2012-03-26 64 浏览
老友, 生日快樂 ~ 知道你最鍾意係食西餐, 呢餐當然由你發辨 當晚我們Order了Eee Benedict , Fish and Chips 加餐多配多了一份湯和飲品是日餐湯是栗米湯: 以粟米打成的湯, 口感濃稠, 還渴到沙沙口感的粟米溶, 沒有放入多餘的忌廉, 渴得出那份真正香甜的粟米香。而伴旁的蕃茄包則硬硬地。還是第一次吃Egg Benedict, 賣相十分好可愛之餘又過癮 兩隻半生熟的水煮蛋放在English Muffin面, 再以荷蘭汁覆蓋著 非常期待, 我還是細心地切開水煮蛋, 鮮黃的蛋汁是預期地隨隨流出, Muffin 則吸收了蛋黃和荷蘭汁的美味, 蛋味十分香濃, 反觀荷蘭汁則不太突出了… 但正好, 讓我吃得出真正的蛋味。 伴旁的沙律也清新爽脆, 中和了飽濟的感覺。雖然 Egg Benedict 好讚, 但是偶一為之就夠皮。 Fish and Chips 是近來大愛的食物: 這裡的炸皮略厚但脆口, 魚肉比較薄身也較削,但很滑溜, 肉味也淡口。薯條夠粗夠香脆, 惹味非常, 如果配一杯冰凍既啤酒就真係正到無朋友, 可惜當時伴我的是一杯 。友人的House Coffee: 由
老友, 生日快樂 ~
知道你最鍾意係食西餐, 呢餐當然由你發辨

沒有放入多餘的忌廉, 渴得出那份真正香甜的粟米香。
而伴旁的蕃茄包則硬硬地。
但很滑溜, 肉味也淡口。薯條夠粗夠香脆, 惹味非常, 如果配一杯冰凍既啤酒就真係正到無朋友, 可惜當時伴我的是一杯 [橙汁] 。
友人的House Coffee: 由Movenpick 咖啡豆提供, 我則為espresso 太苦澀之餘而且口感單薄,
只有微乎其微的After Taste, 絕非我杯茶。

微微細雨的晚上和老友由尖沙咀慢步到佐敦車站, 還好.... 途中乜都無發生過 bowl:
2012-03-13
2012-03-09 43 浏览
其實我都幫親半年多了,多數逢六及日假期必來既,一想起你地既FISH & CHIP,,就非常開心了,其他食物都好好,看見你地都換左好多廚師,形然都可以維持水準,但我覺得有再進步空間,dessert 希望常有啦,我大多數食唔到RED CAKE,過往你地服務方面,只可說除左果個耳環仔男好細心外,其他員工不用說了,因為他們好像唔熟這間公司咁又好呆,真係十問9 樣都唔知...唉其實我想問問你地果位中年男是老闆嗎,請你控制下個時間吧,過往有時3:15來到都無食物吃,但近來3:55都可以進來吃,真係有點問題了,,有時明白繁忙時段心情較不好,但希望你這位男老闆,各方面檢討下.

好大份呀.我平時我同朋友都去中環食Fish and Chip下次可以帶其他朋友黎呢到試
题外话/补充资料: 這處30人左右PRIVATE PARTY 都是一個幾好選擇,..
2012-02-18
  • FISH & CHIP
係我無知,我以為食店 serve all day breakfast 的話,營業時間內就會有 breakfast 供應同樓下 2 月 17 日 visit 過的網友差不多遭遇,我去左 2 次 (2 次都係 Sat)。第一次去,大概 4:45pm,滿座,我以為要等位,點知 waitress 話「做埋呢轉就唔 serve 食物」;我心諗,唔通夜晚只係做酒吧? 但明明見有人留 comment,去到 9pm 都仲有得食 wor;又唔通呢 d 餐室會有「落場」????兩星期後再去,4:05pm。有位,waitress 話「過左 4 點只 serve cake + coffee...」我唔明,如果有限時,點解第一次去,waitress 唔可以講清楚少少個 time limit?我唔明,門口塊黑板大大隻字寫住 all day breakfast,既然係有 time limit,點解唔可以清楚少少寫返個供應時間 (or N/A period)??? 寫清楚 d 方便大家,正如我見到 all day breakfast 下面寫住 brunch,我就唔會 4 點幾 5 點仲問你有無 brunch 食 la

寫清楚 d 方便大家,正如我見到 all day breakfast 下面寫住 brunch,我就唔會 4 點幾 5 點仲問你有無 brunch 食 law

黑版都係用粉筆粉擦,有幾難呢???

