🧡 每次喺長沙灣廣場睇完戲都會經過呢間餐廳~ 次次都比裝修吸引,覺得好靚😍今次終於約左媽咪去食啦!🧡 門口嘅裝飾都幾靚!打卡專用😆🧡 柚子醋漬茄子刺身帶子沙律 $118首先點個沙律🥗開下胃先~沙律有兩粒帶子刺身,底面煎左,中間半熟,幾好食😋而沙律菜下面就有條醋漬茄子🍆成個沙律酸酸甜甜,唔錯~~ 🧡 法式紅燒牛肋肉松露意大利飯 $138推薦呢個意大利飯!牛肋肉好入味,亦都好林👍🏼 仲有蕃茄仔中和番油膩感🧡 《冬日暖意》特濃芝士火鍋 $188呢幾日突然之間又凍返!所以啱食芝士火鍋😚 芝士火鍋有七種配料: 西蘭花🥦, 腸仔. 蝦, 薯仔, 火腿, 車厘茄, 同竹炭麵包~比較驚喜嘅係芝士火鍋嘅溫度都幾夠,但又唔會好黐底😆配料再加上鹹鹹地嘅芝士汁,食晒其實都幾飽肚😁
今次終於約左媽咪去食啦!

🧡 門口嘅裝飾都幾靚!打卡專用😆

🧡 柚子醋漬茄子刺身帶子沙律 $118
首先點個沙律🥗開下胃先~
沙律有兩粒帶子刺身,底面煎左,中間半熟,幾好食😋
而沙律菜下面就有條醋漬茄子🍆
成個沙律酸酸甜甜,唔錯~~

🧡 法式紅燒牛肋肉松露意大利飯 $138

🧡 《冬日暖意》特濃芝士火鍋 $188
呢幾日突然之間又凍返!所以啱食芝士火鍋😚

比較驚喜嘅係芝士火鍋嘅溫度都幾夠,但又唔會好黐底😆
配料再加上鹹鹹地嘅芝士汁,食晒其實都幾飽肚😁
2023-04-01 52 浏览
係open rice見到有下午茶預付優惠,又係一直好好奇點解呢間cafe咁受歡迎,畢竟佢既地點唔係平時行街會去既地方,真係為左食特登去到長沙灣?終於一探究竟...下午茶2點半開始,原價328既tea, 而家2百零蚊就食到,包左earl grey茶,改其他飲品係半價,因為我地無食lunch, 驚唔夠飽就再加個黑松露薯條。薯條本身已經有黑松露粉,再埋個有黑松露既cream松露味更加濃,非常好食。tea set有3件咸點,5件甜點,初初覺得其中一件係曲奇,咁hea既,食完覺得絕對唔hea, 係超好食牛油味濃既手工曲奇。同埋平時唔太喜歡馬卡龍,因為好多都超甜,但呢件唔算太甜,而且加左杏仁,好香,好好食。咸點最喜歡巴馬火腿芝士竹碳多士,多士放耐左都仲脆,而且加左少少蛋黃醬同火腿芝士非常夾。總括呢講,每件都好好食,但對比其他超水準既點心;炸蝦同提拉米蘇比較普通,但都好好食。雖然地方唔大,但打卡影相都勁靚。下次要再試下主餐牌既其他菜式。
2023-03-31 88 浏览
好啱一班港女黎打卡,店內唔大,大約有3個打卡位,波希米亞風格裝修,打卡餐廳價錢菜單都係差唔多百幾蚊一份,我哋四個女仔食二人餐加兩款小食,兩款甜品,都夠飽👌最好食係芝士蒜蓉包!成份芝士成舊蒜蓉上,都幾特別✅泰式小食拼盤都ok還好,沙律🥗係清新類不過不失,主菜豬鞍肉質都鮮嫩,賣相夠靚,但薯菜偏少,所以叫咗黑松露薯條,比較咸,黑松露味唔出,唔建議點🙅🏻‍♀️蕉糖疏乎厘好出色👍👍好重蛋味!唔係食空氣!!姐妹們都好鐘意❤️❤️最大獲係要比現金或八達通😂😂比錢要籌錢😂😂笑死
最好食係芝士蒜蓉包!成份芝士成舊蒜蓉上,都幾特別✅
最大獲係要比現金或八達通😂😂比錢要籌錢😂😂笑死
焦糖疏乎厘
2023-03-26
焦糖疏乎厘
  • 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟
2023-03-28 80 浏览
這家以波希米亞風格為主題的餐廳,環境非常有特色,充滿了文藝氣息。服務員親切熱情,讓人感到很舒服。首先上桌的是小食拼盤,炸雞翅、炸魷魚圈和炸蝦都炸得很酥脆,口感很好。搭配的蛋黃醬和酸辣醬也很適合,讓人一吃就停不下來。接著來了法式紅燒牛肋肉松露意大利飯,味道非常濃郁,牛肋肉燉得很軟嫩,搭配上香氣四溢的松露,讓人一口接一口。最後是冬日暖意的特濃芝士火鍋,旁邊放了竹炭麵包、車厘茄、西蘭花、蝦、香腸、薯仔和煙肉等小食,味道豐富。特濃的芝士讓整鍋火鍋更加濃郁,暖身又美味。整體來說,食物非常好吃,而且價格也不會太高昂。如果你喜歡波希米亞風格的環境,那麼這裡絕對是一個值得一試的好地方。

