2019-11-07 209 浏览
我們叫了兩個套餐,首先來兩個熱烘烘的麵包配上香草牛油,其後送上美味而又美觀的頭盆,分別係煎蟹餅和蝦沙律。主菜係魚和牛扒,魚比牛扒好味。甜品方面栗子撻比芒果芝士蛋糕好味,因我個人喜歡焗的芝士蛋糕,而這是mousse cake。服務員態度友善,總括是喜歡的,也會推介的。

主菜係魚和牛扒,魚比牛扒好味。

服務員態度友善,總括是喜歡的,也會推介的。
2019-11-04 292 浏览
好朋友最近生日,睇咗幾間餐廳之後,最後經OpenRice book咗呢間餐廳慶祝,仲可以享用主菜買一送一嘅優惠。我哋準時八點去到餐廳,職員即時帶我地入座,仲安排左我事先要求嘅window seat,好有效率👍🏼餐廳佈置得幾好,枱與枱之間唔會太逼。睇完餐牌後,我同朋友最後決定點以下呢幾款食物: 1) 香煎鵝肝伴焦糖蘋果、紅桑子黑醋燒汁2) 美式蟹肉周打湯伴牛油果忌廉3) 烤美國特級安格斯肉眼伴牛油焗露筍薑味照燒汁 10oz (medium rare) 4) 烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉5) 驚喜甜品拼盤6) 飲品兩杯 (Fun Panda, Fruit Punch) 食物嘅質素比想像中高,有驚喜,唔會話因為做咗買一送一嘅優惠而令到啲食物唔好食或者份量少。個鵝肝好肥美,好Juicy,啲伴醬酸酸地好開胃。個湯好Creamy,同朋友兩份share,餐廳好細心咁幫我地分兩碗上。肉眼扒超大份,上下一共兩塊,火喉啱啱好,冇血水之餘亦能鎖住肉汁,肉味好香。個意粉好掛汁,好濃好香嘅龍蝦汁味,好食!我嘅飲品Fun Panda調得好好飲,好milky,冇藥水味。食完之後,我借故去洗手間,向工作人員打一

睇完餐牌後,我同朋友最後決定點以下呢幾款食物:
1) 香煎鵝肝伴焦糖蘋果、紅桑子黑醋燒汁
2) 美式蟹肉周打湯伴牛油果忌廉
4) 烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
5) 驚喜甜品拼盤

個鵝肝好肥美,好Juicy,啲伴醬酸酸地好開胃。
個意粉好掛汁,好濃好香嘅龍蝦汁味,好食!

食完之後,我借故去洗手間,向工作人員打一打眼色。佢好醒目即刻叫咗另一位同事同我一齊行出門口。我點左一份驚喜甜品拼盤,然後交低兩支蠟燭加幾張我朋友嘅黑圖相😂😂😂請餐廳安排幫我將啲相插係個甜品上面。

餐廳職員好俾心機幫我佈置個甜品,我見到佢哋幾個夾手夾腳咁整😂😂😂😂最後甜品上枱嘅時候,成功令到我朋友大笑!成晚笑唔停🤣甜品師傅手字仲寫得好靚,讚!

