2021-04-01 419 浏览
難得放假出去灣仔,特登搵bakehouse做下午茶,咁啱撞正lunch hour好彩條龍唔算長,外賣人流亦都係去得快。排咗10分鐘就到我買啦。最鍾意佢呢度好多選擇,一字排開咁樣令我覺得樣樣都想試,今次買咗sourdough egg tart,cranberry jam doughnut ,pretzel croissant ,croissant。唔係即刻食可以返到屋企再整熱。-Eggtart唔係好甜,佢係介乎於蛋撻/包/葡撻中間,口感好得意,唔怪得知食客係一打咁買走🙈-Doughnut裡面果jam一啲都唔孤寒,整體食落好豐富好飽。-Croissant, pretzel croissant 呢兩個好啱我口味,Croissant應該係我食過最好食嘅,pretzel係佢嘅變奏版,佢有crossiant嘅層次,亦有pretzel 口感,上面有啲海鹽令成個包提升。

• Sourdough Egg Tart
  • Croissant
  • Pretzel
2021-03-31 497 浏览
難得經過灣仔 點可以唔尼bakehouse 潮聖下🤪 本身都驚會賣曬/勁多人排隊 點知4點尼到仲有葡撻賣 仲要唔多人 唔洗10分鐘就排到🤩🥧酸種葡撻 $12呢度最出名既葡撻 食完就知點解係必買了🥺 真係勁好食!酥皮好脆 蛋味好香😋 口感似牛角包既酥皮 又唔會太甜👍🏼凍左都好味 我諗熱辣辣食一定更好味!🤤🍵抹茶冬甩 $38冬甩口感軟熟 抹茶亦食得出有回甘 唔會太甜 但入面既餡可以再多d🥺🍩朱古力榛子冬甩$38第一啖食完就覺得個餡好似食緊金莎咁🤣 我覺得呢個比較普通 可以唔洗試🤭

🥧酸種葡撻 $12

🍵抹茶冬甩 $38

🍩朱古力榛子冬甩$38
2021-03-29 1182 浏览
提起城中嘅必食蛋撻, #Bakehouse 一定榜上有名。睇返網上資料,這家店於2018年開業,甫開店已經成為人龍店,因為主理人係前四季主廚Gregoire Michaud,他從小做學徒時已經希望擁有自己的麵包店。時至今日,除了灣仔店外,去年更於中環再開設分店,亦旋即成為人氣店。灣仔店自設餅房,每一件麵包、蛋撻都是由店內焗製,絕對「新鮮」,而必買的Sourdough Egg Tart用最有名的酸種麵糰,改良作撻皮,出爐鬆脆;而且用咗忌廉去化代替牛奶,令蛋漿嘅味道更香濃,質感更滑。由於大部人都係為蛋撻而去,所以大家想買就要預留時間排隊。出爐時間預30分鐘左右,可以預先畀錢買半打或一打,然後再返去拎,相信付出半小時比起買唔到蛋撻,成件事好划算。買咗6個返屋企,皮酥帶香甜,蛋漿細滑帶焦糖吃,轉眼間就被屋企人清哂,相信下次要買一打先夠呀!
下午茶
2021-03-29 800 浏览
Pretzel 🥨話說在德國試過pretzel後 一直對鹼水麵包念念不忘香港很少有售賣出色pretzel的地方 Bakehouse算其一吧這款pretzel偏油 拿上手以及烤焗後都挺油膩的烤焗後表面硬脆 表面有少許鹽粒有一定厚度的包身下是密度高但仍保持鬆軟感的麵包質地是很耐嚼的口感 亦比一般麵包飽肚🤣這款pretzel和正宗的德式鹼水麵包有一點不一樣吧 但是是值得一試的變奏版本👍下次經過會再回購Cheese and onion scone✨好吃!未加熱已聞到香噴噴的洋蔥味表面有一層芝士 內裏還有洋蔥乾 十分惹味😛而且它一點也不會乾 scone內裏是有點濕潤綿密的口感絕對會回購 下次要試其他口味👍
Pretzel 🥨

