2019-08-28
今晚我嘅好朋友生日,我刻意揀間有情調嘅餐廳。呢到好近地鐵站,好易去。我同朋友叫左兩個set dinner , 呢到嘅set dinner 好吸引,好豐富。店員仲有介紹而家有優惠,只要係Facebook 禁Like 同埋Share就有飲品買一送一 !今日嘅沙律係松葉蟹肉海草沙律配胡麻汁,本身以為係set dinner既沙律,應該都係普普通通,點知質素比我預期既高好多。沙律份量都算足,最重要係松葉蟹肉好多好新鮮,配埋胡麻汁好鮮味。 前菜就係輕煎日本帶子,醬油漬三文魚子配自家製香草醬,作為前菜份量岩岩好,而且質素非常高。帶子一食已經知好新鮮,而且煎得好有功夫,熟透之餘又保持鮮嫰,配埋帶有鹹香又新鮮既三文魚子,成個感覺好鮮美。而香草醬亦值得一讚,可能因為係自家製,可以配合返香港人口味,食味好易入口,仲好感受到香草既清香。 是日餐湯羅宋湯都算高質,唔單止味道正宗香濃,仲有唔少蔬菜,健康又好飲。 終於到主角就係檸檬牛油汁焗智利黑鱈魚伴青蘋果莎莎。鱈魚係高質食材,唔單止好鮮嫰,仲好結實好重鱈魚味,當然製作火侯都要一讚。除左食材本身,調味亦做得非常好,醬汁既有鹹香亦有酸甜既味道,而且各種味道都混合得恰
終於到主角就係檸檬牛油汁焗智利黑鱈魚伴青蘋果莎莎。鱈魚係高質食材,唔單止好鮮嫰,仲好結實好重鱈魚味,當然製作火侯都要一讚。除左食材本身,調味亦做得非常好,醬汁既有鹹香亦有酸甜既味道,而且各種味道都混合得恰如其分,盡顯功夫。
而另外一個就係燒美國頂級牛柳配燒汁,點左5成熟,所以食落比較生,但正因為咁更加欣賞呢道菜,因為更加食到牛柳既高質水準。牛柳肉質好細嫰,而且每一啖都充滿牛既鮮味,而外層又煎得好香,兩種截然不同既口感同味道配合得好好。
呢杯Green tea latte味道唔算好濃,就算唔係飲開既都好易入口,加上綠茶味好香,睇得又飲得。
我見到鋪頭裏面有啲房,就問下店員先知呢有得包場, 同有包箱,下次真係可以開party!