2016-06-01 847 浏览
生日當日我和朋友食完晚飯轉場去到附近的<ATUM>, 呢間店出名食藝術甜品, 之前也食過另外一間, 不過這個間的服務可說是100分!!! 我們點了$348的improvisation. 首先店員會俾兩支Test Tube番石榴汁俾你refresh下,之後就會問你想個甜品用什麼底色(有白,灰,黑),我們選擇了型格的黑色,選擇了之後畫家廚師就開始繪畫這件藝術甜品。廚師很細心介紹每一種醬汁和甜品是什麼,而且還會叫我們試味,中途還叫我們一起參與畫畫 (我地一齊畫咗個心^^),最後即場整雪糕,這部分實在太amazing! 最後加上粉紅色龍鬚糖和寫上Happy Birthday April和插上蠟燭, 就完成了完美的生日藝術甜品了!!! 當然我們是瘋狂拍照一餐才捨得食~hehe...味道方面其實真是很豐富, 因每件都不同味道, 大部分都不太甜所以好快便食完. 甜品還附上兩款特飲,完全震撼視覺味覺享受! P.S: 有位女士侍應好有heart介紹了很多其他的藝術甜品,款款都很美和精緻,最後還給我們試了一個鹹蛋王雪糕,雪糕不是太甜而且有鹹蛋肉粒,聽上來好像很怪,但竟然好好食! LOL~
P.S: 有位女士侍應好有heart介紹了很多其他的藝術甜品,款款都很美和精緻,最後還給我們試了一個鹹蛋王雪糕,雪糕不是太甜而且有鹹蛋肉粒,聽上來好像很怪,但竟然好好食! LOL~ 期待下次再來!
2016-04-19
  • improvisation
一世人流流長,數不清嘗過多小甜酸苦辣。但做人學會感恩就算是苦也是甜。而頂頂大名的ATUM 也以四味作為甜品畫主題相信除了品嚐甜品外, 更要扮一下藝術愛好者來看畫。Improvisation $348先奉上 Welcome Drink 石榴汁清一清味蕃從畫布(矽膠墊)黑, 白, 灰三色中, 我選擇了灰色作為畫布, 隨即鋪在枱上, 半透明的畫布令雲石紋理如幻似真的浮現出來, 看不透令人有更多暇想。(甜) 以五款糖漿先描繪出初形, 我放棄了黃色芒果味糖漿, 所以這幅畫的底色只有四色。唔多解釋, 如圖可清楚地看到相片先油彩繪繼而搽上天然色素糖粉。(酸) 灑上菠蘿和野莓味的脆粒和新鮮藍莓和野莓粒。(苦) 綠茶糯米滋, 抹茶味甘香, 入口綿軟幼滑。(辣) 熱情果、辣椒奶凍和蕃薯奶凍。QQ 質感女生必定大愛, 而個人喜歡前者味道上的層次感較豐富, 又酸又辣的也不會突兀, 試過你就知過引。-196 度液態氮製作出菠蘿雪芭和竹炭雪糕。製作期間頓成煙霧瀰漫, 但不消一會成品已放在畫布上。記得要待煙消雲散後才可食用, 否則後果自負。而個人較喜歡竹炭雪糕, 味道如吃黑芝麻雪糕一樣, 但奶味比一般雪糕輕, 口感

而頂頂大名的ATUM 也以四味作為甜品畫主題

相信除了品嚐甜品外, 更要扮一下藝術愛好者來看畫。
Improvisation $348

先奉上 Welcome Drink 石榴汁清一清味蕃
(酸) 灑上菠蘿和野莓味的脆粒和新鮮藍莓和野莓粒。
(苦) 綠茶糯米滋, 抹茶味甘香, 入口綿軟幼滑。
(辣) 熱情果、辣椒奶凍和蕃薯奶凍。
-196 度液態氮製作出菠蘿雪芭和竹炭雪糕。

