2023-06-27 37 浏览
講起韓國料理🇰🇷,係咪淨係諗到烤肉或者石頭鍋飯?No! No! No! 其實依間韓國菜嘅口味同菜式已經好多元化🤤,今次介紹Banchan & Cook,除咗有大家最鍾意嘅炸雞,亦都有蛋包飯同意粉🍝。————————————————👅 燉牛肋骨蛋包飯 ($162)👍🏻 超讚嘅燉牛肋骨,燉到肉質軟腍腍,最大件嘅燉牛肋骨係有筋骨相連🍖,愛食肉人士應該會特別愛,蛋包飯非常滑嫩,整體十分滿意!👅 泡菜煎餅 ($78)👍🏻 煎餅有辣度喔,唔係淡而無味,而且食落口感都唔會粉粉地,鍾意食辣嘅朋友再可以加埋辣汁🌶️,唯獨係比較飽肚,適合多人分享👅 柑橘無骨炸雞 ($108/半份)👍🏻 柑橘甜甜酸酸又帶有果香🍊,減低炸雞油膩感,除咗炸雞,仲有薯條同年糕,推薦!👅 BANCHAN & COOK提拉米蘇($68)👍🏻 用好可愛嘅小玻璃樽裝住🫙,甜度適中,品嚐到咖啡同朱古力味👅 伯爵茶鮮奶咖啡($48)👍🏻 主要係咖啡味,尾段會品嚐到伯爵茶嘅香氣☕️.👅 青檸梳打($42)👍🏻 青檸清新,加咗啲蝶豆花水變到夢幻藍色🫧,別出心裁————————————————🚩總結:新舊交替嘅韓式餐廳♥️———————————————

————————————————
👅 燉牛肋骨蛋包飯 ($162)

👅 泡菜煎餅 ($78)

👅 柑橘無骨炸雞 ($108/半份)

👅 BANCHAN & COOK提拉米蘇($68)

👅 伯爵茶鮮奶咖啡($48)
👍🏻 主要係咖啡味,尾段會品嚐到伯爵茶嘅香氣☕️
👅 青檸梳打($42)
👍🏻 青檸清新,加咗啲蝶豆花水變到夢幻藍色🫧,別出心裁

🚩總結:新舊交替嘅韓式餐廳♥️
🌟注意:另收加一服務費
📍 Banchan & Cook
地址:東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
2023-06-26 31 浏览
放假去咗東涌玩,之後去「Banchan & Cook」食午餐,餐廳裝潢簡約舒適,充滿韓式風格。🍴🍽️「燉牛肋骨蛋包飯」,呢個真係好正啊!啲蛋包好厚身,入面好滑👍🏻 啲牛肋骨煮得好嫩好滑,加上醬汁,味道好香濃。🥘🍳🐂「未來肉醬芝士薯條」,薯條炸得好香脆,未來肉醬味道好似真嘅肉咁,加上啲芝士,味道更加豐富。🍟🍔🧀「甜辣炸雞」,炸得好香脆,啲甜辣醬汁味道好正,半份已經好夠食🍗🌶️甜品「烤朱古力棉花糖」,味道好香濃,棉花糖烤得好脆身,配上餅底一齊食,好正👍🏻「焦糖脆脆鮮奶咖啡」,味道好香甜,好好飲。🍫☕「青檸梳打」,味道好清新,好啱喺呢個天氣飲。🍹🍋總括而言,「Banchan & Cook」係一間好舒適嘅餐廳,食物質素好,味道好好。如果你鍾意韓式料理,一定要嚟試下啦!

2023-06-23 33 浏览
The best korean fusion food in town🇰🇷🥰Overall🐷: 7/10🐖 Omurice with pork cutlet with teriyaki sauceThe pork cutlet is crispy on the outside and tender on the inside, with the teriyaki sauce adding a rich, savory flavor that complements the savory fried rice perfectly. The rice in this dish is absolutely delicious. It is cooked and seasoned with a delicate blend of soy sauce. It is a nice complement to the sweet and savory teriyaki sauce that covers the pork cutlet. The omelet that wraps the fried

Overall🐷: 7/10

The pork cutlet is crispy on the outside and tender on the inside, with the teriyaki sauce adding a rich, savory flavor that complements the savory fried rice perfectly. The rice in this dish is absolutely delicious. It is cooked and seasoned with a delicate blend of soy sauce. It is a nice complement to the sweet and savory teriyaki sauce that covers the pork cutlet. The omelet that wraps the fried rice is also perfectly cooked, with a soft and fluffy texture that melts in your mouth.

