2023-05-14 24 浏览
會安古城俾我最深刻印象就係成條街掛滿哂彩色燈籠🏮喺懷河遊船河放水燈🛶同埋喺街邊擔櫈仔食串燒🍢嚟到黃金海岸呢間越南餐廳, 一入門口就見到天花掛滿燈籠, 同喺會安見到嘅一樣, 回憶即時返哂嚟呀☕️🍸🥗越式生牛肉他他牛肉份量適中, 醬汁酸酸地幾開胃, 兩個人嗌嚟做前菜就啱嘞. 除咗連埋洋蔥, 檳榔葉同埋炒米碎一齊食, 佢仲有條油炸鬼, 同牛肉一齊食又幾夾🐖會安烤乳豬呢度嘅招牌菜一定要嗌. 外皮香脆, 肉質估唔到咁嫩滑🫰🏻同牛肉他他一樣, 乳豬可以切片連埋手工醃菜同香葉包喺生菜入面一齊食. 記得加埋佢個是拉差海鮮醬🙃🐮炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊炭燒完嘅和牛外面微燶, 入面仍然保持到肉質柔軟嫩滑, 唔會有乾嘅感覺🫰🏻點埋個甜甜地嘅焦糖魚露汁, 好快俾我哋清哂成碟🍸Cocktail Amy’s Martini, Virgin Mango-Orange Mojito都值得一試💛個人必食推介: 烤乳豬, 牛肉他他, M9和牛返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#越式生牛肉他他 ($148)#會安烤乳豬 ($268)#炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 ($328)#Cocktail ($60-80)

🥗越式生牛肉他他

🐖會安烤乳豬

🐮炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊

🍸Cocktail

💛個人必食推介: 烤乳豬, 牛肉他他, M9和牛

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#越式生牛肉他他 ($148)
#會安烤乳豬 ($268)
#炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 ($328)
#Cocktail ($60-80)
  • 越式生牛肉他他
  • 會安烤乳豬
餐廳位於黃金海岸,環境好chill,好有歐陸風情😍 今次食黎間越南餐廳裝修俾人好舒服嘅感覺,天花板嘅彩色燈籠真係好靚🤩 食物選擇多又高質👍🏻 性價比幾高😋/炭燒大蝦 $148/燒蝦好大隻🦐 口感爽口彈牙,加少少青檸味道更加清新!如果鍾意食辣嘅朋友可以點個青辣汁黎食👌🏻/炭燒雞肉串燒 $105/串燒好香口,點香菜菠蘿醬食甜甜地幾好食👍🏻/參巴醬炒通菜 $85/參巴醬係辣辣地嘅蝦醬,食落唔會太鹹,平時好怕d 炒通菜會好油,黎個又冇黎個問題😋/炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊 $328/牛肉煮得啱啱好,顏色粉嫩,口感相當軟熟,牛味突出👍🏻 點埋個焦糖魚露汁味道幾得意,同牛肉幾夾👌🏻/河內手撕三黃雞絲湯河 $118/河粉湯底清甜,雞肉嫩滑,清清地越食越開胃🥰/香芒蜜柚椰子雪葩 $72/本來已經食到好飽,但係都忍唔住要食埋個甜品!真係好好食😭全部生活都好甜好清新,芒果、椰子、蜜柚非常足料👍🏻 椰子雪葩唔會太甜👌🏻整體黎講,餐廳環境舒服,職員服務好好,食物質素都相當唔錯👍🏻食完嘢仲可以係門口打下卡🤣

/炭燒大蝦 $148/

/炭燒雞肉串燒 $105/
串燒好香口,點香菜菠蘿醬食甜甜地幾好食👍🏻
炭燒雞肉串燒

/參巴醬炒通菜 $85/
參巴醬炒通菜

/炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊 $328/
炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊

/河內手撕三黃雞絲湯河 $118/
河粉湯底清甜,雞肉嫩滑,清清地越食越開胃🥰
河內手撕三黃雞絲湯河

/香芒蜜柚椰子雪葩 $72/
香芒蜜柚椰子雪葩

炭燒雞肉串燒
參巴醬炒通菜
炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊
河內手撕三黃雞絲湯河
香芒蜜柚椰子雪葩
屯門黃金海岸向來是我喜歡的拍拖地點,看到一間很適合約會的新派越南菜,就跟老公去試試👫🍽️🍹😊餐廳外部是一幢鵝黃色的歐陸風格建築,裡面樓底特高,天花掛滿色彩繽紛的手工燈籠,營造一派越南會安古鎮風情🇻🇳🏮🏮🏮 這一整個星期都陰天甚至下雨,難得到訪當日天晴又涼爽,加上門口幾棵鳳凰木正好開花,坐在室外或室內都令人悅目娛心🌞🌬️🌳🌺食物和服務均有水準,甜品尤其充滿驚喜:🔸烤焗茄子蟹肉沙律 ($118)烤焗後的醬汁茄子鮮甜爽嫩,配上芬芳香氣的蒔蘿、芫茜,還有啖啖蟹肉,是道清新開胃的沙律🍆 🌿☘️🦀🥗🔸炭燒澳洲頂級M9和牛(Bavette) ($328)Bavette指牛隻的後腰脊翼板肉,具有濃郁的牛肉味和豐富的風味。炭燒的烹調方法讓牛排外焦內嫩,搭配餐廳調製的焦糖魚露汁更美味可口🐂🥩🔸薑黃烤鱸魚 ($228)魚皮烤得色澤金黃、微焦香脆,新鮮魚肉吸收了薑黃粉的精華,嫩滑帶點辛香。魚身表面還撒上我摯愛的蒔蘿和花生碎,還可以用生菜包裹清甜柚子肉、彈牙檬粉、九層塔和魚肉一起品嚐🐟🌿🥜🍝☘️🔸Affogato ($72)一向覺得Espresso + Mövenpick馬達加斯加波本香草的Vanilla雪糕是絕佳搭配

食物和服務均有水準,甜品尤其充滿驚喜:
🔸烤焗茄子蟹肉沙律 ($118)
烤焗茄子蟹肉沙律

🔸炭燒澳洲頂級M9和牛(Bavette) ($328)
炭燒澳洲頂級M9和牛

🔸薑黃烤鱸魚 ($228)
薑黃烤鱸魚

🔸Affogato ($72)
一向覺得Espresso + Mövenpick馬達加斯加波本香草的Vanilla雪糕是絕佳搭配。這天試了越南Espresso + 餐廳自家製「蓮花焦糖餅雪糕」版本的Affogato很是驚艷🍪🍨☕😍😍😍
蓮花餅乾(Lotus Bakeries)於1932年在比利時創立,帶有焦糖與肉桂的甜香味,搭配茶飲、咖啡都絕佳。餐廳很聰明的選用這款百搭餅乾來製作雪糕,讓各種甜品加分不少🍪😋👍

Affogato

🔸焦糖爆谷香蕉 ($72)
這款甜品同樣搭配餐廳自家製的「蓮花焦糖餅雪糕」,雪糕裡面有酥脆、帶有焦糖與肉桂香的比利時蓮花餅乾碎,其他配料還包括脆口爆谷、用火槍燒過的焦糖香蕉、酸酸甜甜的紅桑子,色彩繽紛、口感豐富🍪🍪🍨🍿🍬🍌🍓😋👍
焦糖爆谷香蕉