如果大家慣左在其他餐廳的營業時間內可以 anytime 都食到 all day breakfast,而又想去 bricklane 的話,可以打個電話問清楚佢地究竟 serve 幾點嘅...
但我又真係未試過要問 d 會 serve all day breakfast 的餐廳幾多點先會有得食 law,同埋亦確保唔到會唔會再發生樓下 網友 2 月 17 日的相似遭遇~
2012-03-03
  • 無能為力
與女友兩週年紀念。因記得她從雜誌及網上看過有關這餐廳的報導,見裝飾頗特別,而且食客評論不俗,曾經說過要試試,所以我決定在此跟她慶祝。試問有什麼比一個悠閒的週末bubbly brunch更能為這一天增添浪漫氣氛?最重要是我們曾經也是Londoners,所以喜歡這餐廳的名字。其實我選擇Brick Lane另—原因是因為想給女友驚喜。聽說他們有一款鋪著玫瑰花的蛋糕,女友看過報導便一連串「很漂亮、很浪漫」之聲不絕,說非要我送她不可。當日星期六,陽光普照,我帶女友比預訂時間早了5分鍾到達,但見一條長長人龍在門口。我跟侍應生說明預定了桌子,經核對後便給領進去了。還好訂位是真有用的!店內裝潢雖然清新但並沒有一下子給人很倫敦的感覺,不過坐落了便見魔鬼於細節。單車、路牌、磚牆、grafitti、復製Banksy名作Girl With Balloon等都是很倫敦的Brick Lane呢!我們先各來一杯prosecco,然後點了一個cheese platter,要好好享受一下這懶洋洋的下午。我們一邊東拉西扯的談這談那,一邊幹掉了酒及芝士。想不到小店竟有很好品質的芝士選擇!正餐,我們分別點了Parma ham

我們先各來一杯prosecco,然後點了一個cheese platter,要好好享受一下這懶洋洋的下午。我們一邊東拉西扯的談這談那,一邊幹掉了酒及芝士。想不到小店竟有很好品質的芝士選擇!正餐,我們分別點了Parma ham 班尼迪蛋及 scramble eggs 配蒜子蝦。Benedict 蛋,一如雜誌所說是流心的,很好味。Scrambke eggs 炒得很綿滑。之後的咖啡亦冲得不錯,奶泡打得很細綿。女友特別欣賞他們的rose latte。

吃完主菜,我跟侍應生點兩件女友曰思夜想的紅色絲絨玫瑰蛋糕。怎料。。。侍應生竟跟我們說。。。red velvet cake 當天已售罄了!晴天霹靂!!再望向女友,面黑如玄壇!我的天!雖然要怪自己沒有於訂位時預訂埋蛋糕,但我那想到只是下午3時多便會賣清光!

侍應小姐解釋說他們的蛋榚甜品都是老板親手做,並不是大製作,所以每款每天都只能限量發售。而紅絲絨蛋榚當天供應24件,加上有些客人訂坐時預定了部份,所以一般午後不久都會賣斷市的。她提意我們嚐試他們的朱古力絲絨蛋糕,說都很受歡迎的,而且只剩3件。一心要來吃紅蛋榚的女友不罝可否,我卻由於留了肚,不吃可不夠飽,也便要了兩客。

蛋糕上桌時,我們都失笑了。Wow! 裝飾的不是玫瑰卻是蝴蝶。女友頓時笑逐顏開,隨即拿手機瘋狂影那4隻飛舞於朱古力蛋糕上的彩蝶。蛋榚本身朱古力味很濃,不太甜,又夠鬆軟,連我這不嗜甜品的人也覺很可囗。女友是甜品精,當然讚不絕囗了。這次真的是死過翻生。

