2019-08-17 32 浏览
餐廳好有氣氛暗暗地好浪漫仲會播住啲英文歌我地叫左個徳國炸豬手外脆內軟 個皮炸到好脆勁香口 仲要啖啖肉另外配左個醬 好特別酸酸甜甜 好中意同豬手勁夾!揀左兩杯野飲都好足料👍🏿
餐廳好有氣氛
酸酸甜甜 好中意
同豬手勁夾!
揀左兩杯野飲都好足料👍🏿
2019-08-17 35 浏览
今日同朋友午餐,見有新餐廳總要試試我們食兩點,人潮散左唔多人叫左刺身丼同魚個刺身好食,魚都好好味,煎得剛好,魚肉滑身,味道很好不覺咸環境亦舒服店員態度可以但如果可以加多一點笑容會錦上添花☺️
今日同朋友午餐,見有新餐廳總要試試

我們食兩點,人潮散左唔多人

叫左刺身丼同魚

刺身好食,魚都好好味,煎得剛好,魚肉滑身,味道很好不覺咸

環境亦舒服

店員態度可以但如果可以加多一點笑容會錦上添花☺️
2019-08-17 31 浏览
Walk in 即刻比到位 周圍環境唔錯 唔嘈 適合傾計嘅地方 服務員態度積極 主動 至於食物方面Order Set C前菜味道還可以牛扒7成熟 食起上來似食香口膠每一淡都有極重苦味 (燶到苦)食物方面 10分 比盡3分 1分 醬汁唔錯 2分帶子味道
Walk in 即刻比到位
周圍環境唔錯 唔嘈 適合傾計嘅地方
服務員態度積極 主動
至於食物方面
Order Set C
前菜味道還可以
牛扒7成熟
食起上來似食香口膠
每一淡都有極重苦味 (燶到苦)
食物方面 10分 比盡3分
1分 醬汁唔錯 2分帶子味道

2019-08-16
2019-08-15 46 浏览
自從官塘市區開始重建後,工廠區亦多左好多大廈重新翻新活化。今次黎到依間新落成既商業大廈,位於官塘區APM既附近~由官塘港鐵站行過去大約5分鐘到,首先由A出口行去apm,再經Apm去到港貿中心落電梯轉右,行過幾棟大廈就到。餐廳位於國基集團中心  4/F 既位置。餐廳有室外同室內選,室外既空間可以望到巧明街既景色。室外 & 室內 環境室內仲有兩間既房可以用作舉辦派對~飲品Okinawa Bay海洋特飲非常有玩味,一開頭好似沙灘般既顏色,攪拌後就會呈獻深海既藍色,非常過癮。Mango Rita 芒果冰沙,好香芒果味,夏天黎番杯冰沙真係爽歪歪~食物一行二人,叫左2個dinner set。分別係 法式紅酒燴羊膝 & 燒牛柳配燒汁伴黑松露。沙律沙律裡混左魚肉碎,味道豐富左,令到個沙律無咁單調。頭盤頭盤係煎帶子,個帶子非常大粒,配上魚子同特別既海膽慕絲非常鮮甜美味。南瓜湯及餐包南瓜湯既味道算不錯,味道比較偏甜,南瓜味幾濃。法式紅酒燴羊膝羊滕炆得非常腍身,亦都無羊羶味,調味亦都恰到好處。燒牛柳配燒汁伴黑松露朋友怕食生肉,要求牛扒7成熟。牛扒雖然7成熟,但肉質一D都唔會鞋,証明牛扒既質素係幾好。甜品食完
自從官塘市區開始重建後,工廠區亦多左好多大廈重新翻新活化。
今次黎到依間新落成既商業大廈,位於官塘區APM既附近~
餐廳位於國基集團中心  4/F 既位置。
餐廳有室外同室內選,室外既空間可以望到巧明街既景色。

