2023-08-19 23 浏览
有個好姊妹帶我嚟長沙灣見識一間文青風格嘅餐廳,哈!哈!真係好文青喎,佢係以波希米亞風格嘅設計,以米白色為主,配搭環境很美,真係打卡嘅好地方。蜜桃、巴馬火腿、水牛芝士沙律伴白桃油醋汁, 蜜桃好甜, 巴馬火腿好大塊,水牛芝士好有芝士味,沙律菜好新鮮,加埋少少白桃油醋汁一齊食,真係幾好食,配搭唔錯。手拆蟹肉蟹膏糍粑, 糍粑好煙韌,蟹肉蟹膏好新鮮,好好食。今日嘅餐湯係芹菜湯,好香甜、好滑。 法式紅酒燴紐西蘭羊膝,羊膝炆得好淋,紅酒把羊嘅鮮味帶出來,食起嚟好滿足, 味道很配合。鹽燒琵琶蝦辣蕃茄全蛋闊麵,琵琶蝦好大隻、好爽口,燒得好香、好甜。辣蕃茄味道濃沃,將蝦嘅鮮味帶出嚟,配闊麵,真係令人回味無窮,闊麵軟硬度適中 ,真係好食。

手拆蟹肉蟹膏糍粑, 糍粑好煙韌,蟹肉蟹膏好新鮮,好好食。

今日嘅餐湯係芹菜湯,好香甜、好滑。

叫左「香煎比目魚伴鮮果甘巴利醬印度白咖喱配日本珍珠米」,上菜個時係意粉,店員先至話「無珍珠米幫你轉左意粉」⋯真係夠曬貼心,幫你決定埋,唔洗你十五十六😀之後另一碟就黎啦,係「菠菜忌廉煙三文魚意大利飯」,所以原來唔係乜飯都無,但廚師又憑咩覺得白咖哩配意粉會好過配白飯/意大利飯?(btw配意粉係係奇怪到一個點😂)但連講都唔同客人講要人硬食白咖哩意粉😮‍💨😮‍💨真係好有問題另外餐廳係有樓上,但條樓梯又窄又直,隨時會碌落樓梯,同埋肥啲都上唔到😂薯條都柴到阿媽都唔認得⋯

香煎比目魚伴鮮果甘巴利醬印度 白咖喱配日本珍珠米(無珍珠米強行幫你轉意粉)

菠菜忌廉煙三文魚意大利飯

薯條都柴到阿媽都唔認得⋯

2023-08-15
朋友移民,已經三年沒有見面。今次,佢返嚟探親,緊喺要搵間好坐得的西餐廳啦。💖記得以前長沙灣有間boholic裝修精美,而且沒有時限,服務員態度又好,所以,就約朋友返工後到嚟食dinner。以前,都有嚟過,但今次發現原來餐廳已經裝修過,裡面同外面都好雅致,而且相比以前,有更加多打咭位,好適合朋友照相留念。我們選了一個2人dinner set, 份量都好多,其實3個人食都可以。首先,就喺個拆蟹肉魚子糍粑,好好味,好煙韌,有驚喜。🤩之後,嚟過“蜜桃,巴馬火腿,白桃,醋汁沙律”,就更加吸睛。然後,香煎比目魚伴龍蝦蕃茄汁,比目魚有3大塊,而且大大塊,性價比好高。最後,仲有煎法式鵝肝肝菌汁焗飯,鵝肝入口即溶,鵝肝油非常香。💖👍當然,也有兩個餐湯的。總括而言,呢餐非常好味。同朋友暢聚也非常愉快。

