2021-02-17 357 浏览
這間的 酸種葡撻係bakehouse的招牌葡撻, 是必試的。首先講一講酥皮嘅外表食落去係一層一層的酥皮, 非常之有口感, 而且蛋撻皮都帶有焦糖香氣。到中間的蛋, 咬落去好滑溜, 質地似燉蛋一樣咁滑, 甜度亦都剛好, 而食落有焦糖的甜味 。形容完酥皮的香脆同蛋的滑溜, 咁樣的配合是完美的一個好食蛋撻。

外卖自取
2021-02-16 533 浏览
貴為全港之最果然不同凡響每曰長龍!從每天人龍可見班上次只買外賣只試了牛肉批和甜圈果然用料一流!今次堂食試到蛋撻和 cold brew coffee 果然是必食有酒店級水準果然是四季名廚!可惜牛角包一早賣哂!下次要再試其他!見議一早或午餐後!難得交通方便法式設計裝修!又可以堂食!就算不能外遊完全是有回到法國的感覺!飲品亦出色!
貴為全港之最果然不同凡響
每曰長龍!從每天人龍可見班
上次只買外賣只試了牛肉批和甜圈
果然用料一流!今次堂食試到蛋撻和
cold brew coffee 果然是必食有酒店級水準
果然是四季名廚!可惜牛角包一早賣哂!
下次要再試其他!見議一早或午餐後!
難得交通方便法式設計裝修!
又可以堂食!就算不能外遊完全是有回到
法國的感覺!飲品亦出色!
Cold brew
Cold brew
  • MUSHROOM TOAST
  • Pumpkin  Soup
2021-02-16 696 浏览
牛年要食牛角包做早餐😃。早上10:00到達被譽為全城最好食嘅牛角包。外賣條隊都排好長吓,我哋兩個人登記後在附近行吓,大概等咗一個鐘頭終於有得入去堂食。因為牛角包賣晒,要等出爐之後先可以落單。咁就order咗egg Benedict配bacons&牛油果。味道好好出乎意料之外好夾。麵包好煙韌好好味。期間,我哋見到蛋撻出爐都叫咗嚟試。 終於都等到牛角包啦啱啱出爐,大大個酥皮好好味有微言溫,latte 同埋flat whit,感覺好似置身於法國食牛角包做早餐嘅感覺一樣🥰整體上我覺得要等都值得嘅。而latte 同埋flat white, 我個人就鍾意latte,有少少甜亦都有少少甘味真係好特別👍🏻。整體好豐富好滿足,就算要等一個鐘我都值得推介。

期間,我哋見到蛋撻出爐都叫咗嚟試。

整體好豐富好滿足,就算要等一個鐘我都值得推介。
  Egg Benedict  with  bacon
Egg  tart
2021-02-15
$135 (早餐)
  Egg Benedict  with  bacon
Egg  tart
  • Latte
  • Flat  white
  • Egg Benedict
2021-02-15 576 浏览
又到周圍搵食既時間,好快已經諗起呢間人氣麵包舖。係黎之前已經知道係要等位,但諗住星期一應該唔使點等,同埋排堂食條隊唔見有人龍,以為入得,咁諗就錯啦。原來侍應小姐叫我哋留名,有位會text我哋,預1個鐘頭😱😱最後我哋大約等咗45-50分鐘有位啦,坐位有兩層但都唔多,我哋被安排坐上層。真係花多眼亂,好多都想試,真係好貪心今次我用喜愛排名介紹俾大家我食過好美味既包點第一名絕對係實至名歸:牛角包🥐係香港黎講,係我食過最好食既牛角包~首先佢新鮮出爐,微暖;當我咬第一啖,個包係脆口,「咔」一聲,但你又好出乎意料之外裏面係非常鬆軟,個包咬完會彈番鬆,不得了,好好味!!見到個包心真係好多層,空氣感十足,你又唔會食到成手油,呢個絕對係師傅既功架記得食呢個牛角包唔需要有儀態😆😆因為一路食個皮一路會碎落黎,絕對做到外脆入暖,唔怪得咁受歡迎👏🏻👏🏻第二名:炒蘑菇伴酸種多士 (set lunch)🥯我自己都幾掙扎佢同蛋撻既排名,但點解佢都係第二呢,因為我鐘意估唔到蘑菇同酸種包咁夾,塊多士唔會因為舖底就「淋」晒唔好食,仲有個煙勒度,中間仲有菠菜,面頭仲加多兩隻流心蛋,暖暖地,食落肚完全係滿足你既慾望,所以呢個se
又到周圍搵食既時間,好快已經諗起呢間人氣麵包舖。

