2019-09-06 31 浏览
餐廳正位於apm出面的巧明街,馬路都不用過就到達。聽店員說,他們可包場, 室內外都有座位,天雨關係所以留在室內,相信坐出去都幾chill. 晚餐有set menu, 一份由餐湯到甜品都有,Facebook Like and Share 所有飲品還可以買一送一 (所贈送飲品以價格最低計算)。叫了兩隻生蠔,Saldanha bay & Carlingford. 左邊的來自南非,右邊的來自愛爾蘭。兩款同樣重海水味,鮮甜厚肉,愛爾蘭的更是比較大隻,都值得一試。白酒煮蜆加入了大量蒜片和蔥,配上高湯,調味十分足夠。蜆隻都比較大和乾淨,厚肉而且新鮮。白酒的味道就輕輕的滲在湯和蜆肉之中。Dinner set的沙律是芒果牛油果野菜沙律,份量不少,牛油果蓉很滑很清新,芒果很甜,蔬菜新鮮,還夾雜著少許藜麥,口感很好。是日餐湯是南瓜蕃茄湯,南瓜和蕃茄都已經打成蓉,加上忌廉,令湯很滑和細膩。餐湯的麵包真的很好吃,看上去硬,咬下去軟,還帶點脆,配上鮮牛油份外香軟,味道濃郁。蟹棒芝士球的下方配有一塊脆多士,蟹棒就是整條的蟹肉,芝士球炸的火熱,沒有拉絲,但已足夠香濃惹味。石燒澳洲M5和牛肉眼扒叫了5成熟,外脆內軟,幾

石燒澳洲M5和牛肉眼扒叫了5成熟,外脆內軟,幾容易切,綠色的意大利鮮香芹醬令肉眼更香和惹味。肉旁的薯菜更令人驚喜,是用蕃茄醬煮過的蔬菜,包括紅蘿蔔和南瓜等,又甜又入味。

北海道帶子露荀燴飯的帶子很巨大,視覺效果一流,肉質鮮美爽甜,露荀青脆新鮮。配飯的忌廉汁不算很膩,濃淡適中。飯質很有口感,還夾雜着一片片菇菌,是典型的意大利飯。

是日甜品是香橙牛奶布丁,頂部是香橙啫哩,之後是奶味都幾濃的鮮奶布丁,質地很彈。

[Left] Berry Grapefruit Cooler - 西柚味濃的雞尾酒,明確的飲得出酒味,一粒粒藍莓也加入了調酒之中。
[Right] Mango Rita - 酒精濃度明顯比上一杯更濃,芒果香和酒香融合得出乎意料的好,味道香濃。
2019-08-30
  • 加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁
2019-09-05 45 浏览
最近工作忙碌,下班後來到觀塘的Bistro la bon ,新開張的餐廳環境精緻,較暗的燈光很浪漫。餐廳逢星期三有優惠,main dish 買一送一,十分抵食。主菜加$98便可有餐飲,餐湯,沙律,前菜餐包,和甜品前菜是加拿大蟹棒配炸芝士球,味道很特別沙律是三色Quinoa芒果牛油果野菜沙律,味道清新。主菜是安格斯肉眼$348肉眼牛扒很有份量,加上配菜,有薯蓉等,味道很好。牛扒肉汁很多,加上醬汁很香。甜品是咖啡奶凍,質地輕盈,咖啡醬和奶凍很合適