🍗 Cheese Sprinkle Fried Chicken
Cheese Sprinkle Fried Chicken is a delicious dish that combines crispy fried chicken with a savory cheese topping. The chicken is perfectly cooked with a light and crispy breading, and the cheese sprinkle adds a salty, savory flavor that complements the chicken perfectly. It's a must-try for anyone who loves fried chicken or cheese!

🥞Korean Kimchi Pancake
A flavorful dish that combines a crispy and savory pancake batter with spicy and tangy kimchi. The pancake's texture is crispy on the outside and soft on the inside, making it a pleasure to eat. It's a versatile dish that can be enjoyed as a snack or as a main course, appetising with the right amount of spice.

🍰 Chocolate Tiramisu
A delicious dessert that combines the classic flavors of tiramisu with chocolatey goodness. The dessert features layers of chocolate flakes, creamy mascarpone cheese, and espresso soaked sponge cake, all topped off with a generous dusting of cocoa powder. Recommended for any chocolate lover.

#banchanandcook
#tungchungfood
#tungchung
  • 韓式炸雞
2023-06-22 34 浏览
呢間位於東涌嘅新派韓式餐廳非常出名,我行完街就過咗嚟食嘢,整體覺得好有驚喜😆燉牛肋骨蛋包飯🍲($182)燉牛肉煮得非常之淋🫶🏻一夾就散,肉質嫩滑,滑蛋煮得啱啱好,香噴噴又軟棉,其他蔬菜等配料十分爽脆,而且飯嘅份量有好多,兩個人都食唔晒👩🏻‍🤝‍👨🏼性價比高😋😋韓式柚子無骨炸雞半份🍗🍗🍗 ($128)外皮炸得脆口🍤肉質仍然保持嫩滑多汁🤤🤤仲有炸年糕同埋炸薯條,真係好想讚下咋得十分之好,加埋清新嘅柚子醬,酸酸甜甜咁樣好清爽又開胃🍊🍊芝士🧀️肉醬薯條($88)🍟🍟肉醬係新豬肉一啲都唔油膩喎,加埋芝士嘅咸香同埋脆卜卜嘅薯條正啊🤪🤪烤朱古力棉花糖($98)🍫🍳用鐵板裝起軟綿綿嘅棉花糖,上面塗料一絲絲朱古力醬汁,食甜品就應有此等的樂趣🤩呢度飲品嘅選擇比一般餐廳都多好多,睇到人眼花撩亂🍹🍻我哋嗌咗一杯青檸梳打($42)冰涼清新的解渴酸甜特飲,用咗蝶豆花,望落好夢幻🧚🏻‍♀️另一杯叫咗玫瑰鮮奶咖啡($42)賣相一流,啱晒打卡,咖啡香濃幼滑,又唔會太甜呀☕️

韓式柚子無骨炸雞半份🍗🍗🍗 ($128)

2023-06-22 34 浏览
今日出東涌跟朋友食韓餐飯聚, Banchan and Cook 很久前跟另一位朋友食過一次, 今次是encore。餐廳是傳統韓式木製餐桌裝修, 簡單清雅。韓國餐廳主打韓式美食, 蛋包飯、炸雞、泡菜煎餅、韓式肉煱等等, 其他有意粉、甜品、咖啡飲品及特別調製既夏日打卡靚靚冷飲。青檸梳打 ($42)& 融化朱古力 (42)靚靚的特飲, 打卡一流, 青檸特飲是我的, 兩大件青檸, 青檸味道很出, 梳打水除咗有清新嘅青檸夏日香氣, 仲有薰衣草嘅清優花香, 涼透心的一杯打卡飲品燉牛肋骨蛋包飯 ($162)牛肋骨燉得好軟腍, 佢哋個汁香香甜甜的, 很淡淡的香葉味道, 冇中式鹵水汁嗰種強烈, 肉味香濃, 蛋包流心, 滑溜溜, 同濕潤的醬汁炒飯一齊食, 美味。泡菜豬肉煎餅 ($78)泡菜煎餅略為重口味, 濃烈的泡菜辣、酸、喊, 加油香豬肉粒, 惹味得很, 且飽肚, 想再更惹味, 可點埋碟蒜香辣醬油食 。原味冇骨炸雞 ($108/半份)炸雞有好多味道選擇, 原味、甜辣、醬油蒜頭、柑橘及蜜糖等, 個人比較喜歡食原味的炸雞, 冇骨炸雞啖啖肉, 雞皮薄薄一片炸得好鬆化乾身, 入口爆脆, 雞肉鹹鹹地, 香口又ju