真係花多眼亂,好多都想試,真係好貪心

今次我用喜愛排名介紹俾大家我食過好美味既包點

第一名絕對係實至名歸:牛角包🥐

第二名:炒蘑菇伴酸種多士 (set lunch)🥯
我自己都幾掙扎佢同蛋撻既排名,但點解佢都係第二呢,因為我鐘意估唔到蘑菇同酸種包咁夾,塊多士唔會因為舖底就「淋」晒唔好食,仲有個煙勒度,中間仲有菠菜,面頭仲加多兩隻流心蛋,暖暖地,食落肚完全係滿足你既慾望,所以呢個set lunch係幾受歡迎;

個餐湯亦都好好飲,蕃茄、紅椒打出黎既湯蓉好rich好creamy,唔會好鹹,岩岩好

第三名: 係佢,人氣酥皮蛋撻🥧

唔好睇佢細細舊,佢係會佔據你胃部空間。先講蛋皮做到好酥,有厚度,咁先可以裝住豐厚既蛋漿,甜味又岩岩好,我自己唔會覺得好甜。但佢唔似我哋港式蛋撻,反而似澳門葡式蛋撻,我自己偏愛呢間蛋撻

我見到隔離枱兩個男人order😄咗半打蛋撻,都咪話唔誇張~~

第四名:忌廉賓
Sorry,因為我唔記得個實際名,但佢真係忌廉賓黎呀

放到佢最後唔代表佢唔好味,係前面對手太強😆😆

右手邊既忌廉賓,聽個名就知佢中間係有cream,好香好滑,麵包🥯好軟身,表面有雪花糖粒,當你咬佢一口,個包又係會慢慢彈開番,即係代表個包有空氣,但佢絕對唔係空氣包,係有質感既忌廉賓。

食咁多包點,無可能唔嘆杯coffee or tea,係咪?!不過記住呢間係麵包店,唔係coffee shop,唔好對佢哋既咖啡有太大既評價,我覺得咖啡有少少偏酸,屬正常唔差,我自己就點咗抹茶Latte,好飲

基本上都唔使加糖,可以中和麵包既甜膩感,自然食得開心又滿足。

最後我哋仲外賣🥡酸種包,價錢黎講又唔算啦好貴,$3X幾蚊就一大個。

*溫馨提示*
我自己都好建議即食,就算外賣都要盡快食,因為好多食評都話如果第二日叮番熱食都無咁好食,無謂嘥咗師傅既心機。

整體來講,我好鐘意呢間餐廳,我同老公都話會再黎幫襯,試食其他包點,價錢算對得起食客

2021-01-25
  • MUSHROOM TOAST
2021-02-11 754 浏览
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚, 𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞 🧁我相信好多人都一定聽過甚至試過#BAKEHOUSE ,咁當然佢哋最出名嘅就一定係#牛角包 同埋佢哋個#蛋撻 🥐不過今次我就嘗試下佢哋個LUNCH,因為平時經過都見到大排長龍,心諗一定好出色。可惜我試完之後反而覺得一般般,同其他#COFFEE SHOP嘅LUNCH SET 差唔多冇乜特別驚喜,但價錢方面都合理嘅。但係如果要我排成15分鐘至半個鐘先有得食呢我又覺得未必值得。加上因為佢長期都好多人排隊,變相你都唔敢坐好耐,食完就嗱嗱聲走,廢事阻住人哋做生意。我諗佢哋嘅#蛋撻 先係我既最愛💜.📍14 Tai Wong St E, #WanChai #HappiMuffinHongKong 🌟#HappiMuffin Rating: 7/10💰Price: $90-120 pp#hkig#hkigers#igers#yum#yummy#nom#nomnom#foodporn#hongkong#food#share#like#foodblog#foodie#love#follow#香港#香港美食#美食#美食指南
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚, 𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞 🧁
🌟#HappiMuffin Rating: 7/10
💰Price: $90-120 pp