首先,就喺個拆蟹肉魚子糍粑,好好味,好煙韌,有驚喜。🤩

之後,嚟過“蜜桃,巴馬火腿,白桃,醋汁沙律”,就更加吸睛。

當然,也有兩個餐湯的。

總括而言,呢餐非常好味。同朋友暢聚也非常愉快。
每次經過呢間餐廳都一定好多人係度用餐裝修好靚 好啱心水由門口去到店內打卡位好多去到入面邊個位都一定影到靚相好欣賞呢個花海比花花草草包圍感覺心情都變得更好同朋友選擇左一個set dinner入面有多款選擇前菜選擇左蜜桃巴馬火腿,水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁同埋手拆蟹肉蟹膏糍粑Set Soup係甘荀湯主菜有鹽燒琵琶蝦辣番茄闊麵同埋香煎澳洲草飼特級牛西冷配自家製燒汁1.蜜桃巴馬火腿,水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁賣相好靚!呢款前菜設計得好用心水牛芝士配蜜桃🍑最佳拍檔重有帶有咸味既火腿新鮮感十充而且好好食2.手拆蟹肉蟹膏糍粑同樣好特別既菜式上面既蟹肉蟹糕味道鮮甜配上軟糯而米香濃郁的糍粑又別有一番風味呢3. 甘荀湯鮮甜味美又清爽4.鹽燒琵琶蝦辣番茄闊麵呢款菜式雖然賣相普通但勝在有特別的琵琶蝦將琵琶蝦鹽燒開邊令我與朋友可以更容易分享而闊條麵辣味十足兩者相得益彰5. 煎澳洲草飼特級牛西冷配自家製燒汁牛扒賣相好靚上面嘅擺盆十分精緻切落都好厚好足料就咁食單食牛 肉味都好濃郁點埋隔離嘅蘑菇燒汁將味道變得更有層次推薦大家食呢個餐呢餐簡直係視覺上同味蕾上嘅雙重享受呀下次再黎試吓其他餐先~

每次經過呢間餐廳

比花花草草包圍
感覺心情都變得更好

同朋友選擇左一個set dinner
入面有多款選擇
前菜選擇左蜜桃巴馬火腿,
水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁

點埋隔離嘅蘑菇燒汁
將味道變得更有層次
推薦大家食呢個餐

呢餐簡直係視覺上同味蕾上嘅雙重享受呀
下次再黎試吓其他餐先~
蜜桃巴馬火腿, 水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁
煎澳洲草飼特級牛西冷配自家製燒 汁
甘荀湯
鹽燒琵琶蝦辣番茄闊麵
2023-08-16 17 浏览
約朋友食飯,問佢想食乜嘢,佢話好隨性,好自由,食乜都得。(其實只係諗唔到),咁我就跟佢個主題,選擇左自由不羈,無拘無束嘅波希米亞主題餐廳。店入邊到處都係花嘅裝飾,就好似吉卜賽人喺自由既大自然中用餐。 🍖 點了二人餐,由前菜到main course, 都分別有好多嘅蔬菜配搭住海鮮或者肉類。前菜既小食拼盤,雖然喺雞翼,魷魚圈,同埋炸蝦,但係又有好多沙律,所以唔會覺得熱氣,亦都唔會油膩。 🍖紐西蘭殼飼牛西冷,我地選擇左medium rare, 外層煎得香脆,裡邊仲係好juicy,配搭黑松露汁固然好味,唔點醬汁,單純咁感受牛肉嘅肉味,一樣yummy。配合翠玉瓜,露荀,小蕃茄,薯蓉,仲有食用花。增加纖維吸收,而且五顏六色,美觀又健康。 🍖龍蝦汁龍蝦Risotto,意大利飯做到Al dente,龍蝦大大隻,飯入邊仲有帶子粒,同埋大量嘅扁豆,增加口感。細心位係龍蝦已經幫你開左個殼,但仍然保持原貌,只要一拉,龍蝦肉就可以輕易拉出。店員又細心遞上濕紙巾,令你係進食過程之中雙手都保持清潔。 🍺本來諗住黎到咖啡店,一定要試下佢嘅咖啡,點知食物大份,足料又好味,我地飽到都唔想再飲野。我保留按照商品說明條例投訴