製作期間頓成煙霧瀰漫, 但不消一會成品已放在畫布上。

記得要待煙消雲散後才可食用, 否則後果自負。

而個人較喜歡竹炭雪糕, 味道如吃黑芝麻雪糕一樣, 但奶味比一般雪糕輕, 口感順滑。

最後一步加上螢光粉紅的龍酥糖。
閃閃生光,輕易成為全幅畫的賣點, 甜而不膩。
細看一篇, 抽象畫作亂中有序, 左右均等, 用色鮮艷濱紛而不嘩眾取寵。

用料新鮮, 意念創新而大膽, 打破甜品常規, 用上味甜、酸、苦、辣作為主題。味道以甜為中心, 層次變化

多端, 每一樣食材是是精心配搭, 令人有追著吃的感覺。

而這次甜品歷程令我對甜品有更深的領會。

聽說這裡的果茶後不俗, 但我的選擇是 Uncertain ~ Rose latte (+$25)
玫瑰花瓣散在拉花上, 優雅而不造作。

泡沫它質感豐盈棉密, 張力不俗 。

咖啡的苦和甘十分協調, 果酸不高, 口感醇厚順滑帶回甘,

意想不到甜品和咖啡也同樣出色, 令人視覺和味覺也得到同樣滿足感。

2016-05-30
2016-06-01 2900 浏览
最近為了與媽媽提早興祝一下母親節,想帶媽媽吃一些比較精緻特別的,所以來到ATUM Desserant給媽媽一個驚喜。這裡有高吧台和卡位梳化兩種位置,而為了欣賞廚師同時制作甜品,所以選擇了高吧台。 為了提升味蕾的敏感度,店家先送上石榴果汁一支,可以為口腔帶來陣陣清新香甜,完全沒有濯味。廚師先鋪上一塊專用的膠布,然後問我們有沒有特別想吃或不喜歡的味道,了解後設計出獨一無兩的甜品,他先用不同味道的醬汁畫出花紋,白色的椰子味,黃色是芒果,紅色是草莓等等。然後會慢慢放上不同精美的小甜點,就像抹茶麻薯,巧克力布丁,熱情果果凍,一些新鮮莓果,還有風乾的小蜂蜜脆脆,份量大約每人1~2粒,會因人數而定。 重頭戲是將雪糕漿加入液態氧裡面,升起的白煙非常有夢幻的感覺,廚師還將冰感的煙拿到我們面前讓我們在霧裡一直興奮地笑,整個氣氛非常好,如果喜歡的話,還可以自己動手寫出心意字句。味道方面亦非常有品質,絕對不是得個靚字,雪糕我特別喜歡竹炭朱古力味,味道比普遍朱古力更濃郁,一邊看著霧煙飄出,雪糕一邊在口中溶化。這杯玫瑰LATTLE亦是水準之作,陣陣的玫瑰花香撲鼻,喝下第一口特別能感受到那份花香甘甜,不過如果甜品

所以來到ATUM Desserant給媽媽一個驚喜。

為了提升味蕾的敏感度,店家先送上石榴果汁一支,

可以為口腔帶來陣陣清新香甜,完全沒有濯味。

了解後設計出獨一無兩的甜品,他先用不同味道的醬汁畫出花紋,

白色的椰子味,黃色是芒果,紅色是草莓等等。
然後會慢慢放上不同精美的小甜點,就像抹茶麻薯,巧克力布丁,

熱情果果凍,一些新鮮莓果,還有風乾的小蜂蜜脆脆,

份量大約每人1~2粒,會因人數而定。

廚師還將冰感的煙拿到我們面前讓我們在霧裡一直興奮地笑,

整個氣氛非常好,如果喜歡的話,還可以自己動手寫出心意字句。
味道方面亦非常有品質,絕對不是得個靚字,

雪糕我特別喜歡竹炭朱古力味,味道比普遍朱古力更濃郁,

一邊看著霧煙飄出,雪糕一邊在口中溶化。
這杯玫瑰LATTLE亦是水準之作,陣陣的玫瑰花香撲鼻,

喝下第一口特別能感受到那份花香甘甜,

不過如果甜品再配合這款咖啡好像有點太甜了,喝茶亦是個不錯的選擇。

2016-05-02
2016-06-01 539 浏览
如何可以把視覺藝術和甜品結合?這一間店就做到了。一上到去,店員就先送上了番石榴汁,讓人一清口腔,留有酸酸甜甜的味道,作為吃甜品的開端。一直在你面前,利用不同醬汁/生果/布丁等等畫成一幅漂亮的圖畫。圖中為使用了Liquid Nitrogen急凍雪糕,即叫即制,十分有趣。最後的完成品,雪糕有兩款味道,芝麻和石榴,由於是即叫即制,十分冰冷,又沒有加上其他的調味,因為更能吃出原本的味道(對我來說石榴有點酸啊)。當中最愛的是綠茶糯米糍,軟軟得黎又帶有一點點的咬頭,綠茶味濃香。最後飲上一杯精心炮製的Mocha,一解甜膩感。
如何可以把視覺藝術和甜品結合?這一間店就做到了。
最後飲上一杯精心炮製的Mocha,一解甜膩感。
分子雪糕同埋分子料理喺香港越嚟越出名,我之前都只係食過一兩次。呢間野有幾出名見到好多人推薦。所以我哋都係一早訂咗枱,如果唔係驚冇位,因為聽人哋講間野唔係太大。一入到去見到好多將雲石枱,我未安排入座之前就可以喺隔離嘅咖啡枱坐陣先,但係好快就已經可以坐上去吧枱。餐牌d名好多睇唔明,名字又有UNCERTAIN、BAMBOO CHARCOAL、IMPROVISATION。我哋就揀咗最後嗰種,三百幾蚊,比較適合慶祝生日或者情侶紀念日。我哋兩個女仔好為食好鍾意食甜品,所以唔係特別節日都過咗嚟睇吓啲嘢食有幾特別。餐前清味蕾小飲品:試管的石榴汁入面直情有一啲打碎左嘅石榴粒,感覺上一口就無咗,味道相當清新!甜品畫先以膠蓆當畫紙,可以選擇灰色、黑色、白色其中一款。配搭返枱面嘅雲石我哋最尾揀咗白色!首先介紹醬汁,總共有幾款醬汁色彩班爛。有香芋、椰子、芒果、士多啤梨和朱古力,再配上不同食材。如果講味道嘅話,椰子係最突出,好濃郁!所有醬汁嘅味道都好真實,唔似係化學嘅味道,反而香芋嘅味道就冇咁突出,但是幾清新的。未整嘢食之前師傅會問我地有冇對食物有敏感,因為原來入面真係有好多款唔同款式嘅嘢。師傅會首先一一向我哋介

餐前清味蕾小飲品:試管的石榴汁

首先介紹醬汁,總共有幾款醬汁色彩班爛。
有香芋、椰子、芒果、士多啤梨和朱古力,再配上不同食材。
如果講味道嘅話,椰子係最突出,好濃郁!