2021-02-11 614 浏览
突登過嚟食,所以等左個幾鐘都等🥴Blueberry Waffles 藍莓算給得多,而且有點核桃。店家的黑加侖子果醬味道很好,不會覺得太甜。Waffle十分鬆軟及有很香的牛油味。整體配搭十分美味😋Bakehouse Breakfast 賣相佳,而且用料上乘。首先麵包當然是自家製,烘得剛剛好。炒蛋發揮正常,算滑但始終不及港式餐廳澳X🤪煙肉厚切有肉感。最好味的是盧根尼卡腸,依然能吃到肉的質地。然後有微烤過的串茄和大啡菇。整體來說令人滿意。Latte 咖啡屬於味道帶酸的,奶泡企身。Flat White 做到flat white 應有要求,少泡而奶多一點點,所以要貴$5?🤪
突登過嚟食,所以等左個幾鐘都等🥴

Blueberry Waffles

Bakehouse Breakfast

Latte
咖啡屬於味道帶酸的,奶泡企身。

Flat White

2021-02-10 537 浏览
🏩呢間由前四季酒店總廚開既烘焙cafe, 日日夜夜都好多人排隊. 今日晨早8:10佢差唔多一開門就到, 仍然有一條短龍, 認真誇張😱 今次就叫左四個唔同款既bakery試下:🥚蛋撻 ($12)🥚外層係牛角包既皮, 咬落去好酥脆特別, 個餡都好滑好有蛋香味🤗🥐牛角包 ($20)🥐Size大大個, 外層烤得焦焦的十分吸引! 一咬開好鬆軟, 好香, 真係無得頂! 🤭🍫朱古力牛角酥 ($28)🍫又係完美既深啡色外表, 牛角酥朱古力味濃郁, 包身又香脆! 🤤🍩榛子朱古力冬甩 ($38)🍩脹卜卜既冬甩, 爆餡既朱古力, 食一個做早餐已經飽曬! 👄🍒紅梅醬冬甩 ($38)🍒呢款冬甩好足料, 但嫌醬既份量太多太甜, 唔係好食到冬甩本身既味道🤔😋味道: 8/10——————————————————————————————🏩This bakery cafe is opened by an ex-Head of Dessert Chef in Four Season Hotel. There are long queue whole day outside this shop. Today I arrive
🥚蛋撻 ($12)🥚
🥐牛角包 ($20)🥐

🍫朱古力牛角酥 ($28)🍫
🍩榛子朱古力冬甩 ($38)🍩
脹卜卜既冬甩, 爆餡既朱古力, 食一個做早餐已經飽曬! 👄

🍒紅梅醬冬甩 ($38)🍒

😋味道: 8/10

🏩This bakery cafe is opened by an ex-Head of Dessert Chef in Four Season Hotel. There are long queue whole day outside this shop. Today I arrived at 8:10 a.m. just after it opened and still a short queue is observed😱 This time I have ordered 4 bakery items:

🥚Egg Tart ($12)🥚
The crust is the texture of a croissant, its really special and crunchy. The egg filling is smooth and yummy! 🤗

🥐Croissant ($20)🥐
The size of the croissant is huge and it has a beautiful crust which look really attractive. The croissant is soft and tasty. 🤭

🍫Hazelnut Pain Au Chocolat ($28)🍫
The outer crust has a perfect brown colour and the flavour of the chocolate bread is sweet and nice🤤

