2021-06-29 85 浏览
今個星期六放假都唔想出市區同人地逼,就近近地去屋企附近嘅東薈城搵野食。自從東薈城新翼開左之後,多左好多食野嘅選擇😀行行下見到一間位於新翼角落頭嘅韓國餐廳,招牌蛋包飯吸引住我,咁就入左去。呢間餐廳好多人去食,應該都有一定水準。我同朋友就叫左豬手沙律:好食,西柚開胃蛋包飯:牛肉飯底,大大份泡菜捲住五花腩同青瓜夾泡菜火山炸雞🍗:配有薯條🍟同年糕👍🏻2個女仔都夠食,但偏辣烤朱古力棉花糖:sweet sweet🥰配消化餅剛剛好我地仲叫左2杯玫瑰🌹紅桑子沙冰(超推薦👍🏻👍🏻),沙冰飲極都有,好清新,又消膩,又消辣👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

我同朋友就叫左
豬手沙律:好食,西柚開胃
蛋包飯:牛肉飯底,大大份泡菜捲住五花腩同青瓜夾泡菜
火山炸雞🍗:配有薯條🍟同年糕👍🏻2個女仔都夠食,但偏辣
烤朱古力棉花糖
2021-06-26
玫瑰紅桑子沙冰
2021-06-27 86 浏览
今天到東薈城行街,逛了一陣子,朋友話訂了間以蛋包飯聞名的韓式餐廳,好久沒能到韓國大口吃韓式食物,來回味一下昔日能到處旅遊的美好時光鰻魚蛋包飯鰻魚蛋包飯上桌,上桌後店員會把蛋包中間劃開,蛋液緩緩流出,功夫一流,蛋包吃起來滑嫩可口,配上鰻魚,相得益彰韓式豬手沙律韓式豬手為韓國當地相當具特色的食物,豬手的皮Q彈,肉不乾身,整體不錯韓式炸雞炸雞外皮炸的酥脆,內裡肉質相當軟嫩,醬油蒜頭味好好食,炸雞和薯條好邪惡不一會兒就食光光整體而言,餐廳環境不錯,桌距較寬,坐的舒適,侍應態度佳亦會主動提供協助,炸雞和蛋包飯值得一試

韓式豬手沙律

韓式炸雞
不一會兒就食光光

🐣🍳●「泡菜燉五花肉蛋包飯」($105)●最吸引當然係個蛋😆蛋控必點呀‼️🤩✨上菜果時店員仲會好好咁幫你切‼️建議要比店員幫手😆😝我哋自己切好似有啲KAM😂😅雞蛋非常滑嫩 冇過多調味 中和反比較重口味嘅泡菜豬肉厚厚一層泡菜包住五花肉 份量好足😆✨ . 🍹●「豬手沙律」($92)●有好多舊豬手🤩🤩配埋西柚好清新😆係除走夏天暑熱感嘅最佳開胃菜.🍜●「火山無骨炸雞」($108)●火山💥💥炸雞顧名思義就係加咗啲辣醬🤩~~但小小嘅辣味反而去除咗炸雞嘅油膩感😝同埋即叫即炸‼️‼️非常熱辣辣‼️好食‼️加埋薯條同埋年糕絕對係邪惡之選😚😚 越邪惡越快樂😘✨. 🍴●「 烤朱古力棉花糖」($78)● 焊得外脆內軟嘅棉花糖下面鋪咗層消化餅餅碎🤩🤩~ 又軟又脆嘅口感真係好match 鍾意打卡嘅話仲可以用佢附送嘅消化餅「不」起一舊棉花糖 扮有拉絲效果😂😝💭💭💭好味(8/⑩)抵食 (7/⑩)💭💭💭
🐣🍳●「泡菜燉五花肉蛋包飯」($105)●