師傅會首先一一向我哋介紹不同的食材,之後就一路整個幅畫。

甜品師傅問我地想寫咩落幅畫度,我哋仲問佢可唔可以寫中文名。
可惜我哋唔係慶祝生日或者情侶紀念日,只係兩個女仔普通食特色甜品
最尾都係寫我哋兩個嘅名字再加埋心心就算了。

食材有超多!
抹茶麻糬:外面係有綠茶粉,入面好煙韌但係綠茶味並唔太濃郁,味道好清淡。

紅莓乾、菠蘿干:味道清新,好似食緊真實嘅水果一樣,味道比較甜。

蛋白焦糖霜:非常香甜,味道吸引但係有啲痴牙。

藍莓、紅莓: 新鮮

朱古力啫喱:質感鬆軟,接近入口即溶,普通朱古力不太苦澀。

番薯果凍:好似食緊真嘅番薯,但係質感比較稔,非常有趣。

辣椒熱情果布甸:第一口食落去係有甜味,之後就變咗有少少啦,未食過咁搞笑嘅野,不過配搭係幾好嘅。
朱古力脆片:朱古力味濃郁,濃度十分高所以都幾苦澀,配上旁邊的香蕉忌廉配搭一流,味道好夾。

香蕉忌廉:香蕉味嘅忌廉非常鬆軟,好似食咗一陣風!

柚子啫喱:好又柚子味,甜甜地好似食緊柚子蜜咁。
分子雪糕用-19x度氮氣整,即席係你面前整嘅,成件事勁夢幻!
一個係竹炭朱古力味,另一個係菠蘿味。

竹炭朱古力味對我來講其實本身唔係太吸引,因為我唔係太鍾意食朱古力味雪糕。
但係佢呢個幾有特色,甜度適中,竹炭同埋朱古力味道嘅配搭剛剛好。

另外菠蘿味十分清新,我都係比較鍾意食菠蘿名因為甜品份量實在太大,菠蘿味有助消膩。
雙面擺咗啲粉紅色嘅龍鬚糖,甜甜地入口即溶!
我哋仲叫咗兩個飲品。
我嗰個係Latte,拉花好精緻而且咖啡味好濃郁。為頭先咁多嘅甜品清清味蕾。
朋友個Rasberry&Strawberry都幾大杯,聞落非常香濃!
因為我哋慢慢談天,但係出面又開始多人,店員建議我哋坐係咖啡台度慢慢嘆,位置好舒服。
始終呢種地方都係適合節日,因為見到隔離有好多人慶祝生日或者紀念日。
見到佢哋真係好開心,決定下次如果有好朋友生日都係帶佢嚟呢度幫佢慶生!~
2016-05-30
  • Improvisation
2016-05-31 479 浏览
一入到去,裝修好靚,好鐘意啲掛畫,好有feel好有氣氛。佢地仲有賣macaroon, 看似應該5錯,不過我就無試啦。一去到整甜品前送嘅開胃飲品,酸酸甜甜真係好好飲,好fresh! 哩個係未加雪糕嘅樣,即場畫,真係好勁,好有創意!全部甜品攞落去前,都會續一介紹,就連每款啫落去嘅醬都會同你講係咩味,等你知佢用緊咩整。畫嗰個人好有心思,喺度睇佢畫嘅時候,同我地有傾有講,個感覺有互動好好氣氛!最後喺你面前打埋雪糕,就完成,2個人食,真係點都食唔哂,睇落去好似好少,但真係好飽。每款甜品都好好味!太多實在好難記得哂係咩,一個係朱古力雪糕,一個係桃味雪芭,酸酸地。啲醬有士多啤梨,芒果,香芋。一粒粒嗰啲有款好特別,係加辣椒整,辣辣地又有陣果味。嗰日係去慶祝生日,仲會幫你寫字,巴好服務,值得一試!
一入到去,裝修好靚,好鐘意啲掛畫,好有feel好有氣氛。

嗰日係去慶祝生日,仲會幫你寫字,巴好服務,值得一試!
Insomnia
庆祝纪念
生日
  • Improvisation
嬰兒呱呱落地,尤如一張白紙,父母會為她準備合適的七彩顏料,循循善誘地倍伴她畫出自己的色彩,成長過程中,自有配錯的顏色,亦有畫斜的圖案,但不要緊,能夠自立是好,繼續依賴父母亦好,蓋上果子雪糕便能把錯誤苟正,但都了最後,都是自己的成品,是苦是甜,就得自己享受!美食無國界,創意無限制,甜品畫可以繪出來,當然亦可吃,人生如夢亦如畫,一面畫甜品畫的同時,可會聯想到自己的人生,只有用上好材料,細心去做,同樣可做出漂亮的色彩人生!Atum的創辦人,據員工告知是德國藉老闆,如外星人登陸香港,能想到在客人面前繪出一幅可吃的甜品畫,確實創意無限!這次我卻後知後覺,今晚方才到來見識。位於銅鑼灣 L Square 一梯一伙的食廈內,電梯大門一打開就見餐廳,招牌亦可省卻!佔了整家店的,就是三面可迎客的長形吧枱,座位設計如chef table、壽司吧或酒吧,客人乖乖坐在吧椅上,等待及觀賞廚師的創作。吧枱以外,亦有等候的梳化位,掛在牆上的抽象壁畫,正好配合自由創作的甜品畫。ATUM原是拉丁文,解作創造,餐單上見到ATUM店名的logo,藝術地脫了一角一筆,別緻生動,有如一個未講完的故事。九款選擇,相信大部分人皆為

九款選擇,相信大部分人皆為 Improvisation 而來,解作即興創作,即是我期待的甜品畫。

番石榴汁
Welcome drink 自然亦要別樹一格,以實驗室試管載著的新鮮香甜番石榴汁,原汁原味,可有投訴,一口喝吧,準備迎戰。

畫紙有黑白灰三款顏色可選,我選擇黑色,因為更能特顯明艷色彩。這塊畫紙,其實是矽膠,但質地比一般更柔靱。
基本的畫筆是這五款由水果做成的醬汁,右起:椰子rum酒丶芒果汁丶紅桃丶芋頭及朱古力漿,白丶橙黃丶紅丶紫丶啡色,可見皆是奪目及強烈對比的配搭。
Improvisation
甜品師在矽膠上隨意操筆,客人亦可加入發揮,美感人人眼下不同,本無準則。