總括而言,于我雖然是一額汗,但我們還是渡過了一個愉快的兩週年紀念日。
Scramble eggs with prawns & garlic
Cheese platter and prosecco
Chocolate cake with butterflies decor
Chocolate cake
  • scramble eggs
  • coffee
  • chocolate cake
2012-03-02 16 浏览
食果時冇影相, 不過見其他食評都好多相... 唔緊要啦 =P果日八九點同男朋友去搵野食, 上黎OPENRICE見到呢間好似唔錯仲要果日好想FISH & CHIPS就試下啦~去到可能有少少夜, 唔洗等位我地叫左當日的湯(蕃茄湯) 好濃好好味!! 可惜男友唔食蕃茄...然後叫左FISH&CHIPS, EGG BENEDICTS WITH PARMA HAM, HUMBURGER2個人食已經好夠FISH&CHIPS當晚冇晒CHIP改左著餅... 有D可惜 不過塊魚真係好味!! 好滑 係英國食都未必間間得呀!! SIZE都唔細!! (我係英國食過D只係大過M記魚柳包DD ge真係火都黎架!!)EGG BENEDICTS係睇食評話必食所以點因為佢有2款揀, 我地都諗左一陣叫邊個, WAITRESS就好有耐性咁話我地知2款食個感覺有咩唔同最後我地就揀左WITH PARMA HAM真係好好食!! D蛋汁流落黎夾埋個底D菜同個包一齊食好PERFECT!!建議一定要直切到底將所有料一次過放入口!! 唔好一層一層食!!個HUMBURGER我地誤會左係包, 原來係漢堡扒....我自己就麻麻地啦... 不
仲要果日好想FISH & CHIPS就試下啦~
去到可能有少少夜, 唔洗等位
我地叫左當日的湯(蕃茄湯)
好濃好好味!! 可惜男友唔食蕃茄...
2個人食已經好夠
不過塊魚真係好味!!
好滑
EGG BENEDICTS係睇食評話必食所以點
最後我地就揀左WITH PARMA HAM
真係好好食!!
D蛋汁流落黎夾埋個底D菜同個包一齊食好PERFECT!!

個HUMBURGER我地誤會左係包, 原來係漢堡扒....

我自己就麻麻地啦... 不過男朋友就話都唔差, 合格多D啦~~

最可惜係SIDE DISH全部都係D我地唔食既SALAD... 有D浪費
之後問WAITRESS下次可唔可以轉CEASAR SALAD, 佢過MENU冇, 不過都OK既~ 加少少錢~
WAITRESS好熱心~ 全程都好有笑容
雖然D位有少少窄, 好在張台都夠位, 而且太多野係台面WAITRESS會幫你將D食左一半既野轉細碟, 好細心
係一個好好既Experience~
男友對食非常有要求, 都話會再黎!!
2012-02-06
  • FISH & CHIPS
2012-03-02 19 浏览
好久沒有與新兄見面。一見面自不然要揾個地方落腳邊食邊傾啦....新兄一向喜歡呷番兩杯。到了主打英倫菜式的"bricklane",想必會有着落吧 ?怎知打開那個比想像中短的drinklist,發覺都是以紅與白酒為主,啤酒的選擇竟只得嘉士伯或青島等"行到唔行"的例牌嘢,而且價錢亦絕不便宜。作為一間英倫菜館,是未免有點令人氣餒....好在今天的我酒癮不大,決定只叫一杯movenpick coffee便算。喝了一口,略嫌甘苦勁度不足,只是普通,不過杯面的泡沫倒是輕軟幼細。Movenpick的雪糕一直是我的最愛,但它的咖啡呢,就不太是我那杯茶....想吃多點菜蔬,從餐牌中揀了押上店子名稱為命名的bricklane salad。以煙三文及蝦件配上雜菜再伴上一個帶甜酸的salad dressing,的確甚是開胃。三文煙燻味尚可,肥美度也足;蝦亦夠鮮爽,吃不到有很濃的雪味....Egg benedict跡近是這裡的招牌菜,那怎能不試 ? 侍者說可以挑選配菜,小弟對此全然無心裝載 --- 要吃egg benedict,主角一定是那隻流心蛋,配料是甚麼當然不太理會,只需求其就可以了。端上桌一看,賣相的確奪

。端上桌一看,賣相的確奪目漂亮。漲卜卜的流心蛋置在最頂,下層則分別放入自選的煙肉片,接下來是盡吸頂兩層精華的菠菜及墊在最底的muffin。輕輕用刀一切,蛋黄便尤如江河決堤般湧出,的確夠誇張。滑溜度自然是十足十,此時主角便忽然落在嗦盡蛋汁的菠菜及鬆餅,可吃度登時提昇了一倍也不止
。至於"求求其其"叫的煙肉也不錯,既肉厚而鹹味適中,只是若果可以煎焦一點,吃起來就更脆更香了....
說到英國的國食,一定少不了炸魚薯條。這裡的出品,前者是不差的 --- 外皮炸得金黄香脆,魚肉亦都嫩滑可口;但後者就有點失諸交臂 --- 最重要是店方提供的竟不是粗身薯條,而且入口亦見已濕軟帶腍,是全然"肥佬"的水平....
兩人邊食邊談,好不高興
。不過小店環境有點擠擁局促,坐不了太久,還是埋單出去再談過好了.....

P.S. 下次有機會再臨,必要試埋All-day breakfast及那個要預訂的Red Velvet cake.

