Bakehouse!  A hot talk of the town in recent months due to its famous sourdough egg tarts!  People queuing up for the bakery before its opening hour.  This is so insane!  Luckily, my friend arrived Wan Chai early for work so that he became the first person in the queue and successfully bought sourdough egg tarts for us!  A big thank to my friend!  To be frank, I would not queue up alone in the early morning for just a sourdough egg tart.Sourdough Egg Tart$12- Pastry was crunchy and light.  I cou
Sourdough Egg Tart$12
- Pastry was crunchy and light.  I could see and feel there were so many layers in the pastry and it kept its crispiness.  I like the flavour of caramelisation and the level of sweetness was about right.  Recommended if you are free to visit this bakery in Wan Chai!
Sourdough  egg  tart
2020-12-10
5 分钟 (外卖自取)
$12 (早餐)
Sourdough  egg  tart
2021-03-03 899 浏览
瑞士餅廚的功藝🥐牛角酥($20):限量生產,好好彩買到✌🏻。牛角酥好輕盈,表面脆如威化,內裏好多空氣,然而每啖都充滿牛油香,所以食完唔漏卻滿足了口腹之慾。🥧酸種蛋塔($12):要落訂,最係消費6/12個。塔皮似丹麥酥皮,蛋漿加了濃郁忌廉,所以比葡撻重奶味,而且蛋漿份量更多。
瑞士餅廚的功藝

外卖自取
  • Croissant
2021-03-01 1568 浏览
網上經常見到關bakehouse 老闆既報道 佢係前酒店總廚 又中意香港既味道今日終於有機會去呢間人氣餅店朝聖一去到門口見唔到長長既人龍 好興奮咁走埋去。店員就話大約要等60-90分鐘 可以留低電話 有枱通知我地 一個鐘過啲就有得入裝修係rustic既工業風 仲可以見到小小入面廚房既運作分左堂食位同埋bakery位 如果堂食想叫pastries要去bakery果邊點叫完主菜無幾耐 店員就同我地講蛋撻新鮮出爐 問我地要唔要招牌菜蛋撻唔係唔試呀嘛 叫左三件雖然佢係新鮮出爐 但因為呢類撻出完爐要rest下 所以唔會去到辣口既程度咬落去其實似葡撻多過蛋撻 甜甜的撻皮唔似平時既曲奇或者酥皮 反而似麵包皮 仲有小小焦糖味 小小硬筆者同朋友都食左一個半😝Cold Brew Coffee: 唔澀 加埋橙 幾清新 中和下蛋撻啲甜感圖上:cubano sandwich 圖下:scrambled eggs on toast初次認識哩款三文治係從 Chef (2014) 哩套戲 入面講個爸爸放棄左係高級餐廳做廚師 同個仔做food truck賣cubano sandwich! cubano sandwich
網上經常見到關bakehouse 老闆既報道

佢係前酒店總廚 又中意香港既味道

今日終於有機會去呢間人氣餅店朝聖

一去到門口見唔到長長既人龍 好興奮咁走埋去。

店員就話大約要等60-90分鐘 可以留低電話 有枱通知我地

筆者同朋友都食左一個半😝

圖上:cubano sandwich
圖下:scrambled eggs on toast

初次認識哩款三文治係從 Chef (2014) 哩套戲

cubano sandwich 入面有酸瓜 碎豬肉 芝士 火腿等等 再夾扁佢一齊烘

個酸瓜唔似快餐店果種死酸又無口感 加埋pulled pork 口感一流 個麵包又烘到脆 好好食呀!