第二階段,甜品師加上果子配料,圖畫由平面變成3D。
Improvisation
這是否如我在引言上談到的,孩童時期的路怎樣走亦要緊,因為父母會用盡能力加料修正,最重要是用上乘原材料,路不會難走,食品亦不會難吃。

配料包括士多啤梨糖粉,一粒粒的。
士多啤梨糖粒
哈蜜瓜糖粉丶柑桔味的四方型啫喱、新鮮藍梅及士多啤梨。
果子配料
另一方放上綠茶麻糬丶朱古力奶凍。
綠茶麻糬丶朱古力奶凍丶柑桔啫喱
熱情果奶凍 passion fruit pana cotta 及蜜糖脆脆 honey crumbs。
熱情果奶凍, 蜜糖脆脆
Dutch 朱古力片
半完成的畫作,果然燦爛奪目。
Improvisation
最後階段用上液化氮,倒入材料,在攝氏零下二百度下急凍成黑炭朱古雪糕及草莓雪酪。
再加上粉紅色的龍鬚糖
最後是祝福語,畫作大功告成!
努力的甜果,我們慢慢品嚐。
首先試吃顔料的水果漿及粉,酸香的果味,無添加,原材料製作;pana cotta 各自有果香,熱情果及番薯自有不同;
Improvisation
酸酸的柑桔啫喱有助中和honey crumbs的濃郁甜味;朱古力蛋糕配草莓雪酪,如在吃草莓味的朱古力;最有驚喜的是荷蘭黑朱古力片,少有討好的甘苦味,配合香蕉忌廉吃,味道昇華,竟然令我本來不喜歡甘苦口味的人亦讚好。

總括來說,這幅甜品畫,單純味道已有3.8分,加上外型及創意,升至4.5分。

好戲連場,兩人的甜品套餐包兩杯飲品,亦可加錢升級至特色。

Signature Fruit Tea +$35
Signature Fruit Tea
本是普洱茶加水果的混合,卻別於一般喝到的台式水果茶,簡單的把新鮮水果混在茶內。
Signature Fruit Tea
這個虹吸管的做法,仿效蒸餾咖啡,水果放在上層,下層的普洱茶,沸騰後隨蒸氣上升至上層。
Signature Fruit Tea
普洱的茶香,混合士多啤梨及太陽花,酸香而又解膩的功能,正好配合我們吃過豐富甜品的胃納,即時興鬆起來。
非一般的蜜糖
配備之蜜糖,極度醇厚濃郁,是來自澳洲的非一般貨式,味道自然及清甜。

Iced Orange Chocolate +$25
Iced Orange Chocolate
有少量橙酒成分的凍朱古力,味道濃郁,甜度剛好,口感豐厚,涼快順滑,非常美味。

選材上乘,調味不錯,甜點及飲品皆出色,服務友善,性價比合理,畫上可寫上祝福語,是慶祝生日的好地點。

** 已經第501篇,應該升級到殿堂了,我亦為自己的閒來娛樂,畫上新的一頁!**

2016-05-16
$210 (宵夜)
Iced Orange Chocolate
2016-05-28 1681 浏览
或者你看標題會問,到底為什麼會無端端吃一幅畫。其實如果你冇我咁唔留意甜品都應該聽過ATUM,這間以精美的藝術品作為甜品的主體,在你面對做一幅像沙畫的藝術品般,同時享受視覺味覺的一個新體驗。我沒有看過太多有關這餐廳的報導,但有食家寫過千字論講過呢間野點好點好,大約我也不應該花太多廢話,畢竟我唔係靚女,又唔係人氣食家,我還是分享下是晚的相片加少少旁白便算了。對,文字有時都幾唔值錢的,我相信有圖有真相,有video是皇者,所以十年前Edison已經有呢個先機(幾時都話佢係潮人,而相片和video將真相赤裸裸地在你個Mon前展現),所以,呢篇文,我唔講廢話,我的文字從來都唔好睇,要睇文字可以去睇下人地啲萬言書。今晚來到,是有點事,慶祝一下的,我就是看了一篇非常詳盡的食評,知道原來Atum的大名才來幫襯,你都知道,男人邊有咁多點子,有些地方你是要自己找靈感找地方扒文來增值,當我找到了這裡,覺得幾有意思,女仔又一定鐘意,於是便選了這裡來一個甜品小聚。當然,我知道係女仔正常都會鐘意,特別慶祝下啲乜乜日,或者三五知已的閠蜜派對,這裡就是非常好的地方,又靚又好食的甜品,點會冇人鐘意,周年日生日紀念日慶祝

