2020-05-08 195 浏览
灣仔店一直係我嘅list入面,可惜唔就腳冇去過,見到銅鑼灣開左即刻去chill下假期去都幾多人要排隊入座,不過店舖夠大,坐得鬆動同舒服。清一色茶飲我睇中chajito系列,揀左shaken all,係烏龍茶溝蘋果汁同茶味啫喱,茶香而無苦澀味但啫喱食唔出有茶味,蘋果汁頗酸,可能要落小小甜中和下。另外試左杯chavocado — 牛油果溝綠茶,又幾夾!重牛油果味之餘亦好滑溜,仲飲到茶香,比起平時飲avocado smoothie/milkshake清新得多,唔會太杰身或者有飽濟感,值得一試見佢地嘅蛋糕都好吸引,好多人叫,但一杯茶接近$60黎講我就覺得性價比較低lu
假期去都幾多人要排隊入座,不過店舖夠大,坐得鬆動同舒服。

2020-05-03 221 浏览
環境舒服 鬧市中帶點寧靜 食物味道很好但餐廳衛生和服務欠缺 亦有很大的改善空間。根本上都沒有服務可言 用餐後客人都會自動拿出櫃枱 但員工並沒有清潔客人用餐後的枱面 枱面濕濕 還有食物的碎濕濕 同行朋友只好自行清理。還好食物品質同味道搭夠 。 岩哂不喜歡過甜或太膩甜品的我1. 桂花啫喱味道清新好香桂花味 唔會太甜  質感唔似平時食果啲甘易散開  叉完都唔會爛  唔會食食下成舊跌落黎2. 新出品系列的茶(唔記得叫咩名)一樣味道清新  適合返今天炎熱的天氣 朋友覺得如果加埋檸檬汁會更好3. Cake Roll好難得食到一舊食完都唔會覺得好膩的Cake Roll唔甜 加埋個cream一齊仲好夾 香濃的茶味 很讚👍🏼👍🏼    4. 凍岩茶牛奶  茶味濃而牛奶亦唔會太濃以覆蓋左個茶味  下次會去灣仔區店 希望大家呢個時間可以更加注重衛生 甘大家都會用餐安心啲

還好食物品質同味道搭夠 。 岩哂不喜歡過甜或太膩甜品的我

1. 桂花啫喱

2. 新出品系列的茶(唔記得叫咩名)

3. Cake Roll

4. 凍岩茶牛奶
茶味濃而牛奶亦唔會太濃以覆蓋左個茶味

桂花啫喱
2020-05-02
桂花啫喱
2020-05-01 245 浏览
一間位於鬧市中的簡約cafe. 極簡約的環境設計,舒適又幽靜,絕對能逗留一整日。白色搭配木系家具,再加上植物裝飾,讓人感到非常放鬆。配合週末的慢活氣氛一流。日一共點了一份卷餅和一份甜點,加兩個飲品。蜜糖烤雞卷餅紅、黃椒增加了口感之外,也增加了點墨西哥風味,搭配上甜甜的蜜糖,讓卷餅變得酸酸甜甜更開胃和容下入口。烤雞味道一般,因為紅黃椒太搶味了。外層卷餅雖然不脆,嚼勁是不錯的。唯一缺點是醬汁會一邊食一邊流出來,要小心。焙茶戚風蛋糕空氣感十足,清爽不會有壓力!口感樸實,香氣迷人。焙茶醬也是保持清爽溫和口感。多吃幾口也不錯!岩奶牛奶抹茶牛奶

一共點了一份卷餅和一份甜點,加兩個飲品。

蜜糖烤雞卷餅

焙茶戚風蛋糕

岩奶牛奶

抹茶牛奶
2020-04-19 251 浏览
🍵tea mode全部都好好味🥰飲完暖笠笠☺️..前🔸 hojicha latte🔸大紅袍 白玉 eggroll後🔹 rock oolong latte🔹 darjeeling mochi eggroll ...great cake🍰great tea🍵great accompany👭👭大家要身體健康💪🏻------👻回頭指數🍽食物: 🔘🔘🔘🔘🔘📷環境: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務: 🔘🔘🔘🔘🔘💸CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️
🍵tea mode
全部都好好味🥰飲完暖笠笠☺️

