2020-11-21 150 浏览
老公早前book 左間fine dining 餐廳估唔到油麻地都有間甘高質的餐廳氣氛浪漫,我們仲坐到窗邊位置,飽覽美景我們享用餐包,自家製,上枱時仲要暖和,喜歡食熱包,很暖胃Caesar salad沙拉生菜一片片上碟,沾上沙律醬,自己中意點切就點切,仲有芝士塊,煙肉碎,生菜很新鮮,脆口。Crab meat chowder上枱時已經聞到好香,加埋黑椒仲正。湯有蟹糕,蟹肉碎,很鮮味,因為蟹糕,令到個湯很鮮美。Prime Angus sirloin安格斯牛排叫五成熟,燒過的網紋清晰可見,已經忍唔住要切開食,我同老公一口一口食,幾滋味又sweet。拍拖就是要這樣。牛扒很有肉香,豐富肉汁漏在碟上,點上芥末醬好正,仲有口感滑溜,見到肉色光澤微紅,值得點這道菜。Lobster tail linguini微橙的色調,撲鼻已是龍蝦獨有味道。蝦身夠大件,爽口,扁意粉沾滿醬汁,吸收了龍蝦的鮮味,正呀Chocolate lava cake心太軟很香濃朱古力,熱辣辣,仲要流心,一小塊蛋糕沾上朱古力一齊食很滿足,Pins colada我試了一啖,老公覺得好清新,帶有少少椰香Sunshine surprise益力多
老公早前book 左間fine dining 餐廳
估唔到油麻地都有間甘高質的餐廳
氣氛浪漫,我們仲坐到窗邊位置,飽覽美景

我們享用餐包,自家製,上枱時仲要暖和,喜歡食熱包,很暖胃

Caesar salad

Crab meat chowder

Prime Angus sirloin

Lobster tail linguini

Chocolate lava cake

Pins colada
我試了一啖,老公覺得好清新,帶有少少椰香

Sunshine surprise
益力多,橙汁,檸檬汁混合,果香味濃

2020-11-20 652 浏览
It has been a busy season and finally I could squeeze my Me-time which haven’t experienced for long!Visited this restaurant again where I had great experience with my friend to enjoy aged beef last time! Nice to see the short-hair female staff again, she is really attentive.Deemed light and long glass wall with high-floor sky viewed gives this bar and restaurant a relaxing and casual vibe, the specially designed painting on walls vigorous the place, definitely nice choice for dating/ hanging out
Deemed light and long glass wall with high-floor sky viewed gives this bar and restaurant a relaxing and casual vibe, the specially designed painting on walls vigorous the place, definitely nice choice for dating/ hanging out with friends.
The Grilled Maine Lobster with Newberg Linguine is highly recommended; the famous Maine Lobster tail is big! It taste sweet and succulent, the distinct taste and al dente texture reflected the freshness perfectly~ Linguine hold the creamy lobster and Boletus edulis sauce well, altogether with the grilled lobster smell make a delicious dish.
The chill atmosphere gives me a good excuse to order dessert to park myself for a while longer, the Coconut Penne Cotta is creamy, soft and silken, serving with glazed Pineapple, what a refreshing dessert!

2020-11-15
2020-11-19 127 浏览
好耐無食西餐,朋友介紹去呢間位於23樓嘅餐廳試下,好幸運坐到窗口位,望出去嘅高空城景,好有情調!首先會有兩塊熱烘烘嘅麵包,外脆內軟。▪️Black Truffle Mushroom Soup呢個好高質!黑松露味非常濃郁,而且仲食到粒粒狀磨菇。▪️牛油果沙律牛油果熟度剛好,仲有蘋果同蕃茄,份量好多,夠哂開胃。▪️Prime Angus Sirloin(美國特級安格斯熟成西冷扒)叫咗medium rare,牛味濃郁香口,肉質嫩口又多肉汁,熟度剛好。薯蓉都好creamy細滑。▪️Lobster Tail Linguini龍蝦汁好香濃,每條意粉都好掛汁。原條去殼龍蝦尾,肉厚又長身,啖啖肉!夠哂彈牙,而且肉質新鮮。▪️Bellevue Sweet Surprise真係好surprise!一見到就心心眼😍少女心爆發!粉紅色嘅朱古力味波波入面究竟係咩呢?叫得surprise ,正因為店員都唔知入面係乜,每個都唔同咖,好得意🥰店員用火槍燒溶外面嘅朱古力,原來入面係雪糕!冰火交融嘅口感好豐富。另外仲有唔同mini蛋糕,包括濃郁嘅Brownie、甜度剛好嘅Marble cake等,一道甜品有多款味道,真心有驚喜
好耐無食西餐,
朋友介紹去呢間位於23樓嘅餐廳試下,
好幸運坐到窗口位,望出去嘅高空城景,好有情調!

