2021-01-25 957 浏览
Recently, I bought some scones from bakehouse. This bakery is so famous that I had to queue up for 20mins. The scones smell so good! It is crispy on the top and soft in the middle. The color looks perfect! I like eating them with clotted cream~ They are so yummy!
外卖自取
2021-01-23 1643 浏览
上月路過「Bakehouse」,雖然有興趣幫趁,但看見購買包點的人龍,便沒有購買意欲了!今次經過又見人龍,於是午餐後再回頭看看,人龍短少一半,約有十多顧客排隊,於是便加入人龍排隊購買包點。選擇了:兩款曲奇餅。草莓丹麥酥。奶油蛋捲。喜歡紙袋的圖案設計。喜歡包裝紙袋與紙盒的圖案設計。草莓丹麥酥&曲奇&奶油蛋捲,我沒有試草莓丹麥酥,因為家人拿返公司作早餐,曲奇鬆軟可口,味道濃郁。吃麵包感受奶油蛋捲的香脆是成功的。外脆內軟、微微濕潤口感。嗅覺與味覺感受著奶油蛋捲的香味。

選擇了:
兩款曲奇餅。

草莓丹麥酥。

奶油蛋捲

喜歡紙袋的圖案設計。

喜歡包裝紙袋與紙盒的圖案設計。

曲奇餅.草莓丹麥酥.奶油蛋捲

吃麵包感受奶油蛋捲的香脆是成功的。
奶油蛋捲。

外脆內軟、微微濕潤口感。嗅覺與味覺感受著奶油蛋捲的香味。
2021-01-07
$124 (早餐)
2021-01-21 1609 浏览
去得灣仔區當然唔會淨係食一間餐廳就收手,我就去咗大名鼎鼎嘅bakehouse 試吓佢哋嘅嘢食啦!一去到嗰條街發現大排長龍真係好耐都冇見過咁誇張,最後我排咗大概20分鐘先可以去買嘢食,好遺憾我最想食嘅葡撻佢賣晒,而下一轉都要等一段時間,所以今次就買咗佢其他嘅麵包酥皮甜點試吓啦!我今次買咗佢哋嘅士多啤梨雲呢拿丹麥酥,朱古力酥,同各式各樣唔同口味嘅冬甩。除翻開一個都要大概30至$40其實都唔平㗎, 不過係前五星級餅房總廚既配方就好想試吓。買完外賣之後,就急不及待試吓佢嘅抹茶冬甩,冬甩糖霜有玉桂味,抹茶cream 食落口唔會太甜,仲有一股回甘嘅味道,麵包口感好鬆軟,我覺得都唔錯。士多啤梨雲呢拿丹麥酥超級香甜,士多啤梨冇酸味,而且丹麥酥入口好鬆脆,配上一杯熱茶或者咖啡真係相得益彰。我自己都拎咗一個榛子朱古力冬甩留返今朝當早餐食用,之前我淨係用咗微波爐叮大概10秒鐘,估唔到食落口嘅口感都唔錯,麵包依然保持鬆軟唔會太硬,入口好重嘅榛子同埋朱古力味,但係又唔會太滯,我覺得買返屋企自己hightea都唔錯㗎,希望下次再去嗰陣可以買到佢哋遠近馳名嘅葡撻試下啦!🇭🇰Bake House 香港灣仔大王東街14