🔸 hojicha latte
🔸大紅袍 白玉 eggroll

🔹 rock oolong latte
🔹 darjeeling mochi eggroll .
大家要身體健康💪🏻
------
👻回頭指數
🍽食物: 🔘🔘🔘🔘🔘
📷環境: 🔘🔘🔘🔘🔘
🛎服務: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️
📍Basao tea (銅鑼灣) (灣仔)⭐️食物:8.8/10⭐️CP值:7/10-🍶岩茶牛奶 $50烏龍茶底好香濃,有淡淡的回甘☺️奶香唔會喧賓奪主,配合得非常好❣️表面嗰層奶泡綿密輕盈,唔係平時飲嗰啲好creamy嘅奶蓋,成杯奶茶配搭好refreshing🌱-☕️大紅袍黑糖麻薯蛋糕捲 $52茶味清新,黑糖帶出成個茶味之餘唔會太甜🥰蛋糕口感鬆軟,忌廉香滑,但麻薯嘅口感就唔係好出😗-🌸大吉嶺春摘白玉蛋糕卷 $52相比起大紅袍,呢一款嘅茶味會淡少少,亦都會偏甜,所以我比較鍾意大紅袍嘅整體味道☺️-🍵豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55外觀真係好特别❣️但我覺得整體味道一般,就係想像到豆腐花同抹茶戚風一齊食嘅味道🤣-✅Overall:食物質素唔錯,飲品比蛋糕出色😝環境優美,裝潢極簡,有好多小植物作為點綴🌵採光良好,成間小店好日劇風❣️唯一唔好就係呢度有time limit,多人嘅時候唔可以chill成個下晝~

📍Basao tea (銅鑼灣) (灣仔)
⭐️食物:8.8/10
大紅袍黑糖麻薯蛋糕捲
豆腐慕絲抹茶蛋糕
大紅袍黑糖麻薯蛋糕捲
2020-04-16 236 浏览
鬧市中嘅簡約cafe☕️⁣⁣Bookmark左好耐, 前日出開cwb就去坐下啦. 好鍾意佢簡約白色同木系嘅設計, 令人覺得好舒服☺️⁣⁣好少有主要係賣茶同卷蛋嘅cafe, 都幾特別, 另外都有少少輕食, 不過就無試到啦😊⁣⁣. 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 . $52⁣蛋糕卷好厚身, 一d都唔乾, 個cream又唔會好漏, 大紅袍茶味帶有黑糖甜甜地中和, 好有驚喜😚上面係茶葉脆脆好特別😙最開心係入面有兩三小舊麻糬☺️都幾有黑糖味但又唔會太甜, 整體口感層次非常好😋推介👍🏻👍🏻⁣⁣. 焙茶牛奶 . $45⁣Hojicha latte飲落好重焙茶味, 加左牛奶唔算苦, 味道唔錯😊配埋個卷蛋當一個下午茶啱啱好又唔會好飽⁣⁣. 大吉嶺春摘白玉蛋糕卷 . $42⁣有陣陣茶味嘅粉紅色蛋糕卷☺️同樣質感厚又濕潤, 入面仲有煙韌白玉😋不過我覺得黑糖個個好味d⁣⁣. 伯爵茶牛奶 . $45⁣奶味好重比較creamy, 上面有d橙碎同茶葉脆脆點綴幾靚☺️⁣⁣推介: 🌟🌟🌟🌟🌟(最高5星)⁣⁣
鬧市中嘅簡約cafe☕️⁣

. 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 . $52⁣

. 焙茶牛奶 . $45⁣

. 大吉嶺春摘白玉蛋糕卷 . $42⁣

. 伯爵茶牛奶 . $45⁣

推介: 🌟🌟🌟🌟🌟(最高5星)⁣
2020-04-16 181 浏览
跟朋友相約午飯,早到了一個小時,停下車便過來BASAO tea喝杯茶,上上網。一進門口便有自動酒精消毒液,店內也放了好幾支pump裝的,也有信封可供拿取來放口罩,實屬細心。岩茶牛奶 Rock Oolong Latte $45岩茶牛奶茶味香,不會死甜。如果問好喝不好喝,是好喝,然而平平無奇,回頭未必會再點這款。整體環境舒適,木系裝潢很好拍。音樂蠻好聽的,感覺可以悠閒地坐上一兩小時。店裡其實客人不多,我附近就只有店員普遍聊天大笑。雖說這也是人之常情,但總感覺有點破壞了喝茶的寧靜感,美中不足。最後,服務方面可以更好。比方說,當我問上店方有沒有WiFi的時候,他只說了有,一直未加解釋,語氣從一開始到付完錢也是硬生生的。反之我取茶是那店員簡單一句已經有著明顯分別。我懂這可能只是個人性格,但作為服務性行業,一個笑容便足以把OK變成好評,或成客人重訪的關鍵。