首先會有兩塊熱烘烘嘅麵包,外脆內軟。

▪️Black Truffle Mushroom Soup
呢個好高質!黑松露味非常濃郁,而且仲食到粒粒狀磨菇。

▪️牛油果沙律
牛油果熟度剛好,仲有蘋果同蕃茄,份量好多,夠哂開胃。

▪️Lobster Tail Linguini
龍蝦汁好香濃,每條意粉都好掛汁。

▪️Bellevue Sweet Surprise
真係好surprise!
一見到就心心眼😍少女心爆發!
粉紅色嘅朱古力味波波入面究竟係咩呢?
店員用火槍燒溶外面嘅朱古力,
原來入面係雪糕!冰火交融嘅口感好豐富。
另外仲有唔同mini蛋糕,
包括濃郁嘅Brownie、
甜度剛好嘅Marble cake等,
一道甜品有多款味道,真心有驚喜!

飲品篇
▪️Sunshine Surprise
橙汁同檸檬汁遇上益力多,酸酸甜甜好解渴!

▪️La Spinetta Moscato d’Asti (白酒)
店員推介,好易入口,嗌女生飲👍🏻

環境浪漫有情調,又有高空夜景,食物高質,而且係每道菜上,令我地可以慢慢品嘗每道菜,高質fine dining呢!店員都好nice,下次慶生or週年紀念再黎就最啱啦🥳
2020-11-17 150 浏览
餐廳嘅環境同氣氛都不錯,好鍾意一盞盞嘅吊飾掛燈,加埋音樂,浪漫得黎帶一點兒格調,系一個好適🈴️慶祝同打卡嘅好地方,重點系侍應嘅服務態度非常好,而且張枱同凳都夠寛闊,坐得舒服自在Pan-seared Foie Gras with Caramelized Apples&Raspberry Balsamic reduction $178頭盤系香煎鵝肝伴焦糖蘋果,同個紅桑子黑醋燒汁好夾,鵝肝煎得好香口,食完佢再食埋個蘋果,甜而不膩Blue Hawaii $88第一啖飲落系椰子味➕菠蘿味➕少許酒味,飲到一半之後系類似fruit punch 嘅雞尾酒Mysterious $78呢杯系以黑加侖子甜味為主,唔系藥水味那種,加左少許vodka,酒精濃度唔高Black Truffle Mushroom soup $138好香黑松露味,份量唔算太多,湯嘅濃度適中,配埋蘑菇碎,幾有咬口Prime Angus Sirloin $308🥩賣相好靚,塊扒唔算太厚,牛味香,食落肉質嫩滑,仲有少許炭燒香味Lobster Tail Linguini $198🦞龍蝦肉咬落去就知道系新鮮,唔係雪藏果啲,煮得嫩得黎好有質感,而且

Blue Hawaii $88

Mysterious $78

Prime Angus Sirloin $308

Lobster Tail Linguini $198
🦞龍蝦肉咬落去就知道系新鮮,唔係雪藏果啲,煮得嫩得黎好有質感,而且鮮味十足,配埋蕃茄味嘅意粉,酸酸地幾開胃

Bellevue Sweet Surprise $98
呢個名為Surprise 嘅甜品,系需要燒溶左外層嘅朱古力先會知道裡面究竟係邊款甜品,聽講每次都有機會唔同,今次系個檸檬味嘅芝士蛋糕撻,味道剛剛好,唔會太甜,燒溶左嘅士多啤梨味朱古力都好好味,有輕微焦香滲入朱古力裡面,好香滑