🇭🇰Bake House
香港灣仔大王東街14號地舖🇭🇰
2021-01-20 20048 浏览
窮遊香港-灣仔人氣西式麵包店 店主係四季前總廚 成日都係蘋果果籽 或者飲食男女既影片 都成日見到店主既身影 之前仲有拍過黃店拯救隊 教人煮嘢食 呢日去到真係好多人排隊 目測大概30人 但其實都唔係排好耐 人多大概排10-15分鐘.呢日試左 呢間店最出名嘅⭐️酸種葡撻$12‼️真係必食 毋庸置疑 係一個好食既蛋撻👍🏻咬開爆熱 👍🏻蛋漿勁滑 👍🏻濃郁蛋香 同焦糖甜香👌🏻撻皮 係用酸種麵糰 同樣有焦香🤔口感似厚身既牛角包?但食落唔覺有層層酥皮口感同埋葡撻賣相 如果表面有小小焦黑 會靚仔d點都好 係好食 同 必食既.⭐️牛角包$20係我食過外層最酥脆既 會食到成身碎都做到外脆內軟 入面形狀做到蜂窩咁但入面起泡空間都比較多所以入口可能會淨係feel到酥脆口感整體好食 個人鐘意軟既口感比例多啲會好啲仲有其實牛角包好多地方都好食咖啦 未到太特別.⭐️抹茶冬甩$38😍外面有d糖粉 打開爆多抹茶忌廉餡👍🏻抹茶味濃 好creamy但個人就覺得呢個小貴 同埋鍾意日式冬甩多d.題外話 外賣會比紙袋包住 即使蛋撻都係一樣買完出店 即刻轉角搵個位食 一打開 蛋撻反左如果外賣拎得遠 返到屋企可能會撞爛晒.#Bakehou
呢日試左 呢間店最出名嘅⭐️酸種葡撻$12
‼️真係必食 毋庸置疑 係一個好食既蛋撻
👍🏻咬開爆熱 👍🏻蛋漿勁滑 👍🏻濃郁蛋香 同焦糖甜香
👌🏻撻皮 係用酸種麵糰 同樣有焦香
🤔口感似厚身既牛角包?
但食落唔覺有層層酥皮口感
服務:-/5
抵食:3/5
外卖自取
2021-01-20 1150 浏览
呢間超級麵包店, 非常出名, 今日中午時份同朋友嚟到灣仔, 專心就係想食到佢。點知, 去到門口已經見到.....人大條人龍.....真係好多人幫襯!排左20分鐘, 終於到我啦, 不過好可惜!!! 想食既蛋撻一早賣晒, 大家想食的話一定要早好多嚟買!由於條街好多人,咁所以我地決定買上車食, 至少安全D!賣左3款, 食落超香軟, 熱辣辣, 好好味~~~~食後分享:真係好好好好味, 無誇張!我會願意為左佢下次再早好多起身,  再嚟試佢最出名既蛋撻!
點知, 去到門口已經見到.....人大條人龍.....

真係好多人幫襯!

由於條街好多人,咁所以我地決定買上車食, 至少安全D!

賣左3款, 食落超香軟, 熱辣辣, 好好味~~~~

食後分享:
真係好好好好味, 無誇張!
我會願意為左佢下次再早好多起身,  再嚟試佢最出名既蛋撻!
20 分钟 (外卖自取)
2021-01-19 1012 浏览
出 曬 名 既 蛋 撻 BAKE HOUSE!唔係大街大巷 不過由地鐵站行過去8分鐘我覺得都算方便既~排隊真係排左唔係好耐咋,排到既時間係 16:45 比錢落單既時候 職員同我地講 17:15 返去啦 同埋要買 6個/ 10個排左四個字度 ,好 兩個人 買6個 !鯨吞你3個蛋撻 濕濕碎喇 SOOOOO YUMMMMMMY ! 真係無失望到 個蛋撻皮好煙韌!個蛋漿夠熱,好似葡撻咁 但完全不是好似食燉蛋咁 😂 好欣賞 絕對要食多幾次重點 食完可以去利東街 影下相 打下卡排隊買佢,值得!
出 曬 名 既 蛋 撻
BAKE HOUSE!
唔係大街大巷 不過由地鐵站行過去8分鐘
我覺得都算方便既~

排隊真係排左唔係好耐咋,
排到既時間係 16:45 比錢落單既時候
職員同我地講 17:15 返去啦 同埋要買 6個/ 10個

排左四個字度 ,好 兩個人 買6個 !
鯨吞你3個蛋撻 濕濕碎喇

SOOOOO YUMMMMMMY !

真係無失望到 個蛋撻皮好煙韌!
個蛋漿夠熱,好似葡撻咁 但完全不是
好似食燉蛋咁 😂 好欣賞 絕對要食多幾次
重點 食完可以去利東街 影下相 打下卡

排隊買佢,值得!

