2017-10-27 631 浏览
自從「 中國染廠大廈 」進化成「 8咪半」之後,不少特色食肆亦紛紛進駐,其中一間吸晴度頗高的,就是位於地下的 Backyard ,全店落地玻璃,樓底高挑,通透明亮,空間感十足,清新的淡色裝潢,搭配著木製桌椅,帶著自然風的舒適感。麵包籃先上桌,內有四款不同風味的麵包,入口雖然欠了溫度,但蘸滿黑醋汁之後,依然美味可口。飲品,朋友點了 Rose Lychee Tea,自己的是 Lychee Earl Grey Tea。兩壺熱茶上桌,即時觸動了朋友的視覺神經,皆因這壺玫瑰茘枝茶,是以朋友大愛的日本「月兔印」 琺瑯茶壺盛載,呷人口中,自然份外優雅清香。而自己的茘枝伯爵茶,亦以日本國民品牌「Kalita 」壺盛載著,色澤清澈,滲著淡淡甜美的茶香。黑松露牛肝菌意大利飯,熱辣辣香氣撲鼻的,就連瓷碟亦經過加溫處理,也是熱辣辣的,圓潤的意大利飯裹著濃稠的醬汁,一啖入口,飯芯柔韌之中帶著一點咬口,黑松露的獨特清香之味,實在令人停不了口。鮮肉腸雜菌薄餅,賣相吸引,餅底焦香乾脆,微酸的蕃茄醬、混著香濃柔軟的芝士,加上鹹香的鮮肉腸及清爽的雜菌,餡料豐富,當然滋味十足。微涼的秋夜,吃罷美味的食物,實在令人感到暖胃暖

微涼的秋夜,吃罷美味的食物,實在令人感到暖胃暖心。
2017-10-23
2017-10-27 101 浏览
位於荃灣的Backyard,是一間提供粉紅三文治的餐廳。今天去找男朋友吃晩餐,原本不想他生病還出來吃飯,但我明天又去曰本旅遊多天,要增取見面時間阿。紅菜頭田園三文治配薯條$98賣相非常少女的粉紅三文治阿,令我很期待呢。粉紅色是因為麵包加入紅菜頭,增添可愛元素。三文治非常大份,加入芝士,蕃茄,火箭菜,火腿等,色彩鮮艷,層次豐富。面包皮帶有紅菜頭的味道,微微烤過,火腿芝士鹹濃適中,輕食之選。配以一大盆的炸薯條,飽足感更高。薯條炸得香脆乾身,鹹度充足,獨自吃很滿足呢。當天男友不適,沒選甜品,沒想到他竟偷偷買雪糕給我,謝謝你阿。
位於荃灣的Backyard,是一間提供粉紅三文治的餐廳。

紅菜頭田園三文治配薯條$98

2017-10-20
2017-10-27 136 浏览
小人最喜歡不是在早餐的時候吃早餐,全日早餐的出現實在惠及不愛早起的人們。上午於荃灣辦過公事,到一家西餐廳吃午飯。雖然明知全日早餐會有麵包,不過也試一試普通的麵包。總括來說夠香夠熱,塗些牛油味道不俗。全日早餐以一個鍋子呈上,其實無甚意義。煙肉、腸仔、炒蛋、烤蕃茄、茄汁豆、沙律以及薯角是少不了的內容,喜幸份量是不少的,做一個正餐足夠有餘。比較特別的乃是紅菜頭多士,老實說,吃不出多少紅菜頭味,但桃紅色的麵包總算是吸引的。小人柯打窩夫串串的時候,是想看看串起來的窩夫的,原來實物是窩夫還窩夫,串串還串串。三色醬有朱古力、士多啤梨及楓葉糖漿,當烘脆的窩丈夫遇上冷冷的糖漿,更加上片片杏仁,香脆甜集於一身。串串是沾了朱古力的水果,甜中帶清。這個後園的早餐真不錯。