總括而言,餐廳嘅食物水準高,職員嘅服務態度都好好,夠細心同好周到,價錢亦都好合理,值得再去。最後好多謝喺03/11/2019晚當值嘅餐廳職員,令我同朋友都留下左一個好開心好爆笑嘅回憶👻👻👻
香煎鵝肝伴焦糖蘋果、紅桑子黑醋燒汁
烤美國特級安格斯肉眼伴牛油焗露筍薑味照燒汁
烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
驚喜甜品拼盤
2019-10-23 253 浏览
襯就來萬聖節🎃有個朋友就嚟生日🎂咁就食餐好啲慶祝下。上網一睇見到呢度有萬聖節套餐,價錢唔算貴所以我哋就諗住嚟試吓睇OpenRice好多人都講呢度個景色好靚建議要訂枱,因為原來窗邊位可以影埋日落六點嚟到出現安排窗邊位俾我哋,後來越來越多人我哋梗係揀咗一個萬聖節套餐先,包括左(小食、頭盤、主菜及甜品)鹹牛舌沙律配蜜糖芥末醬🥗一客有四片,經過煙燻之後鹹香味足夠,而且我鍾意蜜糖芥茉漿覺得好開胃。菠菜綠豆湯頭頭仲怕好格格不入,原來食落完全沒有違和感,酸酸甜甜好啱我口味。龍蝦尾配八爪魚墨魚汁飯🐙龍蝦沒有雪味而且爽口彈牙,八爪魚煮得剛剛好不會過老。墨魚汁飯做成燉飯般,有咬口冇腥味,相對上墨魚汁飯份量偏少。黑芝麻芝士蛋糕最有萬聖節的氣息,芝士口感軟滑,但略嫌芝麻味唔夠重。
襯就來萬聖節🎃有個朋友就嚟生日🎂咁就食餐好啲慶祝下。
睇OpenRice好多人都講呢度個景色好靚

建議要訂枱,因為原來窗邊位可以影埋日落
六點嚟到出現安排窗邊位俾我哋,後來越來越多人

鹹牛舌沙律配蜜糖芥末醬🥗

菠菜綠豆湯

龍蝦尾配八爪魚墨魚汁飯🐙
龍蝦沒有雪味而且爽口彈牙,八爪魚煮得剛剛好不會過老。
墨魚汁飯做成燉飯般,有咬口冇腥味,相對上墨魚汁飯份量偏少。

黑芝麻芝士蛋糕
最有萬聖節的氣息,芝士口感軟滑,但略嫌芝麻味唔夠重。
hey🧛🏻‍♀️萬聖節又黎啦🧛🏻‍♀️ #halloween油麻地有間高空落地玻璃餐廳有萬聖節餐食✨前菜揀左鹹牛脷沙律「鬼眼」真身是糖水茘枝和藍莓薄切牛脷+蜜糖芥末籽汁綠豆菠菜湯🌳好睇又好飲🍲主菜羊扒肉質嫩口🤗又好香羊味「墳墓蛋糕」芝麻芝士蛋糕雲石蛋糕以香濃黑芝麻醬,忌廉芝士做成放上竹炭餅乾碎,朱古力鬼怪和墓碑整得好靚💀依個萬聖節餐至到10月31號咋同埋呢度嘅環境係幾好,牆壁又有啲特別油畫同埋萬聖節佈置
油麻地有間高空落地玻璃餐廳
有萬聖節餐食✨