表面有一層芝士 內裏還有洋蔥乾 十分惹味😛
而且它一點也不會乾 scone內裏是有點濕潤綿密的口感
絕對會回購 下次要試其他口味👍
2021-03-01
10 分钟 (外卖自取)
Pretzel
Cheese and onion scone
2021-03-27 438 浏览
終於有位,經過店子不下二十次,每次總是排長龍,就算外賣麵包,也是長長的,鄰近五金鋪投訴不要阻礙出入口。今趟見堂食未有長路,入內即有位。蘑菇菠菜流心蛋多士,流心蛋剛好,不太生也不熟,緩緩液流,走入菇爽菜軟之間,再滲入多士,一口的豐滿。芝士牛角飽,皮脆鬆化,火腿芝士飽,也鬆脆。再加一件蛋撻,新鮮出爐,酥皮脆蛋滑嫩,熱得有點燙口。座位正正望入廚房內,見每位員工很熟練快手處理一盤盤不同的製品,再望外賣龍,仍然是長長的,難怪廚房內員工馬不停蹄。論食物與環境,也難怪食客總是滿滿的。
2021-03-25
2021-03-27 628 浏览
好多人都話呢間店嘅蛋撻好好食 今日經過一於買黎試下 去到果然好長人龍 排隊排咗15分鐘見到蛋撻嗰一下就知道點解會有咁多人嚟排隊 蛋撻皮比起我哋平時食嗰啲蛋撻較為深色 有少少似焗過咗龍嘅感覺 但係食入去外皮酥脆 好豐富嘅蛋味 而且唔會過甜 不過老實講12蚊一個係有少少小貴

Egg  tart
Egg  tart
2021-03-25 373 浏览
仍懷初衷🔗將樸實麵包糕點帶到社區🥖🥧前四季總廚開設的,以天然酵母經過36小時的發酵,軟綿而有質感,嚴選最高品質的法國有機麵粉、澳洲牛油、Guérande海鹽等Sourdough Egg Tart $12招牌酸種葡撻😋值得一試,食落蛋漿夠滑,濃郁蛋香,帶有焦糖味,難得的是撻皮亦用酸種麵團糅合而成Croissant🥐 $20外脆內軟是最基本的要求,內呈蜂窩狀結構富有彈性,不過不失Strawberry Vanilla Danish $36士多啤梨丹麥酥🍓鬆化酥皮,酸度跟甜度相對平衡,金黃表面帶點微焦,撻底也做得薄而鬆脆食物:4.5/5性價比:4.8/5環境:4/5服務:4/5🌟可用焗爐230度翻熱2mins🌟準備一顆排隊的心情先買
仍懷初衷🔗將樸實麵包糕點帶到社區🥖🥧

Sourdough Egg Tart $12

Croissant🥐 $20
外脆內軟是最基本的要求,內呈蜂窩狀結構富有彈性,不過不失

Strawberry Vanilla Danish $36

🌟準備一顆排隊的心情先買
下午茶
  • Croissant
2021-03-24 355 浏览
🇭🇰bakehouse 葡撻大家一定識得佢 早上永遠大排長龍 成日都賣光光每次過海都會想去望下仲有冇得買-🥧 Sourdough Egg Tart (💰$12/pc, 6個一盒)‼️必食外皮酥脆 連鐘意曲奇蛋撻既我都愛上了因為外皮用酸種去整 所以真係好香 有極少既酸度中和蛋水既甜中間既蛋水好滑 唔會過甜 焦糖分佈係外圍賣相超好唯一美中不足既係放凍左冇熱食咁正咁酥脆 但隔夜再焗熱都係咁好味-🥐Croissant 牛油味幾出 外皮酥脆 不過不失 (💰$20/pc)只不過拍埋葡撻一齊食就有少少比下去啦🤣🤣
🇭🇰bakehouse 葡撻
中間既蛋水好滑 唔會過甜 焦糖分佈係外圍賣相超好
唯一美中不足既係放凍左冇熱食咁正咁酥脆
但隔夜再焗熱都係咁好味
🥐Croissant
牛油味幾出 外皮酥脆 不過不失 (💰$20/pc)
只不過拍埋葡撻一齊食就有少少比下去啦🤣🤣
2021-03-24 334 浏览
雖然只係經過,但係見到非常之多人排隊,所以都興沖沖入去排隊買來試吓!其實每一個包單價都比較貴,大概20至$40,蛋撻就好平$12一個,上網睇返原來呢一款係酸種葡撻,非常出名,食落外皮口感個似牛角包,好有層次,脆身而又煙韌,質感好厚身,葡撻內餡非常之滑,好厚身,超濃郁嘅奶香味,唔會過甜,焦香味好正!呢個價值完全唔洗諗,會再買!加上佢賣得好快,所以好新鮮!牛角包🥐無餡都要$24🙈🙈🙈,但多層次嘅酥皮,輕身唔油膩,香甜又唔膩,都叫對得住呢個價值,下次未必encore, 但係係好食嘅!下次想買佢有餡嘅款!