麵包
全日早餐
窩夫串串配三色醬
這個後園的早餐真不錯。
午餐
麵包
全日早餐
窩夫串串配三色醬
2017-10-24 117 浏览
因為Ikea開張 先知原來有間裝修幾靚的西餐廳係呢頭,入去食,終於係無失望的,懷著好味好味咁離開。 //凍龍蝦// 當日的Speical 好似係做凍龍蝦,待應推介我地試下因為都只係$20 隻 我地就叫左一份試。龍蝦上面有D好似芒果莎莎醬可以同D肉一齊食。龍蝦本身都有鮮味,肉質算鮮嫩,份量細細地,作為前菜真係認真唔錯。 //烤美國頂級安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁// 真係好想鋸扒的關係,所以叫左好似係餐牌上唯一的牛扒,叫左Medium ,賣相就真係好吸引,牛扒的生熟度處理得好好,而且肉好Juicy、好嫩口 ,唔會一切就滲哂血水 出來,意想唔到係我朋友箍緊牙都食到。另外,更值得一提係牛扒旁邊的配菜,有小薯仔、荷蘭豆、同黃色既瓜,都好好食。唯獨個迷迭香汁略嫌咸左少少少少少。但整體我覺得咁既價錢牛扒比起某D「星期幾的美式西餐廳」的牛扒更用心同更出色。 //黑松露牛肝菌意大利飯// 意大利飯最緊要就係個飯,飯的軟硬程度剛剛好,因為有D餐廳會煮到D飯完整熟哂同過腍,但佢無。然後個汁係充滿住菌類的香味,同個意大利飯真係好夾,好好味,又夠哂熱。仲有兩大舊牛肝菌Tim呀。Mango Smoothie 好重芒
因為Ikea開張 先知原來有間裝修幾靚的西餐廳係呢頭,
入去食,終於係無失望的,
懷著好味好味咁離開。

//凍龍蝦//

當日的Speical 好似係做凍龍蝦,
待應推介我地試下因為都只係$20 隻
我地就叫左一份試。
龍蝦上面有D好似芒果莎莎醬可以同D肉一齊食。
龍蝦本身都有鮮味,肉質算鮮嫩,份量細細地,
作為前菜真係認真唔錯。

//烤美國頂級安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁//

真係好想鋸扒的關係,
所以叫左好似係餐牌上唯一的牛扒,叫左Medium ,
賣相就真係好吸引,牛扒的生熟度處理得好好,
而且肉好Juicy、好嫩口 ,唔會一切就滲哂血水 出來,
意想唔到係我朋友箍緊牙都食到。
另外,更值得一提係牛扒旁邊的配菜,
有小薯仔、荷蘭豆、同黃色既瓜,都好好食。
唯獨個迷迭香汁略嫌咸左少少少少少。

//黑松露牛肝菌意大利飯//

意大利飯最緊要就係個飯,
飯的軟硬程度剛剛好,
因為有D餐廳會煮到D飯完整熟哂同過腍,
但佢無。然後個汁係充滿住菌類的香味,
同個意大利飯真係好夾,好好味,又夠哂熱。
仲有兩大舊牛肝菌Tim呀。

Mango Smoothie 好重芒果味,

重點唔假既,飲到好似有少少Yogurt 味。
但幾好飲、飲落覺得都幾大杯。
2017-10-04 424 浏览
 周不時去荃灣,都會去Backyard食飯。貪佢環境好,食物唔錯,泊車又唔使好似去愉景新城咁排隊。早排响Backyard餐廳page知道佢地會推出Brunch Buffet,我地成家都鍾意食buffet,急不及待第一時間就去試。遲咗少少大約下午一點先去到,好在仲有位,坐低咗就即刻叫main先,一家三口選擇咗比目魚‧烤牛肉同埋兒童餐。都未坐暖張櫈,阿囡已經好心急要出去拎野食,食自助餐真係小朋友最開心。由其是個朱古力噴泉同窩夫,不過家長就梗係要小朋友最後先食甜品,唔知點解麵包食咗少少,再撈咗少少沙律醒吓胃,熱熱身先。湯有兩款,味道好好,同埋好足料。仲有三款應該係自家制既沙律,一個係薯仔,一個粉絲,一個泰式牛肉。我最鍾意係個牛肉沙律,食咗兩碗。仲有啲日式前菜---螺肉,中華沙律。又有我唔識佢乜名既幾種火腿,煙三文魚好快畀人拎晒,巴馬火腿都有,夾蜜瓜一流。蛋糕有三四款,但係食唔落無試到。生果就食咗好多,新鮮菠蘿勁甜,西瓜蜜瓜都係好甜既。小朋友最鍾意既朱古力噴泉,窩夫。見個個小朋友行出去都笑笑口咁,好開心Coffee or TeaBuffet 既野食大致上都好好,有啲無試到因為太飽。Refill