主菜加$98便可有餐飲,餐湯,沙律,前菜餐包,和甜品

前菜是加拿大蟹棒配炸芝士球,味道很特別

沙律是三色Quinoa芒果牛油果野菜沙律,味道清新。

主菜是安格斯肉眼$348

甜品是咖啡奶凍,質地輕盈,咖啡醬和奶凍很合適

2019-08-19
2019-09-05 19 浏览
上次打完波行過觀塘工廈區,發現有棟新building 「國基集團中心」,4樓有間新開既西餐廳,同女朋友食過覺得唔錯,今晚約左死黨俾旅行手信一於再次encore。餐廳環境相當寬敞,空間感足坐得舒服;加上柔和燈光及音樂,令人relax 。我地叫左份Set dinner -🌟沙律「三色藜麥配芒果牛油果🥑野菜沙律🥗」夏日炎炎,先黎冷盤沙律就最正。 沙律雜菜嫩新鮮,配上多汁鮮紅車厘茄、時令甜芒、香滑牛油果蓉、還有superfood 藜麥,混上酸醋汁,清新又開胃。-🌟前菜加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁前菜賣相別緻,蟹棒咸香與鮮甜味並重,滾圓的芝士球口感特別,由薯蓉與芝士組成,還有拉絲效果,底部用香脆多士承托著。-🌟湯品「蕃茄薯仔忌廉湯」餐湯質感濃稠,蕃茄味突出,酸酸甜甜不會膩滯。-🌟主菜1️⃣「檸檬牛油燒智利黑鱈魚柳伴紅火龍莎莎」一向很愛吃魚,黑鱈魚煎得香口,魚皮有點厚度口感煙韌;魚肉嫩滑不腥。配上由火龍果弄製的醬汁,中和魚油香的膩滯。配菜同樣豐富,有青黃瓜、薯仔球、蘿蔔等-2️⃣火山石燒西班牙黑毛豬架伴黑毛豬架十分厚身,肉質鬆化。其脂肪分佈平均;透過慢燒更顯油潤甘香。用上酸甜的焦糖青蘋果醬,中
我地叫左份Set dinner

🌟沙律
「三色藜麥配芒果牛油果🥑野菜沙律🥗」

🌟前菜

🌟湯品

🌟主菜
1️⃣「檸檬牛油燒智利黑鱈魚柳伴紅火龍莎莎」

2️⃣火山石燒西班牙黑毛豬架伴

黑毛豬架十分厚身,肉質鬆化。其脂肪分佈平均;透過慢燒更顯油潤甘香。用上酸甜的焦糖青蘋果醬,中和油膩感。跟鱈魚一樣,底部有多款新鮮蔬菜伴碟。
甜品🍮

奶凍很香滑,最等別的是頂層配上一層啫喱,周邊搭上時令水果,味道不錯
最後奉上餐飲

死黨話我冇介紹錯,黎緊佢公司大型聚會,包場岩哂。
觀塘巧明街新起了一棟新大廈,新到連裝修的木板還未拆除。而這棟新大廈有好多新餐廳及酒樓。其中一間就是Bistro La Bon。觀塘巧明街107號國基集團中心4樓出電梯就見到餐廳。餐廳環境不錯。坐位舒適。雖然餐廳是新開的。但以今天是平日,都有9成客人。相當唔錯。再望望餐牌,有Set dinner,亦可以散叫其他食物,還有紅、白酒及日本米酒。我們先選2份Set dinnerSet dinner包括沙律、頭盤、湯、主菜、甜品、咖啡或茶沙律三色藜麥芒果汁牛油果野菜沙律~這個配搭非常好,野菜新鮮爽脆,牛油果香滑頭盤加拿大松葉蟹捧配炸芝士球明太子青芥末汁~芝士球香脆,配有蒜蓉脆多士, 用了紅菜頭+竹炭粉做成醬汁,畫成靚靚花紋作為伴碟。湯椰菜花忌廉 湯配小麥包,第一次飲椰菜花湯,好香椰菜花味,因為加上忌廉,所以整個湯好香滑。主菜火山石燒澳洲M5和牛肉眼蓋配意大利鮮香芹醬 $328M5和牛要7成,剛剛好,牛肉味香濃,肉質軟綿綿。配上顏色鮮豔黃瓜、翠玉瓜、茄子及薯仔。火山石燒西班牙黑毛豬架伴蕉糖青蘋果醬 $298西班牙黑毛豬架,香噴噴,豬未濃,肉質軟淋。亦有顏色鮮豔的瓜及薯仔。配上蕉糖青蘋果醬。酸咪咪,