🍜●「火山無骨炸雞」($108)●

🍴●「 烤朱古力棉花糖」($78)●
💭💭💭
好味(8/⑩)
抵食 (7/⑩)
💭💭💭
2021-06-27 39 浏览
去完迪士尼出返去東涌諗緊食啲咩嘢,有個朋友就話食咗個蛋包飯好食,跟住我哋就去試吓啦原來係韓式蛋包飯,當蛋包飯一上戒嘅時候真係俾佢嘅外表吸引,用匙羹輕輕刮開嘅時候就嗰啲蛋漿都留入去啲飯到,食落都好有蛋香,除咗蛋包飯我覺得最出色就係個炸雞,就好似返咗韓國食炸雞咁,配埋啲醬料真係好好食,值得推介!
2021-06-23
2021-06-25 44 浏览
今日嚟到東涌,見到商場有好多野食,就諗住試下呢間韓國餐廳嘅蛋包飯😍🤤燉牛肋條蛋包飯:店員會幫你cut開個蛋👍🏻個蛋仲要炒得好滑✌🏻😙牛肉亦都好淋🥳🥳之後我地叫左個芝士韓式飯團,啲芝士勁多😍整體都算唔錯!每人大約$100,又食得飽!👍🏻

燉牛肋條蛋包飯:

之後我地叫左個芝士韓式飯團,啲芝士勁多😍

整體都算唔錯!每人大約$100,又食得飽!👍🏻
2021-06-23 46 浏览
東涌outlet內的環境優雅韓式小館見到有蛋包飯食、俾佢吸引入左黎😍泡菜燉五花肉蛋包飯兩大嚿泡菜包住五花肉,五花肉口感唔會太肥膩,反而係有咬口!脂肪部份好似牛筋咁,好入味好好食😋配埋蛋包飯一齊食簡直係天堂😍😍😍本身個飯已經好好食,番茄醬調味好開胃!豬手沙律豬手煮得好淋,調味又好食👍🏻👍🏻醬油蒜頭無骨炸雞竟然有炸年糕😍😍好特別第一次食炸雞配埋年糕雞肉好嫩滑,炸完又唔會乾,好好食呀!!
東涌outlet內的環境優雅韓式小館
見到有蛋包飯食、俾佢吸引入左黎😍

豬手沙律
豬手煮得好淋,調味又好食👍🏻👍🏻

醬油蒜頭無骨炸雞
竟然有炸年糕😍😍好特別第一次食炸雞配埋年糕
雞肉好嫩滑,炸完又唔會乾,好好食呀!!

• 炸雞薯條
2021-06-21 209 浏览
少女心吾止局限於年輕一輩🙈即使係年過五十嘅老媽子去到裝潢充滿韓風嘅「Banchan&Cook」佢果顆少女心依然會當發😂.【餐牌】.【泡菜燉五花肉蛋包飯 $105】識變身嘅蛋包飯😈變身前,光滑既金黃色外層,底下係泡菜炒飯只要輕輕係蛋包飯嘅中間由頭切到尾變身後,雞蛋就會露出佢綿密濕潤嘅內層包圍住整個炒飯😍入口超嫩滑,濃郁嘅蛋汁加上鹹香炒飯,好Perfect👍仲有醃蘿蔔絲做伴碟添~另外,大大條泡菜中間包住燉五花肉味道酸酸辣辣,口感軟腍😘.【芝士泡菜紫菜包飯 $78】小編推薦,芝士控必食🙈泡菜紫菜卷上層鋪滿大量芝士都仲未夠!每粒泡菜卷中間都係芝心架🥰烤香後再用火槍燒至半溶惹味飯卷加上勁濃郁嘅芝士,大讚😋.【火山炸雞 無骨 $118】質素確係不錯😈醬汁包住每塊炸雞外層肉質嫩滑富肉汁,啖啖都係肉🙈入口辛辣,愈食愈起勁😂底層鋪左一層外脆內薯嘅粗薯條仲有幾粒煙韌嘅韓式年糕添😎.【烤朱古力棉花糖 $78】即叫即製,建議早15分鐘嗌定先🤣烤到漲卜卜嘅棉花糖入口即化,底下嘅粒粒餅乾碎,口感更豐富.【士多啤梨紅桑子梳打 $42】由紫藍至深紅嘅漸變色,好靚!味道清甜帶微酸,開胃解渴.【伯爵茶鮮奶咖啡 熱 $48
少女心吾止局限於年輕一輩🙈
即使係年過五十嘅老媽子
去到裝潢充滿韓風嘅「Banchan&Cook」
佢果顆少女心依然會當發😂