餐廳是傳統韓式木製餐桌裝修, 簡單清雅。

青檸梳打 ($42)& 融化朱古力 (42)

泡菜豬肉煎餅 ($78)

原味冇骨炸雞 ($108/半份)
炸雞有好多味道選擇, 原味、甜辣、醬油蒜頭、柑橘及蜜糖等, 個人比較喜歡食原味的炸雞, 冇骨炸雞啖啖肉, 雞皮薄薄一片炸得好鬆化乾身, 入口爆脆, 雞肉鹹鹹地, 香口又juicy, 完全唔嚡, 仲有煙韌炸年糕及附送大量脆薯條, 一雞2醬, 蛋黃沙律醬酸酸甜甜好開胃, 而白色的芝士醬芝士味夠濃, 點薯條食好正。

Banchan and Cook Tiramisu ($68)
傳統的意式Tiramisu做法, 一層cream, 一層蛋糕, 甜滑的豐富口感, 咖啡酒味很香, 甜度適中, 這款甜品那有不好吃
青檸梳打 ($42)& 融化朱古力 (42)
燉牛肋骨蛋包飯 ($162)
原味冇骨炸雞 ($108/半份)
2023-06-21 808 浏览
今日去東涌outlet行街血拼完超肚餓去咗依間一直都bookmark好耐嘅韓國餐廳😍睇餐牌 已經好多都好吸引⭐️醬油白切肉蛋包飯賣相好吸引店員會係你門前介開個蛋包飯見證流心效果蛋包飯熱騰騰味道唔錯加埋好juicy的白切肉Perfect match🤩白切肉一d都唔油膩抵讚⭐️甜辣炸雞 無骨 半份食韓國嘢點可以唔叫炸雞炸雞炸得岩岩好好脆口我揀咗甜辣口味真係超好食😃甜辣適中仲有埋薯條薯條加甜辣醬食成個口感再昇華⭐️泡菜煎餅煎得好香口泡菜味好出😋開頭驚佢好辣但佢主要嘅辣係來自醬汁呢個設計好好可以方便食辣唔食辣都得👍🏻⭐️甜品-提拉米蘇Tiramisu係用一個玻璃樽載住賣相加分🥰食落好正充滿住咖啡味唔會好甜亦都夠軟身食埋甜品超滿足😊⭐️青檸梳打依杯飲品超靚好啱打卡估唔到青檸味可以用一隻咁靚嘅紫色整到出黎飲落好清新解渴夏天飲好fit😆⭐️濟州綠茶鮮奶(凍)綠茶味香濃飲落唔會苦面層的鮮奶蓋口感唔錯😙鍾意飲Green tea lattle嘅朋友一定唔可以錯過
今日去東涌outlet行街