岩茶牛奶 Rock Oolong Latte $45

2020-04-13 135 浏览
數星期前有一食客提出的衞生問題仍未有改善,就今晨我們所見,仍然有兩店員隨意不常用口罩😷。我們向經理提出意見,她也未有表示特別的遺憾,只應我們的要求,取消食物和退款。We are not sure she understands what we care. It is a pity that such a nice place offering beautiful environment and delicious food/ drink is not able to fulfil minimum hygiene standard in the COVID-19 pandemic these days. 我們也許不會再來了!
2020-04-09 122 浏览
Lunch時間靜靜地嘆杯茶,食個包,一生一樂也。人流不算多,食客都各自點杯茶,用下電腦,打下手機,很安靜。點了大吉嶺,屬黑茶的一種。筆者較喜歡飲濃茶,因為茶由喉嚨到心口的熱度及味道,籠罩住整個內部,很溫暖。這杯大吉嶺入口時,沒有苦澀的味道,反而有高山清秀的味道,精神一振。另外,點了個蜜糖雞肉烤卷,甜甜的,又不會有太多的感覺,加上有沙津菜在旁,整個午餐感覺很健康。不過,整體價錢略微貴了少少,雖然環境很舒服,但只可以久唔久享受一次。
2020-03-23 188 浏览
21/03/2020 6點至7點半左右去過銅鑼灣行過見到呢間茶飲店,外觀非常清潔新淨,就叫咗兩杯野飲味道不錯,可惜店員衛生常識🙀由於店家係類似open kitchen,準備食物同飲品都係喺店舖中間。我哋坐咗喺度嘅時候,見到三至四名店員企喺準備食物嘅地方用沒有帶手套嘅手搣橙,再除低口罩食橙傾偈,我留意左半個小時,佢哋都應該有留意到,但係佢哋都冇停到🤦🏻‍♀️其中鋪頭嘅manager見到冇阻止佢哋仲一齊傾偈🤦🏻‍♀️ 依家非常時期,雖然鋪頭有搓手液同紙巾比客人用,可惜店員嘅衛生意識太低。可能你會覺得嗰陣時佢哋唔係整緊野飲,休息下冇所謂,但係員工休息嘅時候就唔應該係準備食物嘅地方食番整俾客既食材。希望店家留意下同提供適當嘅衛生training佢哋。
21/03/2020 6點至7點半左右
味道不錯,可惜店員衛生常識🙀

希望店家留意下同提供適當嘅衛生training佢哋。
2020-03-21
2020-03-01 253 浏览
📍 BASAO tea銅鑼灣白沙道16號地舖環境好舒服 裝修以木為主 好乾淨 有個望住街道既小吧枱位見佢所有食物都好吸引 樣樣都想食 會再回頭既cafe💕仲有個豆腐抹茶cake下次食❣️☕️Hojicha Latte💰$50拉花做得幾靚☕️♥️ 焙茶味好香濃😍但偏細杯 略貴☕️Bergamot Fog💰$50其實係earl grey latte 有d橙皮碎同茶葉碎係面 個人覺得甜左d但可以接受 好香濃earl grey味 個人比較喜歡焙茶latte👍🏻🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 💰$52好推介佢既蛋卷 充滿茶味 cream好滑 做到好厚身 但做得啱啱好 吾會太乾!cream中間仲有2粒大既黑糖麻糬 好煙韌 重點係吾會好甜😋 🥪煙燻三文魚黑麥三文治 💰$88多士烘到好脆 包用咗黑麥包 好有口感 舖上滿滿既煙燻三文魚 好足料!沙律醬炒蛋 再加上火箭菜 好fresh🥗
📍 BASAO tea

• Bergamot Fog
  • 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
  • 煙燻三文魚黑麥三文治
2020-02-29 169 浏览
#銅鑼灣✿/paradise for tea lovers 🌿好鍾意呢間cafe嘅裝修,好舒適而且成間都係買茶嘅食物同飲品/Hoijicha Latte $50茶味好出又夠香醇,超滑冇一粒粒雖然較細杯但都真係好正Dai Hong Pao Tea Cake Roll $52件蛋糕夠濕潤,有淡淡嘅茶味,幾鍾意佢上面嘅烘咗嘅茶葉片🍃 但中間嘅麻薯唔算太煙銀/💕————————————#Basao〰️BASAO tea〰️G/F, 16 Pak Sha Road, Causeway Bay————————————
#銅鑼灣

