每個人係起跑線努力奔前既同時,我反而只係想做返個平平無奇既細路,每一日過住d唔洗用腦既日子;人地叫我做咩就做咩,唔需要分辦是非,唔洗理對與錯;食完就訓,訓完就食,大個左先發現呢種生活係非常奢侈。既然幸福唔係必然,今次二訪「BellevueBar and Grill」為我個胃爭取眼前既食福!👇📌Bellevue · Brunch Set -♦️S t a r t e r s -▪ Soup of the Day · Daily Dessert - $28▫ 前菜只係需要$28就有齊是日餐湯、甜品,呢個「蕃茄·忌廉湯」湯身同平時果D餐湯好唔同,飲得出係真材實料既蕃茄熬成,而唔係用普通現成茄膏,相當有誠意。而飲落味道清甜,質感順滑,加上有法式麵包粒既配搭,口感十足;而甜品亦唔錯,「布朗尼·蛋糕」面頭既白朱古力塊,甜度適中,質感鬆脆裡面又夠濕潤,加埋旁邊既藍莓、士多啤梨,口感層次豐富!▪ Greek · Salad - $30▫ 比較少有充滿希臘神話既「希臘·沙律」成個賣相綠柔柔,好吸晴;最鍾意佢地個羊奶芝士,食落鹹鮮味十足,帶少少羶味,好好食;仲有大量橄欖、車厘茄,健康又好味!▪ Slow-C
為我個胃爭取眼前既食福!👇
📌Bellevue · Brunch Set -
♦️S t a r t e r s -
質感鬆脆裡面又夠濕潤,加埋旁邊既藍莓士多啤梨,口感層次豐富!
Greek · Salad - $30
最鍾意佢地個羊奶芝士,食落鹹鮮味十足,帶少少羶味,
好好食;仲有大量橄欖車厘茄,健康又好味!
Slow-Cooked Octopus · Greenhouse Cucumber · Balsamic - $38
▫ 第三個前菜試埋「慢煮八爪魚·溫室青瓜·黑醋汁」,
八爪魚經過慢煮,肉質保持爽彈,唔會太淋身,口感爽彈;
配搭青瓜片同埋黑醋汁,清新感即刻返哂黎。
📌Main Course -
Pan-Seared Sea Bream Fillet · Capers Tomato Sauce - $158
▫ 主菜我點左「香煎鯛魚柳·水瓜柳·蕃茄汁」,鯛魚表面煎到相當香脆,

外皮食落好脆口,裡面魚肉唔鬆散;配上口感滑溜既水瓜柳同埋蕃茄汁,份外惹味。
Grilled New Zealand Lamb Chops · Gravy Sauce - $228
▫ 仲有我最愛既「炭燒新西蘭羊扒·燒汁」,羊扒點左5成熟,

口感就岩岩好啦;調味適中,食落唔會太鹹,幾到位;

羊肉夠軟滑入味,又唔會太重羶味,連埋燒汁一齊食,無得輸!
2020-10-24
  • 蕃茄·忌廉湯
  • 布朗尼·蛋糕
  • 希臘·沙律
  • 慢煮八爪魚·溫室青瓜·黑醋汁
  • 香煎鯛魚柳·水瓜柳·蕃茄汁
  • 炭燒新西蘭羊扒·燒汁
2020-10-20 147 浏览
环境很舒适的一家店,整体不算大但是装修很用心。Openrice感谢祭订了一份熟成西冷牛扒,另外要了一份香煎鲷鱼伴水柳番茄汁午市套餐,另加了30要了餐汤+甜品。首先上了餐包,配上黄油。这个餐包与众不同,是咸香的,里面还加了罗勒,特别惊喜!接下来是忌廉蘑菇餐汤,小姐姐很贴心地帮忙分成了两份。餐汤拉花很精致,忌廉和蘑菇的味道也很浓郁。上面的面包是酥脆的,丰富了整体的口感牛扒要了五分熟,入口就能感受到其软嫩多汁,能感受到肉质很好。牛扒略带一些烟熏过的香气,可能是烟熏熟成~鲷鱼皮煎得酥脆,下面的肉则细腻柔嫩,配上旁边的绵密可口的薯蓉非常满足,薯蓉上面的配菜非常好地平衡了整体。最后是一份布朗尼甜品,甜度适中非常实在,沾着莓酱非常好吃=w=
环境很舒适的一家店,整体不算大但是装修很用心。