Coffee or Tea

Buffet 既野食大致上都好好,有啲無試到因為太飽。Refill速度快,拎野食個位又夠闊落

到主菜喇

先黎兒童餐,以阿囡既食量,好快就食完個意粉同麥樂雞,偷食咗意粉,個汁煮得幾好食,唔怪得阿囡咁快食晒。
兒童餐

比目魚西京燒---魚夠滑,夠油香,同個味僧汁好配合,一人一啖又係極速清晒。
比目魚西京燒

到我自己最愛既牛---牛肉整得好淋身,有肉味,又唔會太油膩
烤原條澳洲M5和牛

食完呢餐已經好想再黎,完全滿足到想食自助餐既人
2017-10-01
兒童餐
比目魚西京燒
烤原條澳洲M5和牛
  • 烤牛肉
2017-09-11 306 浏览
阿女開學,終於可以有時間嘆返個靚早餐!搵來搵去,得好少靚餐廳開咁早,但BACKYARD竟然開0830 梗係要去試下!一早去到,餐聽很大很舒適,得幾枱客,加埋背景音樂,好寧靜悠閒。餐牌都幾多選擇,想輕盈啲可以食個奄列多士,想豐富啲可以叫個熱狗/漢堡 而今朝我就叫左份磨菇奄列沙律&多士同一份熱狗配沙律同朋友SHARE首先講份磨菇奄列,賣相好靚!份奄列睇落好飽滿,淺黃色漲卜卜咁食落味道剛剛好,本來覺得較為淡口,但食落中間原來夾住拉絲芝士,芝士帶咸,即刻BALANCE返成件事奄列內仲有切粒蘑菇同紅椒沙律伴黑醋汁,但如果可以落多少少DRESSING會更好味。多士則為正常烘多士,但可以加錢轉WAFFLE!礙於今日太飽,唯有下次先試WAFFLE啦!餐飲我只點了熱檸水,味道正常啦但個杯好靚 朋友點的熱狗配沙律都好味喎!賣相已經好好,食落一樣咁正!係淋滿肉醬嘅熱狗!我想搵隻咁嘅熱狗食好耐啦!肉醬酸甜適中,香腸有少少脆皮FEEL,再加埋件PICKLE好好味呀!我平時唔鍾意食麥記嘅PICKLE,但今日呢個個味道係甜嘅,好食呀!咖啡我就無飲啦,但聞落都好香,朋友話都不錯呀!咁正環境食個早餐都係三十幾蚊,抵呀!

奄列內仲有切粒蘑菇同紅椒

朋友點的熱狗配沙律都好味喎!
咖啡我就無飲啦,但聞落都好香,朋友話都不錯呀!