2012-02-27 8 浏览
這幾天天氣持續陰陰濕濕, 不難令人聯想到英國長年也是有著同樣的天氣.最近尖沙咀有家十分人氣的英國小店, 個個吃完無不大讚特讚,雖然口味人人皆不同, 但也想一探究竟, 去感受一下英式風情.今天試食團除了妹妹, 還增加了媽媽, 一行3人可以試多一點菜式.這家店不難找, 就位於K11斜對面的小巷轉角位.地方不大, 頂多只有十多廿個位, 空間感實在不太足夠, 不過環境真的很有英倫街頭的小店風味.餐牌也是非常簡約的只用夾板夾著幾張紙.選擇不算很多, 意粉有3款, 當然少不了all day breakfast跟這裡最出名的egg benedict.我們決定點幾個一起SHAREAll day big breakfast with everything (HKD$95)說實在上百元的一個早餐聽起來真的非常貴. 不過看這份早餐樣樣都有一些看似很豐富.蛋可以選擇不同的做法, 我們要了炒蛋. 吃下去非常CREAMY, 很滑且蛋香十足, 黏黏稠稠的十分好吃; 面包2大片, 不算熱, 有點淋了. 還有腸, 茄汁豆, 蕃茄, 三文魚, 每樣小小, 味道不算特別好吃但都OK. 旁邊的什菜加了點黑醋吃下去很開胃. 其
最近尖沙咀有家十分人氣的英國小店, 個個吃完無不大讚特讚,

這家店不難找, 就位於K11斜對面的小巷轉角位.
餐牌也是非常簡約的只用夾板夾著幾張紙.
我們決定點幾個一起SHARE

蛋可以選擇不同的做法, 我們要了炒蛋. 吃下去非常CREAMY, 很滑且蛋香十足, 黏黏稠稠的十分好吃; 面包2大片, 不算熱, 有點淋了. 還有腸, 茄汁豆, 蕃茄, 三文魚, 每樣小小, 味道不算特別好吃但都OK. 旁邊的什菜加了點黑醋吃下去很開胃. 其實自己一個吃完的話應該會很飽了.

Classic Egg benedict (HKD$78)
本來可以加錢另加PARMA HAM或黑松露, 但第一次吃, 想先原汁原味的品嘗, 所以什麼都沒加.
上桌時賣相巳相當吸引, 最上層是流心蛋, 中間有三文魚, 菜跟最底層的面包. 材料雖簡單但做法非常考功夫.
一切開上層的蛋, 超多的蛋汁全部四散往下留, 夾著中間所有材料一口吃下, 味道非常捧!!
而且不用擔心蛋汁周圍流會浪費, 因為底層的面包非常吸汁, 吃下去軟軟綿綿的, 真的一流!

Carbonara with Parma Ham (HKD$135)
反觀收費比較貴的Carbonara這次水準令人失望. 忌廉汁太傑身, 令整個意粉都變成了一大舊, 很難鬆開, 味道也偏咸了一點. 還好意粉硬度適中, PARMA HAM肉質柔軟好吃.

3個人埋單HKD$340左右, 除開每人HKD$100, 午餐來說OK吧.
食物方面這家店做蛋的水準的確十分不錯, 意粉就麻麻地~
服務方面侍應都幾快手亦有禮貌友善.
不過店子真的有點小, 行人位亦很窄. 想慢慢坐下來傾下計便有點困難.
2012-02-17 8 浏览
估唔到第一次寫食評, 唔係因為食, 而係因為無得食 !!本來準備星期日中午去, 因為怕無位, 於是打電話去訂位, 但係哥哥仔話中午佢地唔接受訂位, 叫我早少少去等啦, OK 我接受, 但係隨即佢建議我話, 可以三點後去, 過咗高峰時間, 就算等都唔駛好耐, 更OK啦, 果一刻我直頭覺得貼心添 !!果日我大概三點四五倒到, 見入面坐滿晒, 門口有兩位等緊, 於是我懷著滿心期待入去 : 兩位丫唔該, 哥哥仔一臉羞澀同我講, 無嘢賣喇 .................一陣靜默, 我無聽錯呀化, 我話 : 吓 !!!!!!! 佢就好唔好意思講, 係呀, 廚房師父其實三點要休息架喇, 不過我地做埋門口果兩位, 我地休息架喇 !!!!!!一陣無名火衝到上頭殼頂 : 咁我打電話嚟你地又咁建議我, 有無攪錯呀 我唔知係邊個聽我個電話, 可能唔係我眼前呢位哥仔, 同埋哥仔個樣好似好唔好意思咁, 不過果一刻我真係想爆, 仲要果日係同我BF慶祝生日, 如果唔係佢拉我走, 我一定有排鬧 !!!! 好多餐廳都有下午落場時間我明, 但係我最慶係聽我電話果位兄台, 可能佢一心同公司趕客, 於是拎起個電話就

估唔到第一次寫食評, 唔係因為食, 而係因為無得食 !!