室外 & 室內 環境

室內仲有兩間既房可以用作舉辦派對~

飲品

Okinawa Bay

Mango Rita
芒果冰沙,好香芒果味,夏天黎番杯冰沙真係爽歪歪~

食物

沙律

沙律裡混左魚肉碎,味道豐富左,令到個沙律無咁單調。

頭盤

南瓜湯及餐包

南瓜湯既味道算不錯,味道比較偏甜,南瓜味幾濃。

法式紅酒燴羊膝

羊滕炆得非常腍身,亦都無羊羶味,調味亦都恰到好處。

燒牛柳配燒汁伴黑松露

甜品

食完主菜,當然要上甜品。一見到個Cheesecake就開心,個賣相擺碟都非常有心思。

總結
餐廳既質素相當不錯,佔地空間非常大,店鋪亦都好寬敞。坐係室外可以望到觀塘既景色,夜晚既時候更加迷人。價錢黎講性價比都唔錯!
值得推介!
  • 法式紅酒燴羊膝
  • 燒牛柳配燒汁伴黑松露
2019-08-15 2011 浏览
約左朋友係觀塘食飯,揀左一間新開既西餐廳諗住据下靚扒🤭餐廳距離地鐵站幾分中,位於巧明街一座全新商廈全層地方寬敞,環境薰暗得黎唔會感覺太高檔次,傾計好舒服☺️Grilled U.S. prime Angus Rib Eye Steak (12oz) $348 Rib-eyes grilled 得好香,嗌medium rare,真係煎到三成熟,入面仲見紅☺️肉質十分軟熟嫩滑,完全無筋位脂肪比較多,所以牛油味相對好香,但亦會比較油膩個人就最中意牛油香濃既牛扒🤤12oz份量都幾多,兩個女仔食都會剩少少呢個價錢有呢個質素同份量,很不錯喔👍🏻有南瓜薯蓉🎃同少少瓜伴碟,薯蓉好香牛油味偏重🉐🉐🉐👍🏻👍🏻👍🏻Pan-fried Foie Gras with Red wine pear $138鵝肝厚砌好有質感外面煎到微焦,入面仲有少少軟心👍🏻配上酸Mei Mei 既紅酒梨減低鵝肝油膩感👌🏻Baked Escargot Bourguignonne with Garlic herb (half dozen) $118 田螺賣相好精緻底部用厚厚既南瓜薯墊底螺肉彈牙,調味偏淡d,清清地中和翻頭兩道濃味既菜👌🏻Cae
約左朋友係觀塘食飯,揀左一間新開既西餐廳諗住据下靚扒🤭
餐廳距離地鐵站幾分中,位於巧明街一座全新商廈全層

地方寬敞,環境薰暗得黎唔會感覺太高檔次,傾計好舒服☺️

肉質十分軟熟嫩滑,完全無筋位
脂肪比較多,所以牛油味相對好香,但亦會比較油膩
個人就最中意牛油香濃既牛扒🤤

12oz份量都幾多,兩個女仔食都會剩少少
呢個價錢有呢個質素同份量,很不錯喔👍🏻
有南瓜薯蓉🎃同少少瓜伴碟,薯蓉好香牛油味偏重
🉐🉐🉐👍🏻👍🏻👍🏻

鵝肝厚砌好有質感
外面煎到微焦,入面仲有少少軟心👍🏻
配上酸Mei Mei 既紅酒梨減低鵝肝油膩感👌🏻

田螺賣相好精緻
底部用厚厚既南瓜薯墊底
螺肉彈牙,調味偏淡d,清清地中和翻頭兩道濃味既菜👌🏻

Caesar Salad 🥗 $88
嗌得太多油膩野,決定嗌翻個沙律清清地
最classic既Caesar salad😚
羅紋生菜好新鮮鮮甜,咬落爽脆👍🏻👌🏻
Caesar醬份量適中,撈得好匀,想再清d既建議嗌小醬喔👌🏻
Caesar Salad

餐廳同全座building同係新開
Menu選擇唔算好多,大多都係d大路野,食物質素好唔錯,推介🉐🉐
2019-08-12
Caesar Salad
2019-08-15 47 浏览
幫公司活動搵緊可以包場嘅餐廳,搵到呢間環境唔錯仲可以私人包房,室內外座位都有呢,順便食埋晚餐免費嘅包包唔錯啊,好軟熟風乾火腿(36個月)$198風乾火腿唔錯,唔會太咸,配提子、核桃同餅,送酒一定好正煎法國鵝肝紅酒梨$138鵝肝入口即融,紅酒梨可以減低油膩感白酒青口$138法國藍青口唔係成日都有架,見到有就一定要食啦,店員教路用手攞住青口再連埋汁放入口吸,真係滋味好多黑毛豬(有骨扒)$198黑毛豬非常出色,切開係淡粉紅色,好多肉汁跟住流出,好juicy,完全唔鞋口Apple Juice $28店員話有個新優惠時段12:00至17:00 免收加一,下次可以嚟食lunch