2020-11-16 147 浏览
Prime Angus Sirloin🥩$308Order咗Medium Rare😎火喉掌握都算係幾好☺️牛味濃郁,食落嫩口多汁😇Lobster Tail Linguini🦞$198去殻龍蝦尾,啖啖肉👍龍蝦亦夠新鮮夠入味😉加上濃濃醬汁掛上每一條扁意粉🍝特別鮮甜,特別美味😋Caesar Salad🥗$118沙律原條上,確實好有個性🥸配上芝士、煙肉碎、麵包糠同沙律醬😁又真係幾開胃😉Black Truffle Mushroom Shop🍲$138黑松露味道非常濃郁😇仲有食到粒粒蘑菇, 充滿口感😙味道更香更突出,入口順滑😜Bellevue Sweet Surprise🍨$98 叫得做Surprise😎真係有啲驚喜😍中間個球體入面有神秘甜品😏連D店員都唔會知道入面有啲咩🙈店員會即時燒溶出面嘅外層😁原來入面係朱古力雲呢拿雪糕🥳食埋旁邊嘅Brownie同Cheese Cake😊可以話為呢餐飯畫上一個完美嘅句號😆Mango Paradise🥭$68Santorini🍹$68Bellevue Bar and Grill (旺角)旺角彌敦道558-560號譽發廣場23樓
Prime Angus Sirloin🥩$308

Order咗Medium Rare😎
火喉掌握都算係幾好☺️

牛味濃郁,食落嫩口多汁😇

Lobster Tail Linguini🦞$198
去殻龍蝦尾,啖啖肉👍
龍蝦亦夠新鮮夠入味😉
加上濃濃醬汁掛上每一條扁意粉🍝
特別鮮甜,特別美味😋

Caesar Salad🥗$118
沙律原條上,確實好有個性🥸
配上芝士、煙肉碎、麵包糠同沙律醬😁
又真係幾開胃😉

黑松露味道非常濃郁😇
仲有食到粒粒蘑菇, 充滿口感😙
味道更香更突出,入口順滑😜

Bellevue Sweet Surprise🍨$98

食埋旁邊嘅Brownie同Cheese Cake😊
可以話為呢餐飯畫上一個完美嘅句號😆

Mango Paradise🥭$68

Santorini🍹$68

Bellevue Bar and Grill (旺角)
旺角彌敦道558-560號譽發廣場23樓
1K
2020-11-15 122 浏览
旺角油麻地好多都係成幢成幢既餐廳, 譽發廣場係其中一個我去開搵食既地方, 今晚想同朋友搵個地方靜靜咁傾下計,  睇網上評價依間好似不錯, 就BOOK定位食晚餐! 到達後發覺餐廳環境真係不錯, 全店既落地玻璃, 紅色既餐枱布, 加上點點既燈, 整個環境有種寧靜有格調既感覺。 先來一客麵包配牛油。Angus Beef Burger $ 168有即炸粗薯條同埋拌左醋既沙律菜, 安格斯牛肉厚身而且JUICY, 其他配料有必備既蕃茄, 芝士, 生菜, 特別在於加左一層煎蛋, 食既時候除左濃郁既牛肉味外, 仲食到啖啖蛋香, 加上煙肉既油香, 不會錯! 而漢堡既麵包亦要一讚, 烘到外脆內軟, 係一個出色的BURGER。Lamp Chops $2683支骨既羊架, 雖不算大件厚肉但肉質軟嫩, 反而!旁邊既薯蓉有D驚喜, 口感綿滑而且滲有濃濃牛油香, 配合起黎都令人十分滿足。 Coconut Panna Cotta $78奶凍一層一層賣相精緻, 入口有淡淡椰香, 濃濃奶香, 而且口感滑溜, 不錯。依度既環境真係不錯, 同朋友整晚都傾計傾得好舒適, 係晚飯約會既好地方~