好啱打卡
估唔到青檸味可以用一隻咁靚嘅紫色整到出黎
飲落好清新解渴
夏天飲好fit😆

⭐️濟州綠茶鮮奶(凍)
綠茶味香濃
飲落唔會苦
面層的鮮奶蓋口感唔錯😙
鍾意飲Green tea lattle嘅朋友
一定唔可以錯過
2023-06-19
2023-06-21 21 浏览
燉牛肋骨蛋包飯 ($162)蛋包飯係招牌菜 上檯時侍應會輕輕界開雞蛋嫩滑嘅蛋漿鋪滿飯面 望落真係好治癒燉牛肋骨好淋滑 啲肉輕輕一吉已經離哂骨泡菜豬肉煎餅 ($78)佢地嘅泡菜煎餅辣度十足 唔食得辣要注意煎餅口感偏軟 如果煎得更加香脆會更正韓式炸雞 無骨半份 ($108)炸粉夠薄食落好酥脆 無骨雞肉啖啖肉半份雞肉份量都唔少 夠哂兩個人分享Banchan & Cook提拉米蘇 ($68)用玻璃樽仔裝住 打卡一流 提拉米蘇味道有層次 而且唔會太甜青檸梳打 ($42)呢杯加入咗香草 配埋青檸 消暑解渴溶化朱古力 ($42)呢朱古力奶味比較重 都幾岩我口味
蛋包飯係招牌菜 上檯時侍應會輕輕界開雞蛋
嫩滑嘅蛋漿鋪滿飯面 望落真係好治癒
燉牛肋骨好淋滑 啲肉輕輕一吉已經離哂骨

佢地嘅泡菜煎餅辣度十足 唔食得辣要注意
煎餅口感偏軟 如果煎得更加香脆會更正

韓式炸雞 無骨半份 ($108)
炸粉夠薄食落好酥脆 無骨雞肉啖啖肉
半份雞肉份量都唔少 夠哂兩個人分享

Banchan & Cook提拉米蘇 ($68)
用玻璃樽仔裝住 打卡一流
提拉米蘇味道有層次 而且唔會太甜

青檸梳打 ($42)
呢杯加入咗香草 配埋青檸 消暑解渴
溶化朱古力 ($42)
呢朱古力奶味比較重 都幾岩我口味
2023-06-20 18 浏览
燉牛肋骨蛋包飯|$162韓式蜜糖炸雞(無骨半份)|$108烤朱古力棉花糖|$78未來肉醬芝士薯條|$68伯爵茶|$30靑檸梳打|$42牛肋骨蛋包飯外表平平無奇,但味道唔錯,好入味同埋好淋,蛋包飯中都較推薦哩款,同埋個蛋都好滑👍🏼炸雞粒粒沾滿蜜糖醬汁,薄薄一層炸粉食落一啲都唔油膩,肉質鮮嫩,薯條既肉醬係未來肉醬即係素來,雖然係素但都做到真肉既美味,而且仲健康啲,最後,甜品叫左哩個烤未古力棉花糖作結尾。
燉牛肋骨蛋包飯|$162
韓式蜜糖炸雞(無骨半份)|$108
烤朱古力棉花糖|$78
未來肉醬芝士薯條|$68
伯爵茶|$30
靑檸梳打|$42

2023-06-19 28 浏览
今天要介紹的是一家名為「Banchan and Cook」的餐廳,這裡的菜式主要以韓式料理為主,其中最讓我印象深刻的是他們的蛋包飯。這款菜式的蛋皮煎得非常薄,蛋黃也煎得恰到好處,讓人一口咬下去就能感受到蛋的香氣和口感,非常美味。除了蛋包飯外,我也試了他們的泡菜煎餅,這款小吃口感酥脆,裡面的泡菜味道非常濃郁,讓人垂涎欲滴。如果你喜歡吃雞肉,我推薦他們家的無骨炸雞,這道菜的雞肉非常嫩,外皮也炸得非常酥脆,吃起來非常開胃。另外,如果你喜歡吃甜食,不要錯過他們的烤朱古力綿花糖,這款小吃非常特別,綿花糖非常軟嫩,加上朱古力的味道,讓人吃了之後感到非常滿足。總的來說,「Banchan and Cook」是一家非常值得推薦的餐廳,他們的菜式口感豐富多樣,每一道菜的味道都非常棒。如果你喜歡韓式料理和甜點,一定要來試試看!

2023-06-19 9 浏览
放假去咗東涌行outlet, 行到攰搵間食店叉吓電先。去咗banchan & cook之前係太古食過啲炸雞好回味。今日決定二訪。餐廳裝修舒服自然。睇吓menu 食咩先。燉牛肋骨蛋包飯切開蛋包飯啲蛋好滑溜,包埋啲飯一齊食好好味。燉牛肋骨煮到好稔好入味,牛味香濃。韓式炸雞(無骨半份)無骨炸雞外脆肉嫩,食落啖啖肉。再配埋啲芝士粉同年糕。真係好正。泡菜豬肉煎餅煎到金黃色脆卜卜 加埋啲泡菜豬肉餡好惹味。Banchan & Cook提拉米蘇鬆軟好味😋青檸梳打水蜜桃茶
放假去咗東涌行outlet,
行到攰搵間食店叉吓電先。