好多餐廳都有下午落場時間我明, 但係我最慶係聽我電話果位兄台, 可能佢一心同公司趕客, 於是拎起個電話就亂嘢, OKOK, 你嘅目的完全達到喇, 祝你地生意興隆

2012-02-12
2012-02-04 45 浏览
又搵下有咩好食, 揀左d 餐廳比生日o既朋友揀,佢話試下bricklane, 睇相好似幾靚,好...就黎試試呀~都係前一日先打去book,都有位...問帶蛋糕cut cake幾錢, 要80蚊太貴了....咁佢度有cake食就索性去到叫切餅,到時叫佢幫我寫happy birthday啦...地方都唔難搵,係K11附近, 行入去棉登徑就見,係corner位, 望落去間野都係黑色幾靚咁, 入面地方唔係大, open kitchen,所以一入去就聞到油煙氣...差dd...台同台之間都好迫下...落地玻璃望出街, 好open...我地4個叫左幾碟野食, 而家好興食all day breakfast咁, 見好多cafe都有得食...carear salad, 我地次次食西餐都例牌叫黎食, 賣相幾好, 好多脆卜卜煙肉碎, 麵包糠, d菜好新鮮, 爽口,個汁唔太多唔太少, 酸味味好開胃, 好味~~egg benedict with parma ham, 賣相吸引, 一人半件,一吉落去d蛋汁必出黎,好正...個包包軟熟, 加埋咸咸地parma ham, 滑滑boiled egg, 仲有荷蘭汁,好食..

egg benedict with parma ham, 賣相吸引, 一人半件,一吉落去d蛋汁必出黎,好正...個包包軟熟, 加埋咸咸地parma ham, 滑滑boiled egg, 仲有荷蘭汁,好食...食落好滿足丫...
all day breakfast with anything, 夜晚食早餐真係幾得意, 不過lei個就唔算太吸引喇, 乜都有得食下, 炒蛋,腸, 茄汁豆, 包,蕃茄, 煙肉,薯餅咁, so so la....

carbonara with parma ham, 又係我最鍾意的carbonara,只要有得叫我都會叫黎食, lei個仲有蛋同parma ham, 撈好之後勁creamy, 最鍾意lei種, 都算唔錯,不過如果芝士味重d會更香, 隻蛋都好熟, 可能半生熟會更好,唔算太咸...
carbonara
fish and chips, 其實都差唔多飽, 朋友想試就再加埋, 好大份,炸得好靚, 炸漿唔太厚, 仲加左d黑椒,更香口, 魚都好滑, 加埋沙律醬食好味, 薯條好大條, 薯仔好香, 都唔錯呀,兩樣都炸得o岩o岩好, 賣相都拎左唔少分...
食方面都唔錯呀, 不過到甜品同飲品就麻麻喇...

我地叫左兩件cake, 朱古力味同red velvet cake, 之前order左寫happy birthday,不過寫得麻麻地....
件chocolate仲整左兩隻蝴蝶比我地,幾靚呀, 不過味道麻麻,朱古力味唔夠香濃, 蛋糕都比較乾
而另外件red velvet 賣相都好特別, 第一次食用玫瑰做料o既cake, 味道幾特別, 但就唔係話好好食, 蛋糕質地有d似馬拉糕咁,個樣好靚,但食就麻麻...

我地叫左mocha黎飲, 見佢寫movenpick應該都好正啦, 點知...勁淡,無咖啡香,無朱古力味, 好失望...係咪得個杯係movenpick
有朋友飲茶,係lemon ginger, 佢都話唔好飲..飲左少少就唔想飲喇...
佢o既招牌菜都唔錯, 但講到dessert同飲品就有所保留喇, 同埋可以改善下油煙味會更好...坐得都唔算太舒服...都冇睇d cake幾錢件, 今餐都差唔多一人200蚊...