先來一客麵包配牛油。

Angus Beef Burger $ 168

Lamp Chops $268

Coconut Panna Cotta $78

2020-11-15 127 浏览
朋友推介譽發高層有一間西餐廳好唔錯, 就上去試試佢! 餐廳感覺有情調, 有半開放式酒吧, 而且有大玻璃窗, 成個氣氛都幾好。Tempura Risotto $168依個係全素既RISOTTO, 顏色好靚好吸引, 係用左紅菜頭而成既天然顏色。面頭係菇既TEMPURA, 炸得酥脆, 而RISOTTO口感煮得剛好, 唔會過腍而且帶煙韌, RISOTTO醬汁CREAMY, 包住每一粒飯粒, 再加上切片既菇增加口感。Chocolate Lava Cake $88即叫即製既心太軟其實已經唔會差得去邊, 蛋糕外脆內軟, 切開後朱古力漿緩緩流出, 效果非常到位! 朱古力味道香濃, 餐廳特意係旁邊配上柚子雪糕, 味道清新, 又好味又解膩。見到整晚有好多枱都係黎慶祝生日, 見依度D STAFF都好好SERVICE又會主動幫人影相, 感覺良好, 下次請朋友食生日飯有多個選擇!

Tempura Risotto $168

Chocolate Lava Cake $88

2020-11-14 156 浏览
收工諗住搵吓旺角有咩好食,就搵到呢間Bellevue bar and grill!見啲人影食物啲相咁靚,又好似好浪漫咁,就同男朋友一齊試吓呢間餐廳!我哋差唔多7點到,就已經見到有家人開左酒係到食晚飯!間餐廳環境真係好浪漫,因為係22樓,有落地大玻璃,我地靠窗坐,望住旺角嘅夜景食飯係第一次🥰🥰我哋叫dry ager 牛~~ 我真係吾識~~男朋友話出面好少有,所以我地叫左prime Angus sirioin steak 🥩 好好味!好重肉味!我一舊接一舊😂😂食吾停我哋仲叫咗龍蝦燴意粉~~啲龍蝦好彈牙,一啲都冇雪藏味!啲意粉都好掛汁👍🏼👍🏼👍🏼雖然呢間餐廳唔算得叫平但係嘢食係有質素🙂🙂
收工諗住搵吓旺角有咩好食,就搵到呢間
我哋差唔多7點到,就已經見到有家人開左酒係到食晚飯!
我哋叫dry ager 牛~~ 我真係吾識~~
好好味!好重肉味!
我一舊接一舊😂😂食吾停
我哋仲叫咗龍蝦燴意粉~~
啲龍蝦好彈牙,一啲都冇雪藏味!
啲意粉都好掛汁👍🏼👍🏼👍🏼
雖然呢間餐廳唔算得叫平但係嘢食係有質素🙂🙂
2020-11-14 149 浏览
今日與男友既慶祝日,想去一間較fine dining 又有靚景既地方食, 朋友介紹左一間位於旺角既享高樓層飽覽無遺既靚景,又有高質食物既餐廳, 於是特登book 日子去食。星期六中午去到, 已經幾乎滿座, 好彩有book 位 如果唔係有排等。 第一眼望去樓底真係超高, 餐廳好花心機係裝横, 連牆壁都有圖案, 餐廳亦有專屬酒吧,整體好有R&B 情調。見到人地座位望到海, 雖然冇海景位睇, 但我地個景都唔差, 有開揚既街景。餐牌有假日brunch set, 價錢唔算太貴,98~200 不等, 我地揀左燒烤汁焗雞扒同埋慢煮豬腩肉伴野菌意大利飯。再配前菜,餐湯同甜品先黎沙律,希臘沙律同慢煮八爪魚溫室青瓜既沙律菜各有不同。我比較中意希臘沙律,因為有黑橄欖同芝士配上新鮮沙律菜真係好味好多而慢煮八爪魚係冷盤, 八爪魚經過慢煮, 一啲都唔un, 反而有少少爽既質感我更加喜歡。再上係麵包同餐湯, 即使係餐湯呢間餐廳都會悉心準備, 今次係芹菜頭忌廉湯, 兩樣我都有驚喜, 香草包熱上, 香草味好香好濃, 加上少少牛油, 已經令層次昇華, 麵包非常軟熟。而餐湯亦都值得一讚, 本身我對芹菜一般, 但忌廉湯內芹菜

先黎沙律,希臘沙律同慢煮八爪魚溫室青瓜既沙律菜各有不同。

再上係麵包同餐湯, 即使係餐湯呢間餐廳都會悉心準備, 今次係芹菜頭忌廉湯, 兩樣我都有驚喜, 香草包熱上, 香草味好香好濃, 加上少少牛油, 已經令層次昇華, 麵包非常軟熟。而餐湯亦都值得一讚, 本身我對芹菜一般, 但忌廉湯內芹菜味岩岩好, 忌廉味中和番草青味, 所以都好好飲。