【餐牌】
【泡菜燉五花肉蛋包飯 $105】
識變身嘅蛋包飯😈
變身前,光滑既金黃色外層,底下係泡菜炒飯
只要輕輕係蛋包飯嘅中間由頭切到尾
變身後,雞蛋就會露出佢綿密濕潤嘅內層
包圍住整個炒飯😍
入口超嫩滑,濃郁嘅蛋汁加上鹹香炒飯,好Perfect👍
仲有醃蘿蔔絲做伴碟添~
另外,大大條泡菜中間包住燉五花肉
味道酸酸辣辣,口感軟腍😘

【芝士泡菜紫菜包飯 $78】
小編推薦,芝士控必食🙈
泡菜紫菜卷上層鋪滿大量芝士都仲未夠!
每粒泡菜卷中間都係芝心架🥰
烤香後再用火槍燒至半溶
惹味飯卷加上勁濃郁嘅芝士,大讚😋

【火山炸雞 無骨 $118】
質素確係不錯😈
醬汁包住每塊炸雞外層
肉質嫩滑富肉汁,啖啖都係肉🙈
入口辛辣,愈食愈起勁😂
底層鋪左一層外脆內薯嘅粗薯條
仲有幾粒煙韌嘅韓式年糕添😎

【烤朱古力棉花糖 $78】
即叫即製,建議早15分鐘嗌定先🤣
烤到漲卜卜嘅棉花糖
入口即化,底下嘅粒粒餅乾碎,口感更豐富

【士多啤梨紅桑子梳打 $42】
由紫藍至深紅嘅漸變色,好靚!
味道清甜帶微酸,開胃解渴

【伯爵茶鮮奶咖啡 熱 $48】
雖然面頭冇拉花
但伯爵茶香又幾突出👍
加上淡淡嘅咖啡香,香甜又有茶回甘😋

2021-06-19
2021-06-20 95 浏览
今日下午我和朋友來到東涌行東澳古道,在30度高溫下挑戰五小時的路程,出發前當然要吃一餐飽足的。位置:在東薈城的三樓隱晦位置,因為門口有人排隊,否則很容易錯過。環境:門口對出有一個已規劃的座位,可能因疫情關係,未能開放,主要都是坐在室內。裝潢以簡約木系為主,以木框在牆上為分界,掛上畫作,中間一個巨型木桂上掛有乾花作裝飾,典雅大方,座位間的距離夠遠,坐得舒服。服務:由於客人較多,我們點單後都等了一會兒,才有食物到,不過是值得的!午市:泡菜燉五花肉蛋包飯$105賣相一流,份量十足,流心蛋漿,水準之作。一切開泡菜飯上的滑蛋,可以見到半熟蛋漿流出來,質感非常滑溜,配合乾身的炒飯,完美配搭。配角一點也不弱,大片的正宗辣泡菜包兩塊軟身的五花腩,泡菜的辣度較高,白菜清甜爽身,解了五花腩的肥膩,很棒!韓式炸雞(有骨半份)$118大塊的炸雞淋上甜醬油,底下有很煙韌的年糕和炸薯條,配有兩款甜辣芝士醬。炸皮厚薄適中,有鬆脆的口感,肉質依然保持嫩身,不過我和朋友不是很喜歡甜醬油,如果是泡菜辣醬,一定更惹味!另外我沒有想到炸雞下竟然有年糕,很驚喜!芝士泡菜紫菜包飯$78厚厚的芝士醬覆滿整個紫菜包飯,賣相一流,可能

環境:
裝潢以簡約木系為主,以木框在牆上為分界,掛上畫作,

午市:

泡菜燉五花肉蛋包飯$105
賣相一流,份量十足,流心蛋漿,水準之作。

韓式炸雞(有骨半份)$118

芝士泡菜紫菜包飯$78
厚厚的芝士醬覆滿整個紫菜包飯,賣相一流,可能泡菜飯經過一焗,較蛋包飯乾身,所以有濕潤的芝士配搭,不過當時吃完蛋包飯和炸雞已經飽足,唯有帶回家,泡菜飯帶有微辣。

