2023-05-12
同朋友差唔多半年冇見,今晚終於約出嚟食飯,諗住過嚟黃金海岸浪漫一下。見到呢間餐廳幾有情調,個環境都唔錯,有嘢食有嘢飲,啱晒敘舊。首先我想講吓佢呢度杯水都幾特別,一飲落去真係好清新。因為除咗普遍嘅薄荷葉同檸檬之外,佢仲加咗士多啤梨同青檸,令到杯水甜甜地,都幾特別。食得東南亞菜,當然唔少得食蝦刺身,佢個蝦刺身係用咗魚露,啲蝦都好新鮮好爽口,幾好食。食完個前菜就食埋個柚子沙律,因為朋友戒左牛,所以今晚全海鮮。都係鮮蝦柚子沙律,好開胃,啲柚子好Juice,酸酸甜甜好好味。煮食方便我揀咗個咖喱軟殼蟹配法包。佢個軟殼蟹都好足料,我諗住第一隻蟹,點知佢比夠你兩隻,真係細食少少都搞唔掂。另外,佢個包都唔錯,趁熱食,外脆內軟熟,加埋蛋咖喱,真係好邪惡,但係又好好味。然後我哋叫咗個燒鱸魚,佢個鱸魚係已經起咗骨,基本上都係啖啖肉。佢啲魚肉真係好滑,再加埋啲粉同柚子,點埋魚露同埋青檸辣汁,真係好好味。食飽之後我哋仲叫咗杯Cocktail飲,朋友叫咗杯蜜桃荔枝馬天尼,佢呢度啲Cocktail真係童叟無欺,絕對冇溝水。而我呢個好奇寶寶就叫咗一杯好特別嘅馬天尼,佢入邊會有朱古力醬,Tequila底,布冧,最特別嘅係
而我呢個好奇寶寶就叫咗一杯好特別嘅馬天尼,佢入邊會有朱古力醬,Tequila底,布冧,最特別嘅係辣椒。成杯嘢甜得來又辣辣哋幾過癮,都幾有特色。