🍩Chocolate Hazelnut Doughnut ($38)🍩
The doughnut is cute with rich chocolate filling. Having one in the morning is certainly a fulfilling breakfast for me 👄

🍒Raspberry Jam Doughnut ($38)🍒
The quantity of the jam is too much and they are too sweet, so its difficult to taste the flavour of the doughnut itself🤔

😋Taste: 8/10
2021-02-02
5 分钟 (外卖自取)
$25 (早餐)
2021-02-08 499 浏览
前四季餅廚開嘅麵包店,淨係呢個名都值得去試啦😗又係好似sushiro咁,無論你邊一日去幾點去都一定要排隊,不過好彩攞完飛就可以去行街,會有msg通知你有位可以返去🤪所以小編覺得堂食會好過外賣(聽講外賣成日俾人激到一肚氣,排咗好耐隊都買唔到你想買嘅嘢,因為佢一岀爐好快又賣曬☹️).🥖sourdough egg tart唔使小編多講,食完就明點解會咁岀名😝係OpenRice見大部分人比負評都係因為排咗好耐隊都買唔到蛋撻,而唔係因為食物質素問題就知佢真係好搶手🤭小編食完一件之後好後悔點解淨係叫咗一件☹️.🥖roasted mushroom toast 麵包外脆內軟,口感好正😆切開隻蛋,啲蛋漿流落麵包到一齊食,好香好好味😌蘑菇就炒得正正常常,整體所有野好夾😛.🥖shakshuka呢種菜式類似係比一碟餸你送麵包(唔知點解講到好核突咁),食法好得意好過癮😂番茄醬酸酸甜甜好開胃,仲有好多配料,出面比較少呢一種食法,大家一定要試下😚.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 3.5/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 3/5
🥖sourdough egg tart
‍👨🏼‍🍳服務: 3.5/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 3/5
  • Roasted  mushroom  toast
唔能夠想像自己為左食bakehouse🙈🙈 一早起身過黎排隊,黎食佢唔係因為佢名氣,而係食過幾次,都依然會因為佢d pastry咁香、egg tart咁正、sourdough咁軟,而會專程過黎食🔥🔥 Egg tart新鮮出爐,香味撲鼻而黎,而且冒住煙,超有蛋香味💗💗 酥皮係sourdough餅皮,好酥脆,同平時蛋撻餅底唔同🌸🌸 Breakfast入面至愛mushroom toast,除左冇scrambled egg咁膩,蘑菇本身唔會太多油,加埋poached egg濕度就剛好🌟🌟Founded by the former executive chef of Four Seasons, Bakehouse is well-known for its pastries, especially egg tarts. Their egg tarts are so quickly sold out that you might need to wait for 2 hours for next round. So many people queue at 8am (when they open)

Founded by the former executive chef of Four Seasons, Bakehouse is well-known for its pastries, especially egg tarts. Their egg tarts are so quickly sold out that you might need to wait for 2 hours for next round. So many people queue at 8am (when they open) in order to buy the tarts😋😋
2021-02-05 900 浏览
最近成日都見到有人食bakehouse,賣相又咁靚,搞到都心思思想食。不過睇好多post都知道要排好耐隊,為咗買幾件撻要排成個鐘又唔想就遲遲都未去食。今日去到灣仔鋪頭,見堂食就有排等,但拎走既好快就有,就嗱嗱聲排隊買黎食。Sourdough egg tart ($12)拎到翻屋企有焗翻熱黎食,啲酥皮好多層,好正,啲蛋都非常香,甜度都相當適中,係近年食過最好食既撻。下次我會想試埋佢既牛角包,聽聞又係相當好食。
Sourdough  egg  tart

