啡菇,配上芝士同牛肉,個人覺得真係Perfect match!

2020-06-22 95 浏览
Until recently, I’ve found out apart from Shake Shack who makes amazing Burger in Causeway Bay, there is also another little haven where it allows you to custom make (kind of) your own desired burger. The little place is located in Fashion Walk Food Street, near Kingston Street in Causeway Bay. The name of the little haven is call Burger Room. We ordered 2 burgers and Curly fries and Honey Mustard Chicken WingsThe fries arrived first, and the taste was on point! Finely season and not too salty.

Then comes the chicken wings! Tasted really great with sweet favour and a hint of spice

Here comes the main course: The beef burger

Here comes another, the mighty chicken and bacon with sunny side up egg (which was difficult and messy to eat with yoke coming out and land all over my hand. But it was worthy it

Overall, this is not your average burger place as this place allows you to add additional toppings to create your own desired burger. It allows you to become creative with your food and at the same time, it tastes good.
2020-06-16