• Sourdough  Egg  Tart
2021-03-24 443 浏览
灣仔bakehouse的牛角包🥐好正,Sourdough Egg Tart更加唔洗講啦,蛋撻望落去超吸引,以牛角包做蛋撻底,焗到好鬆脆,鬆化程度拿捏得好好,蛋餡濃郁,蛋香滑溜溜😙食落甜度適中,不枉我一嗌就嗌咗半打😍🥗Avocado Salad🤪麵包外脆內軟,口感好正😍羽衣甘藍好新鮮,加上毛豆、南瓜籽、芝士碎、無花果乾等🤩🤩Smoke salmon egg benedict😍poached egg煮得岩岩好,煙燻三文魚有油香,牛油果入口即溶sourdough 麵包外脆內軟,充滿麥香,外脆內🥳Latte☕️☕️😍😍😍Bakehouse地址:灣仔大王東街14號地舖

Latte☕️☕️😍😍😍

Bakehouse
地址:灣仔大王東街14號地舖
2021-03-23 365 浏览
咁啱係港島做完嘢去咗Bakehouse想試呢間好耐聽閒係前酒店主廚主理我5:00p.m去到 前面仲有人排緊隊但係去到先知佢地收6:00p.m店員同我講佢地就嚟last order未必夠時間只好買佢地蛋撻外賣返去但外賣條隊排到街尾咁滯不過難得過海自己又為食所以都決定排最後排咗大約半個鐘終於都買到雖然係蛋撻 但食落口個感覺似葡撻多d$12蚊個 呢個價錢已經有酒店水準唔可以同普通餅舖比下次一定要早d嚟試埋佢堂食
咁啱係港島做完嘢
$12蚊個 呢個價錢已經有酒店水準
唔可以同普通餅舖比
下次一定要早d嚟
試埋佢堂食
30 分钟 (外卖自取)
今日有位好同事十分窩心,買了這間出名的牛角包及蛋撻給我們令到今日早餐充滿了愛Sourdough egg tart $12 - 外貌有點燶燶的,初時有點懷疑是否好食?!但食了第一啖,發覺外層酥皮好脆蛋味好香滑,味道不錯不過甜度減少少會更好。牛角包 $20 - 外型脹卜卜的好可愛而且外層口感好香脆內層鬆軟,牛油味香,好好食Matcha cream doughnut $38 - 賣相吸引冬甩表面有沙糖,有點似兒時食的沙翁。裡面的抹茶cream好飽滿,味道香滑有抹茶味,好邪惡呀同事話她八點左右到,大概有5,6個人排隊,所以早上去不用等太耐。
今日有位好同事十分窩心,買了這間出名的牛角包及蛋撻給我們
令到今日早餐充滿了愛

蛋味好香滑,味道不錯
不過甜度減少少會更好。

牛角包 $20 - 外型脹卜卜的好可愛
而且外層口感好香脆
內層鬆軟,牛油味香,好好食

2021-03-23
外卖自取
早餐
2021-03-22 375 浏览
慕名而來想試下蛋撻,午膳時間好多人排隊,一點幾去到等左半個鐘。蛋撻一日出爐兩次,下次係三點幾,所以無買到。聽講牛角包都出名,就試個牛角包同玉桂卷。一個HKD 30,一個HKD 38。翻到屋企用焗爐焗熱再食。牛角包,唔夠香脆,皮有芝士,香但鹹左D。夾既火腿同芝士味道有D淡,失望玉桂卷,太甜,內裡有山核桃,組織有層次感。總結兩款包無咩特別出色既地方,我相信其他麵包店會有更好更高性價比既選擇。如果下次經過唔洗排隊可以買到蛋撻會一試,要排隊就免了

