2020-10-27 132 浏览
Came on a Sunday at 18:30 and was able to get in without having to line up in a queue. Didn't order dessert like most of the people do but ordered savory items instead. Had the sriracha chicken toast and the lox's on dough which were not bad but a tad short from impressive. The ingredients (cheese, chicken, tomato, lettuce, salmon, egg salad, rocket) were good but for some odd reason there wasn't a harmony when they were mixed together.Drink wise I had the chavocado and rock oolong latte whic
Drink wise I had the chavocado and rock oolong latte which I like the chavocado (freshly blended avocado and matcha) very much. The staff was considerate enough to remind me that the drink is thick and fulfilling to ensure I didn't over order.

Sriracha  chicken  toast;  chavocado
Sriracha  chicken  toast
Lox's  on  dough
2020-10-26
Sriracha  chicken  toast
2020-10-24 71 浏览
Tea Cafe: BASIO性價比:7/10乍看以為是咖啡店,走了進來才發現原來這裡賣茶,是以咖啡店形式經營的摩登日式茶館。點了這家的Signature 岩茶牛奶(熱)與一件日式莖茶蛋糕卷。雖然平常也有喝茶的習慣,但其實我對茶的認識不深。岩茶牛奶的英文是rock oolong latte,茶底應該就是一種烏龍茶吧。有焙茶的濃厚香氣與牛奶的香醇,不是普通台式茶飲店能模仿出來的味道。日式莖茶蛋糕卷的莖茶原來是玉露的茶莖,其實也是一種綠茶啦。散發著茶味的蛋糕,不會太甜,中間更有軟綿的麻糬增加口感。這樣的日式茶館,偶爾來一次也不錯。略嫌服務不足及有限時。另外,可能剛好這天是周末,感覺上很多人來打卡.......
Tea Cafe: BASIO

性價比:7/10

這樣的日式茶館,偶爾來一次也不錯。

略嫌服務不足及有限時。

另外,可能剛好這天是周末,感覺上很多人來打卡.......

之前上過BASAO tea的官網,似係一個寧靜的日式茶室,所以特意前往,但事實大感失望。入座前店員有提到入座時間90分鐘,但如果無客人時都可以繼續坐。可能早去,好多野食都未有叫左個蜜糖烤雞卷($68),味道不錯,有芝士餡。份量不算多,定價有點高,性價比不高。本來想靜靜地做野,但店員談話聲浪過大,又在說人是非,令人感到他們工作時是否被刻薄對待,仲買左茶餐廳野食在鋪面食。因為他們說得太起勁,有點嘈,令到整個體驗扣了點分。過左90分鐘後,見店面都仍然在座位同唔算滿座。但扎馬尾平陰店員走過來,態度有點強硬的說:「你都坐左好耐,要讓番位出黎。」其實作為店員,呢句說話令客人不太好受,因為起初店員話無客時可以繼續坐,而且我亦隨時可以離開,但用到「你都坐左好耐。」一話未免有點無禮貌。日式茶室的外觀,但沒有寧靜的環境,體驗真的很一般,服務很重要的,希望可以改善。

可能早去,好多野食都未有

已經𝚊𝚝𝚝𝚎𝚖𝚙𝚝過好幾次想去拜訪一下 @basaotea 㗎喇,奈何每次到達見到人龍後都堅決放棄🤣上個月閒日兩點半左右諗住去碰碰運氣,點知唔單止唔使排隊,而且仲好多位置可以擇🤩終於有機會試下喇(о´∀`о)店內裝潢設計用上木色調,喺度坐左一個下晝,做咗陣野好舒服嘅感覺,不過提提大家有90分鐘時限喔~.been trying to visit @basaotea for ages now 😋 but always saw a huge lineup every time 🤣 walked by at 2pm on a weekday & saw there was noone 😮 so i knew i had to go! totally understand the hype behind this place 🤤 my fav has to be the rock oolong latte 🥤 their cakes are great as well!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
🌟推薦岩茶牛奶 • 有90分鐘時限✨
岩茶牛奶