Sourdough egg tart ($12)
下次我會想試埋佢既牛角包,聽聞又係相當好食。
外卖自取
Sourdough  egg  tart
2021-02-03 825 浏览
事隔一年再訪bakehouse 宜家好多人😳星期日10:30am去到都要等1.5個鐘 留左電話之後同朋友去左利東街坐住等😆🤎𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐏𝐞𝐜𝐚𝐧 𝐑𝐨𝐥𝐥 $30為左佢黎 因為突然想食肉桂卷😂(想知香港邊度既肉桂卷好食?😳)比想像中細粒🙈偏酥脆danish而唔係包 表面有焦糖甜甜的好似蝴蝶酥🤤可惜肉桂味唔算太濃 甜度我覺得岩岩好!🍎𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 $30蘋果野又係抵抗唔到 包體都係酥脆 比肉桂卷軟熟dd😚中間有custard同蘋果蓉 酸酸甜甜🤤如果多d crumble脆脆會開心d🤣🥯𝐓𝐫𝐨𝐩𝐞𝐳𝐢𝐞𝐧𝐧𝐞 $38上年黎仲未有呢款 係南法既傳統甜品😳呢個我麻麻地😫包體會乾少少 但都鬆軟 但中間個pat介乎icing同cream之間既物體....vanilla味唔重 只係覺得偏甜都好漏🥺🍅𝐒𝐡𝐚𝐬𝐡𝐮𝐤𝐚🍳 $108Dine in除左pastry都叫番樣menu野先😍係辣番茄醬🌶+goat cheese🧀 仲有兩隻poached egg🥚好多洋蔥🧅同辣肉腸😋配兩塊toast食~好惹味😍齋食偏鹹 特別係辣肉腸好似食緊鹹臘肉咁🤣如果比多塊toast就好🙈一年前

🤎𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐏𝐞𝐜𝐚𝐧 𝐑𝐨𝐥𝐥 $30

🍎𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 $30

🥯𝐓𝐫𝐨𝐩𝐞𝐳𝐢𝐞𝐧𝐧𝐞 $38

🍅𝐒𝐡𝐚𝐬𝐡𝐮𝐤𝐚🍳 $108

一年前都有去過食佢既pastry同最出名既egg tart💕🙈有d宜家已經冇左~

🥐𝐇𝐚𝐦 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 $38
外脆內軟 好香牛油味 因為都叫左好多甜既pastry 所以叫個鹹既balance下🤪

🍎 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐚𝐢𝐬𝐢𝐧 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 $20
原來咁大個👀加左$18要既clotted cream & jam 配乾身既scone就一流😙不過佢既cinnamon對我呢個肉桂控黎講就完全食唔出😭

🥧𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐄𝐠𝐠 𝐓𝐚𝐫𝐭 $12
特別在於佢個tart皮 係牛角包既texture 但整個egg tart食落同普通葡撻其實差唔多🙈

🍩 𝐑𝐚𝐬𝐩𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐉𝐚𝐦 𝐃𝐨𝐮𝐠𝐡𝐧𝐮𝐭 $38
呢個對我黎講好甜🥺可能鬼佬口味會中意呢d甜pastry🙈

🍊 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 $36
我中意brioche呢個麵包質感!!食落好鬆脆同埋好香牛油味😌入面酸酸地既cream食落冇咁漏~不過對於酸酸地既cream我就麻麻地🤣

🌿 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 $36
因為太中意食brioche 第2次我自己一個經開灣仔走左去試埋佢其他味🤣不過呢個matcha cream係偏甜👀綠茶味似係假甜個隻冇expect中咁好食🥺
  • Sourdough Egg Tart
  • Apple Crumble Danish
2021-02-02 720 浏览
由前四季酒店餅廚主理的餐廳🍴甚至在疫情下能逆市擴張加開分店😱名氣和實力兩者皆不少😚所以小編特意到餐廳朝聖🤪而且無論何時,總會有人龍排在店舖外🤯餐廳同時設有堂食,不過小編只有外買各款西餅,有機會再一試堂食味道🤩#Croissant $20牛角包🥐外層酥脆,內裏有千層效果而且鬆軟🤤每一口也有陣陣牛油香🧈即使牛角包🥐已經放涼,也不會特別影響口感或味道,當然再送回烤箱加熱會更加美味🤣味道小評分:😋😋😋😋😋/5#Plain Scone $18有點失望的英式鬆餅😥小編試食前有使用烤箱加熱,不過鬆餅口感較扎實,少了一種鬆軟的感覺🤔而且鬆餅較乾,必須自備果醬配搭🤫味道小評分:😋😋😋/5#Strawberry Vanilla Danish $38甜甜的custard cream在中心位置,整個Danish外表飽滿,而內裏有千層的感覺😚Custard cream甜味剛剛好😍而且份量足夠~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#Sour dough egg tart $12小巧一個的酸種葡撻🤤外層酥皮酥化而且有陣陣牛油味😍蛋漿味道濃郁,雖然味道偏甜,但總有一種滿滿的幸福感🤣味道小評分:😋😋😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Lik