免費嘅包包唔錯啊,好軟熟

風乾火腿(36個月)$198

風乾火腿唔錯,唔會太咸,配提子、核桃同餅,送酒一定好正

煎法國鵝肝紅酒梨$138

鵝肝入口即融,紅酒梨可以減低油膩感

白酒青口$138

黑毛豬(有骨扒)$198

Apple Juice $28

2019-08-14 70 浏览
收工想揾間舒服既餐廳同朋友食個飯吹下水,見到觀塘開左間新既餐廳就試一試佢。餐廳好易揾,一入到去覺得好高級,好舒服,唔會太嘈又可以同朋友暢所欲言。我地首先點左個黑松露蘑菇湯,好濃郁既黑松露味,再加埋個餐包,可以中和返個味道。之後再點左個鵝肝黑松露菌燴飯,鵝肝好大塊,份量十足,再加上燴飯好重黑松露味,好好食。之後仲叫左個安格斯牛柳,我地叫左6成熟,一上菜就覺得菜式裝飾得好精緻,至於牛食落去唔錯又唔會太乾。最後叫埋個飲品,我地就揀左bistro la Bon special for two, 佢係清酒溝白桃沙冰,甜甜地,唔會好濃既清酒味,易入口,岩女仔飲。

隱世高手四個字用黎形容BISTRO LA BON 呢間位於觀塘商廈新開既高級西餐廳絕對貼切好多時候我地去”搵食” 都會選擇係大街大巷既餐廳, 但事實上有好多秘密後花園等待我地發掘. BISTRO LA BON 就係其中一個. 佢位於觀塘一間新既商業大樓, 沿觀塘廣場方向直行,大約7至8分鐘行到。餐廳嘅環境相當舒適, 地方好大好乾淨, 樓底高, 座位之間有好多空間, 就算多人都唔會覺得嘈吵感覺.一坐低就被呢幾個好有卓頭既新張優惠吸引: MENU 方面有FOOD MENU 同埋DRINK MENU 。食物種類多而且配撘新鮮,而DRINK MENU 有好多啤酒選擇,亦有原支餐酒,也提供 By Glass。由於其中一個新張優惠每位食滿$300 就可以有一大碗免費刺身送上實在太吸引, 最後我和男朋友都點了SET DINNERSET DINNER MENU 的食物全都是上等, 沙律頭盤有松葉蟹帶子三文魚子. 而主菜方面我地分別點了羊膝及銀鱈魚。首先上場就係刺身一大碗包括三文魚, 池魚及牡丹蝦, 份量比我想像還要豐盛, 最令我念念不忘係兩隻肥美牡丹蝦, 超級鮮甜。而且我喜歡佢地不吝嗇放在刺身旁的配菜

一坐低就被呢幾個好有卓頭既新張優惠吸引:

首先上場就係刺身一大碗包括三文魚, 池魚及牡丹蝦, 份量比我想像還要豐盛, 最令我念念不忘係兩隻肥美牡丹蝦, 超級鮮甜。而且我喜歡佢地不吝嗇放在刺身旁的配菜沙律菜, 而且沙律菜十分新鮮。

之後就係呢個松葉蟹沙律, 呢個沙律絕不欺場, 松葉蟹肉份量十足,而且配上芝麻醬令松葉蟹既甜味更加突出。

沙律之後先上頭盤帶子。雖然只係一粒帶子, 但已經融化左我既心。除左帶子質地非常有彈性, 以及三文魚子同埋海膽醬配合得天衣無縫外, 我十分欣賞呢碟頭盤既擺碟藝術, 睇得出佢地重視食物既態度。