carbonara
2012-01-21 8 浏览
沒想過跟Cherry的第一次聚會日誌竟變成一編食評!我們一班顏卓靈粉絲經FB及WB綱絡被繳出席Cherry的18歲生日暨fan club第一次聚會。地點是這家叫Brick Lane的餐廳,我並不熟悉尖沙咀所以也從沒聽過它,但尋找並不困難,只在K11對面的內街上。粉絲聚會裏並沒有機會嚐試這兒的招牌菜式,只供應一口小吃,在小小多士上放上雞蛋黑松露、鵝乾醬、粟米醬等(應該還有其他,但忘記是什麼了),也算精緻可口。飲品則只有fruit punch提供。一輪遊戲及節目後,蛋糕被抬出來了。好靚啊!他們一共準備了兩款生日蛋糕給Cherry。一款是比較迷你的,佈滿玫瑰花的蛋糕;另一款是一個兩層的黑白蛋糕,上面裝飾了白色的糖花。我們都圍着Cherry及蛋糕拍照。當時蛋糕師傅也在場,也就爲大家逐一介紹。原來插滿玫瑰花那個是紅絲絨蛋糕,包在外面白色一層是cream cheese;黑白色那個翻糖裏面是朱古力蛋糕,而每朶花均是人工逐朶逐朶做出來的。餐廳職員把兩個蛋糕五餅二魚的分給我們,讓我們兩種口味都試到了。兩款都是牛油蛋糕,很鬆軟,但味道各有不同。第一次吃紅絲絨蛋糕,原來是這樣子的,帶淡淡香草味夾雜點點玫瑰香
沒想過跟Cherry的第一次聚會日誌竟變成一編食評!

好靚啊!他們一共準備了兩款生日蛋糕給Cherry。一款是比較迷你的,佈滿玫瑰花的蛋糕;另一款是一個兩層的黑白蛋糕,上面裝飾了白色的糖花。我們都圍着Cherry及蛋糕拍照。當時蛋糕師傅也在場,也就爲大家逐一介紹。原來插滿玫瑰花那個是紅絲絨蛋糕,包在外面白色一層是cream cheese;黑白色那個翻糖裏面是朱古力蛋糕,而每朶花均是人工逐朶逐朶做出來的。餐廳職員把兩個蛋糕五餅二魚的分給我們,讓我們兩種口味都試到了。兩款都是牛油蛋糕,很鬆軟,但味道各有不同。第一次吃紅絲絨蛋糕,原來是這樣子的,帶淡淡香草味夾雜點點玫瑰香。我比較喜歡朱古力蛋糕,很香濃。原先以為它們會很甜,但其實一點都不甜膩。

不說真不知一間酒吧餐廳會有這樣出色及精緻的蛋糕賣呢!襯蛋糕師傅在,問她訂講這些蛋糕的價錢,師傅不答只微笑不語。相信應該不便宜罷。

Cherry Happy Brithday
!!!
其他
  • 生日蛋糕
2012-01-20 21 浏览
和朋友相約吃飯,本來約七點半,但因他的工作延誤了,打去改約九點,我們九點多才到。Bricklane在棉登徑,都算易找,我有兩張早前團購以$75買$200的coupon,點了以下食物:Egg Benedict,幾乎是必食的,果然十分出色,最底下的麵包層是軟軟的,接著有菜、煙三文魚和很軟滑的半生熟蛋,搗破蛋皇汁流出來,和著其他材料一起吃,美味極了。漢堡扒要medium熟,但出來都有點粗糙感,不知是否溝了豬肉不能太生,如果要medium rare會不會好一點呢?半熟蛋配漢堡扒的確是完美配搭。配菜的薯條、蘿蔔也不錯。這個肉丸茄汁意粉就較普通,且有比較濃的香草或香料味道,不太合口味。每人一杯紅酒,這款紅酒好香,易入口,不苦澀酸。我下午專程打去reserve一件red velvet cake,因別的地方吃不到,想試試看。蛋糕比想像中細件,伴汁有芒果混上朱古力醬。蠻香的玫瑰味,裡面還好像有玫瑰花瓣粒粒,白色層是芝士味,蠻配合的。由於酒精不包括在團購中,於是另付了約$150,加上我團購的$150,都算不錯啊。
Egg Benedict
漢堡扒
半熟蛋配漢堡扒的確是完美配搭。配菜的薯條、蘿蔔也不錯。
肉丸茄汁意粉
紅酒
每人一杯紅酒,這款紅酒好香,易入口,不苦澀酸。
很精美的red velvet cake
蛋糕比想像中細件,伴汁有芒果混上朱古力醬。
red velvet cake