2020-12-18
30 分钟 (外卖自取)
2021-01-18 16371 浏览
相約了咖啡同好暨本帳戶的頭號粉絲(喂!🤪)共晉早餐,千挑萬選之下,最終來到這間放在想去名單內很久的餐廳😊🍑「倒屎咁早」來到門前,可幸不用排隊直入,放下行裝後來到心臟地帶,佇立在琳瑯滿目的麵包櫃前,選擇困難症又來襲,若不是來前已想好吃啥,小的應該要站多久才能下抉擇呢?🤔🤪😋Sourdough Egg Tart撻皮部份較港式的深色很多,入口很酥脆,蛋漿仍能保留滑溜感🥚😋Croissant咬下咔嚓一聲是鬆化的指標,本來想影內部架構,但已散碎一地了🥐😋Mushroom Onion Quiche西班牙菜中有蛋餅,法式鹹派中也有蛋餅,這裡的應該是後者派別吧🤔蛋漿中混著蘑菇及洋蔥,餅底既鬆且薄,所以不太膩🍑👉🏻基於以上食物是共享的,吃畢彼此也意猶未盡,所以再點以下的「不要空肚吃早餐」系列😋Apple Crumble Danish面層的金寶甜甜的非常鬆脆,配上帶酸的蘋果餡,令包體的膩感降低😋Mille-Feuille (Chocolate Praline Cream, Caramel ised Hazelnuts)同行者隨了是本宮的頭號粉絲(夠喇!😎),亦是法式千層酥的蕃薯,所以早餐吃甜品就變成理想當
🍑

😋Sourdough Egg Tart
撻皮部份較港式的深色很多,入口很酥脆,蛋漿仍能保留滑溜感🥚
😋Croissant
😋Mushroom Onion Quiche
🍑

😋Apple Crumble Danish
同行者隨了是本宮的頭號粉絲(夠喇!😎),亦是法式千層酥的蕃薯,所以早餐吃甜品就變成理想當然的事了😝酥皮脆得咬下已四散,夾層的朱古力忌廉香滑不過甜,配上脆卜卜的焦糖榛子,快速吃掉就是表達美味的最佳指標
☕️Americano
咱們也是咖啡迷,所以飲品點上黑啡是必然的事,遺憾這裡的咖啡帶濃烈醋酸感,雖然在不想浪費情況下喝光,但著實不懂欣賞呢!
早餐
2021-01-17 2078 浏览
由前四季餅廚開既餅店,主打牛角包同蛋撻,店內有超過十幾款包餅都大受歡迎;最熱賣既蛋撻撻皮由sourdough整成,口感同味道都好似焦糖燉蛋咁綿密軟滑,不愧為最好食既蛋撻.口味清淡或者係vegan既推介mushroom toast,菠菜同蘑菇炒香後放上sourdough,poached egg煮得岩岩好,調味較單調,都係靠蒜蓉香為主.反而chicken waffle好有驚喜,炸雞大大塊夠香脆,加埋啲辣椒籽,食落有輕微麻辣感,點埋syrup食一辣一甜真係唔錯,想香口啲點埋薑蔥食又得!
Roasted Mushroom Toast
Mala Chicken Waffles
Sourdough Egg Tart
Roasted Mushroom Toast
Mala Chicken Waffles
Sourdough Egg Tart
2021-01-16 1846 浏览
我之前已經見到好多媒體介紹Bakehouse ,今日我終於試到啦😝 下午四點幾去到,門口已經有一條長長的人龍。Bakehouse開業已經有一段時間,我估唔到都咁多人排隊。排隊大概40分鐘,終於到我了,不過出名的牛角包已經賣晒了😭唯有選擇其他。我買左葡撻,Apple crumble , Almond Danish, scone, Cheese Scone,全部都好好味!價錢亦很合理😋🎈葡撻$12:好有蛋香味,表面有少少焦糖脆面,外層有好多層酥皮,口感好豐富👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🎈Apple crumble danish $30: 有好多蘋果肉同有少少吉士,甜甜地,好鬆脆,絕對有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻🎈Almond danish $30 :口感同Apple crumble danish 差不多,只係餡係Almond 同無吉士,無咁甜👍🏻👍🏻👍🏻🎈Scone /Cheese Scone $20 each:我絕對係scone 控,估唔到scone 都做得很出色,cheese scone 好濃郁既cheese 而且我食到有少少香草味 👍🏻👍🏻👍🏻😊 溫馨提示:為了唔好阻住後面等候的人,建議之前去門口看看自己