佢仲有芥末另上 不過我無點到 就咁食都已經好滋味😋 上面個辣椒都無食😂

朋友點既 就相對普通左啲

個蕃茄仔煎到好juicy 啲汁點埋個麵包食唔錯

ps. 朋友分小小佢份餐比我 另我諗起五星級大鼠個早餐scene 😂

蛋撻
2021-03-01 867 浏览
-終於都黎左啦😂 《bake house》🥯🥐🥖🥨🍞識我既都知我係包怪/甜野怪🤭呢到簡直係天堂啦🤗忍唔住咩都點下!佢種類好多、有排都食唔厭😎🍵 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 $38🍓𝙅𝙖𝙢 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 ($38)🍰𝙑𝙖𝙣𝙞𝙡𝙡𝙖 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 ($38)🍓𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘿𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 ($36)🍪𝙊𝙖𝙩𝙢𝙚𝙖𝙡 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚 ($20)🌰𝘼𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝘿𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 ($30)叫左3個唔同口味的doughnut 、個人比較喜歡matcha味、最Creamy 、外面有d糖粉、strawberry jam果個個人一般🥲偏酸、 vanilla味就正常、Almond Danish都不錯!焗得好鬆化、仁片微焦、相比起其他冇咁膩、至於oatmeal cookie 係最甜果個😂雖然都一早預咗佢係幾甜、但比想像中更誇張、唔想再試😂btw諗住黎灣仔店冇中環咁多人、可以食到葡撻仔(重點想食的)、點知要等3個鐘!有緣無份!下次見!#japjapjap灣仔______________________________score:8/10地址:灣仔大王東街14號地鋪
終於都黎左啦😂
《bake house》🥯🥐🥖🥨🍞
識我既都知我係包怪/甜野怪🤭
呢到簡直係天堂啦🤗忍唔住咩都點下!
佢種類好多、有排都食唔厭😎

🍵 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 $38
🍓𝙅𝙖𝙢 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 ($38)
🍰𝙑𝙖𝙣𝙞𝙡𝙡𝙖 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 ($38)
🍓𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘿𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 ($36)
🍪𝙊𝙖𝙩𝙢𝙚𝙖𝙡 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚 ($20)
🌰𝘼𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝘿𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 ($30)

叫左3個唔同口味的doughnut 、
個人比較喜歡matcha味、最Creamy 、
外面有d糖粉、strawberry jam果個
個人一般🥲偏酸、 vanilla味就正常、
Almond Danish都不錯!焗得好鬆化、
仁片微焦、相比起其他冇咁膩、
至於oatmeal cookie 係最甜果個😂
雖然都一早預咗佢係幾甜、
但比想像中更誇張、唔想再試😂

btw諗住黎灣仔店冇中環咁多人、
可以食到葡撻仔(重點想食的)、
點知要等3個鐘!有緣無份!下次見!

#japjapjap灣仔
score:8/10
地址:灣仔大王東街14號地鋪

外卖自取
2021-02-28 938 浏览
一個春天的星期日,好早就俾樓下啲雀仔嘈醒咗。同老公的起心肝去灣仔Bakehouse等位,之前每次都等好耐位,Book又好早要book,總之好難食到~今次等咗40分鐘終於食到喇🥲1)Plain scone:質地超好唔痴牙唔漿口仲有最重要clotted cream超級好味😋藍莓jam都好香2)出名嘅牛角包🥐:同第一次外賣食一樣非常鬆脆,牛油味勁香堂食會整熱更加好味😋3)mushroom toast:份量十足!啲蘑菇炒得好好味啲菠菜係油但係好滑配埋個酸種麵包多士超級夾!4)Dirty coffee 比Cuppucino好味!好濃!好似Blue bottle!飲過你就明~餐廳裝修幾靚但我今次坐高枱麻麻哋舒服始終餐廳有大麵包焗爐油煙味幾勁仲要排隊排咁耐😅我諗我以後只會外賣
今次等咗40分鐘終於食到喇🥲
1)Plain scone:質地超好唔痴牙唔漿口

2)出名嘅牛角包🥐:同第一次外賣食一樣非常鬆脆,牛油味勁香
堂食會整熱更加好味😋

啲菠菜係油但係好滑
配埋個酸種麵包多士超級夾!

餐廳裝修幾靚
但我今次坐高枱麻麻哋舒服
始終餐廳有大麵包焗爐油煙味幾勁
仲要排隊排咁耐😅
我諗我以後只會外賣
2021-02-28
  • Plain  Scone
  • Croissant
灣仔的 Bakehouse 愈來愈多人排隊呢~只是買麵包也要排15分鐘左右今次買了的是在這間最喜歡吃的 - Sourdough Egg Tart ($12) 仍然是一樣的水準~蛋的部份很香滑且份量十足!另外今次還試了之前沒吃過的 - Vanilla Custard Doughnut ($38) 口感算是不錯,但個人覺得稍微油膩了一點 ... 面層還灑了砂糖,內餡塞得滿滿~是吉士和雲尼拿的味道。一次吃半個還好,如果一整個就有點太多