去咗banchan & cook
之前係太古食過啲炸雞好回味。
今日決定二訪。

餐廳裝修舒服自然。

睇吓menu 食咩先。

燉牛肋骨蛋包飯

切開蛋包飯啲蛋好滑溜,
包埋啲飯一齊食好好味。
燉牛肋骨煮到好稔好入味,牛味香濃。

韓式炸雞(無骨半份)

無骨炸雞外脆肉嫩,食落啖啖肉。
再配埋啲芝士粉同年糕。真係好正。

泡菜豬肉煎餅

水蜜桃茶

• 燉牛肋骨蛋包飯
  • 韓式炸雞
2023-06-16 15 浏览
今天去了東涌東薈城outlet,逛完了街之後,便去品嚐了一家韓國菜餐廳。餐廳環境都幾雅致。醬油白切肉蛋包飯。職員會即場喺你面前切開蛋,蛋漿係睇得出咁滑溜。厚切腩肉片有濃郁的醬油味,相當肥美,脂肪和肉分半,配上蛋包飯的香氣,值得一試。另一道菜是無骨蜜糖炸雞,配上薯條和年糕。這道菜式的炸雞肉質鮮嫩多汁,醬汁甜而不膩,配上薯條和年糕,相當豐富。甜味和鹹味的組合,好可以滿足味蕾。未來芝士肉醬薯條,芝士味道濃郁,好有鹹香味。配上香濃的芝士醬和未來肉醬,沾上滿滿嘅醬汁薯條好軟熟。甜品方面,點了Tiramisu濃郁的咖啡味道和柔滑的口感,都幾大杯可以同朋友一齊食。青檸梳打和溶化朱古力。青檸梳打味道清新,非常解渴,而朱古力味道濃郁,上層有忌廉、朱古力碎同大量嘅朱古力粉。

餐廳環境木系文青風,燈光帶點昏黃柔和,令人很舒服柑橘炸雞(無骨半份)$128炸雞及年糕淋上了柑橘醬,好像塗上了光油,表面閃令令,熱辣辣吃果然是最好味炸雞即使被醬汁包裹著,外層依然脆脆的,入面雞肉一絲絲的,很香很爽滑,醬汁酸酸甜甜,令人開胃。年糕也是很Q彈,沾上了醬汁十分惹味,最底層鋪滿了粗薯條,柑橘醬慢慢流到最底下,令本身又咸有脆的薯條,添加一份清新的酸甜味。炸雞上亦有兩塊柑橘乾片,兩塊乾片絕對畫龍點睛,酸味及清新絕對為口腔帶來衝擊,重新洗滌你的每一顆味蕾,令到你食慾大開烤牛肉蛋包飯$118蛋香且蛋味濃,口感綿滑且濕潤,的確出色,而且蛋包飯入面的並不是白飯,是珍珠米炒飯,有少少配料,好有誠意嘅一個蛋包飯。旁邊是烤牛肉伴碟,烤牛肉汁比較香甜濃味,與蛋包飯撈埋一齊食,用鹹甜味帶出蛋味嘅香濃,送飯一流。泡菜豬肉煎餅$98好像pizza咁大,煎餅煎得焦脆,每一啖都會食到豐富嘅泡菜,跟碟的醬油帶點微辣,為煎餅起了提鮮嘅作用。 Tiramisu$88餐廳將tiramisu放入一個大杯內,跟其他tiramisu不一同,食落咖啡味濃,忌廉口感好軟滑,入面夾著鬆軟的海綿蛋糕,整體不會甜膩。 青檸梳打$4

餐廳環境木系文青風,燈光帶點昏黃柔和,令人很舒服

柑橘炸雞(無骨半份)$128

烤牛肉蛋包飯$118

泡菜豬肉煎餅

泡菜豬肉煎餅$98

Tiramisu$88

青檸梳打$42
絕對喺打卡之最
梳打用左碟豆花的紫藍色做漸層調色,用了新鮮的青檸及香葉,是天然清新的味道。
焦糖脆脆鮮奶咖啡

焦糖脆脆鮮奶咖啡$48
頂層的奶泡很深厚,當奶泡與咖啡融合在口中時,先淡而後濃味嘅層次令人印象很深刻。焦糖味很濃郁,焦糖脆脆慢慢在咖啡中融化,飲下去會飲到焦糖脆粒。