《岩茶牛奶》$45🌟7.8/10🌟
𝚁𝚘𝚌𝚔 𝙾𝚘𝚕𝚘𝚗𝚐 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
感覺上每個人嚟呢度都一定會點呢一杯飲品!烏龍茶茶底香濃,有淡淡嘅回甘香,就算加咗牛奶後,奶嘅味道都唔會話搶走咗茶香~飲悶咗平時嘅𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎想轉下口味,呢個都係一個唔錯嘅選擇🥰

《日本莖茶蛋糕卷》$52🌟7.6/10🌟
𝙺𝚞𝚔𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚃𝚎𝚊 𝙲𝚊𝚔𝚎 𝚁𝚘𝚕𝚕 𝚂𝚝𝚞𝚏𝚏𝚎𝚍 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚒 𝙳𝚞𝚖𝚙𝚕𝚒𝚗𝚐
本身見到綠色冇為意以為係抹茶,但原來係莖茶~本身對茶葉冇咩研究,所以都唔知味道係點😅
食落味道有少少似綠茶,但唔會話好似抹茶嘅嗰一種回甘,淡淡嘅茶香,配上打得幼滑嘅忌廉,整體唔會太甜或太膩~蛋糕卷口感厚實,濕潤度控制得非常之好。略嫌麻糬唔夠煙韌,偏軟身,存在感比較低。
特濃朱古力榛子脆脆撻

《特濃朱古力榛子脆脆撻》$55🌟7.8/10🌟
𝙳𝚊𝚛𝚔 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚃𝚊𝚛𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙿𝚛𝚊𝚕𝚒𝚗𝚎 𝙵𝚎𝚞𝚒𝚕𝚕𝚎𝚝𝚒𝚗𝚎
好似大家嚟到都一定會點佢嘅茶味蛋糕或者蛋捲,而我呢啲朱古力控,就算係茶嘅專門店,見到有朱古力嘅嘢都一樣唔會放過🤩好彩呢個朱古力榛子撻無令我失望,而且有驚喜!!!
口感順滑嘅同時有少少食緊軟身朱古力嘅口感感覺,再加埋朱古力撻邊,整體朱古力味非常之香濃,好鐘意🥰
不過整體size比較細,性價比唔算話太高。
𝙱𝚊𝚜𝚊𝚘 𝚃𝚎𝚊 @basaotea
📍#BELLYwongs_causeway #BELLYwongs_wanchai
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_cakes #BELLYwongs_sweets
岩茶牛奶
特濃朱古力榛子脆脆撻
2020-10-10 193 浏览
今日天氣雖然麻麻 但無損吃貨搵好西既心情 加上涼涼地 岩哂飲暖笠笠既野飲 仲嗌左佢地餐廳must try既菜式😋坐低左諗好食乜就要出去counter落order俾錢後慢慢等野食到😋1️⃣ 蜜糖烤雞捲餅 Honey Roasted Chicken Wrap 非常有驚喜既捲餅🤩,平時食既捲餅個皮會好快冧左,但呢個唔會,裡面個餡有烤雞再配上芝士、紅椒、綠椒,成個組合係perfect match😻 真係must try❣️2️⃣ 牛油果酸種麵包吐司配 煙熏茶葉溫泉蛋 Avocado Toast with Tea Poached Egg 呢個反而普通d,無乜特別😌,中規中矩🤓 3️⃣ 阿里山烏龍茶蛋糕卷 Alishan Oolong Tea Cake Roll烏龍茶味夠濃,又唔會好甜,都係Must Try😻4️⃣ 岩茶牛奶 Rock Oolong Latte 茶同牛奶既比例沖得岩岩好🤩,飲落有牛奶既香味,之後再有濃濃既烏龍茶味回甘🤤 好特別!好少地方以烏龍茶沖既latte🤗 極力推薦大家order呢杯😻5️⃣ 伯爵茶牛奶 Bergamot Fog 伯爵茶味好濃,但個人比較中意岩茶牛奶😋 睇你中意伯

