2015-10-04 804 浏览
行過好多次,每次見到條長長的人龍就驚,然後走。今次下定決心一定要試,雖然人龍已經排到轉左一圈😱😱😱😱等丫等,足足等左個半鐘先買到😅😅😅,之前剛開的時候每人限買半打,宜家可能貨源充足啦,每人可以買一打。等禁耐無理由買一個就算,要買當然買夠一打同朋友分享❤️一買到即刻拿個出黎試,撻底的曲奇做得好好,有濃濃的牛油味,而且夠硬身,唔會一咬就散。芝士味香濃,唔會太流。剛出爐會係流心狀態,但放耐左就會變返硬身啲,唔流心。總括味道不錯,但未去到要排個幾兩個鐘囉,重要價錢唔係平

總括味道不錯,但未去到要排個幾兩個鐘囉,重要價錢唔係平
2015-10-04
100 分钟 (外卖自取)
2015-10-02 1138 浏览
放假無嘢做,單拖一早10:05去到已經排長龍,結果等咗70分鐘。返到屋企翻焗食,味道真係一流,芝士有流心,但如果要我再等1粒鐘再買就免問啦。等熱潮過去先會再食。
2015-10-02
70 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)
顧客服務態度差 平時都只係睇openrice,但今日忍唔住即刻要寫食評。主要唔係講個撻,之前喺東京都食過2次,味道如何,參考眾多食評已可了解,水準保持得不錯。但撇開味道,一間食店要顧客再回頭,而服務態度至為重要,是令顧客決定會否回頭的主要因素。就如一間普通做街坊生意的茶餐廳為例,餐廳有著一堆老顧客大都不是因為食物很美味 ,而是顧客在享受食物和服務的過程,還有那份人情味。否則openrice都不會有幾個評分,而不只是要求用家評食店食物的分數。說回來,晚上九點半我開始排隊,排到十點左右就到我地,中途有職員問我地要幾多個撻,我地就話「仲問緊人,可唔可以陣間話你知?」果個男職員話「咁我轉頭過番黎」但到我地付款果陣,佢話有印象頭先有人要問下人但佢唔記得左過番去問。佢都有認錯。問題來了,佢地話要我企喺度等。我:……職員:「因為你岩岩(最後一個)講要幾多個撻,所以要再焗」(因為截左龍,職員過去條龍度逐個問要幾多件,等佢地可以焗岩個數)但原來first come first serve已經冇左一回事,我要默默企喺度睇住啲排我後面嘅人買撻,而個原因就係職員嘅錯所以要顧客等。原則問題?公司規定?見住
顧客服務態度差

平時都只係睇openrice,但今日忍唔住即刻要寫食評。
但撇開味道,一間食店要顧客再回頭,
而服務態度至為重要,是令顧客決定會否回頭的主要因素。

我地就話「仲問緊人,可唔可以陣間話你知?」
果個男職員話「咁我轉頭過番黎」
佢都有認錯。
問題來了,佢地話要我企喺度等。
我:……

原則問題?公司規定?
見住一堆撻係面前,佢地對住果啲冇名嘅撻話果啲撻唔係我地嘅,而我地嘅就變左做最後一round先俾到我地。
點解唔可以flexible啲?(我買一打半)你覺得俾左一打半撻我先,排我地後面嘅會對住我地或職員破口大罵:「你做咩俾佢地先?明明係我先同你講要幾多幾多件撻!」用常理諗佢地會唔會係咁?
如果係咁,你地嘅做法都係唔合常理。職員係用截龍處(即係隊尾)果度開始問佢地要幾多件撻,照佢地所講,咁隊尾果個人應該可以最先買撻啵?

當時嘅情況係:當我問完職員得知可存放4日,我地先打去confirm下係咪total要一打半 (因為我地係睇完煙花即興去排)。如果我地喺同佢講「仲問緊人」果陣同我地講,「如果你宜家唔講要幾多個 ,咁到時就要最尾先有得買撻」,我地即刻就話佢知要一打半啦。最後就等到十點半,最後一個攞撻。無啦啦因為職員嘅疏忽要顧客受罪等多一倍時間,差啲就要問候盧醫生咁問候果位職員。