2023-06-11
  • 青檸梳打
  • 焦糖脆脆鮮奶咖啡
2023-06-13 16 浏览
作為東涌新移民🤣🤣梗係要食勻全東涌啦!剛剛搬入來忙着執屋,食咗幾日外賣、頹飯,終於可以食餐好嘢慰勞自己🫰🏻🫰🏻第一站揀咗韓式蛋包飯。餐廳位於商場裏面環境非常舒適,位置旺中帶靜,自成一角。燉牛肋骨蛋包飯 $162店員送上枱後幫忙切開個奄列,睇住啲半熟蛋反落嚟包住啲炒飯好治癒🥹🥹牛肋骨啲肉燉得夠淋呀骨肉分離 好入味,炒飯都好好味😋🤤韓式柑橘炸雞 (無骨半份)$108平時比較少食韓式嘢,麻麻哋炸雞,今次呢個真係改觀🫦🫰🏻雞肉保持嫩滑濕潤,外面好香脆,完全冇多餘嘅粉漿。柑橘味酸酸甜甜為炸雞解低油膩感。份量十足,叫半份都足夠兩個人食又大大件。薯條、年糕作伴碟🤭賣相都好靚!泡菜煎餅 $78呢個頗辣,喜歡食泡菜嘅一定喜歡,好多件好抵食😆😆提拉米蘇 $68Tiramisu 係我最鍾意嘅甜品,每次見到必點嘅😙芝士、咖啡、可可粉⋯香滑味美、正常發揮✔️青檸梳打 $42So fresh 除咗青檸,仲有棵香草🌿,清新之餘又帶點香氣 多一點層次。伯爵茶鮮奶咖啡 $48奶+茶+咖啡=即係鴛鴦!?🧐😆淡淡伯爵茶味 鮮奶香滑,冇乜咖啡味,呢個組合又幾夾喎!清新得來入口順滑唔錯👍🏻

燉牛肋骨蛋包飯 $162

韓式柑橘炸雞
(無骨半份)$108

泡菜煎餅 $78
呢個頗辣,喜歡食泡菜嘅一定喜歡,好多件好抵食😆😆

提拉米蘇 $68

青檸梳打 $42

伯爵茶鮮奶咖啡 $48

2023-06-11 142 浏览
《Banchan&Cook》📍東涌站Meow小編一直都bookmark左佢好耐了!當知道係有Lulu豬造型的蛋包飯就決定一定要搵日去食佢!!!今次終於有機會去試,小編覺得十分期待o(≧v≦)o一開始會有醃蘿蔔和青瓜做開胃前菜~💜 LuLu豬咯咯雞蛋包飯🥢 💰$138成個Lulu豬造型實在太精緻可愛了!有點唔捨得食佢(*☻-☻*)雞髀比得算大份而且都多肉,雞脾有啲部分都焗得滑嫩多汁,配埋照燒雞汁一齊食會令到個口感更加濃郁,但係食到中間有部分會乾同鞋鞋地~滑蛋係半熟形態,切開會有好多蛋汁流出來,而且成份滑蛋都好大份,好滿足到Meow小編依種”蛋”控(*☻-☻*)~食落成份滑蛋都好多汁滑身,配埋飯同雞肉一齊食簡直一流o(^▽^)oLulu豬的面頰和鼻仔係同芝士塊整出來的,但食落芝士味唔係好出,應該都係裝飾用haha(o^^o)蛋包飯旁邊有紅蘿蔔和白蘿蔔做襯托,另外會有沙律菜,令到成個蛋包飯的顏色更加繽紛色彩\(//∇//)\幸福指數:😻😻😻😻/5💜 炸芝士豬扒忌廉年糕🥢 💰$105炸豬扒食落好香脆可口,肉質方面都幾鮮嫩多汁,做到外脆內軟的效果~而且上面一層加咗溶化的芝士,令到成個口感層次提升
《Banchan&Cook》📍東涌站