至於餐湯係磨菇忌廉湯。呢個湯未令我覺得特別深刻, 因為整體欠缺味道。反而我喜歡載湯的那個陶瓷碟, 好有藝術格調。

到主角出場, 就係我地之前點既羊膝及銀鱈魚。兩碟主菜都係色香味俱全。 首先視覺方面睇得出佢地花左心思係擺碟上面, 令到我地品嚐味道之前已經滿足了視覺。至於味道方面, 因為我個人不太好羊, 所以好難作出任何評論。我試左幾口, 發覺佢地用一個好特別既汁好有技巧地減低羊既膻味, 加上肉質好嫩滑, 值得一試。

至於我至愛既銀鱈魚, 實在係我香港食過數一數二既好味。皮脆肉嫩有鮮味, 最令我回味既係佢入口即溶既口感, 配上銀鱈魚汁亦係一個味覺上既享受。

最後甜品分別有咖啡布甸同埋藍莓芝士蛋糕, 賣相雖然未算得上特別, 但味道撘夠, 特別係咖啡布甸, 質地好滑,咖啡味濃, 超讚

後記

一間餐廳要成功地取得客人讚賞在食物質素方面固然重要, 但要真正感動客人內心除左食物之外, 係其他方面既誠意堅持都好重要。 呢樣野係BISTRO LA BON 上真切體會到,以一間剛剛新開一個月既餐廳能做到色香味俱全確實十分難得,希望佢地能夠繼續堅持呢種精神。
2019-08-14 1357 浏览
經常在觀塘出沒的我,發覺這裡有幢新大廈,有間新的西式餐廳,今天決定來試試看!十分喜歡餐廳的裝修,地方十分寬敞,有室內及室外露天座位,非常舒適!餐牌有不同種類的食品,如頭盤沙律、湯、主菜、扒類等。原來有Happy Monday / Wednesday 晚上6:00後Main Course 買一送一優惠!可惜今天是星期二,唯有下次星期一或三來享用!我們點了Set Dinner松菜蟹肉海草沙律配胡麻汁這個有驚喜!蟹肉新鮮,而且份量很多,每一口都有鮮甜的蟹肉味,而沙律用材新鮮,胡麻汁份量剛好!輕煎日本帶子。醬油漬三文魚子。自家製香草醬賣相精緻!日本帶子生熟程度剛好,每一口都有香煎的味道。而三文魚子新鮮,香草醬與日本帶子的配搭不錯是日餐湯及餐包是羅宋湯,配料份量頗夕的,十分欣賞這個餐包,是熱哄哄的,而且帶有香草及蕃茄味檸檬牛油汁焗智利黑鱈魚伴青蘋果莎莎賣相吸引,鱈魚新鮮,非常嫩滑,配上酸酸甜甜的醬汁,十分醒胃,值得推薦!沒想到配料份量是頗多的!甜薯十分香甜,南瓜及瓜類也有用心烹調過燒美國頂級牛柳配燒汁點了牛柳5成熟,生熟程度剛剛好!牛柳肉質鮮嫩,配上燒汁,口感及味道不錯!同樣是用心烹調配料,令人

餐牌有不同種類的食品,如頭盤沙律、湯、主菜、扒類等。

!可惜今天是星期二,唯有下次星期一或三來享用!

我們點了Set Dinner

餐湯
餐包

是日餐湯及餐包

燒美國頂級牛柳配燒汁

點了牛柳5成熟,生熟程度剛剛好!牛柳肉質鮮嫩,配上燒汁,口感及味道不錯!同樣是用心烹調配料,令人喜出望外

檸檬茶

我們點了檸檬茶,是十分大杯的!
奶凍

這個奶凍十分香滑,配上像羅拔臣啫喱黑加倫子味的醬汁,配搭新穎

埋單時餐廳店員有提到這裡可以包場,如果與一大班朋友慶祝都可以考慮到這裡包場搞party!