前菜揀左鹹牛脷沙律
「鬼眼」真身是糖水茘枝和藍莓

薄切牛脷+蜜糖芥末籽汁
綠豆菠菜湯🌳好睇又好飲🍲

主菜羊扒肉質嫩口🤗又好香羊味

「墳墓蛋糕」芝麻芝士蛋糕
雲石蛋糕以香濃黑芝麻醬,忌廉芝士做成
放上竹炭餅乾碎,
朱古力鬼怪和墓碑
整得好靚💀

依個萬聖節餐至到10月31號咋
同埋呢度嘅環境係幾好,
牆壁又有啲特別油畫同埋萬聖節佈置

2019-10-17
1K
2019-10-22 2371 浏览
Bellevue bar and grill坐落於油麻地鬧市,環境昏暗,裝飾充滿Halloween的嘩鬼氣氛,玻璃窗旁掛滿別緻的南瓜吊飾,枱上放了閃爍的女巫燭台,照耀在萬聖節大餐上,特別吸引。聽著悠揚樂韻,享用著豐盛套餐,絕對是難忘的一夜! 小吃: 鹹牛舌沙律伴蜜糖芥末醬牛舌香表面油光亮澤,柔軟而帶嚼勁的質感,肉汁Juicy,配上小酸瓜,咀嚼時散發肉味濃香,沾上蜜甜的蜜糖芥末醬,十分滋味。伴碟有以荔枝肉和藍莓砌成的“鬼眼”,以紫椰菜和羽衣甘藍墊底,清新平衡。綠豆菠菜湯入口是清新香草味,除了雜菜粒粒,還有綿密的綠豆蓉, 口感豐富吸引。主菜:扒緬茵龍蝦尾及八爪魚墨汁飯 $488墨汁飯以南瓜盛載著,有黃金的龍蝦尾和八爪魚鋪面,擺碟花心思。龍蝦尾開邊後香煎,肉質彈牙、結實,鮮味十足;八爪魚腳肥美圓厚,入口微微焦脆,墨汁飯伴隨著龍蝦鮮香,啖啖窩心。墨汁飯口感煙韌、濕潤,還夾雜芝士香和脆豆,啖啖香稠,一口八爪魚肉,一口risotto,味道細緻驚喜。甜品:黑芝麻芝士蛋糕芝士蛋糕上飄來白色嘩鬼和大大蜘蛛網,加上朱古力的魔鬼唧花,造型吸睛。芝士蛋糕口感紮實、偏重,芝味濃郁,入口盡是芝麻香氣。沾上在旁炒香
小吃: 鹹牛舌沙律伴蜜糖芥末醬

綠豆菠菜湯
主菜:扒緬茵龍蝦尾及八爪魚墨汁飯 $488
甜品:黑芝麻芝士蛋糕
芝士蛋糕上飄來白色嘩鬼和大大蜘蛛網,加上朱古力的魔鬼唧花,造型吸睛。芝士蛋糕口感紮實、偏重,芝味濃郁,入口盡是芝麻香氣。沾上在旁炒香的芝麻粒,濃郁得像在吃芝麻糊般,質感細滑,餅底脆口,十分甜思思,為令餐劃上完美句號。
2019-10-21
2019-10-22 1278 浏览
餐廳環境裝飾充滿halloween的節日氣氛, 一邊欣賞旺角的夜景、 悠揚的英文金曲, 享用特別halloween套餐, 渡過一個愉快的晚上, 十分享受。綠豆菠菜湯入口先是陣陣香草味, 跟住 滿滿綿糯的綠豆粒及清新蔬菜粒, 口感豐富又惹味。血瑪莉海蝦咯嗲杯咯嗲紅色帶微辣, 惹味鮮香,杯邊掛上一隻大蝦點綴, 十分吸睛 ,蝦肉大隻彈牙, 配上爽甜的沙律菜,一不留神,已經吃光。扒和牛肩及煎鵝肝伴黑醋汁 $538和牛肩肉厚切,燒至七成熟,內裡肉質嫰紅,入口軟腍、黏牙,肉汁停留在口腔, 沒有多餘的調味, 純純的牛味, 令人回味。酥脆的鵝肝,外脆內軟,入口綿化,鵝肝的油花,齒頰留香, 沾上黑醋汁, 別有 一番風味, 跟配惹味綿糯的薯蓉, 質感細膩窩心,還有清甜秋葵, 非常滋味。南瓜紅菜撻南瓜撻造型可愛, 朱古力造成一對大眼睛,紅菜頭做出蝙蝠 造型裝飾, 一定相機食先,質感滑溜南瓜蓉代替忌廉,甜而不膩, 餅撻底香脆可口, 入口充滿誘人牛油香,我十分喜歡的味道。飯後嘆返一杯香滑凍咖啡, 完美作結。溫馨提示: halloween 套餐即日到10月30日止, 唔好錯過。

綠豆菠菜湯

血瑪莉海蝦咯嗲

扒和牛肩及煎鵝肝伴黑醋汁 $538

南瓜紅菜撻

飯後嘆返一杯香滑凍咖啡, 完美作結。

2019-10-22 226 浏览
近年底特別多生日飯局,今日又來食半自助餐,這裡確實是同事生日飯的好地點,首先是接近我公司,其次是這裡的內外環境都一流,加上食物質素已滿分。先來個南瓜濃湯,再食二回沙律,再品嚐我主菜。今日我點了豬柳配薯菜, 香軟嫩滑非常入味,值得一提是薯蓉香滑軟綿。接近 👻 餐廳特別為甜品加了裝飾,讓食客感受點點節日氣氛啊!
先來個南瓜濃湯,再食二回沙律,再品嚐我主菜。
豬柳