仍然是一樣的水準~蛋的部份很香滑且份量十足!
Sourdough Egg Tart

口感算是不錯,但個人覺得稍微油膩了一點 ...
面層還灑了砂糖,內餡塞得滿滿~是吉士和雲尼拿的味道。
一次吃半個還好,如果一整個就有點太多
Vanilla Custard Doughnut
2021-02-25
15 分钟 (外卖自取)
$21.5 (下午茶)
2021-02-28 576 浏览
以前來到都話要排隊等位,咁都OK 既,咁未排隊囉。到而家要去到拎飛,再等電話通知。結果每次去都話等120分鐘以上......都算啦,咁我約左人來食未早D 出來拎飛囉......咁你同我講要等150分鐘無問題,我叫朋友90分鐘出到來唔使佢等咁耐,然後60分鐘突然間有位,又不近人情唔可以排後幾個要我重新等位......算數把啦,我唔想再為一間餐廳等幾粒數先有得食,做乜要浪廢D 時間係到姐......就算再好味我都唔會再幫襯囉...

2021-02-27 1673 浏览
朋友對於麵包烘焙有一定研究今日我地二人黎到呢間好出名嘅餐廳點咗好多野😂平日中午黎都要留電話等20分鐘左右Latte-唔係呢度嘅重點,略過Sourdough Egg Tart近年好流行咩都sourdough如果鐘意食硬啲面包皮絕對不能錯過呢個蛋撻本人都係鐘意曲奇皮多啲一試無妨Avocado Salad個份量其實足夠兩個女仔食兩塊麵包係有五穀雜糧係外面,更加有口感同飽肚感羽衣甘藍好大塊好新鮮,食極都食唔完🤣呢個菜式加咗好多料:毛豆、南瓜籽、芝士碎、海鹽、無花果乾等等每一次食都有唔同嘅味道,層次分明而且個沙律醋撈得好好食,自己在家中無法調到呢個味小鳥胃一定要搵人share ar~Cheesecake食完個Salad已經飽到唔記得咗個甜品順帶一提~呢度嘅店員好慇勤會經常斟水,收碟,一見我地完咗main dish就換甜品嘅餐具,服務好抵讚👍🏼講返個cheesecake一睇個樣就知係心機作有我最鐘意嘅開心果搭配仲有一啲餅乾碎加上糖粉黑加侖子醬唔會好甜個cheesecake係creamy嘅質感,並不是一般好扎實嘅口感成個甜點食落味道都好match, 而且竟然唔會腬,甜度剛剛好Pretzel我係第一次
朋友對於麵包烘焙有一定研究
今日我地二人黎到呢間好出名嘅餐廳點咗好多野😂
平日中午黎都要留電話等20分鐘左右

Latte-唔係呢度嘅重點,略過
Latte

近年好流行咩都sourdough
如果鐘意食硬啲面包皮絕對不能錯過呢個蛋撻
本人都係鐘意曲奇皮多啲
一試無妨
Egg  Tart

Avocado Salad
個份量其實足夠兩個女仔食
兩塊麵包係有五穀雜糧係外面,更加有口感同飽肚感
羽衣甘藍好大塊好新鮮,食極都食唔完🤣
每一次食都有唔同嘅味道,層次分明
而且個沙律醋撈得好好食,自己在家中無法調到呢個味
小鳥胃一定要搵人share ar~
Avocado  Salad

食完個Salad已經飽到唔記得咗個甜品
順帶一提~呢度嘅店員好慇勤
會經常斟水,收碟,一見我地完咗main dish
就換甜品嘅餐具,服務好抵讚👍🏼
講返個cheesecake
一睇個樣就知係心機作
有我最鐘意嘅開心果搭配
仲有一啲餅乾碎加上糖粉
黑加侖子醬唔會好甜