2023-05-09
烤焗茄子蟹肉沙律
炭燒澳洲頂級M9和牛
薑黃烤鱸魚
焦糖爆谷香蕉
2023-05-13 71 浏览
餐廳充滿越式風情, 天花掛滿燈籠, 樓底好高, 充滿空間感, 周圍都用上藤同木做配搭, 好有渡假氣氛, 枱與枱之間有舒適距離, 坐得好舒服。𓊈越式生蝦刺身 $𝟷𝟹𝟾𓊉同平時泰式生蝦有少少唔同, 用上越南虎蝦配柑桔魚露汁, 另外仲有好多青檸, 虎蝦肉質爽嫩彈牙, 醬汁帶有少少酸味非常清新。𓊈脆炸軟殼蟹 $𝟷𝟸𝟾𓊉軟殼蟹炸得好酥脆, 唔會太多粉, 每啖都食到蟹肉, 下面嘅青木瓜絲整得好好食, 酸酸地好開胃。𓊈炭燒豬腩串燒 $𝟽𝟾𓊉豬腩肉串好邪惡, 有一層厚厚嘅脂肪, 充滿油脂感, 加埋魚露焦糖汁, 酸酸甜甜好好食!𓊈參巴醬炒通菜 $𝟾𝟻𓊉參巴醬由辣椒, 蒜頭, 乾蝦, 香茅等香料混合而成, 味道香辣, 通菜炒得清爽, 2者味道好夾。𓊈炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $𝟹𝟸𝟾𓊉和牛後腰脊都幾大塊, 每塊都燒得好粉嫩, 肉質結實有嚼勁, 幾juicy, 側邊配有焦糖魚露汁可以蘸點, 幾好食。𓊈Iced Lemon Tea $𝟺𝟶𓊉檸檬茶都幾大杯, 味道正正常常。𓇊 整體食物質素都好好, 店員友善, 環境空間好舒適, 感覺好 Chill, 值得推介!

𓊈越式生蝦刺身 $𝟷𝟹𝟾𓊉

𓊈脆炸軟殼蟹 $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈炭燒豬腩串燒 $𝟽𝟾𓊉

𓊈參巴醬炒通菜 $𝟾𝟻𓊉

𓊈炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $𝟹𝟸𝟾𓊉

𓊈Iced Lemon Tea $𝟺𝟶𓊉
檸檬茶都幾大杯, 味道正正常常。

2023-05-12 215 浏览
同朋友差唔多半年冇見,今晚終於約出嚟食飯,諗住過嚟黃金海岸浪漫一下。見到呢間餐廳幾有情調,個環境都唔錯,有嘢食有嘢飲,啱晒敘舊。首先我想講吓佢呢度杯水都幾特別,一飲落去真係好清新。因為除咗普遍嘅薄荷葉同檸檬之外,佢仲加咗士多啤梨同青檸,令到杯水甜甜地,都幾特別。食得東南亞菜,當然唔少得食蝦刺身,佢個蝦刺身係用咗魚露,啲蝦都好新鮮好爽口,幾好食。食完個前菜就食埋個柚子沙律,因為朋友戒左牛,所以今晚全海鮮。都係鮮蝦柚子沙律,好開胃,啲柚子好Juice,酸酸甜甜好好味。煮食方便我揀咗個咖喱軟殼蟹配法包。佢個軟殼蟹都好足料,我諗住第一隻蟹,點知佢比夠你兩隻,真係細食少少都搞唔掂。另外,佢個包都唔錯,趁熱食,外脆內軟熟,加埋蛋咖喱,真係好邪惡,但係又好好味。然後我哋叫咗個燒鱸魚,佢個鱸魚係已經起咗骨,基本上都係啖啖肉。佢啲魚肉真係好滑,再加埋啲粉同柚子,點埋魚露同埋青檸辣汁,真係好好味。食飽之後我哋仲叫咗杯Cocktail飲,朋友叫咗杯蜜桃荔枝馬天尼,佢呢度啲Cocktail真係童叟無欺,絕對冇溝水。而我呢個好奇寶寶就叫咗一杯好特別嘅馬天尼,佢入邊會有朱古力醬,Tequila底,布冧,最特別嘅係