咁正環境食個早餐都係三十幾蚊,抵呀!最適合同朋友坐下傾下計!一定會再黎!
由於係要自助服務(出去落單比錢同拿取食物),所以無加一服務費
2017-09-07
2017-09-09 269 浏览
今日約了一班好友聚舊,原本都不錯的。接訂位的態度很好,環境不錯,食物都不錯。直至叫服務生來多round白酒同moscato就開始出事。我們當日大部分人都order了freeflow, 該promotion 是 last 到 21:00的,但到20:35左右,我們order 來多round 的時候,同三位不同的服務生說了都沒有來,最後21:00同一位四眼男服務生說的時候,佢用一個不太好的語氣同我朋友說,這是最後一round了。於是我朋友就同佢講其實我地15分鐘前已經order了三次,只是都沒有來。於是佢用一個幾黑面的態度同我地講,會同佢同事講,當時佢三位收過我們order的同事正在吹水。但當我朋友去洗手間時,佢竟然怒視我朋友!今時今日咁嘅服務態度真係唔知講乜。是日我地係比左2千多元去受這服務的
2017-09-09
2017-09-03 338 浏览
麵包凍又硬。唔使食免嘥quota。凱撒沙律生菜好爽而脆身。全晚最得。豬扒偏韌,但尚可接受,因為更怕生。雪魚柳朋友話好味,我冇食,唔知。最弊係幾好食物,服務令人O晒咀。餐廳$88有free flow酒品,但冇人話你知。叫酒時,叫埋經理過來介紹,邊款紅酒fruity,但一樣冇講有free flow。後來叫咗杯$75嘅紅酒。大佬差價$13 only。之後,驚覺發現咗。我問可唔可以轉番free flow呀?唔得。第一杯要照正價。我話我張枱冇呢個promotion牌,係我行來行去,自己行去門口先發現到。佢話:“隔離枱有”。事實係,隔成兩張枱。我心諗,實見到,我係千里眼。其實我六點幾入座。餐廳冇客。咁得閒都唔介紹。o囉。
麵包凍又硬。唔使食免嘥quota。
凱撒沙律生菜好爽而脆身。全晚最得。
豬扒偏韌,但尚可接受,因為更怕生。
雪魚柳朋友話好味,我冇食,唔知。
最弊係幾好食物,服務令人O晒咀。
餐廳$88有free flow酒品,但冇人話你知。
後來叫咗杯$75嘅紅酒。
大佬差價$13 only。
之後,驚覺發現咗。
我問可唔可以轉番free flow呀?
唔得。第一杯要照正價。

其實我六點幾入座。餐廳冇客。咁得閒都唔介紹。o囉。
豬扒
2017-09-03
2017-08-18 292 浏览
室內設置大大玻璃滲透著自然光空間感十足木色系配一點綠綠的草拍照也十分合適, 拍文青系照片實無死!紅菜頭田園三文治 (HK$108) 十分重量級粉紅色的三文洞很吸睛, 相機先吃一個小女生應該吃不完, 兩個人分著吃剛好薯條也卜卜脆, 開心另外叫了一道風乾火腿配蜜瓜 (HK$98)火腿跟蜜瓜真的是絕配啊不過蜜瓜的甜味剛好中和到火腿的咸味剛好!蜜瓜自己再切一切吧, 有點太大一舊了荃灣友真的不能錯過啊
室內設置大大玻璃滲透著自然光空間感十足
木色系配一點綠綠的草
拍照也十分合適, 拍文青系照片實無死!

紅菜頭田園三文治 (HK$108) 十分重量級
粉紅色的三文洞很吸睛, 相機先吃

一個小女生應該吃不完, 兩個人分著吃剛好
薯條也卜卜脆, 開心

另外叫了一道風乾火腿配蜜瓜 (HK$98)
火腿跟蜜瓜真的是絕配啊
不過蜜瓜的甜味剛好中和到火腿的咸味
剛好!
蜜瓜自己再切一切吧, 有點太大一舊了

荃灣友真的不能錯過啊
紅菜頭公司三文治
風乾火腿配蜜瓜
2017-07-06
紅菜頭公司三文治
風乾火腿配蜜瓜
  • 紅菜頭田園三文治
2017-08-06 353 浏览
又到禮拜六, 嚟到荃灣中染大廈搵食,最後決定去呢間cafe食set lunch。 餐湯係雜菜湯,唔算好hea, 幾濃,不過有啲咸。仲有一籃麵包,幾有誠意。主菜presentation 幾靚,不過食落就覺得好有進步空間。慢煮牛肋肉risotto 有啲令人失望,啲牛肋肉韌到痴哂牙,呢種急凍牛肋肉條應該唔難整,炆耐少少就會林,仲話慢煮,失望。。另一個主菜香煎䲞魚配忌廉龍蝦汁,賣相亦係幾靚。味道就一般啦,魚唔腥但唔算特別鮮味,塊魚皮好爽脆。龍蝦汁都係失望嘅,連意x屋嘅招牌龍蝦汁天視麵都好味過佢,同埋如果佢啲汁係配磨菇會好過配洋蔥,不過都係個人起好姐。跟餐嘅regular coffee 幾香濃,奶都有整熱,幾好。整體嚟講,咁嘅環境同價錢都算抵食,不過可以提升下食物質素,更上一層樓。