• 澳洲M5熟成和牛肉眼扒
  • 餐包
2020-10-19 198 浏览
今晚揀左呢間餐廳食燭光晚餐,餐廳位於23樓,有落地大玻璃,所以有居高臨下既感覺👍🏻一開頭會送上仲係熱既餐包👍🏻呢排男朋友成日提起想試乾式熟成牛扒,呢間餐廳竟然有!價錢都唔會貴過自己買一塊返屋企煎好多,但自己煎肯定無咁好味!我地叫左塊10安士既美國乾式熟成肉眼扒,因為我唔係好食得生肉,所以order左5成熟(即等於平時既7成熟),正常既應該要叫3成熟(即等於平時既5成熟)。外層有種炭燒既味道,入面肉質鮮嫩,好有牛肉香,正😋下次我會嘗試下3成熟😆另外仲叫左個烤蝴蝶春雞,一切落去個皮脆到有聲,好有驚喜!個皮好好味,又薄,唔肥膩👍🏻雞肉無油膩感,又無雪藏味!👍🏻最後叫左半份豬肋排,d肉一切就脫骨,調味都非常之好!滿意既一餐😀
一開頭會送上仲係熱既餐包👍🏻
最後叫左半份豬肋排,d肉一切就脫骨,調味都非常之好!
滿意既一餐😀
豬肋排
餐包
豬肋排
2020-10-19 299 浏览
首先餐廳的光線不太好,有些回到以前西餐廳的感覺,如果將光線調好些人會坐得會比較舒服和自在。另由於外牆的深色玻璃,晚上不太能看到風景。味道方面,廚師的手藝還好,攞盤也是可以的,但出事的是用的肉扒的質量就很一般般,入口的質地很柴,很幹,肉味也欠缺。相比來說餐前包的味道可以。頭盤的鵝肝煎的還好,就是那個份量也太小了一點,配菜可以改良一下,味道跟鵝肝不太配。價格方面不便宜比一些有名的餐廳可能更貴些。服務相對來說是不錯,很好。

2020-10-17 124 浏览
非常滿意的飯。無論環境,員工服務態度,食物水準,也是令人有賓至如歸的感覺。牛扒水準高 ,驚喜甜品很好吃,意粉也不錯。情調很好,有夜景,有夕陽 。 員工在預約時也很有耐性解答問題。電場服務水平也很好。推介。
非常滿意的飯。
牛扒水準高 ,驚喜甜品很好吃,意粉也不錯。
情調很好,有夜景,有夕陽 。
員工在預約時也很有耐性解答問題。電場服務水平也很好。
推介。
2020-10-17
庆祝纪念
纪念日
  • 肉眼扒
2020-10-16 153 浏览
今晚同老公浪漫下,去咗食燭光晚餐🍹喺Bellevue Bar and Grill呢度,仲可以一路欣賞日落的醉人景色,一路嘆番杯cocktail,睇住隻鹹蛋黃和漫天的橙色雲彩☁️在你面前緩緩沉下消失在樓景中🌄,真係好寫意好有feel🍸我都忍唔住要立刻打卡🤩而且呢度環境好,雅致又有藝術感的壁畫,一整邊巨型的落地玻璃,加上每張枱都有適當的座位距離,探熱和消毒功夫也做得很好,可以安心地在這裏恍如自成一國地慢談。#凱撒沙律喜歡這裏的凱撒沙律,蔬菜很清甜很新鮮,配上淡淡奶油香的芝士和蒜香味的脆多士,真的是很好的開胃菜。#美式蟹肉周打湯香濃的周打湯還添加了蟹肉,使味道的層次感大大提升了,真蟹肉吃起來味道還很鮮甜,so yummmm😋#美國特級安格斯西冷扒美麗的格仔紋從來不騙人😋滿滿的香烤風味一直係我至愛!牛扒肉質鮮嫩,温柔地在舌尖上打轉,而且仲keep到啖啖肉汁,好味好味!腌尖的老公也表示好滿意😆#龍蝦尾扁意粉🍝老公鍾意食龍蝦又好怕剝殼,呢款真係啱晒我哋!原條剝殼龍蝦尾!夠晒肥美大隻!食落仲落爽實鮮甜啖啖肉,會令人忍唔住’唔’一聲瞇起眼來享受!意粉亦有驚喜,完全食到意粉吸收晒龍蝦汁嘅鮮味,還隱約透露出