士多啤梨紅桑子梳打$42
幸好我們叫了兩杯清新解膩的特飲,這是朋友的,味道酸酸的,很開胃消滯。

玫瑰紅桑子沙冰$48
賣相出色,喝起來有淡淡的玫瑰香,沙冰其實是梳打水,所以零負擔喝,不過沙冰溶化得較慢。

在名牌商場吃午餐,價錢當然會高一些,幸好食物質素是成正比!
2021-06-17
2021-06-18 51 浏览
好耐無去過東薈城名店倉!今日難得入黎行下街當然要食埋飯先走。我同屋企人都好鍾意食韓國野,所以好快就揀好左食咩。豬手沙律:餐廳已經好貼心將豬手切件,方便客人食用!豬手口感爽口彈牙,豬味道濃郁而且味道不會過鹹或淡,配上沙律可減低豬手油膩感,食多幾舊都無咩罪惡感。泡菜燉五花肉蛋包飯:蛋包飯的買相非常精緻!!切開外層的蛋包後裏面嫩滑的蛋漿隨機流出蛋香四溢,配上五花肉和泡菜味道非常開胃。火山無骨炸雞:炸雞外脆内嫩,加埋軟糯Q彈的年糕口感非常豐富!而且呢個炸雞係無骨的,啖啖肉食得非常開心朱古力棉花糖:棉花糖燒熔好似食緊溫熱的雪糕一樣,甜甜的令人心情都變得開心。最後叫左玫瑰紅桑子沙冰同士多啤梨紅桑子梳打,兩杯飲品就非常漂亮,而且紅桑子對女性非常有益,味道酸酸甜甜又開胃。

火山無骨炸雞炸雞外脆内嫩,加埋軟糯Q彈的年糕口感非常豐富!而且呢個炸雞係無骨的,啖啖肉食得非常開心

2021-06-17 53 浏览
Banchan and Cook係一間韓式餐廳,主打輕食為主既食物,係香港已經有唔少分店。今次我就去左東涌既分店,餐廳裝修以木材為主,坐落都幾舒服,幾有文青氣息。燉牛肋骨蛋包飯 $122蛋包飯隻蛋好滑,有蛋香,個飯亦都唔係白飯黎。牛肋骨好大份,啖啖肉,亦都幾濃味。韓式豬手沙律 $92豬手都幾厚切,亦有調過味。韓式炸雞(有骨半份)$118炸雞炸得好香脆,外皮仍然係脆,雞肉亦都好多汁,肉質好滑,配埋佢個甜既醬汁,真係好好味。烤朱古力綿花糖 $78依個綿花糖係烤過既,味道偏甜,配埋餅乾黎食就冇咁膩。我自己覺得今餐最出色既都係炸雞,好有韓國風味,令我好似去左一次韓國食野咁,好滿足。💕東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖

燉牛肋骨蛋包飯 $122

韓式豬手沙律 $92
豬手都幾厚切,亦有調過味。

韓式炸雞(有骨半份)$118

烤朱古力綿花糖 $78
依個綿花糖係烤過既,味道偏甜,配埋餅乾黎食就冇咁膩。

💕東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
2021-06-17
🍴烤牛肉蛋包飯 HKD98賣相好療癒 切開蛋表面 啲蛋汁流出黎 好香蛋香🙈飯係炒飯 入面都有少少肉粒 味道唔錯😋而牛肉份量都幾多 入口好重烤肉汁味☺️🍴青口海鮮炒年糕 HKD108上枱又係好靚 年糕形狀好似兩個波波痴埋咁好得意😝個汁係好重味嘅龍蝦汁 但係年糕可能煮太耐 質感好腍好黏 無曬咬口😶而且所有海鮮都唔新鮮 青口有一隻得殻之餘其他幾隻仲好腥🤢🍴部隊鍋拉麵 HKD98雖然部隊鍋都知係食餐肉速食嘅野 但係呢個同餐牌個樣完全唔一樣 明明餐牌個樣好靚😹無論味道定係賣相 都似係屋企煮嘅辛辣麵加餐肉 腸仔 菜肉瓜 芽菜 再加片芝士 完全唔值🤥🍴荔枝梳打 HKD42 + 青檸梳打 HKD42兩樣外觀都好夢幻🙈飲落都好清爽 不過荔枝味就稍為有少少藥水味🧐🍴溶化朱古力 (Iced) HKD42普通朱古力 入口都幾濃郁 這個可以👅-👀總結就係餐廳主打蛋包飯所以蛋包飯做得真係唔錯 但係其他野就有待改善🤭✾味道覺醒指數: 3/5 抵食指數: 3.5/5服務指數: 3/5.
🍴烤牛肉蛋包飯 HKD98