雖然餐廳是新開的。但以今天是平日,都有9成客人。相當唔錯。

我們先選2份Set dinner

沙律

頭盤

主菜
火山石燒澳洲M5和牛肉眼蓋配意大利鮮香芹醬 $328

火山石燒西班牙黑毛豬架伴蕉糖青蘋果醬 $298
西班牙黑毛豬架,香噴噴,豬未濃,肉質軟淋。亦有顏色鮮豔的瓜及薯仔。配上蕉糖青蘋果醬。酸咪咪,好好味。

甜品
是我至愛的芒果芝士蛋糕。

最後叫了杯熱檸檬水。

這間新餐廳值得介紹,價錢適中,食物質素高,又坐得舒服。下次可以試午餐。
2019-09-05 32 浏览
觀塘區是繼尖沙咀之後我最喜歡去搵食的地方,這裏的餐廳很多,而且價錢比較平民化,所以得閒就會過去發掘一下新餐廳。這間以法國菜為主的Bistro La Bon,位處巧明街的樓上舖內,地方寬敞又開揚。這裏的晚餐有包了沙律、前菜、主菜及甜品,亦都可以點選主菜後再補錢轉餐。三色藜麥配芒果牛油果野菜沙律火箭菜的苦澀味被芒果的香甜中和,加上幼滑的牛油果香,清新健康。加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁芝士球伴入薯蓉,外脆內滑,原隻蟹棒去掉外殼,鮮甜好味。西蘭花忌廉湯淡淡的西蘭花香,加上忌廉十分幼滑。火山石燒澳洲M5和牛肉眼蓋伴意大利鮮香芹醬和牛要了七成熟,感覺比較有咬口,有牛油香味,入口有肉汁,旁邊還有些茄子及瓜,原個芝士煙肉焗薯,十分豐富。輕煎北海道帶子伴露筍意大利粉意粉煮得軟硬適中,加上了少許忌廉芝士汁,意粉濕度剛好,帶子煎至表面焦香中間呈刺身狀。最後食埋個慕絲蛋糕作結尾,十分滿足的一餐。

加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁
芝士球伴入薯蓉,外脆內滑,原隻蟹棒去掉外殼,鮮甜好味。

西蘭花忌廉湯
淡淡的西蘭花香,加上忌廉十分幼滑。

火山石燒澳洲M5和牛肉眼蓋伴意大利鮮香芹醬

輕煎北海道帶子伴露筍意大利粉

最後食埋個慕絲蛋糕作結尾,十分滿足的一餐。
觀塘工廈美食多,前幾日就來到新開業不久的Bistro La Bon吃晚餐。店內面積寬敞,坐得舒適,裝潢頗有格調。室內外環境及包廂設計,可以包場,適合私人眾會慶祝生日、紀念日、Happy Hour等等。餐廳主打空運刺身、時令生蠔及海鮮、扒類等,堅持選用新鮮優質食材。新張優惠期間,逢星期一同三晚上6點後,Main Course買一送一,所贈送主菜以價格最低計算。於Facebook Like and Share 所有飲品買一送一,所贈送飲品以價格最低計算。三色藜麥芒果牛油果野菜沙律賣相色彩奪目提起食慾,混合了含有高膳食纖維的藜麥,吃起來更有咬口。即叫即製的沙律才可令菜葉不會發黃 ,配合黑醋尤其清爽開胃,加上牛油果健康又輕怡。加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁爽彈蟹棒肉質新鮮,雪白細膩,鎖住原始鮮甜海味。炸芝士球外層炸成金黃,酥脆無比,外脆內軟,芝味滿瀉。是日餐湯Set Dinner餐湯為南瓜湯,餐湯附上牛油餐包,麵包烘得暖暖的。南瓜湯本身已是視覺饗宴,入口香滑又滿有甘甜的南瓜味。烤農家三黃雞配黑松露包糠伴黑松露雞汁 $268晚餐主菜選了烤雞,一碟份量頗大,三黃雞皮黃肉白,焗得夠乾爽,沒

店內面積寬敞,坐得舒適,裝潢頗有格調。

加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁
爽彈蟹棒肉質新鮮,雪白細膩,鎖住原始鮮甜海味。
加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁

炸芝士球外層炸成金黃,酥脆無比,外脆內軟,芝味滿瀉。

是日餐湯
南瓜湯

南瓜湯本身已是視覺饗宴,入口香滑又滿有甘甜的南瓜味。
南瓜湯

烤農家三黃雞配黑松露包糠伴黑松露雞汁 $268
晚餐主菜選了烤雞,一碟份量頗大,三黃雞皮黃肉白,焗得夠乾爽,沒有油膩感。
烤農家三黃雞配黑松露包糠伴黑松露雞汁

裡面釀滿了黑松露包糠,加上黑松露雞汁,菌香滿溢,尤其是雞脾位夠啖啖肉,肉質嫩滑,沒有絲毫雪味。
烤農家三黃雞配黑松露包糠伴黑松露雞汁

還有薯角作配菜,肉心軟綿細密得似薯蓉。

西班牙純種黑毛豬 (有骨扒) $198
黑毛豬調味不重,更能細味當中的脂香豐腴,不過稍嫌欠了點焦香。
西班牙純種黑毛豬 (有骨扒)