離曬大譜。大家要記住,如果唔即刻答佢要幾多個嘅結果係點,就係佢會遺忘你然後你再慢慢等。
搭一程車已經變到咁
說回個撻,撻皮較東京吃到的厚,且看來較細,還是東京吃到的較好吃,而且較平(200
yen 未加稅,13蚊左右)。這間BAKE,會喺日本再食。但香港,買一次已經夠我受,俾錢買難受,香港人就係咁幽默。
東京買的BAKE
2015-10-01
60 分钟 (外卖自取)
2015-09-30 1412 浏览
真係要好得閒先好去!如果唔係阿媽話要食,我真係唔會屈服於2小時嘅大長龍上平日嘅sogo少左自由行其實唔多人,落到super market嘅芝士味,跟本自然會搵到bake cheese tart....去到見到店前得幾個人,開心到顛啦!以為平日無人買...點知行到玻璃前面,有位先生行埋黎話:小姐,請去對面排隊.....沿住條龍行呀行....龍尾喺賣Parma ham果邊再打哂蛇餅!!!我果刻個係想走,但身體卻不成實走去排隊!排左2個鐘呀!限買12個!多謝哂!即時攞左個黎食,芝士味係香嘅,同文華酒店個芝士蛋糕一樣味,只係佢焗到唔熟流心咁,就係咁多!個撻底係硬嘅曲奇餅底...就係咁多!兩個鐘就係呢個結局,有d嬲自己!去之前諗一諗.....
真係要好得閒先好去!
如果唔係阿媽話要食,我真係唔會屈服於2小時嘅大長龍上

排左2個鐘呀!限買12個!多謝哂!
兩個鐘就係呢個結局,有d嬲自己!

去之前諗一諗.....
2015-09-30
2015-09-26 1941 浏览
hit到飛起的BAKE日日都排長龍,次次行過唔係賣哂,就係見到一大班人圍住,所以今次終於的起心肝,決定一大朝早去等!呢間鋪頭源於北海道札幌市一間洋菓子老店KINOTOYA,係日本已經大受歡迎,再經杜小姐介紹一番,識食的香港人又點錯過!軟心芝士餡料由三種芝士配搭而成,當中包括北海道函館產輕味芝士、別海產濃味芝士及法國產鹽味忌廉芝士,一出爐香到隔幾條街都聞到。撻皮方面就牛油曲奇餅底。每人最多買6件。都好,唔怕自己失控食多左,話哂一件卡路里都幾驚人架嘛。芝士內餡既軟綿又濃郁,似慕絲又似泡沫,半流心狀態無得輸。餅底鬆脆香口,牛油味都幾濃,正!
2015-09-02
2015-09-25 2063 浏览
由於女友一直都好想試食呢間既芝士撻。今日見時間尚早,就諗住買兩個試下。 每人限買12個,但係我得兩個人,買左6個就算。 盒有特別設計防止打翻,下層更可以拉出黎,方便一班人一齊拎黎食。表面焗到微焦,一開盒有小小芝士味飄出黎。食既時候仲有微溫,外層用曲奇皮,鬆鬆脆脆一咬落去仲係流心,除左好香既芝士味外,仲有一股好濃既奶味。今次排隊排左2個鐘,3點排,排到5點,好老實講句,我對啲sogo係排隊方面簡單無得彈,有人話你聽排邊到,又有人拎住個牌比你知個龍尾係邊。但係我對班店員都超不滿,傾計多過做,企我前面果個客,要12個,入果兩盒嘢,已經帶手套直接用手拎,都要搞成5分鐘,計埋比錢,入埋袋,一個客就用左8,9分鐘咁滯,排得咁耐,有無人會淨係買一兩個就算,咁入定6個一盒入定3,4盒,會唔會快啲呢!基本上唔需要排咁耐!

每人限買12個,但係我得兩個人,買左6個就算。

一咬落去仲係流心,除左好香既芝士味外,仲有一股好濃既奶味。

2015-09-25
2015-09-25 1869 浏览
我好鍾意食嘢,不過份人好懶,成日都唔願郁;近排見到好多人排隊去食嘅BAKE,講咗好耐都因為太懶唔想排隊,今日放工突然有人送上門,真係好開心呀~ 等左咁耐終於可以食到,仲連隊都唔使排,滿心期待!呢間舖頭應該唔使多介紹啦,係人都知佢賣嘅係日本北海道札幌最出名嘅芝士撻。佢嘅芝士唔會太濃,就算平時唔鍾意食芝士嘅朋友都應該會喜歡。今次我食嘅時候已經係買咗返嚟差唔多一個鐘之後嚕,如果即買即食應該仲正!最鍾意見到佢個撻邊焗得好香脆,中間嘅芝士脹脹的多到滿瀉!好喇,唔講咁多,等我試下先~由於外賣返屋企嘅關係,啲芝士撻已經涼咗,本來諗住用焗爐bake一bake佢,點知原來個焗爐壞咗,於是我就用微波爐叮一叮啦。第一次我用咗45秒,諗住熱啲好味啲,點知...一開個爐真係唔知好嬲定好笑,佢裡面啲芝士由於太飽滿太軟熟嘅關係,爆哂出嚟,彈哂落隻碟度... 咬開一半仲好笑,得返個彎彎嘅撻皮同一層薄薄嘅芝士衣喺面頭;不過講真,雖然呢個賣相唔係幾好,但以味道嚟講,都真係算唔錯啊!跟住到第二個,今次唔敢叮咁耐喇,20秒,剛剛好,撻邊嘅芝士啱啱喺要爆未爆嘅狀態;咬一啖,含苞待放嘅溶芝士傾瀉出嚟,連鬆脆嘅撻皮都抵受唔住衝擊,