🍴青口海鮮炒年糕 HKD108

🍴部隊鍋拉麵 HKD98

🍴荔枝梳打 HKD42 + 青檸梳打 HKD42

🍴溶化朱古力 (Iced) HKD42
普通朱古力 入口都幾濃郁 這個可以👅

味道覺醒指數: 3/5
抵食指數: 3.5/5
服務指數: 3/5.
2021-06-15 53 浏览
整張全景圖先韓式豬手沙律前菜黎講都幾大份塊塊豬手都厚切咁款泡菜燉五花肉蛋包飯吾知點解我既感覺就係中韓crossover而我明知韓國菜係有五花肉 幾特別泡菜吾會超級辣又吾會太重口味因為有啲係會重味到 苦佢就岩岩好!蛋包飯就唔洗講啦!佢主打蛋包飯唔會衰啦!staff會係你面前切埋 可以拍片呃like醬油蒜頭無骨炸雞啖啖肉 好彩叫左半份因為好大份 又有薯條個醬既味吾會太甜 又熱辣辣仲有幾條年糕 要襯熱食凍左就會硬哂嫁啦烤朱古力綿花糖平時BBQ燒綿花糖就食得多但因為好耐都無得去BBQ 唯有係到食又估唔到咁好食可能因為有朱古力碎同醬既關係成個烤綿花糖昇華左!有樣野就諗吾明既 就係無想像中甜!伯爵茶鮮奶咖啡+蜜桃茶密桃茶雖然係茶包但你飲完叫staff幫你加都仲有好夠味出面既伯爵茶鮮珍珠奶茶就飲得多mix咖啡又真係第一次只要你鐘意奶茶/鴛鴦 都可以一試2個人黎講係超級飽!因為都幾大份!如果2個人細食既話真心吾洗叫咁多我地最後係多到要拎走!唔好問點解仲要食甜品
整張全景圖先

而我明知韓國菜係有五花肉 幾特別
泡菜吾會超級辣又吾會太重口味
因為有啲係會重味到 苦
佢就岩岩好!
蛋包飯就唔洗講啦!
佢主打蛋包飯唔會衰啦!
staff會係你面前切埋 可以拍片呃like

平時BBQ燒綿花糖就食得多
但因為好耐都無得去BBQ 唯有係到食
又估唔到咁好食
可能因為有朱古力碎同醬既關係
成個烤綿花糖昇華左!
有樣野就諗吾明既 就係無想像中甜!

伯爵茶鮮奶咖啡+蜜桃茶
密桃茶雖然係茶包
但你飲完叫staff幫你加
都仲有好夠味
出面既伯爵茶鮮珍珠奶茶
就飲得多mix咖啡又真係第一次
只要你鐘意奶茶/鴛鴦 都可以一試

2個人黎講係超級飽!
因為都幾大份!
如果2個人細食既話真心吾洗叫咁多
我地最後係多到要拎走!