2023-03-27 73 浏览
放假就係要食好野😃飛前一於食個tea先,仲有得打下卡,岩曬我烏龍下午茶拼盤,上層甜點🍰下層鹹點🍤配2杯伯爵茶☕️而我哋就升級加咗杯轉摩卡,另外仲叫咗兩個小食,椒鹽軟殼蟹同埋黑松露薯條🍟軟殼蟹炸得好香脆吾油膩🦀黑松露薯條,條條香脆,醬汁配有茄汁同埋黑松露醬超正,推介。拼盤既咸點有好香濃既大蝦魚子配牛油果撻,巴馬火腿芝士竹炭多士,同埋脆卜卜既炸蝦,3款都好好食。甜點,馬卡龍~味道特別,唔似平時出面食野既口味🤗曲奇🍪入口鬆化。開心果抹茶蛋糕,面層係cream加開心果粒,開心果好好食配搭埋抹茶蛋糕,味道好夾😄藍莓檸檬撻~檸檬撻好香檸檬味,酸酸甜甜嘅味道🤗Tiramisu~鍾意食Tiramisu嘅朋友會鍾意食🤭好香濃既咖啡味😋

黑松露薯條,條條香脆,醬汁配有茄汁同埋黑松露醬超正,推介。

藍莓檸檬撻~檸檬撻好香檸檬味,酸酸甜甜嘅味道🤗

2023-03-27 55 浏览
Boholic長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓意式煙肉雜菜鮮蝦巴馬火腿竹炭薄餅竹炭薄餅口感煙韌,配料新鮮,份量十足,面層放了香濃芝士,適量的香草,每一啖也散發著配料的香味,吃到後段,我加了秘製脆香雞翼的蛋黃芥末醬,效果很好。🤗Soup of the day香濃忌廉南瓜湯,香滑有層次,鹹度適中。頭盤 - 炸洋蔥圈外層香脆,內層鮮甜,炸油新鮮。秘製脆香雞翼即叫即炸,十分香脆,肉質鮮嫩,解凍處理得很好,沒有雪味。秘製香濃蛋黃芥末醬汁,酸酸甜甜的,加埋香草一起吃,進入另一個層次,推薦!🤤法式焦糖卡士達梳乎厘班戟這個梳乎厘超級好食,大廚新鮮即製,面層加了焦糖和曲奇,淋上香滑的醬汁,內層香氣四溢,口感鬆軟,連我這個不愛吃甜品的食客也被感動了,甜度適中,不肥膩,喜歡甜品的朋友一定要試。😍🤘🏻Boholic 環境舒適,食物高質,侍應服務好,還會再來。😎👍🏻
Boholic

長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

意式煙肉雜菜鮮蝦巴馬火腿竹炭薄餅

Soup of the day
香濃忌廉南瓜湯,香滑有層次,鹹度適中。

頭盤 - 炸洋蔥圈
外層香脆,內層鮮甜,炸油新鮮。

秘製脆香雞翼

2023-03-23
2023-03-25 64 浏览
🥗🍆🐮🍅🧀🦐🍞🥦🥔📍少女風 打卡餐廳 《Boholic》柚子醋漬茄子刺身帶子沙律配南瓜汁🥗酸酸甜甜 好開胃👍🏻第一次食茄子既沙津 有啲意想不到 依個配搭非常之好 幾有新鮮感 好味☺️ 而且非常colourful 吸睛👀法式紅燒牛肋肉松露意大利飯 牛肋肉燜得好淋 好入味 粒粒意大利飯好有咬口外觀又係好吸睛芝士火鍋🫕配火腿/腸仔/蝦/麵包/車厘茄/西蘭花/薯仔三樣嘢加埋已經好飽好滿足😜餐廳仲設有幾個位置 比女仔打卡
🥗🍆🐮🍅🧀🦐🍞🥦🥔