#凱撒沙律

#美式蟹肉周打湯

#美國特級安格斯西冷扒

#龍蝦尾扁意粉🍝

意粉亦有驚喜,完全食到意粉吸收晒龍蝦汁嘅鮮味,還隱約透露出蕃茄清新,keep到略帶韌度,唔會太淋,成件事好Perfect😋

#泰式椰子奶凍伴蜜餞鳳梨🍍

呢款奶凍好特別啊集合左我同老公鍾意食嘅元素,我老公就鍾意食椰子我就鍾意食鳳梨🍍,奶凍唔會太甜,口感清新,就算減肥中食都無罪惡感呀😆

我哋都嗌左兩杯Cocktail一路食飯一路慢慢㗳,呢度啲Cocktail幾好飲,果味和酒味都攞到個balance,飲咗半杯都開始有醉意,幾十蚊一杯好抵飲👍

2020-10-15 121 浏览
試左呢間幾好 view, 可惜冇哂窗邊位其實走時都未滿客日落睇景應該不俗今次坐位有啲尷尬,坐左係熟成櫃前面。如果係好怕見到肉類就最好同侍應要求喇prime Angus rib eye叫左五成,配菜好食過塊扒。加左芥末之後有好食左。薯蓉好食lobster tail linguini個龍蝦好彈牙,要試。個汁就好濃,中意龍蝦湯會喜歡chocolate leave cake 呢個心太軟就麻麻了。normal 佢配柚子雪糕,酸酸地,我就麻麻,質感硬硬今次有叫一杯 sunrise surprise mocktail 有橙汁同益力多正常 perform 呢度侍應會逐個菜上,會睇你食到咩情況再上。係吾錯。。都有可能係因為張枱細,二人枱
試左呢間

幾好 view, 可惜冇哂窗邊位
其實走時都未滿客
日落睇景應該不俗
今次坐位有啲尷尬,坐左係熟成櫃前面。
如果係好怕見到肉類就最好同侍應要求喇

prime Angus rib eye
叫左五成,配菜好食過塊扒。加左芥末之後有好食左。薯蓉好食
lobster tail linguini
個龍蝦好彈牙,要試。

個汁就好濃,中意龍蝦湯會喜歡
chocolate leave cake

2020-10-12 319 浏览
難得係旺角搵到景觀開揚嘅餐廳,一於叫男朋友去食🤩經eatigo book有折,餐廳會打黎confirm booking問埋有冇咩慶祝,好貼心👍🏻/我地叫左2個set lunch share食餐包熱辣辣好食,個湯唔記得影但好奇怪有意粉碎係底,好似有人食淨左咁😯慢煮八爪魚沙律幾滑口,菜冇乜特別醬調味,比較一般牛嘅熟度滿意,但肉質一般,另外個汁有少少奇怪羊架相對上好食d,入口嫩滑留意尼個係2人份甜品😂😂比較的骰嘅泡乎/環境同服務都好好,只不過食物冇跟上滿意程度,未必回頭lu
我地叫左2個set lunch share食
慢煮八爪魚沙律幾滑口,菜冇乜特別醬調味,比較一般
牛嘅熟度滿意,但肉質一般,另外個汁有少少奇怪
羊架相對上好食d,入口嫩滑
留意尼個係2人份甜品😂😂比較的骰嘅泡乎
環境同服務都好好,只不過食物冇跟上滿意程度,未必回頭lu