平時食到的煎豬扒通常都是又韌又乾,但這裡的厚切黑毛豬扒留有肉汁,發出陣陣油香。
西班牙純種黑毛豬 (有骨扒)

香草蜆肉意大利粉 $168
蜆肉份量不少,全部已開口,也沒夾雜沙粒。
香草蜆肉意大利粉

意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,加上香草汁,鹹香惹味。
香草蜆肉意大利粉

隨餐附送奶凍甜品,不過就雪得略為硬身。
甜品

餐飲選了熱檸水。
熱檸水
2019-08-31
2019-09-02 54 浏览
自上年起有幸加入慶生小組, 跟各地膽食家在觀塘區覓食. 配合這天有人加入, 正好來嘗試新開張的西餐. 這天吃了 :-跟餐忌廉湯及沙律: 味道正常, 沙律略嫌汁較少.虎蝦(?)珍珠帶子(?)忌廉汁意大利粉($98?): 忘了影餐牌記不起全名, 未上桌前本人沒想過(/沒留意)是用上這款很細粒的帶子, 這也不是問題, 最大的問題是這個意粉感覺是沒有調味的(包括蝦只有蝦味), 或許是平日吃慣了較濃味的食物以致不太能接受 (同行另外4人都點這個餐都有類似的評價, 另1人點的豬鞍竟然也表示冇味)最後上桌的是另外為生日壽星點的蛋糕及窩夫甜品, 窩夫非常脆, 似乎是雪凍了因此雪糕也能保持好一段時間沒融掉, 味道賣相也好(除了生日朋友名字寫得有點模糊)至於生日甜品上菜時間仍有改善空間, 雖然桌上6人5人都吃完正餐了, 侍應也幫忙收拾好餐桌了, 但就碰巧還在吃正餐的正正就是今天的主角, 甜品上桌時又要面對還未吃完正餐的尷尬 其實本人作為尾二一個吃完正餐的人就應該嘗試放慢步伐稍等主角呢結論: 雖然新裝修環境不錯但食物味道還有很大的改進空間
跟餐忌廉湯及沙律: 味道正常, 沙律略嫌汁較少.

結論: 雖然新裝修環境不錯但食物味道還有很大的改進空間
2019-08-23
$123.7 (午餐)
庆祝纪念
生日
2019-09-02 42 浏览
觀塘發現這西餐廳值得介紹,環境好舒適,餐牌有不同種類的食品,如頭盤沙律、湯、主菜、扒類等等;我們點左兩份Set Dinner🥰松菜蟹肉海草沙律配胡麻汁這個有驚喜!每一口都有鮮甜的蟹肉味,而沙律用材新鮮,胡麻汁份量剛好!輕煎日本帶子日本帶子生熟程度岩岩好,每一口都有香煎的味道再配左三文魚籽很新鮮美味,而香草醬同日本帶子很夾!餐湯及餐包餐湯羅宋湯配料多味錯唔錯;而餐包是熱哄哄,帶陣陣香草及蕃茄味,十分軟熟美味👍🏻燒美國頂級牛柳配燒汁我們點左5成熟生熟程度剛剛好,牛柳肉質鮮味可口,配上燒汁更添味道!最後還有甜品及飲品😊😊啫喱奶凍奶凍細滑又香,是黑加輪子味;很豐富美滿的晚餐🥰🥰🥰