#Croissant $20

#Plain Scone $18
味道小評分:😋😋😋/5

#Sour dough egg tart $12
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2021-02-02 594 浏览
難得假日星期六同朋友出去食早餐,專登7:00起身去灣仔排隊食呢一間咁出名嘅bakehouse。我哋8:30到,跟住職員都費事我哋喺門口等太耐,都同我哋講大概嘅時間,好彩都係等咗半個鐘,其實以一間咁出名嘅餐廳來講,其實等半個鐘我覺得個時間都好合理嘅,同埋店員都有提及過話就嚟到我哋會有個訊息通知,感覺上都好體貼。我哋都可以喺附近周圍行吓,附近有利東街商場,都有球場可以周圍睇睇嘅。我哋喺附近都睇咗好多唔同嘅小店仲有舖頭等等,都可以叫做係暫時慢活喺灣仔呢個舊市區。見到時間差唔多九點,咁我哋一於都喺門口等一等,見到前面有一對情侶,拎住啲書喺度溫,相信佢都係學生啦。但係就覺得呢間咁出名嘅餐廳,咁多人排隊,都唔係一個好適合溫書嘅地方,所以可能如果大家係想溫書嘅話,可能呢一間餐廳未必好適合大家,因為始終都係相對較為熱門嘅,等嘅人都好多。而且張枱都唔係話特別坐得好舒服,地方比較淺窄,所以都覺得會有閑時嘅情況出現。入到去之後店員都好好,幫我哋去量體溫,主動同我哋講話想食啲乜嘢,唯獨是見到其實佢嗰啲早餐都唔係話特別好吸引,同埋感覺上都唔係話特別抵食,簡單一個普通牛油果三文治就已經要講緊130幾蚊,反而覺得佢

入到去之後店員都好好,幫我哋去量體溫,主動同我哋講話想食啲乜嘢,唯獨是見到其實佢嗰啲早餐都唔係話特別好吸引,同埋感覺上都唔係話特別抵食,簡單一個普通牛油果三文治就已經要講緊130幾蚊,反而覺得佢嗰啲包餅會比較吸引啲,所以當下我同我個朋友都一致認為點解個另外一間分店唔做堂食嘅原因就係因為佢嘅賣點唔係坐低食嘅早餐。

咁我哋就每人叫咗一個葡撻,我就自己食咗個火腿芝士牛角包,咁佢就叫咗一個餡餅Mushroom Onion Quiche。

首先食咗個Mushroom Onion Quiche先啦,其實Quiche感覺上都唔錯嘅,裏面嘅餡料都好夠,外邊嘅酥皮都做到好脆,其實佢中間係混合左啲蘑菇同埋洋蔥,其實佢個餅底都好酥脆,食落去都唔係好膩嘅。

而且火腿芝士牛角包其實係兩個包類食品之中係比較好食嘅,因為佢中間嘅芝士係用咗幾款芝士,而且鹹味都好夠,同埋佢個包都做到好鬆脆。真係可以媲美得上K11 Musea 地下嗰間啊。