漢堡扒
紅酒
很精美的red velvet cake
red velvet cake
黑色星期五,約了個老死同佢慶祝生日,以為2個人好易搵位啦... 點知... 同胞太多間間餐廳都迫爆人跟住,又諗起呢間bricklane,自從有個friend介紹過,就成日都想黎試吓... 上次有個星期一黎過一次,但佢話無訂枱就無位喇...今之又撞吓彩啦﹗點知咁好彩有位喎,可能我個friend生日特別有luck~我地見佢2人餐好似豐富過頭驚食唔晒,所以都係選擇散叫喇...本來想食佢最出名嘅benedict,不過夜媽媽食呢d好似怪怪地(始終係香港人呀),我地就改叫左一個湯,一個頭盤,同一個大蝦意粉share,個friend就叫左一杯白酒,之後我地食飽慢慢傾計時,仲一人叫左一杯咖啡~ 傾到成十一點半都無趕我地走呀... 都幾好~個湯估佢唔到咁好味~ 好濃同飲得出裡面有好多蘑菇﹗呢個多士唔好食,多士唔脆,求其用番配湯嘅麵包做多士... 個鵝肝醬又唔滑唔香,仲要得好薄一層咋...我叫左杯cappuccino,好好味,好香好滑~另外因為我親手整左個cheese cake拎黎食,所以無叫到甜品,但就要俾$80切餅費。埋單時好彩個friend心水清,原來佢地計左數呀... 因為係手寫單唔係電腦單,所以

蘑菇湯
個湯估佢唔到咁好味~ 好濃同飲得出裡面有好多蘑菇﹗
差... 頭盤 - 鵝肝醬配多士
cappuccino
我叫左杯cappuccino,好好味,好香好滑~

埋單時好彩個friend心水清,原來佢地計左數呀... 因為係手寫單唔係電腦單,所以就容易出錯囉... 不過後尾講番俾侍應聽佢地都即刻改番喇... 仲勁say sorry添呀... 哈哈﹗

2012-01-13
生日
蘑菇湯
cappuccino
2012-01-09 73 浏览
無疑地,這間主打 All Day Breakfast 和 Egg Benedict 的餐廳是充滿型格的,這從它所用的黑白兩色 Designer Chair,掛牆的白色單車以至充滿藝術味的黑板彩色粉筆畫都可見到。而且,這裡的食品也甚為味美,無論是我吃的 Classic Egg Benedict (with Smoked Salmon) 還是老婆大人的 Egg Benedict with Parma Ham ,水準都甚高。流心度恰到好處的波蛋,豐盈的蛋汁流瀉到下面的配料:菠菜與煙三文魚或巴馬火腿,再流淌到最下層的烘得香脆的鬆餅上,加上香滑的荷蘭汁後,各種食材與醬汁的互相配合下,使整道菜式變成美味。最後才加的甜品「朱古力蛋糕」也質地鬆軟,朱古力味濃郁,質素頗佳,即使兩杯熱飲「熱咖啡」與「熱奶茶」未算十分出色,總算中規中矩。只可惜,這店的服務水平可真是叫人不敢恭維,店中的女侍應不知是否心情欠佳,總是黑口黑面的,教人敬而遠之。另一位男侍應亦極無禮貌,當我問到他一些關於所叫蛋糕的問題時,那無禮的態度實在差勁,令人感到氣憤。此外,這一頓午餐的主角雖然是 Egg Benedict ,但店內的
餐廳正面
餐廳側面
無疑地,這間主打 All Day BreakfastEgg Benedict 的餐廳是充滿型格的
我都想擁有一張的 Designer Chair
掛於灰磚牆上的白色單車
黑板上的彩色粉筆畫
店內環境
而且,這裡的食品也甚為味美
,無論是我吃的 Classic Egg Benedictwith Smoked Salmon) 還是老婆大人的 Egg Benedict with Parma Ham ,水準都甚高。流心度恰到好處的波蛋,豐盈的蛋汁流瀉到下面的配料:菠菜與煙三文魚或巴馬火腿,再流淌到最下層的烘得香脆的鬆餅上,加上香滑的荷蘭汁後,各種食材與醬汁的互相配合下,使整道菜式變成美味
。最後才加的甜品朱古力蛋糕」也質地鬆軟,朱古力味濃郁,質素頗佳
Egg Benedict with Smoked Salmon
Egg Benedict with Parma Ham
味道濃郁,但價錢偏貴的朱古力蛋糕
咖啡及奶茶
只可惜,這店的服務水平可真是叫人不敢恭維

此外,這一頓午餐的主角雖然是 Egg Benedict ,但店內的名氣蛋糕 Red Velvet Cake 也是自己來此的目標之一
。當我倆吃罷美味的「班尼迪蛋」後,我見到店內黑板牆上有寫著這款 Signature Cake 的名字,於是便對那位經常黑面的女侍應說要一件 Red Velvet Cake , 而她也在沒說任何話下便落單離開了。過了不久,那一位態度十分無禮的男侍應便把蛋糕送來。因為自己對那 Red Velvet Cake 只有一點依稀的印象,印象並非十分深刻,所以在不以為意之下便把那蛋糕吃了數口,覺得這蛋糕雖然味道不差,但總像欠缺了點什麼似的,於是便問那位男侍應「這蛋糕是 Red Velvet Cake 嗎?」而他竟然用甚無禮貌的語氣告訴我「這件是 Chocolate Cake 嘛。