松菜蟹肉海草沙律配胡麻汁

輕煎日本帶子

餐湯及餐包

燒美國頂級牛柳配燒汁

最後還有甜品及飲品😊😊

啫喱奶凍
奶凍細滑又香,是黑加輪子味;很豐富美滿的晚餐🥰🥰🥰

2019-09-02 37 浏览
今晚同朋友遊行完去左觀塘食晚飯去左間新餐廳試食全好評,睇下係點嘅先餐廳都好大喺工廈嘅餐廳,通常都特別寬大我地叫左兩個set dinner一個揀魚,一個揀左豬鞍仲有個facebook share優惠不過我地叫餐已有餐飲就無enjoy到了先上前菜牛油果芒果沙律醬汁剛剛好酸酸甜甜,開胃另一款前菜係炸芝士球用左法包去墊底像鵝肝多士嘅食法朋友問,點解芝士波藍色嘅?原來加入了蝶豆花,賣相更有特色!今晚嘅餐湯係蕃茄薯仔忌廉湯薯仔不會太過蓉,少少碎粒,喺湯入面增加口感,不錯!主菜上場兩款都好大堆頭豬鞍大堆頭可以理解但魚柳都咁大份,真係好少見!有成三大塊魚柳!朋友俾左少少我試魚柳仲好滑!好有水準!我個豬鞍就中規中矩肉質不會過老,配上蘋果蓉醬好滋味!配菜蕃茄薯仔,都好味!食到好飽,仲有甜品牛奶布甸奶味夠濃,質地都好軟滑為我地嘅晚餐劃上一個完美句號
今晚同朋友遊行完
去左觀塘食晚飯

去左間新餐廳試食
全好評,睇下係點嘅先

餐廳都好大
喺工廈嘅餐廳,通常都特別寬大

我地叫左兩個set dinner
一個揀魚,一個揀左豬鞍

仲有個facebook share優惠

另一款前菜
係炸芝士球
用左法包去墊底
像鵝肝多士嘅食法
朋友問,點解芝士波藍色嘅?
原來加入了蝶豆花,賣相更有特色!

今晚嘅餐湯係蕃茄薯仔忌廉湯
薯仔不會太過蓉,少少碎粒,喺湯入面增加口感,不錯!

主菜上場
兩款都好大堆頭
豬鞍大堆頭可以理解
但魚柳都咁大份,真係好少見!
有成三大塊魚柳!
朋友俾左少少我試
魚柳仲好滑!好有水準!

我個豬鞍就中規中矩
肉質不會過老,
配上蘋果蓉醬
好滋味!
配菜蕃茄薯仔,都好味!

食到好飽,仲有甜品
牛奶布甸
奶味夠濃,質地都好軟滑
為我地嘅晚餐劃上一個完美句號
2019-08-31
2019-09-02 42 浏览
最近有次午市時間客人帶我去一間新開既餐廳傾嘢,知道佢哋有做晚市,所以就帶埋女友嚟食飯!上次午市嚟到都幾多人,估唔到晚市都幾近坐滿,相信都係因為環境舒適,坐位又闊落,所以會有咁多人!餐廳主打西餐為主,價錢都合理!除此之外,仲有新鮮既海鮮同生蠔選擇,我哋嗰晚就有白酒煮藍青口推介俾我哋!九陣陣芒果香味既三色藜麥配芒果牛油果野菜沙律好快送到嚟,有咬口既藜麥係我既'飛佛' 配上新鮮爽口既沙律菜同芝麻醬,幾開胃!頭盤係賣相十足,又脆又軟既加拿大松葉蟹腳配炸芝士球伴明太子青芥末汁! 脆既係炸芝士球,入面有流心既芝士同青芥香味,軟既係鮮味十足既蟹腳!餐湯係黑松露磨菇湯,有好香既黑松露味,重點係個熱辣辣既燕麥包, 加埋牛油落去即時浴晒!主菜都陸續出場! 先有檸檬牛油燒智利黑鱈魚柳伴紅火龍莎莎,估唔到火龍果都可以做到個幾香甜既汁,令賣相更好睇! 除左火龍果有驚喜外,鱈魚柳都係另一驚喜,香得嚟滑,一d都唔'鞋', 加埋火龍果汁,更見鮮甜!令一個主菜都好快送到檯上,就係澳洲穀飼bb羊架! 賣相十足,亦羊味十足,仲要大大份,足足4條骨!5成熟,煮得恰到好處,切開有非常豐富既肉汁,外皮煎得帶點焦香,羊味出色!最