而我呢個好奇寶寶就叫咗一杯好特別嘅馬天尼,佢入邊會有朱古力醬,Tequila底,布冧,最特別嘅係辣椒。成杯嘢甜得來又辣辣哋幾過癮,都幾有特色。
2023-05-11
呢間餐廳既菜式獨具特色 超級高質🥰菜式令人驚喜 服務仲係100分👍🏻👏🏻特色蛋咖喱炒軟殼蟹 $198🦀蟹身軟嫩多汁 沾上鮮美既咖喱汁口感絕佳😋咖喱蛋汁淋係蟹身 增添口感☺️越式牛肉三文治 $138 🥪咬落第一啖 牛肉軟嫩多汁 配上越南法包味道非常清新爽口😍肉碎炒椰菜花 $98🥦椰菜花炒得岩好 唔會過淋😋保存了椰菜花原本清甜味道 加上爽口既肉鬆同肉碎 完美地融合🤭炭燒雞肉串 $105炙烤得十分香口 肉質鮮嫩 再加上炭燒既香氣味道更加突出 非常適合做小食🥳香茅燒雞臘腸飯 $158 燒得剛好既雞肉同臘腸飯 配清新既香茅味道 真係好滿足😌牛油雞翼 $88被外表既金黃色澤吸引住 入口層次感豐富外皮炸得金黃酥脆 再配上濃郁既牛油味😋Bistro Hoi An📍屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖
呢間餐廳既菜式獨具特色 超級高質🥰

被外表既金黃色澤吸引住 入口層次感豐富
外皮炸得金黃酥脆 再配上濃郁既牛油味😋

Bistro Hoi An
📍屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖
是晚來到充滿外國風情的屯門黃金海岸內一間以越南會安命名的新派越南餐廳,餐廳設有室內、室外座位,室內掛有竹籐吊燈及多盞彩色燈籠作為裝飾,裝潢充滿越式風情又帶摩登風格🏮炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328Medium rare,肉質粉嫩,口感軟腍,有肉香,伴菜有醋醃蘿蔔、青瓜片、苜蓿、車厘茄、芽菜等,配蘸焦糖魚露汁會安烤乳豬 $268皮脆肉嫩!好食!必點!😋乳豬,燒烤火喉拿捏得很好!👍🏻 外皮烤得十分薄脆!入口有乳香,肉質纖維十分嫩滑,似食名店海南雞一樣的軟嫩口感!伴菜有醋醃蘿蔔、青瓜件、金不換、生菜,配蘸是拉差海鮮醬越式生蝦刺身 $138越南虎蝦,有8隻,提鮮調味醬汁以3種魚露混合而成,分別是柑桔魚露汁、焦糖魚露汁、40度魚露焦糖爆谷香蕉 $72自家制Lotus焦糖餅雪糕,質感軟糯稠滑,入口充滿肉桂焦糖香和奶香!配合埋raspberry、焦糖爆谷及經微微燒烤的香蕉,底層再墊有Lotus焦糖餅碎!好味!喜歡!😋參巴醬炒通菜 $85通菜,分量多,與味道鹹香的參巴醬快炒Virgin Mango-Orange Mojito $60Strawberry Caphe Sua Da 50 $50__

炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328

會安烤乳豬 $268
皮脆肉嫩!好食!必點!😋
伴菜有醋醃蘿蔔、青瓜件、金不換、生菜,配蘸是拉差海鮮醬

越式生蝦刺身 $138

焦糖爆谷香蕉 $72

參巴醬炒通菜 $85
通菜,分量多,與味道鹹香的參巴醬快炒

_______________

Bistro Hoi An (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下1A號舖

_______________
-𝘽𝙞𝙨𝙩𝙧𝙤 𝙃𝙤𝙞 𝘼𝙣 👒雖然住係屯門 但係去黃金海岸既次數真係少之有少趁住近排天氣幾好 就去兜左個圈 吹下海風 當係渡假 兼食番個令Lunch今次坐左係餐廳較入既位置 樓底高而天花板掛滿燈籠 成個空間感十足充滿越南風情 座位闊落 坐得好舒服🦐越式生蝦刺身 ($138)呢個同平時食既泰式生蝦刺身好唔同用上越南虎蝦 隻隻肉質紮實飽滿咬落口感較為厚實富彈性 蝦味濃郁而調味就係用左乾蔥 柑桔魚露汁 鹹鮮又帶有柑桔白 連埋乾蔥食好香口惹味 幾好味!🦀烤焗茄子蟹肉沙律 ($118)食呢個果陣記住要將所有食材一次過先夠好味!蟹肉既份量其實比想象中多 將烤過茄子 蟹肉 薄荷葉 香草 青檸一齊食 味道層次好豐富 係一道好清新既開胃菜🦀河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬 ($135)想講呢間餐廳畀既蟹肉份量真係相當慷慨!!入面仲有大量既肉碎 大蝦 蕃茄等等口感好多層次 特別要讚下個海鮮濃湯真係好夠味會令人不知不覺飲晒成碗湯呢~~🥩香茅燒牛肉撈檬 (125)呢個份量比想象中多 無論係粉定係牛肉都係當中既配菜都比其他餐廳豐富~有香菜 自家制酸菜 花生 乾蔥 炒洋蔥 蘿蔔絲等等🦀特式蛋咖哩炒軟殼蟹 ($198)呢個真
𝘽𝙞𝙨𝙩𝙧𝙤 𝙃𝙤𝙞 𝘼𝙣 👒