2020-10-11 113 浏览
今日相約朋友一齊食飯💕因為太耐無見🥺所以想搵間舒適relax既地方傾下計😊估唔到有意外驚喜❗️環境好好🙈好有氣氛,好岩黎慶祝,每張枱面都有個小蠟燭🕯️帶另一伴黎佢一定會感覺到你既用心❤️.✨鵝肝 $178頭盆簡左鵝肝🦆配多士🍞本身都諗住唔叫鵝肝,因為怕煮得唔好會有騷味🙈但侍應強烈推介❗️所以試下😂依到既鵝肝好好食😋一啲騷味都無,黑椒味重左少少🤏但完全係入口即溶🤤再配埋多士食,外脆內軟,中意食鵝肝既人記得黎試啦🥰.✨龍蝦濃湯伴煙肉海鮮雲吞 $138未試過甘濃既龍蝦湯🦞龍蝦湯配上香草碎🌿同黑椒碎令到湯味更出✨侍應見我地留低左個餐包🙈叫我地試下點包,個包吸晒啲湯既味🥰真係好好味❗️.✨美國特級安格斯牛柳(8安士) $398主菜叫左牛扒🐮牛扒唔叫細份😋個牛味都幾重❗️依家好少係出面食到燒出黎既牛扒🙈依間餐廳就做到🤤個配菜薯蓉好滑身💯緊值係Perfect match💕.✨焗朱古力心太軟伴柚子凍糕 $88 甜品🍮係女人第二個胃黎🙈心太軟下面放左白麵包墊住😂我諗係怕朱古力醬太多🍫等我地可以點黎食🤤朱古力醬唔會話太甜❗️值得一提既係柚子凍糕😇凍糕我都係第一次食🙈有啲似柚子忌廉糕😂柚子味唔算太濃,但都值得一試既💕
✨鵝肝 $178

✨龍蝦濃湯伴煙肉海鮮雲吞 $138

✨美國特級安格斯牛柳(8安士) $398

✨焗朱古力心太軟伴柚子凍糕 $88
2020-10-10 165 浏览
朋友神神秘秘話帶我去景觀靚餐廳食好野但又約係油麻地我本來都冇抱乜野期待諗住油麻地有啲咩景觀餐廳啊朋友帶我尼到一幢商厦入面直接㩒左23樓 轉眼電梯門一開 係餐廳既門口向入面窺探我已經震驚左 餐廳既裝修係行一雅緻西餐fine dining路線幾乎都用上落地玻璃窗職員帶我地去窗邊餐枱坐底一整個旺角區人來人往既景像盡收眼底加上23樓本身係區內算高 景觀開場可以飽覽旺區城景之餘 如果係日落時間尼 餐廳既座向更加可以睇到靚日落可惜我地個日陰天仲有落雨但係都有另一種氛圍食物方面 價位算中上 我同朋友叫左menu上面最平既菠菜鴨胸意粉 再加左廚師推介既三文魚扒兩者都揀左跟沙律同甜品 朋友再加埋一道湯食物擺盤精緻 份量適中 職員服務態度都好好 知道我地想share自動自覺就為我地提供額外既碟食物味道方面 菠菜意粉最有驚喜醬汁帶有濃郁既奶香 而且同意粉融合得好好 每一啖都好香好入味 鴨胸份量亦好有誠意三文魚亦係大大份 味道不俗但意粉比較Cp值高推薦大家至於前菜甜品方面 沙律菜好新鮮甜品既小泡芙亦好別緻加上美景 打卡一流!等下次天氣好啲一定要encore
朋友神神秘秘話帶我去景觀靚餐廳食好野
但意粉比較Cp值高