最後送上是日甜品,芒果奶凍,為今晚呢餐晚餐劃上完美既句號!
  • 檸檬牛油燒智利黑鱈魚柳伴紅火龍莎莎
2019-09-01 58 浏览
觀塘區既大廈越來越多餐廳進註,今晚就簡左間新開無耐既Bistro La Bon,餐廳都幾大下,室內外都可以坐,而且裝横優雅,成個環境都幾relax,最後我地叫左一個set同牛扒。🍴松葉蟹肉海草沙律松胡麻汁蟹肉新鮮,醬汁調配得好,開胃又好食。🍴輕煎日本帶子,游油漬三文魚子,海膽慕絲帶子大大粒,煎得外層金黃,質感爽軟,鮮甜。🥄湯是日餐湯/餐包今日係甘筍忌廉湯,味道濃稠,香濃幼滑,好飲。麵包係自家制,新鮮暖笠笠,食落軟熟味美。🍴西京燒銀鱈魚配濃郁醬油汁$ 288 煎得金黃,食落肉質嫩滑,肥美滑溜,味道極鮮美,鐘意食魚既一定唔可以錯過啊!🍴美國頂級安格斯肉眼 $348安格斯牛肉質細緻,外層稍為過火一點,但炭燒味濃郁,內層仍然保留豐富肉汁,牛肉味濃。🥄甜品最後隨SET送上甜品,芒果啫哩慕絲作結。

🍴松葉蟹肉海草沙律松胡麻汁
蟹肉新鮮,醬汁調配得好,開胃又好食。

🍴輕煎日本帶子,游油漬三文魚子,海膽慕絲
帶子大大粒,煎得外層金黃,質感爽軟,鮮甜。

🥄湯是日餐湯/餐包

🍴西京燒銀鱈魚配濃郁醬油汁$ 288

🍴美國頂級安格斯肉眼 $348

🥄甜品
最後隨SET送上甜品,芒果啫哩慕絲作結。

2019-08-10
2019-08-29 40 浏览
同舊同事聚下,兩個女仔對食同環境都有啲要求,咁岩想食西餐据下扒,見到呢間隔局好grand同埋個餐廳名幾特別,所以就走左去呢間係同事屋企附近新開既西餐廳~一入到去坐,已經好肚餓,都唔想諗食啲咩,就直接點左晚餐套餐。本身我地兩個都想食牛扒不過後尾諗住可以兩份交換試下就點左羊膝同牛柳咁佢就有前菜、沙律、餐湯餐包再上主菜既。佢地好細心留意你食哂邊樣,再上下一道菜,成個過程感覺都好smooth,唔會佢枱都係碟/中間等好耐。首先上既係---松葉蟹沙律。雖然松葉蟹肉唔算好多,但每一啖都食得出係新鮮既蟹肉,沙律菜配上胡麻汁,酸酸甜甜又開胃,岩哂食主菜既前奏。跟住就係---煎日本帶子三文魚籽配海膽慕絲一上菜其實真心驚訝,咁靚食得架?!原來係三文魚籽加煎日本帶子,睇得出餐廳花左心機係擺盤到。帶子完全無雪藏味仲好新鮮!配埋三文魚籽一齊點海膽醬放入口,真係口感大爆發!之後就係是日餐湯及餐包是日餐湯係白湯,難得白湯可以咁足料,有蘑菇、薯仔粒,飲落好香好濃郁。個餐包比一般西餐廳較為特別,因為有蕃茄係入面,絕對唔係一個又淋又無味既普通餐包。Last but not least...主菜!同事點既燒美國頂級牛柳配燒汁
同舊同事聚下,兩個女仔對食同環境都有啲要求,

不過後尾諗住可以兩份交換試下就點左羊膝同牛柳

咁佢就有前菜、沙律、餐湯餐包再上主菜既。

首先上既係---松葉蟹沙律。

跟住就係---煎日本帶子三文魚籽配海膽慕絲

一上菜其實真心驚訝,咁靚食得架?!原來係

之後就係是日餐湯及餐包

Last but not least...主菜!

同事點既燒美國頂級牛柳配燒汁

佢叫左牛柳要7成熟,雖然見到表面有少許燶但至少唔會過份熟,生熟程度亦都岩岩好,仲保留到肉汁鮮味
烹調配料同擺設都係心機之作!