唔好問點解仲要食甜品
  • 炸雞薯條
2021-06-14 103 浏览
東薈城上年擴建完多番d餐廳,令東涌呢個食物沙漠有返多少少選擇,今次就趁假期同屋企人去試吓韓式蛋包飯~鰻魚蛋包飯賣相好吸引,淡黃嘅蛋超飽滿,一cut落去蛋漿就爆出黎,係治癒嘅~韓式炒飯都好有誠意,有牛肉粒同雜豆,加埋鰻魚好豐富!泡菜燉五花肉蛋包飯特別之處在於用原條未切嘅泡菜捲住兩舊五花肉,要好似拆禮物咁先發現內有乾坤,個presentation幾特別! 醃製青瓜同泡菜都唔係好辣,撈埋蛋包飯有多重味覺享受!韓式辣炒年糕則中規中矩。蜜糖炸雞(有骨半份)有成七件雞咁多,仲有我最愛嘅薯條!可惜有d畫蛇添足,蜜糖炸雞上面仲灑左一層糖霜,唔係好夾而且太甜。唔係好明加幾舊韓國年糕係頂嘅用意,呢款係我食過最騎呢嘅炸雞😂總括而言,個人認為蛋包飯比其他菜式出色。Openrice booking a la carte有八折,折左之後每人大概$100,有discount嘅話一試無妨。Menu-

泡菜燉五花肉蛋包飯

韓式辣炒年糕則中規中矩。
韓式辣炒年糕

蜜糖炸雞(半份有骨)

Menu-

2021-06-14
泡菜燉五花肉蛋包飯
東薈城之前裝修過,開左個好大既「名店倉」,但一直都未有機會去行。今次同朋友過東涌行街,順便試下佢啲新餐廳。Banchan and Cook係主打韓式fusion菜既cafe,行過俾餐牌吸引左,決定入去試試兩個人總共嗌左兩主菜+一小食+一甜品+兩杯野飲。首先係佢招牌菜式既蛋包飯,上枱既時候會主動幫你切開,隻蛋非常嫩滑,裡面仲保留到半熟既蛋漿,係我中意既口感!隔離配上兩大舊包住五花肉既原片泡菜,泡菜可以連飯或者五花肉一齊食都得,不過如果啲泡菜可以剪細塊少少就更加好了(會方便啲食)~另外一樣推薦既係炸雞,醬油蒜頭味唔辣,咸香適中,裡面既肉亦都嫩滑,好食芝士泡菜紫菜包飯,芝士份量十足,多到完全見唔到底下既泡菜kimbap,味道都不錯,不過嗌完先發覺成餐太多澱粉質(飯),所以食完有少少「濟」lol甜品係烤朱古力棉花糖,棉花糖烤到半溶狀態,連埋消化餅一齊食,幾好食,不過都係留意份量有點多,兩個人食到最後超飽哈哈哈最後兩杯野飲,伯爵茶鮮奶咖啡,朋友話都OK;玫瑰紅桑子沙冰比較清新,同真係飲到有淡淡玫瑰花香,適合同油膩野一齊食,有「消濟」作用。整體呢餐都滿意,食物質素不錯,環境舒服,枱同枱之間隔得好開

兩個人總共嗌左兩主菜+一小食+一甜品+兩杯野飲。

醬油蒜頭炸雞

芝士泡菜紫菜包飯

烤朱古力棉花糖

伯爵茶鮮奶咖啡(熱)、玫瑰紅桑子沙冰
整體呢餐都滿意,食物質素不錯,環境舒服,枱同枱之間隔得好開,坐得好自在,如果係同朋友傾計HEA的話都幾適合~
2021-06-13
醬油蒜頭炸雞
芝士泡菜紫菜包飯
伯爵茶鮮奶咖啡(熱)、玫瑰紅桑子沙冰
2021-06-13 26 浏览
Its time to din~~ 黎到東薈城見到ne間韓國野見出面有位置,入面位仲多,裝修以干花為主題,影相靚靚丫😍😍。 前菜叫左豬手沙律扮下健康先,黎到韓國餐廳當然唔少得食炸雞,懶人表示醬油蒜頭無骨炸雞剛好,調味適中又嫩滑岩曬淡口味的我,嫌單味太dry仲有2款不同但甜甜地新奇的醬點黎食同樣令人眼前一亮。泡菜燉五花肉蛋包飯,哇塞~泡菜大手比,切開發覺有五花肉在裡面,最欣賞佢個蛋包飯滑嫩得黎配埋下面個炒飯底真係🥰🥰。飲品紅桑子沙冰同士多啤梨奶沙冰巧靚靚打卡正,配埋最後邪惡甜品烤棉花糖,佢底部有消花餅碎配埋食沒咁死甜架~~ne款配咖啡應該都係絕配。