2017-08-05 312 浏览
尋晚同班朋友晚飯 好耐冇見飯聚 好開心一行七人 一細六大 叫咗好多嘢食 有不同的沙律 牛扒 豬架 Pizza 甜品 仲有九點前 $88任飲酒精飲品服務 有紅酒白酒啤酒 啲食物好好食地方坐得舒服 飲品也不錯 服務員服務態度也非常好 大家值得一試😊👍 Pizza個味道非常適合 覺得好趣 件牛扒非常新鮮 味道非常濃郁好有牛味 最精彩係個飲品服務 啤酒有兩款可以俾你選擇 有紅酒白酒質素都可以 你六點半入座可以飲到九點鐘到是$88 結果尋晚飲到我都有少少醉意😊😬😬👍 叫咗兩款甜品都非常好味一流😊👍
2017-08-04
  • 牛扒
今天,機緣巧合,因工作與同事來到荃灣,第一份工就是在上班。離職剛好一年,離職前,我邀請了同TEAM的人+比較熟的同事來這食散水飯。當時正值我生日月份,同事臨別亦不忘紛紛為我送上禮物,令我最深刻的禮物,是一條我英文名的項鍊+手造小卡片。放棄了慬欣賞你的上司,放棄了一班有愛的同事,放棄了自己的專業,為了讓自己一嘗其他公司的工作感覺。這是我第一份工,或許,就如出軌一樣,未試過其他總唔會心息。而舊同事,就像前度一樣,曾經這麼近卻又那麼遠。今天,我們再回到荃灣蹓躂著,就如與現任看著以往與前任熟悉的街景,情不自禁走進了染廠大廈的BACKYARD,邀請同事在此來一個午餐。——————————————————————————————BACKYARD就如其名,如石屎森林中的後花園,從忙碌中走到後花園,忘卻煩憂。午餐價格由98元至128元不等,久唔久會轉一次餐牌,今次來一個與散水當日相近的午餐:煎雞扒配香橙汁($108)★★★★/5雞扒對我來說是肉類中的心頭好,口感比牛肉豬肉更爽口嫩滑,雞扒無骨,啖啖肉,是,其他肉類難以取代。雞扒煎得很熱, 雞皮十分香脆,肉質嫩滑醮上特製香橙醬汁,酸甜開胃!墊底的蔬菜,有
今天,機緣巧合,因工作與同事來到荃灣,第一份工就是在上班。

午餐價格由98元至128元不等,久唔久會轉一次餐牌,

今次來一個與散水當日相近的午餐:
煎雞扒配香橙汁($108)★★★★/5

雞扒餐,常轉款,下次來又會不一樣了

雞扒煎得很熱, 雞皮十分香脆,肉質嫩滑
醮上特製香橙醬汁,酸甜開胃!

墊底的蔬菜,有長青豆、蘿蔔、蕃茄等等…
蔬菜無咩特別,亦無咩調味,但勝在清甜爽嫩,與雞扒相比,一剛一柔,好夾!好好味!

夠足料味濃,少少辣,唔會太咸。 食唔到有薯仔,但有大量新鮮蕃茄蓉! 唔錯~

羅宋湯($0/餐湯)★★★/5

夠足料味濃,少少辣,唔會太咸。
食唔到有薯仔,但有大量新鮮蕃茄蓉!
唔錯~

餅乾+意醋

(會附上一籃餅乾+麵包,配意式黑醋 — 普普通通,不值一提,有好過冇咁解)

