2025-04-27 2145 浏览
📍Bakehouse by Grégoire Michaud (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期2樓247號舖揀咗佢哋嘅$360盲盒套餐,餐廳會隨機分配前菜主菜同埋甜品~2個人total有8個dishes,好抵!😆首先,前菜嚟咗炸魷魚、「Burrata & Hot Honey」同「Sourdough & Umami Butter」Burrata食之前淋上hot honey,令味道又甜又辣,好好食😋推薦!Sourdough都係勁好食!Umamai butter味道似明太子牛油,淨係想像都知有幾好食🤪炸魷魚就普普通通主菜嚟咗「Grilled Lobster Mac and Cheese🦞」同「Roasted Spring Chicken🐔」mac&cheese唔夠cheesy,龍蝦肉都焗得有啲太乾身🥹唔推薦👎🏻春雞用咗piri piri sauce🇿🇦,食落辣辣地幾好食,就算係春雞肉質都唔鞋😙仲有啲肉汁,不錯🫶🏻甜品係「Chocolate Mousse🍫」上層係Mousse,下層有Espresso Gelato☕️,但係太watery,唔係好知食緊乜😂整體而言有少少高開低走嘅感覺
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期2樓247號舖

整體而言有少少高開低走嘅感覺,有pastry嘅dish好出色,無嘅就一般般。下次可能會去試吓食lunch會好啲~

💰人均~$400

😋總評分: 7/10

#foodlab沙田
食過灣仔分店好喜歡bakehouse, 平日也會光顧買pastries 和咖啡,但這次沙田店的體驗有點失望,也許是期望過高吧!我們兩人在假期六時許到達,也需要等差不多一個小時才可入座,和同商場同位置的食店相比,等待時間長許多。menu和灣仔店很不同,我們點了foccacia,meat balls 和roasted spring chicken.meat balls最先上菜,中規中矩,不算太特別。foccacia 最有驚喜,雖然bakery也有foccacia 賣,但通常也被pastries 搶了風頭,從沒有點過來吃。上桌時是漲漲的,剛烤好。吃下去內裡軟軟的,十分好吃。等了很久還未上main course, 肚餓的時間加點了anchovy salad 等了很久的 Roast spring chicken, 上桌竟然是冷掉的。而且雞肉都overcooked. 我很少會退回餐點,但實在和期望太大差別,只好和侍應生說明餐點不夠熱。處理和重做較迅速,上桌時終於是熱的,熟度也沒有上一碟那麼overcook了。質素不差的,但要排隊的話未必會再試。

meat balls最先上菜,中規中矩,不算太特別。
meat balls

brocollini foccacia

Anchovy salad

Roast Spring Chicken

質素不差的,但要排隊的話未必會再試。

brocollini foccacia
Anchovy salad
  • Anchovysalad
  • brocollinifoccacia
2025-04-23 1650 浏览
首先呢間嘢喺其他區,我一早已經見到,但每次都見到好多人排隊,因為要返工實在冇時間去排隊,早前見佢開咗喺新城市廣場,喺自己主場度出現,又咁啱得閒所以排咗一陣隊購買。雖然門口大排長龍,但係我發現沙田店職員效率係比較快,有時職員有效率顧客都要有效率嘅,所以沙田啲顧客都好快手。我自己有區分過日式麵包同外國麵包嘅分別,我覺得味道係有唔同嘅,今次呢間外國嘅麵包店,喺外邊聞到麵包味道好香,款式雖然唔算特別多,但係沙田店有一款只有沙田店先有嘅,我老公話嗰個幾好食,咁我就買咗好多麵包啦,爹哋媽咪都話OK嘅,因為最出名係個蛋撻佢哋都話OK嘅,但如果真係要排好耐隊再去買,我未必會咁做囉。
2025-04-08 3048 浏览
平日晚飯時段,朋友等了一小時才能入內,選了套餐,類似廚師發板,但竟然頭幾道菜都是炸物,食完覺得口渴,而其餘幾道菜以至甜品都平平無奇,收$300幾蚊,寜願去同場嘅 Butler 。
2025-03-25
2025-04-01 4014 浏览
今日剛在沙田Bakehouse 購買麵包,共6樣貨品,但返到家發現得5樣,非常憤怒,付款後店員沒有與客人核對貨品,我衝衝忙忙付款後離開,因為大排長龍。其實這次不是第一次,上次尖沙咀店又是這樣,叫我隨時過來取回,其實是無心之失,還是固意欺騙客人呢?對這種生意手法非常不滿
2025-04-01
外卖自取
2025-03-30 3810 浏览
身為香港人對Bakehouse一定好熟悉,但係沙田開咗佢嘅西餐廳就真係好想試吓😋 留意番餐廳而家淨係做晚市,所以大概五點後就可以去拎飛排隊~ 小熊貓就揀咗平日去啦,等候時間大概半個鐘就可以入去啦~晚市分別提供a la carte 同 all in menu ~ all in 嘅套餐價錢係抵啲,但係所有食物由廚師發辦,即係有機會係你想食嘅嘢~ 所以小熊貓就決定選擇a la carte , 相對地貴少少,但係可以揀自己喜歡嘅食物 🍑 蜜糖白桃布袋芝士可以自己倒蜜糖落去個芝士度,baguette 好脆,芝士creamy , 而白桃令到整體味道清新開胃,感覺新奇特別,係相當之合適嘅開胃菜~🍞 鄉村酸種麵包配蒜香海藻味噌牛油麵包香脆,口感棉密,味噌牛油味道好香濃特別,入口滋味無窮~🦐 海鮮雜燴配蒜蓉扭結酥湯底充滿海鮮精華,好濃郁,點包一流👍🏼 有多款海鮮,例如tiger prawns, mussels, snapper, 但係海鮮份量略少,如果可以多少少海鮮食就perfect 池~🍫 朱古力慕絲配威士忌咖啡意式雪糕呢個超好食,朱古力控不容錯過~ texture 超 rich ,朱古力味濃,中間嘅