我沒有看過太多有關這餐廳的報導,但有食家寫過千字論講過呢間野點好點好,大約我也不應該花太多廢話,畢竟我唔係靚女,又唔係人氣食家,我還是分享下是晚的相片加少少旁白便算了。對,文字有時都幾唔值錢的,我相信有圖有真相,有video是皇者,所以十年前Edison已經有呢個先機(幾時都話佢係潮人,而相片和video將真相赤裸裸地在你個Mon前展現),所以,呢篇文,我唔講廢話,我的文字從來都唔好睇,要睇文字可以去睇下人地啲萬言書。今晚來到,是有點事,慶祝一下的,我就是看了一篇非常詳盡的食評,知道原來Atum的大名才來幫襯,你都知道,男人邊有咁多點子,有些地方你是要自己找靈感找地方扒文來增值,當我找到了這裡,覺得幾有意思,女仔又一定鐘意,於是便選了這裡來一個甜品小聚。當然,我知道係女仔正常都會鐘意,特別慶祝下啲乜乜日,或者三五知已的閠蜜派對,這裡就是非常好的地方,又靚又好食的甜品,點會冇人鐘意,周年日生日紀念日慶祝乜乜乜乜就算我想如果有人想分手搞得好好睇睇,呢度也是好的選擇,只不過,在畫上寫的不是happy birthday ,而是你叫我最快樂你也叫我最心痛這類歌詞。首先,今晚上到來,女性真的較多,唔係一班女就係couples,你已然知道這間甜品店嘅定位多麼受人歡迎。的確很喜歡這裡簡約以白色為主的裝修,位置不多,全都是高枱,你會看到一幅一幅畫就在你面對,女孩子快樂地影相,吃那幅全是甜品的畫作。來到便有杯welcome drink,清涼酸甜的石榴,我想起泰國的傳統。
然後看看menu,原來都有好多種的甜品,只不過佢話係唔係想食自選圖案個個,我二話不說話係,而觀乎全間店冇人食其他,我還以為這裡只得一種食物。叫完後佢攞左畫嘅底部俾我,黑白灰任你選擇。我選了同雲石枱剛相反的黑色。
然後就是佢問你要不要自己畫畫,我沒有什麼藝術細胞,當然放棄這個權力,面對又有靚女服務,當然唔郁係最好,男人就是懶惰得很。

叫個餐就會包兩杯飲品,Signature fruit tea,花茶有士多啤梨香花等加上清香的普洱,在一個外表型格瓶裡泡的茶,外表已經滿分,就如太陽的後裔,唔幫你綁鞋帶也是令你心花怒放。
開始畫畫,用上士多啤梨醬,芒果醬,和綠茶調味來做底色,像沙畫畫呀畫,是整幅畫的骨幹。
菠蘿和草莓的脆粒是homemade的,在放下去之前會讓你吃一下,每粒的味覺也是不錯,佈在不同角落,就如星羅棋布。
柑桔啫喱和綠茶啫喱,我特別喜歡柑桔啫喱的清新,基本上不甜又好吃。
朱古力布丁像豬紅的樣子,但原來都幾好食。
熱情果奶凍和蕃薯奶凍都各有千秋,熱情果奶凍較甜,蕃薯就較特別。
香蕉味的cream左放一點右放一點,原來放下的原因是之後的嘉賓。
靚女姐姐給我的朱古力脆脆就是和香蕉味cream最佳組合。
還有個好特別的蜜糖脆脆,我想起美心的天使蛋糕,我最愛的東西就是這個,就咁俘虜了我的心。
最後是全晚的高潮,竹炭朱古力雪糕和白桃雪糕即場為你即叫即整,以零下百多度的乾冰溫度去打做的雪糕質感非常特別,不過雪糕會好快溶,但整嘅過程中那些煙霧彌漫和那些仙景感是全晚最佳的狀態,說真,凡是女仔都會喜歡。
最重要係雪糕,好好食,滑滑的味覺,白桃雪糕味道是不得了,全晚我個人的highlight ,無論視覺味覺,這個也是最特別的一個部分,那個白桃雪糕不是一味是全糖的甜,而是一絲絲一點點,但燒毀的不是什麼憶記,而是燒毀了我對雪糕冇乜特別好食的想法,全晚最好吃又被吃通通吃完的就是那個白桃雪糕。
另外的一杯飲品係橙和朱古力兩溝的,說真,如果你有少少甜品知識,朱古力和橙同香蕉係十分之夾,夾嘅程度,好比青梅竹馬的戀人,你看見那些什麼朱古力蛋糕店,全部都有橙有蕉,你就知道是什麼原因吧,這個飲品,絕對是值得你叫你的。
說真,全晚的感覺非常好,以一個相對不貴的價錢,做到一晚像藝術家的感覺,你不用遲點帶心儀的女孩去看Joan Cornella 才會是有品味的人,去到這裡你自然就成為一個不錯而值得人欣賞的大男孩.....
PS我係一個有非常特別想法的人,如果你是慶祝周年紀念,溝女,示愛等都是一個非常的地方,但逆方向思維,分手也可以,離婚也可以,甚至同女孩說你不再做觀音兵的場合,都應該非常適合。

ATUM Desserant

銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 16樓

2016-05-18
ATUM Dessert係一間位於銅鑼灣的自製份子化食材嘅藝術甜品店, 以簡約但高貴嘅格調貫穿成間甜品店. 牆上面嘅畫同甜品嘅設計都係老細自己Design. Bar枱係用雲石做面, 而客人係面向準備甜品嘅地方, 一嚟可以有你自己嘅私人空間, 二嚟亦都可以睇到師父準備食材嘅情況. 而呢度最出名嘅就喺由師父即場畫甜品畫, 會令大家眼前一亮。一入到甜品店, 店長姐姐攞咗一Set test tube welcome drink出嚟, 一人一支, 係酸酸甜甜又清新的石榴汁。我哋揀左一款叫Improvisation ( 2人用 ) 嘅抽像畫甜品,包兩杯飲品,及另需加一。之後店員就攞咗有黑, 白, 灰三色底膠, 作為甜品嘅底盤. 我揀咗灰色 ( 因為係半透明, 唔係實色, 亦都可以透到雲石枱面 ) , 她就再取出不同嘅果醬, 問我哋有沒有對邊種食物敏感, 亦都有問我哋要不要喺甜品上面寫字.一切已經準備好,就正式開始呢幅藝術畫甜品. 以底膠為紙, 糖粉, 果醬同小點為輔助. 一邊畫一邊講解, 一時擠果醬一時灑糖粉, 亦開始用各式各樣嘅小甜品擺喺甜品畫上面. 最後, 即席以液態氮製作雪葩及雪糕作結尾。廚