🍺本來諗住黎到咖啡店,一定要試下佢嘅咖啡,點知食物大份,足料又好味,我地飽到都唔想再飲野。我保留按照商品說明條例投訴佢哋嘅權利。哩嗰根本就係三至四人餐嘅份量,令到我地兩個食得滿足又捧腹而回。做唔倒波希米亞,自由奔放嘅效果。

✨️同場加映小狗波波,佢喺呢度既常客所養嘅狗。真係好痴人。男女都比佢冧死!
2023-08-12 34 浏览
我同朋友都係好中意搵靚靚餐廳,一邊食美食,一邊影靚相🥰 上網見到呢間餐廳好多好評,環境又好靚,就特登約埋係呢度影靚相😆Set dinner for 2 $628呢個二人晚餐,有餐湯、沙律、前菜同兩個主菜,份量都係大大份,好豐富👍🏻餐湯部分係南瓜湯,好順滑南瓜味好濃👍🏻沙律係蜜桃、巴馬火腿、水牛芝士沙律伴白桃油醋汁,蜜桃好甜好多汁,好好味,配上咸咸地既巴士火腿同水牛芝士,好夾,白桃油醋汁微酸,整體上好配合好開胃😋前菜係手拆蟹肉蟹膏糍粑,糍粑外脆內煙un ,蟹肉本身已經調左味,加上面頭既三文魚子更加帶出左個鮮甜味,好味道💕💕主菜方面,分別揀左1.香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯, 鵝肝同牛肝菌既味道原來係咁夾!😳而且鵝肝係好厚身!煎既時間岩岩好!表面微脆,內裏嫩滑,入口即溶,食得好滿足☺️ risotto 煮得比較淋身,我個人比較偏愛呢種硬度👍🏻 牛肝菌味好濃郁,推薦!👍🏻👍🏻 2.香煎美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁,豬梅扒好有份量,廚師控制火候控制得好好👍🏻外面煎到金金黃黃,內裏仲保持到肉汁,咁厚身既豬扒要煎到唔柴口,係好考廚師功夫💪🏻 我好中意配搭既黑蒜香醋汁,黑蒜既香味加上香醋既酸甜,可以解膩,

Set dinner for 2 $628

餐湯部分係南瓜湯,好順滑南瓜味好濃👍🏻

主菜方面,分別揀左

2.香煎美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁,豬梅扒好有份量,廚師控制火候控制得好好👍🏻外面煎到金金黃黃,內裏仲保持到肉汁,咁厚身既豬扒要煎到唔柴口,係好考廚師功夫💪🏻 我好中意配搭既黑蒜香醋汁,黑蒜既香味加上香醋既酸甜,可以解膩,咁有份量既豬梅扒我地都食得哂😆