這間餐廳CP值十分高,值得一試!
2019-08-13
餐湯
餐包
檸檬茶
2019-08-13 102 浏览
今晚同好耐無見嘅朋友相約喺呢間新開嘅餐廳catch up下近況,放底最近共通嘅壓力,輕輕鬆鬆開開心心地過一晚❤️ .呢度地方相當闊落,佈置燈光有氣氛💯.定價方面屬於中位,dinner set大概$200至$300 per head,比較驚喜嘅係有三個唔同嘅試業優惠,包括1. Main course 買一送一2. 送飲品(唔太記得detail👻) 3. 每人食滿$300,送特盛刺身一份食客可以三揀一,我哋就揀咗特盛刺身.刺身嘅份量真係好多,而且presentation極靚🥰 味道方面亦係水準發揮,好新鮮呢。免費優惠黎講絕對係超額完成!.蟹肉沙律,口味清新,蟹肉份量大方☺️👍🏻👍🏻.Soup of the day配餐包,我好鍾意個餐包,圓轆轆好可愛,有淡淡蕃茄香同酸甜🍅 .呢度嘅Appetizer係吸引我哋叫dinner set嘅原因🥰 煎帶子配三文魚子,佐青醬同海膽醬,賣相精緻❤️ 帶子鮮甜軟熟,我哋比較鍾意佐以青醬,氣味香濃,而且同帶子好夾!.main course我揀咗燒銀雪魚配醬油汁,非常推介啊!銀雪魚肉質鮮嫩有彈性,燒烤之後有淡淡焦香同脆口,點少少醬油汁就更加惹味👍🏻 而且係扒類之中比
呢度地方相當闊落,佈置燈光有氣氛💯
1. Main course 買一送一
2. 送飲品(唔太記得detail👻)
3. 每人食滿$300,送特盛刺身一份
食客可以三揀一,我哋就揀咗特盛刺身

蟹肉沙律,口味清新,蟹肉份量大方☺️👍🏻👍🏻

main course我揀咗燒銀雪魚配醬油汁,非常推介啊!銀雪魚肉質鮮嫩有彈性,燒烤之後有淡淡焦香同脆口,點少少醬油汁就更加惹味👍🏻 而且係扒類之中比較light嘅選擇~

薯菜同樣高質,薯蓉幼滑,我鍾意再點少少醬油汁或者黑椒鹽令到味道更豐富👻 油令令嘅蔬菜望落好吸引❣️內在有鎖住水份,食落香口但唔會令人覺得油膩。

朋友嘅grilled tenderloin都好好味,肉汁非常豐富,牛味香濃,同樣推介!

另外Main course嘅presentation都好出色呢❣

甜品係柚子慕絲,柚子味好香!而且個蛋糕都好濕潤,中間有啲柚子皮粒粒,配上少量嘅柚子醬,整體味道清香又清甜,正好可以消滯🥳

Mango calpis squash (non-alcohol),梳打飲品消暑一流~ 而且只有淡淡甜味,清新口味好適合呢餐豐富晚餐!

朋友今日約了我吃晚飯,他說觀塘巧明街開了一間高級西餐廳。一到達便發現餐廳面積很大,空間很闊落,佈置很舒適,餐具擺設很用心,還有露天的吃餐的地方,如果天氣稍涼一點,戶外真是一個不錯的選擇。我們今晚叫了set dinner,價錢不貴。新張期間,6時後每位消費每滿300元便送特盛刺身一客,真是很優惠。刺身來到的時候擺盤超級靚,特別的盤子,內裏放了乾冰,一放水的時候,如同仙境的刺身拼盤便令人眼前一亮,未吃已經十分吸睛。刺身新鮮味美,品質佳,為今晚呈現了一個愉快的開始。首先來的是松葉蟹肉海草沙律配胡麻汁,蟹肉沙律新鮮、配上黑醋更添風味,真好吃。輕煎日本帶子. 醬油漬三文魚子.海膽慕絲,大大粒的日本帶子煎得金黃香脆,質感爽軟多汁,鮮甜無比,再配上三文魚子加上海膽慕絲,吃起來絕佳配搭,真是極品享受。這裏的餐具很講究,連盛湯的盤子也不例外,餐湯是周打蜆湯,湯夠溫熱、濃稠、料多,真美味,配上餐包一起吃,我們十分滿足。西京燒銀鱈魚配龍澳醬油汁$288,大大塊的充滿油脂的銀雪魚,煎得金黃焦香,肉質嫩滑,味道鮮美,配上特別的醬汁,更提昇魚的味道層次,令我們讚不絕口!燒美國頂級牛柳配燒汁拌黑松露$298,單看賣
燒美國頂級牛柳配燒汁拌黑松露$298,單看賣相已已經非常美麗。廚師火喉控制得非常好,頂級牛柳最適合三成熟,因為能保留甜美的肉汁,吃的時候肉質鮮嫩呈粉紅色,口感滑,脂肪含量少,絕對是佳品。
最後還有一個精緻的奶凍,很香、很滑、很美、很好味,我們給滿分。今晚真是非常享受的一晚。