一切已經準備好,就正式開始呢幅藝術畫甜品. 以底膠為紙, 糖粉, 果醬同小點為輔助. 一邊畫一邊講解, 一時擠果醬一時灑糖粉, 亦開始用各式各樣嘅小甜品擺喺甜品畫上面. 最後, 即席以液態氮製作雪葩及雪糕作結尾。廚師肯比我們自己試整雪糕,好似炒飯好得意。
裡面的材料多到嚇親,份量亦都多到飽親:

甜甜嘅紅莓粒果粒
滑滑嘅朱古力奶凍
清甜爽口嘅柑桔果凍
酸酸辣辣嘅熱情果椒奶凍
口感煙韌綠茶蕨餅
香甜嘅焦糖蜂巢(推介)
100%香濃黑朱古脆片
酸甜清新西柚雪葩: 用液態氮分子雪葩
竹炭朱古力味雪糕: 用液態氮分子雪糕 (超級推介,比平時朱古力雪糕正很多)
螢光粉紅龍鬚糖 (呢個都正)
羅洛神花茶比其他地方好喝
店員同帥哥廚師服務都好好, 好主動幫客人影相留念,。

順帶一提,液態氮 ( Liquid Nitrogen ) 化: 因為雪糕嘅水份遇到液態氮就會出煙,好似仙境咁,好得意。

最後,想說這裡的掛畫擺設非常eye catching,此店老闆就是從這些他與朋友創作的抽象畫啟發而開此特色甜品店。

羅洛神花茶比其他地方好喝
2016-05-23 2105 浏览
今日男友話帶我食甜品我心諗飯都未食,咁早食甜品!?6:30渣wor?一黎到我地首先坐係下面的sofa位。我話有窗口位,我地轉枱!男友話唔轉,一陣上去坐bar枱。🤔🤔咁詭疑?要坐bar枱。好,一坐上bar枱,廚師問要咩色枱紙😯😯黑白灰三選一😯😯我重係好迷茫,到底搞咩東東?哦,終於明。原來睇老師畫畫。食甜品前的開胃特飲:蕃石榴汁酸酸甜甜等你有胃口開餐。老師一路畫一路會講解顏料係咩黎,e.g.紫色:香芋汁,黃色:芒果汁,紅色:紅莓醬汁等。開始變3D畫啦紅色粒粒:風乾raspberry 酸甜開胃,好醒神呀。橙方塊:柑桔jelly,酸到會雙眼匿埋,清新刺激。黃色粒粒:風乾波蘿綠茶mojI 外層綠茶苦苦地甘甘地,入面少甜q彈。香蕉味cream 夾雜菠蘿乾食有口感同香蕉清香朱古力脆皮-較苦 70%朱古力以上佢嘅苦同香蕉cream一齊食,平衡到。Honey comb caramel脆脆:脆一咬即粉,粉又即溶於口,同甜甜honey 味,好sweet呀。黃色:熱情果加香蕉奶凍,酸得黎好似真係好似食緊熱情果同蕉,份子料理是也。重頭戲黎啦:氮氣雪糕✨✨利用超低溫將佢變成雪糕,新鮮健康,無防腐劑同乳化劑。右:竹
今日男友話帶我食甜品
我心諗飯都未食,咁早食甜品!?6:30渣wor?
一黎到我地首先坐係下面的sofa位。
咁詭疑?要坐bar枱。
好,一坐上bar枱,廚師問要咩色枱紙😯😯
黑白灰三選一😯😯我重係好迷茫,到底搞咩東東?
哦,終於明。原來睇老師畫畫。
甜品前的開胃特飲:蕃石榴汁
酸酸甜甜等你有胃口開餐。
開始變3D畫啦
紅色粒粒:風乾raspberry 酸甜開胃,好醒神呀。
橙方塊:柑桔jelly,酸到會雙眼匿埋,清新刺激。
黃色粒粒:風乾波蘿
綠茶mojI 外層綠茶苦苦地甘甘地,入面少甜q彈。
香蕉味cream 夾雜菠蘿乾食有口感同香蕉清香
朱古力脆皮-較苦 70%朱古力以上
佢嘅苦同香蕉cream一齊食,平衡到。
重頭戲黎啦:氮氣雪糕✨✨
利用超低溫將佢變成雪糕,新鮮健康,無防腐劑同乳化劑。
右:竹炭朱古力雪糕
食唔到竹炭味,食到朱古力甘味,滑、有咬口 ,食落好似有少少糖粉質地,在口縈繞不散。
左:白桃雪糕,酸酸地白桃清香 呢個好滑,滑到落喉嚨。😍
Signature tea:酸甜士多啤梨茶
酸加嗒落有少玫瑰清香,茶香味濃。
**值得一提是可以安排廚師畫你想要的字。
寫happy birthday 或者will u marry me就岩晒啦😈😈
記住留肚,因為d甜品都幾飽肚。😯🤓🤓
外卖自取
2016-05-21 1896 浏览
女人都係中意靚野今年母親節就帶左母親大人黎依度慶祝其實開店初期都黎過一次今次黎都冇失望首先一坐低就有WELCOME DRINK依個係番石榴汁 可以清下喉嚨 準備食甜品今次都係叫左Improvisation $348其實甜品師會比3隻顏色既畫紙我地簡有白色有灰色有黑色為左影相靚啲就簡左黑色啦甜品師會用唔同既汁開始畫如果你中意 可以自己畫都得不過為左唔好破壞個美感我就交哂比佢全權負責~~~基本上所有野都係好味既 其中令我最深印象包括有 朱古力薄脆配香蕉味cream 仲有不得不提既分子雪糕雪芭 竹炭朱古力味表示深得我心XD 雪糕上面都加左啲龍鬚糖 脆脆地好得意!!另外個SET都包左2杯野飲我同媽媽分別叫左iced orange chocolate同signature fruit teaiced orange chocolate其實有酒精成份唔飲酒既朋友就要留意~而signature fruit tea都好特別而且份量非常大 飲唔哂真係其實成幅畫食完都真係幾飽如果間唔中食一次都唔錯
女人都係中意靚野