我係第一次食呢款包
皮比較煙韌,食落鹹味會多少少

牛角包
我最怕牛角包好油,呢個除咗酥脆亦唔會太油膩
Croissant

Tomato Bruschetta
係偏酸嘅料理
朋友大愛!因為開胃而且火箭菜配搭得好好食
火箭菜我就麻麻地啦
Tomato  Bruschetta

除咗堂食,呢度嘅take away條隊長期都有人
好多包款可以買
真係食得出佢地嘅作品都好花心機

2021-02-25
Avocado  Salad
Tomato  Bruschetta
2021-02-26 732 浏览
馳名葡撻,皮脆蛋滑!——Sourdough Egg Tart ($12)想食咗好耐,終於食到😍相信唔洗我多介紹,呢個酸種葡撻真係出名到飛起。牛角包質感嘅外皮,食落一層層咁好酥脆🥰不過放耐咗先食嘅話就會有啲塌皮😂就好似我第一張切面圖咁,已經冇乜層次分明嘅感覺🥲蛋嘅感覺好似食緊焦糖燉蛋咁,甜甜的好滑溜😆不過佢唔似葡撻葡撻咁面頭有好多焦燶嘅地方,所以冇咩焦香味。.——📍Bakehouse灣仔大王東街14號地舖.
馳名葡撻,皮脆蛋滑!
——
Sourdough Egg Tart ($12)
——
📍Bakehouse
灣仔大王東街14號地舖
2021-02-24 742 浏览
之前講過新加坡小店Rempah Noodles,今次就講吓另一間灣仔食店Bakehouse啦。呢間以新鮮出爐麵包打響名堂,開業多年人氣依然高企。排隊買外賣嘅人龍長時間喺大王東街出現,為嘅係買新鮮麵包同埋非常出名嘅蛋撻。雖然Bakehouse喺中環開咗間分店,但對灣仔店嘅人流好似冇咩改善,日日都排晒長龍😬😬印象中只去過Bakehouse堂食一次。今次趁早收工呢個機會去Bakehouse碰碰運氣,預咗要等位㗎啦。去到可以同餐廳職員登記自己個手提電話號碼,到差唔多有位嘅時候就會發短訊俾你,咁樣嘅登記方式係好過企喺街度等嘅。一個人叫咗個3-course set lunch (HKD148)▫️前菜:Tomato Bruschetta▫️主菜:Roasted Mushroom Toast▫️甜品:Mille-Feuille我呢日午餐食咗好多麵包😂因為難得喺咁短時間內入座所以心情好好😂😂呢份主菜比我想像中多(我以為只有一塊麵包),蘑菇堆到滿滿的,再加兩隻水煮蛋😋如果菠菜可以多番少少就好喇。甜品二揀一,我對Coconut Cheesecake 冇咩興趣先揀另一款法式甜品。一塊塊puff pastry好鬆脆

▫️前菜:Tomato Bruschetta
▫️主菜:Roasted Mushroom Toast
▫️甜品:Mille-Feuille

我呢日午餐食咗好多麵包😂因為難得喺咁短時間內入座所以心情好好😂😂呢份主菜比我想像中多(我以為只有一塊麵包),蘑菇堆到滿滿的,再加兩隻水煮蛋😋如果菠菜可以多番少少就好喇。甜品二揀一,我對Coconut Cheesecake 冇咩興趣先揀另一款法式甜品。一塊塊puff pastry好鬆脆,中間嘅吉士雖然好creamy但味道就甜咗少少。

+$15 要咗杯凍檸茶
+$12 要咗件sourdough egg tart: 一坐低就同店員講我要一件蛋撻堂食兩件拎走。點知店員話蛋撻賣晒,嗰一刻真係勁失望。後來店員話蛋撻焗緊應該好快會再有👏🏻👏🏻 到我食完主菜啱啱好就有得食😋店員們忙於將剛焗好嘅蛋撻送到客人面前,有段時間餐廳係充滿濃濃蛋香味。蛋撻皮由多層酥皮製成,咬落口軟淋淋,同港式蛋撻好唔同。蛋漿滑溜甜度啱啱好,啱我呢啲好怕太甜嘅人😝