雖然住係屯門 但係去黃金海岸既次數真係少之有少
趁住近排天氣幾好 就去兜左個圈
吹下海風 當係渡假 兼食番個令Lunch
今次坐左係餐廳較入既位置 樓底高

而天花板掛滿燈籠 成個空間感十足
充滿越南風情 座位闊落 坐得好舒服

🦐越式生蝦刺身 ($138)
呢個同平時食既泰式生蝦刺身好唔同
用上越南虎蝦 隻隻肉質紮實飽滿
咬落口感較為厚實富彈性 蝦味濃郁
而調味就係用左乾蔥 柑桔魚露汁
鹹鮮又帶有柑桔白 連埋乾蔥食好香口惹味 幾好味!

🦀烤焗茄子蟹肉沙律 ($118)
食呢個果陣記住要將所有食材一次過先夠好味!
蟹肉既份量其實比想象中多
將烤過茄子 蟹肉 薄荷葉 香草 青檸一齊食
味道層次好豐富 係一道好清新既開胃菜

🦀河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬 ($135)
想講呢間餐廳畀既蟹肉份量真係相當慷慨!!
入面仲有大量既肉碎 大蝦 蕃茄等等
口感好多層次 特別要讚下個海鮮濃湯真係好夠味
會令人不知不覺飲晒成碗湯呢~~

🥩香茅燒牛肉撈檬 (125)
呢個份量比想象中多 無論係粉定係牛肉都係
當中既配菜都比其他餐廳豐富~
有香菜 自家制酸菜 花生 乾蔥 炒洋蔥 蘿蔔絲等等

🦀特式蛋咖哩炒軟殼蟹 ($198)
呢個真係好唔錯 不過真係要趁熱食!!
軟殼蟹一共有4隻 隻隻體積都好有份量
啖啖肉 撈埋蛋咖哩真係好香口 冇得輸
味道上係少少偏甜 可以配埋迷你法包一齊食 性價比好高!

🐣香茅椰糖烤三黃雞 (186/半隻)
當日既重點莫過於三黃雞 絕對可以為呢個再回頭!!
炸三黃雞既程度接近係完美
因為香茅椰糖係雞皮表面薄脆地包裹住
一咬開入面好多汁嫰滑 配埋會安三風味汁
甜得黎都好香口 真心必試呢個!!

🐷炭燒豬腩串燒 ($78/2pc)
豬腩肉既 多層脂肪同瘦肉間隔分明 口感極佳
醬汁方面係用左花生 魚露焦糖汁混合
甜甜鹹鹹 神奇地呢個組合唔會覺得好肥膩

2023-04-28
午餐
2023-05-05 27 浏览
黃金海岸一向俾人有渡假感覺,最近仲新開一間越南菜,不論係裝修定係食物質素都非常有睇頭。首先餐廳樓底非常高,天花仲掛住色彩繽紛嘅燈籠,非常有越南感覺亦都好igable。另外仲有室內同室外嘅位置可以選擇,環境真係幾舒服,chill !! 烤焗茄子蟹肉沙律 HKD118無諗過茄子做沙律都幾好食,而且烤焗完嘅茄子暖暖地再加埋醬汁帶酸,食落幾開胃又舒服。另外仲有好新鮮嘅芫荽同蟹肉👍🏻炸軟殼蟹芒果米紙卷 HKD118好鐘意食米紙卷,包住滿滿嘅新鮮蘿蔔絲、青瓜絲、芒果、九層塔等等,加埋脆口嘅軟殼蟹,口感十足豐富法國鵝肝醬炒大蝦 HKD288最喜歡呢個炒大蝦,肉質彈牙不在話下,個汁真係無得輸,仲有法包可以點個鵝肝醬汁,好好食香茅燒雞臘腸飯 HKD158塊香茅雞扒好滑,啖啖肉🫶🏻飯底加左臘腸炒,香噴噴👍🏻仲要有!飯!焦! 河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬 HKD135越濃蕃茄湯底加埋蟹肉同大蝦嘅鮮🤩真係又鮮又甜❤️