吃罷離開,好感觸。
同事們,能同時成為你朋友,能與你把酒當歌,人生又幾何。
2017-07-31
$118.8 (午餐)
雞扒餐,常轉款,下次來又會不一樣了
2017-08-01 194 浏览
TGIF, 終於都到星期五,一於出發去荃灣食散水飯。 可能因為位置關係,間餐廳喺lunch time 都唔full, nevermind, 清清靜靜食都好。Backyard lunch time serve 2-courses set lunch 或者係a la carte. Set lunch 嘅 choices 有沙律,risotto, lasagna 同牛扒,羊架, range from $9x to $13x. 今日一於食好少少,食羊架。Today menu 1. Bread basket - 熱辣辣餐包 serve with vinegar and olive oil。 2. Daily soup - 粟米湯,味道ok,食到有粟米粒同煙肉3. Lamp chop - ordered medium rare。上菜嘅羊架偏向 medium, 不過都可以接受。除咗有好似鬼口水嘅mint jelly, 亦都有mint cream sauce。整體不過不失。我地亦 add-on 加咗炸芝士條。一個portion 有兩條,熱辣辣,外脆內軟,ok! 值得一讚嘅係佢地嘅serv

Today menu

值得一讚嘅係佢地嘅service,同行嘅同事order 咗medium rare 牛扒,不過上菜發現係well done。 同事向職員反映,雖然我地話唔需要換,但係個職員堅持要重整一份俾我地!service 加分!

甜品雖然選擇唔多,lime cake 同 chocolate layer cake 係一個不錯的選擇。

2017-07-27 259 浏览
和同事找地方吃午餐,行過見到一百幾十元一個午餐,都幾低食。餐湯伴麵包,🥖🥖幾脆,暖暖地,伴蘿宋湯,湯幾夠味叫左個燒三文魚,燒到魚皮也脆,魚肉好jucy, 好味,伴炸薯片,真的好好味。漢堡包是用燒牛肉,同事話好吃,薯條是即炸的,好脆。💰VS 出品VS 份量都低食
和同事找地方吃午餐,行過見到一百幾十元一個午餐,都幾低食。
餐湯伴麵包,🥖🥖幾脆,暖暖地,伴蘿宋湯,湯幾夠味

漢堡包是用燒牛肉,同事話好吃,薯條是即炸的,好脆。
💰VS 出品VS 份量都低食
2017-07-11 230 浏览
荃灣, 食店滿地的地方。這裡, 卻是我一路鍾情的餐廳。一來是環境舒適, 而且食物質素有保證。田園工業風的環境, 加上十分高的樓底, 空間感十足。光線透過落地大玻璃窗照入餐廳裡, 坐在這裡吸收陽光, 嘆著冷氣, 慢慢品嚐著美食, 輕輕鬆鬆渡過一個上午。而我最愛的就是你: ALL DAY BREAKFAST~一日之計在於晨, 一個豐富的早餐, 為身體打氣, 好迎接一日的挑戰。愛上你的是份量之大, 更愛你的是你的多元化。紅菜頭烘底多士, 足足有兩片之多。紅菜頭味不太濃而帶點甜絲絲的味道, 烘底後更添其滋味; 香滑炒蛋的嫩滑, 彷彿感受到鮮奶的餘悸猶存; 粒粒香脆薯仔粒, 少少燶邊, 味道咸中帶點甜; 還有煙肉, 2條大芝士腸, 加上磨菇, 濃郁的味道回味無窮。最後以半個蕃茄, 和沙律菜作結。這是一個邪惡和正義(健康)的戰爭, 到現在我還不知道誰是勝利者。豐富的早餐, 若果配上一杯沙冰就完美了。愛的就是你這個新鮮的:芒果沙冰”, 你的”熱情”融化速度很慢。雖然只有平凡的外表, 但是你的甜度適中, 清新, 為我的胃部給予無限的刺激。可以慢慢品嚐著全日早餐, 望著窗外發呆, 不理人世間的煩惱瑣事,
而我最愛的就是你: ALL DAY BREAKFAST~

豐富的早餐, 若果配上一杯沙冰就完美了。

可以慢慢品嚐著全日早餐, 望著窗外發呆, 不理人世間的煩惱瑣事, 只為在這裡享受一個人的安靜。