咬一啖,含苞待放嘅溶芝士傾瀉出嚟,連鬆脆嘅撻皮都抵受唔住衝擊,一分為二。唯有嗱嗱臨放哂入口,享受一口水乳交融嘅滿足...
今次食外賣都已經回味無窮,下次一定要親自去排隊,試一次即買即食嘅香鬆美味!
2015-09-16
2015-09-25 1763 浏览
最近的排隊熱潮莫過於這個cheese tart. 這個杜如風在日本也介紹過既cheese tart到底有幾好味, 我一直都想解答這個問題. 可惜我不喜歡排隊, 所以遲遲未試. 直到早前友人去開買, 我就順片叫佢幫我買多幾個. 聽說之前都是每人限買6個, 每日只售3000個. 現在每人可買12個, 每日限售6000個~  $20一個~ 我朋友排了2個鐘, 不過佢話其實唔洗排咁耐, 只係工作人員手腳勁慢? 是marketing察略?朋友送到比我時, 已經凍左, 可能第一啖食落去既時候, 係帶住極期待既心情, 咦, 都唔係好味到要排2個鐘jei~ 可能凍左D既關係啦~ 味道係的確唔錯既, 濃濃既芝士味, 中間既芝士仲好似cream咁係流質既~ 非常邪惡~ 朋友比左6個我~ 我同其他友人食左4個, 另外2個拎左返屋企, 第2日再焗返佢, 果然熱辣辣係好味D既~

2015-09-21
2015-09-24 1608 浏览
由於衝著佢而來,兩小時都排啦,賣相像葡撻,皮是曲奇皮,中間烘到金黃色的主角「芝士」,咬開後裏面是白色的,厚厚的芝士香,味道不太濃,由於我很喜歡吃芝士制品,這個一定要試啦,又是我最愛的日本國來,不過廿蚊一個,感覺不便宜,又要排咁耐,下次應該都係無咩人排我先會買。
2015-09-20 2284 浏览
每日限3000個,星期一至五限十二個,星期六日六個。今今次平日去等一個鐘買左十二個,多謝屋企人買返黎比我食先🌼🌼放左雪櫃返黎食,但好好味,佢的半熟沒有流出黎,但外面少少燶而入面超軟熟感覺絕對食到,底厚身但吾硬,如果室溫食我諗更加半熟感覺絕對流出。期待有再食😃😃😃

2015-09-18
外卖自取
還記得電視早前播放杜如風的東京旅遊節目,當中最有深刻印象的,絕對是當地大熱品牌BAKE的半熟芝士撻。BAKE「巴閉」的地方,是成功保持在日本年賣10,000,000個芝士撻!原本打算今年假期特地朝聖,怎料芝士撻已經悄悄地即登陸香港。趁著晚上往銅鑼灣吃飯,順道往SOGO滿足一下私慾吧!即使是平日晚上,赫然發現排隊的人龍非常長,在SOGO地庫裡可謂佔了一大片的面積。粗略估計,於我之前的客人有二百多個,很是誇張。除了是貪新鮮和受潮流的感染外,眼見排隊的客人中不乏中年的在職人士,相信芝士撻定必有其他令人入魔之處。排隊一個多小時後,終於到我選購了。原來店子有一政策,客人於星期一到五每次最多可買十二個,而週末則只可買最多六個,日售三千個,售完即止。第一次購買,見一盒六個有少許優惠($20一個,六個$110),試試吧!芝士撻精美非常,撻面上是焗焦了的芝士,隱約見得到綿綿流心、白雪雪的流心芝士內餡。芝士撻散發出陣陣濃郁芝士味的,真是從未如此吸引,簡直令人垂涎三尺。購買後,我已急不及待打開包裝盒偷吃一個。微暖的芝士撻,內裡的芝士流心程度一百分,且柔軟滑溜。芝士餡的味道濃而不膩,富有奶香,亦帶有一點點的鹹