主菜先上risotto, 點餐前待應好細心問我risotto 想淋身d 定係適中, 因為我中意risotto 生d 有咬口, 所以揀左適中。而煮左出黎既硬度, 的確係我最中意既水平
而且既腩肉原來同risotto 真係好match, 腩肉油份同埋risotto 既汁, 再加埋爽口野菌一齊食,超級正。 另外我分開食腩肉都好高質, 佢唔係好膩個d 腩肉, 肥瘦適中, 女仔食都唔覺肥。

另外燒烤汁雞扒都係另一驚喜之作, 初頭以為呢個價錢, 都唔期望好大塊, 但上菜時都驚訝雞扒都好大舊, 仲有配菜, 認真唔錯。燒烤汁雖然睇落比較黑, 但係調落係咸甜度適中, 有d 蜜汁味, 雞皮係燒烤汁焗底下外皮脆口, 入面肉質非常juicy(仲啖啖肉)。

最後個甜品係tiramisu, 味道稍甜, 如果有酒味更加好。

如果係慶祝節日, 我絕對推介呢間餐廳, 因為每個店員都好有禮貌好細心, 服務亦都一絲不苟, 好似fine dining 咁完左course, 會幫你收餐具, 又會幫手加水等等, 服務真係滿分。

2020-11-07
2020-11-13 136 浏览
在朋友介紹下,今日黎到譽發廣場23樓既西餐廳試下,據說係氣氛同食物俱佳既餐廳一出,就有一幅好大既圖畫,色彩繽紛入到去,果然係好有氣氛。裝修新淨,吊住好多波波燈,令到氣氛更有情調。播住悠閒既音樂,真係好relax,不知不覺有種醉人既感覺當然吾少得一個小小既爉燭放係檯面餐牌既選擇好多,係呢個浪漫氣氛之下,未食已經覺得心情好好先上餐包,點少少奶油,包既温度令奶油溶化。食落煙煙韌韌,再配上奶油既香味,十分滿足等左一陣,主菜上場啦,係我最愛既烤三文魚扒。未食已經知道冇令人失望,切落去果下,外皮係烤得超脆,而且三文魚扒入面係好juicy, 食落去係好有鮮味,再點少少醬汁,真係食到停吾到口。再伴左一個焗薯批,食落去層次好分明,好有薯味Bellevue安格斯牛肉漢堡,份量十足,好似我隻手掌咁大呀大大啖咬落去,牛肉既肉汁即刻咇曬出黎,好有牛味,配埋香濃既芝士,令個包更加惹味。麵包烘過同查左牛油,只係食包都已經好好味,而生菜同蕃茄都十分新鮮黎到咁有情調既地方,一定要食個甜品。意式椰子奶凍伴蜜餞鳯梨,食落感覺好清新,香滑既椰子奶凍配酸酸甜甜既蜜餞鳳梨,為呢一餐畫下一個完美既句號今晚呢餐果然冇令人失望,除左

一出,就有一幅好大既圖畫,色彩繽紛

當然吾少得一個小小既爉燭放係檯面

餐牌既選擇好多,係呢個浪漫氣氛之下,未食已經覺得心情好好

今晚呢餐果然冇令人失望,除左氣氛好,食物美味之外,侍應既服務都係十分優質,令食客留下一個好好既用餐體驗
2020-11-11
  • 安格斯牛肉漢堡
  • 烤三文魚扒
  • 餐包
2020-11-11 145 浏览
在油尖康文署和同學一起做完瑜珈,她提議到油麻地地鐡站附近譽發廣場樓上的Bellevue Bar and Grill吃dinner ,一出𨋢在走廊巳有一幅設計鮮艷的海報,餐廳內週邊都是大玻璃窗,視覺開揚和環境舒適 ,燈光昏暗,最適合情侶相聚。烤銀鱈魚扒,銀雪魚 入口 鮮味和嫩滑,伴著青、黃、紅椒和翠玉瓜,另這道菜式色色香味齊全。烤美國🐷肋排,未有被醬料蓋過本身的肉味 ,兩者混合另有一番味道。熱騰騰的香辣薯角 外脆內軟加添餐廳秘製茄汁感覺非常滿足。這法國麵包 ,配合與別不同的自家制牛油,唔覺肥膩 還有 少許忌廉香味。