Bistro La Bon,每一碟菜式配搭均是精緻、講究,包括顏色、擺盤、餐具等,每一道菜都是用心製作,食材有質素,價錢也不貴,這裡絕對是高質有品味的西餐廳,我們異口同聲都說要推薦給身邊的朋友。
2019-08-08 1164 浏览
上網見到呢間開係apm 後面嘅觀塘西餐做緊開張優惠 我地係星期三夜晚7點黎食 有三個優惠可以揀!因為係Happy Monday/Wednesday 所以1800 後main course 買一送一!1800後 如果每人消費夠$300 就可以送刺身!Like facebook and share 飲品會買一送一! 我地揀送刺身 本身唸住送嘅應該普通啦 但係點知幾高質 佢d 刺身蝦大大隻好彈牙 仲有三文魚同吞拿魚都好新鮮 好鮮甜!個環境方面都係浪漫西餐廳feel 但面積都幾大 待應仲介紹話可以包場搞party 佢地仲有個室外場添!有Set dinner 可以揀 又或者可以揀一個main course 然後加$98 變set~ 個人覺得佢個set 好多野食 可以慢慢兩個人食足一晚🤤先上沙律 係松葉蟹肉海草沙律配胡麻汁 蟹肉係中間 份量都幾多 係好鮮味 同個芝麻汁好match🤤 跟住黎頭盤輕煎日本帶子、醬油漬三文魚子、海膽慕絲,個帶子一定要讚一讚,兩邊微微煎香,一刀切落去好滑溜,點上爆汁三文魚子 簡直perfect match!! 另外旁邊嘅海膽慕斯更係好特別 完全唔腥 仲有少少菠菜味 帶子點
1800後 如果每人消費夠$300 就可以送刺身

刺身拼盤

先上沙律 係松葉蟹肉海草沙律配胡麻汁
蟹肉係中間 份量都幾多 係好鮮味 同個芝麻汁好match🤤

跟住黎頭盤輕煎日本帶子、醬油漬三文魚子、海膽慕絲,個帶子一定要讚一讚,兩邊微微煎香,一刀切落去好滑溜,點上爆汁三文魚子 簡直perfect match!! 另外旁邊嘅海膽慕斯更係好特別 完全唔腥 仲有少少菠菜味 帶子點上特製嘅慕絲醬 份外好食🥰🥰

然後再黎餐湯同埋餐包~ 蜆肉忌廉湯 濃度剛好 亦有一粒粒蜆肉 麵包可以點湯更好味😆

我揀左個Dinner Set A 係法式紅酒燴羊膝 $278 個羊膝好大份 我第一次食呢個部份 原來係好多肉 不過肉身係偏腍 一切就碎 應該係因為用紅酒燴嘅時間較耐 所以佢都幾入味 羊so 位亦因為耐煮所以唔重🙈 另外我好鍾意佢個薯蓉 少許松露味 🤣
法式紅酒燴羊膝

而我朋友就叫左 德國炸豬手 $238 另加$98 做set~ 本身以為要整45 分鐘好耐 但係我地食食下頭盤沙律餐湯 都已經過左~ 呢個即炸份量好大份 外皮超級香脆 食落卜卜脆 肉質較厚實 豬肉嫩口!
燒德國豬手