半熟芝士撻
購買後,我已急不及待打開包裝盒偷吃一個。微暖的芝士撻,內裡的芝士流心程度一百分,且柔軟滑溜。芝士餡的味道濃而不膩,富有奶香,亦帶有一點點的鹹味,相信用上最少兩種不同口味的芝士;屬牛油曲奇餅底的撻底,口感香酥鬆脆,非常回味。我邊吃邊留意師傅用心的製作,竟發現原來曲奇皮有雙焗的步驟:即加入芝士漿前和後均焗一次。
半熟芝士撻
我特地留下兩個作為次日的早餐。原本怕隔了一夜味道會失真,但發現剛剛相反。於焗爐微焗十分鐘後,流心的芝士內因充滿熱氣而脹得飽滿,熱騰騰的溶心芝士,味道依舊濃郁,比微暖時的感覺更勝一籌。
半熟芝士撻
還未試食的朋友,真的要對自己好一些啊!
2015-09-15
90 分钟 (外卖自取)
$110 (宵夜)
2015-09-17 2157 浏览
好多人排!!! 夜D 去都要等個幾鐘!!我食果陣已經差不多凍哂, 個皮太硬! 個餡就正, 好香, 半流心狀, 好多餡, 唔怕甜, 唔怕漏! 不過叮番熱應該更好LAW, D 人話佢用3種CHEESE 整成, 我食唔出啊, 如果個皮燒濃D 應該更正!但個皮就失望LAW, 太硬, 如果係普通牛油EGG TART皮果隻質感就好了
好多人排!!! 夜D 去都要等個幾鐘!!

75 分钟 (外卖自取)
$20 (宵夜)
2015-09-16 2173 浏览
尋日去左Sogo 超市樓層排隊買Bake一去到,已經排到sushi 果邊凍櫃人龍起碼50人 Lol好彩Sogo 有冷氣,都叫做等得好舒適足足排左兩個鐘先等到員工一D 都唔急,仲慢慢準備每pack 好六個一盒,就比我check check即時收錢,可用八達通/信用咭付款每人最多買十二個,$20@六個 $110番屋企即食室溫-牛油皮,撻皮好脆芝士芯軟軟,少酸焗熱-撻皮更脆一咬,芝士餡流晒出黎差D 跌晒落枱
尋日去左Sogo 超市樓層排隊買Bake

一去到,已經排到sushi 果邊凍櫃

人龍起碼50人 Lol

好彩Sogo 有冷氣,
都叫做等得好舒適

足足排左兩個鐘先等到

員工一D 都唔急,仲慢慢準備
每pack 好六個一盒,就比我check check

即時收錢,可用八達通/信用咭付款
每人最多買十二個,$20@
六個 $110

番屋企即食
室溫-
牛油皮,撻皮好脆
芝士芯軟軟,少酸

焗熱-
撻皮更脆
一咬,芝士餡流晒出黎
差D 跌晒落枱
焦焦的
紙袋
終於等到
好多cheese tart 呢
2015-09-16 1854 浏览
堪稱係最好食既Bake流心芝士tart開左黎香港喇!!!!Vi 9:45去到sogo地鐵站既入口已經見到有幾十人排緊等開門!!!1到10點,大家即刻衝衝衝落B2, 一路排芝士tart既香味一路漂出黎最後Vi 10:40就買到了買完仲有成百人o係後面建議大家要由地鐵站入口排同埋假日10點前要到呀!!!之前每日限賣3000個,而家已經加到6000,一人可買12個($20/1,$110/6)Lam脷: 6/5爆分抵食: 3/5相機: 4/5真係好好食,好流心,芝士濃Vi試左3個食法都係好正 ,熱食(用180度焗8分鐘): Vi最愛熱食一咬落去d流心芝士標哂出黎!!咸咸地好正,個曲奇tart皮好脆好香牛油味,正但有少少漏室溫食: 芝士tart呈半流心狀態,好似cream cheese咁,無咁漏,都係好正雪凍食:估唔到凍食都好正好似食cheese cake咁,芝士味更濃郁tim!總知點食都咁正
最後Vi 10:40就買到了
買完仲有成百人o係後面
($20/1,$110/6)
Lam脷: 6/5爆分

抵食: 3/5
相機: 4/5
真係好好食,好流心,芝士濃
Vi試左3個食法都係好正 ,
熱食(用180度焗8分鐘): Vi最愛熱食
但有少少漏

雪凍食:估唔到凍食都好正
2015-09-12
45 分钟 (外卖自取)
2015-09-15 1754 浏览
今日去開銅鑼灣咪順便去sogo諗住買新開嘅芝士撻試吓,去到當然要排隊,足足等咗1.5hrs先買到,真係好誇張。而且每人限買12件,我排得咁辛苦當然買足12件啦。至於味道如何呢...我第一口咬落去,個撻好香脆又夠硬淨,咬開一口,D芝士巳經流出來,其實味道吾係好重芝士味,比較似yogurt味,奶味重,略嫌太稀,稀到有少許好似水咁流出來,整體味道可以,但冇想像中咁好食。未試過可以一試。見到流口水買咗12個好香呀

見到流口水

買咗12個

好香呀
90 分钟 (外卖自取)