🍑 蜜糖白桃布袋芝士

🍞 鄉村酸種麵包配蒜香海藻味噌牛油

麵包香脆,口感棉密,味噌牛油味道好香濃特別,入口滋味無窮~

🦐 海鮮雜燴配蒜蓉扭結酥

🍫 朱古力慕絲配威士忌咖啡意式雪糕

呢個超好食,朱古力控不容錯過~ texture 超 rich ,朱古力味濃,中間嘅雪糕散發威士忌酒香,入口即溶

🍎 酸種酥皮蘋果撻配冧酒意式雪糕

千層撻皮好酥脆,蘋果香甜,口感一熱一凍,回味無窮
一嚟到叫咗個蟹肉三文魚牛角包,上星期第一次食覺得好特別,非常驚喜因為佢嘅魚子和蟹肉非常充足,牛角包非常出色很脆口,雞蛋也整得唔錯。我感到佢與別不同嘅感覺,一個星期之後再嚟食。之後再叫多杯flat white 加一包糖,個接待員男侍應已經即刻同我講唔可以加糖叫咗自己加,我真係覺得好奇怪,你估呢度Starbucks正常而家Cafe都會可以為客人先落堂,而且上星期一個低級啲嘅侍應都幫我安排到。講返個牛角包,點知之後發覺質素差咗好多。今次已經少咗蟹肉三份二,蟹籽得返三四粒,非常慳皮而且也不明白168嘅價值在哪兒,

醃三文魚蟹肉班尼迪蛋
2025-03-23 3952 浏览
之前次次黎沙田都見到好多人排隊 上星期日同男朋友見到無咁多人排 諗住試下成餐飯限時一個鐘15分鐘 慘過食快餐 個餐包黎到係硬的 仲要唔熱 牛扒叫左3成熟都仲係鞋的 低質 沙律d菜未解凍咁 難食 Bakehouse 葡撻係出名 但你話係咪好好食 都係正正常常 但呢間餐廳完全唔ok 未食建議可以唔洗試 有多餘錢都唔好咁曬唯一一樣野好係個waitress好有禮貌同我地介紹餐牌 人均3百幾 好多餐廳質素都好過佢 🥲🥲🥲🥲一定唔會再試 伏!
之前次次黎沙田都見到好多人排隊
上星期日同男朋友見到無咁多人排 諗住試下
成餐飯限時一個鐘15分鐘 慘過食快餐
未食建議可以唔洗試 有多餘錢都唔好咁曬
🥲🥲🥲🥲一定唔會再試 伏!
2025-03-09
2025-03-21 4923 浏览
一路知道新城市新開咗Bakehouse , 星期一竟然見唔使排隊,夜晚仲有沙田嘅特別版,所以就即刻衝咗入去買。呢個楊枝甘露菠蘿包絕對推薦佢比平時嘅菠蘿包比較細,適合一個人兩啖食晒,菠蘿皮冇平時嘅菠蘿包咁脆,但係都好配合成個麵包。入面個餡好似我哋平時好足料飲嘅楊枝甘露,超喜歡楊枝甘露唔會得少少啱啱好一啖麵包一啖餡料。當然唔少得買埋沙田嘅特別版沙田蜂蜜柚子冬甩,店員好細心咁有提過佢可能會有啲甜。蜂蜜網係類似曲奇嘅脆餅,唔係好甜。第一次試嘅人可以撈埋冬甩一齊食口感會豐富啲,可以中和冬甩太甜嘅味道如果冇食錯入邊係雲呢拿吉士同埋柚子醬嘅配合,神奇地有幾配合,佢唔會漏晒出嚟醬料啱啱好,佢外圍包住砂糖都係比較甜,好似我咁鍾意香港好食標準就可以撥走啲砂糖先再食店員仲有提及下次可以試吓鹽麵包部份之後再去買!