為左影相靚啲就簡左黑色啦
甜品師會用唔同既汁開始畫
如果你中意 可以自己畫都得
不過為左唔好破壞個美感
我就交哂比佢全權負責~~~
基本上所有野都係好味既
其中令我最深印象包括有 朱古力薄脆配香蕉味cream
仲有不得不提既分子雪糕
雪芭 竹炭朱古力味表示深得我心XD
雪糕上面都加左啲龍鬚糖 脆脆地好得意!!

另外個SET都包左2杯野飲
我同媽媽分別叫左iced orange chocolate
同signature fruit tea
iced orange chocolate其實有酒精成份
唔飲酒既朋友就要留意~
而signature fruit tea都好特別
而且份量非常大 飲唔哂真係

其實成幅畫食完都真係幾飽
如果間唔中食一次都唔錯
2016-05-02
2016-05-19 1535 浏览
上星期同designer姐妹食過尖咀atum今日又約佢再下一城食埋銅記atum兩者大不同 尖咀分店主打西餐相反銅記主打甜品 絕對唔怕撞食相同嘅野16樓落地玻璃 可以偷望到馬場😂店員先為我地送上番石榴welcome drink 甜甜的 好重番石榴味 喜歡佢用試管嘅玩法上得去 無理由唔食improvisation囉$348 每人再包一杯飲品甜品師父先俾我地㨂底紙顏色 黑·白·灰三兩下手勢就為單調嘅黑色增添色彩一切都係藝術嘅感覺 玩味十足!一種顏色一種味道 冧酒提子 芒果 香芋 朱古力再加埋酸酸甜甜嘅風乾紅莓同菠蘿 果凍鮮紅藍莓 未完成已經好靚😍😍之後再加埋超甜嘅蜜糖脆脆 綠茶味糯米糍高溫烹調出黎嘅朱古力脆片(微甜帶苦)熱情果味啫喱 香蕉味忌廉 超似一幅畫呢個時候甜品師會為我地影下相 接住落黎就會利用分子整黑炭雪糕同蜜桃雪芭乾冰令到視覺效果更加豐富雖然兩款雪糕雪芭好似樣衰衰咁 不過好食架 黑炭其實有少少似朱古力雪糕蜜桃味雪芭帶微微酸 配上其他野一齊食👍🏼最後甜品師會係雪糕上架上龍鬚糖大功告成!呢啲咪藝術囉 靚到!😍總結一下 食甜品真係會令人心情開朗重要係咁靚嘅甜品同舒適嘅環境完全真係無得輸!
上星期同designer姐妹食過尖咀atum
上得去 無理由唔食improvisation囉
$348 每人再包一杯飲品
甜品師父先俾我地㨂底紙顏色 黑·白·灰
三兩下手勢就為單調嘅黑色增添色彩
一切都係藝術嘅感覺 玩味十足!
一種顏色一種味道 冧酒提子 芒果 香芋 朱古力
再加埋酸酸甜甜嘅風乾紅莓同菠蘿 果凍
鮮紅藍莓 未完成已經好靚😍😍
之後再加埋超甜嘅蜜糖脆脆 綠茶味糯米糍
高溫烹調出黎嘅朱古力脆片(微甜帶苦)
熱情果味啫喱 香蕉味忌廉 超似一幅畫
重要係咁靚嘅甜品同舒適嘅環境
完全真係無得輸!再加上店員非常nice
亦都係另一加分之處 絕對值得推介👍🏼

2016-05-18 848 浏览
位於銅鑼灣C岀口附近的ATUM Desserant ,是一間以分子甜品為題的餐廳。早早看到不小人的相片,早早已Mark底在我必食的香港餐廳當中。未坐下已很興奮,媽媽還説我傻了。雖然我非我非首次吃分子甜品,但這裡的甜品樣子吸引多了,所以帶媽媽來一同享用。他不知道甜品是什麽樣子,才説我傻興奮。當廚師哥哥在畫甜品時,他也忍不住相機先吃,還敢説我呢!ATUM Desserant Improvisation $348坐在吧台旁,老闆先送上Welcome Drink。以Test Tube裝起來的 石榴果汁,清甜開胃。然後 先選什麽 顏色為底色,我選了灰色。廚師哥哥會向你介紹 五種的果汁醬為底色的花樣。包括:朱古力,芒果,香芋等等。哥哥隨意一擠一拉,漂亮的花紋便岀來了。他也招請我一同畫畫,哈哈,很好玩呢。畫好底部,便慢慢放上不同的配料。包括: 金桔啫喱,朱古力慕斯,抹茶麻糬, 百香果辣椒奶凍蕃薯奶凍,自家製焦糖脆脆, 紅莓同藍苺。個人很愛 自家製焦糖脆脆,大大粒極為脆身咬下脆卜卜,甜度剛剛好,配上其他配料很好吃。讓我和媽媽大感驚喜的是 百香果辣椒奶凍我沒跟媽媽說是什麽東東,他吃下感到一陣微辣,十分特