餐廳仲設有幾個位置 比女仔打卡

2023-03-20
  • 柚子醋漬茄子刺身帶子沙律
  • 法式紅燒牛肋肉松露意大利飯
重新裝修後第一次過黎食 睇得出花左唔少心思設計 一去到門口已經有打卡位 帶寵物可坐𝙾𝚞𝚝𝚍𝚘𝚘位置☺️店內睇落比之前空間感大左 感覺好舒服~平日午餐時間都有唔少人附近返工既人過黎食𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 建議提早預約🗓️今次點咗兩份𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 食物質素方面性價比較一般 但勝在份量都多~ː 韓式五花肉泡菜芝士漢堡配薯條ː薯條炸得脆口同夠熱 漢堡出邊比較少食到呢種口味 個人都係比較鍾意傳統嘅漢堡多啲😂ː 泰式冬蔭鮮蝦意大利粉 ː份量多 但味道有點失望🙍‍♀️唔係好食到有冬蔭公味 反而蕃茄味較出 而且偏酸… ː 𝚃𝚑𝚊𝚒 𝙼𝚒𝚕𝚔 𝚃𝚎𝚊 ːː 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚊𝚛𝚢 ː

ː 韓式五花肉泡菜芝士漢堡配薯條ː

ː 泰式冬蔭鮮蝦意大利粉 ː

ː 𝚃𝚑𝚊𝚒 𝙼𝚒𝚕𝚔 𝚃𝚎𝚊 ː

ː 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚊𝚛𝚢 ː
咖啡店的設計以波希米亞風格為主,米白色和啡色加上木系,令整個配搭感覺非常舒適,咖啡店內外都設有打卡點,好適合大家去影吓相🤪 飲品質素都唔錯!1. 🐮香煎慢煮美國牛板腱伴虎蝦配黑松露燒汁 ($238)牛板腱擺盤不錯,切開肉質也帶點粉嫩,應該有七成熟,可惜肉質食落比較嚡口和筋膜的部份都比較多,咀嚼要花點時間🙈 虎蝦肉質也不太新鮮,幸好還有些配菜,有翠玉瓜、薯仔粒、車厘茄等等2. 🐷香煎慢煮美國豬鞍架配芥末蜜糖醬 ($208)豬鞍的肉質比起牛板腱會好少少,近骨位會多少少肉汁,但其他位置口感都係偏乾,配菜同牛板腱一樣,有翠玉瓜、薯仔粒、車厘茄等3. ☕️意式咖啡+奶茶雪糕🍨 ($48)玻璃杯盛著奶茶雪糕,旁邊再配一杯Espresso,把咖啡倒入雪糕之中,可以食到濃郁的奶茶味雪糕,又可以品嚐到咖啡的苦澀味,可以當甜品或飲品都得,兩者都幾夾👍🏻4. 🍵Matcha Latte ($44)抹茶味香濃,愛茶之人會愛上~☺️ ,飲落好香好順滑,微微苦澀味,甜度適中,仲有個靚靚💛拉花~😝👍

1. 🐮香煎慢煮美國牛板腱伴虎蝦配黑松露燒汁 ($238)

2. 🐷香煎慢煮美國豬鞍架配芥末蜜糖醬 ($208)

3. ☕️意式咖啡+奶茶雪糕🍨 ($48)

4. 🍵Matcha Latte ($44)

2023-02-08
之前放工經過呢間餐廳已經好想試,今日同朋友經開長沙灣附近,就試下啦😆一入到門口就好似去左旅行咁,餐廳設計左唔同打卡位,所以未食野已經相機食飽🤣我地去到門口,已經有服務員為我地安排位置同時好細心同我地介紹餐牌,服務態度非常好👍🏻🔴鳥籠拼盤($328)我地叫左鳥籠拼盤Tea set ,賣相已經好吸睛😍隔離枱見到都忍唔住不停望👍🏻再配送埋兩杯伯爵茶☕️鳥籠分上下層,上層係甜點,下層係鹹點我地首先試鹹點先,分別有:巴馬火腿芝士竹炭多士大蝦魚子牛油果tart 酥脆沙律醬炸蝦🍤鹹點每一樣都做得好到位,竹炭多士脆口,大蝦彈牙,炸蝦都唔會太多粉漿,每一款味道都岩岩好🤤之後到上層甜點,呢個我好期待😋分別有:提拉米蘇 馬卡龍牛油曲奇🍪開心果味Oreo餅底蛋糕 草莓mousse cake🍓Lemon tart🍋甜點都無令我失望😌,提拉米蘇好creamy,馬卡龍甜而不膩,曲奇酥脆,開心果味Oreo 蛋糕有驚喜,草莓味mousse cake 同lemon tart 酸酸甜甜,食到好滿足😎 🔴粗薯條配松露蛋黃醬($42)本身都係薯條愛好者,所以見餐牌有粗薯條🍟必叫粗薯條炸到熱辣辣咁上枱,脆卜卜,外脆內軟,表面上有黑