熱騰騰的香辣薯角 外脆內軟加添餐廳秘製茄汁感覺非常滿足

• 烤美國豬肋排    烤銀鱈角扒    香辣脆薯角
  • 法國麵包
2020-11-10 142 浏览
💁🏻‍♀️ Bellevue Bar and Grill (旺角) 🍴-旺角浪漫情調西餐廳, 可以180度飽覽九龍夜景~法國炸田螺 ($128)個人推薦~ 田螺充滿牛油香味, 外表輕輕炸左, 食落外脆內軟, 層次好豐富, 而且田螺唔會腥烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯 ($198)甜粟味非常突出, 帶子爽口彈牙, 飯粒軟硬適中美國特級安格斯熟成西冷扒 10 OZ ($450)十安士原來已經好大舊, MENU仲有20 OZ選擇, 絕對岩曬食肉獸! 西冷扒食落好重牛味, 我地叫左MEDIUM RARE, 食落岩岩好, 肉質鮮嫩唔會太老.驚喜甜品拼盤 ($98)SURPRISE要燒溶左糖衣先見到, SIDE DISH 有TIRAMISU, 口味都幾多/📍 Bellevue Bar and Grill (旺角)#旺角 彌敦道558-560號譽發廣場23樓#小丸子搵食記 #小丸子旺角-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstag
旺角浪漫情調西餐廳, 可以180度飽覽九龍夜景~

法國炸田螺 ($128)

烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯 ($198)
甜粟味非常突出, 帶子爽口彈牙, 飯粒軟硬適中

美國特級安格斯熟成西冷扒 10 OZ ($450)

驚喜甜品拼盤 ($98)