1️⃣ 蜜糖烤雞捲餅
Honey Roasted Chicken Wrap

2️⃣ 牛油果酸種麵包吐司配
煙熏茶葉溫泉蛋

呢個反而普通d,無乜特別😌,中規中矩🤓

3️⃣ 阿里山烏龍茶蛋糕卷
Alishan Oolong Tea Cake Roll

烏龍茶味夠濃,又唔會好甜,都係Must Try😻

4️⃣ 岩茶牛奶
Rock Oolong Latte

5️⃣ 伯爵茶牛奶
Bergamot Fog

伯爵茶味好濃,但個人比較中意岩茶牛奶😋 睇你中意伯爵茶定烏龍茶😋
蜜糖烤雞捲餅
牛油果酸種麵包吐司配 煙熏茶葉溫泉蛋
阿里山烏龍茶蛋糕卷
2020-09-19
蜜糖烤雞捲餅
阿里山烏龍茶蛋糕卷
位於銅鑼灣鬧市的小茶室,整間店舖都走樸素風格,白色牆身同木系傢俬好舒適,可以好輕鬆咁食件cake飲杯野嘆返個下午茶🌸🔸豆腐慕絲抹茶蛋糕以豆腐磚形狀設計嘅蛋糕,外層係香滑嘅豆腐味好清新,加埋內層嘅一層層嘅抹茶蛋糕,就算本人唔算特別好抹茶嘅食品,都覺得呢個蛋糕唔錯,值得下次再食🥰🔸焙茶牛奶入口好滑身,慢慢滲出少少烤過嘅茶味,凍飲個味道都好出,平時牛奶比人感覺好飽好膩,但依個加左焙茶,再加埋凍飲,好清新🌱🔸伯爵茶牛奶一飲就有好香嘅伯爵茶味,上面仲加左茶葉同橙點綴,不過兩杯比較,我比較鍾意焙茶牛奶多d 好岩行街行到攰嚟歇一吓🥳

🔸豆腐慕絲抹茶蛋糕

🔸焙茶牛奶

🔸伯爵茶牛奶

好岩行街行到攰嚟歇一吓🥳
2020-10-06 91 浏览
[銅鑼灣木色調Cafe]BASAO tea ☕️ BASAO Tea 以茶為主 因為裝修都係以木為主 令人覺得好chill同有和式cafe嘅感覺 抹茶牛奶 🍵 HKD50拉花好靚 不過味道就一般 我自己覺得抹茶唔夠濃 不過不失豆腐抹茶慕絲蛋糕 🧁HKD55豆腐同慕絲蛋糕0違和感 😍因為小編好鍾意豆腐 令我覺得好好食 不過缺點係豆腐蓋過左抹茶味道 如果可以希望抹茶味可以出dRating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻👍🏻📍: BASAO tea (銅鑼灣)銅鑼灣白沙道16號地舖📍: BASAO tea (灣仔)灣仔月街17號地舖
[銅鑼灣木色調Cafe]BASAO tea ☕️

5👍🏻為滿)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻

📍: BASAO tea (銅鑼灣)
銅鑼灣白沙道16號地舖

📍: BASAO tea (灣仔)
灣仔月街17號地舖
2020-10-03 71 浏览
✨岩茶牛奶烏龍茶底好香 飲落好重茶味有回甘同奶既比例岩岩好😋飲落好refreshing呢杯真係會想去encore再飲❗️✨焙茶🍌燕麥smoothie幾特別既配搭 感覺好健康估唔到焙茶同香蕉又幾襯🤪呢款飲落都幾飽肚✨大紅袍黑糖麻糬roll又係好香茶味 蛋糕口感鬆軟食落唔會太甜👍🏻係黑糖麻糬味道爭啲無乜味同唔夠煙韌✨豆腐🍵mousse蛋糕兩者味道好夾 食落好重豆腐味但中間🍵餡就比較就淡總括覺得飲品質素好過甜品🤪而店內環境係木系簡約裝修坐得都幾舒服👍🏻

✨岩茶牛奶

總括覺得飲品質素好過甜品🤪

而店內環境係木系簡約裝修
坐得都幾舒服👍🏻
2020-10-01 85 浏览
讚1.環境舒服,闊落既,唔會坐得好逼2.蛋糕、三文治都足料,蛋糕鬆軟濕潤,淋上去既茶醬都有茶味,三文治既味道好開胃,茶飲既奶泡打得幼滑,有茶香3.夥計態度好有禮彈1.整體係甜左啲啲