呢個楊枝甘露菠蘿包絕對推薦

楊枝甘露菠蘿包

入面個餡好似我哋平時好足料飲嘅楊枝甘露,超喜歡
楊枝甘露唔會得少少啱啱好一啖麵包一啖餡料。

沙田蜂蜜柑桔冬甩

就可以撥走啲砂糖先再食

店員仲有提及下次可以試吓鹽麵包部份之後再去買!
2025-03-16
外卖自取
其他
楊枝甘露菠蘿包
沙田蜂蜜柑桔冬甩
2025-03-15 5902 浏览
All in ! 期望每次上來的菜式 !(2人用餐)鄉村酸種麵包配蒜香海藻味噌牛油:麵包真係一流,蒜香海藻味噌牛油配搭得岩岩好。蜜糖白桃布袋芝士:布袋芝士加埋佢個配汁好出色。松露生牛肉他他:松露味吾太出,生牛肉他他也麻麻,吾夠滑。酥皮肉批:酥脆可口,如果多D汁會更好。海鮮雜燴配蒜蓉紐結酥:海鮮雜燴一般,就係差左個鮮字同埋偏淡味。香辣炸薯條配蒜蓉蛋黃醬:新鮮熱辣,味道不錯。鯷魚醬寶豆生菜沙律,酸酸地開胃。酸種酥皮蘋果撻配冧酒意式雪糕:蘋果撻同雪糕都好好味!雪糕酒味出!金黃香料漸變咖啡:味道有層次,偏甜,咖啡味淡,整體好飲。紫霧鮮奶抹茶:薰衣草味太出,無左紫薯味。麵包產品的確一流,食物整體質素吾錯,服務也好好,不過上菜次序可以改改,台比較細同埋限時75分鍾比較短。
All in ! 期望每次上來的菜式 !
(2人用餐)

蜜糖白桃布袋芝士:布袋芝士加埋佢個配汁好出色。

松露生牛肉他他:松露味吾太出,生牛肉他他也麻麻,吾夠滑。

酥皮肉批:酥脆可口,如果多D汁會更好。

香辣炸薯條配蒜蓉蛋黃醬:新鮮熱辣,味道不錯。

鯷魚醬寶豆生菜沙律,酸酸地開胃。

金黃香料漸變咖啡:味道有層次,偏甜,咖啡味淡,整體好飲。

紫霧鮮奶抹茶:薰衣草味太出,無左紫薯味。

2025-03-13 5295 浏览
約咗幾個鄰居出嚟沙田食飯,我早到咗攞籌先,點知攞完位之後轉個頭返嚟佢已經停止派飛。嗰陣時只不過係18:30咁上下。之前食過佢啲冬甩同埋蛋撻都幾好食,對佢呢個西餐都有一定嘅期望。但係期望太多就會換來失望。叫咗三個main course同埋兩個side dishes。本來想嗌薯條,但係薯條沽清,會唔會誇張咗少少?咁就叫時拉差沙律,但怕辣,因為鄰居做老師要護着把聲,點知食落去完全冇辣感。個魷魚粒啲醬係好食嘅,但係個魷魚粒就割喉咗少少。春雞都算細心,已經開好咗四件同埋大部份嘅骨都起咗出嚟。但係就唔係嫩有少少過咗火喉。最失望都係塊和牛,已經叫五成熟,但係無論邊位定係身位啲肉都係鞋同埋冇牛味。連側邊嗰條牛骨髓都係無味嘅,懷疑自己究竟食緊d咩。成餐晚餐比較出色少少就係塊豬扒,個職員好細心講解呢一道菜有幾特別,佢真係好特別拍得好薄,薄到好似四層廁紙咁,最惹味都係中間啲芝士。整體嚟講建議專心做好麵包就好了。
今日中午經過見冇人排隊就即刻入去試下😃入到去我覺得個喇叭好嘈吵,坐得很密密麻麻感覺像茶餐廳feel😅坐低嘅時候隔離有張枱有兩次客人入嚟都因為每人要叫一個餐不可以散叫而走咗。所以要注意去這裏嘅時候一定要一人叫一個set。食物方面:芝士蕃茄肉丸:好好味😋蘑菇湯蒜蓉包:正正常常冇乜特別澳洲和牛扒配薯條:食得出唔係cheap嘅牛扒,好嫩唔韌好食,但份量好少,薯條要另外加錢肉醬千層麵:好食,但份量很少Cappuccino同latte:很一般,冇乜啡味😔總括來講食物質素好但份量真的太少,食完都唔飽🤐