📍 Bellevue Bar and Grill (旺角)
#旺角 彌敦道558-560號譽發廣場23樓
#小丸子搵食記
#小丸子旺角
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #香港餐廳
2020-11-10 209 浏览
剛剛的假期,去左油麻地呢間無敵靚景色既西餐廳食晚飯,當然拎返個窗邊位狂影相😆 由於都接近冬季,所以下午6點去到,其實都睇唔到日落,已經係夜景啦🌃 不過都幾有FEEL,餐廳既窗邊掛有一個波波狀既射燈,化身點點星光點綴..我地叫左2份主菜、1份前菜、餐包、甜品同2杯cocktails! - 美國特級安格斯牛柳 Grilled U.S. Prime Angus Tenerloin牛柳既肉質好軟腍,肉味濃郁,好juicy,完全係入口即溶🤤 呢度既招牌算係牛啦,所以牛扒同牛柳絕對不錯!! 然後我想講佢既薯蓉我勁鍾意食,好幼滑好creamy,應該加左奶煮,奶香味濃..- 烤虎蝦伴香草醬天使麵Grilled Tiger Prawns with Pesto Angel Hair Pasta開邊虎蝦好爽好鮮,而且都幾多肉;香草醬本身係草青色,所以撈落意粉度,會變左青色意粉~天使麵,吸收左香草醬,好入味,好香口,但又唔會太漏,幾清新!.- 蟹肉周打湯Crab Meat Chowder呢個湯幾特別😌 唔會好似龍蝦湯咁重口味,屬於清清地既湯🦀 有絲絲蟹肉,由於話明係周打湯,有用薯仔打既湯,加上忌廉,好crea
- 美國特級安格斯牛柳
- 烤虎蝦伴香草醬天使麵
- 蟹肉周打湯
Crab Meat Chowder
呢個湯幾特別😌 唔會好似龍蝦湯咁重口味,屬於清清地既湯🦀 有絲絲蟹肉,由於話明係周打湯,有用薯仔打既湯,加上忌廉,好creamy好香滑👍🏻 Staff特別交代要撈勻先飲,因為加左蟹膏,會更加香!.
- 扒黑椒吞拿魚伴希臘沙律
Grilled Blackened Tuna with Greek Salad
吞拿魚係刺身果種,特別在於吞拿魚邊邊都灑滿黑椒再用火燒,黑椒味勁香,但又唔會蓋過吞拿魚既鮮👌🏻吞拿魚既味道一向比較淡,但咁樣既煮法反而仲借由黑椒味帶出左吞拿魚既甘香,我覺得幾新奇,可以不妨一試😋 沙律菜清新,而且仲有粒粒芝士,一齊食好開胃.
- 意式椰子奶凍伴蜜餞鳳梨
Coconut Panna Cotta with Glazed Pineapple
其實我一向麻麻地食啫哩同奶凍呢類甜品,不過都試下,估唔到食左啖又覺得幾好食, 於是係咁食🤣 首先佢係鳳梨啫哩同椰子奶凍梅花間竹咁擺,配埋一齊食幾香,椰子既甜,中和左鳳梨既酸~ 然後奶凍面上鋪滿粒粒鳳梨,仲有士多啤梨切片,成個甜品好fresh,唔漏!.
- Blue Hawaii
Rum, Malibu, Blue Curacao, Pineapple juice & fresh Pineapple
呢杯cocktail好靚,藍綠色漸變既layer,上面仲擺左片菠蘿同葉,視覺上已經吸晴🤩 飲落好有熱帶風情,充滿鳳梨香🍍.
- Pina Colada
Rum, Coconut syrup, Pineapple juice, milk, fresh pineapple
呢個同上一杯既味道差不多,都係用菠蘿做主打,不過佢加左椰子糖漿、奶同RUM酒,所以口感會有少少菠蘿椰奶既沙冰咁,比較稠,但味道依然好清爽~.
想讚下呢度既service真係好好💓一開始會詳細講解下menu,然後上每道菜時都會介紹下材料或食法,然後食到中間,隻碟有少少醬汁剩左,都會幫你重新上碟~我地想影相留念,staff都好願意協助,態度好有禮貌好nice! 真係大滿足了今餐
美國特級安格斯牛柳
蟹肉周打湯
Blue  Hawaii  &  Pina  Colada
意式椰子奶凍伴蜜餞鳳梨
2020-11-10 1012 浏览
早早在Openrice預約要求窗邊位置及慶祝生日,餐廳前一天回覆已一一安排好,安心‧當天到達店面被門外的油畫吸引,進店內滿滿水晶燈,很有氣氛也夠獨特‧先送上麵包,共有兩款,我吃的那款味道帶點茶香,不用牛油也好吃。前菜點了輕巧的吞拿魚沙律,吞拿魚輕輕烤過表面,微溫又嫩嫩的魚肉配襯著各種沙律菜黑橄欖及芝士,很開胃及清新,份量不多剛好夠4人分著吃試試到味道。主菜共點了四道,先來的是兩款紅肉‧先說半份 (四件)的Baby Back Rib,肉很”林” ,基本是用刀稍微界開就能分離,配上烤醬加添味道,如能做到外面烤過的焦香更突出就更好了,配襯的薯仔加分另一款是Prime Angus Rib Eye (七成熟) 由於本人不吃牛,故無法評論。友人都說牛味豐富,但偏熟 (估計有八至九成熟)再來是白肉Silver Cod Fish Fillet,魚烤得剛剛好,切下仍感覺到魚皮的香脆同時看出魚油魚汁漏出來的嫩滑感,配襯的醬汁有點點提味作用,另額外點Mashed Potatoes,非常出色,白滑但不油膩,魚肉加薯蓉配襯著吃,是我當晚最愛。最後的主菜是Tiger Prawn Angel Hair,大大隻橙紅虎

Bread

👍🏻Tuna  Salad

Baby  Back  Ribs  (half)

Prime  Angus  Rib  Eye

👍🏻👍🏻Silver  Cod  Fish  Fillet

👍🏻Mashed  potatoes

最後的主菜是Tiger Prawn Angel Hair,大大隻橙紅虎蝦配上了綠悠悠醬汁的天使麵,賣相一流。蝦肉結實,不錯。綠色醬汁有滿滿奶油香,吃多有點膩,分著吃份量剛好。如蝦跟天使麵在味道上能更有連繫就好了,現在也好吃‧
Tiger  Prawns  Angel  Hair