最後上埋個甜品 係柚子慕絲!食一啖已經全部係柚子味 超濃郁😍
柚子慕絲

送埋凍檸茶 大大杯 再加埋佢本身有檸檬水免費飲 唔驚口渴👍🏻

2019-08-07
刺身拼盤
燒德國豬手
柚子慕絲
2019-08-05 114 浏览
好耐冇同班食肉獸bros們食餐好了,book左間新開靚餐廳。其實未食過,但見到個裝修就已經令人好有信心。以我經驗,有餐廳會用唔同途徑講自己幾勁幾勁,但講真既,裝修就點都冇得呃!你咩價位,入咩貨,咩格調都可以從裝修反映到出黎。如果啲野食唔係高級,又點會裝修得咁靚。呢間餐廳有埋露天位,方便我地呢d吸煙人士呼吸一下唔知你地有無試過食斧頭扒同腸仔拼盆要不停自己切,如果一班人一齊share食嘅話,呢到係可以幫你切開埋等大家可以好好享受。一邊食一邊傾計!腸仔有3款,蜜糖腸,辣肉腸同香草腸,適合唔同口味嘅人。斧頭扒係最期待嘅一個菜,果然無令人失望,牛係燒好外面果層,完全鎖住斧頭扒入邊嘅肉汁。唔使自己去切一份斧頭扒呢個係加分位黎。愛爾蘭生蠔:肉的厚度不算單薄,味道清甜,肉質爽脆,海水味較淡南非生蠔:勁易入口,creamy 得嚟特別鮮甜,海水味唔重亦唔太鹹,但又會食到濃濃嘅礦物質味道我哋平均消費過咗$300 ,送咗一個特盛刺身拼盆。刺生拼盆:三文魚好香魚油味,但意想不到嘅係刺生蝦同手掌一樣咁大隻,蝦肉生鮮,蝦頭啲膏都好豐富。於新開期間like and share佢哋嘅Facebook,嘢飲會有買一送一優
美國頂級斧頭扒
德國香腸拼盤

時令生蠔

我哋平均消費過咗$300 ,送咗一個特盛刺身拼盆。

於新開期間like and share佢哋嘅Facebook,嘢飲會有買一送一優惠。佢啲特飲幾靚下,不過更加期待之後可以品嚐佢哋自家品牌嘅紅酒

總結:我哋三個食肉獸,又食沙律,又飲黑松露湯,又食生蠔又食刺身又食德國腸,頂級斧頭扒,精選甜品再加特飲。飽到震,每人都只係$543。我地又坐得舒服,服務態度又好好!呢度真係十分岩傾計既一個好場地,絕對會回頭

2019-08-02
美國頂級斧頭扒
德國香腸拼盤
時令生蠔
2019-08-02 1095 浏览
首次光臨觀塘呢間嘅新開的高級西餐。入到門口,覺得地方好大裝修好靚其實餐廳原來仲有埋室外地方,仲要唔細,啱晒聚會。食物方面我叫咗1)銀雪魚2)黑松露湯3)特飲1)香煎鱈魚非常之impressive,用刀切條魚嘅時候,竟想不到佢係一篇篇咁起出嚟。完全係唔使切!你可以見到個魚肉光滑,入口非常之嫩滑好有彈性,亦有香香嘅魚油香,強烈推薦呀!呢隻鱈魚底層嘅薯蓉非常creamy,有調過味,正!黑松露野菌忌廉湯湯的份量好足! 夠兩個人飲湯面有加數塊黑松露片 + 忌廉汁,湯底有好多湯粒粒,真材實料既一碗湯。Bistro La Bon有好多款特飲,新張期間只要like and share咗Facebook就會飲料買一送一。呢款係snow white 白色朱古力沙冰,香濃份量多。等啲沙冰用咗更好飲另一杯係Summer Hawaii 攪勻左之後啲顏色就好似翠綠藍靛既海水咁,加埋粒紅色嘅櫻桃,好有渡假feel。杯野果味十足好fresh好解渴.餐廳新張期間仲有好多優惠。下午五點前入座免收+1;Happy Monday/Wednesday main course 買一送一;6pm 後每位消費滿300送特盛刺身一客好
首次光臨觀塘呢間嘅新開的高級西餐。
入到門口,覺得地方好大裝修好靚

其實餐廳原來仲有埋室外地方,仲要唔細,啱晒聚會。

食物方面我叫咗1)銀雪魚2)黑松露湯3)特飲

1)香煎鱈魚
香煎鱈魚

呢隻鱈魚底層嘅薯蓉非常creamy,有調過味,正!