溫馨提示:
為了唔好阻住後面等候的人,建議之前去門口看看自己想買咩先,因為花多眼亂,每樣都想買來試😬

• Sourdough Egg Tart
  • Apple Crumble Danish
  • Scone
2021-01-16 1326 浏览
禁晚市第一個weekend 去左bakehouse 見冇人排隊諗住應該堂食quota冇晒😸.點知企到5點3 最後竟然俾我等到個堂食位當然要試返個新鮮出爐既蛋撻☺️☺️☺️新鮮出爐真係好食 而且堂食又冇收加一 very nice 但外賣條龍好長 有恆心可以一試Mushroom toast $108.見好多人都叫哩份 我都忍唔住試下😆 .磨菇炒得好香😝 個toast係個d好麥個隻 烘脆左都幾有口感 而且仲健康d .個面仲有隻流心蛋 撈埋冇咁乾 睇落好似3樣平平無奇既野 夾埋一齊都幾好食呢日式炸甜薯蕃條 $58.其實menu係英文 我諗住係平時食開個d炸薯條 點知係甜甜地個隻蕃薯條 再加上日式燒8爪魚丸既醬汁 其實都幾特別.但我就麻麻地 多到爭d食唔晒😅.Coconut cheesecake $58.話就話叫cheesecake 不過似係食緊椰子味yogurt 佢成個texture好似未雪好既蛋糕漿咁 但我就唔sure佢本身係咁定點🤔味道唔錯 都好大份 .
點知企到5點3 最後竟然俾我等到個堂食位

但我就麻麻地 多到爭d食唔晒😅

Coconut cheesecake $58
  • Sourdough  Egg  Tart
2021-01-14 1204 浏览
Bakehouse 麵包 蛋撻 出名,每次經過實有人排緊隊😪 今次去見到無咩人排隊嚇親😯原來而家堂食派籌 唔係排隊😂 佢堂食d位真係好少 平日12:30去 要等75分鐘!但而家唔洗企係到 曬住等 真係好好多 Lunch set $108 包兩個course main + starter/dessert 咖啡就要加錢🤣Starter 叫左daily soup想食佢嘅sour dough 於是 叫左mushroom toast 🤤 Crispy portobello 聽落好好食 於是加錢叫左😆 食嘅嘢唔係話特別好吃 pastries 真係更勝一籌🥰

Starter 叫左daily soup

食嘅嘢唔係話特別好吃 pastries 真係更勝一籌🥰
2021-01-14 981 浏览
已經下午3點仲排緊隊,不過職員叫留電話會聯絡,大約要一個半鐘諗住買麵包+蛋撻就算數,點知鬼咁多款鬼咁吸引,最出名嘅但他又話要等一個鐘唯有乖乖地去附近行吓⋯等終於45分鐘已經sms叫我回去有一個男職員真係好熱心好有禮貌兩杯咖啡都好飲👍🏻嗰個脆雞burger啲醬汁好好味反而蘑菇嗰個就好一般,不過都係好食嘅!外賣左半打蛋撻+牛角酥⋯!離開時候已經差不多六點,但回家不知不覺,食晒一大袋麵包蛋撻防疫距離非常足夠