呢度除左食物吸引之外,環境都好靚好舒服☺️成個店舖都充滿波希米亞風格,放置左好多乾花,令人有放鬆既感覺,亦都精心唔同既打卡位,俾客人可以影靚相留回憶👍🏻💕
  • 香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯
  • .香煎美國特級豬梅扒配黑蒜香醋汁
  • 手拆蟹肉蟹膏糍粑
係長沙灣MCL睇完Barbie,去佐一間幾靚好啱打卡嘅cafe,,裝修好有少女feel,用咗好多花花和藤籃嘅裝飾品佈置,餐廳每個角落都係打卡位,環境舒適好relax😊二人餐有沙律,湯,小食及主菜🍑蜜桃Parma Ham水牛芝士沙律Parma Ham 嘅咸香味同甜甜蜜蜜嘅蜜桃好夾!水牛芝士一口一粒連同沙律咁食好fresh🦀手拆蟹肉蟹膏糍粑糍粑外層金黃香脆,裡面煙韌再配上鮮甜的蟹肉同蟹籽味道好特別多重口感😋🐖香煎美國特級豬梅排配黑蒜黑醋汁煎到連邊位都脆,外焦香,內好稔,無乾柴,,再配上黑蒜香醋汁,可以幫手解膩,,豬扒上枱擺碟已經好靚,估不到味道都吾錯,好食👍🍝白汁牛油煮西班牙辣肉腸魷魚意大利麵西班牙辣肉腸咸咸辣辣好惹味,配合埋魷魚炒出奇的夾,蒜香味濃,意粉軟硬度炒得恰到好處👍😅份量足,賣相靚同味道都好好味😋
二人餐有沙律,湯,小食及主菜
🍑蜜桃Parma Ham水牛芝士沙律
🦀手拆蟹肉蟹膏糍粑
糍粑外層金黃香脆,裡面煙韌再配上鮮甜的
蟹肉同蟹籽味道好特別多重口感😋
🐖香煎美國特級豬梅排配黑蒜黑醋汁
煎到連邊位都脆,外焦香,內好稔,無乾柴,,再
配上黑蒜香醋汁,可以幫手解膩,,豬扒上枱
擺碟已經好靚,估不到味道都吾錯,好食👍
🍝白汁牛油煮西班牙辣肉腸魷魚意大利麵
西班牙辣肉腸咸咸辣辣好惹味,配合埋魷魚
2023-08-08
2023-08-08 136 浏览
期待已久,有幸品嚐到都市傳說中的一口鵝肝,兩塊鵝肝絕對唔會濟👍兩個芝士丸廚房很貼心的冷置後先出爐,入口唔會燙嘴,適合炎炎夏日品嚐。太陽蛋有蛋味,紫菜有紫菜味,米飯有飯味,如果唔係為左湊夠200字,我一定唔會講距地嘅蔥都好有蔥味。杯餐茶中規中矩,算係今餐唯一滿意嘅地方,餐廳唔大但有兩層,適合同事親友一家大細一齊試伏,不過留意下樓上條梯肥d都行唔過亞。ψ(`∇´)ψ 坦白講,鵝肝味道係OK嘅,只係份量…
2023-08-08
  • 香煎法式鵝肝蔥油流心太陽蛋紫菜飯
2023-08-08 33 浏览
波希米亞風既餐廳入到門口就覺得可以打卡 ,如果一班聚會既女生可以打扮波希米亞風格配合餐廳樓梯位都佈置得好細心叫左個二人set 蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律白桃油醋汁前菜非常開胃,蜜桃配水牛芝士加火腿口感好正令人即刻更加肚餓手拆蟹肉蟹膏糍粑糍粑這樣食法都係第一次,整到好似pizza 咁好吸引配上蟹肉口感好有衝擊同埋好有咬口但一定要一上就好食曬,咁就唔會變好黐身西蘭花🥦湯 個湯好特別通常聽到西蘭花都好健康, 飲落就有少少粒粒好好飲配上粒粒黑色麵包主菜 : 香煎比目魚柳配意式番茄龍蝦汁比目魚煎到岩岩好配上紅薯泥外觀好靚,加埋個龍蝦汁鮮味出曬,喜歡食魚必要叫香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯意大利飯煮到粒粒企身入曬味超級好食再加埋鵝肝一入口即溶
波希米亞風既餐廳

樓梯位都佈置得好細心

叫左個二人set
蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律配白桃油醋汁

蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律白桃油醋汁

前菜非常開胃,蜜桃配水牛芝士加火腿口感好正令人即刻更加肚餓

手拆蟹肉蟹膏糍粑

糍粑這樣食法都係第一次,整到好似pizza 咁好吸引

西蘭花🥦湯

主菜 : 香煎比目魚柳配意式番茄龍蝦汁

香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯
意大利飯煮到粒粒企身入曬味超級好食再加埋鵝肝一入口即溶