而我既法式紅酒燴羊膝比我想中大份,羊膝肉軟腍同入味,伴碟既南瓜蓉非常清甜,可以減低對肉既油膩感
不過女仔一個人基本上都食唔哂,因為真係好大份!

差啲唔記得左...

最後甜品係黑嘉倫子醬奶凍, 甜甜酸酸解膩一流

2019-08-29 54 浏览
觀塘愈來愈多高質食肆開在商廈,Bistro La Bon是其中一間,趁新開張,決定和S來食dinner傾吓計。餐廳佔地約6千呎, 非常寬敞舒服,燈光昏暗,很有氣氛,還有室外露天座位,秋天可以坐在露天位置嘆番杯紅酒真係幾爽!Caliterra (Glass)$68~新張期內,在facebook like和share Bistro專頁,所有飲品買一送一,這個優惠又點可以錯過呢?聽店員介紹,我地就叫左每人一杯智利2017 Caliterra Red Wine , 果味濃郁,口感柔順, 易於入喉,正!今晚揀左一個set dinner(包沙律,前菜,餐湯,主菜,甜品,coffee or tea), 另外再order一份白酒煮蜆和意大利燴飯。Salad~有三色藜麥,芒果,牛油果,椰菜絲和沙律菜,配酸酸甜甜的沙律汁,非常開胃!Appetizer~ 加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁~松葉蟹棒好鮮甜,還有一件惹味的火炙黑椒吞拿魚和 炸得鬆脆的芝士薯蓉球,配上明太子青芥末汁和木魚絲,真是非常美味可口!餐包~合桃餐包口感煙韌,塗少許牛油已很滋味!Daily soup~ 周打蜆湯~配料有蜆,洋葱粒和紅

餐包~合桃餐包口感煙韌,塗少許牛油已很滋味!

Daily soup~ 周打蜆湯~配料有蜆,洋葱粒和紅蘿蔔粒,忌廉味香濃,口感細腻!

Grilled Pork Rack$298~ 火山石燒西班牙黑毛豬
架伴焦糖青蘋果醬~近來愛上了吃西班牙黑毛豬,尤其愛它肉質軟淋嫩滑, 肥瘦均勻,肉味濃郁而又帶點油脂和肉汁,好美味!

配菜有烤南瓜,紅蘿白,薯蓉和青瓜,食左咁多肉,當然要食些蔬菜中和一下!

香煎法國鵝肝伴黑松露菌燴飯$188~鵝肝煎得外面非常酥脆,內裏綿滑軟嫩,入口即溶,非常美味!

燴飯加入黑松露,菇菌和芝士,非常creamy, 芝士味和黑松露味非常濃郁,好惹味!

白酒煮蜆$168~蜆肉肥美帶海水的咸鮮,以洋蔥,蒜片,芫荽,橄欖油和白酒煮過,更能提昇蜆肉的鮮甜味!

甜品~咖啡奶凍~ 質感幼滑又creamy,每一口都是濃郁的咖啡香氣!

飲埋杯熱檸水,好舒服啊!

2019-08-20
  • 白酒煮蜆
  • 香煎法國鵝肝伴黑松露菌燴飯
  • 火山石燒西班牙黑毛豬
2019-08-29 103 浏览
天氣太熱不想在家中食,於是約了太太放工出外食晚飯,選擇的就在她公司附近的一幢重建的大廈上面,有一間餐廳扒房剛開業不久,於是就上去試試。餐廳佔地約有六千平方呎,座位很多,中間的枱是配低背椅,而兩旁的卡位及長枱則配極高椅背的梳化,座位排列整齊寬敞,尤其是高背卡位,私隱度較高。原來還有室外的露天座位,另外更可提供包場或包廂作私人聚會之用。 可能是新張關係,餐廳有很多優惠,如送刺身及飲品等,而星期一及三晚上六時後更有主菜買一送一優惠,不過加一就照原價。好好彩這晚剛剛是星期三,所以可以食得豐富些,多謝餐廳!我們要了兩個主菜,分別是美國頂級安格斯肉眼12安士($348,另加$98轉套餐,附送沙律、頭盤、餐湯、甜品及餐茶),與及燒德國豬手$238,加$98轉套餐),再要了一隻南非的Saldanha Bay生蠔($42)及一隻愛爾蘭的Carlingford生蠔($48)。是日餐湯是雜菌甘筍忌廉湯配麵包,忌廉湯內有很多如雞肶菇等雜菌,稀稠適中,味道不錯。麵包是提子包,略帶少許薑味,也很好味。三色藜麥配芒果牛油果野菜沙律,有芒果粒、牛油果醬、車厘茄及生菜,味道略帶甜酸,清新開胃而很健康。頭盤是加拿大松葉蟹