唯有乖乖地去附近行吓⋯等
終於45分鐘已經sms叫我回去

有一個男職員真係好熱心好有禮貌

兩杯咖啡都好飲👍🏻
嗰個脆雞burger啲醬汁好好味

反而蘑菇嗰個就好一般,不過都係好食嘅!
外賣左半打蛋撻+牛角酥⋯!
離開時候已經差不多六點,但回家不知不覺,食晒一大袋麵包蛋撻

防疫距離非常足夠

2021-01-08
下午茶
  • 蛋撻
  • Fried  chicken  sandwich
  • Cappuccino
  • 牛角包
朝早見到朋友去咗呢間食野,心思思又想過去食 quick breakfast,就試吓呢間到底有咩名堂注意⚠️:由於係有名氣既小店,加上座位唔多,請預留至少20-30分鐘等位。門面裝修以英國轉頭屋為主軸,bakery嗰個area 打通左上面嗰層,所以樓底高感覺幾空曠。Dine-in 座位以Bar 枱 mix 普通 cafe 枱。個人試咗杯大杯latte,咖啡味都幾濃,肯定唔係一般貨色,但係講到味道層次不及其他既樓上cafe(Openground, Cafe Sausalito) ,然而亦有可能受到杯嘅影響。整體而言,價錢是比較相宜,同市價差唔多。佢哋另外一款最出名嘅就係蛋撻同牛角包、由於朝早食左少少嘢我就試佢嘅蛋撻。唔知係咪因為擺耐左既原故,蛋撻唔算脆皮,同時嫌佢個皮太燶,我諗早2-3分鐘出爐應該差不多。

Latte

2021-01-05
$49 (早餐)
Latte
2021-01-10 1008 浏览
今日又來到這食麵包,因為上次堂食印象不錯今天暫時放棄生酮食啲優質碳水化合物食物,但有點失望donut及蛋撻太凍了,蛋撻一啲牛油香及脆皮也沒有,donut 皮涷到起角的硬及raspberry 醬好似雪櫃攞出來.有點不憤氣再點了mushroom toast 一定唔會出事掛,果然不負所望sourdough 外脆內軟又有彈性加上陣炒香了mushroom,非常好食😋,食物此終是講求溫度,啱的溫度是成功一半,下次來食麵包一定要搵適合天氣除非帶回家返熱
今日又來到這食麵包,因為上次堂食印象不錯今天暫時放棄生酮
2021-01-10 1124 浏览
2020年的最後一天。.提前一個鐘返工,八點就來到呢間店,發現已經開始排隊。外賣堂食都有長隊。.我排堂食,都等左十分鐘先有位。.🌼 𝑬𝒈𝒈 𝑻𝒂𝒓𝒕 $12終於試左呢個蛋撻啦~外皮酥脆口感厚實,同普通酥皮蛋撻唔同,帶有d焦糖味道 甜甜地。入邊蛋味濃郁,有d燉蛋嘅感覺,有少少QQ彈彈feel~.趁熱食好正。.🌼𝑬𝒈𝒈 𝒔𝒂𝒏𝒅𝒘𝒊𝒄𝒉 $78呢度嘅三文治唔似普通嘅🥪。係burger形狀,好特別!麵包🥯鬆鬆軟軟,厚厚實實嘅煎蛋+ 牛油果🥑。蛋入邊嘅鹽有d分佈不均,有d位食到鹽粒,太鹹了。.除此之外,其他都好好~.🌼𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆 $52抹茶味好濃郁,口感順滑。.🌼6 𝑬𝒈𝒈 𝑻𝒂𝒓𝒕 $72難得唔洗排隊,拎返半打比同事朋友一齊試下先~.
2020年的最後一天。
我排堂食,都等左十分鐘先有位。

🌼 𝑬𝒈𝒈 𝑻𝒂𝒓𝒕 $12
終於試左呢個蛋撻啦~

趁熱食好正。

🌼𝑬𝒈𝒈 𝒔𝒂𝒏𝒅𝒘𝒊𝒄𝒉 $78
呢度嘅三文治唔似普通嘅🥪。
係burger形狀,好特別!

除此之外,其他都好好~
🌼𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆 $52
抹茶味好濃郁,口感順滑。

🌼6 𝑬𝒈𝒈 𝑻𝒂𝒓𝒕 $72
難得唔洗排隊,拎返半打比同事朋友一齊試下先~

2020-12-31
$210 (早餐)
  • Sourdough  Egg  Tart
  • Latte