食物方面:
芝士蕃茄肉丸:好好味😋
蘑菇湯蒜蓉包:正正常常冇乜特別
肉醬千層麵:好食,但份量很少
Cappuccino同latte:很一般,冇乜啡味😔
總括來講食物質素好但份量真的太少,食完都唔飽🤐
2025-02-28
  • 澳洲和牛扒
2025-03-05 5521 浏览
上次睇完大阪仔嘅omakase youtube, 蠢蠢欲意。剛好上星期有時間,lunch time排咗大半個鐘就可入座。原來lunch time 只serve set lunch, 叫咗兩個set, 海鮮同牛扒。沙律 夠fresh, dressing 較味較得唔錯。湯夠creamy, 收貨Seafood stew 夠實有點失望嘅。 海鮮好夠鮮味, 食得出係新鮮貨式。但係說好的青口只得個殼,其他海鮮就係眼見咁多,再加pretzel twist 只得短短一條, 話佢係starter都講大咗,何況佢聲稱係main course. 仲要加錢upgrade, 著實有點那過😞😞原本seafood stew話要等30 mins+先有嘅,點知遲來先上岸。反之個扒等咗差不多成個鐘都未上檯。 眼見樓面得三個落場,但檯全爆,唯有都要問下佢。 一問佢馬上問廚房,如我所料漏咗單。佢哋快快手手煎返塊上檯,雖然做唔到我哋要求嘅熟度,但塊扒入口額係驚嘆❗️完全去到steakhouse 嘅標準。甜品係令人驚艷嘅、 睇相就知。Conclusion, 食物質素無問題但portion實在太細,完全唔夠飽。招呼本身唔錯, 侍應已

沙律 夠fresh, dressing 較味較得唔錯。

湯夠creamy, 收貨

仲要加錢upgrade, 著實有點那過😞😞

甜品係令人驚艷嘅、 睇相就知。

Conclusion, 食物質素無問題但portion實在太細,完全唔夠飽。招呼本身唔錯, 侍應已盡做但首要係唔夠員工serve。

此餐絕對係我倆口子自費,絕對公平公正公開

1949 浏览
2025-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 西冷牛扒
  • Tiramisu
The reason why I written in English because the owner doesn't know Chinese. I would say they are doing good in bakery but not in restaurant. The service standard is far below any restaurant in this pricing. I would prefer the other noodle bar on the same floor rather than this one.唔好意思,大致想講,因為餐廳老細唔識中文,所以寫英文,服務差、安排差、食物一般。

2025-03-02 2652 浏览
We have enjoyed the bake house breakfast on Sunday in wan chai and was very excited to have bakehouse in Shatin, but it turned out to be a disappointment. The dine in options for having pastries for breakfast is restricted to having a choice of two and a drink for $80. There are some interesting off menu pastries that you can’t order as dine in like the Shatin specialties… the sourdough Portuguese tarts are a bit thinner than I remember from other branches.. Apple crumble danish was good though

The dine in options for having pastries for breakfast is restricted to having a choice of two and a drink for $80. There are some interesting off menu pastries that you can’t order as dine in like the Shatin specialties… the sourdough Portuguese tarts are a bit thinner than I remember from other branches.. Apple crumble danish was good though.

But the real disappointment came as the hotcakes ($140)turned out to be two pieces of thin, dry and hard (!!) hotcakes, three slices of banana and 6 nuts…. Should’ve had the pancakes from macdonald’s instead.