2019-10-21
午餐
2019-10-19 245 浏览
今日第一次去此餐廳是因為半自助餐,參考其它食友評語,前晚才預約。餐廳環境非常好在大廈頂樓。柔和音樂。半自助餐的 salad bar種類也多。又有薯餅,烤蕃茄,烤腸,餐湯。水果有三款。唔食主菜都夠飽。甜品只有兩至三款細細件精緻。主菜選了牛扒七成熟。好多汁。意粉 cheese略濃了一點。我們由12:30坐到3:30。員工好有禮貌告知自助餐快會收。非常細心。
2019-10-18 511 浏览
又係我最愛嘅高空餐廳,位於旺角同油麻地中間嘅Bellevue Bar and Grill,係鬧市嘅浪漫之選,落地玻璃嘅設計好有格局,一邊望到九龍群山同海景,另一邊就睇到繁華嘅嘅都市街景。餐廳嘅牆身有好多好有藝術色彩嘅油畫,中間開放式嘅吧枱設計令人更有親切感。今日興祝朋友仔生日,佢都好surprise市區都有咁好景嘅西餐。頭盤叫左帶子露荀同香煎鵝肝,鵝肝配焦糖蘋果真係恰到好處,唔會好油膩。Main Course係10oz 安格斯肉眼同烤春雞,份量十足,女仔就建議可以同朋友仔share一齊食。我自己就特別鐘意肉眼伴碟嘅薯蓉,好香滑好creamy!甜品係Bellevue Sweet Surprise,真係有D驚喜架,中間嘅粉紅色半圓朱古力入面係清新嘅雪葩,,真係一啖有幾個層次。其實Bellevue仲有好多特色cocktail,今日叫嘅Fun Panda好得意似熊貓造型,飲落去奶味好重都甜甜地勁sweet!

帶子露荀
香煎鵝肝

帶子露荀
香煎鵝肝
2019-10-17 159 浏览
一年一度的大節日又到了, 這天朋友相約一同於油麻地見面,共進晚餐, 餐廳距離油麻地地鐵站,路程約需五分鐘左右,地理上十分方便。 餐廳位於大廈高層,可以飽覽無遺油麻地的美景。裝修方面,充滿了節日氣氛,滿載著萬聖節的主題特色。食物方面,我們當然點選了與快將到臨的萬聖節有關的美食。 整個套餐中,我最喜愛的就是烤澳洲羊扒薄荷開心果酥伴迷迭香乾蔥汁, 味道還不錯,鹹淡味適中,配搭店家自製的醬汁,又有了另一番口味, 加上即叫即製,新鮮送上客人面前,令食物更為吸引和美味。提早為這個萬聖節打打氣, 真是一個美好的晚上。
裝修方面,充滿了節日氣氛,滿載著萬聖節的主題特色。

提早為這個萬聖節打打氣, 真是一個美好的晚上。
2019-10-17 116 浏览
萬聖節又到啦😍😍大家諗到去邊度玩未呢~不如你返個萬聖節浪漫去食下西餐啦🤤前牌去咗油麻地呢間西餐廳食萬聖節set,覺得都唔錯於是同大家推薦下。佢會包一款前菜,主菜甜品和飲品。今次我就揀咗鹹牛脷沙律、蕃茄薯仔餐湯、黑醋汁扒和牛肩配煎鵝肝、南瓜撻及餐飲咖啡。上碟第一反應係食物真係好有心思🥳整得好靚同好有萬聖節feel,咸牛脷沙律上面仲有一粒用荔枝和藍苺整成的鬼眼!鵝肝煎得剛剛好,入口即溶油脂豐富,配上和牛肩🤤🤤正呀!.🏠Bellevue Bar and Grill (油麻地) @bellevuehk油麻地彌敦道558-560號譽發廣場23樓 #bellevuehk
萬聖節又到啦😍😍大家諗到去邊度玩未呢~