🔴鳥籠拼盤($328)
鳥籠分上下層,上層係甜點,下層係鹹點
我地首先試鹹點先,分別有:

巴馬火腿芝士竹炭多士
大蝦魚子牛油果tart
酥脆沙律醬炸蝦🍤

之後到上層甜點,呢個我好期待😋分別有:

提拉米蘇
馬卡龍
牛油曲奇🍪
開心果味Oreo餅底蛋糕
草莓mousse cake🍓
Lemon tart🍋

🔴粗薯條配松露蛋黃醬($42)
本身都係薯條愛好者,所以見餐牌有粗薯條🍟必叫

粗薯條炸到熱辣辣咁上枱,脆卜卜,外脆內軟,表面上有黑松露粉配埋松露蛋黃醬,好濃郁,無得彈😋下次一定再叫👍🏻👍🏻

🏠 Boholic
📍 長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
2023-03-22 37 浏览
以波希米亞風格為主題的BOHOLIC, 係長沙灣MCL 後面, 一出地鐵站行5分鐘就到啦見朋友生日, 就係OPENRICE訂左呢間試下如果晚餐泥食, 建議先訂座, 因為大約7點餐廳都FULL晒甘濟啦晚餐時間: 入座起限時80分鐘 用QR CODE落單呢間餐廳好岩打卡, 座位距離有點近, 有時會聽到隔離台傾計但係都坐得幾舒服的, 好有去左旅行既感覺食物會慢慢上~ 飲品同食物都好不錯不過80分鐘就有小小短, 食完就差吾多要走啦但我會再得閒和朋友中午/下午茶再泥食因為見佢個TEA SET都好靚呀 餐廳氛圍好好如果中意文青風格既話, 呢間餐廳好推薦~~

見朋友生日, 就係OPENRICE訂左呢間試下
晚餐時間: 入座起限時80分鐘 用QR CODE落單
呢間餐廳好岩打卡, 座位距離有點近, 有時會聽到隔離台傾計
但係都坐得幾舒服的, 好有去左旅行既感覺
食物會慢慢上~ 飲品同食物都好不錯
不過80分鐘就有小小短, 食完就差吾多要走啦

但我會再得閒和朋友中午/下午茶再泥食
因為見佢個TEA SET都好靚呀 餐廳氛圍好好
如果中意文青風格既話, 呢間餐廳好推薦~~
庆祝纪念
生日
用餐优惠
試食活動
2023-03-22 35 浏览
平日比較少去長沙灣,喺網上見到呢間充滿異國風情嘅特色咖啡店🍃餐廳設計以米白色配搭為主,用上大量乾花作佈置💐難怪成為網紅大熱之一,喜歡打卡嘅朋友千萬不要錯過📸🔸《冬日暖意》特濃芝土火鍋($188)先上枱嘅係熱焫焫芝士火鍋🫕共有七種配料,分別係蝦肉、豬肉腸、薯角、肉片、車厘茄、西蘭花同竹炭麵包粒😍蘸上特濃鹹香芝士鹹香後加倍滋味💓🌟店員服務態度良好,而且非常貼心☺️提醒我哋要間中攪拌芝士以免黐底,抵讚✅🔸避風塘軟殼蟹($98)大大隻軟殼蟹炸得金黃酥脆🦀食落香口惹味,帶微辣🌶趁機食味道更佳🎊🔸香蒜欖油羊肚菌意式煙肉菠菜意大利麵($138)意粉口感煙韌彈牙,而且充滿濃濃蒜香味🍝再以羊肚菌、煙肉、波菜作伴,味道層次進一步昇華🙆🏻‍♀️

🔸《冬日暖意》特濃芝土火鍋($188)

🔸避風塘軟殼蟹($98)