未坐下已很興奮,媽媽還説我傻了。

他不知道甜品是什麽樣子,才説我傻興奮。

坐在吧台旁,老闆先送上Welcome Drink。

以Test Tube裝起來的 石榴果汁,清甜開胃。

然後 先選什麽 顏色為底色,我選了灰色。

廚師哥哥會向你介紹 五種的果汁醬為底色的花樣。
包括:朱古力,芒果,香芋等等。
哥哥隨意一擠一拉,漂亮的花紋便岀來了。
他也招請我一同畫畫,哈哈,很好玩呢。

畫好底部,便慢慢放上不同的配料。
包括: 金桔啫喱,朱古力慕斯,抹茶麻糬, 百香果辣椒奶凍
蕃薯奶凍,自家製焦糖脆脆, 紅莓同藍苺。
個人很愛 自家製焦糖脆脆,大大粒極為脆身

咬下脆卜卜,甜度剛剛好,配上其他配料很好吃。
讓我和媽媽大感驚喜的是 百香果辣椒奶凍

我沒跟媽媽說是什麽東東,他吃下感到一陣微辣,十分特別。

金桔啫喱很清香
,抹茶麻糬煙煙靭靭,我十分喜愛!
最後是最期待的分子雪糕,廚師哥哥以液態氮整分子雪糕
釋出煙霧瀰漫的效果!
黑灰色的是朱古力味雪糕和粉紅色的雪糕!
我較愛粉紅色味的
,最後更有龍鬚糖,甜絲絲的感覺,很好吃。
也可以寫上自已的名子哦 foodieyanyannn要吃勻全世界
,我要努力!
好特別的甜品廚師哥哥服務好好,真心大推介。

2016-05-16
2016-05-18 397 浏览
這是我首次吃分子甜品,這裡的甜品樣子吸引,所以女兒帶我來一同享用。女兒點了一杯uncertain其實是洛神花茶紅噹噹的顏色飲下微甜,有點清新,味道不錯

女兒點了一杯uncertain
其實是洛神花茶

紅噹噹的顏色飲下微甜,有點清新,味道不錯
2016-05-15
2016-05-18 738 浏览
今日約左澳洲朋友聚會,相識三年好難得,所以想找間有紀念感覺來做個回憶禮物給她,所以今次在朋友推介下去了吃這甜品。在3日前已預訂了8點過去,所以一去到已有位座,我叫了一個Improvisation,收費$348另加一服務費(包括兩杯飲品)我地升級飲水果茶,最後結帳$422都價錢可以接受。一來就2枝小飲品,番石榴果汁,可以清清喉嚨黎食甜品。而我地都開始諗寫咩字黎作一個紀念,最後因這天是友誼開始,所以我地寫自已名加日子!~原來地會首先比我地選擇咩色的膠作畫紙,之後再問有冇咩敏感之類就開始…我地因為想清楚見到畫,所以要左黑色膠和白字,而待應都放好後用布抹乾淨開始畫畫….首先佢會介紹每枝醬和粉是什麼味道和開始在我地面前畫….之後問返原來大約3個月左右會轉一次圖而每位待應畫的都有少許不同。而且因為我吾食得色素,所以見咁彩色都有點擔心,但原來差不多全部都係原本生果制成所以可以安心食用,而所有甜品講真吾太甜而保持到原本味道,大約十多款不同甜品,有甜有酸有辣,不同口感係口腔都幾特別,最後食雪糕和龍鬚糖再慢慢飲茶….結束這個二人聚會。首先佢地用果醬畫畫先原來味道都有好多款:香芋,冧酒椰子,芒果,朱古力醬,

首先佢地用果醬畫畫先原來味道都有好多款:香芋,冧酒椰子,芒果,朱古力醬,血桃…本人最愛吃血桃味,甜甜酸酸味道幾特別,朱古力好香都濃味,香芋偏淡如果濃點更好,之後會落糖霜:芒果,草莓,綠茶增加了不少顏色,味道不叫十分很濃味。
之後差不多完成佢會問用不用影相,我地都影左張先再整雪糕。白桃雪糕及竹炭朱古力雪糕即時制造,但要等一等先好食喎,食落係雪芭而味道清新,原來白桃雪糕係沒有用奶,而竹炭朱古力用奶,仲可以照顧到對奶類敏感人仕食。本人最喜歡食竹炭朱古力,朱古力味都香而有少少類似芝麻燶味好特別而且2款雪糕都吾甜不錯。
畫完之後就開始放不同甜和乾果…..果亁係我最愛,佢係原生果制成,制成一小粒一小粒,口感乾身但食到原味生果。而甜品有菠蘿及紅莓柑桔果凍,辣椒熱情果mousse , 蜜糖番薯mousse , 香蕉cream , 朱古力布甸,honey crumbs , 70% 烤朱古力薄脆,綠茶Mochi ….70% 烤朱古力薄脆放之前比左2片我地試食,好濃而吾太苦,我諗之後如果食完甜野再食返這片應該會更好吃。朱古力布甸激香同濃而密度好高吾太淋身,推介好味道。綠茶甜品口感十足加上上面有綠茶粉,十分香綠茶香而有點似食糯米糍都不錯。因為食得太多甜品所以食少少辣椒熱情果mousse..絕對可以刺激口腔,少少辣但好醒胃,幾特別。
2016-05-12
$210 (宵夜)