翻到屋企用焗爐焗熱再食。

牛角包,唔夠香脆,皮有芝士,香但鹹左D。
夾既火腿同芝士味道有D淡,失望

玉桂卷,太甜,內裡有山核桃,組織有層次感。

如果下次經過唔洗排隊可以買到蛋撻會一試,要排隊就免了
以前同事都會買bakehouse嘅牛角包同撻做散水餅,次次食都覺得佢係散水餅之中嘅LV,每次都非常搶手,食完一個就會想食第二個🤭 所以我對bakehouse嘅印象係離唔開散水餅😂今日特登早少少嚟到攞位,大概11:45到達店門口,職員話要等45分鐘,我留低名&電話俾職員,有位就會send信息通知返我!我同家姐喺附近周圍行吓,等咗差唔多一個鐘終於有位😆職員安排我哋坐樓上位置,樓上座位唔算多,感覺上同其他食客坐得無咁近,坐得舒服!一坐低,職員話可以落樓下睇吓啲包款再返上嚟點餐😯 另外,點餐嘅時候可以順便order埋外賣!⚠️由於Sourdough Egg Tart非常搶手,最好一坐低就要order定,職員就會幫你check吓仲有無。❤️ Dirty $32 + Homemade Lemonade $36香港好多cafe都無得叫Dirty,見呢度有就即刻叫返杯嚟飲🤩 呢杯Dirty賣相雖然唔係好有藝術感,無明顯嘅分層線條,但咖啡味醇厚,入口順滑;鮮奶濃厚香甜,而且溫度啱啱好😙Lemonade 好清新夠冰凍,檸檬香氣澎湃,配有糖漿可以自己控制甜度,飲完真係透心涼!好飲度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ So

Dirty + Homemade Lemonade
好飲度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ Sourdough Egg Tart $12
Sourdough Egg Tart
真係神級!唔係講笑😳 食一啖已經明白點解咁多人為佢而排隊,應該係我食過最好食嘅Egg Tart 🏆
外層嘅Sourdough比酥皮蛋撻更酥皮,酥皮層次豐富,但唔油膩!中間嘅蛋蛋味濃郁,口感有布丁嘅感覺,好滑溜🤤 面層有焦糖,好似食緊Crème Brûlée,甜度適中,食完都唔覺得漏!一食就好想再食多幾嚿,但要留肚食其他😂 見每枱食客都有叫嚟食,好受歡迎👏🏻
記住一定要趁熱食呀~
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

❤️ Roasted Mushroom Toast $108
Roasted Mushroom Toast
適合素食者🥬 Mushroom同菠菜分量好多,堆到好滿! Mushroom同菠菜有事先炒香,醬汁好香蒜味🤭
Sourdough有兩塊,口感好煙韌,麵包邊好脆口!
Poached egg呈流心狀態,一切開就流出蛋汁,好完美👌🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ Brioche French Toast $108
Brioche French Toast
Homemade Jam 酸酸甜甜,好新鮮!French Toast厚度好厚,質感軟綿綿,好容易切開,入口柔軟似棉花糖🤤 食到第三四啖開始有啲飽滯感,要慢慢享受😋 伴碟嘅水果就偏酸~
比起Roasted Mushroom Toast,我更推薦呢道👍🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)

對呢餐好滿意,一於唔好俾佢停,Order咗Sourdough Egg Tarts, Parmesan Cheese Danish & Croissant 返屋企食🤤

❤️ Parmesan Cheese Danish $26
Parmesan Cheese Danish
見大J推介買嚟試吓,估唔到好食過招牌Croissant喎!👀 外層鋪滿芝士,入面都包住咗塊芝士,芝士味好濃郁,外層酥脆,口感酥化但比Croissant更實淨,同時又不失空氣感!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)

❤️ Croissant $20
Croissant
好似比我第一次食無咁驚喜🤔 外層係深啡色, 切開見到好多氣孔,氣孔分佈平均,呈蜂巢狀。酥皮鬆脆,好有層次,空氣感十足!牛油香適中,拎起時唔會成手都係油👍🏻 好食程度同Gontran Cherrier嘅牛角包不相伯仲💁🏻‍♀️
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
真係好值得去食,係會令你覺得就算排幾耐隊都值得!😉 下次再試嘅話都會願意再排隊😙
睇吓幾多人等外賣!👀👆🏻
有少少失望嘅係外賣scone係唔包果醬&clotted cream,唯有之後過嚟堂食再試啦~
2021-03-20
Dirty + Homemade Lemonade
2021-03-22 236 浏览
每次經開灣仔也會到Bakehouse咬下😁今次買了蛋撻同Cheese Danish同牛角包.蛋撻新鮮即刻吃了一個超級大滿足皮脆蛋香滑$12咁高質!抵吃完👍🏻Cheese Danish隔咗一日先食,無再返焗仍然好好味無扁晒油淋感覺👍🏻👍🏻