🔸香蒜欖油羊肚菌意式煙肉菠菜意大利麵($138)
2023-03-20 189 浏览
長沙灣愈來愈多打卡餐廳,今次嚟到呢間波希米亞風嘅cafe,個個位都打卡able! 今次坐樓上,雖然張枱唔算大,但係有裝修加乘,感覺都算坐得幾舒服😆我哋叫咗一個招牌磯煮鮑魚手撕口水雞配日式珍珠飯 ($128)😌cafe有口水雞食真係好特別🤣賣相好吸引,將雞絲撈落帶有麻醬嘅辣汁,都幾醒神,亦都真係想像唔到自己身處cafe😂鮑魚都算幾大隻爽口,食完成個飯都好滿足~另外叫咗香煎蝦肉燒菠蘿冬蔭功意大利麵 ($128)~呢個份量超多,食極都有🤣蝦算係彈牙嘅,但我覺得冬蔭功味略淡,唔夠酸唔夠辣,可能我平時食得比較重口味~有燒菠蘿幾有心思,加返啲分😋嚟到呢度點都要叫返個甜品,法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 ($128)🥞我哋叫起,見佢寫15-30分鐘,仲食緊主食就已經叫佢整,點知催咗幾次,夾埋都等咗40分鐘先到🥲🥲不過一食,真係覺得等咁耐都值得🥲佢份量好大,食落口超級鬆軟,仲要好濃蛋味,係好好食嘅梳乎厘~上面嘅醬份量好足,我覺得卡士達味只係少少,但焦糖味相當濃,加埋班戟真係超有驚喜😋呢間餐廳甜品真係好出色,主食都合格嘅,如果大家叫甜品都留意返時間呀~

招牌磯煮鮑魚手撕口水雞配日式珍珠飯

香煎蝦肉燒菠蘿冬蔭功意大利麵

2023-03-11
招牌磯煮鮑魚手撕口水雞配日式珍珠飯
香煎蝦肉燒菠蘿冬蔭功意大利麵
2023-03-19 46 浏览
💜💜Boholic 💜💜前幾天和朋友到boholic 吃晚餐好久沒有來,cp值和之前一樣😚今次點了芝士火鍋~材料有 薯仔,西蘭花,小蕃茄,腸仔,蝦肉,小麵包火腿肉等。蠻創新的很適合女生邊聊天邊吃😙法式紅燒牛肋肉松露意大利飯牛肋肉鬆軟配搭意大利飯軟硬適中好吃而且擺盤好精美😋😍小食拼盤(不同的炸物)有炸蝦、炸魷魚鬚及炸雞翼粉不會太厚剛剛好😚剛炸起有咬落還有汁可配蘸蜜糖芥末醬泰式甜辣醬餐廳很適合拍照,又會定期更改餐單😋😋覺得不錯👍🏻

💜💜Boholic 💜💜

前幾天和朋友到boholic 吃晚餐
好久沒有來,cp值和之前一樣😚
今次點了芝士火鍋
材料有 薯仔,西蘭花,小蕃茄,腸仔,蝦肉,小麵包
火腿肉等。蠻創新的很適合女生邊聊天邊吃😙

法式紅燒牛肋肉松露意大利飯
牛肋肉鬆軟配搭意大利飯軟硬適中
好吃而且擺盤好精美😋😍

小食拼盤(不同的炸物)
有炸蝦、炸魷魚鬚及炸雞
粉不會太厚剛剛好😚
剛炸起有咬落還有汁
可配蘸蜜糖芥末醬
泰式甜辣醬

餐廳很適合拍照,
又會定期更改餐單😋😋
覺得不錯👍🏻
2023-03-19 48 浏览
走波希米亞風嘅boholic之前都食過2次 今次想介紹佢嘅芝士火鍋🫕🤭. Boholic Classic Swiss Cheese Fondue 🫕 . $188捉緊冬天的尾巴食返個芝士火鍋🧀其實之前已經想食 但無搵到一間特別想試嘅 見到boholic有就試下啦! 賣相好igable 芝士非常濃郁 唔會好漏 仲熱辣辣 配菜有薯仔 竹炭麵包 蝦 香腸 蕃茄 西蘭花 點完索哂d芝士 尤其係麵包好邪惡🥹🥹. 香蒜欖油羊肚菌意式煙肉菠菜意大利麵 🍝 . $138正常發揮 個樣都唔錯 意粉炒得唔錯 相比之下比較普通. 避風塘軟殻蟹 🦀 . $98好吸引好大隻 避風塘好惹味 炒得好香好脆口 不過一分為二 所以好似好快食完 如果多d cp值會更好🤭

. 香蒜欖油羊肚菌意式煙肉菠菜意大利麵 🍝 . $138
正常發揮 個樣都唔錯 意粉炒得唔錯 相比之下比較普通