甜點各人點了一份,每一道賣相都很誘人,我不好甜,故點了Choco Brownie with ice cream,有別其他的Brownie,餐廳把Brownie切的細細口,好讓每一口都有Ice Cream搭著吃。咬下每一小塊也有果仁,很不錯。其他甜點沒有試吃但朋友們都吃光‧
👍🏻Choco  Brownie  with  ice  cream

Chocolate  Lava  cake

Bellevue  sweet  surprise

Mini  Alaska  and  Creme  Brulee

總括而言:
環境: 進店即被一大遍的落地窗及紅藍色的壁畫吸引著,天花掛滿一致有序的玻璃小燈非常浪漫。店內大部份的位置都靠近窗邊,可提早跟店家要求坐位。
食物: 每樣都不錯,價錢也公道。另有供應給素食者的餐牌,非常有創意,下次必試。
服務: 非常體貼也很有耐性,忙碌時還主動幫忙拍照,非常熱心。
2020-11-07
庆祝纪念
生日
『旺角樓上西餐・環境舒適服務親切』᯾ 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐞𝐯𝐮𝐞 𝐁𝐚𝐫 & 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥, 𝐌𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐤⠀⠀這天跟媽媽來到旺角這間西餐吃飯,⠀這裡環境舒適,景觀非常開揚呢。⠀值得一讚的是服務很好,店員非常親切有禮!餐廳放著很多懷舊經典英文歌,好relax呢~⠀⠀〔 兩款沙律+餐湯+甜品 $75〕⠀・𝙶𝚛𝚎𝚎𝚔 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍⠀沙律菜好新鮮呀!⠀配上feta cheese剛剛好。⠀⠀・𝚂𝚕𝚘𝚠-𝚌𝚘𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚘𝚌𝚝𝚘𝚙𝚞𝚜 & 𝚐𝚛𝚎𝚎𝚗𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 𝚌𝚞𝚌𝚞𝚖𝚋𝚎𝚛 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙱𝚊𝚕𝚜𝚊𝚖𝚒𝚌⠀黑醋汁好開胃呀!青瓜絲好爽口唔會出水/太軟~整體好fresh呢!⠀⠀・𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚂𝚘𝚞𝚙⠀這個湯好喝喔~⠀好creamy呢!⠀如果份量再多點就好啦~⠀⠀・𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞⠀細細舊份量岩岩好~⠀甜度可以降低一點⠀⠀〔𝚂𝚕𝚘𝚠 𝚌𝚘𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚋𝚎𝚕𝚕𝚢 𝚠𝚞𝚝𝚑 𝚠𝚒𝚕𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚛𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 $138〕⠀豬腩肉味道同質地都唔錯,幾惹味。⠀飯份量好多好飽肚~⠀米飯不會過軟⠀如果野菇更多就好了⠀⠀〔𝙱𝚊𝚔𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝙿𝚊𝚕𝚖𝚊 𝙷𝚊𝚖 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚂𝚝𝚎𝚊𝚔

這天跟媽媽來到旺角這間西餐吃飯,⠀
這裡環境舒適,景觀非常開揚呢。⠀

〔 兩款沙律+餐湯+甜品 $75〕⠀
・𝙶𝚛𝚎𝚎𝚔 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍⠀
沙律菜好新鮮呀!⠀
配上feta cheese剛剛好。⠀

・𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚂𝚘𝚞𝚙⠀
這個湯好喝喔~⠀
好creamy呢!⠀
如果份量再多點就好啦~⠀

・𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞⠀
細細舊份量岩岩好~⠀
甜度可以降低一點⠀

豬腩肉味道同質地都唔錯,幾惹味。⠀
飯份量好多好飽肚~⠀
米飯不會過軟⠀
如果野菇更多就好了⠀

〔𝙱𝚊𝚔𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝙿𝚊𝚕𝚖𝚊 𝙷𝚊𝚖 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚂𝚝𝚎𝚊𝚔 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚃𝚑𝚢𝚖𝚎 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 $198〕⠀
這是我第一次吃parma ham 包住salmon這個做法,很新奇呢。⠀
parma ham的鹹香和三文魚居然不會相沖呢!⠀
旁邊的烤蔬菜好吃!很鮮甜,煮得剛剛好~⠀

〔𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎/𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚒𝚗𝚘 +$15〕⠀

Bellevue Bar and Grill⠀
@bellevuehk⠀
旺角彌敦道558-560號譽發廣場23樓⠀
——————————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀⠀⠀