天哪!要是這店子裡最特別的 Red Velvet Cake 已經賣光或沒有供應,那麼剛才的女侍應為什麼不告訴我
?到現在我已把這與想吃的 Red Velvet Cake 同價,價錢絕不便宜,要賣 $65 一件的 Chocolate Cake 吃掉了一部分,那我還可以退回不要嗎
?我實在感到像被人欺騙了一樣
,這兒侍應們的「優良」服務態度可真是令我感到非常不滿意
。雖然那件 Chocolate Cake 的味道真的不錯,但以 $65 的價錢買來這一件比 Tony Wong 的出品還要貴的朱古力蛋糕,我可真是不多願意
。這兒的食物無疑是美味的,餐廳也有格調,可是服務方面可真是差勁得令自己不想再次光顧
。我想,即使這兒的食物有多好吃,相信我也不會再來了。要吃高質素的 All Day BreakfastEgg Benedict ,難道就沒有其他好地方了嗎?

說句中肯的說話,要是你不介意服務水準可能欠佳的話,這兒是不妨一試的,但要是你希望服務質素有保証的話,來這兒前吃東西便真要考慮清楚了。
餐廳正面
店內環境
  • Egg Benedict
(非会员)
2012-01-06 101 浏览
We arrived to a warm atmosphere with the New Year beckoning in a couple of hours. This was a place we ran into by chance whilst choosing the bars for the night. The name caught our eye and decided to give the place a chance. My partner and I were lucky enough to be seated quickly, as another couple were just leaving - the place was packed otherwise.Mojito cocktails were my drink of choice for the evening, which was recommended to me by the server. Refreshing and definitely set my night off to a

Mojito cocktails were my drink of choice for the evening, which was recommended to me by the server. Refreshing and definitely set my night off to a good start.

The fish+chips was a very decent attempt on a popular British dish, which is a fair enough compliment seeing as I'm from the UK! The fish itself was very moist, and the ketchup seemed to have a slight salsa edge to it, which was a pleasant surprise.

I decided to skip on dessert, but tried their caffe mocha before we headed off for the countdown. Tasted as well as any other I've had, and came along with some pretty decoration along with it.

Wouldn't mind coming back again next time we're in HK, especially to try some of the cakes I missed out on in retrospect!
2011-12-31
除夕
  • Fish and chips
2011-12-30 6 浏览
對普通食客來講,在棉登徑的Brick Lane,只是一間西餐廳對一個喜歡倫敦的人,或者本身是Londoner,或者是在倫敦生活過的人,Brick Lane對他/她們,帶著不同的感覺/回憶。我是前者,喜愛倫敦的人,每次到倫敦,也會搭Tube到Liverpool Street下車,步行來到這一條街,雖然,近年有點遊客化,但各式的古著店,小吃店,還是有其吸引力,音樂廠牌Rough Trade,其店就在這條街內。。。。。友人S曾在倫敦留學一年,過的是窮苦學生日子,大時大節沒錢回港過聖誕,只是坐廉航去鄰國遊玩的她,臨回港之前,攜帶家當在Brick Lane擺地攤,套現些盤川回港,聽落雖然有點苦,但也是一個有趣之體驗。而這間Brick Lane之其中一個主人T,正是曾在倫敦生活過,我問她為何命名為Brick Lane?她說:當年我在倫敦的時候,經常來這一帶。既然是很重倫敦味道的店名,餐廳熱賣的,就是英國人必吃的全天候早餐!賣相我嫌精緻了一點,磨菇與茄汁豆另外用細杯盛上,其實不必,我還覺得有點破壞了英式早餐應有的賣相呢。太陽蛋煎得美觀,煙肉脆而不太乾,其他的也是恰如其份。後來再到訪吃午餐,沙律普通了

她說:當年我在倫敦的時候,經常來這一帶。

太陽蛋煎得美觀,煙肉脆而不太乾,其他的也是恰如其份。

後來再到訪吃午餐,沙律普通了一點,餐湯為甘筍忌廉湯,creamy而香甜。

主菜是Carbonara,除原有的忌廉汁,煙肉,更在面頭上耍了些蛋黃碎,味覺上更具層次感。

可惜,相機內的記憶卡,及時壞掉,所以,午餐是沒有照片紀錄。

當今天英鎊回落到十二點一,來回歐州機票亦經常減價,下年倫奧之前,我應否再走一轉?