烤焗茄子蟹肉沙律 HKD118

炸軟殼蟹芒果米紙卷 HKD118

法國鵝肝醬炒大蝦 HKD288

香茅燒雞臘腸飯 HKD158

河內蕃茄蟹肉大蝦湯檬 HKD135
越濃蕃茄湯底加埋蟹肉同大蝦嘅鮮🤩真係又鮮又甜❤️

2023-05-04
2023-05-03 62 浏览
📍Bistro Hoi An (屯門黃金海岸)從屯門站搭巴士大概20 mins車程就到,可遠離鬧市繁囂,讓人猶如置身外國般悠閒寫意,如去了轉旅行般。首先點了些特色菜式:Beef Tartare 、軟殼蟹炒越南粉絲、香茅燒雞臘腸飯、炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊、法式雞肉三文治、法國鵝肝醬大蝦⋯⋯⋯Beef Tartare 生牛肉搭配上調味料,濃郁的肉香加上清新的洋蔥,味道一流,不會太膩,配上法包更香脆。香茅燒雞臘腸飯融合了香茅和臘腸米飯釋放出更多的香氣,令人回味無窮,以煲仔上菜保持熱氣騰騰的滋味。炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊選用頂級的M9和牛,經過炭燒處理,肉質嫩滑,肉香味濃。軟殼蟹炒越南粉絲越南風味美食,軟殼蟹的鮮美和越南粉絲的口感相得益彰。法式雞肉三文治雞肉和麵包,搭配上法式的調味料,口感豐富而不失清新,酸蘿蔔爽脆酸性適中。炸軟殼蟹芒果米紙卷東南亞風味的美食,軟殼蟹的酥脆和芒果米紙的清爽,酸辣汁開胃。法國鵝肝醬大蝦優質的法國鵝肝醬搭配上新鮮的大蝦,口感豐富而不失細緻。最最最深刻的一道菜,醬汁濃稠蘸點法包惹味十足,蝦肉彈牙入味。出色的甜品,食過不停口。
📍Bistro Hoi An (屯門黃金海岸)
Beef Tartare

香茅燒雞臘腸飯
炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊
選用頂級的M9和牛,經過炭燒處理,肉質嫩滑,肉香味濃。
軟殼蟹炒越南粉絲
越南風味美食,軟殼蟹的鮮美和越南粉絲的口感相得益彰。
法式雞肉三文治

炸軟殼蟹芒果米紙卷
法國鵝肝醬大蝦

出色的甜品,食過不停口。
2023-05-02 21 浏览
去黃金海岸行完沙灘,行去商場搵下好野食,見到間餐廳裝修充滿特色既越南菜,就一於入去搵食下炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328極濃郁牛味,肉質十分柔軟,中心位紋理細緻,外層看似微濃,但內裏好淋好軟滑,沾上焦糖魚露汁,甜甜地好味道特色蛋咖哩炒大蝦 $268咖哩汁味道香濃,而且一D都唔辣,用上新鮮大蝦,蝦肉煮得剛剛熟,所以一D都唔鞋,仲跟埋法包,沾上咖哩汁食味道一流炭燒雞肉串燒 $105串燒燒得好香口,雞肉好厚身,肉質嫩滑,配上香芧菠蘿醬食一流而且仲好大串參巴醬炒通菜 $85通菜爽口清甜,參巴醬係東南亞既特殊辣椒醬,配通菜一齊炒,味道好夾,香濃惹味Virgin Mango Orange Mojito $60Pineapple & Mint Juice Julep $60

炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 $328

特色蛋咖哩炒大蝦 $268

炭燒雞肉串燒 $105
串燒燒得好香口,雞肉好厚身,肉質嫩滑,配上香芧菠蘿醬食一流
而且仲好大串

參巴醬炒通菜 $85

🍪【#屯門】 Bistro Hoi An💥黃金海岸特色越南菜💥.🍪餐廳好大樓底都好高,設有戶外同室內位,環境佈置舒適,掛咗好多七彩繽紛嘅燈籠,令人有啲置身越南嘅感覺🤭!食飽仲可以去黃金海岸海灘行下,舒適寫意!~~~~~~~~~~~~~🦐炭燒大蝦 CHARGRILLED KING PRAWNS $148 (3.5/5)大蝦新鮮彈牙,蝦味偏淡,不過重炭燒味,🌶️青辣椒汁幫蝦提味。.🐷炭燒豬腩串燒 CHARGRILLED PORK BELLY 2pc $78 (3.5/5)豬腩肉唔太肥,食落似燒肉🤔,唔係預期中嘅入口即化。配菜有生木瓜絲、椰菜絲同🥕紅蘿蔔絲,連同鹹鹹甜甜嘅魚露焦糖汁。.🥬爹巴醬炒通菜 MORNING GLORY $85 (4/5)通菜新鮮嫩滑,用爹巴醬炒,表面配上大量🧄乾蒜,食落帶點微辣,但唔太油或太鹹😋。.🍆 烤焗茄子蟹肉沙律 EGGPLANT & CRAB MEAT SALAD $118 (4/5)焗茄子食落暖暖地好juicy,表面有好多🌿芫荽同香草,加埋蟹肉同🍋青檸汁,酸甜開胃😊。.🦀軟殼蟹炒越南粉絲 WOK FRIED SOFT SHELL CRAB GLASS NOO
🍪【#屯門】 Bistro Hoi An
💥黃金海岸特色越南菜💥

~~~~~~~~~~~~~

🦀軟殼蟹炒越南粉絲 WOK FRIED SOFT SHELL CRAB GLASS NOODLE $178 (4/5)

越南粉絲比平時食開嘅粉絲幼細,配料有🍳蛋、乾蔥、香菜、九層塔。炒粉絲夠惹味,亦好有鑊氣😋。軟殼蟹炸得香口,份量頗大,適合多人分享😉。
🍧香芒蜜柚椰子雪葩 COCONUT SHERBET $72 (4/5)

自家制椰子雪葩食落好清新,有西柚、🥭芒果、🥜花生、🍋青檸、蜂巢脆糖,夾埋食酸酸甜甜好特別😆。
☕️Hot Peach Ginger Tea $45

~~~~~~~~~~~~~
🍪去開海灘可一試~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$398 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 Bistro Hoi An
@bistrohoian.hk
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下
Shop 1A, G/F, Gold Coast Piazza, 1 Castle Peak Road, Tuen Mun
2023-05-01 35 浏览
由於我去過會安古鎮旅行,當時更參加了當地cooking class,所以見到Hoi An英文有莫名熟悉感。豬腩肉燒得好好吃,配以燒汁加青瓜絲,就是齒頰留香,而且這道菜在其他地方較少見。之後的越南大蝦牛油果米紙卷,一樣不會令人失望,醬汁調得好開胃,內有粉絲、香菜、醃製的蘿蔔絲。另外,炒粉絲也不錯,超香蛋味,炒得夠鍋氣,但軟殼蛋不新鮮。然而,就連我不吃的生牛肉河粉,我也吃了幾條,甚濃味,我會再來第二次,望住師傅炒送的卡位,可以見到食物賣相,也聽到他們說印尼盾😂😂
2023-04-29 28 浏览
今次去到一個渡假勝地食越南菜,餐廳位於黃金海岸商場,帶歐陸風設計,樓底好高且掛滿燈籠,仿如置身越南會安。越南蜜柚燒烤沙津每次都必點嘅柚子沙律,燒烤過嘅蝦肉,份外香口,柚子肉酸酸甜甜,一個好開胃嘅前菜。鑊仔安格斯牛柳粒烤牛骨髓安格斯牛柳粒入口軟腍多汁,店員教路將骨髓拌勻牛柳粒一齊食,食落牛味更濃郁,一口一粒方便食用。特式蛋咖喱炒軟殼蟹軟殼蟹炸至金黃色,入口香脆,有成6件咁多,份量幾充足,咖喱汁味道濃郁,伴有四件小件法包,蘸咖喱汁食更滋味。肉鬆炒椰菜花椰菜花輕輕炸過,再用蝦乾、香茅同九層塔炒香,上面鋪滿肉鬆,配搭幾特別。焦糖谷爆香蕉香蕉燒過令味道更香甜,伴有雪糕同焦糖谷爆,口感層次豐富。VIRGIN MANGO-ORANGE MOJITO/LATTE用咗青檸、橙、芒果同薄荷製成嘅mocktail,味道幾fresh。