推薦大家
至於前菜甜品方面 沙律菜好新鮮
甜品既小泡芙亦好別緻
加上美景 打卡一流!
等下次天氣好啲一定要encore

2020-10-07 140 浏览
今日同女朋友想食西餐, 就搵左呢間位於旺角既西餐廳。店內環境好靚,周圍牆壁都係電影風既設計,坐位舒適,完全冇壓迫感。餐前小食餐廳準備左向日葵粟米做既包同埋全麥包。脆炸香草田螺釀白菌炸得非常香脆可口,裡面係大大隻既田螺及白磨菇,田螺好爽口美國特級安格斯肉眼扒10安士既安格斯肉眼扒,點左7成熟,但絕對不嚡口,肉質鮮嫩配上芥末醬一流,必食之選龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉賣相很好,而龍蝦汁夾扁意粉都好夾味,龍蝦尾啖啖肉彈牙可口驚喜甜品拼盤揀左呢樣甜品想睇下有冇驚喜 結果真係好特別,店員以火槍燒熔朱古力,熔左先知裡面既甜品是甚麼,原來係野莓蛋糕!其餘重有布朗尼等等既蛋糕,滿足不同口味既食客👍🏻 ,呢間店既店員好親切而且服務都好貼心,例如會經常幫食客換碟,值得一讚
今日同女朋友想食西餐, 就搵左呢間位於旺角既西餐廳。

餐前小食餐廳準備左向日葵粟米做既包同埋全麥包。

脆炸香草田螺釀白菌
炸得非常香脆可口,裡面係大大隻既田螺及白磨菇,田螺好爽口

美國特級安格斯肉眼扒
10安士既安格斯肉眼扒,點左7成熟,但絕對不嚡口,
肉質鮮嫩配上芥末醬一流,必食之選

龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
賣相很好,而龍蝦汁夾扁意粉都好夾味,龍蝦尾啖啖肉彈牙可口

驚喜甜品拼盤
揀左呢樣甜品想睇下有冇驚喜
結果真係好特別,店員以火槍燒熔朱古力,
2020-10-07 129 浏览
最近生活忙碌想搵美食為生活作一個調劑就來到位於旺角鬧市中的Bellevue Bar餐廳居高臨下 飽覽鬧市景色 餐廳裝修很有格調 內外都有充滿藝術氣息的插畫員工很有禮 招呼十分周到很耐心介紹餐廳既菜式完全感受到佢地對客人的重視餐前麵包係全麥包配向日葵粟米包麵包烘到很脆 又鬆軟脆炸香草田螺釀白菌平日大多食焗田螺炸田螺好少見 用炸漿包裹住田螺同白菌外脆內多汁 口感特別美國特級安格斯肉眼扒(10oz)牛扒既火侯符合我地想要既程度👍🏻切開牛扒滿滿肉汁肉質夠淋有口感 烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉龍蝦尾啖啖肉 肉質彈牙對於愛吃龍蝦的我 表示很滿足😋扁意粉煙韌 掛汁程度高整體來說無論環境、食物質素、服務都很好食物款式都幾特別~
最近生活忙碌

平日大多食焗田螺
炸田螺好少見
用炸漿包裹住田螺同白菌
外脆內多汁 口感特別

美國特級安格斯肉眼扒(10oz)
牛扒既火侯符合我地想要既程度👍🏻
切開牛扒滿滿肉汁
肉質夠淋有口感

烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
龍蝦尾啖啖肉 肉質彈牙
對於愛吃龍蝦的我 表示很滿足😋
扁意粉煙韌 掛汁程度高