油麻地彌敦道558-560號譽發廣場23樓

#bellevuehk
2019-10-17 125 浏览
這個萬聖節朋友要公幹,但萬聖節對我們有著特別的意義,所以決定要提早慶祝!餐廳環境佈置亦算用心,佈置了不少飾物。點餐後,店員便送上味道不過不失的餐包。吃完餐包,我們的第一道菜便送到眼前。店員同時送上萬聖節套餐的小食及前菜。小食是煙三文魚片。煙三文魚片上的是紅石榴,一口吃掉酸酸甜甜的紅石榴以及整片煙三文魚,感覺非常滿足!前菜是血瑪莉海蝦咯嗲。咯嗲是一款凍食的前菜,意思是cocktail。這杯「雞尾酒」味道有點辣,主要成份是番茄汁及牛油果醬。我們的餐湯是綠豆菠菜湯。餐湯顏色有點似羅宋湯,味道亦有點酸酸甜甜的感覺。湯裡頭有一些菠菜以及大量綠豆。這些綠豆充滿了水份,質感很特別!我選的主菜是扒和牛肩及煎鵝肝伴黑醋汁。牛扒是五成熟的,非常嫩;牛肉味道亦很香濃。但我覺得黑醋汁味道不夠酸;而朋友則表示這道菜味道很好。最後是甜點及飲品。南瓜紅菜撻外形非常出色,味道偏淡,但南瓜香氣很重;一個人吃完一整個都不會覺得膩!
餐廳環境佈置亦算用心,佈置了不少飾物。

2019-10-16 150 浏览
當初構思想攪一個casual wedding party,地點和食物質素是首要的。第一次上Bellevue已經被裝修佈置和環境吸引住,再試食埋就更加覺得要揀依間餐廳啦!結婚當天Bellevue的員工款待所來賓都非常細心和有耐性,主廚為我們設計的菜單亦非常豐富,食物質素亦超有水準。我們最開心就是聽到所有來賓都稱讚當天的食物美味和服務質素超讚。在此我們非常感謝Bellevue團隊們和Chief's team。希望餐廳不久的將來會有更多wedding party或event🎉🎊🥳
2019-10-13
午餐
  • 澳洲M5熟成和牛肉眼扒
2019-10-10 188 浏览
今次係第一次去到咁好既餐廳。真係值得一食。價錢又吾係貴。侍應真係好服務 同好like. 好正。甜品果方面 真心抵食。加左字 好多謝甜品師傅 同 各位服務員 感謝🙏🏻。 。。。
2019-10-07 238 浏览
同事生日立即上 OpenRice 尋找旺角區餐廳,看環境看食物覺得這間都不錯,決定後透過 OpenRice 訂位,因為主菜有買一送一優惠。👍這裡環境非常優美,落地大玻璃可以欣賞彌敦道景色。🍴半自助餐 $78 包含沙律吧及餐湯及餐飲,今日餐湯是南瓜忌廉湯,絲絲幼滑香甜可口。如果有餐包或多士就更完美了!🍴奇珍香辣煎雞扒 $38雞扒入味配意大利飯,粉紅色意大利飯有口感有心思。🍴野菌紅酒燴牛肋條 $58牛肋條燉得軟腍有嚼口。🍴香煎豬柳伴水瓜柳燒汁 $48試了一口豬柳非常香口入味!☕️飯後嘆一杯咖啡 perfect 👍👍

這裡環境非常優美,落地大玻璃可以欣賞彌敦道景色。

🍴半自助餐 $78

如果有餐包或多士就更完美了!

🍴奇珍香辣煎雞扒 $38
雞扒入味配意大利飯,粉紅色意大利飯有口感有心思。

🍴野菌紅酒燴牛肋條 $58
牛肋條燉得軟腍有嚼口。

🍴香煎豬柳伴水瓜柳燒汁 $48
試了一口豬柳非常香口入味!

☕️飯後嘆一杯咖啡 perfect 👍👍
2019-10-02