越南蜜柚燒烤沙津

鑊仔安格斯牛柳粒烤牛骨髓

特式蛋咖喱炒軟殼蟹

肉鬆炒椰菜花

焦糖谷爆香蕉
香蕉燒過令味道更香甜,伴有雪糕同焦糖谷爆,口感層次豐富。

( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙱𝚒𝚜𝚝𝚛𝚘 𝙷𝚘𝚒 𝙰𝚗 [ @bistrohoian.hk ]——越南嘢——❝ 黃金海岸的越式風情充滿渡假感覺餐廳 ❞✿ Charcoal grilled King Prawns $148一場嚟到當然要食下海鮮~燒大蝦真係好吸引 隻隻都勁大隻夠哂新鮮又厚肉 啜埋蝦頭滿滿炭燒香味 推薦呀~真心正!✿ Crab tomato rice vermicelli soup $135蕃茄香氣撲鼻 蟹肉滿滿好鮮甜!重有隻大蝦同肉碎 配料十足湯底飲落好清香 但亦都做到啖啖蕃茄味湯檬粉質好似米線 夠哂爽彈嫩滑 絕不馬虎 好食!✿ Grilled Chicken Vermicelli $115依家天氣咁熱 最啱食撈檬香茅燒雞肉 另配有自家製酸菜,花生同青瓜絲撈埋越式醬汁食 酸酸甜甜 好開胃~✿ Charcoal Grilled M9 Wagyu Bavette $328炭燒嘅澳洲頂級M9和牛復腰脊燒得半生熟 肉質粉嫩牛肉味香濃 炭火燒好香口 再點埋秘製醬汁 堅正!✿ Peroni $80哩度on tap都有幾款選擇揀咗意大利啤酒 麥味香濃 啤酒新鮮又夠汽 正!✿ Berry Punc
——越南嘢——

❝ 黃金海岸的越式風情
充滿渡假感覺餐廳 ❞

一場嚟到當然要食下海鮮~
燒大蝦真係好吸引 隻隻都勁大隻
夠哂新鮮又厚肉 啜埋蝦頭滿滿炭燒香味
推薦呀~真心正!

蕃茄香氣撲鼻 蟹肉滿滿好鮮甜!
重有隻大蝦同肉碎 配料十足
湯底飲落好清香 但亦都做到啖啖蕃茄味
湯檬粉質好似米線 夠哂爽彈嫩滑
絕不馬虎 好食!

依家天氣咁熱 最啱食撈檬
香茅燒雞肉 另配有自家製酸菜,花生同青瓜絲
撈埋越式醬汁食 酸酸甜甜 好開胃~

炭燒嘅澳洲頂級M9和牛復腰脊
燒得半生熟 肉質粉嫩
牛肉味香濃 炭火燒好香口
再點埋秘製醬汁 堅正!

✿ Peroni $80
哩度on tap都有幾款選擇
揀咗意大利啤酒 麥味香濃
啤酒新鮮又夠汽 正!

✿ Berry Punch $60
唔飲酒嘅可以試下新鮮果肉即製mocktails
哩杯滿滿berries 啱哂女仔飲~

╰☆* 推介指數:🌕🌕🌕🌕🌗

🤤跟我搵食~請follow: @when_she_bites