整體來說
無論環境、食物質素、服務都很好
食物款式都幾特別~

2020-10-07
2020-10-07 1441 浏览
位於旺角油麻地區既高質西餐廳,餐廳採用全落地玻璃,窗口位置居高臨下可以飽覽旺角夜景,佈置有氣氛又有格調,非常浪費,好適合情侶黎拍拖食飯👫/朋友慶祝🥳。.🦆鵝肝肉醬💲178味道好香濃,質地好香滑細軟,配埋脆卜卜既面包一齊食好撘配😋。.🍲龍蝦濃湯伴煙肉海鮮雲吞💲138炸海鮮雲吞融入龍蝦湯去增加口感,龍蝦湯味道極濃郁,入囗香滑濃稠,用左少少香草吊味去平衡番,感受到非常真材實料💯。.🥩美國特級安格斯牛柳(8安士)💲398Order左5成熟,牛柳肉味濃厚,肉質軟腍又無筋👍🏼,上面落左少少海鹽做調味已經帶出到肉味😋,仲有豆角做伴菜,薯蓉墊底。.🍮焗朱古力心太軟伴柚子凍糕💲88心太軟係用膳後即焗,等了約20分鐘,新鮮熱熱焗起,朱古力流心到不得了🤩,柚子凍糕口味非常特別,質地非常滑溜,入口味道清新,剛好可以平衡朱古力既甜味👍🏼。————————————————價錢:💲882 / 2ppl味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (7pm)回頭率:80%📌 店員好好禮貌👍🏼

🦆鵝肝肉醬💲178

味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (7pm)
回頭率:80%
📌 店員好好禮貌👍🏼
2020-10-06
  • 焗朱古力心太軟伴柚子凍糕
有一段日子冇食過標準西餐,點都要浪漫一番,今次揀咗去油麻地【Bellevue Bar and Grill】食晚餐。🥰 環境優美,位於大厦頂層、居高臨下,一望無際,而且服務亦好好!👍我哋Order咗Caesar沙律🥗、蟹肉周打魚湯🥣、安格斯肉眼扒🥩、深海帶子意大利飯🥘,甜品要咗Mini Alaska and Creme Brulee🍮,飲品要咗Mango Paradise🍸同埋Sunshine Surprise🍹。😍個沙律🥗好新鮮好fresh,個生菜同埋其他配料都好上乘。而蟹肉周打魚湯就有好濃嘅海鮮味。佢有免費麵包提供埋,一啖湯一啖麵包好正。😋肉眼扒🥩就超有濃厚嘅牛味,同埋肉質及脂肪分佈平均,絕對係超好嘅品質,點埋特製嘅醬汁食,食到停唔到口。😋而帶子意大利飯🥘賣相亦都好靚,意大利飯因應我哋嘅要求煮得比較林,帶子又超有鮮味而且好大粒。😍甜品🍮就好有特色,入面包含咗雪糕、蛋糕同火焰棉花糖嘅味道,每一啖都有唔同嘅口感,令人再三回味。😋兩杯特色飲品🍹絕對係打卡之選,而且都好fresh好清新,夏天飲一流!🥰

Mini Alaska and Creme Brulee
帶子意大利飯
安格斯肉眼扒
蟹肉周打魚湯
Caesar沙律
一出油麻地地鐵站口行 2分鐘就到, 上到23樓得一間餐廳, 我們剛6pm就到餐廳所以唔多客人。 可以揾近窗邊個位坐低,真系好喇!高居臨下看彌敦道夜景, 馬路唔算多車。先來了自家製餐包,我們3人點了飲品。Lobster tail linguini  $198龍蝦啖啖肉,新鮮彈牙鮮味,意粉有芝士味加鮮菇,正! 炸薯條配茄汁同黑松露醬,新鮮熱辣炸,有點熱,小心入口,厚厚的薯條,加醬點起來,真的唔錯!羊扒7成熟,一點都唔蘇,肉汁多,真系完美,3件份量幾多,好鐘意配菜有焗薯,紅椒等等,感覺很清新。一定要讚揚這餐廳的waiter 禮貌耐心笑容好好!

先來了自家製餐包,我們3人點了飲品。

Lobster tail linguini  $198

龍蝦啖啖肉,新鮮彈牙鮮味,意粉有芝士味加鮮菇,正!

一定要讚揚這餐廳的waiter 禮貌耐心笑容好好!
2020-10-05
  • 餐包