不過其實兩款飽類嘅食品都有共同嘅唔好處,就係味道太凍啦,所以我建議可以同啲職員講話直接加熱咗先咁先再上菜。

跟住就係個葡撻,葡撻個味道係好特別,佢個蛋味都好夠,外皮做到好酥趣,但唔會做到好淋。$12呢個價錢簡直係好抵呀。

其餘就係兩杯咖啡,佢嗰兩杯咖啡其實係同出邊其他嘅咖啡店做合作嘅,並唔係佢哋自家出品,但係感覺只係還好啦,不過佢個價錢都唔係特別貴,大約係$35左右,如果係就咁坐低飲一杯野都值回票價嘅,大朋友佢就飲咗個peppermint tea。如果係飲茶嘅話就可以叫佢refill 多幾次,咁相對來講會比較抵啲飲。

最後職員態度都好好,經常都主動行過嚟問我哋需唔需要落單,咁唔該,主動去比口罩套我哋,衛生程度嘅話聽日真係都好過好多香港餐廳㗎啦。值得大家一試。
1972 浏览
2021-01-31 776 浏览
終於潮聖人氣排隊麵包店✨.趁著前排清大假 終於去了潮聖人氣餅店 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞😝.本以為星期一的早上人流會比較少結果10點多到店 我排第3個 問侍應姐姐大約要等多久她說大約30~45mins 🥺 (OS: oh 我的如意算盤落空)可能我一個人用餐 最後只是等了5分鐘就入座其實毒撚一個更開心🤪 hehe.點了必食的蛋撻 & 牛角包🥐𝐄𝐠𝐠 𝐭𝐫𝐚𝐭 $𝟏𝟐聽說蛋撻超搶手~新鮮出爐不到一小時就賣光光外層烤得有點焦脆 很香的牛油味甜甜的蛋醬非常嫰滑吃起來有點像更接近葡撻.𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 $𝟐𝟎外層超級酥脆一口咬下去聽到咔咔脆裂的聲音~裡面呈蜂巢狀 綿密細膩來自牛油的滿滿幸福感💕.𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟑𝟐最後來一杯𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 享受一下休閒的星期一😝
終於潮聖人氣排隊麵包店✨

趁著前排清大假
終於去了潮聖人氣餅店 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞😝
本以為星期一的早上人流會比較少
結果10點多到店 我排第3個
侍應姐姐大約要等多久
她說大約30~45mins 🥺
(OS: oh 我的如意算盤落空)
可能我一個人用餐
最後只是等了5分鐘就入座
其實毒撚一個更開心🤪 hehe

點了必食的蛋撻 & 牛角包🥐

𝐄𝐠𝐠 𝐭𝐫𝐚𝐭 $𝟏𝟐
聽說蛋撻超搶手~
新鮮出爐不到一小時就賣光光
外層烤得有點焦脆 很香的牛油味
甜甜的蛋醬非常嫰滑
吃起來有點像更接近葡撻

𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 $𝟐𝟎
外層超級酥脆
一口咬下去聽到咔咔脆裂的聲音~
裡面呈蜂巢狀 綿密細膩
來自牛油的滿滿幸福感💕

𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟑𝟐
最後來一杯𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞
享受一下休閒的星期一😝
$64 (早餐)
  • egg tart
2021-01-29 937 浏览
所謂早起的鳥兒有🐛吃…… 十点鐘先响中環開會,但我仍照平常時間跑出來,為的就是來這裡嘆個早餐而已……聽說這店是近年爆紅🔥的咖啡西點店☕🥐,人客每天都排哂長籠嚟打卡,喜歡食撻的我又怎會錯過呢? 🤭果然人氣,店開八点,我廿分到已經要排了,幸好我一位容易有枱,不用等多久…… 在網上做好功課,想好了要試這的蛋撻及牛角,蛋撻比澳門安德魯葡撻還要細小,皮底用千層酥皮跟葡撻差異不大,蛋面沒有焦香但味道仍不錯…… 牛角咬落的確鬆化無比,但就略嫌牛油味不足,若比起Urban Bakery的牛角我就會認為後者味道比較好了!拉了花的咖啡也未見特出…… 總結試過一次就夠,不用懷念…… 😉
總結試過一次就夠,不用懷念…… 😉
2021-01-29
$70 (早餐)
  • Sourdough Egg Tart