2023-08-07
2023-08-06 46 浏览
Boholic位於長沙灣福華街地下,文青風格餐廳,環境舒適,近門口位置有波斯咪亞風格嘅打卡位置,適合放工嘅朋友來放鬆放鬆,享受美食。是日選擇了Set Dinner $648 套餐。前菜配蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律,蜜桃鮮甜配搭咸香的Parma Ham ,水牛芝士則比較淡,一口一口的,沙律fresh而開胃,份量也充足,二人食用完全足夠。手拆蟹膏糍粑食過不同Cafe,少有地見到前菜提供糍粑,糍粑煎到金黃色香口,略嫌味道較淡,慶幸有蟹肉及蟹籽提供鮮味,米香及蟹肉口感幾特別。是日餐湯是忌廉蘑菇湯,忌廉令到口感好滑,配搭兩粒竹炭麵包,另個湯更有口感,另蘑菇碎豐富,蘑菇味道濃厚,飲落夠哂飽肚。香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯鵝肝兩大塊而且兩面煎得金黃香脆,入口即化,risotto 份量亦十足,略嫌鵝肝配上牛肝菌意大利飯相對油膩。澳洲草飼特級牛西冷配自家製燒汁西冷五成熟,配上翠玉瓜、蘆筍、蕃茄仔、紅薯泥。份量十足,炭燒風味不錯。值得欣賞嘅是前菜及主菜是按照次序上,美中不足是不包括餐飲及甜品,Cafe 屬於中上價格,如果可以包埋餐飲就好了。

手拆蟹膏糍粑

香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯

澳洲草飼特級牛西冷配自家製燒汁
外卖送餐
Boholic 裝修上用上波希米亞風格,以植物和白色為主調,令人心情放鬆。餐廳座位寬敞,營造出一個舒適的空間。🌾🍀我們選擇了二人晚餐。前菜充滿驚喜,想不到有蟶子和巴馬火腿!⭐️牛油蟶子配蒜香包聖子肉質鮮甜,配搭味道辣香的牛油醬汁,非常惹味。而多士微暖,有濃郁的蒜香味,口感香脆鬆化。⭐️蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁沙律菜新鮮爽脆,巴馬火腿鹹香味適中,配搭酸甜的醬汁很清新。⭐️蕃茄湯是日餐湯是蕃茄湯,喝得出是用新鮮蕃茄製成,而並非用茄膏,鮮味十足。主菜方面賣相非常精緻,體驗到廚師的心思和誠意。⭐️香煎波士頓龍蝦珍珠帶子龍蝦湯燴意大利飯波士頓龍蝦濃郁鮮甜,吃起來有彈性。而燴意大利飯意飯十分掛湯,配搭珍珠帶子鮮味豐富。⭐️香煎比目魚配意式蕃茄龍蝦汁比目魚煎得香脆,肉質滑嫩,做到外脆內軟的口感。配搭香濃的蕃茄龍蝦汁,非常可口。

我們選擇了二人晚餐。前菜充滿驚喜,想不到有蟶子和巴馬火腿!

牛油蟶子配蒜香包

⭐️牛油蟶子配蒜香包

蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁

⭐️蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁
沙律菜新鮮爽脆,巴馬火腿鹹香味適中,配搭酸甜的醬汁很清新。

⭐️蕃茄湯

主菜方面賣相非常精緻,體驗到廚師的心思和誠意。

香煎波士頓龍蝦珍珠帶子龍蝦湯燴意大利飯

蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴蜜桃油醋汁
香煎波士頓龍蝦珍珠帶子龍蝦湯燴意大利飯
香煎比目魚配意式蕃茄龍蝦汁
2023-08-05 42 浏览
和朋友一起下午茶,專程來到長沙灣Boholic,只因之前經過被他的門面吸引,所以相約來試一下他們的鳥籠high Tea。進入餐廳座位不多,剛有卡位所以坐落都十分闊落,聽服務員說原來還有上層的,但當天沒有開放樓上雅座,坐落簡單地點了鳥籠下午茶和小食拼盤再加一冷一熱果茶。鳥龍來到果然吸引,打卡必選;小食拼盤有三樣小食:雞翼、魷魚、炸蝦還有兩個醬汁選擇,都算吸引,雞翼點酸辣醬果然一絕,魷魚炸得面脆內軟,好有水準,炸蝦都還不錯;而鳥龍方面主要是甜點,比較吸引的有檸檬撻,Tiramisu,macaroni和黑灰多士配芝士和Parma ham,牛油果蝦撻等等!各樣都超好味;而果茶方面,亦都果味濃郁,冷熱各有特色,真係一個下午茶必選嘅地方!