我們要了兩個主菜,分別是美國頂級安格斯肉眼12安士($348,另加$98轉套餐,附送沙律頭盤餐湯甜品餐茶),與及燒德國豬手$238,加$98轉套餐),再要了一隻南非的Saldanha Bay生蠔($42)及一隻愛爾蘭的Carlingford生蠔($48)。

雜菌甘筍忌廉湯配麵包

提子麵包

三色藜麥配芒果牛油果野菜沙律

頭盤是加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁,蟹棒味鮮,芝士球內裡是紫薯,炸得外脆內香,下面還有一片伴著明太子的半熟吞拿,這樣的一個頭盤也很合意。

加拿大松葉蟹棒配炸芝士球伴明太子青芥末汁

天氣太熱,也不敢食太多生冷的東西,但又想試生蠔,所以只能輕嚐淺酌。

南非的Saldanha Bay生蠔海水味較淡,,食落爽脆嫩滑,肉質清甜而帶有青瓜味。

愛爾蘭的Carlingford生蠔則較為大一些,海水味也不重,爽口而帶有榛果的香甜味。

南非的Saldanha Bay生蠔及一隻愛爾蘭的Carlingford生蠔

燒德國豬手皮脆肉香,外皮膠原豐富,而肉方面略帶點鹹而不太乾,肉質保持軟滑而腍身,連太太本來不大嗜肉,也覺得味道不錯。上面放了些乾椒絲及甘筍,美中不足是欠了豬手的拍檔– 酸菜。

燒德國豬手

美國頂級安格斯肉眼12安士,份量不算很大,而且與太太分享,所以不敢要太生,肉眼鎖著肉汁,因而不會韌,配菜有西蘭花、甘筍、南瓜、黃瓜、青瓜、燒蔥、乾椒絲及薯蓉,配有燒汁佐食。

美國頂級安格斯肉眼12安士

甜品芒果奶凍,奶凍上面有一層啫喱,伴有芒果粒及藍莓等,味道也吸引。

芒果奶凍

餐茶的咖啡及熱檸茶,咖啡是即磨,一上枱已經聞到很香濃的咖啡味,飲落的味道也很香滑。

咖啡

熱檸檬茶

這兩份六道菜的套餐還加生蠔,相當豐富,還有優惠,也不算貴。
雜菌甘筍忌廉湯配麵包
提子麵包
燒德國豬手
美國頂級安格斯肉眼12安士
芒果奶凍
  • 愛爾蘭的Carlingford生蠔
  • 南非的Saldanha Bay生蠔
2019-08-29 42 浏览
原來厚福街James Kitchen 前老闆走咗過嚟觀塘工廠區開舖,餐廳比以前大左4倍,地鐵站過嚟只係4分鐘👍🏻,我哋當然要就過嚟試吓菜🍴😋,今晚人唔算多👍🏻老闆介紹-頭盤刺身有海膽、鮮帶子同油甘魚,新鮮好味👍🏻主菜有龍蝦、鱈魚同燒豬仔,鮮嫩可口,食物依然保持水準👍🏻甜品拼盤就有朱古力心太軟、綠茶雪糕、法式焦糖燉蛋、芝士蛋糕同檸檬奶凍👍🏻餐廳服務一流,侍應隨傳隨到,幫手影相、加水加酒都絕對冇問題👍🏻,每人食咗四百幾蚊👍🏻最緊要可以同朋友响一個舒適寧靜嘅地方一齊聊聊天享受美食🍴,輕輕鬆鬆又一個晚上👍🏻
老闆介紹-頭盤刺身有海膽、鮮帶子同油甘魚,新鮮好味👍🏻
主菜有龍蝦、鱈魚同燒豬仔,鮮嫩可口,食物依然保持水準👍🏻
頭盤刺身
龍蝦