一開始會有醃蘿蔔和青瓜做開胃前菜~

💜 LuLu豬咯咯雞蛋包飯🥢 💰$138

💜 炸芝士豬扒忌廉年糕🥢 💰$105
炸豬扒食落好香脆可口,肉質方面都幾鮮嫩多汁,做到外脆內軟的效果~而且上面一層加咗溶化的芝士,令到成個口感層次提升同濃郁左~食到口腔內會有濃厚的芝士香味
年糕十分煙靭同有𡁻勁,因為本身係芝士年糕,所以烹調過後會蘊含住濃郁嘅芝士口味,十分掛汁,另外芝士年糕亦都有唔同蔬菜來做伴菜,例如冬菇片、蘿蔔粒、翠玉瓜等,同樣十分掛汁,添加了清新的口感(>^ω^<),份量亦都比得足夠,一啲都唔孤寒(。ì _ í。)

💜 LuLu豬超鬆軟牛角包窩夫🥢 💰$72
一切落去脆脆的,咬落去好酥脆可口,有少少酥皮的味道和感覺,配上士多啤梨醬口感一流,Meow小編好喜歡配上旁邊的士多啤梨雪糕和忌廉再加上生果一齊食,層次口感豐富了很多,再加了一點清新的感覺( ´▽`)
就算食到最後都仲係脆脆的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

旁邊仲有一大塊Lulu豬造型的曲奇,食落好鬆脆,而且有好香的牛油曲奇香味(*¯︶¯*)就算食到最後先食佢都唔會淋左,依然維持到脆脆的口感(///▽///)💕

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜 甜蜜蜜LuLu豬奶昔🥢 💰$48
一開頭飲會有好濃郁的香蕉味,感覺十分清新感覺,再飲下層少少會有士多啤梨草莓果醬味道,甚至有點果肉🍓~當小編將佢哋攪拌埋就會有既清爽又酸酸的味道,成個感覺酸酸甜甜的好開胃~飲落唔會好”杰”身~另外仲會食到點硬硬的冰沙,整體而言飲落十分消暑解渴🤤🫶
小編飲到最後開始覺得水水的,而且因為下層有士多啤梨醬,所以會再酸少少 🤏~

Ig account: meowww_trips
Lulu豬超鬆軟牛角包窩夫
炸芝士豬扒忌廉年糕
甜蜜蜜Lulu豬奶昔
2023-06-11 28 浏览
東涌Outlet 翻新之後,多了很多餐廳,而且每間都具有特色!今次愛玩小生就選了韓國Cafe,以蛋包飯做主題呀!燉牛肋骨蛋包飯牛肋骨燉得極為入味,肉質鮮嫩多汁,完美地融合了燉煮的香氣和牛肉的鮮美。而蛋包飯的蛋皮煎得金黃酥脆,切開後流出的蛋液與米飯結合,形成一種絕妙的口感呀!每一口都讓人感受到蛋香和米飯的香甜交融。韓式炸雞(香蒜汁)韓式香蒜汁炸雞,外皮酥脆金黃,肉質嫩滑多汁。香蒜汁蘸醬帶來獨特風味,增添口感豐富。每口都散發著誘人蒜香。無花果梳打這款別樹一幟的飲品「無花果梳打」,它的外觀吸引人,無花果切片漂浮在清澈的梳打水中,色彩繽紛迷人。無花果的濃郁香甜,梳打水的氣泡綿密,帶來清爽口感,與無花果的風味完美結合。比多少少資訊大家,無花果富含纖維和維生素,有助於消化和增強免疫力喔!青檸梳打這是一種清新爽口的飲品,帶有濃厚的青檸香氣,酸度恰到好處,讓人口中一片清新。梳打水的氣泡綿密,讓人感受到一股自然的清涼感。夏天解渴首選!整體來說,推薦大家吃「燉牛肋骨蛋包飯」:結合了牛肋骨的鮮美和蛋包飯的獨特口感,絕對值得一試。如果你喜愛牛肉和蛋包飯,這道菜絕對不容錯過!餐廳:Banchan & Cook地

燉牛肋骨蛋包飯

韓式炸雞(香蒜汁)

無花果梳打

青檸梳打

餐廳:Banchan & Cook
地址:東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
歡迎追蹤、讚好‼️這是我的分享和創作動力❤️