,坐落簡單地點了鳥籠下午茶和小食拼盤
小食拼盤

再加一冷一熱果茶。鳥龍來到果然吸引,打卡必選
鳥籠下午茶

炸蝦

;而鳥龍方面主要是甜點,比較吸引的有檸檬撻
檸檬撻

,Tiramisu,macaroni
macaron

和黑灰多士配芝士和Parma ham
黑炭多士配芝士火腿

,牛油果蝦撻
牛油果蝦撻

等等!各樣都超好味;而果茶方面,亦都果味濃郁,冷熱各有特色
果茶

,真係一個下午茶必選嘅地方!
2023-08-03
黑炭多士配芝士火腿
牛油果蝦撻
果茶
2023-08-04 29 浏览
經歷完咸味洗禮,我地決定要搵第二間食返個好,行左兩個街口入左宜間,宜到都好靚好多打卡位,因為甜品全部都要等20~30分鐘,所以叫完野食影下相打卡Fit 哂,我地一人一杯野飲,雖然拉花真係唔算好好,但係整體唔錯,好正,野飲唔多介紹,重點講下食先蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配沖繩海鹽雪糕($78)個名長到痴左線,蛋卷好軟熟,火灸個陣燒味好得意,蛋糕好香蛋味,海鹽雪糕味道唔夠出,中間肉桂蘋果勁多,好好食法式焦糖卡士達梳乎厘班戟($128)宜個Pancake 好香蛋味,未食已經聞到,個焦糖味cream 又係好香,真係食同打卡都一流
蘋果金寶火灸焦糖蛋卷配沖繩海鹽雪糕
($78)
法式焦糖卡士達梳乎厘班戟($128)
2023-08-03 38 浏览
環境好靚,仲有兩層高 環境夠大夠乾淨 打卡一流!嘢食質素中規中矩 可能嗰日係平日客人唔信多 總括而言,都值得一嚟不過淨係收現金同八達通,我覺得可以改善下 如果可以加埋收信用卡就最好啦🤣另外因為朋友生日仲有嗌咗個甜品 好細心有得幫手寫字 值得一讚💞👍🏻
庆祝纪念
生日
2023-08-01 41 浏览
🥢蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律伴白桃油醋汁沙律菜新鮮爽口,水牛芝士口感軟綿,蜜桃酸酸甜甜,巴馬火腿鹹香十足,成個沙律無論口感定味道麵好豐富👍🏻🥢手拆蟹肉蟹膏糍粑糍粑煙煙韌韌好好食!夾埋啲蟹肉同三文魚子一齊食,每一喺都好滿足。🥢是日餐湯濃濃嘅南瓜,上面重有幾粒多士,唔錯。🥢白酒牛酒煮西班牙辣肉腸魷魚意大利麵分量都幾多,意粉軟硬度適中,白酒牛油味好香。🥢香煎比目魚柳配意式番茄龍蝦汁魚柳煎得啱啱好,上面層魚皮脆脆地,魚肉厚實嫩滑;超鍾意個粉紅色薯蓉,牛油味香濃,重有啲開心果粒😋

🥢蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律伴白桃油醋汁

🥢手拆蟹肉蟹膏糍粑

🥢是日餐湯
濃濃嘅南瓜,上面重有幾粒多士,唔錯。

🥢白酒牛酒煮西班牙辣肉腸魷魚意大利麵
分量都幾多,意粉軟硬度適中,白酒牛油味好香。

🥢香煎比目魚柳配意式番茄龍蝦汁