1.環境舒服,闊落既,唔會坐得好逼
3.夥計態度好有禮

1.整體係甜左啲啲
黎到銅鑼灣呢間cafe,3點黎都等左一陣。座位就幾闊落,但坐咗一個鐘就係咁俾人趕走😟————————🔸焙茶戚風蛋糕 $55好似食緊海綿蛋糕咁,口感唔夠輕盈,不過上面個奶蓋焙茶味幾濃,仲有d杏仁片增加口感。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-🔸大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 $52老實講茶味真係食唔出,淨係食到甜味。啲cream本身已經有啲甜,加埋黑糖麻糬真係好甜😰不過蛋糕幾濕潤👍🏻評分:🌕🌕🌕🌘🌑-🔸岩茶摩茶 $50呢個好似係秋季限定🍂岩茶飲落似焙茶,配埋朱古力其實好夾!入落都幾濃郁,有驚喜🤩評分:🌕🌕🌕🌕🌘-🔸焙茶牛奶 $45感覺上落得太多焙茶粉,係幾濃郁但係粉感較重,好似多啲奶會好味啲。評分:🌕🌕🌕🌑🌑-話就話入座時間起計1.5小時,不過坐左一個鐘店員就已經會係咁趕你走,仲話已經夠鐘😅😅希望舖頭會認真少少mark客人嘅入座時間啦。。如果想同朋友坐耐少少既話,呢間唔係好選擇😂
————————

評分:🌕🌕🌕🌑🌑
焙茶牛奶

岩茶摩茶
2020-09-27 91 浏览
香港人多車多又嘈雜,想一享寧靜感可以試下黎依間輕食&茶飲cafe,我去果日係平日早上十點幾,人流較少。一個人走左入去飲啖茶 食件cake😌 本身就諗住食下啲沙律,但店員話廚師未番⋯都唔緊要啦,反正私心都想試埋蛋糕☺️➖🌱日本莖茶蛋糕卷 $52店員解說莖茶都係綠茶既一種,茶葉柄部份,帶草青味。蛋糕亦都有抹茶嘅成份,整個cake唔算好濃,味道尚可接受😂最開心裏面有麻糬餡!增加返層次感🤤➖🍂岩茶牛奶(Hot) $45注意喔~依度係冇咖啡提供,茶為主😌如果你想享受有拉花嘅話可以選擇Tea Latte系列,茶唔多唔少都有啲咖啡因,一樣有提神作用✨我揀咗岩茶,見佢寫住😂 佢係烏龍茶嘅一種,真係好香,飲完成個口都仲有佢浸餘韻🤤真心仲濃味過件cake😂不過真係間唔中去嘆吓好啦,埋單都成舊水都咪話唔肉赤。但係仲有其他款嘅蛋糕都心思思想下次再試😆🤭

🌱日本莖茶蛋糕卷 $52

🍂岩茶牛奶(Hot) $45
注意喔~依度係冇咖啡提供,茶為主😌如果你想享受有拉花嘅話可以選擇Tea Latte系列,茶唔多唔少都有啲咖啡因,一樣有提神作用✨我揀咗岩茶,見佢寫住[Must Try!]😂 佢係烏龍茶嘅一種,真係好香,飲完成個口都仲有佢浸餘韻🤤真心仲濃味過件cake😂

2020-09-23 119 浏览
去銅鑼灣就成日經過依間cafe,之前試過三點零去都要等一個鐘,個日早咗出去一點前到就冇咩人等👍🏻整體環境幾chill,除咗門口打卡位,入面其實都幾靚😬⠀⠀𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀1. 是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司($78) ⠀個酸種麵包都幾硬同乾身,鍾意食是利差醬嘅我就覺得唔夠味同太淡,連小小辣都feel唔到😖⠀⠀2. 蜜糖烤雞卷餅($68) ⠀見佢menu推介就試吓,味道普普通通啦,比起上面個酸種麵包好食啲,但試咗以上兩樣我諗我唔會再試甜品以外嘅食物🤣⠀⠀3. 凍岩茶牛奶 ($50) ❤️⠀岩茶牛奶係由大紅袍製成嘅Latte,唔會太甜,都幾香茶味🍵⠀⠀4. 日本莖茶蛋糕卷 ($52) ❤️⠀冇試到抹茶豆腐蛋糕,因為見評價都係話太甜😂,所以就選擇咗蛋糕卷😌蛋糕幾鬆軟,個cream唔會好甜,又食到淡淡抹茶味,仲有小小mochi係入面,好煙韌好食👍🏻⠀.⠀📍 BASAO tea ⠀銅鑼灣白沙道16號地舖⠀

𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀
1. 是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司($78)

2. 蜜糖烤雞卷餅($68) ⠀

3. 凍岩茶牛奶 ($50) ❤️

4. 日本莖茶蛋糕卷 ($52) ❤️

.⠀
📍 BASAO tea ⠀
銅鑼灣白沙道16號地舖⠀
午餐
2020-09-21 82 浏览
“🥛“ 岩茶牛奶岩茶係比較小見 原來係烏龍茶既一種 而茶味較平時一般既matcha latte濃好多 飲落去就會feel倒茶葉同奶好分明既味道 無乜添加糖既甜 鍾意茶香既一定要試💚🥰“ 🍰” 大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷鋪入邊嘅幾款甜品都好吸引 最後因為得哩款先有麻糬決定要呢個卷蛋😋蛋糕非常之鬆軟 配埋中間軟滑既cream 每一啖都有香濃嘅茶味之餘絕對唔會太甜🤤美中不足嘅係反而黑糖麻薯只有細細既幾舊 亦唔係好食得出黑糖嘅味道😭“🍹” 黑加倫子冰紅茶非常非常refreshing既一杯紅茶 但係就視乎個人喜好 我同朋友都覺得有少少酸😂

“🥛“ 岩茶牛奶

“ 🍰” 大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷

“🍹” 黑加倫子冰紅茶

黑加倫子冰紅茶
  • 岩茶牛奶
呢間真係bookmark左好耐好想去😍😍因為見好多人推薦,今次終於去開銅鑼灣有機會試到了🙆🏻‍♀️裡面既環境好舒服都幾寧靜,而裝潢好簡約,以木系為主題,成個感覺都好chill😌最適合下午茶黎飲杯Tea Latte嘆返件茶味卷蛋,好寫意😳🎈阿里山烏龍茶蛋糕卷 $42一食就愛上了,連平時唔太鐘意食甜品既男朋友仔都覺得好味💓💓蛋糕有濕潤感,散發出淡淡的烏龍茶味,中間cream既比例剛剛好😆有啲後悔兩個人只係叫左一件share,真係唔係好夠喉😂😅-🎈岩茶牛奶 (熱) $45「岩岩有茶,非岩不茶」原來岩茶係屬於中度發酵既烏龍茶🤔真係長知識了🤣呢個完全係我喜歡既味道,茶味唔算話好濃,可以飲得出茶同牛奶兩者既配搭好好🥰-🎈伯爵茶牛奶 (熱) $45一飲就係超濃既伯爵茶味😋😋上面仲有少許既橙碎同茶葉作裝飾用~但相比之下我感覺鐘意岩茶牛奶多啲🙈😙-🔸BASAO tea📍銅鑼灣白沙道16號地舖

🎈阿里山烏龍茶蛋糕卷 $42

🎈岩茶牛奶 (熱) $45
岩茶牛奶 (熱)

🎈伯爵茶牛奶 (熱) $45
伯爵茶牛奶 (熱)

🔸BASAO tea
📍銅鑼灣白沙道16號地舖
2020-08-30
岩茶牛奶 (熱)
  • 阿里山烏龍茶蛋糕卷
2020-09-12 123 浏览
Basao Tea 係以茶為主打 今次試咗佢既大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷 同green tea latte🍵🍵大紅袍黑糖麻薯cake roll有淡淡既黑糖同大紅袍茶香👍🏻👍🏻 個人唔係好鍾意食有大大pat cream 既cake roll 所以呢個就岩岩好啦🍰🍰Green tea latte 🍵甜度適中 帶點回甘 配埋cake roll 一齊食好perfect👍🏻👍🏻呢間鋪有大大個窗 坐係窗邊影文青相 / 打卡一流📸📸

呢間鋪有大大個窗 坐係窗邊影文青相 / 打卡一流📸📸
  • 大紅袍黑糖麻薯蛋糕卷