湯的份量好足! 夠兩個人飲

呢款係snow white
Snow White

白色朱古力沙冰,香濃份量多。等啲沙冰用咗更好飲

另一杯係Summer Hawaii
Summer Hawaii

;6pm 後每位消費滿300送特盛刺身一客

好識做生意的餐廳!

香煎鱈魚
Snow White
Summer Hawaii
2019-07-28 355 浏览
觀塘工廠大廈不嬲都係搵食好地方,apm後面新開左間有室內有室外既高質西餐廳叫Bistro La Bon. 中午食飯黎過一次雖然比較趕但已經好有好感,$78蚊有set lunch,咁舒服既環境,仲有新張期野飲買一送一喎😘今次放咗工再黎,可以慢慢地享受一次喇。Bistro La Bon都成6千呎咁大,有兩間主題房,有室內有室外。仲有少女主題、文青主題的房間。夜晚調暗左個燈光後更有格調,適合情侶約會,室外及兩間大房亦好適合一大班朋友黎chill黎relax。室外位置即將開放,但現時亦可進內參觀,目測室外有10-15張枱。我同朋友選擇左綠油油嘅大房食野望到綠油油一片,頓時覺得工作嘅壓力暫時釋放晒。食物方面,餐廳話會用比午市更用心機用功夫的菜式,例如頂級巨型斧頭扒,USDA prime認証的安格斯肉眼扒,會用炭燒的方法去呈現俾食客。前菜我點左香煎帶子沙律。我食沙律係比較著重個醬料,好多餐廳會自己調配醬汁,我相信Bistro La Bon都有,佢地醬料似Honey Mustards 果隻味道但無咁甜,微甜+微酸的,幾開胃。個帶子比一般餐廳用的帶子更為大粒,而且係兩大粒 帶子表面微微煎香左,夠香前菜

我同朋友選擇左綠油油嘅大房食野
望到綠油油一片,頓時覺得工作嘅壓力暫時釋放晒。

前菜我點左香煎帶子沙律。
香煎帶子沙律配蜜糖黑醋汁

個帶子比一般餐廳用的帶子更為大粒,而且係兩大粒
帶子表面微微煎香左,夠香

前菜食完,野飲都上到。新張期間嘢飲買一送一,最高可以送同價的drinks. 於是我地一齊叫左杯特飲- Wild Berry Orange Squash黎飲.
WildBerry  Orange  Squash
呢款特飲係水果味的。望落去有四層layers ,色彩繽紛。佢最top最底果層係野莓,攪勻再飲,甜度剛好,好解渴。

白蘭地龍蝦湯
加咗白蘭地嘅龍蝦湯特別能帶出龍蝦嘅甜味,入口時濃濃的龍蝦味,半秒後龍蝦的香氣會伴隨白蘭地既後勁沖上鼻腔👍🏼

接着輪到鵝肝黑松露菌燴飯
我食得出有三種黑松露既組合。黑松露油,一塊黑松露片,黑松露碎。好香黑松露味。而塊鵝肝,更係加大碼既鵝肝
香煎法國鵝肝伴黑松露菌燴飯
share左半塊,依然係一個湯匙既size!

性價比夠晒高
最後到安格斯肉眼扒,有USDA Prime驗證過的。我地叫左Medium rare,大大份,2人份量。
美國頂級安格斯肉眼
牛扒係炭燒出黎的,相機影完後5分鐘後扒面依然香脆伴有煙熏味,內裏卻保持粉嫩的肉色。肉汁豐富,油脂因被燒過而變得更濃香

順帶一提,呢度牛扒餐廳有配燒汁,但因為牛扒本身嘅質素,配鹽食反而更加好食!

食完諗住埋單,先知原來餐廳為新張期間消費平均300送一客刺身。真係暈低
食咁飽仲有野送,下次再黎試下先得。

總結:地方大,格調好,岩聚會,野食選材好,野食大份,有優惠,服務好。值得一戰
香煎帶子沙律配蜜糖黑醋汁
WildBerry  Orange  Squash