paradise for tea lovers 🌿
Hoijicha Latte $50
茶味好出又夠香醇,超滑冇一粒粒
雖然較細杯但都真係好正

💕
————————————
#Basao
〰️BASAO tea〰️
————————————
2020-02-22 152 浏览
BASAO tea #銅鑼灣❗️茶控必到❗️呢間Cafe非常特別,有各式各樣獨特高級嘅茶🍵價錢有$50去到百幾蚊到有😲另外仲有幾款用茶整成嘅甜品,同埋一啲輕熟食。最重要係呢間Cafe可以坐好耐都得🤩有好多人都攞住部電腦係入面做嘢,幾難得可以喺鬧市嘅銅鑼灣入面搵到一間咁舒適嘅cafe!豆腐慕絲抹茶蛋糕🍼$55純白色嘅外型非常吸睛,豆腐嘅味道非常濃郁,質感亦都非常細滑,就好似食緊啖啖豆腐花。中間有三層,分別為兩層抹茶蛋糕夾住一層豆腐慕絲,可惜發現抹茶嘅味道唔夠,刻意挑出抹茶蛋糕品嚐,都未能嚐到抹茶嘅香氣。神奇地食到一半嘅時候發現有一粒黑豆,有點兒格格不入,但係有種中獎嘅感覺,都幾搞笑。味道: 3.8/5性價比: 3.6/5大紅袍黑糖麻薯卷蛋🍰$52相比之下呢一個嘅大紅袍味道強烈好多!無論係蛋糕本身定忌廉都散發住香濃嘅茶味,亦有淡淡的煙燻香氣。忌廉中夾雜着大約三粒黑糖麻薯,麻薯質感偏軟,可以拉到好長,但係就欠奉咬口🥺。味道: 3.9/5性價比: 3.7/5伯爵茶牛奶☕️$50伯爵茶味道香醇,配上細滑嘅牛奶泡沫,絕對滿足到伯爵茶控,免頭仲有啲橘子乾,同伯爵茶香相映成輝🥰。味道: 4/5性價比: 3
BASAO tea #銅鑼灣

性價比: 3.7/5

伯爵茶牛奶☕️$50
味道: 4/5
性價比: 3.7/5

整體來講好欣賞佢哋嘅概念,非常難得可以喺香港搵到間品嚐茶嘅cafe,有機會會再嚟試佢其他嘅茶。不過甜品方面就仲有進步空間🙈,嘗試一次就足夠。
坐落白沙道嘅簡約美cafe,早前行過見到已經馬上收藏入to-go list📝 坐完月後馬上出巡,果然不負所望,勁like👍🏻回頭率100%🥳☕️焙茶牛奶 $50喂呀呢杯嘢真係好好飲🥰感激自己今次終於冇千篇一律咁又揀matcha latte😂(雖然我估都會好飲) 個焙茶味真係好香濃🤤 一入口嗰吓已經被融化,好欣賞好喜歡,真心𠱸唔捨得飲晒佢🤎🤎🤎🌯蜜糖烤雞卷餅 $68唔想食太飽嘅關係,揀咗個light d嘅wrap,的確好清新~ 清新在裡面除咗有紅黃燈籠椒之外,仲有薄切嘅酸瓜,再加埋黑醋沙律菜伴碟🥗 個醬汁微酸帶甜,亦有些少芝士味點綴🧀 又係好喜歡㗎呢☺️🧡🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 $52呢個cake roll...真係冇誇張,又係勁好食😋😋😋 海綿蛋糕部分夠茶味夠鬆軟~Cream嘅份量唔姑寒又有更加香濃嘅茶味~然後個麻糬煙韌度剛剛好,黑糖味好香!! $52一件係貴貴哋但佢完全對得住呢個價錢👌🏻👌🏻👌🏻總括而言~ 🏻Menu:

焙茶牛奶

蜜糖烤雞捲餅
大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
  • Hojicha  latte
2020-02-21 95 浏览
呢間cafe由灣仔開到銅鑼灣🥳 地點更方便👏🏻 裝修以木色白色為主題😎 有格調得黎好適合 #文青 影相😏 本身以為飲咖啡為主☕️ 點知原來係飲中式茶好特別🤭#自家製茶蛋糕卷 🍰 ($42)賣相好靚🍰 有幾款蛋糕卷可以揀👍🏻 全部都係由中國茶製成☕️ 蛋糕卷質感濕潤唔會乾😋 中間既cream帶有啖啖阿里山烏龍味☕️ 味道特別又夾🤤#焙茶牛奶 🍵 ($50)有濃濃既焙茶味☕️ 配牛奶好夾味道唔會好甜🤤Instagram: e.for.eat

#自家製茶蛋糕卷 🍰 ($42)

#焙茶牛奶 🍵 ($50)
有濃濃既焙茶味☕️ 配牛奶好夾味道唔會好甜🤤
Instagram: e.for.eat