食完仲要買多兩件蛋撻返屋企俾人食😬
咁食嘢法你哋終於明我點解最近要減食啦😂😂

⭐️No Service Charge
午餐
2021-02-24 490 浏览
前四季餅廚開嘅麵包店,淨係呢個名都值得去試啦😗又係好似sushiro咁,無論你邊一日去幾點去都一定要排隊,不過好彩攞完飛就可以去行街,會有msg通知你有位可以返去🤪覺得堂食會好過外賣(聽講外賣成日俾人激到一肚氣,排咗好耐隊都買唔到你想買嘅嘢,因為佢一岀爐好快又賣曬☹️).🥖sourdough egg tart唔使多講,食完就明點解會咁岀名😝係OpenRice見大部分人比負評都係因為排咗好耐隊都買唔到蛋撻,而唔係因為食物質素問題就知佢真係好搶手🤭小編食完一件之後好後悔點解淨係叫咗一件☹️.🥖roasted mushroom toast 麵包外脆內軟,口感好正😆切開隻蛋,啲蛋漿流落麵包到一齊食,好香好好味😌蘑菇就炒得正正常常,整體所有野好夾😛
🥖sourdough egg tart
🥖roasted mushroom toast
2021-02-18 1144 浏览
好耐之前一直想試💕 上個星期六日慕名而來😚必試下呢個葡撻 ($12/個)真係超多人排隊😱不過都唔算耐 約20分鐘啦第一天排隊 差唔多到我哋但前兩個就已經賣晒 無緣份🥲🥲第二日都在附近活動再去多次 雖然一開始問定店員 但話已經冇晒🤦🏼‍♂️要預約 夜d 先有🥲🥲不過排隊排到去又竟然有新鮮出爐的幸運地 買到黎試啦終於又真係幾好食😋脆脆的酥皮 配上超滑的蛋漿重點係唔會好甜💕💕💕不過熱食先係好味Bakehouse (灣仔)灣仔大王東街14號地舖
好耐之前一直想試💕
上個星期六日慕名而來😚
必試下呢個葡撻 ($12/個)
真係超多人排隊😱
又真係幾好食😋
脆脆的酥皮 配上超滑的蛋漿
重點係唔會好甜💕💕💕
不過熱食先係好味

Bakehouse (灣仔)
灣仔大王東街14號地舖
2021-02-17 963 浏览
排隊買蛋撻同埋啲包,嗰陣時係3:00,排到我哋店員話冇晒蛋撻,店員向我哋表示要等到5:15先可以拎到啲蛋撻,但係發現原來一直都有出蛋撻比現場排隊嘅人買,我哋就要喺灣仔fing 下fing下,中途曾經去過舖頭嗰度問可唔可以早少少拎,佢話唔得,一定要等到5:15,但係間鋪頭一直都有出蛋撻,就係唔比你,fing到5:15先至可以拎到微暖既蛋撻,What the......我想話你知啲包同蛋撻唔係難食,亦未至於好食到我要甘樣等,我唔會再去!I understand I agreed to wait till 5:15 when I order them at 3:00. But, If you have fresh egg tarts keep coming out, why I have to wait more than two hours. I also queued.
215 分钟 (外卖自取)
呢一間唔使多講,你見佢條龍就知好好彩兩點幾去到,只係喺門口等咗一陣就入得,反而見到外賣嗰條隊超級無敵長.唔算非常肚餓所以嗌左一個招牌蛋撻,scone (with clotted cream and jam), 加上一個smoke salon egg benedict 兩個人食. 每人再叫一杯咖啡.蛋撻就非常出名,熱辣辣食非常正,好似喺葡萄牙食葡撻嗰種感覺scone 一定一定要加錢要clotted cream and jam. 雖然變相價錢x2, 但絕對係靈魂, clotted cream 分量亦比得多, 絕對值!Smoke salmon egg benedict, 最底嗰塊包非常好食,應該係sourdough , 外脆內少少chewy👍🏻The year of ox ! 我嗌嘅mocha 拉花有隻好靚嘅牛牛, 味道正常, 重點是牛牛拉花
呢一間唔使多講,你見佢條龍就知

蛋撻就非常出名,熱辣辣食非常正,好似喺葡萄牙食葡撻嗰種感覺

I've always bought from the bakery.  The food is delicious, quality consistent and staff friendly. Today my friend thought we'd try the cafe.  It was also good.But....after we had our food, they kept pushing us out.  It's either order more food or got to go.  I appreciate rent is probably expensive and you want a high turnaround but it was 10 am and no queue outside so everyone relax...please
It was also good.
But....
2021-02-15
$80 (早餐)